Göteborgsregionens största IT-konsultinköpare, Volvo IT, kräver retroaktivt 15% i rabatt från sina leverantörer. Volvo IT är Volvo-koncernens IT-bolag, och tillhör alltså inte Ford-bolaget Volvo Personvagnar. Däremot är Volvo IT den största leverantören av IT-tjänster till just Volvo Personvagnar.
Motiveringen för rabatten är att det inte skall löna sig att förhala omförhandlingar, utan de som varit tillmötesgående skall inte drabbas värre än de konsultbolag som trilskas. Nu går det förstås inte att tvinga någon att ändra ett avtal retroaktivt, men Volvo IT säger att man “långsiktigt ifrågasätta prioriteringsordningen när vi väljer konsulter i framtiden“. På ren svenska säger man alltså att man tänker vara sura i lång tid framöver, och endast köpa in konsulter från trilskande bolag om det inte finns något alternativ.
Bland de börsnoterade konsultbolag som kan drabbas hittar vi bla TietoEnator, HiQ, Acando, CyberCom, Sigma, Modul-1 och Teleca.
15% är inte sällan mer än vinstmarginalen för konsultbolagen i dagsläget.
Exakt hur den retroaktiva rabatten skall fungera återstår att se. Skall bolagen betala tillbaka pengar till Volvo IT, eller skall man jobba av pengarna på nästa fakturering? Volvo IT tillämpar självfakturering, och kan ju därmed enkelt låta konsultbolagen jobba av den retroaktiva rabatten.
Rabatten på 15% skall för övrigt gälla tills vidare även framåt, även om den förstås är formulerad som tillfällig och att grundpriserna i avtalen inte ändrats. Volvo IT ser detta som att leverantörerna hjälper till i en väldigt speciell situation. Är man den största inköparen av konsulttjänster i regionen så är det nog bara att tacka och buga, iaf för de större bolagen. Väldigt små bolag kanske kan hitta beläggning någon annanstans.
Hursom, så lär konsultbolagen ovan få ta en nedskrivning under Q1, alternativt sänkt fakturering. Om man sålt 50 konsulter till Volvo IT, för ett snittpris på 650:-, och dessa fakturerat 160 timmar i månaden, så blir det 50*650*0.15*160*3=2.34 MSEK i nedskrivning.
Tittar man godtyckligt på ett bolag som t ex Sigma, så var resultatet för årets första nio månader 17.5 MSEK. Nu gissar jag att Sigma har fler konsulter än 50 på Volvo IT, men det skulle innebära att resultatet försämras med mer än 10%. Dessutom gjorde man förlust på över 11 MSEK under Q3, och det lär väl inte bli bättre under Q4. Och nu inte heller under Q1 2009, om det är där smällen kommer.
Sigma ligger för övrigt nästan exakt på schablonen 1 MSEK i omsättning per anställd, vilket med 40 veckors fakturering av 40 timmar innebär en snitttimpenning på 625:-, vilket ligger någorlunda i linje med mitt exempel i förra stycket.
Det är iaf fortsatt bistra ekonomiska tider för IT-konsulterna, även om Arbetsförmedlingen inte rapporterar så många varsel. Men mörkertalet för uppsägningarna är nog stort.
4 kommentarer
En ren gissning är att du estimerar lite väl lågt i dina timpriser.
Omsättning per anställd innebär väl även att du räknar med övrig personal, dvs alla som inte konsultar?
Naturligtvis. Så 650:- är i allra högsta grad relevant istället för 625:-. Å andra sidan kan förstås overhead vara högre än så.
När jag var IT-konsult så kostade jag 1000:- i timmen (och det var 6-8 år sedan) men jag var å andra sidan inte belagd hela tiden.
PD
Priserna på iaf Volvo har gått ner sedan dess. Utom i fallet spetskompetens, projektledare etc. Vanliga kodapor ligger nog runt 600.