Konjunkturinstitutets (KI) barometerindikator (“konjunkturbarometern”) steg till sin högsta nivå sedan september 2022. Bland annat är storköp och resebyråer i överhettnignhögkonjunktur och fastighetsmäklare är nu i högkonjunktur, liksom tekniska konsulter och arkitektbyråer, även om Stockholms Vanligaste Jobb (TM) IT-konsulten fortfarande är i lågkonjunktur. Grafer nedan.
Konjunkturbarometern ökade med 2.4 enheter från -9.3 till -6.9 rapporterar KI. Det är det minst negativa sedan september 2022 med sina -6.3 och bekräftar att konjunkturen är på väg uppåt.
Samtidigt innehåller konjunkturbarometern både aktuellt läge och framåtblickande indikatorer, så mycket handlar om att företagen ser positivare på framtiden igen. Oavsett är konjunkturen sedan tidigare ute ur djup lågkonjunktur och nu bara i lågkonjunktur. Som man ser historiskt kan det gå rätt snabbt uppåt och vi kanske är i högkonjunktur redan senare i år.
Framför allt är det hushållen som blivit allt mer positiva.
Tittar man på branscher är det fler och fler som lyser grönt.
Förutom ett antal tillverkningsindustrier så hittar man överhettning inom partihandel för jordbruket samt även storköpen (“detaljhandel med brett sortiment”), vilket förvisso kan ses som ett tecken på att hushållen vänder på slantarna och handlar billigt.
Men även tekniska konsulter och arktitektbyråer ser en ljusning och är nu i högkonjunktur, även om IT-konsulterna och databranschen som Stockholms Vanligaste Jobb (TM) fortfarande är kvar i lågkonjunktur. Det är dock värre för bemanningsföretagen, som hittas i djup lågkonjunktur fortfarande.
Resebyråer med då främst utlandsresor upplever överhettning. Då svenska restauranger är kvar i stabil lågkonjunktur och hotellen med svag marginal i lågkonjunktur kan man dra slutasten att svenskarna börjat resa utomlands igen.
Fastighetsmäklarkåren anger nu att man befinner sig i högkonjunktur, om än med svag marginal, men det kanske alltså börjat lossna på bostadsmarknaden. Om det beror på de svagt stigande bostadspriserna eller att det nu faktiskt sker avslut – mäklare lever på omsättningshastighet, inte pris – låter bloggen vara osagt.
Alla förväntar sig sänkta räntor, inklusive mäklarna, så det ser därmed ut att bli bättre tider för branschen framöver. Förmodligen är förväntningar om sänkta räntor också det som driver tekniska konsulter och arkitektbyråer.
Vad gäller konjunkturmodellen för börsinvesteringar ändras inget, utan köp som utlöstes i november 2022 ligger förstås kvar och har varit en korrekt signal. OMXS30 har sedan signalen utlöstes gått drygt +20% och S&P-500 drygt +28%, valutaeffekterna oräknat. Techbubblans Nasdaq 100 har gått drygt +52%. Detta beräknat på kurs i skrivande stund samt stängningskurs sista november 2022.
45 kommentarer
Anekdotiskt så är det tufft inom IT för att man har börjat kräva leverans för de där höga lönerna/timpriserna.
En vän berättade att hans son var ensam kvar på en avdelning på 15 personer på ett av Stockholms teknikföretag efter uppsägningar och utköp.
Då företaget insåg att de kunde leda en duktig utvecklare än att ha en hel funktion med arkitekter/projektledare/chefer. När det alltså i princip bara var en som levererade…..
Nu skulle vännens son ändå byta arbete för han kände att det inte var så jäkla kul sitta och koda och driva arkitektur helt själv till samma lön som inna
Det förstärker bara det jag säger. Det börjar rensas ut alla som bara jobbar inom IT för att det är en bra lön och som ör bra på PPT.
Det krävs både leverans och att man klarar av att bete sig i grupp
Men annars skulle jag säga att det varit en konstig ”lågkonjuktur”.
Det är räntekostnaderna som gett obehag för bekantskapskretsen. Men det är ingen som varit arbetslös.
På sin höjd några som jobbat inom IT på lökiga jobb som fått byta och nu jobbar mycket hårdare än inann till lägre lön.
Fast det där med att kunna bete sig i grupp borde ju inte ha varit ett problem för din väns son…
Padisch – jag är här hela veckan
Nej i hans fall handlar det nu om att hitta ett bolag där han får vara kodapa, vara med i roliga projekt och ha bra kollegor att samarbeta med (Förslagsvis kollegor som producerar mer än PPT/är mellanchefer)
Hoppas din väns son hamnar rätt, inte lätt att vara producerande ingenjör idag när alla hellre vill skyffla tidplaner, jobba med värdegrunder eller “arbeta strategiskt”…
Ja och det tråkiga är att det tar liksom stopp lönemässigt och utvecklingsmässigt om man gillar koda/konstruera osv. Finns liksom väldigt få steg att ta inom det gebitet. 🙂
Mats Persson är ågerigen igång och ropar om hur viktigt det är att fler unga utbildar sig inom STEM. Jag funderar på hur korkade han tror att dagens unga är. Slita sig igenom 3 eller 5 års studier med global konkurrens och konstant bli betraktad som bara en utgift. Eller löka sig igenom en 3årig utbildning som statsvetare, kombinerat med lite politiskt engagemang för att därefter sluta som tyckonom på någon lobbyistorganisation.
Verkar kämpigt för Stockholm, här är det 2000 DKK/h man växlar mot slask
// Kontinenten hälsar er polarbjörnar. En internationell flygplats tycker såklart vissa större företag är ett krav, och det har som bekant inte Stockholm. Men ni kan flyga via Kastrup eller Helsinke 🇫🇮😅
För mycket snack och lite verkstad.
Testdriven utveckling är fruktansvärd (Åtminstone där jag jobbat)
Alla ska med, allt ska diskuteras i absurdum innan en kodrad skrivs.
Piss poor management är ledstjärnan i branschen.
Scrum/Agilt är viktigare än att producera nytta till verksamheten.
Sjukt svårt att få in det agila/scrum när vi har oförmåga hos den stora massan av ledare att driva annat än vattenfall….
Nu är ju jag en stackars IT arkitekt så jag designar mest saker som andra ska genomföra. Men ibland får man ju gå in och styra upp integrationer med mera. Folk vill väl och jobbar hårt. Men det är verkligen ett fåtal som är duktiga på framdrift vid komplicerad utveckling
Håller även med dig om svensk konsensus men där krävs det ju en tydlig moderator/styrande hand som kan peka en organisation i rätt riktning.
Jag har jobbat så länge nu så jag börjar mer bli pragmatisk och lösningorienterad än biter. Även om man ibland kan få psykbryt 😀
Kanske låter bitter, men det är jag inte 🙂
Har jobbat på små företag, stora drakar, statligt!! Samt mot regioner!?
Tillbaka på ett mindre företag där det är kortare beslutsvägar.
Management är a och o, är ledningen dålig så blir det aldrig bra.
Kiss är ett bra ledord.
Jag har hamnat i nått så unikt som en del av ett internationellt bolag där man från centralt håll har stor respekt för det vi gör i Sverige och ser oss som ett föredöme och låter oss jobba extremt självständigt.
Vi har en bra storlek och alla kan faktiskt sätta sig ner med VD över en kopp kaffe.
För övrigt aldrig haft så bra VD. Enormt medmänsklig men tydlig och kan lika gärna ställa krav mot koncernen som leda våra leveranser
Väldigt intressant se hur en välfungerande organisation fungerar…
För övrigt en bransch generellt gubbdominerad men vi rör oss mot en vettig fördelning. Då vi är en attraktiv arbetsplats för alla.
@Seb – den gamla vanliga formeln gäller:
– 10% driver verksamheten framåt och levererar
– 20% hjälper de 10% som levererar med sånt de behöver
– 20% försöker krångla till det för de 20% ovan som försöker hjälpa de som levererar (läs bl.a. mellanchefer)
– 30% sitter lugnt och förstår inte vad som händer men gör i stort ingen skada (ingen nytta heller dock)
– 10% förstör aktivt verksamheten men förstår inte att dom gör så
– 10% förstör medvetet verksamheten
Enig. Tragikomik.
IT arkitekt, finns ni kvar? Ersätta av ML modeller snart kanske.
Onödigt yrke såklart, kodapor och enklare arkitekter är nog snart ersätta. Nya kompetenser ersätter såklart.
The okunnig bitter has entered the chat.
Hej. Men nej
Bitter, nädu bitter finns inte för Lilla My. För några år sedan jobbade jag t o m i yrket så att säga. Ja dessa yrken går att ersätta upp till expertnivå, sen krävs det ju seniora experter också 😅.
Men Lilla My, har inte sniff här så jag bara gissar såklart.
Den tog mot din Core, ja du är ersättningsbar.
Medelmåttorna och nedåt är de som är överbetalda inom IT. Toppskiktet som kan prestera 5-50x mer värde jämfört med vad en medelmåtta gör har snarare alldeles för dåligt betalt sett till hur mycket de faktiskt tillför.
Märkligt att IT-konsulterna säger att de är i lågkonjunktur. Det är en evig kakafoni från diverse konsultchefer på linkedin om att fler unga måste plugga teknik för att det är sådan akut brist på arbetskraft.
Unga med social kompetens som kan bete sig bland folk behöver plugga IT 😀
Ptja… vi anställer även asociala människor med långt ovårdat skägg och undermålig personlig hygien. Systemadministratörer kallas de 😉
🤣
Du är självklart fullt medveten om att åldersdiskriminering är strängt olagligt i Sverige. Även om det börjar bli pinsamt uppenbart att svenska it-företag ägnar sig åt det så att det skriker om det.
De gånger jag sett den s.k. åldersdiskrimineringen på nära håll så har det uteslutande handlat om människor i min ålder med lång och gedigen erfarenhet av… teknik, programvaror och system som är helt marginaliserade i dag. Dessa människor har dessutom ofta ignorerat teknikutvecklingen de senaste 10 åren och slutat utveckla sig själva, samt haft betydligt högre löneanspråk än sina juniora konkurrenter.
Om man ska anställa en webbutvecklare och får välja mellan en 20-åring med två års erfarenhet av git, html, css, och javascript, eller en 40-åring med 20 års erfarenhet av Clearcase och Cobol och som dessutom kräver dubbelt så hög lön så är det inte så konstigt om 20-åringen får jobbet.
Har man lång och gedigen erfarenhet av något som fortfarande är aktuellt i dag och sett till att hänga med när saker förändras så är det inga problem att hitta jobb som gamling.
Själv är jag 50+ och blir fortfarande kontaktad av headhunters då och då.
Det är ju sant, om 3-5 år när de gått klart sin utbildning så är det högkonjunktur och brist på ingenjörer igen.
Ja. Och så länge de är studiesocialt aktiva och har ett liv kommer det nog gå bra för dem 🙂
Skitsnack. Det är som sagt alltid en ursäkt.
IT-branschen har alltid en ursäkt för varför de inte kan leverera på sina löften om sin enorma kompetensbrist. Är det inte lågkonjunktur så är det pandemi och är det inte pandemi så är det “osäkert politiskt läge”. Jag undrar om it-konsulterna är Sveriges mest bortskämda bransch eller om det är byggföretagen.
Men Hanni. Vi vet ju att du inte får jobb inom branschen trots flera olika examen
Kanske det är dags att släppa det och inse att det kanske är dig det är fel på.
I all välmening. Gå vidare. Släpp det.
Du verkar ju ha ett jobb. Det är nog rätt bransch för dig. Satsa där.
Ta istället och ägna energi åt diverse uttalanden om kompetensbrist från svensls it-företag som därefter hanterar sin påstådda brist med att skruva upp kraven från de vanliga 3-5 årens erfarenhet till 7-9 års erfarenhet.
Men du är ju bara bitter, Vill (som flashbacktråden du startat) bara dig väl.
Och du behöver gå vidare i livet. IT var inget för dig.
All respekt att du jobbar och står i ändå
Så, låt bli att kommentera då. Gå och lev ditt perfekta liv. Och framförallt, gråt aldrig aldrig någonsin I’m någonsin “itkompetensbrist” någonsin igen
Nu blir jag nyfiken. Vad sitter du på för kompetens som det råder imaginär eller reell brist på?
Där blev det tyst…
Ibland är det bäst att vara tyst. Något jag borde lära mig såklart. Men det är svårt.
Frågan var såklart inte till mig, och jag förstår den inte så bra för mig. Men jag bryter tystnaden.
Gen. AI kommer såklart rationalisera bort vissa jobb inom IT. Men antagligen skapas nog nya jobb, av förklaringsmodellen att det brukar vara så.
Det blir spännande tider framöver tror lilla My, men det är såklart helt över mitt förstånd. Men jag är lite orolig faktiskt, inte idag men för vad framtiden har att erbjuda den dagen vi har AI på riktigt. Oklart när, men utvecklingen går rätt snabbt och många slänger mycket pengar på detta.
Tror nog Hanibal kan hitta lämpligt jobb inom IT om hen-x spelar sin kort rätt. Någon mellanchef kan säkert tipsa honom, för det verkar vara där hen-x vill jobba
Hanibal antyder att företagen säger sig ha brist på kompetens, men att de ämdå inte vill anställa honom och därmed tycks han dra slutsatsen att företagen ljuger när de säger sig ha brist på kompetens.
Jag undrar bara vad det är för kompetens Hanibal besitter som företagen säger sig ha brist på.
Själv skrattar jag åt blotta tanken på att AI skulle kunna ersätta duktiga utvecklare med tanke på att de AI-verktyg som är tillgängliga för pöbeln i dag inte ens klarar av de mest enkla programmeringsuppgifter, men jag känner ändå åt vilket håll vinden blåser och har sett till att skaffa mig åtminstone en ytlig teoretisk kunskap inom AI, eller machine learning, och en ytlig praktisk kunskap genom att lattja med Tensorflow och dylikt, för att ha ett litet försprång i händelse av att en omställning krävs.
Dagens AI-verktyg är just verktyg som de duktiga utvecklarna använder sig av för att utveckla effektivare. De mediokra eller dåliga ser varken värdet i dem eller använder dem.
Man kan ju tro att sådana verkytg kommer användas av de som är mediokra för att bli bättre, men det verkar inte som att det är så i någon större utsträckning vad jag har sett.
Man är väl i de flesta fall medioker just för att man är ointresserad, och inget AI-verktyg torde kunna råda bot på ett genuint ointresse.
Jag tror inte du behöver vara orolig Lilla My. Alla jobb med någon form av tankeverksamhet kommer finnas kvar. Folk blir lurade av att det kallas artificiell intelligens. Intelligens är ett dåligt ord eftersom det implicerar att det pågår någon form av tankeverksamhet, vilket det ju så klart inte gör. AI handlar bara om sannolikheter baserat på mängder av inlärningsdata, och det kan bli rätt och bra för många tillämpningar, men fungerar inte för allt. Det kommer inte heller kunna fungera perfekt inom vår livstid i alla fall (jag gör antagandet att chip som fungerar som vår hjärna inte kommer finnas så snart, vilket nog är ett rimligt antagande).
Jag som rattar två IT-bolag har just problem med rekrytering. Det är svårt att hitta rätt personer, och det är av flera skäl. Dels är lönenivåerna helt hopplösa i Sverige och dels så har utbildningarna här sysslat med helt fel saker under många år. Det finns hur många “webbutvecklare” som helst som lärt sig knåpa ihop webbsidor med Angular eller React och inte kan så mycket mer.
Det finns också en vanföreställning om att dagens unga skulle vara jättevassa på IT bara för att de kan swipa på en skärm. Tvärtom är de tämligen okunniga om hur saker faktiskt fungerar. Och dessutom okunniga om sin okunnighet.
Vi har slutat rekrytera inom IT-sfären utan försöker istället hitta rätt personer som vi kan utbilda själva, och det har visat sig mycket mer effektivt.
Intressant att höra. Vad brukar era anställda ha för bakgrund? Alltså de icke-IT-utbildade förmågorna. Maskiningenjörer?
Jag är också nyfiken på Sallads dvar.
Hos oss finns det några som som arbetar med IT men som saknar IT-bakgrund. De har utbildningar och karriärer inom fysik och medicin bakom sig
Tittade lite som hastigast på siffrorna och det är väl lite att ta i att säga att arkitekter går bra. Arkitekter går ju totalpiss och ligger i djup lågkonjunktur, sen att dom ingår i 71:an och dras upp av diverse tekniska konsulter gör ju inte “husritarna” gladare, deras tillvaro suger ändå just nu.
Reseverksamhet är ju snorhett men samtidigt, om man ska tro vissa medier så är det restauranger, taxi, kläder, konserter, skönhetsbehandlingar och inredning som får stryka på foten för att gemene man verkar prioritera (om jag ska tro radion) GC, Egypten, Turkiet mm.
Intressant dock att grafisk industri är i högkonjak, den såg inte jag komma med allt snack om att det blir allt mindre tryckt, men det kanske korrelerar mot att förlagsverksamhet går bra eller så är det valsedlar till EU valet..?
Nu när jag tittat lite närmare så är min högst ovetenskapliga slutsats, svensken reser nu i förhoppningen om att räntorna går ner så lånefesten kan dra igång igen, i övrigt är det vapenindustrin som drar loket.
jag har garanterat fel…
Ja så länge datahallarna köper GPU:er/TPU:er så kan hen-x som hänger på Reddit åka för sina vinster där. Tills bubblan spricker.
Själv inprisar de flesta att räntan kommer slaktas, jag med. När jag bli osäker så slår jag upp valfri tidning för en bekräftelse. Ja det är en tröst ibland.
Möjligt det dröjer till hösten innan festen börjar eskalera. Först ska utbudet “dammsugas upp”, sen ökar “skuldbördan”. Och jag håller det som fullt möjligt att något kommer ändras, för att “dra igång” bostadsbyggande igen,