För debattens skull kanske det är dags med en liten uppfriskning av minnet kring vilka länder som konsumerar mest olja.
I toppen hittar vi förstås USA i ensam majestät, följt av länder utanför västvärlden, nämligen Kina, Japan, Indien och Ryssland. Det första rent europeiska landet hittar vi först på plats sju, med Tyskland. Sedan är det Saudi-Arabien och återigen Asien i form av Sydkorea. Två stora oljeproducenter, Kanada och Mexiko, hittar vi på plats tio respektive elva.
Först därefter börjar de västerländska länderna rinna in, blandat med storproducenter av olja.
Lilla Sverige hittar man på plats 36.
Några reflektioner är att de länder vi i väst importerar prylar från, dvs Kina, Japan, Indien och även Sydkorea hamnar väldigt högt på listan, tillsammans med stora oljeproducenter. Vi må ha reducerat vår egen direkt oljekonsumtion, men istället importerar vi färdiga prylar från utlandet.
Man hittar även länder på ekonomisk frammarsch bland top-10, t ex Kina, Indien och Brasilien (som trots sin stora egna oljeproduktion och produktion av biobränslen faktiskt är en oljeimportör med över 500 000 fat i import om dagen). Måhända att vi kan gneta på här i väst och spara på vår oljeförbrukning, men så länge vi importerar konsumtionsprylar kommer tillväxtländerna öka sin konsumtion. Och flyttar vi mot förmodan hem produktionen till väst igen, så flyttar vi även hem den direkta oljekonsumtionen, t ex för plast.
Fotnot: Brasilien producerar ca 450 000 fat etanol om dagen, men importerar alltså samtidigt ca 500 000 fat olja, för den som trodde att den brasilianska etanolproduktionen på något sätt räddar världen från konsekvenserna av peak oil.
10 kommentarer
Det pratas imellan åt om att Kina gått om USA, men det är alltså som oljeimportör, inte som oljekonsument.
Hur står det till med oljekonsumtion per kapita? Eller ännu bättre, energikonsumtion för privatpersoner? Gissar att Sverige hamnar högt i den sistnämnda klassen…
Nej, USA importerar mer oljan än Kina konsumerar, iaf 2009, så det kan inte vara som importör Kina gått om. Möjligen som importör från Mellanöstern.
Det är energikonsumtionen i Kina som överstiger den i USA. Förstås p.g.a. enorm kolförbränning.
Det där var inte helt sant väl? Sverige är fortfarande ett industriland i huvudsak som tillverkar och exporterar en hel massa saker åt andra länder i dagsläget. Jag tror inte att våran industriella energikonsumtion skulle förändras nämnvärt om vi skulle börja tillverka lågprisprodukter a la Kina åt oss själva istället för att t ex tillverka bilar, turbiner, vevaxlar, stål, etc åt andra länder…
Det blir lite tokigt att jämföra enskilda EU-länder med stora USA eller Kina. Vore kanske intressant att ha med hela EU istället.
Finns fler som gärna skulle se detta per capita istället… vore väldigt intressant att se hur bilden ändras då.
Jocke, förr tillverkade Sverige både bilar, turbiner, vevaxlar stål etc åt andra länder och oss själva PLUS en massa konsumentartiklar åt oss själva. Om vi hade fortsatt med det skulle vi ha förbrukat mer olja än vi gör idag.
Vore intressant att se en jämförelse med en tabell som visar förbrukning per invånare. Inte så konstigt att usa, kina, ryssland och indien ligger högt upp kanske, när det väl hyser närmare hälften av världens invånare.
Ja, men som det ser ut idag så är våran industri i princip fullt sysselsatt, ska vi förutom att tillverka det vi gör idag också tillverka våra egna konsumentartiklar som idag görs i andra länder behöver vi antingen minska vår konsumtion rejält eller bygga ut våran industri rejält, men då uppstår istället ett annat problem genom att vi inte har kvalificerat folk som kan tillföras industrin.
Som jag förstod Cornucopias inlägg så skulle vi göra av med mer olja om vi tillverkade våra egna konsumtionsartiklar, men det förutsätter att vi minskar våran export (eftersom vi inte har oändligt med industrier eller folk som jobbar i industrin) som också kräver olja i tillverkningsledet och för transporter. Jag misstänker att det blir ett nollsummespel vad gäller oljekonsumtion i Sverige. Troligen skulle vi minska oljekonsumtionen om vi ställde om från export till mer inhemsk produktion eftersom transporterna skulle minska då.
Exempel:
Vad kräver minst olja, att tillverka alla bilar som behövs i Sverige inom riket och inte exportera lika många bilar, eller tillverka en del av dem som köps i Sverige, låta resten gå på export och sen köpa huvuddelen av bilarna som används i Sverige från utlandet som vi gör idag?
Grundproblemet är förstås att man bara tittar på den direkta konsumtionen av olja. Naturligtvis borde export- och import av föräldade produkter av alla de slag tas med för att visa den faktiska oljekonsumtionen.