Den Svenska Modellen (TM) fortsätter sitt segertåg land och rike runt och nu måste Sahlgrenska Universitetssjukhuset spara 1 700 MSEK via ett sparprogram motsvarande 2 000 anställda, eftersom skatteintäkterna inte höjdes via högre löner medan inflationen var 10%.
Sahlgrenska måste alltså spara 1 700 miljoner kronor eller motsvarande 2 000 anställda rapporterar Aftonbladet. Sjutton av landets tjugoen regioner visar nu underskott, och orsaken till detta är som bloggen varnade för 2022 Den Svenska Modellen (TM), dvs att även om inflationen var 10% så skulle bara lönerna höjas 2% för “Den Svenska Modellen (TM) har tjänat oss väl”.
Sagt och gjort fick alltså kommuner och regioner något förenklat 10% ökade kostnader, men bara 2% ökade skatteintäkter via löneskatterna. Faktiskt utfall blev nog något annorlunda, men kostnaderna ökade nog någonstans 6-7% och intäkterna 2%.
Så nu ska Sahlgrenska spara 1 700 MSEK. Det är bara ett exempel bland landets 271 kommuner och 21 regioner, men som ett av landets största sjukhus med 17 000 anställda så blir det spekakulära summor. 2 000 anställda om dessa måste gå motsvarar 12% och allt annat lika kommer 12% mindre eller 12% sämre vård levereras.
Men den svenska modellen har tjänat oss väl, som sagt. Om fler patienter dör i väntan på vård, så sparar man förstås stora pengar då en död patient är en bra patient.
Utvecklingen är och var helt förutsägbar och bloggen varnade för detta redan 2022, men inget gjordes, utan det tjatades om Den Svenska Modellen (TM) och hur väl den tjänat oss.
Listan med 900 sparåtgärder har inte offentliggjorts ens för personalen än så länge. Man “arbetar med naturlig avgång” så ingen ska få sparken. Sägs det. Istället får de väl erbjudanden de inte kan tacka nej till. Och man ska absolut inte dra ner på förlossningsvården som enligt de anställda uppger att är omöjlig att bedriva säker redan idag.
Skrattar bäst som skrattar sist åt göteborgarna. Det ser alltså ut på motsvarande sett i större delen av landet.
Tillägg: Det vsrslas på ambulansssjukvården i Göteborg. 19 ambulanser ska bli 13 eller 14. Vilket sparar mycket pengar eftersom patienterna därmed dör innan de nås. Win-win för sjukvårdsbudgeten. Ett ödmjukt förslag är annars att dra in ambulanserna helt, så sparar man enorma summor, särskilt på hjärtpatienter och strokepatienter som man slipper vårda.
91 kommentarer
Som Landstingsanställd kan jag bekräfta att krisen är lika abnorm överallt. Det ska brainstormas i Små Grupper hur vi ska leverera mindre sjukvård till än mindre kostnad, helst redan i går. Men Sämre får den aldrig kallas. Enligt min vän Landstingsekonomen kunde man förr i tiden manipulera siffrorna enstaka år genom att värdera om framtida pensionsskuld, men nu när vi alltmer går i från förmånsbaserad tjänstepension så går inte det heller. Det hela brukar lösas med att Landstingspolitiker utkräver ansvar och byter ut Landstingsdirektör, som sen får något års respit innan nästa ansvarskrävande.
Vård som försvinner kommer sedan aldrig mer tillbaka. Någon som hört talas om satsningar och utbyggd vård?
Ja, typ vart fjärde år…
Hört talas om, men i verkligheten, inte i snack och tomma floskler.
Utökade satsningar och utbyggd vård är väl lite som det klassiska citatet om Jesus, alla har hört talas om honom men inget har sett röken av han…
Usa har nästan de dubbla sjukvårdskostnaderna jämfört med Sverige
Vad menas med “Den Svenska Modellen (TM)”? Försöker skribenten ge sken av att det är hen som kommit på denna slogan? Liksom de andra uttryck hen skriver “tm” efter? Eller har detta någon annan betydelse i sammanhanget? Avsaknaden av ödmjukhet som genomsyrar alla delar av denna blogg….
Du kan ha missat ett uns sarkasm där nånstans.
Det är möjligt men min kommentar hade inget alls med den övertydliga sarkasmen i inlägget att göra. Jag förstår fortfarande inte poängen med användandet av “TM”. Vad för betydelse har det i denna kontext du som verkar ha koll på vad som menas? För i vanliga fall betyder det ju “trademark”, alltså varumärkesskydd, i princip. Och då jag sett skribenten använda detta efter diverse andra fåniga uttryck (som jag antar att hen vill ta åt sig äran för att ha kommit på) så undrar jag om detsamma gäller för detta uttryck, varken mer eller mindre.
Jag uppfattar TM som att bloggaren framför (ofta välgrundad) kritik mot någon av politiker sönderkramad floskel. Det finns ett antal sådana som svenska modellen, neutraliteten har tjänat oss väl osv.
Nu spekulerar jag naturligtvis men jag tror det är relativt etablerat att det är OK att använda “han” när du refererar till ägaren av bloggen.
Var inne med dottern på akuten (sthlm) i helgen. De har slutat med att lägga upp papper på den äckliga/blodiga(!?) britsen, vilket ursäktades med besparing. Hade tydligen varit så en längre tid.
Lovely – x antal blodgruppen från diverse olyckor, gängskjutningar, knivslagsmål mm där på alltså! Bara att tvätta sig noga och bränna kläderna.
Man kan ju tycka att de åtminstone kunde använt en golvmopp.
Nej det har vi inte råd med.
Arne And: tråkigt med solkig brits, men det finns ingen poäng med britspapper. Mest hygieniskt blir det om man sprittvättar britsen mellan varje patient. Att dra över en ny bit papper gör varken till eller från.
En tanke sprungen rakt ur min brain. Behövs alla mellanchefer, HR-muppar m.m.
Jag bjuder på den, gratis.
Behövs alla mellanchefer, HR-muppar m.m?
Svar NEJ
Värdegrunds- och genus-“vetenskap”-baserade tjänster kan 100% raderas bort utan att vårdens kvalitet sjunker.
Har noterat det, att det är kris. Från att skita i att utreda symtom i 10+ år har min vårdcentral nu gått vidare till att skita i återbesök för utredning av fortsatt medicinering, trots löfte till kardiologen. Förmodligen billigare om jag får en infarkt till och kolar vippen. Visst, lite lägre skatteintäkter för regionen men wtf, en patient mindre att behöva hjälpa… Man måste orka bråka för att få hjälp men det är på gränsen att jag orkar, och byte av vårdcentral lär inte hjälpa eftersom jag hör av omgivningen att det är lika uselt överallt. Kanske dags att gå ut på backen och gräva en billig grop åt sig själv så man hjälper till att spara lite mer?
Suck.
Undersök om det går på ROT-avdrag om du anlitar firma.
Nej, det finns inget som är så permanent som en tillfällig lösning.
På grund av sjuksköterske- och läkarbrist (läs: rekryteringsproblem) har de tvingats stänga en av tre kvarvarande specialiserade vårdavdelningar samt minska den lasarettsanslutna hemsjukvården med lika mycket.
Resultatet blir att övriga avdelningar får ta över de patienter som naturligtvis inte försvinner i tomma intet. Vilket innebär en överbelastning och framtida personalflykt – rinse and repeat. Och då är min region ändå inte sämst. Patienter som lagts in som satellitpatienter från andra regioner vittnar om fullständig misär och direkt livsfarlig vård.
Allmänheten verkar leva i fullständig okunskap om att det numera råder fullständigt krigstillstånd överallt i sjukvården. Trots att det inte hänt något.
De säger att den stängda avdelningen ska öppnas igen, men ingen vet när. Eller hur, för det finns inga läkare eller sjuksköterskor. Vilket liksom var grundorsaken.
Det är nog lite så det ser ut. Vi vårdar inte längre allt som går åtgärda så folk dör i förtid samt får sänkt livskvallitè av helt behandlingsbara tillstånd. Sorligt.
Det är kanske dax att ompröva modellen för hur vård försörjs med resurser? Även om det tar emot så måste vi kanske överväga att låta privata/företags sjukförsäkringar stå för en beydande del av medlen för att producera vård? Det finns ohyggligt många argument emot, men skall folk verkligen behöva dö i förtid i behandlingsbara sjukdomar? När det ändå finns en betalningsvilja hos både enskilda och hos arbetsgivare.
I den bästa av världar hade vi haft politiker som hade reformerat och ökat anslagen till vården. Tyvärr så finns det inga ledande politiker/partier som på riktigt ens har det i tanken.
Vi får gräva våra gropar. Jag hade en i mina kretsar som hade köpt kista vilken han förvarande i garraget och en gravsten med allt utom slutdatumet inhugget. Låg en siffermall till stenhuggaren i en plastmapp tejpad på stenen….
Svenska modellen kanske har sina begränsningar men den kommer begränsa inflationsutvecklingen på sikt då gränsen för vad folk kan betala nås och därmed slutar prishöjningarna. Se Belgein, Cypern, Malta och Luxemburg samt tidigare medlemmen Storbritannien där inflationen fortsätter pga indexerad lönemodell – dock med reserveration för Storbritannien då jag inte är helt säker på att de har en indexerad lönemodell.
Jag har då inte märkt av någon indexjustering av min maltesiska lön …
Helt rätt producentpriserna i världen har rasat de sista månaderna. Och nu sänker också detaljister sina priser. Det kommer nog att fortsätta så en stund om inte valutan går vidare ned vil säga
När vinsterna i välfärden har fått sitt så blir det såklart inte så mycket kvar. Vi har alltså i princip minst antal vårdplatser per capita i europa samtidigt som vi har i princip flest antal läkare per capita.
Men vi har också de världsunika experimenten med att vi ska göra vinster på sjuka för skattepengar så det är inte så konstigt att det går åt helvete på löpande band. Lägg därtill det värdelösa NPM-systemet så är blir ingen förvånad längre…
Låter som att det borde gå att effektivisera läkarnas tider/byråkrati.
Mindre landsting, mer jobb?
Det där med att “vinster i välfärden” ger mindre vård per krona är bara falsk matematik. En privat vårdinrättning kan ge minst lika mycket vård per krona, trots vinstutdelning, genom att vara mer effektiva än offentlig vård (vilket inte är så svårt).
De privata vårdbolagen väljer att bara erbjuda vård för de typer av behandligar som är lönsamma, så i praktiken är de klart de kan både leverera bättre vård* och gå med vinst.
*bara utvalda tjänster, och förutsatt att man kan lämna en stor hög olönsamma behandlingar och patienter kvar i regionen.
Ordagrant att plocka russinen ur kakan och sen säga “Vi kan minsann servera en rätt helt utan tillsatt socker som upskattas av våra kunder”. Kvar till regionen är bara den torra kakresten utan russin, och nu säger man att de behöver inte ens socker att göra det ätbart med, för det visade ju just privata vårdgivare att det inte behövs.
Jag menar inte att det slösas med pengar och resurser i det offentliga, det kan absolut effektiviseras, och lösningen på det är enkel. Få politikerna att sluta peta sönder alla organisationer med låtsasidéer de hittat på linkedin. Låt dem som vet hur man jobbar också få bestämma hur det ska göras, lyssna på läkare, sjuksystrar mm. och använd det för att bygga en effektiv organisation.
Jag menar inte att det INTE slösas skulle det såklart vara.
Ja, du bör sluta med privata bolags mediciner och medicintekniska utrustning och bara använda Statens Medicin.
Håller i och för sig med men på sistone har läkemedel inte kunnat levereras alls. Svårt att förvara privata bolag när det blir på den nivån. Och då tänker jag inte direkt på nya läkemedel utan att brister uppstår på allt möjligt. Uppenbarligen har det blivit ett systemfel eftersom det under väldigt lång tid aldrig var brist på standardläkemedel. Jag är ödmjuk inför att jag inte vet vad som går snett och än mindre vad man ska göra, men är beredd på att betala mer om det är det som krävs.
Tror dock det är lite som att Boeing inte längre är säkra dock, men väldigt ödmjuk inför att jag inte vet.
Du menar att om staten sköter saker som postutdelning och järnväg så blir allt toppen? Jag hävdar bestämt motsatsen, nästan inget blir bättre när det utförs i offentlig regi, iaf om man har rätt beställarkompetens. Det är lätt att slösa bort andras pengar, kolla hur regionerna köper bläckpennor för 1000 spänn styck osv pga kass upphandling. Hade aldrig hänt i eget bolag.
Det är inte så jäkla svårt att titta på årets avreglerade och upphandlade järnvägskaos (och förra årets, och förrförra, etc….) och inse att det faktiskt var bättre när staten skötte hela systemet och hade kompetensen.
Vi har prövat avreglering och marknadstänk på järnvägen och det fungerar inte, och den som inte tror det är välkommen att boka resa med SJ i vinter.
Statens Medicin AB – med all medicin i gråa förpackningar av återvunnet papper och en tråkig statlig font. Yummy! Till och med i Kina har man privata företag och för de med pengar även importerad medicin. När influensan kom brukade vi se till att vaccinera grabben med japansk medicin som kostade typ 300 spänn, en smärre förmögenhet för de flesta kineser som fick hålla tillgodo med vaccinet från den statliga tillverkaren.
Helt rätt producentpriserna i världen har rasat de sista månaderna. Och nu sänker också detaljister sina priser. Det kommer nog att fortsätta så en stund om inte valutan går vidare ned vil säga
Läkemedel står för ca 9.3 % av sjukvårdens kostnader.
90.7% är mao. andra kostnader
Jag driver ett företag som gör sk. “vinster i välfärden”. Kommunen köper tjänster från mitt företag och har även en egen verksamhet i “egen regi”. Deras egen verksamhet kostar skattebetalarna en bra bit över 100kr mer per timme – tiotals miljoner kronor per år, med sämre kundnöjdhet och mätbar kvalitet. En gång i tiden var jag också emot “vinster i välfärden” men sedan dess har jag sett för mycket ineffektivitet och inkompetens.
Jens har ju med sin tjänst visat att inkompetensen vid upphandlingar i det offentliga kostar många miljarder, red ut dem innan någon skatt höjs- de slösar på mina pengar-det är inte statens-regiones eller kommunens pengar… det är mina. Vi msåste kunna utkräva ansvar när det behövs.
Vi borde ta bort vinster i livsmedelsproduktion också va? Lite magstarkt att tjäna pengar på att folk är hungriga?
Eller är pengar först och främst ett signalsystem som signalerar var olika varor och tjänser kan producerar/utföras mest resurseffektivt?
Staten borde även tillverka skolbussar, läromedel, skolbyggnader, skolmat, barnkläder osv. Ingen ska tjäna pengar på våra barn (TM).
Va Götaland regionen har ju blött pengar med utbyggnaden av sjukhusen, Sahlgrenska och SKAS i Skövde. Där till så har de lagt miljarder på regionens hus i Göteborg och Skövde. Hur mycket har inte det kostat. Lägg till västlänken så förstår man varför regionen går back.
Nedläggningen av akut o IVA i Lidköping är enbart på grund av för höga kostnader.
Regionens Hus i Skövde… man lyckades förfula en plats som tidigare bestod av en asfalterad parkeringsplats med en korvmojsbarack i ena hörnet. Hur är det ens möjligt? Det krävs rejäl inkompetens för att misslyckas så kapitalt.
Det viktigaste nu är naturligtvis att vi i första hand säkerställer kommunikations och PR funktionens fortlevnad och att dom inte drabbas negativt. Likaså HR, ekonomi, IT, strategiavdelningen, Regiondirektörens office m.fl, m.fl, m.fl, m.fl, m.fl, m.fl, m.fl, m.fl, m.fl.
Dom satans skattediande vårdutövande funktionerna kan gott dra sitt stå till stacken här, dom hasar runt dagarna i ända och klagar bara ändå…
Man får göra som i alla effektiva verksamheter, sätta en ekonom som sätter gränser på all verksamhet utifrån egen godtyckligt författade ekonomiska ramverk. Ekonomen säger nej, bestämt nej till HR, regionledning och akuta IT-projekt som inte kan samordnas över flertalet regioner. (obs.. skämt utifrån egen misskött kommun och ekonomen säger inte nej, ekonomen pekar på nån annan som säger ja eller nej)
Krisen i kommuner och regioner hänger till stor del ihop med det nya pensionsavtalet som började gälla 2023 om jag inte minns fel. Väldigt märkligt att det inte pratas mer om det.
Vill påstå att problemen började långt innan 2023.
Korrekt! Innebar rejäla kostnadsökningar i kommun och region.
Kostnadsökningarna i övrigt har inte varit 10 procent. Runt två tredjedelar av kostnaderna torde vara löner och där har ju, som bloggen noterar, ökningen varit mindre.
Ettstort problem är dock att de generella statsbidragen inte har ökat i takt med kostnaderna. Ett stort ansvar fallreps regeringen!
Landsting har beskattningsrätt. Varför skall en annan entitet med beskattningsrätt flytta pengar till den andra entiteten med beskattningsrätt?
För att skattebaserna är väldigt olika.
Som någon med insyn kan jag hälsa att det bland t ex AT-läkare i princip bara pratas om att fly Sahlgrenska just nu. Ingen verkar kunna få jobb.
Gott om jobb i Norrland
Det finns väl ingen AT vid sina sinnens fulla bruk som någonsin velat göra AT på Sahlgrenska (om ens i VGR)?
Fun fact: Västra Götalandsregionen har 45 st olika politiska nämnder, styrelser, beredningar och utskott, utöver regionfullmäktige och regionstyrelsen.
https://www.vgregion.se/politik/politisk-organisation/namnder-och-styrelser/
Men det blir bättre när alla synergieffekter för ihopsalgningen av Bohuslän, Skaraborg och Älvsborg kickar in på riktigt!
Exakt. Det blir ju färre sjuka när man blir en större region …
Nä storsdriftsfördelar saknas inom välfärden som är linjär mot befolkningen.
Ja, tänker att det omvända gäller för en såhär stor region där nämnderna kan hamna långt ifrån verksamheten både fysiskt och “mentalt”. Vem fasen jobbar effektivt när man i dessa gigantiska pappersvändarorganistioner?
Stryk några ord där i mitten nånstans.
Det stämmer inte. Det finns stordriftsfördelar inom t.ex. upphandling av journalsystem, IT-drift och mycket annat.
Ha ha ha ha ha ha…. nu var du riktigt rolig.
Exakt, hur många administratörer , kommunikatörer HR assistenter mm kommer man aveckla?
I min räddningstjänst skulle alltid cheferna mäta i vad det kostade i antal brandmän när det skulle sparas, till slut kontrade vi på möten om hur många chefer och admin vi kunde ta bort och ändå leverera samma “produkt” till medborgarna.
Det blev dålig stämning.
Om folk nu undrar varför det fattas pengar till utförare i välfärden…
Ps. Verksamheten har aldrig fungerat så bra som under COVID när alla chefer satt hemma och jobbade…
“Jobbade”. En del bör man betala för att hålla sig borta.
Väldigt många i fallet VG-region, tydligen.
Jag är faktiskt mest intresserad av hur Sahlgrenskas ledning verkar ha frikort från MBL? Har svårt att tro att de står utanför kollektivavtal, men naturligtvis ska vi hålla fokus på elaka, stygga Tesla istället som har nöjda medarbetare…
Nytt för mig. Har fått lära mig att krisen i vården beror på nuvarande regerings senaste jobbskatteavdrag aka. “enorma skattesänkningar för rika” och höjningen av ROT/RUT..
Vi bor i ett land där man får försöka att vara så autonom som möjligt, med tillägget en bra sjukförsäkring så att operation kan göras snabbt i USA, Schweiz. Åldringar kommer i framtiden att prioriteras bort vilket redan har börjat.
Du kan som företagare teckna en försäkring som ger dig förtur till köerna. En egenföretagare med försäkring som jag känner fick en prostataoperation inom en månad, medan jag fick vänta tre månader, vilket var ovanligt snabbt. Jag fick dock ligga på och ringa, och sätta mig i kön med kort varsel (typ kan du komma i morgon). Region Stockholm dock, där det finns flera vårdgivare. Värre är det ute i obygden.
Handlar det här rantet om den svenska modellen fortfarande om IF Metalls agerande mot Tesla i botten?
Tja, modellen genomsyrar nog det mesta.
90 talet i repris. Man utnyttjar samhällets krismedvetenhet för att skära i verksamheterna. Acceptabelt svinn att människor skadas och dör för att ambulansen inte kommer och att operationen inte blev av.
Cyniskt men sant.
Privatisering av sjukvården med nuvarande regelverk ökar knappast produktiviteten då reglerna för privata styr mot att hålla patienterna borta.
De 3,5 miljoner som arbetar i privat sysselsättning (källa SCB AKU) har alltså inte fått löneutveckling i paritet med kostnadsökningarna för det offentliga och kan alltså inte längre finansiera AB Sverige. Kan ju inte komma som en överraskning för någon.
Krokodiltårarna flödar och ropen på höjda skatter skalla.
Vi skyller på ryssen för det var de som startade kriget och därmed inflationen.
Sedan apropå att patienterna dör innan de kommer till sjukhus när man drar ner på ambulanserna – dags att införa klubbulanser utrustade med ätteklubba så man blir av med de som snart skall pensioneras. Det sitter på en fet ITP eller motsvarande i många fall. Tänk typ 5-10 millar i kapital som tillfaller kollektivet och räddar resten från försörjningsstöd.
Å andra sidan när jag reser i Europa tycker jag inte Sverige är särskilt fattigt så den svenska modellen har faktiskt tjänat oss relativt väl. Man ser betydligt fler utslagna och allsköns löskerfolk i Tyskland. Och i Amerikat har mycket av medelklassen utplånats.
Kommer man stryka regionernas EU-kontor, klimatstrateger, och hundratals avlönade politiker och tusentals kommunikatörer före man skär i ambulansverksamheten? Tror inte det.
Våran kära ”svenska modell” skulle nog må bra av att dra åt svångremmen ett par hack. Det sitter för många icke verksamhetskritiska anställda och rullar tummar.
all Statlig/kommunal verksamhet andas ineffektivitet= ett fåtal ska dra lasset för en allt för stor del av drönare.
Jag kan inte riktigt släppa det här.
Den svenska modellen handlar om att arbetsmarknadens parter, snarare än lagstiftarna, kommer överens om villkoren med kollektivavtal. Allt sedan Saltsjöbadsavtalet 1938.
Det finns mig veterligen inget explicit i det som säger att lönerna inte ska jaga inflationen och vi har också haft sådana perioder under 1900-talet.
Det är snarare sedan 1990-talet då inflationsmålet fastställdes som fackföreningsrörelsen bestämt sig för att INTE jaga inflationen utan överlåta det till Riksbanken att hålla inflationen runt 2%. Det har också gett oss en lång period med reallöneökningar. Förutom under de sista två årens exceptionella situation.
Att som bloggaren påstå att om vi hade övergett den svenska modellen, eller snarare att fackförbunden skulle kräva kompensation för inflationen de senaste två åren, att det skulle ökat den totala skattebasen för kommuner och regioner, det är en ganska stort antagande.
Om t.ex. ökade lönekrav hade lett till fler konkurser och ökad arbetslöshet hur hade det ökat skatteintäkterna? Och hur hade regionernas kostnader sett ut om lönerna ökat?
Problemet är att lönerna sätts för kollektivet och inte individen samt att rätten att strejka mm begränsas som ett resultat av att avtalen gäller i 3 år
Största problemet är antagligen att man har usla organisationer där man tillsätter en massa tjänster politiskt.
Sen fyller man på med mer och mer non-doers istället för folk som faktiskt uträttar jobbet.
Som någon skrev vi har bland dom högsta läkare/capita fast svenska läkare tillbringar minst tid med patienter.
Anställ/omfördela så det finns fler vaktmästare, receptionister vårdbiträden osv så att tid frigörs för sjuksköterskor och läkare.
Satsa på primärvård så inte akutmottagningar blir fyllda med små saker.
Anställ produktions och logistik ingenjörer som är vana att hantera och optimera produktionsflöden.
Har vid flera tillfällen vid besök i vården varit i undersökningsrum där det är trasiga sängar mm smutsigt och det saknas massa vanliga saker som sedan en läkare eller sjuksköterska ska springa runt och leta i dåligt organiserade förråd där ingen verkar hitta nånting.
Hjälper ju inte heller med drivor av inhyrda läkare/sjsk som inte hittar på aktuell inrättning.
Nånting drastiskt måste ske kanske förstatliga rubbet eller privatisera rubbet men nuvarande utveckling kan inte fortsätta.
Teknikens paradox:
Mer teknik -> fler system -> mer dokumentation -> mer administration -> mer byråkrati -> evig loop….
I love LW men nu känns det som temperamentet kickat in här på bloggaren igen. Och jag är slut efter jobbet.
Sammanfatta gärna, om någon har lust. Kort och på lätt svenska innebörden och vad bloggaren vill framföra.
Hur menar du?
I punktform tack.
🙄
Om jag har fattat bloggaren rätt menar han: Om facken hade krävt löneökningar för att kompensera för inflationen hade kommunerna och regionernad skatteintäkter ökat och de hade inte behövt göra besparingar i välfärden.
Men facken har inte krävt detta och att de inte har gjort det är en del av den svenska modellen.
Den svenska modellen är därför dålig.
Jag kan ana att det produceras mer sjukvård för pengarna nu. Befolkningen i landet har ökat kraftigt med invandringen men sjukvårdsresurserna och skatten är i princip oförändrade. Det har inneburit en höjd produktivitet inte minst genom avknoppningar och allt fler specialresurser som bolagiserats-privatiserats och blivit egna resultatenheter. Som Evidia på Sabbatsberg i Stockholm som bara sysslar med ultraljud och röntgen. Sen finns det riktigt stora privatiserade drakar i Stockholm som Aleris och Capio. Capio driver faktiskt hela St Görans sjukhus numera. Det finns knappast någon offentligt bedriven vård i Stockholm numera. Allt är privatiserat men offentligfinansierat. Men det måste finnas gränser för hur högt produktiviteten kan drivas. Smärtgränsen är nog snart nådd. Jag märker själv hur svårt jag har att få öppenvård. Min gamla vårdcentral hade drop-in på förmiddagarna som fungerade bra. Nu med en ny vårdcentral är det borttaget och det är tidsbeställning som gäller.
Problemet är delvis ett resultat av invandringens volym (var hitta alla läkare och nya sjukhus) men också eftersom gruppen asylinvandrare har en betydligt högre arbetslöshet och inte täcker sina agna kostnader för det vårdbehov de har. Det leder till att systemet blir under finansierat om inte resten av kollektivet är beredd att betala. Nu gör de iofs det, dvs betalar, men i formen av nedskärningar.
Ja, nu blir man väll uppäten, men tänk att bara smulorna på årlig bankutdelning (90 miljarder 2024, ökning över 20%) hade finansierat hela sjukvårdens underskott. Företag där arbetskraft är uppvuxen, vårdad, utbildad av svensk välfärd.
Ett samhälle blir inte starkare än den välfärd som kan produceras; och det ser onekligen ganska mörkt ut framöver.
Befinner mig själv som behandlare i vården och sommaren ser allt annat än trevlig ut med beordringar och att få “hoppa in” och berika sig med kunskap på nya avdelningar då ledningen “flyttar pinnar” för att täcka hålen. Avvikelse på “hade kunnat komma till skada” skrivs ideligen, om man får tid för det. Men… det är den vård som det röstats för så det är bara att hålla god min, bita ihop och skademinimera.
Redan nu dör ca 3300 patienter per år i orsaker som hade kunnat förhindras. Var är headlines om detta??
(Källa vårdenisiffror). Självmordsstatistiken kan också bli spännande att följa; svårt att veta om det blir vinst eller förlust för samhället dock; beror på lönesats. (Ber om ursäkt för kanske något deppigt inlägg, men sinnet blir färgat i ämnet).
Trevlig kväll och tack för bra inlägg.
För det första är inte bankernas vinster så makabra historiskt sett om du tittar på avkastning på eget kapital. Tänk på att ägarna binder enorma mängder kapital. Sedan behöva ju starka banker och motsatsen vore inte bra för någon. Om man vill minska bankernas vinster är det lätt – välj en annan bank. Du kan ex lägga ditt bolån hos statliga SBAB som f.ö. inte har lägre räntor än den privatägda bank jag är kund hos. Statligt ägda banker är ingen garanti för kvalitet, se bara på pk-banken.
Kan hålla med om argumentet; kanske blir man lite färgad när man jobbar i en verksamhet som får sparbeting och inte “kan få utdelning” (och ja, mitt val också förstås). Dock finns lag att “om statligt stöd till kreditinstitut ” när det går kass för bankerna (bankkris 2008); det finns möjlighet för staten( skattebetalares pengar) att gå in och stötta.
Nu är det sjukvården som är i kris; och att ha höjd beredskap i sjukvården utifrån konflikt, som det talas om i rikspolitiken, är man inte i närheten av. …och ja, det finns bättre banker för buffertkonto än “storbankerna” samt lånevillkor, lyckligtvis.
Dock kvarstår att situationen är mörk med underfinansieringen av vården i rådande läge; tycker allt kan vara uppe på bordet för diskussion. Tack för svar Gnaellspiken 🙂
Jag tolkar det hela som att regeringen bedömer risken för krig som obefintlig.
Annars hade man ökat statsbidragen till regionerna.
I stället: ’defund the sjukvård’.
Ett gigantiskt misstag.
Jag rekommenderar ingen att utbilda sig till ett sjukvårdsyrke.
Inte ens läkare.
Problemet existerar i själva verket inte. Regionerna har lagt överskotten på hög de senaste åren så pengar är det egentligen inte brist på. Ja, man kommer gå med underskott 2024 men det förväntas vända till 2025, och man kan peka på den höga inflationen som”synnerliga skäl” för att lägga en budget som går med underskott.
Det store problemet är egentligen styrningen, man tillåts normalt sett inte inte att lägga en budget som går med underskott, och att följa reglerna är som bekant viktigare än att göra rätt här i Sverige. Därför bromsar man och gasar om vartannat.
Alla delar av detta beskrivet nedan har en chef/vd och en egen lokal administration som måste följa återrapporteringsrutinerna från administrationen en pinne upp, ha en HR resurs och kommunikationsavdelning/ansvarig. Vad kan gå fel? Var är pengarna?
“Västra Götalandsregionens tjänstemannaorganisation
Västra Götalandsregionens verksamheter leds av regiondirektören. Regiondirektörens uppdrag är att genomföra de politiska besluten tillsammans med Västra Götalandsregionens drygt 56 000 anställda.
Verksamheterna är organiserade i förvaltningar och bolag som alla har en politisk styrelse. Exempel på förvaltningar är sjukhusen, Närhälsan, Folktandvården, Västarvet och Koncernkontoret. Exempel på bolag är GöteborgsOperan och Västtrafik.
Inom förvaltningarna och bolagen utförs olika typer av verksamheter. Den operativa verksamheten leds av en förvaltningschef (eller vd för bolagen), som arbetar utifrån de politiska beslut som fattats i respektive nämnd/styrelse. Verksamhetens ledning har också ansvar för att ta fram underlag till sin nämnd eller styrelse.
Förvaltningen Koncernkontoret leds av regiondirektören och arbetar på uppdrag av Västra Götalandsregionens förtroendevalda, dels koncernövergripande och dels med direkt förvaltningsstöd för ett antal politiska organ.
Regiondirektören leder två koncernledningsgrupper med representanter från de större verksamheterna. Grupperna arbetar med övergripande, strategiska frågor. De två grupperna är:
Koncernledning hälso- och sjukvård
Koncernledning regional utveckling
Till stöd i koncernövergripande frågor har regiondirektören även koncernstabsledningen.”
https://www.vgregion.se/om-vgr/organisation-och-verksamhet/
Det här är ju resultatet av det som den svenska befolkningen självt har valt att kräva i valrörelsen. Pengarna skulle ju läggas på att subventionera inköp av vissa varor som t.ex. bränslen och el, för alla i hela befolkningen inklusive villaägare i Danderyd. Det var ju höjden av vishet för att hålla ekonomin igång under 2022. Då är ju också det den prioritering man har gjort av de resurser som staten har, och som kunde används för att stödja sånt här. Alternativet är att låna pengar också och ge till kommuner och regioner. Det var väl inte så svårt att fatta innan heller? Nu tycker jag folk ska njuta av lägre bränsleskatt istället för att gnälla över det här.
Skulle man lösa det här genom att ge alla högre lön? För vilka pengar då, nytryckta pengar?