Återigen tar Cervenka bladet från munnen och säger som det är hos Schibsted. Nämligen att det var bättre förr. Exempelvis den akuta finanskrisen 2008.
För att summera så är statsskulderna högre nu, räntorna är redan rekordlåga, i många fall redan på noll. Statsskulderna i stora BIGPIS FUK GS-grafen som återges för nya läsare nedan.
För svensk del så är måhända inte statsskulden som andel av BNP större, men istället är de privata skulderna i den svenska skuldbubblan avsevärt mycket större. Vägen ur krisen har för svensk del inte bestått i statlig upplåning, utan i att man lurat privatpersoner att skuldsätta sig själva istället.
Verktygen för att kunna stimulera ekonomin är idag betydligt mer begränsade än förut, men inte ens då användes verktygen generellt till något vettigt. Krissnöboleln har bara skjutits framåt och snöbollen har både blivit större och fått lite mer fart.
I det sammanhanget är det fascinerande att se hur finansprofitörer som unge direktör Dinkelspiel, från onlinemäklaren Nordnet, uppmanar folk att köpa mer aktier. Bara för att resultaten de senaste kvartalen varit mycket goda. Men pojken är väl för ung för att förstå att det är på framtida vinster man skall värdera bolag, inte på dagens. Men Nordnet tjänar pengar på att folk både köper och säljer, volymen är det som räknas, inte att kunderna gör rätt. Det är rent av mer lönsamt att få kunderna att göra fel, för då måste de sedan inte bara sitta kvar i den beryktade båten, utan också flytta om pengarna, vilket ger ännu mer bonus till Dinkelspiel.
Lyxfällans Magnus Hedberg säger att det bästa rådet till folk som har problem med sitt pengaberoende är att ta kontakt med sin langare, bankmannen… Inget om att reducera skulder där inte.
En sak är säker, if they didn’t see it coming, they won’t know what to do when it gets there.
Dinkelspiel har rätt på en punkt. “Börsen går ner för att världen är skuldsatt.” Exakt. Och innan den slutar vara skyhögt skuldsatt kommer vi inte heller få någon konjunkturåterhämtning att tala om och konjunkturen drar ner börsen.
Men man frågar inte sina langare om hur man kan sluta med sitt missbruk. Underligt nog så stämmer alltså även avgiftningskliniken Lyxfällan in i kören.
Bloggrannen Kvantitativt konstaterar att flygfrakten nu är på lägre volymer än före krisen 2008. Antagligen lägre än 2006 och 2007 också. Det är förstås positivt med mindre fossilkrävande transporter än fraktflyg, men det är också en konjunkturindikator. För inte är det med båt man transporterar istället. Baltic Dry Index ligger kvar på rekordlåga nivåer, så någon efterfrågan finns inte där heller.
Tillägg: Börsen snart på minus igen för alla som snällt vill lyda Dinkelspiels råd…
50 kommentarer
"Börsen går ner för att världen är skuldsatt."
Det var det dummaste jag last på denna blogg på lange. Både du och Spellevinken har fel. Ta och gør om laxan om vad pengar ar før något. Om varlden blir utan skuld vad kommer då att hålla uppe børserna? Obs retorisk fråga.
Bla bla. Skuldsatt värld avbelånar sig. Deflationstrycket blir för stort om skulderna är för stora. Vare sig du vill eller inte så är det mot lägre skuldsättning som vi kommer sträva, och det drar naturligtvis med sig börserna.
Världen verkar inte gå under idag heller Cornu. Börjar du bli nervös?
Har aldrig påstått att världen skall gå under. Bara att ekonomin kommer gå dåligt.
Tycker det är spännande att systemen/t skakas om lite, hoppas det kommer nått bra ur detta i slutänden….
"Lyxfällans Magnus Hedberg säger att det bästa rådet till folk som har problem med sitt pengaberoende är att ta kontakt med sin langare, bankmannen… Inget om att reducera skulder där inte. "
Har du verkligen sett programmet? Det mest återkommande rådet är att betala av sina skulder. Men för att nå dit behövs ofta en kontakt med bankmannen… Fast man ser väl bara det man vill se?
Förklar grafen för en trög en, x:en har mer än ett y?
/Johanneberg
Sverige ser ut att ha hamnat lite utanför 🙂
Niklas Brembergs ord i Dagens Nyheter får en annan innebörd än den han antagligen tänkte sig:
"Om eurosamaretet i stället stärks av ett utökat ekonomiskt samarbete med samordnad finanspolitik får det konsekvenser för Sverige. Vi skulle hamna mer utanför än nu eftersom vi saknar euron."
13:53, det är ju det som är poängen. Här pratas det inget om att se över skulderna, medan man gör det i programmet. I artikeln skall man spekulera på börsen istället för att beta av skulder.
Sedan har jag inte sett programmet, har ingen TV-anslutning sedan snart sex år. Men det förändrar inte att man här föreslår spekulation istället för amortering.
Lyxfällan har legat på play-tjänsten i flera år nu – internet har du haft i flera år.
Så du har helt enkelt valt att inte se program som du refererar till. Du nämner att du inte har sett för du har ingen tv-anslutning.
Du kanske skulle sluta med att referera till att du inte har tv-anslutning när du kan accessa program via nätet istället (lagligt och med dator). Det minskar din trovärdighet när du ger sken av att du inte kan ta del av dessa program när du i realiteten kan. Att du inte vill se på lyxfällan är däremot en helt annan sak
Anonym 13:55
Det är många som tittas på Sverige och ser fördelen med att vara utanför, utom eurofundamentalisterna förståss…
Jag säger som Claes Eriksson:
Det är inte det att det var bättre förr utan det är sämre nu.
Ulf
En del av nedgången i Baltic dry index kan förklaras av att det kommit ut mycket ny tonnage (skepp) på marknaden de sista året och som därmed mättat marknaden
Ajaj Cornu, inte klaga på fårkets favvoprogram..
http://www.msnbc.msn.com/id/21134540/vp/44079837#44079837
Sevärt!
Ja den där Cervenka, han som vill ha en ny världsordning med en global världsvaluta och regering. Jag trodde det där var nåt för killarna som pratar om svarta helikoptrar?
Corny, blir det något inlägg om vad pengar egentligen är och hur omöjligt det är för alla att betala av sina skulder som du förespråkar? Varför undviker du alltid den tragiska slutsatsen av det du pratat om så länge?
Det är inte alls omöjligt. Dessutom måste vi inte bli skuldfria allihop, skuldberget måste ner. Inte försvinna helt.
Dessutom är det hypotetiskt trams. Många är så skuldsatta att de i princip aldrig kan bli skuldfria, så systemet kommer inte helt klappa ihop.
Om du slutar tjata så kanske jag kan ägna tid åt ett inlägg om det hela istället för att kommentera dina kommentarer?
Ok, så skulder ska vi ändå ha lite lagom av? Hypotetiskt trams säger du? Ok, om det är din åsikt skall jag ta den till mig och sluta tjata. Ett annat önskeinlägg kan kanske vara just den nya världsordningen som din idol Cervenka visst förespråkar och vad det innebär?
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
The Economist har en artikelserie Is America headed for a double-dip recession? der Richard Koo skriver i America failed to learn from Japan's experience with balance-sheet recession:
"THE US economy has been in balance-sheet recession where the private sector is minimising debt instead of maximising profits since the bursting of its real-estate bubble in late 2007."
Brad DeLong i Too few American officials recognise the need to boost demand skriver:
"Households think—correctly—that they have too much risky debt and that they are too poor for the sum of household spending and business investment to add up to enough demand to attain full employment."
Tagit bort kommentar om etniskt/religöst ursprung hos diverse centralbankschefer och Dinkelspiel. Det gränsar till hets mot folkgrupp. Skärp dig.
15:16, skulder går inte att undvika, t ex skulder mellan leverantör och beställare. En arbetgivares skuld till arbetstagarna, om de nu inte skall få betalt kontant varje timme de jobbar, men även då blir det ju en timlöns skuld osv.
MSNBC-länken till Dylan Ratigan show var riktigt bra. Skrämmande utveckling i USA.
Tror du det är möjligt att undvika skuld som bas i vårt system genom skuldfria pengar? De skulder du nämner kan ju visst vara acceptabla och normala, men det är ändå viss skillnad mot att ha ett kreditbaserat penningsystem. Jag har inte riktigt fått kläm på vad du egentligen tycker angående detta, du gillar inte guldstandard har jag förstått iallafall vilket jag håller med om. Skulle du hellre se statligt utgivna skuldfria pengar?
Om jag inte skriver något så kanske jag inte bestämt mig för vad jag tycker? Man kan strypa systemet, t ex genom 1:1 i säkerhetskrav inom fractional reserve banking. Strypningen bör förstås se successivt. Basel III är ett steg i rätt riktning, även om saker som att man behöver noll i eget kapital om man lånar ut till staten är rent trams.
Jag har en tanke och ett inlägg på gång, men eftersom det är teoretiskt och hypotetiskt och aldrig kommer inträffa så är det inte akut att skriva om.
Något rörigt att följa utvecklingen där någonstans runt 50% statsskuld och 0% budgetunderskott 🙂
Vad skulle alla BLTs göra i ett system med 1:1? De skulle behöva jobba ihop för sin konsumtion inte köpa med hävstång.
Vad jobbigt livet skulle bli för många töntar. Det fiktiva samhället har skapat många nötter, religiöst tror de på det falska de lever i.
Fucktards!
16:20, om du är smart nog att förstå detta, varför kallar du systemets skapelser för fucktards? I mina ögon är du ett lika stort problem som systemet i sig. Din attityd är del av problemet.
16:27
Jag är less på alla fjantar som leker miljonärer med lånade pengar. Ni förstör prisbilden för alla övriga nyktra i samhället. När ni går under i skuldkraschen kommer jag dra en lättnadens suck, vansinnet tar slut en dag. Ni är fucktards för ni är nyttiga idioter till Rotschilds och andra parasiter i denna värld.
16:43, de har skapat högkonjunktur åt oss andra, det förtjänar ros tycker jag.
Jag skulle också uppskatta en diskussion om vad pengar faktiskt ar, vad det borde vara, hur de kan kontrolleras etc. Jag brukar stalla frågan till de flesta manniskor jag traffar på. Svaret blir nastan alltid att det ar något man kan køpa saker før. Mer an så vet inte folk. Varfør vet de inte det? En diskussion till varfør så få har grepp på något så (på ytan) enkelt som vad pengar faktiskt ar borde också vara vart en diskussion.
Detta diskuteras inte i skolan, inte i media och knappast i fikarummet på Nordea och andra sk skolade i amnet
Jag tycker att du som en av de popularaste ekonomibloggarna ar skyldig dina lasare denna kunskap
/Norgesvensken
/Norgesvensken 17:02
Varför är det så?
Svaret är enkelt: Om folk får reda på hur det egentligen ligger till så kommer en stor del av den tillit som finns till penningsystemet att få sig en ordentlig törn. Inte minst hur bankerna egentligen tjänar pengar. Och hur konjunkturcyklerna hänger ihop med penningsystemet förändringar.
Politiker och de styrande vill ha inte ha en (mer) upplyst massa (än nödvändigt).
Så: bröd och skådespel åt folket och de ställer inte till bekymmer och de styrande kan fortsätta med sitt.
Pengar kommer att skapas genom skulder nästan oavsett penningsystemets utformning. Ett par exempel: Förbetalda månadskort i kollektivtrafiken, kredittid för fakturor, företags försäljning av värdepapper. Det som skapas är sämre än en sedel eller siffror på ett konto men ändå mer eller mindre användbart som pengar.
Precis, spelar ingen roll om jag betalar med "pengar" eller med liter mjölk. En skuld uppstår så fort man inte betalar omedelbart vid leverans.
Ni är verkligen barn av er tid Magnus och Cornu
17:30, agreed. Det är en djävulsk på skulder som uppstår i samhället mot att pengar måste födas ur skuld. Det vet herrarna men vill inte gärna nämna detta.
Money as Debt – "Pengar som skuld" av Paul Grignon, del 1. I denna grundläggande och pedagogiska film beskrivs det fantastiska faktumet hur cirka 95% av våra pengar skapas ur tomma intet av privatägda banker. Dessutom slås det fast att dessa 95% pengar är skapade genom skulder, med andra ord, utan skulder skulle det inte finnas några pengar.
http://www.youtube.com/watch?v=60syRrYTiC8
Trevlig läsning…
K.K
K.K. Håller med, Money as debt är en mycket bra intro i ämnet.
Kan också vara bra att veta att bankerna kan använda 100 % av en insättning som reservbas för kreditinflation och inte bara en fraktion av denna som de flesta ekonomer tror. Vad tjänar banken mest på?
http://www.youtube.com/watch?v=wDHSUgA29Ls
17:51, glömde ordet skillnad på lämpligt ställe i meningen men det förstog nog herrarna.
Cornu och Magnus,
Ni inser väl att konsumenterna alltid kommer vara tvungna att skuldsätta sig så som systemet är uppbyggt idag?
Ägare (kapitalister) vill göra så stor profit som möjligt och tar därför ut ett högre pris för sin produkt än vad de betalar ut i lön till arbetaren som tillverkade produkten. Men vem köper produkten? Arbetaren i nästan alla fall. Och där ser vi att det totala värdet av produkterna som utbjuds alltid kommer vara högre än konsumenternas betalningsförmåga. Gapet överbryggs genom skuld.
Ägarna kommer även alltid ha incitament att fortsätta sänka lönerna och använda produktionsmedel med allt högre produktivitet, vilket leder till allt mer ohållbar ekonomi i framtiden.
Undrar hur mycket det skiljer mellan svenska och amerikanska bankers funktion? Om man rakt av tror på amerikansk populärvetenskap och politiska inlagor borde det finnas en risk att man hamnar snett ungefär som det blir väldigt fel om man tror att svenska rättegångar går till som amerikanska.
Magnus Redin, appropå jänkare så är du mästare på det dom kallar smoke and mirrors.
Anonym 18:16, tro det om du vill men jag har som hobby att försöka förstå vad det är som döljer sig i röken. Har du kritik eller upplysningar är jag nyfiken eftersom jag kanske lär mig något av dem.
Det är väldigt vanligt att folk påstår sig ha hittat sanningen i komplicerade frågor, ibland är det även korrekt, skall jag skilja det ena från det måste jag ifrågasätta.
Det vore t.ex. väldigt intressnat om en bankman förklarade hur det fungerar i det svenska bankväsendet jämfört med det amerikanska. Jag har sett sådana förklaringar på annat håll som skiljer sig från de amerikanska men jag har vare sig utbildning inom området eller perfekt minne så jag låter bli att försöka säga hur det hänger ihop.
Redin, jag vet en kille som har ganska bra koll på hur det hänger ihop. Han kallar sig Lincoln, kolla in honom 🙂
(NEJ jag är inte Lincoln så alla som känner för att plocka fram illuminati kan låta bli och istället kolla in vad han faktiskt har att säga)
Glömde posta länken till Lincoln. Parasitstopp
Cornu:
Du nämnde flygfrakten. Vad som också bör nämnas är passagerarflyget som i juli ökade med 13 % på Arlanda. Arlanda är i år på väg mot ATH. Jag säger inte att konjukturen är på väg upp för det men flygtrafiken rent generellt brukar vara en indikator för vad det är på väg, därför gör det mig lite förundrad när passagerarflyget växer ganska ordentligt medan konjukturindikatorn pekar nedåt.
FRB med 1:1 är väl i stort som att ha statliga pengar? Riksbanken skapar pengar, som privata banker lånar mot ränta ,som de sedan lånar till sina kunder mot ränta.
Men de skulle inte kunna låna ut en miljon med 8000kr i kassan som idag. Enda sättet för banken att låna ut mer pengar var att tjäna mer pengar, dvs räntan skulle automatiskt ligga på en nivå som utesluter BLT samhället.
Hävstångsteorin har nu bevisats skapa ett helvete gång på gång, när får rövskallarna nog? Tänk de som utan att blinka installerar ett kök för 300K, det skulle ta dem flera år att spara ihop i verkligheten. Sjukt system som är genomruttet och fallerar mer för varje sekund som går.
1:1 FRB med statligt skapade skuldfria pengar, det är vägen framåt. Jag kan offra 3.5 miljoner svenska idioter med stora lån, fuckem vi andra har ändå en framtid!
Det känns rätt underbegåvat att som du hävda att man ska sälja allt. Det bevisar bara att du inte har en susning om fundamental analys. Det finns många bolag som har stabila balansräkningar och relativt stabil vinst (2008 inkluderat). Men, marknaden säljer urskiljningslöst, och då FINNS det vissa fynd att göra idag. Men om du tror att hela världen ärpåväg in i ett svart hål, ta då fram pistolen istället för i långa loppet är vi alla döda.
Ett stort tack för en mycket bra blogg, är imponerad av hur du får fram all fakta. Och så får du en extra klapp på axeln för att jag drog mig ut ur börsen innan den BÖRJADE rasa.
Marknaden tar inte hänsyn till fundamental analys, nuvarande votalitet indikerar att datorer inte skiljer på högt eller lågt värderade företag. Bara på köp och säljpris och i nuläget verkar datorer stå för både köp och sälj.