Att man fortfarande inte antagit den vansinniga räddningsplanen för finans- och bankväsendet i USA visar att landet fortfarande är en demokrati, där det finns spärrar av människor som inte klubbar igen vad som helst.
Samtidigt sväller nu lagförslaget. Enligt Svenska Dagbladet har Paulsons ursprungliga tresidiga förslag manglats ut till över 100 sidor under förhandlingarna.
Det är inte ett tecken på något negativt med demokrati, utan det är ett tecken på förestående samhällelig kollaps i USA. Jag refererar återigen till Joseph Tainters bok “The Collapse of Complex Societies“. Vi har här the law of diminishing returns i full aktion. Mer och mer resurser tas i anspråk för mindre och mindre effekt. Allt det leder till är ökad komplexitet. Kollaps behöver för övrigt inte vara dramatiskt. Allt en kollaps innebär är minskad samhällelig komplexitet. Oftast leder det i förlängningen till förbättringar för vanligt folk. Dmitri Orlov har föreslagit ett kollapsparti för USA, ett politisk parti vars enda uppgift blir att under ordnade omständigheter successivt lägga ner de flesta myndigheter i USA innan det sker på ett kaosartat och okontrollerat sätt. En bra tanke. Men där stannar den.
Åter till räddningsplanen.
Vad som från början var ett snabbt och enkelt förslag att genom nytrycka pengar man inte har rädda kompisarna på Wall Street på alla andras bekostnad har nu expanderat till ett hundrasidigt missfoster som knappast kommer hjälpa alls. I den mån lagen kommer gå att tolka kommer den sedan stötas och blötas i all oändlighet inom domstolsväsendet och rimligtvis försörja tusentals advokater i decennier framöver.
Och allt detta för ingenting. Snacka om diminishing returns. Räddningspaketet kommer inte stoppa nedgången eller finanskrisen. Man släcker inte en eld genom att hälla bensin på den.
700 miljarder USD räcker inte för att få stopp på ett kollapsande finanssystem där man har derivatpositioner för 10 000-tals USD, och det botar definitivt inte själva sjukdomen, utan uppmuntrar snarare till mer excesser.
Så länge hostar amerikanska staten upp 25 miljarder dollar de inte har till den amerikanska bilindustrin. Detta är första gången sedan 1980 man ger stöd åt bilindustri. En lätt gissning blir att härnäst kommer vi få se stöd till flygindustrin och flygbolagen. GM skall bygga en ny bilfabrik för pengarna. För vi behöver ännu fler bilar producerade per år av en bransch i kris?
Efter 35 goda år av kreditexpansion och aldrig förr skådad ekonomisk tillväxt kommer 35 svåra. Det vi är vana vid kommer ändras. Om inte annat tack vare peak oil.
Tänk om, tänk rätt. Men det är mycket begärt.