I den mån finanskrisen är över om fyra år, till år 2012, vilket skrivs i Dagens Nyheter, så är det bara början.
Vid det laget kommer vi vara mitt uppe i effekterna av peak oil, och en permanent olje- och energikris. Finanskrisen gör dessutom att det inte längre finns lättupplånat kapital för finansieringar av alternativ energi. Och vem skall köpa alla snåla bilar som drivs på alternativa bränslen när de slösat bort sitt belåningsunderlag på att köpa stora SUV:ar och övervärderade bostäder?
Dessutom kan man ifrågasätta att planera i backspegeln. Historien upprepar sig inte, den rimmar. Titta framåt istället. Och det blir inte muntrare.
Men man kan ju alltid trösta sig med att titta i backspegeln istället.
Vill man titta i backspegeln så gjorde 30-talets finanskris att Hitler kom till makten. Och vill man inte titta på 30-talet så tittar även DN även på 90-talets början.
2 kommentarer
Har själv läst en 5-10 böcker inom ämnet Peak Oil och därtill relaterat. Bland annat grymt intressanta The Prize av Yergin, har du läst den?
I somras läste jag en bok som hette Battle of the barrels eller något motsvarande och blev betydligt mer skeptiskt till hela Peak Oil. Läs den också.
Lite intressant, när berättade lite om mina farhågor om peak oil sa hon “haha, det där pratade de om när jag var yngre också, jag gick omkring och oroade mig jag med”. Jag vet inte vad det säger men det är nog kanske inte så akut som många böcker vill påstå.
// Christoffer
Christoffer,
vad man sade på 70-talet, om du faktiskt kollar vad som sas, var att världen skulle få en oljekris (peak oil) någon gång efter år 2000.
Inte att den krisen man hade på 70-talet skulle bli permanent.
Nu är vi efter år 2000, och krisen står och knackar på dörren.
Samma sak med “Limits of Growth”, sade aldrig att tillväxtens gränser var på 70-talet, utan efter år 2000.