Börserna backar i de asiatiska tidszonerna under onsdagsmorgonen efter negativa USA-börser, men den svenska kronan har stärkts ordentligt. SCB bekräftar Matpriskollen och att priserna på mat steg i januari och kaffet blev 5.2% dyrare på en månad. Tidölaget vill reformera a-kassan till att basera sig på faktisk inkomst, istället för arbetstidsjusterad inkomst och vill höja den lägsta ersättningen i aktivitetssstödet från 225:- SEK till 365:- SEK per dag, men det är oklart hur egna företagare ska hanteras.
Stockholmsbörsen velade tisdagen och OMXSPI gick -021% medan OMXS30 gick +0.19%. Den svenska kronan stärktes dock rejält till 10:35 SEK för USD, men kom ihåg att området runt 10:20 SEK är ett stöd för dollarn. Euron stärktes också till 11:19 SEK. Guldpriset ligger ändå stabilt på 675:- SEK per gram.
I USA öppnade börserna igen och S&P-500 backade med -0.60% medan Nasdaq 100 gick -0.79%. Inom FANANGST föll Nvidia med -4.35% medan Google var enda aktien som gick plus och stängde på +0.43%. De amerikanska räntorna backade från fredagens notering, men inte anmärkningsvärt mycket.
Börserna backar de asiatiska tidszonerna. ASX 200 går -0.66% vilket kanske talar för fallande Stockholmsbörs, medan Hang Seng går +1.95%, KOSPI -0.17%, Nikkei 225 -0.26% och Straits Times -0.56%.
SCB bekräftar Matpriskollens siffror och priserna på mat steg i januari. Bland varugrupperna ökade kaffe, té och choklad mest med 4.8%, följt av fisk med 1.8%, och specifikt kaffet ökade med 5.2% under januari, jämfört med december 2023. Totalt sett var dock korgen av matvarors prisökning blygsam med 0.3% och SCB konstaterar att det är vanligt att priserna på mat stiger i januari efter olika kampanjpriser inför julen.
Dock ligger de centrala prishöjningarna fortfarande framför konsumenterna och priserna väntas därmed höjas ytterligare under våren.
Regeringen vill reformera a-kassan till att basera sig på faktisk inkomst istället för arbetstidsjusterad inkomst. Lägsta nivån i aktivitetsersättningen ska också höjas från 265:- till 365:- SEK per dag.
Arbetsmarknads- och integrationsminister Pehrson (L) säger:
“Nu stärker vi arbetslinjen. A-kassan ska vara en studsmatta till nya möjligheter, inte en hängmatta där man riskerar att bli fast under lång tid. Fler personer än i dag ska kunna få ersättning, men man har ett ansvar att hitta ett arbete och inte bli fast i arbetslöshet under för lång tid.”
A-kassan ska därmed basera sig på vad arbetsgivarna sedan 2019 månatligen lämnat till Skatteverket i arbetsgivardeköarationer, istället för uppgifter om lön enligt avtal och arbetad tid, som kan både vara felaktig och svårt att kontrollera.
“Den nya a-kassan medför stora regelförenklingar för arbetslösa, arbetsgivare och a-kassorna. Samtidigt minskar risken för felaktiga utbetalningar genom att ersättningen baseras på uppgifter från arbetsgivardeklarationerna. Detta samtidigt som vi fortsatt garanterar en skälig ersättningsnivå.”
Samtidigt nämns inget om de hundratusentals egna företagare som finns i Sverige.
Dessa blir förmodligen helt utan a-kassa, trots att man via de sociala avgifterna ovanpå lönen finansierar denna. Nej, den finansieras inte av medlemsavgiften på någon hundralapp i månaden, om någon trodde det. Det täcker möjligen a-kassans administrativa kostnad. Med 7% arbetslöshet skulle avgiften behöva vara 7% av lönen, något förenklat, eller ca 2 500:- SEK per månad, inte 250:- SEK.
Egna företagare jobbar ofta tills de inte har någon egen lön längre, vilket kan pågå i flera månader, och först därefter lägger man ner verksamheten. Med det nya systemet erhålls därmed exakt noll i a-kassa till egna företagare som gett upp. Och har man enskild firma är man inte heller anställd och rapporterar inte in arbetsgivaruppgifter för den egna lönen varje månad.
Gott och väl så, det är förstås rättvist med en enkel regel baserad på registeruttag, men kanske skulle egna företagare istället få lägre sociala avgifter eller egenavgifter i fallet enskild firma på den egna lönen, när man ändå inte kommer få någon a-kassa när man blir arbetslös? Hm?
Förslaget har majoritetsstöd i riksdagen, men ska först börja gälla första oktober 2025, knappt ett år innan valet. Det kan bli intressant för många arbetslösa när ersättningen ändras. En gissning är att Tidölagets väljarstöd bland arbetslösa kommer justeras till valet 2026.
75 kommentarer
Bra att a-kassan höjs så att den blir ett realistiskt alternativ till privata försäkringar. Eller så får man betrakta a-kassan som socialbidrag och de som har ett kvalificerat jobb får förlita dig på den fackliga försäkringen. Man får välja en modell.
Och bra att det nu pekas ut att man får kvalificera sig i steg för a-kassa. Men som vanligt gäller att bästa a-kassan är att se till att man alltid är anställningsbarhet, fast detta inte är möjligt för vissa grupper.
Det är ett jätteproblem för småfötetagarna, dom får bidra men nada tillbaka. Har en kamrat som fick lägga ned under pandemin o då hade han kört med små .marginaler en tid, minns att jag o några till skramlade ihop till hans brf avgift så han slapp att sälja bostaden.
Så småningom kom han igång som anställd, han öppnar aldrig mer eget.
Den svenska modellen är storföretag och lönearbetare i kollektivavtal. Ingen ska avvika från den.
Konstigt med kaffe, jag tycker alla dagligvaruaktörer varit rätt duktiga på kaffeerbjudanden under hösten/vintern. Har kunnat fylla förrådet med kaffe för under 30 kr paketet bara genom att hela tiden hugga återkommande erbjudanden. Och sådana erbjudanden brukar de ju bara komma med när marginalen är bra eller?
Fast jag såg en kaffesort som familjen gillar. Före jul fanns ett erbjudande: Två paket för 59 kr. Nu såg jag ett erbjudande: Två paket för 99 kr.
Hänger även på att man ska vara illojal. De som är svenne banan och “det ska vara som det alltid har varit” och kör samma märke drabbas ju svårt av prishöjningarna.
Jag kör kvarn och det är förvånansvärt hur mycket prisvärt det finns när man kan köpa hela bönor. (Lidls bönor är riktigt bra pris/prestanda).
Det är som med bank/mobil/försäkringar. Om man är otrogen finns det stora pengar att hämta.
Det kallas marknadsekonomi. Kanske lite främmande för många svenskar.
Det är skillnad på kaffe och kaffe. En hel del av de sorter det brukar vara extrapris på är helt enkelt odrickbara om man inte dubblar mängden kaffe i förhållande till vatten. Jag håller mig till ett par (mörkrostade) sorter som är drickbara och fyller på när de är lockvara. Mollbergs äger! Och är man seriös med sitt kaffe så mal man själv precis innan bryggning.
“I buy the gourmet expensive stuff because when I drink it, I want to taste it.”
Öht är ju i princip allt kaffe i svenska mataffärer odrickbart.
Skulle betala en slant för att få se alla med sådär hög svansföring angående “odrickbara” kaffesorter, viner etc. i ett blindtest. Kanske är denna bloggare en Richard Juhlin-typ med smaklökarnas motsvarighet till absolut gehör, men faktum är ju att de flesta av oss vanliga dödliga har svårt att skilja på rött och vitt vin i blindtest. (Ja, shots fired.)
Kaffebryggaren är ju en styggelse i sig. Där man stoppar i massproducerat malt dåligt kaffe.
Franskpress eller espressobryggare (på platta) for the win.
Med espressobryggaren kommer man känna hur vidrigt beskt många svenska kaffesorter smakar då den lyfter fram nyanserna på ett annat sätt.
Äger inte ens en kaffebryggare, kör manuellt med tratt eller Aeropress. Men får man en bra espresso eller ristretto slår det det mesta, fast hittills har jag bara druckit riktigt god espresso i Italien. I Sverige har jag som bäst druckit acceptabel på något ställe, och det är sällan det ens når upp dit.
Sedan finns ju även caffe corretto och Pharisäer. 🙂
Ja, alltså olika typer av rostning och bönor passar olika bra för olika typer av tillredning? Det är väl inget konstigt att ett bryggkaffe smakar sämre i en moccabryggare än ett kaffe för moccabryggare? Även helt bortsett från att man kan ha preferens för smakprofil en som hör ihop med tillredning metoden.
Själv har jag rest en hel del i världen och till exempel druckit mycket espresso runt om i Italien (från Venedig till Catania). Det smakar oftast rätt bra, men är mitt tycke ett rejält nedköp jämfört med bra bryggkaffe.
Det är orimligt att säga att bryggkaffe är en sämre variant av espresso eller vice versa. Det är ju olika drycker. Vin vs grappa.
Det är en väldigt skillnad på kaffet ur olika bryggare och det är många detaljer som bidrar till ett bättre eller sämre bryggkaffe. En del är nästan objektivt, mycket är subjektivt.
Det sätt “kaffeexperter” brukar beskriva att man ska göra en perfekt kopp bryggkaffe är inte mitt personliga ideal. Jag vill ha bönorna lite grövre malda, temperaturen något lägre och lite mer pulver per enhet vatten.
Och så ska bönorna vara ljust rostade, så att bönkaraktären slår igenom lite bättre. (Är det dåliga bönor eller dåligt brunnsvatten kan mörkrost vara bra för att överskugga andra smakdefekter). Kaffet är som godast när det svalnat lite så det inte är hett, men ännu inte kommit ner till “ljummet”.
Ren lyx dom dagarna man jobbar hemma och får i sig lite Zoegas från en gammal mockamaster. Lägger man ribban tillräckligt lågt, dvs att 95% av kaffet man dricker konsumeras i form av brunt vatten från kaffemaskinen på kontoret, då är billigt färdigmalet kaffe från Ica allt annat än odrickbart 😀
Eller hur! Det var ingen som nappade på min bait ovan, så då kan jag väl lika gärna sticka ut hakan ännu längre: tror att de flesta skulle misslyckas i ett blindtest mellan det fina dyra nymalda och vanligt hederligt bryggkaffe. Och det känns lite orimligt att alla välbetalda kaffeprovare på Gevaia/Zoegas/Löfbergs/Classic skulle vara så urusla jämfört med experterna i denna tråd?
Slutligen: smaken är som baken, så vill man framstå som lite mindre elitist kan man ju med fördel säga “Jag tycker inte bryggkaffe är gott” istället för “Bryggkaffe är odrickbart” (som om det vore ett faktum).
Men återigen. Kaffebryggaren känns ju som ett lika nordeuropeiskt tilltag som “svart te”.
Ett sätt att sälja billigt kaffe av sekunda kvalitet dyrt.
Det är väl inget av länderna som är kända för gott kaffe som har kaffebryggare.
Kaffebryggarna är väl mest de länder som dricker MYCKET kaffe…. och vill ha pang för pengarna. Inte smak
Om du nämner Mollbergs i samma mening som äger så måste jag tyvärr meddela att du behöver resa mer och uppleva annat kaffe. 🙂
Jämfört med övriga i butik vanliga färdigmalda sorter så gör det det. Och de gör det i sin tur mot allt jag försökt dricka i USA. Bäst kaffe har jag druckit i norra Italien.
Men färdigmalt ingår bara i underhållssäkerheten ifall bönorna tar slut innan påfyllning skett.
Ja, kanske är slut på sötebrödsdagarna nu.
Jag blir sååå jävla trött på tjafset om att arbetslösa är lata och att vara utan arbete är sååå fett!!!
Det är allt att annat än ett liv i sus och dus. Att leva på marginalen och i en värld utan självförtroende och stort självförakt blandat med idiotiska Jobbcoacher känns mer Ryzk Mir än civiliserade värld!
Utmaningen är väl att det varit tider där man kan få jobb direkt utan att kunna ett ord svenska i princip.
Det är ju relativt väletablerat att de som saknar jobb är ett par kategorier i Sverige.
Sjuka, utan gymnasieutbildning och de som inte kan språket. Och de som bor på fel plats.
Så tillhör man inte de grupperna och är arbetslös är det nog en fråga om att man bor på fel plats eller inte vill ta de jobb som erbjuds.
Lathet är det kanske inte. Men det är ju nån som ska betala för att man inte jobbar. Och faktum är att de pengarna kunde gått någonannanstanns.
Jag har universitetsexamen och YH-examen. Jag har sökt 150 jobb sedan i Maj i en bransch som ropar om sin brist. Vad skulle jag ha gjort annorlunda tycker du?
Jag tror du nyanserat behöver se på dig själv för att svara på den frågan.
Det finns generellt sagt inga arbetslösa utvecklare.
Du kanske är mer lämpad för ett annat yrke?
Dubbelutbildningar är för övrigt ingen merit i Sverige utan en varningssignal för de flesta arbetsgivare.
Det finns gott om arbetslösa utvecklare. Vad det också finns är gott om självgoda människor som kom in under en konjunkturtopp och nu inte ser de villkor som gäller för det som kallas juniortjänster idag.
Ständigt detta tjajt om “arbetslinjen”. Jag väntar fortfarande på en rejäl diskussion om en”ansvarslinje” för svenska företag. Det går bra för företagen att stå och ropa på fler utbildningsplatser, fler nyutexaminerade och alla möjliga satsningar eftersom det råder “kompetensbrist”. När det däremot är dags att öppna plånboken, då är det dock helt tyst, låst och släckt hos företagen.
De fagra löftena om hur många arbetstillfällen de skulle erbjuda är alltid lika påtagliga som ett regn en varm sensommardag och istället möter de upp med s.k. juniortjänster som kräver minst 3 års tidigare erfarenhet.
Har du något konkret exempel på ovanstående?
Min erfarenhet är att om man besitter minsta lilla uns av efterfrågad kompetens så är det inga problem att hitta ett jobb.
Jag tog examen från en programmeringsutbildning i våras. Jag har sökt 150 jobb såhär långt. De få som ens har bemödat sig om att svara har antingen förklaringen att de hade rekordmånga sökande och att de därför har gått vidare med kandidater med mer erfarenhet eller att de har bestämt sig för att ställa in rekryteringen.
Vad är det för typ av programmeringsjobb du söker och i vilken region? Min uppfattning från att ha rekrytering av just utvecklare som en del av min tjänst samt har kontakt med personer på andra företag med liknande ansvarsområden är att det efterfrågas utvecklare på alla nivåer, inte i samma utsträckning som vid den absoluta toppen av efterfrågan men fortfarande en stor efterfrågan. Vi har exempelvis en mer eller mindre permanent anonons för rekrytering av utvecklare på både junior och senior nivå
Webbutvecklare React och Angular på frontend. C# på backend. Jag har sökt från Göteborg i söder till Uppsala i norr. Och jag ger inte mycket för företag som säger att de har brist. Vi har massor av sådana här också. De står på diverse campusdagar och mässor och påstår att de har enorm brist. Därefter så visar det sig att det de är intresserade av är seniorer med juniora löneanspråk.
Om du verkligen vill jobba som programmerare så bör du inte begränsa dig till två ramverk och ett programmeringsspråk. För mig är det ungefär som om en snickare skulle svara “hammare, kofot, cirkelsåg” på frågan om vilken typ av jobb hen är ute efter.
Nästa gång någon ställer en liknande fråga så svarar du något i stil med “Jag använder givetvis de verktyg, ramverk, och programmeringsspråk som min uppdragsgivare betalar mig för att använda.” 😉
Vilka språk och system du kan är mindre intressant än hur snabbt du kan lära dig ett annat. OK, så du kan C#? Fyll då på med C++ och Java till att börja med. Python är användbart och Perl används fortfarande. Utgå från att vad du än kan så kommer du att behöva lära dig något nytt språk eller system var du än hamnar och räkna inte med att du kommer att få jobba med exakt det du vill utan som bäst i rätt härad, särskilt som nyexad. Det är inte främst kunskaper i språket det handlar om utan vad man använder det till, d.v.s. systemets funktion. Du behöver kunna lära dig tekniken bakom för att göra nytta på jobbet.
System? Är du bekväm i Linux? Någon allmän teknisk bakgrund?
Detta är inte riktat mot någon specifik person,
men min fördom om C#-utvecklare är att de förvandlas till fågelholkar så fort de ställs inför en uppgift som kräver att de lämnar Windows och Visual Studio 😉
@PENTIIVARG
Ska du ha en komplett lista på språk jag har använt för att utveckla saker? Bra, då kör vi.
C, C++, m68k assembler, vhdl, python, Java, schema, C#, typescript.
m68k då gissar jag att du är i närheten av min ålder.. det har väl använts till lite inbyggda system iofs men annars Amiga mest..
Jag är inte intresserad av vilka språk du kan eller inte kan, det är som jag redan sagt mindre relevant i sammanhanget utan jag försökte bara hjälpa till. Så du kan redan några andra språk också? Jaha, men då så, då är väl allt bara bra, lycka till i framtiden.
73
Kan man redan C, C++ och Java så finns det enligt mig ingen rimlig anledning att gå en C#-utbildning, om man inte gillar att fördriva tid och pengar 🙂
Ställde en drös frågor som inte fått svar.
Känner igen dig från en tråd på Flsbck.
Det är uppenbart det är nått annat som inte stämmer här än att det är “slut på efterfrågan på utvecklare”
Efterfrågan är tydligen tyvärr inte efter Hanibal specifikt. Det behöver denne inse.
Utan att se CV kan man inte ge råd.
Men faktum är. Om man redan har en utbildning är det bättre stå i kassan på donken och jobba än att läsa en till utbildning i liknande inriktning.
Arbetsgivare vill ha npn som visar att man anpassar sig och sliter. Inte att man är “kodapa som kan kastad in i en C++ garderob”
Sen tror jag det här är fel fora att diskutera Hanibals tillkortakommanden om andra forum inte kunnat hjälpa på flera år. (är det den person jag tycker mig känna igen är denne inte intresserad av lösningar som innebär egen förändring. Bara att arbetsgivare ska sluta vara idioter och anställa denne)
Här i min lilla tätort finns det ett kommunalt bolag som haft en och samma jobbannons ute i över ett år där de söker juniora programmerare, och privata sektorn söker också ständigt efter programmerare, så det finns definitivt en större efterfrågan än utbud.
Hur har det gått för alla andra som gick samma utbildning som dig? Kontakter genom f.d. klasskamrater som intygar att man duktig är ju ofta en väg in.
Vi har också ett semikommunalt bolag som påstår sig ha brist. När de väl söker så är det civilingenjör med minst 4 års erfarenhet som krav.
Har du funderat på om det är något som du ska ändra i din framtoning?
Har du några arbetsprover att visa upp?
Programerar du på fritiden?
Nu när du går arbetslös hur disponerar du tiden? Se det som ett tillfälle att praktisera programmering inom det du vill jobba inom?
Tro inte på att arbetsförmedlingen och andra har vettiga CV granskare utan ta kontakt med nån du känner som jobbar inom IT som kan granska ditt CV.
Det är ingen brist på arbeten för programerare men som junior kan man förvänta sig att få flytta. Det är ett yrke som blivit alltmer konkurrentutsatt så man kan inte förvänta sig en märkvärdig ingångslön utan erfarenhet.
För övrigt. Vad har du för examen?
Låter som YrkesHögskola tycker jag. Och appropå CV så lät jag chatgpt designa mitt senaste.. blev rätt bra faktiskt i lite svensk lagom anda fick man ju be den tona ner hur fantastisk man är.. Men absolut be någon granska. Det känns lätt rätt tunt när man inte kan peka på några arbetserfarenheter i det, och som sades ovan använd tiden till något, hitta någon förening eller liknande du kan sympatisera med som ser ut att behöva hjälp med web så kan du säkert få något som går att visa upp.
Vad exakt ska jag ändra i min framtoning när jag inte ens får komma på intervju.
Ditt CV har också en framtoning.
Ett snyggt CV som ser bra ut och är relevant. Samt en ödmjuk ton som inte är desperat brukar landa ett jobb.
Ta absolut hjälp av AI för CV samt brevet. Brukar vara en bra start.
Sen det där med lönen. Man får gå in på låg lön på första jobbet. Sen byter man efter ett år eller så och arbetar sig upp i lön.
Jag ställer de obekväma frågorna, trots allt är vardagsrasism och diskriminering en realitet.
Är namnet utländskt, kanske åt det arabiska eller afrikanska hållet? Testa att skriva Magnus Nilsson och se om du blir kallad, skippa foto i CV. Är man 50+ så spelar kompetens ingen roll, 30-åringarna vill inte ha en gubbe som kan allt utan sociala faktorer är viktigare, prova med någon myndighet/kommun, de är mer noga med att följa lagar.
Misstänker att det finns någon mjuk faktor som tyvärr gör att du inte kommer på intervju.
Jag är inte arbetslös. Jag har ett heltidsjobb, ett jobb som max kräver en studentexamen.
Jag har massor av arbetsprover, men något sådant har aldrig varit av intresse.
Lägg i övrigt av med påståendena om att det skulle vara hög efterfrågan på juniora programmerare. Visa sökesannonser istället.
Var så god https://se.linkedin.com/jobs/programmerare-jobs
@bärgarn
Första 10 annonserna där.
1. Systemutvecklare/maskinexpert inga uttryckliga krav, men det var en lång lista med krav på erfarenhet.
2. Du har 2–5 års arbetserfarenhet av PowerBI-rapportutveckling och dataanalys.
3. “systemutvecklare med några års erfarenhet”
4. “8+ years of proven working experience in back-end web development”
5. “at least 3 years of C# experience”
6. “Minst två års erfarenhet av utvecklingsarbete med .NET”
7. “Du har minst 2 års erfarenhet av systemutveckling ”
8. “minst 3 års erfarenhet”
9. Inga explicita erfarenhetskrav
10. “Du har arbetat minst ett par år i en liknande teknisk roll”
Vi kan fortsätta med nästa 10
11. “MSc. in Computer Science or equivalent with strong academic results
Min 4-5 years of experience as Full Stack Engineer with proficiency in both front- & backend development”
12. Inga explicita krav
13. Inga explicita krav
14. “Just nu behöver vi förstärka vårt team med fler vassa systemutvecklare med några års erfarenhet av att ha utvecklat i Java, C#/.Net eller andra relevanta språk eller ramverk.”
15. “minst några års erfarenhet av ditt primära utvecklingsspråk. ”
16. “Minst 5 års erfarenhet av systemutveckling i C#, .NET eller .NET Core”
17. “A few years of experience of full stack development”
18. “Minst 1 års aktuell erfarenhet av arbete av .NET-miljö med Visual Studio med teknikerna C#/.NET och utveckling av webbtjänster”
19. “Trygg i din kompetens genom några års erfarenhet (du vet vad du kan och det märks). ”
20. “Minst 6 års erfarenhet av fullstackutveckling inom Java, C# och JavaScript”
Detta måste jag säga var en otroligt mager skörd av annonser som skulle bevisa att det är hög efterfrågan på juniora programmerare.
Bland de första tio annonserna der jag fyra st som söker juniora utvecklare. Denna t.ex.
https://se.linkedin.com/jobs/view/junior-web-developer-at-leadstar-media-3819936631
Det är fullt möjligt att Linkedin ger oss olika sortering och att vi inte ser samma lista, men det spelar ingen roll. Man hoppar så klart över annonserna som inte passar en, men du tycks göra tvärtom och välja ut specifikt de annonser som inte passar dig.
@Bärgarn
Vad gäller leadstar media
“You have advanced knowledge of working with HTML, CSS and JavaScript” Är det alltså vad som krävs för en juniortjänst idag?
Jag kan gå igenom de första 100 annonserna om du vill, det kommer att se exakt likadant ut.
Själv blev jag snarare förvånad över att det var så lågt ställda krav. Inga formella krav på tidigare erfarenhet ö.h.t.
Vad tror du att “advanced knowledge” betyder i ett sånt här sammanhang egentligen? 🙂
Kan man verkligen lära sig Angular och React utan att samtidigt lära sig HTML, CSS, och Javascript? De går ju liksom hand i hand och det förstnämnda blir synnerligen meningslöst utan det sistnämnda.
Eller så är det jag som blivit gammal och missat något. Visa mig i så fall gärna en snygg och användbar webapp som begagnar sig av Angular eller React men som inte innehåller HTML, CSS, eller Javascript så ska jag vara tyst sen.
Allt på webben bygger på HTML, Javascript och CSS. Om man behärskar de tre “språken” så spelar det inte så stor roll om man kan något hajpat ramverk. Ramverken går ganska snabbt att lära sig.
Min (ringa) erfarenhet av hippa ramverk är att man förr eller senare måste in och gräva i HTML, Javascript och CSS för att lösa problem som uppstår pga brister i ramverket, så en stabil kunskap om webbens grunder är det viktigaste om man vill bli webbprogrammerare.
F.ö. förstår jag inte riktigt varför man vill bli webbprogrammerare. Den världen är knäpp.
Släng med ditt repo i cv.
Arbetslinjen är extremt viktig då varje arbetslös är pengar som vi behöver till vård, skola, rättsväsende, försvar och annat.
Sossarna var bra på det förr när de hade ett tänk liknande Dansken. Arbete är ett krav och en förutsättning. Sen tar vi hand om de som inte _kan_ jobba.
Sen kanske inte alla är lämpade till det man utbildat sig för. Det finns oändliga trådar på forum där folk har pluggat mer än en utbildning men ändå inte får jobb.
Då kanske det tyvärr är så att personligheten inte passar annat än enkla jobb…. En arbetsplats är så mycket mer än bara en individ utan många gånger rupper, team och organisationer som ska leverera gemensamt.
(Autismutvecklaren är tyvärr oanställningsbar nu. Det var en period för 10 år sen då de var efterfrågade men idag ska man kunna stoppa fram även en utvecklare i möten med kund/projekt)
@SEBULON STARFIGHTER
“Då kanske det tyvärr är så att personligheten inte passar annat än enkla jobb”
Eller så att personligheten passar bättre i mycket komplicerade jobb. Kundkontakter och andra triviala uppgifter kan man låta marknadsförare och ekomoner sköta. De sistnämnda måste dock lära sig att lyssna på programmerarna och anstränga sig för att förstå problemen
Jag ser då inte den där kronuppgången nånstans? På Google Finance: vare sig SEK / EUR eller SEK / USD – eller SEK / DKK som är den som bekymrar mig närmast.
titta på en riktig sida som avanza eller nordnet.
Nordnets visar samma sak. (Avanzas hittar jag inte.)
Känns som att man tar lite väl lätt på det där med “felaktiga utbetalningar” det är redan ett stort problem och det här låter ju som att det kommer öppna dörrarna fullständigt för de gängkriminella.
Finns det någon plan alls eller laddar de för ett nytt “vi har varit naiva?
Du tolkar “Samtidigt minskar risken för felaktiga utbetalningar…” som att risken för felaktiga utbetalningar nu kommer att öka?
fördelen är ju att det man deklarerar är faktiska pengar, man slipper därmed helt falska intyg, eller att någon arbetsgivare man känner bra skriver ett avtal på högre lön man i praktiken aldrig får för att få högre ersättning från akassa, hur vanligt det nu är.. Det har väl även innan varit krav åp att få rimligt stor del av lönen utbetald och ihop med taket på akassa antaglgen inte ett stort problem. Men tidigare regler gjorde det väl i princip möjligt för en arbetsgivare att erbjuda en grundlön för max akassa ihop med uppsägning. Fanns säkert regler som gjorde att man var tvungen att vara lite flexibel, men enklare om det inte kostar något..
Får akassa avgiften till att behöva vara ca 308Kr/mån om alla betalar samma avgift. Baserat på “I december 2022 var 3,9 miljoner personer medlem i en a kassa. Det motsvarar 74 procent av alla personer i arbetskraften som är mellan 16 och 64 år. Under 2022 betalade arbetslöshetskassorna ut 14,4 miljarder kronor i arbetslöshetsersättning.” från IAF så att det skulle hamna på så mycket som 2500 låter orimligt. Tror att en stor felkälla i att komma fram till 2500 är att inte alla arbetslösa för akassa 60% ungefär har inte rätt till akassa alls eller längre.
Det är ingen raketforskning. Du kan titta på vad arbetsgivaravgifterna består av. Arbetsmarknadsavgift är 2.64% och är det som finansierar a-kassan.
Har du en lön på 40 000:- betalar din arbetsgivare 1 056:- SEK varje månad för a-kassan.
Arbetsmarknadsavgiften täcker mer än akassa, och ger väl dessutom mer än vad staten har i kostnader för det den ska täcka även om man räknar över en konjunktur cykel. Men ja om man ska täcka även andra arbetsmarknadspolitiska åtgärder med akasse avgiften blir den så klart högre.
Precis. A-kassan är som lokaltrafiken. Något man bestämt att alla solidariskt ska bidra till. Oavsett om man använder det eller inte.
Nu är jag ingen hatare av kollektivavtal som 90% av postarna här. Men a-kassemodellen borde ersättas av ett statligt skyddsnät baserat på vad man tjänat/betalat in. Där alla har grundskydd baserat på just inkomstnivå. Med en enkel kvalificering baserad på förvärsinkomst.
Man borde även kunna sätta den lik garantipensionen att de som jobbat längre har ett bättre skydd och omställningsstöd.
Och ändå får man ingen arbetslöshetsersättning om man inte betalar den symboliska avgiften som inte täcker nånting i stort sett.
Hur exakt kan en företagare diskvalificera sig från framtida a-kassan? Jag föreställer mig att man tömmer företaget på lön (exklusive kapitalförsäkring), sedan anmäler man sig som arbetslös och säger att bolaget är inaktivt. Tänker aktiebolag.
Företagaren kanske försöker få ordning på sitt företag och har inte utrymme för lön då det går dåligt tills det inte går alls
När politiker vill förbättra a-kassan så är det en stark signal om kommande sämre tider.
Jag tycker skulle försöka förbättra arbetsförmedlingens verksamhet så den blir mer öppen för alla. Idag är min uppfattning att den endast är till för arbetslösa och att förmedla a-kassa samt skapa politiskt förskönande statistikåtgärder.
Det borde välkomna folk som redan har arbete och kanske vill byta till ett bättre, kanske inom ett bristyrke där man man kanske bara saknar lite kompetens och ett företag kanske är villig att bekosta lite utbildning för rätt person. Eller helt enkelt bara komma och få lite hjälp med vad som finns för möjligheter på marknaden av vilket skäl som helst.
Idag känns det bara som dörrarna är öppna bara för arbetslösa, det upplever jag som lite omodernt när vi förväntas både byta bana och jobba allt längre.
Har du ens pratat med dom? Nu var det rätt många år sedan men jag var kvar i deras register ett bra tag efter att jag fick jobb, mycket pga att det jobbet var typ på ett bemmanings/rekryterings bolag. Och visst var säkert inte top prio men blev absolut matchad av dom till företag som hörde av sig med lämplig profil. Men som sagt det var ett tag sedan så mycket kan ha hänt..
Jag har varit mycket i kontakt med arbetsförmedlingen. Jag kan avslöja att om du inte tillhör deras prioriterade grupper så får du 0 hjälp.
AF har inte sysslat med arbetsförmedling på flera decennier. De borde snarare byta namn till Arbetslöshetsadministrationen, för det är i praktiken det enda de gör, som du korrekt observerat. Och det är knappt att de gör det numera, verkar som om de försöker lämpa över mesta uppgifterna på de som tvingas ha med dem att göra, om vad jag hört och läst på senare år stämmer. Synd att inte centerns punkter om AF i JÖKen blev genomförda, det kunde näppeligen blivit sämre.