I mitt drygt ett år gamla blogginlägg om guld som investering så nämner jag möjligheten att förvara guld utomlands. Frågan är hur man enklast åstakommer detta.
Själv har jag löst detta genom att sedan 2005 vara kund hos James Turks bullionbank GoldMoney. Numera är jag även sk affiliate för GoldMoney, dvs om ni öppnar en sk holding hos GoldMoney via länkar i detta inlägg eller via reklambanner ute till höger så utgår eventuellt viss ersättning till min enskilda firma och tas upp i firmans bokföring och utsätts för beskattning och egenavgifter. Vill ni alltså avfärda detta inlägg som redaktionell reklam så kan ni sluta läsa här och nu.
James Turk är inte helt okänd för er som exempelvis lyssnar på Financial Sense webradio, där han i många år har varit en av återkommande experter.
GoldMoney erbjuder iaf förvaring av guld, silver, platina och palladium i bankvalv hos VIA MAT i anslutning till London Metal Exchange, i Zürich eller i Hong-Kong. Då man väljer var man placerar sina ädelmetaller så verkar Zürich vara det populäraste valet. Till skillnad mot att t ex öppna bankkonto i schweiziska banker så behöver man inga ombud som pungslår dig på tusentals kronor i avgifter för att öppna konto, alternativt att du måste resa till Schweiz själv. Däremot utgår lite avgifter från notarius publicus som verifierar din identitet på handlingar du behöver skicka in till GoldMoney, som strikt följer de lagar och regler som gäller kring pengatvätt. Det går alltså inte att öppna konton anonymt, vilket för övrigt inte går hos schweiziska banker heller.
Jag har personligen både satt in pengar, köpt ädelmetall, sålt ädelmetall och tagit ut pengar (och deklarerat reavinst hos Skatteverket) via GoldMoney och tjänsten fungerar utmärkt. Det utgår förstås en avgift för utlandsöverföring när man vill sätta in pengar, då företaget är baserat på Jersey i Engelska Kanalen. Som svensk får man nöja sig med att handla i förslagsvis euro, även om man kan välja att sätta in pengar i exempelvis USD.
Spreaden mellan köp och sälj är speciellt för guld minimal hos GoldMoney, från 2.74% ner till 0.98% beroende på hur mycket man köper, och man kan för den delen köpa silver momsfritt. Kostnader som tillkommer är en förvaringsavgift. För under 50kg guld så är avgiften för försäkrad förvaring i London 0.18% om året. Att ha guld för 100 000:- SEK kostar alltså 180:- SEK om året, avsevärt billigare än ett svenskt bankfack. Avgiften dras från ditt guldinnehav, som mäts i goldgrams, gg. Antal gram guld. Korrigering: Minsta lagringsavgift per år är 1.2 gg, just nu motsvarande ca 400:- SEK. Fortfarande billigare än de flesta bankfack. Den kostnaden förblir den samma upp till drygt 600 gram guld.
Nämnde 50kg tidigare. GoldMoney är speciellt lämpat för den som vill satsa större summor pengar i guld, utan att behöva hantera den fysiska administrationen i Sverige och inte vill vända sig till någon halvt tveksam ETF som inte säkert är uppbackad av 100% fysiskt guld. Det går dessutom att hämta ut sitt guld direkt från GoldMoney om man väl är på plats i London, Zürich eller Hong-Kong. För den lösningen behöver man dock ha en hel dedikerad stor guldtacka, eller drygt 4 MSEK, då man får 400oz (=12.44 kg) tackor om jag minns rätt. Det går dock att få 100g GoldMoney-präglade guldtackor hemskickade om det rör sig om mindre belopp man vill ta ut som fysiskt guld. Annars kan man inom systemet skicka gg till andra kontohavare, eller för den delen växla mellan olika metaller eller sälja och ta ut pengarna på normalt sätt till bankkonto.
Guldet är försäkrat och det finns omfattande revisorsrapporter och granskningar av tredje part, bland annat av ett dotterbolag från Veritas Group.
GoldMoney har drygt 19 000 kunder, eller holdings som man alltså kallar konton, fördelat på knappt 1.9 miljarder USD i ädelmetaller. Snittkunden förvaltar alltså ca 100 000 USD i ädelmetaller via GoldMoney.
Naturligtvis skall man inte lägga allt sitt guld hos GoldMoney, men det är en bra väg för fysisk riskspridning av en del av innehaven. Det går även att skicka in befintligt fysiskt guld så man slipper gå igenom kostnaden för att sälja och köpa om man vill flytta över en del av fysiskt innehav från Sverige. Den försäkrade bankvalvsförvaringen i samma högsäkerhetsvalv som antagligen en hel del centralbanker förvarar sina guldreserver löser också problemen med bankfack och försäkringar i Sverige.
GoldMoney är även en metod för den som tror sig behöva flytta från Sverige men inte vill ha problemet att flytta med sig fysiskt innehav i guld.
Kundtjänsten online är för övrigt snabb och brukar svara inom minuter, och är alltid formellt korrekt och trevlig. Det finns också en rad med inställningar man kan göra för att höja säkerheten på sitt konto, allt från att man blir underrättad om någon loggar in på kontot, begränsning av IP-addresser, SMS-notifieringar, spärrar mm.
GoldMoney är iaf en dellösning för guldköp och guldförvaring, speciellt av större belopp. Lämpligen börjar man dock i liten skala för att testa hur det fungerar och skaffa sig en känsla för företagets tillförlitlighet. Tänker man bara sätta in småsummor kanske det inte är värt besväret med att besöka notarius publicus för styrkning av din identitet, utan man får i så fall nöja sig med förvaring hemma i svenskt bankfack istället. Den låga spreaden betalar sig dock snabbt vid större guldköp, liksom den billiga förvaringen.
Vill man dock trada kortsiktigt i guld så är det fortfarande pappersguld som gäller.
46 kommentarer
Har du själv varit på plats och sett deras lokaler/valv, och/eller själv tagit ut guld på plats?
Nej. Har tagit ut vinster och pengar via banksystemet.
Det finns dock videofilmer från VIA MAT:s högsäkerhetsvalv, som dock bara är tillgängliga för registrerade kunder, pga säkerhetskrav och villkor som VIA MAT ställer.
Man kan för övrigt på de filmerna se vakternas beväpning etc om man är intresserad av sådant.
Den intressantaste kommentaren är ju faktiskt den om "problemen med bankfack och försäkringar i Sverige".
Pinsamt men upplysande för alla som tror att Sverige är den vitaste av världar.
"Man kan för övrigt på de filmerna se vakternas beväpning etc om man är intresserad av sådant
Underbart nördigt:)
Intressant information, tack. Har du koll på om guldet motsvarar förvaring i depå, dvs är det enligt Schweizisk lagstiftning sakrättsligt skyddat vid obestånd hos förvararen? Hela poängen med fysiskt guld är ju att slippa motpartsrisken…
DrRyan, antagligen därför Zürich är populärast. Ställ den frågan till GoldMoney själva, de brukar svara snabbt.
GoldMoney är för övrigt ett helt skuldfritt företag, så det är svårt för dem att hamna på obestånd.
Det verkar som om innehav är skyddat, men styrs av lagstiftningen där GoldMoney har sitt säte:
"Clear procedure in case of bankruptcy
In the unlikely event that GoldMoney were to go out of business, standard Jersey bankruptcy procedures would be implemented. Assuming you hold an amount of metal at least equal to the standard gold, silver, platinum and/or palladium bar weight in GoldMoney, you will be able to take delivery of those bars. Additionally, you can take physical delivery of your gold in 100 gram and 1 kilo bars. The remaining metal would be sold and the cash proceeds would be transferred to you. Find out more in clause 16 (Winding-up or bankruptcy of GoldMoney) of our Customer Agreement."
Okej, men om det blir global kollaps (madmax) sa ser jag det som lite omstandigt att behova ta sig till zurich eller london for att hamta sina tillgangar no?
Hela poangen med guld ar att INTE vara beroende av 3:e part.
Gold and a gun that's all I need! 😉
12:41, det beror på hur mycket guld det rör sig om. En del vill ha mer än de någonsin behöver använda direkt själva.
Har man mer an man behover i guld sa ska man saklart inte investera mer i guld. Guld kan du inte ata eller bo i eller hyra ut. Kossor ar populart i schweiz har jag hort.
BTW, nar kommer obama/bernanke att oppna dollar kranen idag?
Jag förtår inte riktigt vitsen med det hela. Visst 2,74% är ju bra spread jämfört med de runt 4,5% som man får vanligtvis. Men med en årsavgift på 0,18% och en 4% avgift för att ta fysisk leverans så vetifan. Och jag kan väl inte vara den enda som tycker det känns tryggt att gå och hälsa på guldtackorna i bankfacket då och då? 🙂
Förövrigt fick jag meddelande från Swedbank nyligen om höjda bankfacksavgifter.
K, 0.18% är som sagt billigare än ett svenskt bankfack. Du måste inte heller ta fysisk leverans om du inte vill, du kan ta ut det som pengar.
Allt handlar om behoven. Då får ju för övrigt räkna in kostnaden för att skicka guld med värdebrev om du köper fysiskt i Sverige (om det inte sker över disk). Beroende på hur mycket du köper åt gången så blir det någon procent i avgift för värdebrev, dvs fysisk leverans i Sverige.
GoldMoney ser jag som mest lämpligt för större säker förvaring utomlands, rent av utanför EU.
Eller om du vill köpa stora mängder silver utan att betala moms…
Eric deCarbonnel har "horribla" erfarenheter av Goldmoney. Citat: "The conduct of Goldmoney compliance personnel over the last few months has left me with no confidence. I can say with certainty that Goldmoney isn't a viable alternative for businesses and funds. For retailer investors, Goldmoney might work as a safe investment, but keep in mind that Goldmoney's compliance personnel don't have a clue what they are doing, which could lead to a major headache down the road."
/Guldkalle
Tja, har inte Eric deCarbonell en egen guld-ETF?
Nej, det var fel. Han har en fond för att investera i rysk jordbruksmark.
Sadarja, Business as usual: http://www.dn.se/ekonomi/obama-paminner-om-historiska-kompromisser
Jag tror att vi kommer att fa hyperinflation!
För mer detaljer om Eric deCarbonell vs GoldMoney, se
http://www.marketskeptics.com/2009/12/switching-from-goldmoney-to-pfg.html?replytocom=724
Vad det handlar om var att GoldMoney inte kunde vara säkra på att deCarbonells ryska fond var legitim och inte rörde sig om pengatvätt och tackade nej till dem som kund. deCarbonells klagomål handlar om att det tog 5 månader för GoldMoney att tacka nej till dem som kund.
Det handlar alltså om att GoldMoney var lite för nitiskt seriösa för deCarbonells smak. Vet inte om det är negativt.
Hej och tack för en bra blogg.
Testade med GoldMoneys egna kalkylator vad det skall kosta att förvara guld för €10 000 under 1 år. Det skulle kosta €43,86 om året i "storage cost".
Varifrån får du Cornu 180 SEK?
Tack på förhand
Tittade bara i deras tabell. 0.18% blev 180 SEK av 100 000 SEK. 44 euro är fortfarande billigare än ett svenskt bankfack. Och säkrare.
Verkar tryggt och bra under nuvarande omständigheter.
Men vad händer om vi får en mer extrem samhällssituation? Liknande USA under 30-talet då regeringen gick in och tvångsköpte allt privat guld för 20 dollar/t.ounce. Lite senare fick man möjlighet att köpa tillbaks det för 35 $/t.o.
Det är enkelt för en regering att innan sådana lagar införs först vittja alla bankfack och utländska depåer.
I ett sådant läge finns det inget som slår den uråldriga metoden att gräva ner sitt guld djupt ner i marken på en plats som bara man själv vet om.
Jag köpte ett antal klockor i guld för några år sedan. Valde mellan det och guldtackor men kom fram till att det var lättare att frakta ett armbandsur (samt att jag alltid har en säkerhet med mig oavsett var jag är när det smäller).
Dessutom har jag något estetiskt vackert jag kan njuta av, om än kanske lite nyryskt.
Kolla in Patek Phillip, Audemars Piguet, Rolex etc. Finns mycket till bra priser begagnat.
Hur deklarera man försäljning, eller rättare sagt vilken är anskaffningskursen när storageavgiften tas av det köpta innehavet?
Vänta nu? Du tycker det är sunt att investera i guld, men varnar för en bubbla på bostadsmarknaden? Guldpriserna har de senaste 10 åren 4-faldigats, meden bostadspriserna "bara" knappt har dubblats (FASTPI, småhus för permanentboende). Om guld då är värdebeständigt och alltså en god värdemätare, måste ju bostäder idag vara enormt undervärderade?
Eller så är guldbubblan dubbelt så sprickfärdig som bostadsbubblan…
apa 00:00
Om man betraktar guld som vilken råvara som helst typ vete så stämmer ditt resonemang.
Om man istället tror att guld snart skall återta sin roll som den enda riktiga sortens pengar. En roll som det haft nästan hela tiden de senaste 6000 åren med undantag för några korta paranteser då man experimenterat med papperslappar som pengar.
Tror man det så är guldet bara i början på en uppgång av episka proportioner.
Henrik E, inkaindianerna använde guldtackor som kullersten. Hur mycket guld fick man då punga ut med för att få sina skor putsade? Var det också en parentes? Dra inte in det historiska perspektivet. Du låter lika insatt och eftertänksam som Ines Uusman när hon sa att internet var en fluga.
Cornu har köpt på sig en massa guld och är sponsrad av Liberty Silver. Agendan är tydlig! Lågt.
Kan man köpa guld via sitt eget företag om man har svenskt AB eller enskild firma via Goldmoney eller annan aktör (liberty silver,tavex m.fl)? Hur fungerar det isf?
Tacksam för svar.
//V for Vendetta
Jag har skrivit att guldet kommer utgöra en marknadsbubbla framöver, men som alltid så är det relevanta när bubblan spricker. Inte än är min bedömning.
Se
http://cornucopia.cornubot.se/2011/06/marknadsbubblans-anatomi.html
Sedan är det löjligt att tro att jag kan påverka marknaden. Och Liberty Silver är inte annonsör på bloggen vad jag kan se.
Kan citera mig själv från länken ovan:
"Guldet kommer gå in i bubbelfasen, men vi är inte där än. Det existerar mediauppmärksamhet, men inte i närheten av vad som behövs för en bubbla. Vi överöses inte (utom via nischkanaler för smarta pengar, som t ex den här bloggen) med reklam om att köpa guld. Tvärt om så är den mesta reklamen om att sälja guld till företag(institutioner). Fick förra veckan ett massutskickbrev i den fysiska brevlådan om någon utländsk aktör som reste Sverige runt och köpte privatpersoners guld och erbjöd hela 300:- SEK per gram för 24k guld. Då stod guldpriset i 306:- så det var ett riktigt bra erbjudande. Nu ligger guld mycket nära ATH på 319:- SEK istället.
Det mesta guldet är dock köpt av institutionella investerare, hedgefonder, centralbanker etc. Masshysterin i bubbelfasen har vi inte nått än.
När vi gör det kan guldpriset både dubblas, tredubblas eller rent av tiofaldigas. Och när man kan börja köpa guldtackor "överallt" och Aftonbladet dagligen skriver om det, då vet vi. Antagligen kommer den allmänna uppfattningen vara att guldpriset bara kan stiga, för evigt amen. Än så länge fattar de flesta inte vad man skall ha guld till öht.
Den fundamentala anledningen till tjurmarknaden i guld är ökningen av pennningmängden i spåren av lättvindiga krediter och låga räntor, kombinerat med den osäkerhet som det finansiella systemet upplever. Detta kommer leda till en bubbla tids nog. Om man inte får en statlig intervention och konfiskering först, vilket skett förr. Då kan vi tala om snabb krasch…
En sak är säker. Det är inte annorlunda den här gången. Guldpriset kommer sticka som en raket, och det kommer därefter krascha."
Vidare styr inte min reklam vilka ämnen jag skriver om. Det är de ämnen jag skriver om och vad mina läsare alltså är intresserade av som styr vad det blir för reklam, generellt. Då jag har gott om läsare som är ädelmetallintresserade så är det enklare att sälja in reklam för t ex guld och silver än det är att sälja in reklam för billiga SMS-lån.
Den automatiserade reklamen från främst Google styrs enbart av mitt innehåll i kombination med användarnas intressen. Jag anpassar alltså inte mina budskap efter reklamen, reklamen anpassas efter mina budskap.
Bloggen har för övrigt inga sponsorer. Det finns de som betalar för reklamplats, men de är inga sponsorer.
Jag köper på sätt och vis ditt resonemang, men jag håller inte helt med. Jag tror vi idag är nära slutet av uppgången i guld. I övrigt är vi isåfall ense i denna fråga.
(Jag ska erkänna att jag läste slarvigt, och trodde ett tag att din inställning var den som Henrik E verkar ha…)
Guldet passerar 2000 före årets slut och det är bara början.
Citat Cornu: "Guldpriset kommer sticka som en raket, och det kommer därefter krascha."
Visst, i fiatpengar kommer guldpriset att gå en intressant framtid till mötes. Men guldet kommer för den skulle inte att bli lika värdelöst som fiatpengar. Tvärtom: när guld inte längre går att värdera i SKR, dollar eller euro pga dessa valutors kollaps, så behåller ändå guld något slags värde. Frågan är bara hur detta värde ska mätas.
Fortfarande ingen som vet hur försäljning via Goldmoney ska se ut? Cornucopia, visst hade du sålt vid något tillfälle?
Jag upprepar frågan, vilken är anskaffningskursen när storage-avgiften dras av det köpta innehavet?
Har du någon erfarenhet av BullionVault?
mvh
/Fredrik
Jag har använt mig av Goldmoney i flera år. Gjort både uttag och insättningar utan problem.
10:55, beskattning är inget konstigt. Vinst = utgift – inkomst.
Vad betalade du och vad fick du ut?
Cornucopia, undra om du inte har missuppfattat. Är det verklgen så enkelt som vinst=utgift-inkomst?
Om vi hårddrar det, låt säga att guld eller silver skulle stå och stampa under en längre tid och allt du köpt går åt till avgifter. Blir förlusten då noll eller 100%?
Skrev fel. Vinst = inkomst – utgift.
Ja, förlusten blir då 100%. Fast du bör nog formalisera det hela genom att realisera förlusten innan den blir 100%.
Det är relativt enkelt med GoldMoney om du bara köper och säljer hela innehavet i en metall åt gången. Vilken summa skickade du iväg ifrån din svenska bank? Vilken summa kom tillbaka? Skillnaden är vinst eller förlust.
Det låte som du har sålt av rubbet hos Goldmoney? Visst, köper man och sen säljer allt gör det hela lite enklare men säljer man, låt säga hälften, och sedan köper tillbaka så blir det problem…. och undertiden tas det gram ur depån. Vinst = inkomst – utgift, teoretiskt mycket enkelt. Lite klurigare i praktiken.
Ska exempelvis gram-avgiften räknas om till kronor och tas upp som förvaltningskostnad i deklarationen?
En kontroll visar att typ 44 EUR är en minimiavgift om året, oavsett storlek på innehavet. Motsvarar 400:- SEK, vilket är billigare än många svenska bankfack.
Jag tänkte damma av den här tråden om det går…
Hur är det egentligen med reavinstbeskattning för innehav i Goldmoney och Bullionvault? Om jag handlar med guld över disk på Tavex så behöver jag ju(?) inte redovisa något till skatteverket.
Och stämmer det att man inte kan växla mellan metaller längre?
Det och Nederländernas förbud mot att använda Goldmoney och liknande gör att man kan ifrågasätta om allt är OK…
Guld är inte skattefritt. Guld är momsfritt.
Du måste alltid betala skatt på reavinster, redovisas manuellt på lämplig K-blankett i deklarationen. Att Tavex inte rapporterar in något till Skatteverket har inte med saken att göra. Du skattefuskar om du inte redovisar dina vinster. Blir du påkommen, t ex genom att myndigheten undrar varifrån pengarna kommer, så är det raka vägen i fängelse…