Blandade börser i Asien avslutar en annars positiv börsvecka. Den europeiska centralbanken ECB sänkte som väntat sin styrränta under svenska nationaldagen igår. Matprisökningarna har pausat och Matpriskollen uppger att matpriserna bara steg 0.1% under maj, men att prisökningarna kostat hushållen 65 miljarder kronor.
Stockholmsbörsen hade stängt igår pga att vi begick nationaldag i Sverige. Valutahandeln vilar dock inte och svenska kronan har planat ut på 10:39 SEK för USD och 11:32 för EUR efter att euron faktiskt steg marginellt på gårdagens räntesänkning. Guldpriset går på 796:- SEK per gram i skrivande stund.
Annars var ECB:s räntesänkning den stora snackisen igår och det väntade utfallet med 0.25 procentenheter ner till 4.25% används förstås som allsköns argument av olika sakägare som vill att man ska köpa deras produkt, sektor eller bostäder. Fantastiskt.
I USA snubblade börserna och S&P-500 gick -0.02% medan Nasdaq 100 gick -0.07%. Bäst inom FANANGST var Amazon på +2.05% och sämst Spotify på -1.61%.
Borta i de asiatiska tidszonerna avslutas veckan blandat, men veckoutvecklingen ser ut att vara positiv för samtliga index.
Under morgonen går ASX 200 +0.36%, Hang Seng -0.42%, KOSPI +0.99%, Nikkei 225 -0.21% och Straits Times +0.42%.
Går inte Stockholmsbörsen ner allt för mycket idag kan veckan rent av sluta på plus även i SVerige, men osvuret är bäst.
TT rapporterar att Matpriskollen uppger att matpriserna steg 0.1% i maj, vilket skulle ge en årstakt på 1.2% om det höll i sig. Samtidigt har hushållens matkostnader ökat med över 65 miljarder på två år.
Samtliga i förädlings-, distributions- och försäljningskedjan från jord till bord intygar förstås att de inte tjänat några pengar på matprishöjningarna. Fantastiskt. Nä, det står inte i artikeln, men frågar man alla så är det garanterat så att de minsann inte tjänat något på prishöjningarna.
Matpriskollen har inte publicerat någon egen artikel i ämnet än, men av Icas utlovade prissänkningar syns inget av och priserna där har ökat 0.4% de senaste månaderna medan konkurrenternas priser legat stilla.
44 kommentarer
Reflekterar över de ekonomiska aspekterna av att det ska skickas Mirage 2000 plan till ukraina så skälet att ukraina inte kunde hantera två vapensystem samtidigt är rent bullshit.
Ska man sälja sina Saabaktier?
Fast SAAB gör numera så mycket annat, inte bara flygplan. SAAB är numera Sveriges försvarsindustri, nästan…
Gripen är tydligen stor omsättning, men dålig lönsamhet. Saabs vinster ligger på andra segment.
Gripen i all ära. Men calle gurra säljs som smör.
Man fyrdubblar produktionen av sin G1X. Man får fortsättningsavtal hos olika länder.
SAAB bygger fabrik i Indien. Orderboken går knappt att stänga. Tålamod………….
Eller skaffa dig en EFT (en fond som handlas likt en aktie) som tar in hela försvarsmaterial industrin i världen. T.ex HANetf Future of Defence UCITS ETF.
Jag skulle inte sälja mina SAAB. Men sen skulle jag inte heller ligga överviktad i någon aktie. Enskilda aktier köper man på skoj och av intresse för att det kan kännas bra. Pengar tjänar man på att gå brett och inte använda känsla.
Men att Mirage 2000 skickas till Ukraina visar att det är USA som förbjudit Sverige att skicka Gripen. Mirage är baserad nästan helt på fransk teknologi medan Gripen har massa svensk men också amerikansk teknologi, därför kan USA säga nej på basis av att de inte vill riskera amerikansk teknologi i Rysslands händer.
Detta är också den stora bristen i Gripen, det diplomatiska. Köper man amerikanska stridsflygplan får man bra kontakter med USA. Har man inte bra kontakter med USA så är inte Gripen ett alternativ.
Tror tyvärr gripen, om det inte skickas till Ukraina, blir det sista stridsflygplan SAAB tillverkar.
Mycket möjligt att det blir ett fransk-svensk-försök till samarbete framöver, men det lär inte bli utan stora svårigheter.
Är det inte ännu större risk att amerikansk teknologi hamnar i rysslands händer med F-16? Det innehåller ju mer amerikansk teknologi än Gripen.
Det finns flera generationer av både F-16 och JAS 39.
Jag gissar att alla varianter av F-16 innehåller minst 99% amerikansk teknologi, och all alla varianter av Gripen innehåller mindre än så 🙂
Är såklart inte amerikansk teknologi generellt utan specifika teknologier som Jas har men äldre F16 inte har.
Det är knappast Saab som har pausat JAS 39-leveransen till Ukraina.’
ICA kommer väl försvara sig med att säga “vi har inte lyckats få till prissänkningar, men utan vårat hårda arbete hade vi haft prisökningar på 2-3% senaste månaderna”
Att ICA är den enda livsmedelshandeln som dragit sig ur apparna Matpriskollen/Prischeck säger ganska mycket. De samlar alla butiker med reklamblad så man kn få billigaste helhetsbilden på ett ställe.
ICA ligger kvar i min app Matpriskollen…
Men det står på Flashback att de dragit sig ur så då måste det vara sant.
Är det priserna justerade för säsong, Lasse W? Tänker att bl a grönsaker bör bli markant billigare på sommaren.
Vad jag har förstått gör Matpriskollen inga säsongsjusteringar utan gör jämför bara aktuella priser i butik.
LW brukar pigga upp tråden med lite naturinspirerade teman.
Svalor har vi ganska få, mest tornseglare. I mitten av maj „svirrade“ ett litet antal runt men de var nog på genomresa norrut. Tydligen har vår population avlidit under flytten. Svalorna försvann även de under flytten för ca 20 år sedan och har aldrig repat sig. Överlag tycker jag det är lite fåglar, hur är djurlivet runt er?
I morgon är det tydligen spanska skogssniglarnas otursdag. Så jag gick en runda i morse och något tjog ynkligt små hade oturen att bli halshuggna. Kunde inte gå hela varvet då det stod en liten sädessärleunge och pep vilsekommet (aldrig sett en så ny utflugen, nästan färglös)
Tornseglarna har anlänt hit till oss, men de tycks vara lite färre än vanligt. Svalor har jag inte sett en enda i år. (Tornseglare är inte svalor, f.ö.)’
Småfåglarna är minst lika många som vanligt och häckar undet takpannorna där de brukar. Kattugglorna skriker om nätterna i skogsdungen ett hundratal meter bort.
Icas utlovade prissänkningar syns inget av, skriver du.
Instämmer helt (enligt min egen lokala observation). Betydande höjningar tidigare, men just nu verkar prishöjningarna avstannat.
Ja Antje. Färre fåglar mindre fågelsång. Och rotation i min omgivning. Grönsångaren är borta men rödstjärten är här. Två hannar m var sitt revir sjunger natten lång. Flugsnapparen borta. Dynamik kallas det.
Jag har gott om fågel.
Gröngöling och svalor är lite av favoriter.
Gröngöligen på grund av deras säregna sätt att flyga och svalor på grund av ljudet, ljudet liksom hör ihop med en fin högsommardag.
Är det så så att betesdjuren har försvunnit hos er och med det även fåglarna?
Det finns ett klart samband mellan småfåglar och betesdjur.
Kor som betar ute=koskit=flugor och fluglarver=fåglar som har flugor som basföda.
Massdöden bland insekter har troligen påverkan.
Felmarginalen i de där 1,2% i årstakt är dock ganska stor.
Om det egentliga värdet är 0,05% (avrundas uppåt till 0,1%) så blir det strax över 0,60%. Motsvarande 0,14% (avrundas nedåt till 0,1%) så blir det 1,69%. Så låt oss säga någonstans mellan 0,6% och 1,7% i årstakt. Ett spann på nästan 3x.
Fortfarande med god marginal under Riskbankens mål, och i det lägre fallet en bra bit under golvet på spannet. Varför tar det sån tid, jag vill ha min räntesänkning! 😉
God fredagsmorgon på er. 🙂
Matprisinflation är bara en delkomponent i total inflation och inte enda parametern i Riksbankens bedömning. Jag tror inte det blir fler räntesänkningar innan sommaren utan att de avvaktar till hösten.
Japp, och vatten är vått. 🙂 Kanske skulle ha tagit med en not om att kommentaren kunde innehålla de där berömda spåren av ironi som ibland förekommer här på bloggen.
Själv gjorde jag nyligen en extraamortering som – utan att ha räknat efter exakt – nog sparar mig mer pengar i månaden än vad en styrräntesänkning på 0,25 procentenheter skulle göra.
Jag har låg bunden ränta i flera år till så för min del kan gärna räntorna höjas så att jag får lite ränta på mina bankkonton.
🙂
Det är nu en månad sedan (8 maj) Riksbanken sänkte styrräntan med 0.25 procentenheter till 3.75%.
Sedan dess har svenska kronan stärkts kraftigt mot euron, från 11.72 till 11.29 i skrivande stund.
Förklaringen till detta lämnas som en övning och det kommer på tentan.
Gills svaret “det har också hänt annat under perioden”? 🙂
Skulle vara intressant att höra förklaringen från alla dessa räntehökar som befolkade kommentarsfältet under hösten/vintern. De hävda frenetiskt att det endast var en fördubblad ränta som skulle förhindra en kronkollaps med en efterföljande skenande inflation. De var inte mottagliga för några motargument överhuvudtaget utan hävdade envist att räntan är den enda parameter som styr växelkurs och inflation.
Konstigt nog är de inte lika frekventa i kommentarsfältet nuförtiden. Undrar varför?
Inflation och ränta har nått ett slags mättnadstillstånd, och befinner sig nära ett jämviktstillstånd, och är på god väg att stabiliseras. Därför bedömer jag att Riksbanken sänker endast en gång till i år (med en säkerhetsbrasklapp för två sänkningar).
(Men den stora osäkerheten är ju vad centralbanken i USA gör, samt givetvis vad som händer geopolitiskt.)
Förväntningen om räntesänkning låg sedan (kanske) december 23 och kronan föll i början av året. Sedan har förhoppningarna om fler sänkningar minskat.
Bloggaren är åtminstone ärlig med att hans ambition är att ha fel i allt. Vad talkören har för motivation är mer otydligt.
Den hårdkodade deterministiskt förutbestämda kronkollapsen efter Riksbankens räntesänkning uteblev oavsett.
Ska såklart vara ett svar till HEASM66
Jag såg att Academic Work planerar att dra igång sin intensivutbildning till programmerare igen i höst. Vad säger panelen. Ska detta tolkas som att de tror på att marknaden för nyutexaminerade är på väg att tina upp igen?
Vi har anställt nyutexaminerade programmerare kontinuerligt ända sedan vårt bolag grundades för många år sedan.
Marknaden må vara lite kyligare just nu vilket innebär att såna som sökt sig till yrket av fel anledningar fått det något tuffare, men för dem som kunnat påvisa spår av kompetens och intresse har det som regel inte varit några större problem de senaste åren.
Det här är totalt nonsens.
Branschen säger att de söker passion, men första stoppet är alltid någon hr-människa som bara kan matcha “examen på rätt nivå” och “antal års arbetslivserfarenhet”. Portfolio är man inte intresserad av, portfolio med flera års kontinuerligt kodande är man totalt ointresserad av.
Kompetens, alltså utbildning på rätt nivå eller motsvarande kunskaper inhämtade på annat vis, och/eller arbetslivserfarenhet inom branschen eller inom en närliggande bransch är självklart ett minimikrav.
Passion och intresse kan däremot vara vad som sållar agnarna från vetet.
Tror du på det här själv? Ta och titta på branschens sökesannonser och kolla hur många som ens är i närheten av att söka juniorer.
Sist vi hade den här diskussionen gick jag igenom de första 30 träffarna jag fick på linkedin, det var 2 eller 3 som inte hade uttryckliga krav på erfarenhet.
Första träffen på Linkedin har inga formella krav varken vad gäller arbetslivserfarenhet eller utbildning. Det står t.o.m uttryckligen att utbildning är ett plus men inte ett krav, och att man kan komma direkt från skolbänken: https://se.linkedin.com/jobs/junior-utvecklare-jobs?currentJobId=3938197973&position=1&pageNum=0
Efter att ha kollat på en handfull annonser så tycker jag att det var förvånansvärt modesta krav på formell utbildning och dokumenterad erfarenhet. Bland de jag såg som faktiskt krävde utbildning så var det ingen som krävde mer än kandidatexamen, och det är väl den snabbaste examen man kan ta?
Såg denna nu https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/barnfamiljer-lanar-for-att-betala-semestern
“Nästan var tredje barnfamilj planerar att lägga mindre pengar på semestern i år jämfört med 2023. Samtidigt planerar många att ta privatlån för att ha råd med semesterresan.
Det är bättre att ta ett blancolån för saker som man behöver, en bil eller en ny frys, säger Stefan Westberg.
Samtidigt fortsätter hushållens skulder till Kronofogden att växa. Siffror som Ekonomibyrån tagit del av visar att det totala skuldbeloppet hos Kronofogden nu är historiskt högt, 123,5 miljarder kronor. En ökning med 15 procent jämfört med 2023.”
Känns ju inte så jättestabilt när familjer med svag ekonomi ska ta lån till hög ränta för lyxkonsumtion. Är väl kanske också de som har blivit vana under minusränta att casha ut pengar ur bostaden nästan gratis, och nu istället för att skärpa sig så kör man på blancolån istället.
Jag antar att det är serveringen som ICA Supermarket Vanadis, förutom mat, serverar alkoholhaltiga drycker. Då är det inte så konstigt att Armageddon inte har inträffat. Vänta bara tills någon tar med sig vinflaskan från serveringen. Då går jorden under.
Armageddon är f.ö. en språklig förvanskning (eller anpassning om man så vill) av Tel Megiddo. En stadsruin på liten kulle i Galileen där flera stora slag stod under biblisk tid.