Som jag påtalade tidigare så är Grekland ett av de länder som befunnit sig i betalningsinställelse (eng. “default“) flest år sedan år 1800. Jag pekade bara ut Honduras som värre, men det var lite orättvist.
I boken This time is different – eight centuries of financial folly (Bokus 222:-, Adlibris 221:-, ex frakt) så finns det faktiskt också uppgifter om länder i Afrika och Asien som jag inte tog hänsyn till i tidigare inlägg.
Och då hamnar faktiskt Grekland bara på fjärde plats bland alla världens länder när man räknar med även Afrika och Asien. Angola, Centralafrika och Honduras har faktiskt befunnit sig i betalningsinställelse i 59.4, 53.2 respektive 64 år mot Grekland 50.2. Rätt skall vara rätt. För den som undrar över Asien, så har de asiatiska ekonomierna en ganska god historia, med Filippinerna som sämst med 16.4 års betalningsinställelse.
Det tål att funderas på om Greklands EMU-medlemskap och eurovaluta har fått finansiärerna av landets skuld att helt glömma bort landets usla historia när det gäller att ställa in betalningarna. Det är rent av säkrare att låna ut sina pengar till de flesta afrikanska länder än till Grekland, åtminstone historiskt.
Vad gäller hur stor skulden kan vara i förhållande till BNP innan man ställer in betalningarna, så varierar detta stort. För utvecklingsländer kan det röra sig runt 35% av BNP i skuld, men länder som marknaden sätter betydligt större tilltro till kan uppenbarligen i princip ha hur stor skuld som helst. Jmf Japan.
Rräntan på 10-åriga grekiska statsobligationer har nu stärkts något till 7.30% och guldet har stigit i pris till 268:90 SEK per gram.
4 kommentarer
Angola blev självständigt 1975, alltså 35 år sedan. Större delen av den tiden har de för övrigt haft inbördeskrig. Så 59,4 år av betalningsinställelser kan inte stämma.
Centralafrika blev självständigt 1960 och kan inte heller ha haft betalningsinställelse i 53,2 år.
Jämförelsen kan inte bara vara statsskuld delat med BNP. Det viktigaste för hur långt det är möjligt att driva denna kvot är egentligen hur stor del av statsskulden som innehas av utlandet. Det är därför många utvecklingsländer ställt in betalningarna redan vid lägre statsskuld/bnp, då större delen av statsskulden varit till utlandet. Japan och Italien däremot klarar en bra bit över 100%, då statsskulden till största delen innehas inom landet.
Greklands statsskuld innehas till största delen av utlandet.
Tycker det är intressant att man ofta hör att grekerna levt över sina tillgångar.
Priserna i Grekland är som i Sverige. En pensionerad bonde har 300 euro i pension månaden, han har inte levt över sina tillgångar.
Den offentliga sektorn är enorm och präglas av svågerpolitik. Drömjobbet är att sitta still och dricka kaffe utan att göra något.
Alla som skall kontrollera korruptionen är korrupta. Dvs skatteinspektörer, poliser, politiker, Eu tjänstemän
80 procent av alla läkare redovisar en inkomst runt 12.000€ om året av skatteskäl.
Dessa personer har levt över sina tillgångar, men inte pensionärer och lågavlönade.
Jag bor i Grekland sen 10 år och sett Korruptionen och fördelningen av skattekronorna på nära håll.
Utav de senaste 550 år har Grekland varit självständig knappt 100 år.
Demokrati återinfördes i landet 1974.
Bara de senaste 80 år har det varit fem krig i landet där man förlorade nästan två miljoner civila.
11% av befolkningen utplånades under andra världskrig när de kämpade mot nazisterna.
50,2 år av default tycker jag att det är inte så mycket med tanke på att grekland har inte varit en självständig demokratiskt land innan 1974.
Ja, det finns otroligt mycket korruption i grekland och det är anledning att flera tusen unga greker har lämnat landet de senaste tio år, tyvärr är det också de som är mest produktiva-ambitiösa som lämnar landet och flyttar till någon annan eu land som tar nytta av deras produktivitet och skattebetalningar.
Sedan har euron gjort omöjligt för grekland att vara konkurenskraftig mot andra eu-länder. Under tidigare recessioner hade man devalverat drachmas med 10-30% och man hade klarat krisen.