Denna artikel innehåller reklamlänkar för Lysa, min huvudsakliga tjänst för sparande, både privat (reklamlänk) och för företaget (reklamlänk).Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
Dags för en kort genomgång av min självförvaltade portfölj, som inte bara är passivt ägande av billiga fonder. Utvecklingen i år är just nu +14.62% mot DJ World Index på +6.78%, OMXS30GI på +6.48% eller OMXSGI på +7.56. Portföljen är även bättre än samtliga dessa tre index på tre år. Innehav redovisas nedan.
Jag brukar generellt inte redovisa egna placeringar, och kommer som vanligt inte säga vad det är för enda direkta aktieinvestering jag har, då detta inte är ett boiler room och en aktiescamsajt som en del av de som haussar sina egna innehav. Redovisar man dessutom innehav så kommer någon om sju år peka ut att det var en dålig investering på den tidshorisonten och länka till en sådan artikel, utan att länka till eventuella besked om att man gick ur positionen.
Numera inser jag sedan ett antal år tillbaka att timpenningen på att trejda är usel, och det är bättre att jobba och spara pengar från lönen än att stirra på en börsskärm. Därför väljer jag ut fonder och omplacerar dessa sällan, främst enligt konjunkturmodellen, dvs på sin höjd två gånger per konjunkturcykel eller med kanske 4-5 års mellanrum.
Jag har dock en portfölj där jag tillåter mig aktiv förvaltning när tillfällen uppenbarar sig, så där har jag en enda aktie just nu, även om den bara står för 7% av innehaven.
Utvecklingen har iaf slagit index på tre år, ett år och i år. Lite grafer nedan. Klicka för detaljer.
Portföljen slår alltså även samtliga tre index på 12 månader, med en uppgång på +24.59%. Ett av indexen nedan. Ska inte trötta ut vare sig er eller mig med skärmdumpar på samtliga tre jämförelseindex.
Portföljen hittar ni iaf nedan.
Som ni ser är det nu 100% aktiemarknad som gäller. Det gäller också på samtliga mina pensionssparkonton, PPM och hos lågavgiftsförvaltaren Lysa där jag har en portfölj privat via ISK (reklamlänk) en för bolaget via kapitalförsäkring (reklamlänk).
På tråksidan hittar man Avanza Global och Avanza Zero, och sedan får Didner & Gerge förtroendet för småbolagsinvesteringarna, även om den europeiska fonden alltså gått back. Den har dock repat sig fint på sistone och kan rent av hamna på plus snart.
Coeli Frontier Markets får stå för nya marknader, nu när emerging markets är gammalt och tråkigt (Asien, Kina, BRICS etc), och utifrån aktuell makrotrend så får Finserve Global Security som nyaste innehavet stå för investeringarna i försvars- och cybersäkerhetssektorn. Den skaffade jag först i november eller något sådant, så den är bara upp 17% än så länge.
Fördelningen är någorlunda jämnt mellan fonderna, dock justerat för att de gått olika. Största innehaven är alltså Avanza Global och Coeli Frontier Markets, följt av Didner & Gerge US Small & Microcap.
I princip har jag i görligaste mån motsvarande fonder i övriga portföljer, dvs Sverige, global (=mest stora USA-aktier i verkligheten), gränsmarknader, och småbolag i Sverige, Norden eller Europa. Inga andra (främst de sex olika pensionssparanden jag dragit på mig genom livet) erbjuder dock Finserves försvarsfond och alla erbjuder inte heller gränsmarknadsfonder. Ovanstående fond har som ni ser småbolag i USA, men de övriga siktar mer på Norden och Europa istället. Övriga portföljer har dock inga aktieinnehav, utan är rent passiva.
Aktieinnehavet kanske jag redovisar när jag sålt. Eller så gör jag det inte. Ambitionen är att sälja med 100% vinst mot nuvarande 63%. Aktien kan förstås fortsätta upp mer än så, men det är bara backtraders som både köper på botten och säljer på toppen. Jag har inga sådana ambitioner, utan man sätter upp ett mål för en aktie och så säljer man när man når målet eller när man tröttnat eller når sin stop loss. Vid försäljning går pengarna tillbaka jämt fördelat över fonderna.
Det är för övrigt lustigt med folk som kallar sig ekonomiskt oberoende, men tillbringar dagarna framför en börsskärm. Det känns som ekonomiskt beroende, rent av ett fängelse. Trejdern får dessutom inga pensionspoäng och inga socialförsäkringar, utan kapitalet är allt vederbörande har. Går det förlorat kommer ett antal år av livet stå för noll i pensionspoäng och kapital som förloras är rent ut sagt jävligt svårt att få tillbaka. 1000% i avkastning på 10:- SEK är fortfarande bara 110:- SEK.
Sedan kan man förstå att ungdomar drömmer om de snabba lätta pengarna. Någon måste ju köpa för att storkapitalet ska kunna ta sina vinster.
Min möjliga rekommendation till den som är ung är syssla inte aktivt med aktier – köp en fondportfölj med billiga fonder med global spridning och majoriteten utanför Sverige, och låt den stå och lägg din tid på något som är roligt i jämförelse med att dutta med aktier, typ stirra på färg som torkar. I nio fall av tio (eller något) kommer det gå bättre än om du försöker dig på att tjäna snabba pengar på aktier eller på annat sätt tajma marknaden. I den övriga tiondelen förlorar hälften alla sina pengar..
Lysa är min huvudsakliga sparform både privat (reklamlänk) via ISK och för mitt bolag via kapitalförsäkring (reklamlänk), och ger låga avgifter där all kick-back från fondbolagen återförs till kunden, samt ger önskad riskprofil och automatisk ombalansering mellan ränta och aktier för minsta egna tidsinsats.
55 kommentarer
Min fondportfölj har haft liknande utveckling som LW:s. Jag sålde av hälften igår och ska amortera av hela det beloppet på mitt bolån. Kanske inte superoptimalt med tanke på riksvankens utlovade räntesänkningar, men jag var nöjd med vinsten som gjorts och nu stämde tidpunkten med att bolånet ska läggas om.
Smart och smart? Hur ska man definiera smart. De som är med i Mensa har 3 gånger så hög risk att ha känslostörningar jämfört med normalpopulationen. Får denna amortering dig att sova gott om natten är det smart.
Mest pengar när man dör vinner? Lätt att drabbas av pengasjukan och bara bli mindre lycklig när ens välstånd ökar pga att man jämför sig uppåt.
Personligen mår jag inte dåligt av att betala ränta till banken. Vet att visa hatar just detta. Eller känner sig ofria pga att de är belånade. För mig känns det ofritt att ha alla pengar låsta i bostaden.
Jag har hellre fem mille i bolån och 10 på börsen än 5 mille på börsen och inga bolån.
Ja, jag tänker nog likadant som dig, fast med något annan fördelning mellan bolån och börsen. Typ 2,5 mille i bolån 7,5 på börsen. Att vara helt utan lån är inget jag känner behov av Det finns andra alternativ som ger bättre avkastning. Att jag ändå amorterar halvaggresivt handlar för mig om att minska hävstångseffekter, så halvt kan man väl säga att jag minskar risk och sover bättre.
@STOREBROR
“Jag har hellre fem mille i bolån och 10 på börsen än 5 mille på börsen och inga bolån”.
Åtminstone så länge avkastningen på börsinvesteringarna är högre än räntan till banken.
Hävstång är så härligt. Fråga dom som var med 1992, 2001, 2008 hur kul de tyckte det var.
Ja.
Ärligt talat finns det väl snart inga renodlade traders kvar. De har sadlat om till att sälja reklam till deras poddar eller sälja någon horribel kurs i hur man blir rik på aktier.
Du menar som Börspodden, som brände två miljoner på någon usel investering?
Yes, sådana som folk tar råd från.
Svensk finans är som allsvenskan i fotboll. Stor i orden, liten på jorden.
Hehe, var det en passning (såg ni den) till ena halvan av Börspodden som är extremt fotbollsintresserad..?
Jag började med aktier i tonåren. Ekonomiskt är det överlägset mitt livs bästa beslut. Men så har jag också en märklig fetish för bolagsanalys/värdering och omvärldsbevakning. Tror jag gillar den intellektuella utmaningen och att facit/utfallet med tiden är väldigt objektivt.
Viktigast är dock alltid det eviga; det vackra, goda och sanna.
En skör liten ört som växer vid Alvastra klosterruin. Lägger man sig på mage och studerar denna växt, låter sig bli ett med den, kan man höra ekot av munkarnas mässande på latin i förgångna sekel.
Man ska kanske inte röka just den örten då?
😂
Bättre att plocka och torka de små svampisarna som växer några meter bort.😉
Du ska nog akta dig för dem också, man vet inte vad för sorts sång som kan dyka upp då 😀
Nu vet jag inte riktigt vad du menar, hade bara tänkt laga trattkantarellsoppa.😉
De flesta pensionssparanden man dragit på sig genom livet – som författaren nämner – går med relativt små medel konsolidera till Avanza enl min erfarenhet (statliga anställningar borträknade) – Avanza ersätter t.o.m. eventuella flyttavgifter – från Avanza går det lätt att flytta vidare om man nu skulle vilja det (Nordnet motsvarande men utan ersättning men lite mer hjälp tycker jag mig minnas).
Nordnet ersätter också upp till 650 vilket är standard. Har konsoliderat dit.
Ser ett självändamål i att ha pensionssparande på flera olika banker. En form av riskspridning. Sedan är det ju olika avtal, via olika fack från tiden som anställd, som knappast kan konsolideras. Och en IP. Tror det finns två eller tre oberoende som kanske kan slås ihop.
Väl på Avanza kan du också handla enskilda aktier för tjänstepensionskapitalet. Kanske få feeling och lägga allt i bitcoin eller en norrländsk gruva… ?
Det stämmer möjligen om du är den typiske cornucopia-läsaren spm jobbat med IT utanför kollektivavtalen. 😉
De som jobbat kollektivavtalat kan glömma att flytta och det går inte heller att slå ihop t.ex. ett fribrev i SAF-LO-systemet med ett fribrev inom ITP.
Å andra sidan fick de som jobbat kollektivavtalat oftast mycket mindre avbränning i avgifter jämfört med de vars arbetsgivare inte begrep något och blev påsålda nån dyr lösning av en stekig “rådgivare”.
Jag ligger på drygt 23% i år men det beror på att min egna lilla hemmakomponerade “fond” av aktier ligger tungt i vapen och IT. Dessutom är en hel del i USA och då vinner man på att kronan försvagas mot dollarn. Men oavsett så orkar jag inte att hålla på och sälja/köpa varje dag. Jag undviker småbolag och satsar där jag vet vad bolagen faktiskt håller på med. Vapen, uran, IT bolag jag tror på. Hade jag kunnat ge råd till mig själv 20 år, då hade det varit att spara regelbundet i säkra fonder, varje månad. Med ränta på ränta effekten blir det stora summor på 10-20 år. Men lycka till med att säga det till en hormonstinn tonåring som vet allt och är odödlig
Allt mitt ligger på Lysa och tuffar på i god ordning. Slow and steady wins the race som det sägs.
Det sagt så är det ändå kul att läsa folks analyser och se vilda YOLOs a la WSB. Om än majoriteten av all man ser där säkerligen är så schönfriserat att inte ens ett korn sanning består.
Ligger ca 10% högre än skiftet 21/22 så nu fattas det bara 10% innan man har tillbaks det inflationsjusterade värdet.
Klev av ganska snyggt och slapp en del av nedgången men har missat en massa uppgång på grund av för hög andel madrasspengar.
Privatekonomerna har rätt. Sprid, undvik avgifter, sitt still och månadsspara is the shit…
I början av 2020 dök det upp oroväckande videos från Kina, insåg att nu måste jag skifta mina pensioner etc.
Ve o fasa när man inte kan parkera sina tillgångar i ‘mynt’ utan det måste vara aktier/index/fonder, dvs du är fast i det sjunkande skeppet när S.H.T.F. fick visserligen en mindre smäll än andra men ett faktum att beakta vid ev. nästa utförsbacke.
Öht ska man inte ha sitt sparkapital i samma ekonomi och valuta som sin lön, då kan man drabbas dubbelt. Därav ska majoriteten vara i utländska investeringar, som fonder som placerar utanför Sverige.
Är det ett finansiellt råd till oss ekonomiska analfabeter som kanske kan utvecklas till puckon och psykfall?
🙂
Sant men ändå inte, ITPK1 1av2, hands-off! ITP2, hands-off! ITPK1 2av2 fixa själv men är bara 10% av kapitalet.
Your mileage may vary, men jag satt själv i vulkanens mitt och kunde inte flytta något av väsentligt värde.
Vilka av dina pensionsfonder flyttade du till safe-haven innan Wuhan-hit-the-fan?
Det är väl inte så farligt att det alltid kommer nåt smartass och kommenterar att en investering var dålig? Det finns goda skäl att inte redovisa sina innehav, men puckade kommentarer är inte ett av dom främsta sådana.
Återkom när du har en halv miljon läsare i månaden och en procent av dem är puckon eller rent av psykfall.
Min syrra fixar det.. ska hon kontakta dig 🙂
Din syrra låter spännande. Vad har hon för nummer?
[email protected]
Hehe ja det kan ju vara lite jobbigt. Antagligen handlar det om att dom själva har förlorat pengar på det dom uppfattade som en rek 🙂
Att Larsa kommenterar min situation är intressant, att han inte nämner valutaskiten åt andra hållet (typ Turkiet) som ger annorlunda ekonomiskt utfall.
Tråkigt dock att du kallar honom för pucko, även då han avsagt sig en högre titel häromdagen.
Även om världsindex bara är upp +6,78% sedan årsskiftet så har ju en globalfond ökat mycket mer än så i SEK pga kronförsvagningen sedan årsskiftet. Länsförsäkringar Global Index är exempelvis upp +14,19% sedan årsskiftet, typ i linje med bloggarens “icke-passiva”-portfölj.
Min Avanza-portfölj (som mest innehåller passiva element men i en egenkomponerad mix, det mesta ligger hos Lysa) är dock bara upp +9,93% i år, så jag ska vara tyst. Svenska småbolag har inte gått så bra som jag hoppades.
Lysa “bred”, 100% aktier är upp +12,00% och Lysa “hållbar”, 100% aktier är upp +12,15% sedan årsskiftet
Länsförsäkringar Global Index är faktiskt hela +54% på tre år! Bättre än bloggaren +30%. Eventuell kronförsvagning borde gett samma skjuta åt båda.
En global indexfond är alltid svaret?
Det är ofta att man lyckas hitta investeringar som går bättre än index när index är i en uppåtgående fas.
På samma sätt som det går riktigt åt helvete när det går neråt.
Nu börjar vi närma oss slutet på Teslabubblan och AI bubblan är på gång. Snart kommer fettbubblan också. Ozempic tillverkas av en liten (nåja, inte så liten då det är EUs största börsbolag sätt till kapitalvärde) tillverkare i vårt sydvästra grannland i en stor bransch. Drakarna är också på gång in. Vaccinrevolutionen under Covid var första lösningen.
Och till skillnad från livsstilsprodukten Tesla, och leksaken ChatGPI så har fettbubblan faktiskt en lösning på ett verkligt problem. Och om den kan kommersialiseras på en rimlig prisnivå innebära en revolution.
Om det inte visar sig att alla får cancer efter 10 år.
Skillnaden är att de produkter som verkligen påverkas folks liv är ju läkemedel, men den revolutionen sker i det tysta, alla tar för givet att det skall finnas bättre och bättre medikamenter. Hypen går istället till IT grejor och bilar, för det syns mer.
Jag är inte bitter över mitt yrkesval 🙂
Bra inlägg Rikki.
För att tala klarspråk är det sjukt tröttsamt att folk inte förstår risk.
Under gårdagen tappade amerikanska aktier 2% i SEKetas vilket är så långt ifrån låg risk man kan komma.
Vad gäller Novo Nordisk är det egentligen är en diabetesmedicin.
Biverkningar är illamående samt att viss mat och dryck som du tyckte om förut smakar illa.
Så ja, patienten går ner i vikt då mat och dryck inte är lika intressant längre.
Nja, den molekulen och liknande som konkurrenterna arbetar med gör mer än bara att maten smakar sämre, det är inte en Antabus för fetton.
Notera att Wegovy är namnet på den godkända viktminskningsmedicinen , Ozempic är godkänd diabetes medicin. Wegovy använder högre dosering också. Men den senare är inte lika tillgänglig (ännu) och därför har man mycket offlabelanvändning och brist på diabetesmedicinen.
Jag har insett att jag inte förstår hur aktier fungerar, även om jag har modeller för värdering av enskilda företag och investerat efter dessa. Ergo är det lekpengar jag satsar i “aktier”. Aldrig mer än 5% av mitt kapital. Men hela börsen? Helt jävla omöjligt att förstå utom vissa enkla makrotrender på olika fundamenta.
Skulle något dra iväg så säljer jag och köper booring index för pengarna.
Min tankegång är att om Wall Streets samling av högbetalda raketforskare-cum-aktiemarknadsanalytiker med stora underjordiska rum fyllda av datorer som bara tuggar modeller inte skapar mer än index, varför skulle JAG hitta en guldformel? Det är så bra det går.
Alla kan ha tur en gång, kanske flera gånger men i grunden är det svårt att konsistent slå index.
Risken kommer tillbaka och biter en i arschlet.
Storyn gällande mat och dryck är från kompisar som är under behandling.
Arbetat som egen med trading/analys i över 30 år och det är som du är inne på mycket svårare nu pga AI och algoritmer.
Min målsättning är numera att gå plus varje år även om aktiemarknaden dippar 40%, dvs hedge.
Sist jag hade tur hade jag lärt mig, sålde allt och köpte gården. Sån tur har man inte igen.
Jag sadlade om för tre år sedan och lade största delen av mitt kapital hos Lysa. Upp 45% under dessa tre år, med minimal insats i form av egen nedlagd tid i omvärldsanalyser och research. Jag var hobbytrader tidigare och lade ned betydligt mer tid på mina investeringar men med mycket sämre resultat. Utifrån mina ambitioner med mitt sparande så känner jag att jag hamnat helt rätt. Mitt sparande i Lysa är långsiktigt, sedan har jag fortfarande lite “lekpengar” hos Avanza för när man “får feeling”, vilket ger mig möjligheten att investera enligt principen “hellre än bra” 🙂
3 års avkastning är slump. Minst 10, helst 20-årscykler för relevans.
Du har såklart helt rätt. Men jag är som sagt långsiktig och räknar med en genomsnittlig avkastning på 7-8% över tid. Köper regelbundet (just keep buying). Ja, det skall bli pensionspengar är tanken..
Låter rimligt.
Jag brukar säga att man behöver dubbla stålarna på 10 år för att behålla köpkraften. Stämmer relativt väl.
Var tvungen att kolla, +922,32% på 20 år på mitt Avanzakonto räknat från i dag.
(Fast jag får inte riktigt i hop hur de kommer fram till det.. Enligt mina egna beräkningar borde det vara ~720%.)
Grämer mig över att jag bara haft småpengar att investera (skulle kanske ha vågat låna).
Skulle tro att 922 stämmer (de räknar inklusive skatt på utdelning etc, dvs bruttoavkastning).
Ah, ok, det kan förklara det!
Jag ligger på 18,95% i år, men har fått bra hjälp av att mina fonder är tekniktunga och i USD. T ex Nvidia har ju varit ett bra draglok. Över tid är jag bättre än OMXS30, vilket är mitt enkla mål.
18,69% i år (men bara 8,71% på tre år..).
Kollade precis min portfölj på Avanza, 69,38% i år (all in på bitcoincertifikat).
Bäst att jämföra med någon av goobalfonderna tycker jag.
Graderna på avanza blir alltid lite konstiga när DJ World ska plottas in. Kanske fel valuta?
LF Global:
I år: 12.1%
1 år: 27,13%
3 år: 51.44%
5 år: 95.6%
Rena index redovisas ibland exkl utdelningar medans de flesta fonder är ackumulerade.
Därav körde jag GI-index där det fanns.