Den svenska inflationen som mätt som KPI och som Riksbankens mått KPIF landade lägre än väntat, och ledde till ett skarpt fall i kronan och tillhörande guldprisrekord då alla nu förväntar sig att Sveriges Riksbank sänker sin styrränta och därmed urholkar kronans värde.
KPI landade på 4.1% mot väntade 4.4% och Riksbankens kalenderbitares mått KPIF, som exkluderar effekten av räntor på bolån, på 2.2% istället för att stiga från 2.5% till väntade 2.6%.
Den svenska kronan föll direkt ca en procent och en dollar kostar nu 10:80 SEK medan euron är rätt stabil på 11:52.
Orsaken till svagare krona – som kommer dra upp svensk inflation då allt i Sverige prissätts internationellt, även om handelns enorma påslag kommer absorbera en del av effekten procentuellt – är att växelkursen på stabila Västländers valutor baserar sig på räntearbritraget och flödet av kapital, inte priset på mjölk i butik. Kapital flyttar dit man får bäst ränta och om Sverige väntas sänka räntan före USA så försvagas därmed kronan.
Givet den låga reaktionen mot euron så väntas sänkningar av svensk styrränta sammanfalla någorlunda med ECB:s sänkning av eurons styrränta.
Men inte kontra dollarn, som det mesta prissätts i. Ett exempel är guld, som nu nådde ännu ett nytt rekord på 833:- SEK per gram, som det högsta guldpriset någonsin för oss svenskar.
Vi kan nu räkna med att Riksbanken kommer sänka sin styrränta reporäntan, kanske redan i maj, och förmodligen skapa glädje och gamman för alla högbelånade i media. Golgatavandringen för låneklassen börjar alltså nå sitt mål.
Men vid slutet väntar som bekant tre kors på en kulle i form av högre bostadspriser och att alltså betala mer för exakt samma bostad som igår, fast lite mer sliten för varje dag.
53 kommentarer
De senaste åren har slagorden varit att “inflationen måste bekämpas med alla medel!”, men med sänkta räntor så jublas det i att inflationen för boendet kan fortsätta stiga till skyarna.
Nu har man ju definierat inflation som att stigande bostadspriser inte är inflation – bara stigande priser på allt annat.
Är denna definition svensk eller gäller den t.ex. i USA och övriga Europa?
Får lämna förslag till SCB att sätta upp ett nytt index KPIF+BO så ger det Riksbanken mer huvudvärk.
Efter denna veckan känner jag att det finns ganska starka motivationer att se över valutaexponeringen i sin portfölj. Allt mer talar för att vi kommer få en högre och högre räntespread mellan US och SE/EU. De flesta europeiska länder har visat kraftigt vikande inflation där SE med sina 4.1/2.2% ligger i toppen samtidigt som USAs ekonomi ångar på som bara den och verkar få allt högre inflationstryck.
Undra hur mycket detta har att göra med att USA gör otroliga mängder dollares på LNG handel mot Europa. USAs export liknar ju valfri bananrepublik med majs och petroprodukter i toppen.
Sedan är väl USA i grund och botten mycket mindre räntekänsligt än EU där man utgick från +100% högre räntekostnader när detta började.
Så att exponera sig hårdare mot USD kan på kort sikt bli luktrativt.
Tillslut slår det väl tillbaka om dollarn blir för stark och USAs industri tappar. Frågan är dock hur mycket tillverkningsindustri som ligger kvar där.
RIP US statsbudget också men det är väl sen gammalt.
Ganska mycket av mina pensionspengar ligger i tillgångar som inte prissätts i SEK. Exponering mot svenska kronan och svenska ekonomin har jag ändå så det räcker och blir över. 🙂
Har ju lyfts av bloggaren flera gånger och det är en strategi jag själv utövar.
Med den låga kronvärderingen har det ju gett extremt god avkastning och jag ser inte att det kommer vara en massiv kronuppgång som omkullkastar detta utan att man hinner ändra sin placeringsvikt
Det har varit rätt lukrativt ett bra tag nu. Jag har primärt exponerat mig mot teknikfonder i USD i mina fondportföljer senaste åren, och det har varit ett tämligen bra val. Jag tror att det kommer vara bra framöver också så ligger kvar där.
“…medan euron är rätt stabil på 10:52.”
Du menar såklart 11:54 🙂
För övrigt summerar dagens Cervenka läget bra.
På tal om Cervenka och tidigare diskussion om miljardärer:
“Det EQT och Nordic Capital sysslar med är verkligen inte hjärnkirurgi, utan handlar framförallt om att plocka blivande pensionärer på skamlöst höga avgifter (se kolumn 14/2).”
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/O8RAGb/om-miljardarer-inte-vill-betala-skatt-vem-ska-da-gora-det
“En riktig hjärnkirurg tjänar i genomsnitt en dryg miljon om året. Det är mindre än vad EQT:s grundare och ordförande Conni Jonsson inkasserade per dag under 2022 – totalt 435 miljoner.”
Det dom gör är inte hjärnkirurgi men det är rätt svårt att övertyga någon om att ge dig 10 mdr till en investeringsfond. Det är den egenskapen som är deras USP!
Man måste ha en historik av att frmagångsrikt lurat av pensionärer deras pengar genom komplexa investeringsformer innan någon har förtroende nog att ge dig pengar till att starta med!
Så är det, ofta på en investment bank eller hos någon av fina firmorna…
Det här är egentligen fel ämne, men jag hoppas att det är okej. Jag var på Armemuseet i går. De har en utställning om Sverige Ukraina under 1000 år. Även kriget tas upp. Besök museet om ni kommer till Stockholm. Utställningen pågår minst ett år till.
Som jag skrev i den andra ekonomitråden:
Riksbankens uppdrag är att med hjälp av räntan hålla inflationen inom ett målintervall. Växelkursen är i den meningen en sideshow som de i strikt mening inte bör bry sig om, annat i den komponent av den som påverkar inflationen. RB skall bry sig om inflationen som helhet och inte bry sig de enskilda komponenter som inflationen består av.
Tack för förtydligandet! Vissa verkar ha sovit under en sten sen 1992. 🙄
Det ska bli intressant att se om bloggarens hypotes håller: att kronan kommer slaktas och inflationen kommer stiga när Riksbanken sänker styrräntan före FED.
Själv tillhör jag det laget som snarare tror att den ständiga försvagningen av SEK mot USD helt enkelt beror på att vi är en liten udda valuta i ett litet land i norra Europa. Rörelser upp och ner i närtid är bara brus.
Svenskar har en tendens att ofta överdriva vår egen litenhet. Våra SEKiner är trots allt världens elfte mest handlade valuta. Det är väl inte så illa pinkat ändå, för världens 88:e största land sett till befolkning …
Du ska räkna hela EU som ett land valutamässigt, så dra bort 25 positioner från 88.
Jag tror det kan vara bra att sänka reporäntan med 0.25 för att sända signaler om att räntan inte kommer fortsätta upp och att folk vågar att beställa nya bostäder och renovera osv, bygg är en väldigt stor sektor som sysselsätter mycket människor med hyfsade löner.
Byggföretagen kommer fortsatt ha en ökenvandring i säker 1.5 år och det lär både bli både varsel och konkurser.
En reporänta på 3.75 och arbeta ner räntan till 2.75 under ett år
Vad hindrar att den återgår till som det var på 80-talet där en bra ränta på ett bolån var 1%… i månaden alltså?
Varför stanna vid det, låt styrräntan gå hela vägen till 500 procent!
Äh, been there done that! 😛
Känns relativt stressfritt att bo i hyresrätt denna period.
Läste att guldpriset hålls uppe av att Indien och Kina köper på sig stora mängder guld. Kina har idag en guldreserv värd över 160 miljarder USD…
Precis nu kostar en USD 10.90 SEK.
Om RB sänker räntan, så kommer SEK slaktas något fruktansvärt. Men, allting för att rädda journalisterna på Södermalm. De sa för några år sedan att räntan *aldrig någonsin* kommer gå över 2 %. De är skarpa, de är Sveriges ELIT. Klart att man ska lyssna på dem.
Det går fort i hockey. Får se om vi har 11:- på måndag.
Det är inte journalisterna på Södermalm som har programmerat algoritmerna så de är i sammanhanget helt oväsentliga.
Riksbankens räntesänkning är redan intecknad under dagen så förvänta er ingen ytterligare slakt så länge vi inte har nya datapunkter att ta hänsyn till.
@RunDMC Dina kommentarer på bloggen överensstämmer extremt mycket med vad journalisterna på Södermalm skriver i de stora tidningarna. Hmm…
Gissar att du vill få en mer “nyanserad bild” på bloggen. Typ, så som den är i de “stora tidningarna”, så att folk inte börjar misstro journalisterna på Södermalm. Jobbigt.
En långsiktig boränta på runt 4% +/- en kvarting kanske ligger i tangentens riktning?
Det är min analys. Men säg inte det på fest om du vill framstå som festens ljus
//Partypoopern
Om vi blickar fram till årets slut (längre blickar jag inte), så ser jag en eller högst två sänkningar (25 + 25 punkter). Det lutar mer mot två.
Och givetvis, som alltid, under förutsättning att inte något fullständigt oväntat inträffar (ex. ytterligare ett stort krig).
Nu är södermalmstorskarna i farten igen och särplockat fram en åsikt som menar att det nästan är tjänstefel att inte sänka räntan nu.
https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/ekonomerna-tror-riksbanken-sanker-styrrantan-i-maj
När ska SVT publicera åsikterna till någon som menar att räntan bör ökas till FED, någon som har lust att betta?
Om du orkar läsa mitt inlägg från 16:52 så får du svaret gällande journalister från Södermalm.
Ingen på marknaden bryr sig överhuvudtaget om vad de tycker och tänker.
Du och jag och alla andra får acceptera att räntan kommer att sänkas i Sverige innan halvårsskiftet då datapunkterna ger stöd för en sänkning.
Då ska vi se vad reporäntan är i olika länder. Det här kommer bli jobbigt…
Sverige: 4.00%
ECB: 4.50-4.75%
FED: 5.25-5.50%
Undrar varför den svenska kronan är så lågt värderad? Vad kan det bero på? Jag förstår bara inte.
“This is because lower interest rates in the euro zone than in the United States were bound to depress the euro’s exchange rate, mechanically increasing the price of some goods priced in U.S. dollars, such as crude oil.”
https://www.reuters.com/markets/europe/solo-minded-ecb-may-find-itself-singing-feds-hymn-sheet-after-all-2024-04-11/
Att ta beaktande är att Sverige har mycket mer lån med rörlig ränta eller korta bindningstider än länderna du jämför med. Det gör att en räntehöjning slår igenom mycket snabbare här.
@Heasm66 På vilket sätt menar du detta påverkar den svenska växelkursen mot andra valutor?
Det förklarar varför Sverige inte nödvändigtvis behöver ha högre ränta för att bekämpa inflationen. För mig är växelkursen rätt ointressant så länge som inflationen är under kontroll.
RunDMC, du skall ha eloge för att du orkar kämpa mot alla konspirationsteorier.
Vad är konspirationsteorier, att påstå vi har lägst ränta och svag krona?
😴
“södermalmstorskarna i farten igen”
Fair enough, även om detta var ELBOWs åsikt och inte ‘alla’ 🙂
Han i artikeln köpte i mitten av 2022 i stan så förmodligen har värdet fallit 35 bast garanterat högt belånad och sedan dess har väder
Fallit så givetvis drömmer han om att priset ska öka
En fritt fallande växelkurs brukar inte borga för pris-stabilitet. De högbelånade kan kanske hålla näsan ovanför vattnet, men vi har alla blivit rejält mycket fattigare när kronan ska användas utomlands. Som tur var för Sverige har vi så lama fack, inte ens i exportföretagen propsar de på allvar på högre löner. Antagligen för att fackens tjänstemän också är högbelånade.
Något som jag trodde skulle hända med NATO inträdet var att svenskvaluta skulle bli starkare då de som placerar pengar skulle tycka Sverige blev tryggare. Men det verkar som om Sverige inte blev tryggare för kapitalet utan kronan har fortsatt ner.
jmf Norge.
Norge är med i Nato sen länge, har sin olja, har inte problem med kriminalitet på samma sätt som Sverige. Ändå följer våra valutor varandra 1:1.
Det är inte det som avgör…
Hur kommer det sig att Schweiziska francen har stärkts mot dollarn trots att deras styrränta aldrig varit över 2% dom senaste åren? Myten säger ju att låg ränta gör att valutan faller.
Styrräntan kan påverka valutakursen kortsiktigt, typ någon vecka. Det som styr kursen långsiktigt är landets export och handelsnetto. Om man till exempel kan köpa stål i Sverige mycket billigare än på andra ställen, på grund av svag krona, kommer många vilja växla till sig kronor för att köpa stålet. Det ökar efterfrågan på kronor, och höjer kursen.
Att sänka Svensk produktion med hög styrränta kommer alltså försvaga kronan.
Vill man stärka kronan ska man stimulera svenska exportföretag.
Ostfrancen är stark delvis pga av SNB sålt av utländska ”papper” (assets), den ”safe-haven” stämpel den haft länge och potentiellt en del korttäckning, i vart fall om du frågar Bäret (Julius dvs.).
Som vanligt börjat det dyka upp bivillkor när en tes visar sig vara falsk.
Ganska intressant att många nu tonar ner FED:s räntesänkningar rejält. Men, som vi alla vet, så har inte den amerikanska reporäntan någon inverkan på någonting. Nu vet ni hur det ligger till.
Citat från CNN, http://www.cnn.com (vill inte citera för mycket, så att jag bryter mot diverse lagar):
‘“You have to take seriously the possibility that the next rate move will be upwards rather than downwards,” Summers said in a Bloomberg TV interview Wednesday.’
‘Bank of America economists, for instance, are now predicting only one rate cut this year, in December. Previously they called for as many as four, with the first coming as soon as March.’
https://edition.cnn.com/2024/04/11/economy/fed-interest-rate-hike-probability/index.html
Jag förstår inte riktigt vad den sista kommentaren om slitage har med saken att göra. Alla bostäder slits. Spelar ingen roll om det är egen ägd eller hyresrätt. Det är däremot väldigt individuellt hur bra man sköter underhåll och effektiviseringar, och hur man finansierar det. Personligen så vill jag påstå att jag sköter sådant på min villa både kostnadseffektivare och med högre kvalitet än de flesta hyresvärdar.
Om fler lånar i svenska kronor borde kursen stärkas. Då det i förlängningen betyder att lån tas upp i utländsk valuta som växlas till SEK. Nu har behovet av svenska men även norska lån minskat kraftigt senaste två åren. Även företag inom fastigheter och infrastruktur (exvis Telia) prioriterar att betala bort sina lån i EUR.