SCB rapporterar idag att svenskt konsumentprisindex, aka “inflation”, steg med 3.3% i april från 2.9% för mars.
Och i det här läget så tror fortfarande svenska folket att räntorna bara skall höjas måttligt. Vi har idag en negativ realränta, där Riksbankens reporänta är på 1.75% och den “inflation” de styr mot ligger på 3.3%.
Vi får väl se om man höjer mer än 0.25% nästa gång, rimligtvis 0.5%, även om jag helst ser en positiv realränta, vilket skulle kräva en höjning på 1.75% rakt av.
Nu är boendekostnaden en del i KPI, och alla KPI-Svensson förväntas både hyra en lägenhet och äga en egen bostad med lån så KPI drivs delvis upp av just räntehöjningarna i en ond cirkel. Av 0.4 procentenheter stod räntehöjningarna för en fjärdedel. Men annat, bland annat alla prishöjningar på typiska importvaror som kläder och skor drog också upp KPI, som dessutom pressades av fallande elpris.
Det blir fortsatta räntehöjningar. Allt annat är förnekelse från personer med för stora skulder.
14 kommentarer
Negativ realränta? Vilken ränta räknar du med?
Reporänta 1.75% KPI 3.3%. 1.75-3.3=-1.55
Skrev fel och kallade repo för diskonto.
Idag grattar vi väl främst Bankboks-Torskarna och alla andra som ligger likvida?
Till och med min espressomaskin (Giotto) har gått upp 50% i nypris sen jag köpte den för 7 år sen. Glad jag köpte den i god tid tills pensionen!
Glömde bort repan. Tittade mest på bolåneräntorna.
Anonym 20:02: Vilket ger en årlig prisökning på 6%. Just espressomaskiner är det väl en väldig åtgång på nu. Men om de ökar i pris borde de alltså minska i KPI:s varukorg…
Vad händer med priset på espressomaskiner när espresso blir så ute och det är dags för det nya kaffet?
En trendkänslig skitnödig 08a skryter om sin trendiga espressomaskin 🙂 Jag måste snart flytta från stan, står inte ut med hur Stockholmsfolket utvecklats, det var faktiskt mycket bättre förr.
Numera är alla stressade, ängsliga och sjukt beroende av att följa senaste trenden. Fjolligt är det också, metrosexuella killar som sminkar sig och ser ut som homos. Vad hände med min stad?!
Tyckte det var stor humor 2007 nar sverige hade haft tva ar av stabil KPI-okning mellan 1-2% och riksbanken var sa stolt att de satte en inflationsbarometer pa hemsidan. Det var en grafisk visare i botten pa sidan som sag ut ungefar som en varvraknare pa en bil. Den hade bla och vit farg nar KPI lag runt 2% och man sag att visaren skulle hamna i ett rott omrade om KPI gick over 3% nagonting. Sa mot slutet pa 2007 sa gick KPI over 3% och jag surfade till riksbank.se for att se visaren sta i rott lage. Surprise surprise – visaren hade tagits bort samma dag som SCB rapporterade KPI-okning over 3%…
Eller försvann bara nån månad senare:
http://web.archive.org/20080201000000*/http://www.riksbank.se/
(Här finns den med)
http://replay.web.archive.org/20080214200930/http://www.riksbank.se/
Archive.org är underbar för att snoka rätt på gamla sidor!
Själv är jag imponerad över att räntehöjningar inte skall vara med i KPI på uppsidan, då det gick alldeles förträffligt att ha med dessa då räntorna sjönk..
http://www.riksbank.se/templates/Page.aspx?id=11017
Det er låg ränta då det er kris, och vi er inte ennu ur den. Tyvärr er det då negativ realränta men statspapper med korte löptider bruke jo endå inte ha bra realränta.
Svenske statspapper med löptid på två år har en ränta på
ca 2,6% så inte like illa for en investerare.
klart det blir ränte höjingar det är bara så, det kommer att bli en hel del höjningar tror jag under 2011
Mja, men befolkningen är ju högt skuldsatt, så en räntehöjning får ju också stort genomslag på takten i kreditexpansionen. Nu mattas ju både bostadspriser och ökningstakten i penningmängd av, när bubblan poppar och kredittorkan slår till så kan de inte höja mer. Då lär det bli aktuellt med sänkningar. Titta på USA, de lyckas inte blåsa liv i den olje- och kreditdrivna ekonomin trots låg ränta. Fö. hur vet RB om prishöjningar orsakas av fundamentala faktorer som oljepris, eller om prishöjningar orsakas av för snabbt stigande penningmängd? Det är det senare som de kan/bör försöka adressera med sin penningpolitik.
Om/när hyperinflationssnöbollen börjar rulla bestäms av vad som händer med US-dollarn som jag ser det. US dollar-treasuries har ackumulerats runt om i världen sedan 1971 när Nixon bröt Bretton Woods-överenskommelsen. Om "marknaden" tappar förtroendet för US-dollarn så kan det bli trångt i dörren, när alla skall ur dollar och in i ngt annat.
/Mats L
ASPO Sverige
Man vill inte tro det men vi står vid randen inför en total ekonomisk kollaps.
Det är extra skoj med allas snack om Grekland, när de allra flesta länder själva har stora skulder och underskott.
Sveriges samlade skulder är runt 12000 miljarder kr. Det gäller att tillgångarna väger upp, det är ju inte guld som vi backar skulderna med..