Börserna går blandat i de asiatiska tidszonerna under tisdagsmorgonen. Dollarn rusar vidare rakt uppåt med stigande räntor och ger oss svenskar ett nytt guldprisrekord. Arbetsmiljöverket avvisar återigen Spotifys ansökan om att drifts- och supportpersonal ska få jobba natt i Sverige för att serva andra världsdelar, då det krävs kollektivavtal så facket kan tillåta folk att jobba natt. Spotify hotar med att flytta jobben utomlands.
Stockholmsbörsen backade igår med -1.14% för OMXS30 och -0.95% för OMXSPI. Den svenska kronan faller till 11:36 SEK för en euro, men ännu hårdare till 10:46 SEK för dollarn, vilket ger ett nytt rekordpris för guldet mätt i svenska kronor på 724:- SEK per gram.
I USA steg de amerikanska marknadsräntorna vidare, om än i måttlig takt. S&P-500 gick +0.63% och Nasdaq 100 gick +0.99%. Inom FANAGST steg alla aktier och Tesla mest med +6.25%. Undantaget var svenska stoltheten Spotify som föll med -0.29%.
Här i Sverige rapporterar Dagens Industri (sedär, cred, vilket DI faktiskt skärpt till sig med till skillnad från en del andra som vet vilka de är) att Spotifys ansökan till Arbetsmiljöverket att få ha drifts- och supportpersonal nattetid för att hantera andra tidszoner och kontinenter än Europa har avvisats. Det hela avvisas på formalia, då ärendet ligger överklagat hos kammarrätten och Spotify hotar med att flytta jobb utomlands.
Bolaget har som bekant inte kollektivavtal, och vi känner ju därför till den landsomfattande hatkampanjen, bojkotten och fackblockaden mot Spotify, värre än Tesla, för att inte följa den svenska modellen. Det är ju inte så att rönnbär är sura och att man bara bojkottar sådant man inte har råd med, utan står upp för den svenska modellen och vägrar Spotify.
Annars är det nämligen bara facket som får tillåta att personal misshandlas genom nattarbete, så utan kollektivavtal blir det inget nattarbete.
I de asiatiska tidszonerna går börserna blandat nu under morgonen och ASX 200 går +0.36% i Australien, Hang Seng -1.16% i diktaturens Hong Kong, KOSPI -1.10% i Sydkorea (som för övrigt enligt direktuppgifter tror att de står på tur för kinesisk invasion före Taiwan, om än med Nordkorea som proxy), Nikkei 225 +0.66% i Japan och Straits Times oförändrad på +0.03% i Singapore.
När man ändå pratar svensk arbetsmarknad så ökade lönesummorna med 6.6% år 2022, dvs de totalt utbetalade lönerna. Det är dock inte 2023, så lite inaktuellt även om det var då inflationen började ta fart i och med Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina. Statistik för 2023 kommer ju först efter slutliga deklarationer för året, vilket inte är förrän typ i november. Mest ökade lönesummorna i Stockholm 7.5% för kvinnor och 7.6% för män, och minst i Västernorrland med 4.2% för män och 4.5% för kvinnor.
Lönesummor är alltså inte samma sak som löneökningar, utan påverkas också av arbetad tid och antal personer i arbete.
81 kommentarer
Nu vet vi ju att bloggaren har problem med kollektivavtal och längtar efter situationen i andra länder med strejker 😉
Kollektivavtal vad gäller nattarbete är helt enkelt för att vi har valt i Sverige (Och med vi menar jag samtliga partier) att låta delar av arbetstidslagstiftning och minimilöner ligga utanför lagen och istället hanteras av arbetsmarknadens parter.
Om man väljer sig att stå utanför detta system kan man helt enkelt inte åtnujta alla undantag och fördelar arbetsgivarorg förhandlat fram.
Hetsen mot kollektivavtalen känns faktiskt lite infantil och klickbaserad. Svenska modellen är inte perfekt men om man ska andgripa den kan man ju iaf lägga sig på samma verkshöjd som andra ämnen bloggen diskuterar. Hela kollektivavtal/Telsabiten känns väldigt mycket sandlåde.
På samma sätt som när jag påpekar att alla i Skåne är efterblivna och umgås med sina djur för inga andra gillar dem. Det är mest för att reta upp folk. Inte nån vettig debatt. 🙂
Så kom igen nu. Läs på lite om fördelarna med svenska modellen istället för att bara gnälla och kom med nått lite mer nyanserat.
Folk får bråka bäst de vill, men de ska vara konsekventa. Jag utgår från att du bojkottar Spotify.
Har bojkottat dem sedan länge. Jobbade med dem i ett projekt där de var beställare för sisådär 12 år sedan. De var vidriga. Det finns alternativ, men antar att det är som med alla banker/försäkringsbolag/tesla/apple att när du väl är rotad i ekosystemet med alla playlists/appar/betaltjänsterrabatter så är det sjukt jobbigt att ta sig ur. Men jag rekommenderar att prova, sjukt skönt att bryta sig loss.
Har all min musik sparad i iCloud, köpt, konverterad från CD och skivor (också en del nedladdat) och tillgänglig i mina IOS-enheter m ett knapptryck. Betalar 12 kr månadsvis för utökat lagringsutrymme, men musiken finns när jag önskar lyssna.
Jag gick över till Tidal för ett par år sen. Har inte ångrat det en sekund.
Tidal har jag hört gott om. För mig räcker kvaliteten och utbudet i Spotify. Och jag har inte hittat något billigare alternativ. Betalar 65kr per månad för premium
Hur har du förhandlat ner priset till 65 kr/mån?
https://www.spotify.com/se/student/
“Om du är inskriven som student på godkänd högskola eller universitet, och du är över 18 år, är du berättigad. Du kan använda Premium Student i upp till fyra år.”
Så länge man är student på riktigt är det en bra affär, men hur länge kan man vara överliggare utan att gå back?
Överliggare? Jag jobbar 100% typ-ish, ja det är vad jag får betalt för iaf. Sen får du klura ut resten.
Men klart vi studenter ska ha lite rabatt.
Jag har inga CSN-lån, bara bostadslån. Det räcker och blir över. Prisa inflationen som skrivit av rätt mycket av dessa.
Hur länge har du varit student, och hur länge till kommer du att vara det?
Finns det inte krav på att ha studerat klart inom en viss tid?
Tror att IF Metall är hyfsat konsekventa i detta avseende, de har mig veterligen inga medlemmar på Spotify som inte strejkar. Tjänstemannafacken är som alltid mycket mesigare.
Bojkottar inte Tesla heller
Som sagt. Två tankar i huvudet vilket de som får kåtslag över sin tesla verkar sakna
Konflikten mellan metall och tesla är inte alla kollektivavtal..
Skilj på tjänstemän och arbetares kollektivavtal
Läs på om den svenska modellen.
Inlägg som bara klagar på kollektivavtal utan att ha hela bilden känns på samma nivå som en ketaminstin Elob
Fackmaffians fasoner drabbar ju bolag som inte är inblandade i konflikten mellan Tesla och Industrifacket Metall.
Kollektivavtal gynnar inte andra än arbetsgivarna, för Svenskar har generellt lägre löner än andra jämförbara länder. Varför skulle jag vilja att min lön förhandlades som ett kollektiv och av någon annan än mig själv?
Lagstifta om det som ändå är praxis och skrota kollektivavtalen. Sedan lever vi en global värld där det bara skapar problem med kollektivavtal för internationella företag. Lyckades under 10 år på mitt förra jobb aldrig få dom att förstå hur kollektivavtal fungerade.
Den svenska modellen kommer förmodligen att vara död om något decennium och det kommer att vara svenska politiker och myndigheter som håller i bilan. När EU om några år bestämt sig om bl.a. den sociala pelaren kommer våra politiker och myndigheter i sin iver att vara till lags i vanlig ordning överimplementera alla ukaser – se bara på SKR:s tolkning av dygnsvilan.
Och vem bryr sig längre om Teslastrejken? Efter snart fem månader är det den längsta på över 80 år och inte en j-vel utom de närmast sörjande – om ens de – verkar bry sig. Man ser inte direkt dagliga heta debatter mellan fackbossar och libertarianer i Aktuellt, ej heller långa brydda analyser av journalister i Agenda eller actionfyllda TT-reportage där en upphetsad reporter står framför de i kör skanderande strejkvakterna.
Det är absurt att nattarbete går smidigt vid kollektivavtal men är en sådan byråkratisk labyrint att inte ens ett storföretag som Spotify lyckas fylla i alla blanketter på rätt sätt. Har musik via Apple som en del i ett större paket med familjedelning så inget Spotify men inte pga någon kollektivavtalsvägran från Spotifys sida.
Om man som jag byggde upp en stor samling MP3-filer en gång i tiden men vill ha fördelarna med strömmande musik så finns det ett alternativ i att sätta upp en Plex-server hemma, jag har min på mitt NAS men det går att ha det på en vanlig dator, och sen ladda ner appen Plexamp till telefonen.
Jag kan nu lyssna på hela mitt bibliotek varsomhelst utan att behöva fylla hela telefonens minne med musik.
Ja, samma här. Och innan dess MD (mini disc).
Lite underverk;
Dator
internet
Streaming
Tinder
”Gen. AI”
En av de gemensamma nämnarna kan man nog räkna ut. Men jag gissar på math paket spottar ut sig ord som bubbla
För er som var med i AoW förstår vad jag menar, det är lite pyton och inte Java/kaffe
Edit tack, AoC
Under den mer Fordistiska eran råkade den socialdemokratiska modellen ha vissa förtjänster den numera saknar, och då tror jag att arbetsmarknadsmodellen var ganska framgångsrik bland annat för att den eliminerade väldigt mycket strejker.
Men detta var en tid då skattepengar lätt kunde användas till saker som gjorde en stor positiv skillnad och där den koordinering en statlig aktör bidrog med kompenserade dess stelbenthet och monopolställnings negativa effekter. Man hade infrastruktur – vägar, järnvägar, avlopp, el, och så vidare – att bygga ut till exempel. Ofta från ingenting, vilket gjorde att de gjorde en extremt stor skillnad.
Vi hade dessutom stora mogna tillverkningsindustrier och S hade som målsättning att Sveriges näringsliv i princip skulle få plats i ett sammanträdesrum. Jättestora enheter med massor med arbetare. Idealiskt för att sluta just kollektivavtal. Man kunde lätt överlåta detta på en slags frivillighet genom att stärka fackföreningsrörelsen och sedan lämna det på deras bord. Om man inte frivilligt var med på det hela, ja, då fick man kanske inte plats i sammanträdesrummet… och ens företag blev en scen för konflikter. Man kan också se det som snudd på beskyddarverksamhet om man vill det.
Bolagen ifråga fick mycket bra villkor gentemot staten. Stora företag särbehandlades mycket positivt och S spred flitigt misstänksamhet mot småborgarna med sina mindre firmor som man inte hade riktigt koll på. De var rika, giriga och skulle beskattas stenhårt. Det hade de nog råd med!
Vår arbetsmarknadsmodell är idag alltså på många sätt precis tvärtemot vad som behövs i ett land där ingen har råd att ha någon produktion av annat än lyx och yppersta högteknologi, saker som helt enkelt inte kan tillverkas på andra platser.
Kapitalism är som allra värst när den får gå i symbios med en stor stat. Notera att globala företag inte har något emot varken socialism eller extrema snårskogar av regler. Det kostar, men det kostar ännu mer för mindre konkurrenter. Då kan staten och kapitalet tillsammans konspirera mot allt vad privata initiativ heter. Är staten dessutom korrumperad så blir det som i tredje världen, som till exempel i Ryssland, vars ekonomi, förutom sin storlek, har en profil som bäst matchar just ett utvecklingsland.
Det var så bra skrivit jag var tvungen logga in och skriva tack
+100
Partister av alla färger kan ofta ingenting om den bakgrund/nutidshistoria du pekar på här.
Det förvånar mig att de trivs så bra med att staten och kapitalet verkligen sitter i samma båt, och avser stanna där.
Det svenska samhället är så genomsyrat av en socialdemokratisk samhällsmodell att få ifrågasätter så värst mycket av hur vårt samhälle är organiserat. Socialdemokraterna hade mycket länge ett slags tolkningsföreträde om det.
Väl skrivet, omöjligt att ha en ekonomi drivet av konkurrens när staten lagt upp systemet så Ikea och Volvo ska skatta närmast noll och småföretagare kan behöva skatta 50%.
Lobby kapitalism är väl en hyffsad benämning på det.
Många borde läsa och ta till sig av det du skriver. Jag undrar också om alla kollektivavtalsmotståndare skulle vara så nöjda med att sakerna lagstiftades istället av S som behöver söka stöd av V.
Jag vet inte riktigt vilket ben jag ska stå på här. Gillar trygghet, men modellen kan nog komma in i tiden. Kanske kungen kan hjälpa oss (för Sverige i tiden)
Det innebär att arbetsmarknadens parter i praktiken är lagstiftande, något att reflektera över.
Ett slags korporativism.
Staten har även delegerat en del myndighetsutövning till icke-statliga organisationer.
På tal om Spotify så kan de anställda som jobbar inom drift/övervakning säkert få nya jobb inom försvarsindustrin i Sverige, som blomstrar, och på det sättet bidra till att innovationen och produktionen ökar, Ukraina kan få mer vapen och fred och välstånd sprider sig igen när Putte-Fnask trillat på näsan i Ukraina och mycket tråkigt trillat ut genom ett fönster…
PS. verkar som att mer och mer indikationer kommer in på att det kan bli en lite hårdare landning än många tänkt sig
Tvärt om tror jag, tror vi redan mjuklandat. Men jag har iofs alltid fel.
Nja, jag kan absolut ha fel men såg lite nyheter igår. 5G bromsar hårt i bl.a. Indien (Jabil föll som en sten igår) där /// kommer känna av det. Toalett och Dusch, förlåt Deloitte, planerar att skära och det tydligen rejält då man ser en kraftig avmattning framåt, neddragningar på konsulter brukar ju indikera besparingstider, mm.
Men vi får se, kanske mjuklandar vi eller så buklandar vi…
Ja är inne på mjuklandning. Räntor på nedgång hjälper mycket, det ihop med svag valuta och svagare snart kanske gör susen för Sverige. Det man får klura på är vem som betalar.
Hint, de samhällsbärande yrkena tar nog större delen av smällen samt de lågavlönade om nu det inte är synonymt.
Vi andra kan nog luta oss tillbaka och dricka varmt kaffe och tycka vi är så enormt viktiga.
Mjuklandningen är faktiskt mer trolig nu (jag har inte alltid rätt men ungefär 50-50 är det för mig).
När räntan börjar sänkas kommer folk få mycket mer pengar att röra sig med väldigt snabbt.
Only time will tell… (som Saga så fint sjöng)
Bakgrund: Anställd medlem har genom fackföreningarna rätt att strejka när ett kollektivavtal löper ut eller ett kollektivavtal inte finns på arbetsplatsen. Men om det finns avtal får anställda inte strejka. Parterna är arbetsgivarorganisationen och fackföreningarna. Arbetsgivaren är oftast inte med arbetsgivarorganisationen, vilket gör att denne om fattas av ett avtal mellan två föreningar som arbetsgivaren inte är med i, och det spelar ingen roll om Spotify skulle ha bättre villkor än kollektivavtalet. Det är ett logiskt sett konstigt perspektiv som är ett intrång i föreningsrätten (och rätten att inte vara med i arbetsGIVARorganisationen). Å andra sidan finns det fördelar att de som kan arbetsmarknaden (parternas föreningar) sätter reglerna i kollektivavtal istället för lagstiftarna (minimilöner, arbetstidstjofräs etc…). En lösning kan vara att arbetsgivaren har rätt att bevisa att anställningsvillkoren är bättre än kollektivavtalen. Sådan rätt finns inte idag. Jag gissar att Spotify hävdar att de har lika bra eller bättre förmåner än kollektivavtal och kanske har det. Då får de hacka i sig den svenska modellen, och samtidigt anlita lobbyister att t.ex. får rätt att slippa om de kan bevisa att de har bättre villkor än kollektivavtalen.
Utan att känna till de Teslaanställdas villkor känns det ju inte som rent elände i Gulag på verkstan när man ser hur liten uppslutning de har visat bakom strejk och facket. Vi vet väl inte heller hur stor del av de anställde på Tesla som vill ha kollektivavtal. Om det rör sig om kanske 5-10 % verkar det helt idiotiskt att tillåta strejk. Det är inte precis svårt att få jobb som mekaniker – alla verkstäder lider brist på kompetent arbetskraft.
Det räcker med en medlem oavsett storlek på arbetsplats, vilket jag tycker är ok, det är ju för att få tillgång till föreningens samlade kraft man går med.
Någonstans i allt detta är vi inne och trampar på rätten till föreningsfrihet.
Själv egenföretagare och medlem i arbetsgivarförening. Detta är ett krav om man vill vara med i offentliga upphandlingar, eller t.ex. ta in en lärling. Jag har megen nytta av arbetsgivarföreningen, men föreningsfrihet kan det inte kallas. Samtidigt har ingen av mina anställda gått med i facket, trots att de har alla fördelarna med kollektivavtal. Där finns det minsann föreningsfrihet 😉
Det var/är inte speciellt stora arbetarprotester i Gulag så förhållanden där måste vara ganska drägliga. Håller du med?
Alla hundratusentals småföretagare, vill du utplåna dom i sann Stalinanda?
Nej, men att använda bristen på protester som intäkt för att allt är hunky-dory känns som en något naiv inställning.
Det var arbetsförhållanden och inte strejkrätten jag syftade på. Teslas anställda är inte livegna va jag vet. Trots kris och elände finns det andra skorstenar som ryker om man är missnöjd med sitt avtal.
Om företaget är antifackligt och facklig verksamhet innebär försämrad löneutveckling, avsked eller andra repressalier så kan det verka återhållande på ens aktivitet.
Nja, det verkar vettigare att sätta minimivillkor för t.ex. nattarbete och dygnsvila i lagstiftning sedan kan man alltid förhandla till bättre villkor från fackets sida med det som bas.
Du menar som EU har gjort underverk för brandmännens schema via lagstiftning av arbetstiden?
Tyvärr blir det långsamt, stelbent och alla i samma mall med lagstiftning. Därav att vi förhandlar avtal istället.
Sen har vi via EU börjat förlora greppet då övriga stora länder kör det via lagstiftning istället.
Eu-direktivet ger faktiskt möjlighet till undantag för bland annat räddningstjänst. https://sweden.representation.ec.europa.eu/news/dygnsvila-2023-10-03_sv
Svenska myndigheter skulle aldrig få för sig att göra något så osolidariskt mot EU som att tillämpa undantag. Deras pavlovreflex när EU säger något är att bildligt smälla ihop klackarna, sträcka upp sig i enskild ställning och högljutt ropa “Jawohl, mein F-hrer!”.
Det kan bli strejk trots kollektivavtal, vilket Teslakonflikten visar. Tänker då bl.a. på sympatiåtgärder.
Har lyssnat på levellers live ett par gånger i england, bra band med tryck i elfiolerna.
Är det någon som på riktigt tror att Spotify om fem år kommer att vilja ha drifts- och supportpersonal nattetid i Sverige? När Indien och Bangladesh utbildar datafolk så fort de hinner och plattformarna väl rimligen blir säkrare och enklare att drifta med tiden?
Verkar, oavsett vad man tycker om Spotify, lite för dumt.
Om det nu är så bra och okomplicerat att köra offshoring/anställda i Indien eller Bangladesh så skulle de redan göra det.
Jag skulle bli oerhört förvånad om de inte redan testat det!
Spotify är antagligen nöjda med sin personal i Sverige.
Drift och supportpersona kanske behöver ta snabba och egna beslut?
Arbetstidslagen säger att nattarbete är olagligt. Är det fel att skydda människor mot nattarbete?
Är väl även både en rationell och smidig lösning att delegera ansvaret för att godkänna nattarbete där det är absolut nödvändigt.
Hade inte kapitalisterna varit så jävliga hade inte kommunisterna i Ryssland gjort revolution och vi hade aldrig fått Sovjetunionen, ingen Putin och inget krig mot Ukraina. Allt hänger ihop! 😛
Så kan det vara. Detta kanske är ett cyniskt spel av Spotify, de tar en fight som de vet att de kommer förlora. Sen kan de säga upp all dyr svensk personal med hänvisning till avslag och flytta verksamheten. Det är inte lika villkor då svenska avtal ger både ob, kompdagar och dygnsvila. Indien kör slut på sina individer och ersätter dom istället med nya.
Din slutsats är cynisk och därför högst trolig. Dessutom ger det en knäpp på näsan på facket.
Att flytta support utomlands händer ändå hos alla större företag i princip, det blir helt enkelt billigare så. Att skylla det på att det är för dyrt med kollektivavtal är nog en förenkling mot vad som nästan är en naturlag.
Utan kollektivavtal blir det en massa strejker. Hur trött är man inte på flygplatser som stänger ner pga strejk? Tröttsamt.
Man kan ju outsourca till företag på lämpligt avstånd runt kloden så ingen behöver jobba natt. 😀
Moskoviterna bar själva ansvaret för sina egna rövare. Att ta över enorma tillgångar från staten för kaffepengar är något annat.
Nattarbete är olagligt…
Blåljuspersonal just entered the chat.
@THE_STIG
“Är det fel att skydda människor mot nattarbete?”
Ja, om det finns ett kollektivavtal är det fel.
Jag har inte och kommer inte att bojkotta Spotify. I en förSpotyfyisk tid laddade väl de flesta, jag också, ner låtar från Pirate Bay, Bearshare och andra sajter som tillhandahöll mp3-filer. Det var olagligt, och artisterna fick inte en spänn i ersättning. Nu finns ett system, ja det finns flera, som gör att jag kan lyssna på i stort sett all världens musik för nån hundring i månaden. Artisterna får betalt, allt är lagligt. Jag tycker det är en bra lösning på det som var ett stort problem, och hotade hela musikbranchen. Kollektivavtal är bra, men inte perfekta. Även facket måste hänga med sin tid.
Jag tror inte artisterna blir gladare över att bli bestulna på laglig väg. Det är något fundamentalt fel när någon kan bli miljardär på andras arbete.
🙂
Tja, artisterna kan ju välja att inte vara med. Vissa gör så också. Antar att det är ett avtal mellan artisten och Spotify, , ungefär som mellan arbetsgivare och arbetstagare? Vet inte om någon blivit miljardär “på riktigt” på Spotify ännu, men jag vet att de gick back väldigt länge, kanske än idag?
Nja, Spotify har totalt sett gjort gigantiska förluster, de har bara gått plus ett enda år. Så vem tar pengarna? Jag har inte koll, hur tänker du?
Daniel Ek Substansvärde SEK 8,0 miljarder (2016). Är inte det från Spotify?!?
https://www.expressen.se/noje/sa-har-blev-daniel-ek-miljardar-pa-spotify/
Som sagt, fakta är att Spotify totalt sett har förlorat en massa miljarder och bara möjligen gått plus ett år (2021).
Detta har varit möjligt eftersom investerare har pumpat in en massa miljarder i bolaget. Så lite svårt att se att Spotify har stulit så mycket än i alla fall, snarare blir de bestulna?
Att företagets aktier värderas just nu till kring 500 miljarder är visserligen sant men det är ju en värdering som baseras på fromma förhoppningar om framtida vinster. Dvs de vill nog gärna sno åt sig en massa pengar framöver om de kan.
Spotify i dagens DN https://www.dn.se/kultur/hemlige-kompositoren-bakom-hundratals-artistnamn-sveriges-mest-lyssnade-pa-spotify/
Något jävla fusk är det hursomhelst med det bolaget
Den här nyheten https://www.di.se/live/evergrande-anklagas-for-gigantiskt-fusk/ är väl värd att ta upp på dagens ekonomiuppdatering. Bakom betalvägg, men ingressen som syns ändå kopierar jag in nedan.
“Kinesiska finansinspektionen anklagar den konkursade kinesiska fastighetsutvecklaren Evergrande för att under 2019 och 2020 ha fabricerat 78 miljarder dollar – motsvarande 815 miljarder kronor – i intäkter, rapporterar flera medier. Det är ett många gånger större bedrägeri än det klassiska Enronfallet från 2001.”
Det har länge skrivits om vad som händer på den kinesiska fastighetsmarknaden som har kraschat totalt. Det här är värre än väntat och frågan är vad som kan dölja sig i resten av sektorn.
Kinas ekonomi har jag länge velat se ett längre reportage om.
Ryssland är vår fiende (men skulle väst sätta ner foten så skulle Ryssland upphöra att existera på 36 timmar utan att ens kärnvapen används). Men Kina är vår fiende som verkligen är ett hot. Men kina verkar förhoppningsvis implodera? Ekonomin går sämre än på många många år.
Nu när folk börjat dansa på gatorna och pratar om mjuklandning så har jag funderat lite över vad nästa svarta svan kommer att bli. Det här är en av svanarna. Jag skulle dessutom bli synnerligen förvånad om det bara var Evergrande som har liknande problem i det landet.
Inget annat än spekulationer och magkänsla från mitt håll dock. Har ingen djupare insikt, jag är bara En Vanlig Man.
Likt bloggaren så utgår jag ifrån att alla som förespråkar kollektivavtal med tillhörande höga “arbetsmarknadsmoral” är konsekvent när det gäller sitt eget leverne. Dvs att varje konsumtion är kollektivavtalsförsäkrad och det medför då att det mesta som tex säljs på Wish eller i övrigt Kina- eller Bangladeshproducerat, således icke inhandlas?
Ingen av de fundamentalistiska fackföreningsförespråkare jag känner personligen har några som helst problem med att köpa produkter tillverkade i diktaturer som förbjudit fackföreningar av företag som praktiskt taget bedriver sweat shops. Exempelvis Apples produkter.
Ingen vild gissning att det generellt är så, skulle jag tro.
Och ursäkterna man får höra när man påtalar denna dubbelmoral är ofta otroligt underhållande. De flesta slår nästan knut på sig själva när de ska försöka rättfärdiga varför just deras iPhone-köp inte alls är omoraliskt samtidigt som det är extremt viktigt med kollektivavtal i Sverige.
Jag är en glad Spotify användare och tycker att tjänsten är fantastisk. Väldigt synd om de behöver flytta på grund av otidsenlig lagstiftning. Kollektivavtal är ett alternativ för den som vill ha en stabil plattform att driva verksamhet på i Sverige. Att teckna hängavtal måste dock vara frivilligt. Vi kan inte ha en lagstiftning som pekar ut privata aktörer.
Förväxla inte kollektivavtal med hängavtal. Hängavtal tecknar du med facket om du är dumsnål och vill spara avgiften till arbetsgivarföreningen och ge den till facket i stället, som i sin tur aldrig skulle få för sig att hjälpa till om du får problem, eller räkna dig som en likvärdig avtalspart.