Sveriges elpriser är nu på samma nivå som EU-snittet,helt i linje med uppdraget att harmonisera EUs energimarknader.
Naturtillgångar som vattenkraft, skog, mineraler etc är i och med EU-medlemskap inte ett lands egna resurser, utan skall solidariskt delas med alla EU-länder vi öppna marknader. Genom att bygga ut exportkapaciteten för svensk el så uppnår man detta, och därmed även en harmonisering av elpriserna.
Gnäller någon över det så skulle ni tänkt på det innan ni röstade ja till EU. Vi har även lagt ner Barsebäcks kärnkraftsreaktorer, vilket ofta glöms bort i debatten. Den som röstade mot kärnkraften i folkomröstningen har sig själv att skylla. Ovanpå det kommer inte bara reaktorerna falla för ålderssträcket, utan även personalen som nu börjar gå i pension utan att någon återväxt skett eftersom vi iom folkomröstningen i princip lade ner utbildning och framtida arbetsmarknad. Räkna med allt fler och längre driftsstörningar det närmaste decenniet i takt med att den idag 60-åriga personalen tillsammans med reaktorerna faller för åldersstrecket och pensioneras. I bästa fall lyckas man rekrytera och utbilda yngre förmågor att ersätta dessa, annars kommer väl driftövervakningen hanteras av 70-åringar framöver.
Att priserna sitigt så mycket i Sverige beror på att vi hade låga priser innan harmoniseringen tog fart på allvar. När allas elpriser skall vara de samma så kommer förstås den som hade lägst pris se de största uppgångarna.
Vi som är medvetna om harmoniseringen och även den kommande energikrisen binder som vanligt vårt elpris på så långa avtal som möjligt och betalar de priser som gällde för några år sedan. I en fortsatt stigande trend är bundet elpris en självklarhet.
Finns en enkel sak att göra här. Eftersom det gnälls över att jag inte ger så mycket aktietips längre så får jag väl påtala att det går utmärkt att köpa aktier i Fortum (OMHEX:FUM1V) och håva in utdelning varje år. Kan rent av vara mer lönsamt än att bygga egen privat elproduktion, enbart baserat på utdelningen. Men räkna inte med några stora vinster på själv aktiekursen, tråkigare aktie får man leta efter.
Uppdraget att dra upp svenska elpriser till EU-medlet är nu slutfört. Återstår att se hur mycket upp över medlet vi skall gå. Med tanke på svenskarnas höga elkonsumtion så borde vi gå högre prismässigt.
21 kommentarer
All hail EU.
Var kan man enkelt kolla inte bara historiska börskurser för olika företag utan också vilka utdelningar de gett de senaste tio åren?
Äh, bara lite inflation……köper guld.
Jag tror att vi svenska elkonsumenter blir grundlurade på mer än ett plan av våra kära politiker. Vi kommer att exportera svenskproducerad billig el till kontinenten och importera deras höga elpriser. Inte direkt till fördel för svenskar, men elbolagen och dess ägare blir rikare.
Att i det perspektivet köpa in sig i Fortum är nog inte fel!
Ett parti är EU kritiskt och röstar emot
i riksdagen. Om de inte likt juni listan slopar det kravet blir det dem nästa gång. Någon som vet varför juni-listan valde att bort sitt existensberättigande?
De som gnäller över höga elpriser, tycker även jag, att de skall hedga sig i billiga fortum.
Det är ju inte Eu-som är problemet vad gäller el-priset.
1.Först och främst har det vansinniga avvecklinsbeslutet och tankeförbudsbeslutet för kärnkraft lett till att vi inte längre är självförsörjande på el och dessutom med de framtida konsekvenser som du beskriver.
2. Kontinentens el.priser får vi in via el.förbindelserna med kontinenten. Vi och Norge hade sådana förbindelser redan innan vi gick med i EU. Eftersom vi kalla vintrar tvingas köpa kolkraft från Tyskland och Danmark så får vi dessa priser i Sverige. Under kylan i december så var vi tvungna att täcka vårt behov till ca 10% från dessa länder. Från Norge fick vi ingen nettoimport pga vattenbrist i magasinen.
3.Vindkraften stod naturligtvis still när den behövdes som bäst.
4. Förbindelserna har byggts ut under senare år men på så sätt räddade kontinenten oss från el.brist och nätfrånkopplingar. Det hade ju naturligtvis varit mycket värre än höga el.priser.
5. De ökade el.priserna sedan avregleringen beror naturligtvis också på skattehöjningar av olika slag som lagts på vattenkraft och kärnkraft, och dessutom tillkommer koldioxid och vindkraftsubventioner som gröna certfikat.
6. Man kan ju undra om inte avregleringen kunde gjorts smartare så att vi hade sluppit oligopol på produktionssidan och privata mnopol på nätsidan vilka övervakas på ett kraftlöst sätt. Igen politiska tillkortakommanden.
Den som är intresserad av Sveriges el.ballans kan gå in på.
http://www.svk.se/Energimarknaden/El/Driftlage1/
för tillfället har vi överskott och förmedlar dessutom energi till Norge som har brist i sina magasin.
Har du slutat hugga ved? =)
http://www.wimp.com/woodcuttingattachment/
Blir inte priserna på el till slutkund mycket högre i Sverige (än genomsnittet i EU), när vi importerar de höga EU priserna, då vi har högre (inbillar jag mig) energiskatter på el?
Från politiskt håll så valde man också en prissättningsmodell som innebär att den sista kWh som behövs för att täcka behovet en viss timme sätter elpriset. Detta innebär förstås att elpriset stiger väldigt kraftigt direkt när den billiga elproduktionen inte täcker behovet.
I samband med stängningen av Barsebäck så betalade också staten ut över 10 miljarder kr i ersättning till Sydkraft. Vattenfall fick en del av pengarna genom att de tvingades överföra aktier i Ringhals kärnkraftverk till Sydkraft som en del av ersättningen. På så vis fördjupades också det delade ägandet inom den svenska kärnkraftsindustrin.
Marginalkostnaden för ett svenskt kärnkraftverk ligger för övrigt på 15-18 öre/kWh varav kärnkraftens effektskatt utgör ungefär 5 öre/kWh. Detta är i samma storleksordning som de totala bränslekostnaderna.
Sveriges äldsta reaktor, Oskarshamn 1 kommer troligen att behöva ersättas på 2020-talet efter drygt 50 års drift.
2011-02-08 14:17
Din kommentar är intressant. Först kör man under många år medvetet eller omedvetet landet i botten. Nu kan vi inte tydligen inte ens försörja oss vad gäller el. Sedan kommer någon historielös som du och säger att vi inte klarar oss utan behöver EU. Sverige är i mångt och mycket EUs råvarubod vi klarar knappt något som land längre. Svenskar finns dessutom inte enligt riksdagsbeslut. Hur blev det så här?
95% av svenskarna röstade i riksdagsvalet, att vi skulle ha så här i fortsättningen också (inte jag), så varför gnälla. Dessutom röstade ni för att byta ut befolkningen.
Vi lägger överlägset mest pengar på el förhållande till inkomst.
http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/svenskar-lagger-mest-pa-el_5924141.svd
Va? Barsebäck glöms väl sällan i debatten. Dessutom har vi MER än kompenserat för Barsebäck genom effekthöjningar i andra verk.
Anonym 17:21
Jag tycker nog det är rätt ofta som Barsebäck glöms bort.
Dessutom, den där kompensationen du pratar om, visst, effekten är höjd i befintliga verk men det gör ju bortfallet så mycket större när de står still. Innan så innebar två stillastående verk ett betydligt mindre bortfall av den totala kapaciteten. Att de står still ibland har många orsaker, men en som ofta glöms bort är att våra kärnkraftverk egentligen skulle vara stängda nu. Ägarna har helt enkelt inte investerat i underhåll som de borde, och kanske skulle, ha gjort om inte politiker lagt sig i.
Ingen investerar för att dra in jordvärme i en kåk som idag eldas med olja om den ska rivas om fem år. Samma sak med kärnkraften.
Mvh Jimmy
Myten om importel är intressant. De senaste åren, (utom denna vinter och förra) har importeten skett under sommaren. Genom att importera kolel på marginalen framförallt på sommaren håller elbolagen uppe priet när vattenmagasinen är fyllda på sommaren och hösten. Importen lär ha varit mindre en procent de senaste 10 åren. Ngn som kan bekräfta detta?
Min uppfattning är att det är exportelen som drar upp priset. Inte importen. Varför sälja elen i Sverige, när man kan få betalt kolelspriser för den utomlands? Ökad exportkapacitet drar därmed upp priserna.
Fortum är inte exponerade så mycket mot Europa.
Då är dessa bättre: EON, RWE AG och National Grid.
Kul aktier, med bra utdelning, och som dessutom kommer att få mycket slängt efter sig av EU, i framtiden.
Cornucopia 18:09
Har Sverige underskott får kolkraftsäljarna ut det pris man vill för kolkraften.
Betänk också att det pris vi talar om här är priset på den börshandlade delen. Större delen av elen handlas utanför börsen genom bilaterala avtal mellan säljarna och storkunderna. Så många av el.handelsbolagen har säkert säkrat upp större delen av sitt behov i förväg och skär också pipor i vassen genom att köpa in den sista delen av behovet över börsen och använda marginalprissättning mot kunder med rörligt avtal.
Fortums stora fördel mot andra el.bolag som nämnts ovan är att man har en förhållandevis liten fosilenergiberoende produktion. Den del finns till större delen i Ryssland så där borde man kunna klara sin fosilbränsleenergiinköp i det längsta.
http://en.wikipedia.org/wiki/Molten_salt_reactor
Kina ska satsa, kommer vi?
Det är bara att betala. Vi har ju fått jobbskatteavdrag så vi har ju mer i plånboken att betala med. Du är en luring du Fredrik.