I Storbritannien har tidigare en serie industrialister, däribland Richard Branson, fört upp peak oil på tapeten. Den officiella hållningen från landets regering följer däremot förstås IEA:s linje att det inte existerar några problem, trots att det rapporterats om interna stridigheter i frågan inom IEA.
Men The Observer/The Guardian avslöjar nu att den brittiska regimen sitter på dokument om peak oil, dokument som de vägrar lämna ut trots Storbritanniens offentlighetsprincip.
“The Department of Energy and Climate Change (DECC) is also refusing to hand over policy documents about “peak oil” – the point at which oil production reaches its maximum and then declines – under the Freedom of Information (FoI) Act, despite releasing others in which it admits “secrecy around the topic is probably not good”.”
Landets energidepartement har också skickat ut förfrågningar till ledande experter, men det hela har bortförklarats som “rutinmässigt” och innebär inte alls att man kliar sig i huvudet över peak oil. Annan dokumentation som The Observer fått tag på genom offentlighetsprincipen visar dock att energidepartementet, centralbanken Bank of England och försvarsministeriet har haft en workshop/toppmöte (eng summit) om peak oil.
“A ministry note of that summit warned that “[Government] public lines on peak oil are ‘not quite right’. They need to take account of climate change and put more emphasis on reducing demand and also the fact that peak oil may increase volatility in the market.”
Those comments were written 12 months ago, but a letter in response to the FoI request written by DECC officials and dated 31 July 2010 says it can only release some information on what is currently under policy discussion because they are “ongoing” and “high profile” in nature.”
Det är förstås mycket intressant att man i England är så vidsynta att man låtit energidepartementet, försvarsministeriet och centralbanken sätta sig ner och i hemlighet diskutera peak oil. Det visar nämligen att man förstår att frågan inte bara handlar om vad vi skall tanka våra personbilar med, utan får avsevärt större konsekvenser än så, inklusive för ekonomin och försvaret. Även om det inte slutar där.
Om Storbritanniens regim skulle komma ut med en policyförändring kring peak oil, eller över huvud taget börja tala om fenomenet officiellt så vore det ett genombrott som inte kan ignoreras. Men det ser alltså ut som att problemet är så allvarligt att man till och med vägrar följa offentlighetsprincipen i frågan.
Snyggt gräv av The Guardian iaf. Se även Kjell Alekletts blogg.
14 kommentarer
Jag vet inte men det känns som regeringarna, inklusive Storbritannien, behöver skapa en avledning från uppmärksamheten kring Peak Oil och de problem vi står inför. I jakten om politisk och ekonomisk makt är allt "tillåtet".
Detta inlägg får tolkas precis hur ni vill
Tursamt nog har vi ju fårket mycket annat att tänka på, t ex klimatförändringar, kriget mot terrorismen, eller för den delen hur de skall placera sin pension de skall få ut om 30 år. För att inte tala om en massa oväsentliga läckor från Wikileaks.
Bröd och skådespel.
Intressant, vilket land blir först med att officiellt erkänna att kejsaren är naken?
Många anser väl att Sverige var först med att erkänna att kejsaren är naken, iom vår oljekommission eller vad den nu hette, ledd av Göran P under förra regering.
Och se hur det gick sedan!
Inget land kommer att erkänna att vi är i Peak oil. Konsekvenserna kommer att bli så stora att de är oöverblickbara.
Man kommer att svänga runt med alla tänkbara verbala kullerbyttor och svårtolkat utan att säga det rent ut.
I likhet med finanskris 1.0 för två år sedan kommer aldrig ett enskilt land (statsledning) att erkänna att efterfrågan överstiger tillgången på olja och gas, sk peak. Och att detta äventyrar vår ekonomi och välfärd de närmaste 5-10 åren.
Det vore en politisk harakiri. Då är det bekvämare att vänta och tillsammans med flera andra länder dela på obehagligheterna och gemensamt visa oro men samtidigt manifestera handlingskraft. Ett delat bekymmer är alltid ett mindre smärtsamt bekymmer. Peakoil förblir untouchable länge än!
Storbritannien har mer erfarenhet än de flesta andra västerländska länder. Tänk på strejken år 2000 då tankbilsförarna strejkade. Militären fick kallas in inom en vecka för att klara livsmedelsdistributionen.
Jag skulle tro att militären i UK är ganska intresserade av att agera pga. peak-oil. Britterna beställde nyligen nya hangarfartyg, dock så valde man gas och diesel istället för en kärnreaktor…
http://www.naval-technology.com/projects/cvf/
Q
Jo, tror jag kommenterade det här i en artikelkommentar nedan:
http://cornucopia.cornubot.se/2010/04/oecd-landernas-energimix.html
Å andra sidan så drivs ändå flygplanen av fossil flygfotogen, så utan olja är hangarfartyget ändå meningslöst.
Det brittiska folket ska kanske hållas lugnt tills olympiaden är över 2012? För det är väl det största evanemanget på år och dag? Inget får störa genomförandet.
Eller kanske det finns fler (politiker, militärer, företagsledare, kreti och pleti ) i Storbritannien som läst David JC Mackay, "Sustainable Energy – without the hot air". Och börjat fatta/ana landets problem i framtiden. För dem som inte känner till denna fantastiska bok så är det ingen domedagsbok, svartmålning av framtiden eller liknande. Mest kalkyler hur man kan "försöka" ersätta de fossila bränslena ur ett individuellt pespektiv. Boken stimulerar till eget tänkande och det är först i den egna insikten som svartmålningen/domedag alternativt kreativiteten uppstår.
Tack. Boken finns för övrigt fritt online, om man inte vill köpa den, se nytt inlägg
http://cornucopia.cornubot.se/2010/08/sustainable-energy-without-hot-air.html
Jag vet att Cornu skrivit om den innan men likt begreppet PeakOil bör det upprepas MÅNGA gånger så att kanske ytterligare någon promille blev medveten. En dröm/fantasi vore att denna förträffliga bok översattes till respektive lands språk och "förutsättningar". Kanske ytterligare några individer skulle fatta galoppen.
Läs även "The Oil Crunch A wake-up call for the UK economy"
http://peakoiltaskforce.net/wp-content/uploads/2010/02/final-report-uk-itpoes_report_the-oil-crunch_feb20101.pdf