Who’s John Galt? Vem är John Galt?
Det är en term från den ultraliberala filosofen och författaren Ayn Rands skönlitterära magnum opus Atlas Shrugged (Och världen självde, översatt av den liberala tankesmedjan Timbro för antagligen en ansenlig summa pengar). Den är i vissa kretsar att anse som en bibel, om annat pga att den är 1400 sidor lång (världens tionde längsta roman i latinskt alfabet). I sig en bedrift för en enda skönlitterär roman. Exempelvis är min betydligt mer underhållande Harper Collins-utgåva av Lord of the Rings bara på 1178 sidor, inklusive de appendix som gavs ut som separat bok på svenska.
Nåja, en del av oss har läst hela den oavkortade Bibeln från pärm till pärm (ca 550 sidor, iaf den tjockaste versionen i mitt bibliotek) eller klarat av att avsluta Neal Stephensons oändligt mer underhållande The Baroque Cycle via Quicksilver (944 sidor), The Confusion (815 sidor) och System of the World (915 sidor). Plus den relaterade förgångaren Cryptonomicon (918 sidor). Vi som gjort det skrattar förstås åt småverk som Atlas Shrugged. Å andra sidan har jag än så länge inte träffat någon verklig person annan än min spegelbild som lyckats läsa hela The Baroque Cycle. Många har liksom för Atlas Shrugged kännt sig kallade, färre har lyckats, iaf i min bekantskapskrets.
Handen på hjärtat, Atlas Shrugged är urtrist läsning. Men den är avsedd som en bok som undervisar i Ayn Rands filosofi objektivism, som kan sammanfattas som ultrakapitalism och ultraegoism (plus diverse filosofiskt åskådningstrams, som inte har några praktiska tillämpningar), och som sådan tilltalar den förstås framför allt yngre människor.
Däremot är själva handlingen som science fiction väldigt intressant. Nu följer Atlas Shrugged i kortform. Tesen här är att en liten extremt begåvad elit bär upp världen på sina axlar, likt jätten Atlas. Romanen utspelar sig i ett dystopiskt USA, och handlar om hur under ledning av John Galt världens (=USA:s) alla mest begåvade och driftiga entreprenörer, företagare, vetenskapsmän och konstnärer helt enkelt försvinner och överger sina verk, rent av förstör dem innan. Detta som protest mot den kollektivism och överstatlighet som begränsar deras möjligheter att tjäna maximalt med pengar och låter andra profitera på deras verk. En sorts brända jordens taktik. Kvar blir alltså mer och mer inkompetenta makthavare och ett samhälle med sammanfallande infrastruktur.
Känns det igen?
Detta är högaktuellt idag, och kan egentligen appliceras på hela västvärlden i nutid, där vi styrs av allt inkompetentare makthavare som begränsar vår frihet och vill ta våra pengar och ge till dem som inte anstränger sig. Fast nu lägger förstås de flesta kompetenta helt enkelt inte ner och går och gömmer sig, utan fortsätter tyst att betala sin skatt. Iaf i västvärlden som helhet. För Sveriges del så lever vi dock Atlas Shrugged. Är man kompetent och tjänar mycket med pengar så tar man sitt pick och pack och lämnar landet och ger långfingret åt de som är kvar. Om man nu inte har det sådär halvbra så att man kan nyttja skatteparadiset Sveriges fördelar, skala ner och betala minimalt med skatt. Kravet är dock att man tar bort sin kompetens från arbetsmarknaden, och inrättar sin egen lilla pseudofristad, en egen liten Galt’s Gulch. Cornucopia’s Gulch? För skall man tjäna pengar på arbete i Sverige så blir innebörden (inklusive arbetsgivaravgifter/egenavgifter) att någon annan får en allt större del av dina pengar och ditt arbetes frukter.
I verkligheten skulle det förstås inte fungera om alla begåvade lade armarna i kors och vägra spela med, men det är som all bra science fiction tankeväckande.
Att jag råkar ta upp Atlas Shrugged just precis nu beror på att verket nu kommer som film i två delar. Man tar sig för pannan. Men här är iaf trailern för första delen.
Wow, liksom. Mycket tåg blir det, då huvudpersonen råkar vara tågmagnat och tar hjälp av Spank Rearend, förlåt, industrialisten Hank Rearden för att bygga Den Bästa Järnvägen Någonsin. Spännande. Inte. (Befriande är iaf att bl a rektorn från Buffy är med. Den andre rektorn alltså, inte den förste som blev uppäten av hyenor, utan han som blev uppäten av borgmästaren.)
Ayn Rand påstås ha influerat Alan Greenspan, men, ursäkta, fan trot. Kompetens och objektivt korrekta beslut är inte direkt någon som utmärkte Alan Greenspans regim som centralbankschef. Däremot finns det stora likheter mellan Obama och USA av idag och den dystopi som Ayn Rand målar upp.
Kanske är det ingen slump att det blir en filmatisering just nu. Hela tea party-rörelsen med Sarah Nalin Pekgul i spetsen kommer flockas till biograferna.
Andra som influerats är t ex serieskaparen Frank Miller (kanske känd hos allmänheten för filmade alster som övervåldets 300 eller Sin City). Frank Millers kanske totalt sett bästa verk är serien om Martha Washington, med första delen Give Me Liberty (verkar tyvärr vara out-of-print förutom en samlarutgåva som alltså kostar 1 187:- hos Bokus. Whew. Tillägg: Det finns numer en samlingsutgåva med samtliga Frank Millers Martha Washington-verk för endast 298:- hos Bokus med titeln The Life and Times of Martha Washington in Twenty-First Century. Den finns också i samlingsutgåva för 1 106:- kronor om man är sådan.) och den andra Martha Washington Goes To War. I Millersk anda är bägge förstås övervåld, men Martha Washington Goes To War är i princip samma handling som Atlas Shrugged, fast med action och övervåld istället för tråkiga människor i kostymer. Miller bekänner också att han kopierat Atlas Shrugged. Så där får man samma grundtes med att alla framstående och kompetenta människor försvinner och endast lämnar inkompetens kvar till hela landet faller under inkompetensens tyngd, fast utan att man behöver gäspa. Återstår att se om åtminstone Give Me Liberty någonsin kan tänkas bli film. Till skillnad mot Ayn Rand så är åtminstone Frank Millers läsvärd.
Tillägg: Karaktärsnamnen i Atlas Shrugged bara inbjuder till parodi. Huvudpersonen heter Dagny Taggart, vilket t ex kan bli Randy Haggard. En annan huvudkaraktär är industrialisten Hank Rearden, vilket lämpligen blir Spank Rearend eller Rank Rearend. Rank Rearend och John Goat finns för övrigt i parodin Procrustes Stretched om jag inte minns fel.
61 kommentarer
Ytterligare en klok artikel av Andreas Cervenka.
han måste vara Sveriges bästa ekonomijournalist av alla klasser?!
Hyllas ska den som bör!
http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/den-tysta-kraschen-laga-rantor_5935129.svd
Jag har länge tänkt läsa boken sen Mats qviberg rekommenderade Atlas Shrugged. Nu får det bli av om inte annat så för allmänbildningens skull.
Först skall jag avsluta The Dhandho Investor av Mohnish Pabrai. Läsvärd för den som är intresserad av ämnet.
Själv älskade jag första tredjedelen av Atlas shrugged, hatade mitten och tyckte väl åtmindstone att början på den sista tredjedelen eller så var rätt ok läsning.
Kortfattat: Var beredd på att det kan bli svårtuggat, särskilt om du inte redan förstår hennes ställningstagande i olika frågor från början. Som introduktion till Objektivismen är den tyvärr faktiskt inget vidare.
Qviberg är väl en typisk sådan person som gillar budskapet att samhället bärs upp på en liten rik och begåvad elits axlar. Se bara på hur det gick med HQ Bank… (som man i Atlas Shrugged-anda kan skylla på FI:s inkompetens)
Gillar budskapet? Du är ju rent ut sagt obegåvad. Alla bär väl upp samhället efter sitt eget personliga ansvar, begriper du väl?
Inser du inte att 1% av de rika storindustriägarnas skatter och investeringar är orsaken och källan till de privilegier de resterande 99% åtnjuter i dagens (väst)värld, eller är du bara okunning, rent allmänt? Är du så naiv att du tror att det är politiska paroller och höga skater som tagit oss från feodalismen och för-industrialismens misär till det vi har idag? Tror du det, då är du i sanning en blind socialist som enbart har öron för förvridna rättviseparoller.
Inser du inte att företagens framgång är allas framgång. Fattar du vad den procentuella skattesatsen på flera miljarder i vinst genererar till Staten?
Deras framgång är ju resultatet av den arbetsfördelning som finns idag och som gör att socialister, slackers, bidragstagare, hippies och alla andra arbetsovilliga i det påstått "råa kapitalistiska systemet" (korporativt fascistiska systemet: men de vet inte bättre) kan dra runt på sin lediga tid och ockupera än det ena, än det andra som de inte gillar i den här världen av framgångsrika företag som är den direkta orsaken till att de har så gott om fritid att de kan göra r[love]ution.
Beskatta bort alla framgångsrika företag och deras ägare o sätt allt i händerna på Statens godtycke om hur saker o ting skall fördelas som i Atlas Shrugged eller varför inte som i Sovjet så ska du nog få se på protester från Occupy-rörelsen världen över. Vad tror du det blir av sånt? Blir det rättvisare? På vilket sätt då?
Du glömde att ta med spelmästerverket Bioshock i din uppräkning av Randianska skapelser. Här visas ett tidigare mönstersamhälle i objektivistisk anda, som degenererat till… monstersamhälle, med missbruk, kriminalitet och allmänt übervåld. Bästa scenen är där man får tillfälle att ta död på stadens skapare, industrimagnaten Andrew Ryan (alter ego för Ayn Rand) med en golfklubba…
Och den riktiga busen i spelet heter förstås ”Atlas”…
Peak-oilade lite om det för nåt år sen:
http://www.frojdh.se/2010/03/16/bland-peak-oilare-i-rapture/
http://www.fjardeinternationalen.se/blog/2011/02/13/appropa-los-rapport-om-lonerna/
Kolla kurvan på investeringskvot…skrämmande!
Ekonomin krymper men detta döljs av kredittillväxten via konsumtion?
Göran, det minns jag, här är en klickbar länk
http://www.frojdh.se/2010/03/16/bland-peak-oilare-i-rapture/
Anonym 10:45, anyone for double dip?
The Fountainhead är betydligt mer snappy och intressantare av Ayn Rand. Måste väl ställa mig i kön för gruppen av människor som känt sig kallade till Atlas Shrugged men inte lyckats riktigt hela vägen… 🙂
Någon som känner denna Cervenka? Han är den enda journalisten i Sverige som går mot strömmen, har nog aldrig läst något från honom som jag inte håller med om, vilket är skrämmande, jag gillar inte journalister annars.
Usch, nu blir jag besviken. Visst, filmen lär ju vara en snooze-fest för alla förutom fanatiker (trailern är ungefär lika eggande som ett paket kellogs cornflakes), men att klanka på boken som fått så många intelligenta människor att sluta tro på kollektivism känns lite ….. hårt. Nej, den är knappast ett skönlitterärt mästerverk. Nej, man ska inte gå och bli en manisk "objektivist" bara för att Rand var det. Ja, Cryptonomicon är en mycket mer fascinerande läsupplevelse.
Men kom igen, vi pratar Atlas Shrugged, med mer än 50 år på nacken, en bok som i princip ensamt är ansvarig för att samla den lilla samling intellektuella som inte föll dreglande till marken vi tanke på att få bli statliga hovnarrar på något universitet så länge som de predikade socialism, pragmatism och moralisk relativism. Sorry, det må vara sömnigt att läsa men det är inte för njutningen man läser den. Det är för att vakna upp ur sosse-jante-land och påbörja en upptäcksfärd mot hur samhället kunde ha sett ut, och hur livet kunde vara om det inte vore för den maniska statsdyrkan vi får lära oss sedan barnsben.
Så lite besviken är jag, även om jag inte är rabiat nog att sluta läsa denna blogg bara för att jag tycker olika. Om herrn nånsin är intresserad av att läsa ännu mer fanatiska skrifter till statens fördömande så är det bara att höra av sig 🙂
Atlas Shrugged rankar fortfarande #1 bland viktigaste böcker som skrivits, även om den ligger några mil längre ned vad gäller "bäst skrivna böcker". Att de flesta idag är så hopplöst indoktrinerade med hur tvångs-samhället är den bästa uppfinning någonsin att de inte kan ta till sig de bakomliggande idealen är synd, men so be it. När medelklassens nedgång börjar på riktigt i västvärlden och lag och ordning går åt h-e så kommer vi förr eller senare vara tvungna att återupptäcka hur frihet fungerar.
en snooze-fest för alla socialister, ja … kristna o muslimer blir sura om man pinkar (avslöjar den för vad den är) på deras tro också.
Savecapitalism, du har rätt i att mitt angrepp på boken främst är för dess egenskap som litterärt sömnpillor. Som inspirationskälla till frihet och att ta ansvar för sitt eget liv kan man väl inte anmärka på den.
Baroque Cycle var bra. Speciellt den första boken. De två andra var ok men stod inte ut på samma sätt tycker jag.
(Sen kan jag väl iofs tycka att den var rätt kort. Jag har Steven Erikson och mycket går att säga om hans serie, men knappast att den är kort)
Oh, någon som läst ut alltså. Nja, The Confusion var starkare än Quicksilver tror jag, men visst är System of the World svagast i sviten.
Kan du skriva något som skulle kunna få mig (en objektivist) att vilja läsa dessa böcker?
Angående Atlas Shrugged så har den ett par sega partier (Främst john galts tal när han kapat radion, han borde nöjt sig med en "Executive summary" på den). Men det hindrar inte att boken bör införas i litteraturlistan på svenska B i gymnasiet.
Jag tänkte direkt på boken i veckan när Alex Weber avgick från Bundesbank och lägger ner sin kanditatur till ECB. John Galt hämtade honom…
Istället för en person som hade en förhållandevis nykter och kritisk syn på politiken som förs, får nu ecb sannolikt en italienare från goldman sachs som var inblandad i fifflet med de grekiska statsfinanserna.
Alltså, vad i helvete är detta? Det kan liksom inte vara sant…
Anders, som jag skrev ovan, det finns många paralleller mellan Atlas Shrugged och dagens utveckling. Det är ju inte direkt de vassaste knivarna som styr.
Savethecapitalism, jag håller med. Man kan inbland ana att Cornucopia låtit sig påverkas en aning av dom onda krafterna med (S)(v)T i spetsen.
Hela bloggosfären är redan full av hyperindoktrinerade socialistsvennar som papegojlikt repeterar det dom tror är egna ideer. Vi behöver inte mer hyllande av marxistiska tvångsåtgärder.
Skulle vara kanon om Cornucopia kunde fortsätta driva frågan om Stasi-infiltratörernas identiteter. Vilka är dom kommunistiska spionerna bland journalister och politker?
Anders,
Weber skulle vara för obekväm för systemet. Usa knorrade högt när Tyskland började prata om besparingar, monkey wrench..
Eliten vet att vi är fubar, de vill dock suga ut det sista lilla goda ur fårkets portmonäer innan mattas dras undan.
Vi följer mycket längre cykler än de flesta tror inom ekonomi, fiat-knuten valuta cyklerna är långa genom historien. Samtidigt förändras världen ständigt genom historien, inget är statiskt.
Allt snack om amero, bretton woods II etc är bara snack. Det är vi själva som styr oss i fördärvet via girighet, det är bara att eliten profiterar på våran dumhet och okunskap. Illuminati är inget annat än profitörer, är man rik är det lätt att bli ännu rikare.. Det är vi i hamsterhjulet som är förlorare.
Med 50 miljoner är det lätt att skapa 150 miljoner, det är mycket svarare att skapa 1.5 miljoner av 150 000…
Har man läst ekonomisk historia flinar man lite år ironin i att attackhunden Rand använder järnvägen som central i sin berättelse. Järnvägssatsningar brukar framhållas som ett utvecklingsblock som förutsatte stora statliga initialinvesteringar. Att sedan hela faderullan, precis som kärnkraften, skänktes bort till Wallenbergarna mfl är en annan sak. En A-kurs i ekonomisk historia skulle nog inte skadat simplistiska liberalnaivister som Rand och hennes osnutna proselyter. Men helt klart är att den cancer som kallas bail-outpolitiken och den dårskap som kallas neo-keynesianism måste bekämpas till varje pris. De cellgifter som Rands osofistikerade analys eller "filosofi" (hånskratt) utgör kanske är det gift vi måste tolerera i vår populärkultur som motmedel mot ekonomiska bankir-självmordsbombare och de förvirrade Ayatollorna inom Modern Monetary Theory…
Varför måste allt vara antingen vit eller svart?
Vi kommer ju inte en enda cm närmare sanningen på det viset.
så du menar att lite socialism mår vi bara bra av. den går ju att tygla om man vill, eller vad?
"Skulle vara kanon om Cornucopia kunde fortsätta driva frågan om Stasi-infiltratörernas identiteter. Vilka är dom kommunistiska spionerna bland journalister och politker? "
Absolut. Sen när blev landsförräderi omodernt? Eller ointressant? Är det ingen annan som märker den post-nationella agendan i arbete? Den har raderat bort försvaret för vårt lands gränser och fördärvat vårt politiska debattklimat så till den grad att landsförrädare inom media inte tas upp på förstasidorna. Men det är ju just pga att förrädarna fanns inom media säger du. Jaså? Förklara då hemskt gärna varför inte "borgerliga" media rapporterar om detta i den omfattning som är proportionerlig till deras brott. Finns inga "vänster" eller "borgerliga" mediagrenar. De är förmodligan båda bemängda med landsförrädare även idag.
Anonym 11:55,
Angående överstalig penningpolitik så är det kört. Oavsett diskussioner om valutaunioner och manipulering av marknader för att skydda systemet, så kommer det inte hålla. Tyvärr är det väldigt lite diskussion om vettiga alternativ till dagens fiatpengar.
De flesta goldbugs verkar inte ha fattat att guldstandard som det använts tidigare inte funkar. Att garantera en valuta med guld och silver är dödsdömt. Den främsta teorin om vad som kommer ske i framtiden är enligt mig "FreeGold", en kombination av guld och fiatpengar.
Nästa gång ni ligger hemma med förkylning eller annat, passa på att läsa hela bloggen "FOFOA" eller de gamla sparade fouruminläggen från "FOA" eller "ANOTHER".
12:21
Jag är ingen goldbug, jag tror mer på en diversifierad korg av ädelmetaller och naturresurser, allt som inte går att skapa mer av ska vägas i en korg och till denna skall valutan knytas.
Då balanseras tillväxten till verkligheten på ett helt annat sätt än fiat med frb som vi lever med idag. Problemet med dagens system är att det är frikopplat från verkligheten. Ändlig värld, men oändligt penningsystem.
Men sålänge det finns mer att hämta via inflation så kommer systemet att bestå.
Anders
Skönt att se att nån annan läser FOFOA. Vad tror du om deras prognos för mitten av 2013? Nästan kusligt hur många bigshots som senaste halvåret gått ut med FOFOA-liknande tankar öppet.
Visst läste du FOFOA-artikeln om hur ECB redovisar sin reserv? Får en helt klart att undra. Känns ju nästan som FOFOA i realtid. Av allt det brus som ekonomibloggandet innehåller så tycker jag att FOFOA har den tydligaste modellen av hur the endgame kommer se ut. En låst guldstandard är uteslutet men förtroendet för fiat kommer att erodera, speciellt pga peak oil. Förmodligen kommer en kapitalklass att vara bäst lämpad för att agera livbåt för omkring 45.000 miljarder dollar.
OK att Anothers prognoser från tio år sedan var en aning förhastade, ingen kan dock bråka med femdubblade investeringar. 🙂
posta gärna en rad till war_on_freedom(at-tecken)hotmail.com ifall du vill bolla lite tankar eller länkar. Inte varje dag man ser en från FOFOA som talar svenska.
Har du sett senaste Silver Bears-videon förresten?
http://www.zerohedge.com/article/silver-bears-are-here-again-explaining-why-blythe-has-problem
Apropå sidor.
Räknas Carl Sandburgs Lincoln biografi?
Just läst dessa 6 delar
Cirka 3600 sidor engelsk text.
Hittade en favoritmilitär där
Aldrig hört talas om honom tidigare.
Från Virginia.
Nej, inte landsförrädaren Lee!
Oöversatta.
Men herr Sandburgs föräldrar voro ju födda i östergötland.
Rökstenens hemvist på jorden.
Världens längsta runskrift enligt uppgift.
100% reserve banking, hade ett snack om detta en gång, med bla en ekonom. Kontentan var enligt denne att det inte går att ha tillväxt då.
Jo det går utmärkt, men det kräver arbete, ni vet sånt vi inte orkar med längre.
Basel 3 har höjt kraven lite från 2% till vad, 4-6%? Vi lever verkligen i matrix, folk sover och neo slåss mot väderkvarnarna.
Det är oerhört provocerande för många med 100% reserve banking, pengar ska helst vara gratis. Baksmällan som kommer är inte nådig. Hur ska alla bortskämda skedmatade västerlänningar klara en sådan omställning?
Någon (Cornu t.ex.) som har statistik som visar att Sverige lider av brain drain eller raljerar ni bara som vanligt?
/Pu
Personligen tyckte jag att "Atlas shrugged" var ganska bra.
Iof måste jag erkänna att jag hoppade över en del i den delen där det "stora talet" upptog säkert iaf 50-100 sidor (man förstår andemeningen ganska bra utan det)…
Men som science fiction-roman var den bra faktiskt…
Kanske kändes lite överdrivet att "eliten" inte ens i sin gömda dal kunde bjuda varandra på tjänster utan betalning – trots att dom var kompisa :S
/K
Det är väl inget fel på Atlas Shrugged, bästa tantsnusk som jag någonsin läst. Skämt åsido så gör hon en ganska bra analys av varför socialism inte funkar någon längre tid. Tyvärr har hon inte läst Darwin, så hon förstår inte att man kan tycka vad som helst om en ide – det är inte det som är det viktiga. Det viktiga är om en ide funkar i praktiken. Bill Bonner på http://dailyreckoning.com/ verkar ha läst både Rand och Darwin, han är ganska skärpt, om än en smula insnöad på vad som händer i USA.
//A
Atlas shrugged skrevs på erfarenheterna av den Sovjetiska kommunismens införande. Min största behållning av den var tanken att egennyttan kan vara en konstruktiv kraft för ett samhälle och en beskrivnig av hur ett samhälle kan rasa samman trots att det är insvept i en slöja av goda föresatser.
Synd bara att hennes ideal förutsätter oändligt intelligenta och oändligt långsiktiga superentreprenörer. I verkligheten bärs samhället av många fler och mindre extrema människor men hade hon skrivit så hade nog boken blivit ännu träigare. Vi har precis sett en modern "atlasrystning" i Egypten, det känns hoppingivande.
Jag skulle vilja generalisera den politiska varningen till förljuget nomenklaturaskapande. Jag får liknande vibbar från Atlas shrugged skurkarna som våra 1970:tals socialister och dagens finasföretagspolitiska komplex i USA. Alla andra betalar solidariskt vår ställning eftersom vi är viktiga för att alla skall få de bra, fan trot och det gör många.
Tja,som vanligt när Ayn Rand kritiseras så blir det om henne som person eller bara abstrakt trams.
Förståerligt,då det ofta är ett för stort steg att förstå objektivism när du levt i Sveriges egenbyggda indoktrinerade matrix-värld.
Men våga läs på lite mer,finns bra svenska bloggar rentav,tex
http://svanberg.wordpress.com/
Men konstnärer tjänar ju nästan ingenting oavsett. Men nog var det bättre på den gamla goda tiden, när man som vetenskapsman kunde få en hel ö (som Tycho Brahe).
> "Synd bara att hennes ideal förutsätter oändligt intelligenta och oändligt långsiktiga superentreprenörer."
Nej, här har Redin missförstått budskapet. Det handlar om att samhället förs framåt av de stora handlingskraftiga visionärerna. Det implicerar dock inte att det kräver perfekta människor. Det är inte bara Hank Rearden som tjänar på Rands samhälle i boken, utan även Eddie Willers (som representerar de många vanliga hederliga människorna). Kontrasten står mellan de faktiskt kompetenta (Rearden, Dagny, m.fl.) och de som bara har de rätta politiska kontakterna (Orren Boyle, m.fl.) – och vi lever idag i ett samhälle som gynnar Boyle på bekostnad av Rearden.
> "Järnvägssatsningar brukar framhållas som ett utvecklingsblock som förutsatte stora statliga initialinvesteringar."
Om man vill få gigantiska överinvesteringar, så visst. Men infrastruktur är absolut inte beroende av statliga satsningar. Som osnuten proselyter kan jag exempelvis framhäva att James J. Hill byggde Great Northern Railroad "without any government aid, even the right of way, through hundreds of miles of public lands, being paid for in cash," som han själv uttryckte det.
> "plus diverse filosofiskt åskådningstrams, som inte har några praktiska tillämpningar"
Jag kan förstå att Cornucopia tycker att Atlas Shrugged är tråkig om han anser att filosofi inte har några praktiska tillämpningar. Det är inte en bok för "alla". Det är ett verk för dem som är intresserade av filosofiska idéer (eller som ännu inte vet det). Boken har dock en del afilosofiska karaktärer, exempelvis Ben Nealy och Claude Slagenhop, som tror att idéer inte spelar någon roll för världen. Så om man letar efter det, så behandlas även den ståndpunkten i Atlas Shrugged…
"Men infrastruktur är absolut inte beroende av statliga satsningar."
Poängen är att järnväg representerar den typ av speciell infrastruktur som vissa menar behöver statliga satsningar. Marknadskrafterna räcker långt i vissa fall, men fungerar inte på alla områden.
Om du med de stora kartellerna och trusterna som industrialiserade USA menar "fria entreprenörer" eller nåt liknande så håller jag inte med dig på den punkten. Den fria marknaden är tills stora delar en myt, men allokerar ofta kapital optimalt och effektivt innan de stora maffia-banksyndikaten sätter ner stålkängan.
Jag skulle rekommendera att du förhåller dig mer kritisk till myten om hur driftiga entreprenörer industrialiserade USA, än att ta dessa maffiosos egna ord som sanning.
Mattias,
Ja, det är inte många man känner som hört talas om FOFOA. Upptäckte den själv för bara några månader sedan. Men det var verkligen en kul upptäckt. Innan dess hade jag ensam funderat mycket över ett system som verkligen skulle kunna fungera och kom fram till liknande tankar om fiatpengar och guld som en fristående valuta, fritt flytande mot alla andra valutor, men som inte används som betalningsmedel.
När jag råkade komma in på FOFOA såg jag att det var väldigt likt det som jag tänkt själv, fast mycket mer genomarbetat.
T ack älskade unge skrev jag till min yngsta dotter som gav mig Atlas shrugged (sv ösättn) i julklapp.
Tack cornu för att du öppnar upp för denna debatt, det ger mig anledning att kanske offra en o annan dag i gallringsskogen för att komma igenom Atlas och gå vidare till de referenser som här har givits
papagai
Du säger att den fria marknaden till stora delar är en myt, och visst, marknaden blev ofta kontrollerad av delstaterna. Men är detta ett argument mot att ett samhälle MED fri marknad inte skulle fungera ordentligt, ens om det politiska klimatet favoriserade laissez-faire? Jag anser inte det. Det finns många exempel på faktiskt fria marknader (exempelvis järnvägen i Hills regioner) med fantastisk effektiv kapitalallokering i produktiva investeringar.
Du skulle inte kunna exemplifiera vad du menar med maffia inom en fri marknad? Är exempelvis truster nödvändigtvis negativt? ("Perfekt konkurrens" och liknande hypotetiska scenarios är inte ett ideal, enligt mig.)
Det viktiga i fråga om järnvägar och liknande är att sakerna blir ordentligt gjorda. Då kan man inte överlåta det åt någon "marknad", eftersom en marknadsaktör inte har något givet incitament att bygga något som kan användas även efter 100 år. LKAB tjänar stora pengar nu mycket tack vare de rallare som byggde järnvägen till Narvik för 100 år sedan.
/Guldkalle
Guldkalle: En marknadsaktör är beroende av allmänhetens förtroende att de representerar kvalité,hur är detta inte ett incitament till att bygga hållbart?
Det du snarare borde rikta din kritik på är allmänhetens okunskap som riktar deras förtroende åt fel håll,de inför statliga monopol där beroende av förtroende blir en obskyr avlägsen parentes i kontexten.
Kollektivism…
Guldkalle: vad är det som säger att statliga projekt eller subventionerade projekt blir mer långsiktigt hållbara? För att ta ett exempel: Hill's Great Northern var den enda transkontinentala järnvägen som inte gick i konkurs under 1800-talets många ekonomiska svängningar. De statligt subventionerade järnvägarna var mer inriktade på att möta de kriterier som var uppsatta för att få bidragen än att bygga någonting som var effektivt och bra långsiktigt. Vidare hade Hill ett mycket tätt samarbete med jordbrukarna i regionen och utbildade dem till att hålla uppe sin diversifiering mellan olika grödor (eftersom han inte ville att kunderna skulle vara känsliga för kortsiktiga prissvängningar). En "fat cat" kan vara mycket främjande för det ekonomiska ekosystemet i en region.
Mer om detta praktiska exempel på laissez-faire inom järnväg: http://mises.org/daily/2317
Mengerian
Nej iofs, men min poäng är att 100% fri marknad eller kontrollerad marknad inte kan appliceras rakt igenom samhällets alla funktioner. Lika lite som att alla former av infrastruktur byggs bäst genom statliga eller fria marknadslösningar.
På det teoretiska planet kan vi diskutera optimalt resursutnyttjande inom olika sektorer. Exempelvis hur man identifierar lämpliga produktivitetsindikatorer inom vårdsektorn kontra de uppenbara indikatorerna för produktion mätt i konkreta volymer eller kvantiteter. Helt klart är att produktion och effektivitet inte tillåter sig att mätas lika enkelt inom volvo som inom äldreomsorgen. Tyvärr vet många fria marknadsnaivister inte detta (eller struntar i det, deras syfte är ofta enbart att rättfärdiga en offentlig diskurs) vilket gör att ett sådant tankesätt i slutändan leder till suboptimal kapitalallokering. Nämligen produktion av synbar vård, det är nämligen svårt att mäta kvaliteten i varje möte mellan personal och brukare.
Lika perversa blir konsekvenserna av att en tjänsteproduktion som enkelt kan mätas, exempelvis lokalvård, sker i offentlig regi. Då produceras inte den mängd städade kvadratmeter som annars skulle varit möjlig, personalen bryter sönder sig med 1800-talsmetoder osv. Vård i privat regi är med andra ord lika absurt som att Regeringen skulle driva en bilfabrik.
Det finns helt enkelt ingen enkel patentlösning (vänster/höger) utan alla sektorer och områden måste bedömmas efter sina egna förutsättningar. Du nämnder truster, men dessa uppstår för att eliminera konkurrens. Och konkurrens är det som driver teknikutveckling och nödvändiga strukturrationaliseringar.
Men detta är ju enbart av akademiskt intresse, för i den riktiga världen finns informella sociala maktstrukturer som använder 100% av det ena eller andra av dessa perspektiv för att genom propaganda maximera sin egennytta på kort sikt. Ayn Rand är blott ett verktyg för dessa sociala nätverk, nothing more nothing less. Och syftet är att formulera en hegemonisk diskurs i spåren av fiatvalutornas kommande kollaps där Företagaren och Entreprenören målas upp som den nya Messias. Men i ruinerna av den postnationella agendan, till följd av peak oil, hoppas jag att en mer nyanserad syn på statens och entreprenörens roll kan komma att spira.
Right Wing – Left Wing – We need both wings to fly.
Just not in politics, the left wing that is, because, you see, it has a tendency to quit in the most unexpected moments, … 😉
"inom volvo som inom äldreomsorgen" -menade tvärtom såklart.
Själv hade jag velat skriva "Och världen skalv" och det gör Du väl själv det.
Vem är CornuCopia?
http://www.facebook.com/lars.wilderang
Fult att outa så, bara för att du inte håller med honom?, Psykfall!
Din ståndpunkt om att exempelvis produktivitet inom vård inte går att mäta effektivt är sant, men det implicerar inte att staten därför är mer effektiv. Tvärtom. Den offentliga sektorn kan inte avgöra om förändringar i vårdarbetet är positiva eller negativa. Det blir ett system utan återkoppling – och utan adaptivitet. Politiker och tjänstemän bedriver helt enkelt en gissningslek, de famlar i blindo (precis som all annan form där det råder avsaknad av marknadsmekanismer). Det enda sättet att avgöra om ett sjukhus är bättre än ett annat är att låta konsumenterna köpa den vård som de anser erbjuder det för situationen bästa förhållandet mellan pris och kvalitet. Människor gör inte alltid helt informerade och rationella val – det är inte vad jag har hävdat. Däremot finns det på en marknad en prismekanism som i någon mån speglar verklighet och människors preferenser. Vad hittar vi inom politiken? Vallöften och skott från höften.
Informationsproblemet inom socialistisk produktion (och ja, modern vård är ett exempel på socialistisk produktion) är för övrigt väl kartlagt sedan många år tillbaka:
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Use_of_Knowledge_in_Society
Mitten-sympatisörer har alltid en massa funderingar där de kan peka på att marknaden inte gör allting optimalt. Det som nästan saknas helt från ert håll är dock den kritiska inställningen till hur staten skulle kunna göra saker bättre (genom folkvalda som tror att de vet hur produktion bör organiseras, utan ett återkopplande system).
> "Du nämnder truster, men dessa uppstår för att eliminera konkurrens. Och konkurrens är det som driver teknikutveckling och nödvändiga strukturrationaliseringar."
Titta på historien istället: se hur det gick till när "rövarbaronerna" på 1800-talet byggde upp sina förmögenheter och deras produktivitetsförbättringar och innovationer. En dominerande aktör är lika intresserad av att komma upp med innovationer, eftersom de måste försvara sin marknadsposition från nya aktörer som annars kan etablera sig. Det är _etableringsrätten_ som är den primära drivkraften för innovationer, inte den nuvarande fördelningen av marknadsandelar. Att "monopol" kan agera som om de vore konkurrensutsatta under dessa förutsättningar har bl.a. behandlats i Free to Choose (Milton Friedman, 1979).
Problemet med interventionistisk politik, exempelvis av den modell som ni här förespråkar, är att regleringar i sig leder till misslyckanden som sedan kontras av politikerna med _ytterligare_ regleringar. Den "tredje vägen" och mittenpolitik leder alltså till socialism, vilket de senaste årens utveckling ger ett minst sagt övertygande case för. Hus-bubblan, Fed, Fannie & Freddie och allt det där leder successivt till allt mer statliga kontroll och har nu mynnat ut i att staten faktiskt snart faktiskt snart har vartenda bostadslån i famnen.
Ett problem som för övrigt varit känt sedan år 1950: http://mises.org/midroad.asp
Blandekonomi är inte till sin natur lika instabilt som planekonomi av sovjetisk modell, men idag sjunger den modellen på sista versen. Det som väntar oss nu är en total kollaps som följd av blandekonomins misslyckande. Men ni kommer att skylla på marknaden som vanligt – det har ni ju alltid gjort…
allt ska ägas av alla och ingen ska tjänna mer än någon annan för ingen har den rätten det är inte ens fel man föds med mindre entreprrenad eller pratiakliska egenskaper än andra därför ska allt ägas av alla och alla ska ha rätt nyttja allt och ingen ska säga nej det är min sak
kramizar liza
!"#¤%&/()=? blipp blopp klopp lipp plipp lapp kapp … eller hur?
Just det Liza, jag förstår att du ironiserar,men så djupt är resonemanget från tex Rawls. Konsekvensen av det du säger är att ingen har rätt till sin egen intelligens eller kropp,det ska ägas gemensamt. Detta är förstås inte naturligt, utan handling krävs:människan måste med våld förslavas i jämlikhetens namn.
Faktum är att om alla hade samma förutsättningar skulle utfallet fortfarande bli ojämlikt.
Ayn Rand, som egentligen hette något annat, skrev en långrandig och tråkig bok som även sade sig propagera för en "superliberal" filosofi.
Alla ni som inte har läst boken, grattis!
Den är ett av de mest onödiga litterära verken någonsin. Vad gäller dess filosofi, här kommer en spoiler, så sluta läsa nu ni som hade tänkt läsa boken, dess filosofi kan nämligen sammanfattas i en enda kort fras i filmen Wall Street (den gamla); Greed is good!
Tja, tror ni att girighet är bra och tror ni att radikal individualism är ett vettigt sätt att leva på, varsågoda, dra ut i vildmarken och lev av er egen kompetens och duktighet. Jag kan lova att ni inte kommer långt med varken det ena eller det andra.
Atlas Shrugged är trots allt en hygglig kritik av kommunismen så som den yttrade sig på den tiden Rand (eller vad hon nu hette) själv levde i Sovjetunionen. Men från en positiv aspekt, som ett recept för hur människor skulle kunna leva, är Atlas Shrugged oerhört dum och orealistisk. Den kommer inte ens upp i knähöjd som filosofiskt verk.
Jag läste det enda exemplaret som fanns på svenska bibliotek någon gång på åttiotalet. Det var intellektuell tortyr.
Att Ayn Rand hyllats så i USA tyder på att det är något allvarligt fel på en bra del av amerikanerna, alternativt att de flesta egentligen inte alls läst boken, men vill verka som att de hänger med. Alltså precis samma öde som en del andra pratiga och svårtuggade litterära verk mött; Bibeln, Mein Kampf, Das Kapital, etc.
Socialism och kapitalism är knappast varandras motsatser. Vi har ju båda samtidigt i Sverige och det verkar funka. I alla fall bättre än vad andra system funkar i andra länder. Men, det kanske inte ens beror på vilka -ismer man tillämpar. Kanske det har att göra med en arbetsam befolkning eller en kultur som främjar nydanade eller att folk helt enkelt är hyggliga mot varandra?
Vem vet?
You Mouch, …
Många projekt kräver i praktiken tvångsinlösen av mark. Järnväg är ett ypperligt exempel på det. Så om man inte kan jaga iväg indianerna från den mark man behöver måste man tvångsinlösa den. Och det kan bara staten (eller Hells Angels).
FredrikN
Vilda västern, indianer och cowboys, guldrushen, dom som blir rika är dom som säljer spadarna osv. Järnvägar och nybyggare, Wall Street med Gordon Gekko, greed is good. När Hollywood ska bestämma hur världen ska se ut då är inte slaveriet långt borta.
Som C antyder. Titeln på översättningen illustrerar klart att vi sjuttiotalister är de första på nästan tusen år i Sverige som saknar grundläggande klassisk antik bildning. (Av de med så kallad högre bildning.) Detta tomrum leder till att man inte längre kan referera till Atlas som jordbärare (samhällsbärare) som skakar på axlarna, eller skakar av sig människornas trivialiteter?. Titeln blir istället att jorden skälver vilket är något helt annat.
Söndra och härska fungerar i alla lägen. I det här fallet med kultur och historielöshet.
Ps Jag kommer nog aldrig läsa denna boken. Ds
Pps En googlesökning på shrug respektive shrugged ger de första träffarna på boken. Den konspiratoriskt lagde anar att någon vill vi skall läsa och tala om denna bok. Ds
Atlas Shrugged är ett politiskt epos som kommer eka in i evigheten långt efter att en sån tristblåsa som Marx (inte Groucho) och hans efterföljare glömts bort och det tillhör allmänbildningen om man kan de grundläggande skeendena i boken.
Hm, intressant debatt. Atlas Shrugged är en av de bästa böcker jag läst (och jag är ganska beläst). Den är inte 'finlitterär' i språklig bemärkels, men konceptuellt är ju Atlas Shrugged HELT OTROLIG. Utöver att storyn är BRA(!) så är boken så kraftfull att koncepten kom att forma en egen filosofisk gren (objektivismen). Detta är den bok som jag och mina bokklubbsvänner refererar till allra mest (och då har vi avnjutit allt möjligt från Anna Karenina till sakprosa som Diamonds fantastiska 'Guns, Germs and Steel'). Visst, vi är i huvudsak höger/liberala men jag har sen dess sökt efter en "motsvarande" bok som i skönlitterär(!) form redogör för andra ideologier, gärna ur vänsterperspektiv (tips emottages tacksamt).
Pröva The True Believer: Thoughts On The Nature Of Mass Movements. Den är inte skönlitterär men underbar på sitt sätt när du/jag/man efter att ha läst boken tar sig en fundera över tillständet i världen, och givetvis, i synnerhet i USA med den senaste Rättighetskrävande-slacker-attityd-Occupy-rörelsen.
Atlas Shrugged har säkert en del övrigt att önska rent prosamässigt men det är inte det ur den aspekten man skall bedöma boken heller. Den borde kanske ha kunnat kortats ner för att bli lättillgängligare för gemene man. Sånt skiter dock vi hard-core samhällsmoralsfilosofiintresserade av som gärna tar del av berikande åsikter om hur sakernas tillstånd borde vara här i världen och gärna låter denna person brodera ut sig ordentligt och tydliggöra sig så mycket den bara kan för att om möjligt försöka undvika att bli missförstådd.
Tanten är ju skrämmande profetisk kringh hur den mjälla, jämlikhetstanken som jämnar ut allt i sin väg likt en tsunami i slow-motion förstör kompetens och skaparkraft, initiativförmåga och kreativitet.
Den gode hamnknegaren, författaren och samhällsfilosofen Eric Hoffer har förstått till vilket pris vi anammar denna avundsjukefilosofi när han säger att, Where freedom is real, equality is the passion of the masses. Where equality is real, freedom is the passion of a small minority.