“Krigskonsten lär oss att inte lita på sannolikheten att fienden inte kommer, utan på vår egen beredskap att möta honom; inte på chansen att han inte anfaller, utan istället på det faktum att vi gjort vår position ointaglig.” – Sun Tzu, Krigskonsten, ca 600 f Kr, egen översättning
resili|ence elasticitet, spänst[ighet]; återhämtning[sförmåga] -ent elastisk, spänstig; som snabbt återhämtar sig, motståndskraftig
robust robust; kraftig, stadig, stark; kraftfull
“Change!” – Barack Obama
Det finns en konstant här i världen och det är förändring. 1900-talet har liksom 1800-talet, 1700-talet osv inneburit enorma förändringar. Imperier har uppstått (Sovjetunionen) och fallit (Storbritannien, Tsarryssland, Sovjetunionen mfl). Krig har kommit och gått. Efterkrigstiden kanske har inneburit de största förändringarna i mänsklighetens historia någonsin.
Men 2000-talet kommer innebära fler och större förändringar än hela 1900-talet.
Och alla förändringar är inte positiva.
Men de sker på precis samma sätt som de alltid sker. En dag i taget. Livet går vidare, mänskligheten överlever och klarar av alla förändringar. Men inte utan just förändring.
I det perspektivet är det rent av skrattretande att läsa hur en del är så hårt investerade i business as usual, BAU, att det inte kan uppstå problem utan att allt skall förbli som det är. Det är inte bara underbegåvat, det är historielöst och utan någon som helst koll på samtidhistoria. Det är rent av desperat. För förändring är den enda konstanten här i världen. Mitt blogginlägg igår där jag visade en dragning Nicole Foss gjort till hur hon anpassat sin livssituation till vad hon tror kan vara bra gjorde t ex att en 21-årig läsare körde huvudet långt ner i sanden och sade sig sluta läsa den här bloggen. Och en hel bunt med läsare kom dragandes med Mad Max som enda alternativ till BAU.
För i förståelsen för vår föränderliga värld så ingår insikten att vi inte kan veta vad som kommer ske. Vi kan titta på vad som har skett och utgå från att det som har skett kommer hända igen. Vi vet inte när, inte var, även om vi kan göra kvalificerade gissningar. Och det kommer alltid svarta svanar av en typ ingen kunde förutse eller åtminstone få gehör för. Vi lever fortfarande i följderna av flera sådana där konsekvenserna ännu inte är fullt överblickbara.
Så med den insikten antar man strategier för att uppnå förmågan att bättre klara av okända förändringar. Sådan kallas ibland för survivalism eller neosurvivalism. Men det har inget med Mad Max att göra. 21-åringar kanske inte förstått det men Mad Max är fiktion.
Titta på verkligheten istället.
Verkligheten är inte digital. Inte ett eller noll. Det finns ett oändligt antal värden mellan ett och noll. Verkligheten väljer inte mellan business as usual eller Mad Max. Verkligheten befinner sig istället hela tiden någonstans mellan ett och noll.
Det finns ingen business as usual.
Extra lustigt blir det att se hur folk förnekar att förändringar kan innebära problem och kallar allt prat om sådant för jordens undergång, domedagen, domedagsprofeter etc. Av ovanstående har allt utom det vi hittar under fiktion varit verklighet under 1900-talet, det mesta har rent av även inträffat de senaste 10 åren, rent av det senaste året.
Speciellt på en blogg som oftast handlar om ekonomi och finans, där riskhantering är en grundläggande del i förvaltandet av kapital. Om ditt kapital skall omfattas av riskhantering så varför skall inte din livssituation också innehålla mekanismer för att hantera det oönskade? Speciellt när du med säkerhet kan veta att det oönskade förr eller senare inträffar.
Jag har nu väntat i en vecka på en reparation av vår teleförbindelse. Hur tror ni det kommer se ut med reparationer efter säg 5 – 10 år av ekonomisk kris eller resursbrist när man redan idag får vänta lång tid för enkla saker som att skruva fast en lös kabel? Eller hur ser det ut för den som fått problem med ström eller telefoni i Grekland, samtidigt som “alla” går ut i vilda strejker?
Det finns ett begrepp på engelska som heter resilience. Enklast översätts det med motståndskraft, även om jag även vill ta med uthållighet, anpassningsbarhet och flexibilitet i begreppet. Begreppet används även inom managementteori och man kan rent av mäta hur motståndskraftig en organisation eller ett företag är vid förändring. Detta kan sättas i kontrast mot begreppet robustness, som handlar om att vara så stark att inget kan rubba din organisations position eller funktion.
Att stå stark som ett träd i stormen.
Problemet är när det robusta trädet, kanske en quercus robur (ek), står på dåligt underlag. Det finns i verkligheten väldigt få saker som är robusta, iaf inte saker som fyller någon funktion eller användbarhet.
Som exempelvis hela vår ekonomi som står extremt skvalpigt på en grund av ändliga resurser och framför allt skuldsättning. Eken växer i själva verket på ett gungfly. Att den välter är inte jordens undergång.
Livet går vidare, mänskligheten går inte under. Men vi förändras konstant. En del stoppar huvudet i sanden och tror att allt kommer förbli som idag. De gör en Facit.
I förändring finns istället möjligheter. Det är de som investerat allt de har; all prestige, allt kapital, all kunskap; i att BAU existerar som gör sitt bästa för att förneka förändringens existens och benhårt, likt skrikande barn, hålla fast vid den fina leksaken de vägrar släppa.
De som istället ser att det kommer förändringar omfamnar istället detta och drar nytta av situationen.
Och det finns inga nackdelar med att vara förberedd. Det finns inga nackdelar med att reducera sina skulder. Det finns inga nackdelar med att engagera sig i sitt lokala samhälle. Det finns inga nackdelar med att ha ekonomiskt utrymme att hantera långvarig arbetslöshet eller havererad välfärd.
Sedan kan man inte veta vad det blir för förändringar. Men det innebär bara att man måste anpassa brett och att man måste anpassa sig så att livsnödvändigheter inte blir drabbade av enkla saker som ännu ett strömavbrott, strömavbrott som kanske blir vanligare och mer långvariga i framtiden. Eller redan idag är business as usual i stora delar av världen…
Är du rädd eller är du förberedd?
58 kommentarer
Midvintermörker eller permafrost i Sätila?
Preparatus supervivet…
Sorry om jag bryter den trend som verkar florera här där man kastar skit på den frispråkige bloggaren Cornu. Suverän post! Det finns verkligen inga nackdelar med att vara förberedd, rekommenderat sålänge man inte klampar över accepterade normer och blir en amerikansk prepper a.k.a. "Gun Nut". Förändring är nyckeln till framtiden. Utan meteroren utanför Mexico för 55 miljoner år sedan så hade inte människor kunnat uttala sig om grekiska bailouts. Jag tycker det är meningslöst att förbereda sig på domedagskatastrofer. Varför gräva ned sig i ett hål med mat och vatten när det ändå bara är att dra ut på lidandet, men att förbereda sig på strömavbrott eller brist på mat på Icahyllan borde vara ganska sunt i en inte alltför avlägsen framtid. Om någon är fast besluten att vi lever i en värld med eviga resurser så kanske de har hamnat fel när de läser detta?
Ok, bring on the bajskastning…
Inte fel plats-bara kul att se hur man kan tro på att egna förberedelser på katastrofer kan underlätta för det egna överlevandet-som om samhället skulle bestå det tryck som uppkommer vid sådana situationer.
Tror ni inte på ett jämlikt samhälle även efter en sån katastrof-där alla tar för sig efter behov?
Utmärkt diskussion! Ser fram emot ikväll!
Så här skulle jag säga att det fungerar på det personliga planet. När man introduceras för en nytt (och i synnerhet så här stort) perspektiv är första reaktionen ofta känslomässigt svart-vit antingen-eller. BAU eller Mad max.
Efter ett tag börjar man urskilja nyanser mellan de båda polariteterna, precis som i din figur ovan (gissar att SHTF står för skiten har träffat fläkten). Typiskt sker detta när man känslomässigt accepterat både BAU (lätt) och Mad max, något Flute går igenom i Peak oil och förnekelsen.
Från den acceptansen kan känslorna lugna sig och man kan glida mellan nyanserna. Utmärkt! Så här sker lärande och utveckling, i medvetanden såväl som i samhällen. Att urskilja nyanser i frågan är ett exempel på diversifiering.
Att göra en "Facit" är som antytt inte bra. Att som skrivmaskinsföretaget med samma namn notera att nu har miniräknare och elskrivmaskiner seglat upp men vi fortsätter analogt som förr. Resultat: fet konkurs.
En annan fyndig bild man kan ta till dessa dagar är: "Att som folket vid Route 66 vakna upp en dag och se att trafiken svischar förbi på motvägen 500 meter bort, utan att stanna". Jag vet inte vad man ska kalla det. Men det visar på detta med förändring, hur vissa strukturella skiften sker. Grejen med Route 66 var att alla visste att The Interstate Highways var på väg; dock hade nog inte alla vidtagit åtgärder för att möta förändringen.
För övrigt behöver all förändring inte vara dålig. Jag tror att vi, i takt med de kriser som kommer (och delvis oberoende av dem), går mot en tid då girighet och rofferi minskar och förvaltarskap och hänsyn ökar. Ökad andlighet, minskad materialism alltså. Det är motorvägen som leder till framtiden.
/svenssongalaxen
Jag läste ditt inlägg om att vara förberedd och jag kan konstatera att jag levt åt det hållet under stor del av mitt liv utan syfte att överleva peak-oil eller någon annan katastrof.
Låga omkostnader, inga lån = större handlingsfrihet att konsumera eller byta vägval i livet. Sitter man fast med dyra räntebetalningar harman t.ex. kanske inte möjlighet att starta företaget man drömt om utan man är piskad att gå till anställningen varje dag där chefen ifrågasätter ens semesterplaner eller vägrar att betala utbildningen som behövs för att man ska fortsätta vara konkurrenskraftig.
Ska jag köpa något försöker jag köpa så robust som möjligt. Helst utan för mycket elektronik som kan gå sönder. Ibland går det inte men jag har det i åtanke i alla fall.
Jag motionerar, inte för att klara peak-oil utan för att leva längre och må bra. Investeringar behöver många års ränta på ränta för att ge tillräcklig avkastning för att jag ska kunna leva på dem så det gäller att leva länge för att få njuta frukterna av dem.
Jag cyklar och åker kommunalt, enbart för att få motion och för att spara pengar, inget annat.
Buffertsparande har jag inte för att klara peak-oil utan för att kunna göra klipp när det erbjuds eller för att slippa låna när något oväntat inträffar.
Jag har braskamin och egen ved, återigen för at spara pengar, sen att det håller en varm vid strömavbrott är bara bonus.
Nästan alla dina (och Cris Martensens) tips är vettiga även om inte Peak-Oil inträffar under vår livstid. Möjligtvis med undantag för att bunkra vatten och livsmedel vilket känns oerhört larvigt.
Bra blogg,
"tyvärr" har de flesta i Sverige inte levt i ett samhälle utan materiellt överflöd. Är själv uppväxt i Afrika. Vi hade mat varje dag och vi var friska. Det är förvånansvärt hur lite man behöver för att kunna ha ett bra liv. Skillnaden mellan då och nu är att information var mkt mer svårtillgänglig. Idag kan man befinna sig i ingenmansland och ha tillgång till samma information som en forskare på Harvard. Riktig frihet kan endast komma om vi frigör oss från tanken om att nästa jobb, nästa lägenhet etc ska vara snäppet bättre än nuvarande. Vi är väldigt duktiga på att förslava oss själva. Fastän det skulle bli ett Mad Max scenario så kommer det finnas massor med ställen på jorden där man kommer att leva sitt liv som man alltid har gjort.
Med tanke på "Just in time"-lager så tycker jag det är vettigt att även ha en buffert på konserver när samhällsläget ser kärvare ut än vad det gör idag.
Sverige är ett avlångt land med långa transportsträckor, och det behövs inte mycket till störning för att stora delar av landet snabbt, mycket snabbt tillomed, kan bli helt utan livsmedel i butikerna.
För en som bor i den norra fjärdedelen så känns det närmast dumt att inte ha lite extra konserver hemma.
/Tompan
Kanske skulle bli en bra läsarundersökning? Var man positionerar sig på en skala BAU – Mad Max?
12:20, bra idé. Får bara välja ut ett lagom antal gråskalor mellan BAU och Mad Max, förslag på vilka som skall väljas?
Bra Cornu, har länge tyckt och känt att resilience -begreppet hängt i luften och använts som en extrapotens av sustainable eller hållbart i största allmänhet.
Dessutom skitbra att sätta inbegreppen längs axeln BAU och Mad max, där blir det ett bra verktyg att förklara och undvika att bli etiketterad som just domedagsprofet. Använder själv begreppen hopp och oro för att nyansera pessimist och optimist. Allt är inte antinge eller…
Det heter binär och inte digital. (Sorry, språkpolis)
Skulle jättegärna vilja veta hur man "mäter" "resilience" hos företag. Särskilt när man också har svårt att definiera vad som är "organizational resilience" … det är ett sk "buzz word" som många slänger sig med för att måla sin risk management i ny färg…
Inte helt otippat kanske men jag skulle vilja säga att de som kommit längst med att definiera detta "tillstånd" är jordbävningsdrabbade Nya Zeeland som arbetat mycket med just organisational/infrastructural resilience…även om jag själv tycker att de missat en del elementära psykologiska delar…
Precis som definitionen av vad "säkerhet" är, så definieras "resilience" av olika personer, i olika tider, i olika kontexter…
Har dock inte hittat något på svenska som är direkt översättbart från engelska "resilience"…någon som vet?
Johan
Domedag snart utan tvekan! Hur vi än gör kommer vår civilisation att se annorlunda ut inom en snar? framtid. I
Vetenskapens värld
http://svtplay.se/v/2568459/vetenskapens_varld/nar_sydpolen_tinade?
så antyds det att vattenhöjningen kommer att bli 20 meter istället för befarade 7. Och om man därtill lägger denna vattentyngd på kontinentalsocklarna med enorma jordbävningar som följd (tyvärr ingen referens) så är resultatet katastrof.
Att då enda hoppet att detta inte inträffar är en annan katastrof, nämligen att oljan och kolet tar slut, gör att man river av sig håret i ren förtvivlan.
Change, hurray!
Riktigt bra inlägg Cornu!
Händer upp till detta inlägg!
Ännu ett intressant och välskrivet inlägg från C. Resonerar lite extra hos mig eftersom jag just läst "The long descent-A User's Guide to the End of the Industrial Age" av John Michael Greer
http://www.newsociety.com/Books/L/The-Long-Descent
Mycket balanserad och trovärdig genomgång av peak oil och hur civilisationen kommer att drabbas av det minskade energiutbudet samt vad man som individ kan göra för att klara sig så bra som möjligt. Helt klart det starkaste och mest relevanta jag läst på mycket länge, rekommenderar den varm för alla som hellre är förberädda än rädda.
/Mats
Jättebra, man skall vara lagom förberedd med ett svenskt ord!
Men det är väl värt att nämna att det ganska fort kan komma till ett "Mad Max"-läge. 1939 startade ett sådant tillstånd för de flesta i Europa. Hur illa det kan gå när det oväntade händer (Röda armen går över gränsen) kan väl visas med det svåra att leta reda på en Preussare i livet.
Tidigare har kommentatorer på bloggen varnat för faran att fascistiska element kommer till makten i vår närhet. Då vill anonym påpeka att det, historiskt, varit mycket värre i länder där socialistiska element tagit makten, dvs i Nazityskland, Sovjet och deras vasallstater. Jämfört med dessa är fascismen snäll.
Ingenting är stort och ingenting är litet beroende på vad man jämför med.
Ett tillägg för den utan perspektiv: Därmed inte sagt att jag sympatiserar med fascism!
Instämmer helt, och tittar vi tillbaka på vad som orsakat krig så är det i 6 fall av 10 pga av ekonomiska skäl. 3 av 10 är penismätning, och 1 av 10 pga andra orsaker.
I vilket fall så ursäktar jag mig för att jag låter som en sosse när jag är Moderat, men sanningen är den att när allt fler får det allt sämre, DÅ växer hatet och krigslustan. Först rensar man minoritetsgrupper (SD), sedan går man emot andra länder (WWII).
Basbehoven är viktiga att uppfylla, och den här skuldkrisen är inte ett ämne att leka med. SKULD skapar nämligen krig! Skuldkrisen har gjort att det rationella beteendet kommer att te sig alltmer sällsynt.
Man säger ofta om människor att de inte vågar se sanningen i ögonen, att de likt strutsen sticker huvudet i sanden eller i busken. Det är dock bara fråga om ett slags fabel, som inte har något att göra med verklighetens strutsar. Skulle det stämma, skulle strutsar snabbt bli lätta byten för de stora rovdjuren på Afrikas savanner.
Närmar sig ett rovdjur, rusar strutsen iväg från farozonen.
//Matte
Relevant, intressant och totalt livsviktigt. Det är rätt frustrerande att prata förändring och omställning med människor som fortfarande tillämpar ett strut(s)perspektiv (likt katter och hundar som opererats och tvingats ha en strut runt huvudet, med konsekvensen att de får begränsat synfält). Sveriges bäste bloggare levererar med besked. Vi är många som läser som, likt du Cornu, förstått att vi behöver förändra oss i en föränderlig värld.
/EDK
Varför ska inte de där förändringarna få kallas domedag? En grupp är förberedd på att de kommer och klarar av saken, en annan grupp – har helt missat upptakten.
En andel yngre svenskar gör sitt bästa för att se ut som troll och vildar som bor under stenar i skogen, nosring, benbitar i öronen, smutsiga. De lever dock inte under stenar i skogen utan är integrerade i samhället och är fjärrstyrda från ovan genom fri tillgång till bidrag som kallas rättigheter. Kan den gruppen nationalekonomi? Kan de 20-åringar som lämnar gymnasiet och erbjuds hög levnadsstandard på lånade pengar nationalekonomi? Nej, det kan de inte. Däremot vet de att bankirer och riskkapitalister bär skulden när pengaströmmarna sinar.
Sverige har inga Gated Communities vilket innebär att tillräckligt omfattande upplopp blir svårkontrollerade.
Det är knappast Jehovas Vittnen, Mormoner, EFS eller Baptiskkyrkans ungdomsförbund som pangar rutor på Biblioteksgatan och omkringliggande områden. De sitter hemma och konstaterar att nu är visst domedagen här, eller?
Tobias Wallin
13:05
Världskrigen innebar inte ett Mad-Max scenario för den stora massan. Staterna kollapsade inte, samhället förföll inte till anarki, man kunde fortfarande köpa varor även om det var ransonering på mycket.
http://www.asposverige.se/2011/10/en-varld-utan-olja-hemska-tanke-ingen-bil-lite-mat-och-standigt-frusen/
Senior som jag är kommer jag inte att uppleva den framtid som länkinnehållet beskriver. Men ni som är unga idag?
Anders
Kolla denna dokumentären:
http://topdocumentaryfilms.com/aftermath-population-zero/
>>13.05
Nu har ett bra Sverige-centriskt perspektiv. Fråga någon som bodde i östra Tyskland våren 1945 om det var Mad Max eller inte.
För övrigt saknar jag de sedvanliga kritikerna. Var är ni? BAU FTW
Anders,
Varför skulle du inte hinna uppleva det? När kreditbubblan brister så kan det gå väldigt snabbt utför, t ex därför att vårt samhälle är så komplext och effektivt att det redan balanserar på randen till kollaps. Det behövs inte mycket för att vågskålen ska väga över, och det kan ta några dagar så är butikerna tomma på varor, bensinstationerna tömda på bensin och diesel, flygtrafik ligger nere osv.
Jag tror ungefär som Nicole Foss i det fallet, det går jäkligt mycket fortare än de flesta kan föreställa sig.
En globalt sett så pass obetydlig nation som Grekland orsakar tumult i ekonomiska kretsar, varför? Jo, därför att en default, konkurs, i Grekland riskerar att orsaka en omfattande dominoeffekter på hela den globala ekonomin med följder som är svåra att överblicka idag, men att transporter skulle störas, att handel skulle störas och att det skulle märkas så gott som omedelbart är jag rätt så säker på.
Så tro inte att du slipper bara för att du känner dig äldre.
/Tompan
Varför inte störa den goda (dåliga) stämningen genom att vara optimist? Den svenske forskaren Alf Hornborg har påpekat att visserligen försvinner ett samhälle, men ett annat och bättre anpassat kommer att byggas upp. Påskön brukar ju tas som exempel på en kultur som begår självmord, men det är inte en sanning som alla med kunskap i ämnet går med på. Folk anpassade sig där också.
Kan inte mycket av dagens klagomål över den hotande undergången helt enkelt bero av att dagens härskande klass känner att dess tid håller på att gå ut och ylar ut sin förtvivlan i media? Men om vi resonerar som den pågående ockupantrörelsen så är härskarna en procent, och vi som kan fortsätta att leva kvar är hela 99 procent!
Jag har lite konserver i skafferiet, värmeljus, tändstickor, batteriradio … men risken att behöva använda dem i ett långvarigt krisläge är ganska liten. Men då gäller det att inte folk luras att globala eller regionala problem löses på individuell nivå. Här behövs politiker!!! Med andra ord folk som plockar upp ideer och förslag och omvandlar dem till praktiska åtgärder för samhällets framtida goda utveckling!
14:04, nja. Under korta perioder kanske man lokalt upplevde något som verkligen påminner om Mad Max, om man nu inte flydde till tryggare trakter.
Men kom ihåg att inte ens under Bosnienkrigets etniska rensing försvann civilisationens strukturer. Man (och då pratar jag inte FN, utan deltagande stridande sidor – serber och bosniaker) obducerade t ex hittade massmördade civila, uppträtthöll dokumentation mitt i allt vansinnet.
Det skall alltså till värre situationer är ett etniskt inbördeskrig där granne ställs mot granne för att civilisationen skall försvinna helt.
Bra inlägg som vanligt. Det som stör mig är att resilience inte finns på den politikska agendan. Ett sårbart samhälle utan ett riktigt försvar är onödigt och dumt. Det har, som du beskriver, historien visat otaliga gånger.
I brist på bättre kanske det är lika bra att använda ordet "resiliens"? Det finns redan importerat till svenskan (enligt SAOB), och något annat ord med samma betydelse kommer jag inte på. Själv uppfattar jag det som lite av en blandning mellan robusthet och flexibilitet; inte flexibelt som ett rö för vinden utan mer som en stålfjäder.
Äum, jag Sverigecentrerad, nu undrar jag om ni förstod vad jag menade?
Skulle inte, andra världskriget om något varit ett mad max liknande tillstånd, speciellt slutfasen? Har ni inte sett bilder, har ni inte hört historier från de som var med? Dödsvandringar av både ena och andra nationaliteten? Svält, Arkebuseringar, våldtäkter, flykt, trasiga hus och vägar… I Lemberg sköt tydligen ryssarna, under första ockupationen, de som gick ut på kvällen och skolklasser försvann, på några dagar hade civilisationen gömt sig.
Åk till vilken stad som helst i Tyskland och studera hur där såg ut! Åk till Volgograd!
Visst satt civilisationen djupt hos folk, förmodligen djupare än nu då de var vanare än vi vid umbäranden men det verkar varit så nära Mad Max man kan komma. Fast här i Svedala verkar ju folk ha accepterat att våldtäkter blivit vardagsmat och anpassat sig därefter.
Har ni sett en levande Preussare?
/13.05
Anonym 15:24,
Just så.
Därför vill jag se fem % av BNP till försvaret. Minst.
/Morfar
Synd att det här med invandring skall vara ett så laddat begrepp. Risken är givetvis vissa halvgalna nättroll, men i ett inlägg som detta bör det finnas plats för de problem som kan uppstå.
Om man fortsätter med en invandring, där det pga låg utbildning, ständigt blir mer arbetslösa i utanförskapsområden, så borde det kunna diskuteras. Tror de flesta här är överens om, att ekonomiskt går vi inte mot bättre tider. Man behöver inte vara speciellt dystopisk, för att komma fram till slutsatsen, att detta kan innebära stora spänningar i samhället. Så finns det någon lösning, när problemet inte får beröras?
Engelskans "resilience" är sprunget ur det latinska ordet "resilio" som skulle kunna betyda "att återgå", "studsa tillbaka", "elastisk" och "fjädra".
Termen nyttjas sedan länge i ingenjörskretsar och då i förhållande till material som är elastiska. I psykologin uppmärksammades termen "resilience" under undersökningar under tidiga 70- talet där man gjorde jämförelser med barn som farit illa och där vissa barn klarade sig bättre än andra, trots liknande uppväxtförhållanden. Psykologer har under snart 40 år forskat kring vad som gör vissa människor mer "resilienta" än andra. Dvs att ta sig igenom en kris, ha lidit, och kunna ta vara på erfarenheten och gå vidare, stärkt. Det är i dag inget tillstånd man kan mäta eller tala om på förhand vilka som är eller kan antas vara "resilienta". Även om det sannolikt ligger både genetik, uppväxtförhållanden, familj och vänner bakom styrkan att kunna ta sig igenom en kris.
Robusthet beskriver inte tillståndet på samma sätt som ett tillstånd av "resiliens".
Organisational/infrastractural resilience är något som är ett stort, och framförallt ett nytt "sexigt", begrepp i Business Continuity Management (BCM), Risk Management sammanhang. Som jag skrev tidigare pågår det arbete om ffa infrastrukturell resiliens i bla Nya Zeeland som ligger ganska långt framme…
mvh
Johan
Engelskans "resilience" är sprunget ur det latinska ordet "resilio" som skulle kunna betyda "att återgå", "studsa tillbaka", "elastisk" och "fjädra".
Termen nyttjas sedan länge i ingenjörskretsar och då i förhållande till material som är elastiska. I psykologin uppmärksammades termen "resilience" under undersökningar under tidiga 70- talet där man gjorde jämförelser med barn som farit illa och där vissa barn klarade sig bättre än andra, trots liknande uppväxtförhållanden. Psykologer har under snart 40 år forskat kring vad som gör vissa människor mer "resilienta" än andra. Dvs att ta sig igenom en kris, ha lidit, och kunna ta vara på erfarenheten och gå vidare, stärkt. Det är i dag inget tillstånd man kan mäta eller tala om på förhand vilka som är eller kan antas vara "resilienta". Även om det sannolikt ligger både genetik, uppväxtförhållanden, familj och vänner bakom styrkan att kunna ta sig igenom en kris.
Robusthet beskriver inte tillståndet på samma sätt som ett tillstånd av "resiliens".
Organisational/infrastractural resilience är något som är ett stort, och framförallt ett nytt "sexigt", begrepp i Business Continuity Management (BCM), Risk Management sammanhang. Som jag skrev tidigare pågår det arbete om ffa infrastrukturell resiliens i bla Nya Zeeland som ligger ganska långt framme…
mvh
Johan
15:56
Glömde länken till Ekathimerini. Där kan man följa det sociala sammanbrottet i ett land, som har lika många invandrare som Sverige. Varav förskräckande många arbetslösa…
http://www.ekathimerini.com/
Relevant: http://www.dn.se/nyheter/sverige/forodande-nar-fasta-telefonin-forsvann
Om man önskar att samhället skall ha motståndskraft och att staten skall leverera den räcker det inte med att önska flerdubblad försvarsbudget eftersom det behövs mer än militärt försvar.
Sådnat som staten kan göra är:
Återinföra ett civilförsvar med beredskapslager.
Höja kraven på att viktiga samhällsfunktioner skall klara strömavbrott osv.
Prioritera om stöden för alternativ energi så de samverkar bättre med behoven av reservkraft.
Förenkla olika myndigheters funktion.
Kanske göra för företags lagerhållning skattemässigt fördelaktigare.
Det är lättare att göra saker enskilt. Skaffa vänner och ha roligt tillsammans med dem, nattvandra edyl om hememt känns otryggt, engagera sig politiskt och ställa krav, gå med i någon frivilligrörelse, ha lite mat och vatten för att kunna bjuda några vänner och grannar om det sker stora störningar i samhället.
När samhället går sönder reaperar det sig självt mer eller mindre väl. Själv misstänker jag att en utdragen dödskamp för trasiga institutioner kan vara värre för samhället än snabba kollapser följd av snabb återuppbyggand, framförallt när det finns resursebrister som vartefter blir värre.
Det bästa är väl då att bo i en militär diktatur.
A prudent man foresees the difficulties ahead and prepares for them; the simpleton goes blindly on and suffers the consequences. Proverbs 22:3
Många förändringar är svåra att förebygga,helt enkelt för att dom kommer överraskande.
På 1860 talet svalt människor ihjäl i norrland på grund av missväxt.Även om det fanns tillgång till säd längre söderut fanns inga möjligheter att transportera dom över långa avstånd.
Om ett stort vulkanutbrott som skulle minska solens instrålning uppstod överaskande,kanske samma sak kunde inträffa i dag.Eftersom jordens befolkning är större i dag kanske det inte finns mat till alla om en stor del av jorden drabbas.
Hur många vill att Lars ska börja?!
Ibland måste man chansa. De som gjort det de senaste 50-60 åren i sverige har det nog gått bra för.
Vad jag tänker på specifikt är – hur många på denna bloggen är barnlösa män i 30-40årsåldern?
Det är inte helt lätt att spara ihop till ett ekonomiskt oberoende boende, hitta ett jobb i norrland och bygga ett backuppsystem för el, odla sin egen mat *OCH* dessutom skaffa ett par barn.
När det ligger i vågskålen; Ett liv som byggs upp från grunden för att klara alla stormar själv utan problem. Eller att ordna en familj (en bil att köra sina barn till dagis förresten? helt ute! Bensinen kommer ju ta slut om 8 år.).
Vilket liv vill man ha levt då?
/Magnus 6THlx
Vill rekommendera alla läsare att se en riktigt bra domuntär om USA´s skuggregering och mycket andra saker som tas upp på denna bloggen.
Filmen heter Invisible Empire är gjord av samma person som gjorde Loose Change
http://topdocumentaryfilms.com/invisible-empire-new-world-order-defined/
Skillnaden mellan fårket och den kritiske individen: Bildlänk. The lord = oändlig tillväxt/materialismens illusion och påverkan över fårket. Vad är skillnaden mellan fanatiker av religion och fanatism av materialism och makt, samma deg men annorlunda ingrediens.
Förvisso ett helt annat ämne. Men dock intressant:
http://arstechnica.com/tech-policy/news/2011/10/bitcoin-implodes-down-more-than-90-percent-from-june-peak.ars
I morgon blir C ledsen
Problemen med telenätet beror på att man skiter i att få det att fungera, viktigare att det är privat. Ingen resursfråga. Alltså en typisk nyliberal orsak.
Men peak samhällstänkande hade vi ju runt 1980, då eliten fick sitt nyliberala hjärnsläpp och folket definitivt somnade in framför TVn.
Nerläggningen av fasta telenätet också ett exempel bland många hur man hela tiden sparkar av stegpinnen under sig i blind tro på senaste tekniken.
Liksom släckningen av fyrsystemet i tron på att amerikanarna självklart kan eller vill hålla igång gps-systemet
/Freddy
Jim Rickards, lyssna på honom om ni inte har gjort det redan. Om ni undrar vem det är så är det han som gång på gång "förutspår" FEDs uttalanden och agerande. senaste för några dagar sedan på kvällens nyhet från FED att lätta lite på inflationsmålet.
http://www.kingworldnews.com/kingworldnews/Broadcast/Entries/2011/10/16_Jim_Rickards.html
Ser med spänning fram emot hans kommande bok "currency wars"
mvh,
Loonie
DJ upp 1,6% i kväll…ni som tror på snar undergång eller har nåt på bankboken kan ju dra nåt gammalt över er iaf i morron
Strunta i undergångsvisioner och skaffa fram övergångsvisioner i stället! Jorden torde inte gå under på fredag, även om Camping framhärdar om detta!
Kan man inte kalla det hela smidbarhet. Du utsätts för slag och ändrar form, men spricker inte av detta.
"övergångsvisioner", den var bäst !
Kom att tänka på Lars och "skjut på budbäraren-mentaliteten" på bloggen och lite varstans i samhället när jag såg denna idag:
http://www.youtube.com/watch?v=u5um8QWWRvo&feature=player_profilepage
Så, vad säger ni, ska vi ta på oss clownnäsorna och "get on with the program"? 🙂
Si vis pacem, para bellum.