Artikeln innehåller annonslänkar för Hemsol.
Börserna går blandat i de asiatiska tidszonerna under morgonen och kronan fortsätter stärkas. Höga elpriser är tillbaka i södra Sverige med elhandelsområde SE4, där man uppges gått miste om 4 500 jobb på grund av effektbrist. Nordea tror att Riksbanken sänker sin bolåneränta med 1.50 procentenheter i år.
Stockholmsbörsen segade sig under gårdagen med +0.13% för storbolagens OMXS30 och +0.03% för OMXSPI. Den svenska kronan fortsatte att stärkas och gick till 10:28 SEK medan euron gick till 11:19. Guldpriset hittas på 672:- SEK per gram. Stora snackisen igår var att Kinnevik sålde av sitt innehav i Tele 2, som annars varit kärnan i Stenbecksklanens bygge.
I USA gick det tvärt om med S&P-500 på -0.38% och Nasdaq 100 på -0.02%. Sämst inom FANANGST var Google på -4.44% och bäst var Tesla med +3.87%.
Långa amerikanska räntor steg något.
I de asiatiska tidszonerna går börserna blandat. I skrivande stund är ASX 200 +0.13, Hang Seng +0.18%, KISPI -0.83%, Nikkei 225 +0.01% och Straits Times -0.77%.
Nordea har lämnat en boränteprognos och den tror att Riksbanken sänkerräntan med 1.50 procentenheter i år och att styrräntan stannar på 2.50% i december 2024, en nivå där den sedan ligger kvar till enligt prognosen december 2025. Prognosen går inte längre än så. Aktuell styrränta är 4.00% om någon missat detta.
Detta översätts i media till sex sänkningar, vilka förmodas vardera bli 0.25 procentenheter per gång.
Rörlig bolåneränta hos Nordea listas till 5.99%. Compricer listar dock Nordeas snitträntor till 4.92% nedan.
Det är återigen höga elpriser idag i SE4 Södra Sverige. och som högst 125 öre per kWh och som lägst 62 öre per kWh, mot 104 öre i SE3 med som lägst 23 öre. I norra rikshalvan med 10% av befolkningen är priserna som högst 47 öre och som lägst 23 öre. En del som vill Sverige illa vill dock ta snittpriset av de fyra elhandelsområdena för att göra politiska poänger om att avveckla det svenska elsystemet, välståndet och välfärden.
Effektbristen i Skåne har gjort att regionen gått miste om 4 500 årsarbetstillfällen (“jobb”). Det kanske man skulle tänkt på innan man lät Microsoft etablera sin serverhall i Staffanstorp, och ge 20 vaktmästarjobb, samt käka upp all tillgänglig effekt i regionen.
Som en delrubrik skriver TN “hoppas polletten börjar trilla ner”, då det nu ska etableras ytterligare Microsoft-serverhallar i Malmö. Dessa ska inte ens serva svenska kunder, utan förstås Tyskland. Men vad gör man inte för 20 jobb. Jo, torpederar 4 500 jobb. Men man ser förstås inte bjälken i sitt eget öga. Klaga inte på att Pågenjobb för vanligt folk går förlorade när man istället bygger serverhallar för Microsoft.
Ni ser för övrigt effekterna av solkraften i grafen ovan som ljusblå linjer, ljusare fält och förstås även som negativ elförbrukning, dvs försäljning av el. Vill du ta in offerter på solkraft till villan, bostadsrättsföreningen, jordbruket eller företaget, kontakta Hemsol (annonslänk) så ska du få in en eller flera offerter från för installationen anpassade leverantörer.
110 kommentarer
Sanslöst. Ett utbyggt Pågen-bageri hade ju varit mycket logiskt med tanke på logistiken. Det produceras mycket spannmål i Skåne. Men, det är väl någon som blivit bländad av Microsofts uppvaktning och då går det som det går. Sedan kan jag ju då tycka att grundproblemet är att alldeles för mycket elproduktion har försvunnit från SE04 men ingen tillkommit.
De hade väl ett förutsättningslöst möte på krogen.
Det är få som säger emot förutom bidragskommunisterna i kommunhuset i Malmö och annat löskefolk som inte begriper något. Det finns för många socialister i detta land som vill leva på andra.
Alla energipolitiska beslut för SE4 har fattats i Stockholm. Motståndet mot nerläggningen av Barsebäck osv har varit stort. Till slut lyckades man på SVK öppna upp kapaciteten i stamnätet något. (under flera år var tilldelad effekt nere på 50% )
Gällande Microsofts datacenter i Staffanstorp har de olagligt installerat reservkraft och kommer inte expandera detta datacenter.
Man har köpt en industritomt i Malmö för eventuell nybyggnad av ett datacenter i framtiden. Det finns inte effekt nog för detta om inte flera andra industrier i Malmö avstår från effekt, vilket är osannolikt. Men de vill äga marken ialla fall.
Pågen kommer flytta sitt bageri på sikt när de byggt färdigt sin nya anläggning i Landskrona. Logistikmässigt är det perfekt i Landskrona. När Lorenz Ovett, MP kommenterade att Pågen inte kunde expandera men Polarbröd fick bygga upp nytt hotade han Pågens VD med repressalier. Han är en del i S regeringsunderlag.
Det är Malmös bidragskommunister som får ta smällen när en failed stad ökar sitt beroende av stöd från staten och Pågen flyttar sin bageriverksamhet. Tjänstehjonen bor inte där ändå. Det finns gott om arbetskraft i Landskronaregionen.
https://dagensopinion.se/artikel/mp-ledamot-manar-till-bojkott-av-pagen/
S är inte i regering så Mp tillhör inget regeringsunderlag. Kanske dags för Tidölaget att ta ansvar?
De tar ansvar hela tiden. De har tex ökat svensk säkerhet medans ditt parti har motverkat den.
På vilket sätt skulle man ta ansvar menar du som inte sker?
MP utgör en del av S regeringsunderlag om man vill bilda ny regering, vilket är det naturliga sättet att beskriva regeringsunderlaget. Det är bara gishgallop från ditt partihögkvarter att låtsas om annat.
Man har ju försökt skriva om historien vilken roll S, MP mfl haft.
Eller skall ni göra en 180 och förhandla med SD?
Macht uber alles.
Jag tillhör inte S, men från din position på yttersta högerkanten så tydligen allt som inte är Sd vänster.
Med dagens opinionssiffror i ett val skulle S mycket väl kunna forma en ren S-regering med endast stöd från C.
“Jag tillhör inte S, men…”, ultra-lol, sossetroll. SD är inte höger.
Jo. Det har t o m presenterats en opinionsundersökning för någon vecka sedan där de allra flesta M-, Kd- och L-väljarna räknar in Sd i borgerligheten.
Tuffar Uffe på så kommer S få egen majoritet.
Hälften svammel. Socialism byggde Sverige, liberalism har raserat Sverige. Hade folk skattat där man arbetar istället för där man bor, som normala länder, så hade Malmö inte varit ett bidragsok. Vill ni verkligen bli av med bidragsoket får ni kasta ut alla västerlänningfientliga utlänningar. Men det vill ni egentligen inte, för ni vill ha en failed state att gotta er i. Sådan är liberalismen; söndra och härska. Sådan är sosseriet numer, de har för längesedan lämnat sin socialistiska grund. Psykopat Reinfeldt skrattar ihjäl sig. Kommunism är förstås skit det med, bara ett fint ord för fascism.
Datacenterna är förstås ren korruption från början till slut.
Det är ett svammel att påstå att en ideologi byggde ett land. Det är främst människor som bygger ett land tillsammans med tillgångar och energi samt kunder för det man producerar. Jag gillar inte att ideologi får ett alltför stort värde. Det är livsfarligt att påstå att lösningen till framgång är “socialism” eller “liberalism” för det tar bort ansvar för politiker och dom gör det för lätt för sig, och det bäddar för felbeslut.
Tomtens Brorson kanske vill bli utkastad från bloggen.
Det skulle inte vara första gången. Skärp dig.
Pågen i Malmö har stora kvalitetsproblem.
Jag ser att Microsoft ansökt om 70 MW reservkraft i Staffanstorp (och fick avslag). Det är sanslöst mycket för att vara placerat i SE4. Som jämförelse gjorde Meta (Facebook) av med 267 GWh under 2022 vilket motsvarar 30 MW, men det är ändå <4 promille av installerad effekt i SE1, och ca 2% av förbrukningen.
Angående det osmarta med DC i Skåne kan man även jämföra Metas DC i Odense med det i Luleå. De är grovt räknat lika stora, men Luleåsiten förbrukar bara ca halva effekten och en bråkdel av kylvattnet.
Varför jämför du SE1 och SE4. Vi vet ju att skåningarna lagt ner all kraftproduktion så det är väl den kraft de själva kan leverera som räknas
1. att få ner all kraft som produceras i Se 1&2 kommer ta ett par decennier.
2. Du kanske sett om nya industrialiseringen i SE1. Den kommer äta upp all kraft från Norrland. nom nom nom nom.
Såg nått påstående att Forsmark kan mata ut mer produktion än vad nätet klarar av. En begränsning som varit i 20 år pga politikernas oförmåga att bygga ut ledningsnätet.
Jag pekar på det orimliga i att bygga stora datacenters i SE4 när det saknas kontinuerlig produktion där. Ska man ha några (och de är ofrånkomliga oavsett vad man tycker om dem) så bör de finnas nära produktionen och där det finns överskott d.v.s. i SE1-SE2 (eller invid kärnkraftverk, men SE3 har ett underskott).
Jodå, jag känner till industrialiseringen. Sitter i princip mitt i den.
Det var stockholmarna som la ner den i skåne.
Reservkraften är antagligen dimensionerad efter max effekt medans genomsnittlig elförbrukning är avsevärt lägre.
Rimligtvis så bör det gå att avtala med ett datacenter om frivillig effektreducering vid hög belastning på nätet.
Säkra källor inom politikerkretsar i Sverige säger att om vi bara bygger en energislukande datahall till åt en amerikansk hyperscaler så blir vi omedelbart världsledande på AI…
Dom lovar, politikerna alltså, dom kan det här, ni är bara dumma…
Att ha datacenters nära användarna har sina tydliga fördelar, fördröjning är inte något försumbart om man har tidskritiska funktioner och pratar man millisekunder duger det inte att åka till USA för att hämta data eller processorkraft. Finns även fördelar att ha data i det egna landet istället för i någon annat. Lex Transportstyrelsen. Lägg till att datacenters i Sverige både är effektivare och har avsevärt lägre CO2-påverkan än i nästan något annat land idag tack vare vårt kalla klimat och CO2-fria energimix.
Alltså, rent krasst är datacenters här för att stanna vare sig man vill eller inte. De som tror vi kan avskaffa dem eller låta alla ligga i USA har inte förstått vad ett datacenter är och har för funktion. Hela samhället är i praktiken är starkt beroende av dem. Molntjänster och AI är här för att stanna.
Däremot är det, relativt sett, inte så smart att placera dem i Staffanstorp, eller Malmö för den delen. Kommunikationsmässigt är det förstås toppen, men inte ur energisynpunkt. I dessa fall kan man nog därför inte låta kommunalpamparna ha full självbestämmanderätt. Skåne är bra att ha till mycket men energislukare kan man placera på annat håll. Hellre ett bageri i så fall, då är man åtminstone nära råvaran.
Wow, är det alltså det man har ett datacenter till?!?
Ja, skåningarna har ju motsatt sig det där med Vind- och Solkraft alldeles, alldeles för länge vilket nu syns på plånboken deras. Samtidigt är priset i SE1 och SE2, där det finns mycket vindkraft och ingen kärnkraft, konstant billigast i landet. Empiriska bevis för att sol- och vind är det billigaste energislaget. (:
Kanske inte vore så tokigt med tjänstemannaansvar trots allt..
Tror det skulle lösa många saker. Jag förstår ärligt inte varför det togs bort. Inte bara ur perspektivet att kunna ställa till svars, eller få folk att vara försiktigare i vidlyftiga beslut. Dessutom något att luta sig mot som tjänsteman när man sätter sig på tvären, lättare när man kan peka på att man själv blir ansvarig och sen säga nej.
Jag vet inte men det togs kanske bort för att tjänstemännen inte ville ha något ansvar…
Hehe ja 😂
Men va fan, funkar det för t.ex. bankchefer borde det ju funka för statliga, region och kommunaltjänstemän kan man ju tycka. Någon rättvisa ska det väl finnas…
Det här med “borttaget tjänstemannansvar” kommer upp då och då. Det är inte borttaget. Du kan åtalas för tjänstefel.
Övriga fel du gör som inte kan utgöra tjänstefel täcks av befintligt lagstiftning som gäller alla, inklusive tjänstemän. Det som togs bort var ämbetsmannaansvar. Det behövdes innan 1975 men i och med uppdaterad lagstiftning och ändrade anställningsvillkor tjänade den inget syfte längre.
Det utreddes så sent som 2022 (antagligen pga allt tjat om att det borde återinföras) men den utredningen konstaterade att det inte skulle tillföra något utöver vad vi har idag.
https://www.st.org/rad-och-stod/jobba-statligt/statligt-anstalld/myndighetsutovning/tjanstemannaansvar
Du har säkert rätt, jag vet inte men det är ändå en viss skillnad mellan att bli åtalad och ha ett ansvar som gör att du kan få sparken. Nu hoppas jag ju innerligen att offentliga tjänstemän får sparken för oduglighet precis på samma sätt som det görs i övrigt…
Ja, precis. Personalärenden fungerar lika som privat. Rätt svårt att bli av med någon men det går.
Du skulle bli förvånad över hur lätt det är att bli av med en tjänsteman i Sverige idag i det privata näringslivet så jag utgår ifrån att det är lika lätt i det offentliga…
2024 har tjänstemannen kunskapen, chefen ansvaret och HR befogenhet.
Ska tjänstemannaansvar funka behöver tjänstemannen ha kunskapen, ansvaret och befogenhet.
Det kommer aldrig hända eftersom
massor av flexande hemarbetande mellanchefer och HR har det alldeles för bekvämt.
SE4 förbrukar ungefär lika mycket som SE1 och SE2 tillsammans. SE3 förbrukar ca 60% och SE4 ca 20%. Har inte 100% koll på hur många som bor i SE4 men 20% (ca 2.000.000) låter sannolikt.
Elpriserna i SE4 (Euro/MWh):
2017 34,19
2018 40,71
2019 48,09
2020 18,56
2021 53,89
2022 79,48
2023 91,75
2024 49,95 (preliminärt)
Februaripriserna känns som ganska normala för årstiden.
Drygt 2 miljoner bor i SE4. De flesta i Jönköpings län (350 000) tillhör Elområde 3, och de flesta i Kronobergs (200 000) Hallands- (350 000) och Kalmar län(drygt 200 000) tillhör Elområde 4.
Och så 1,65 miljoner i Skåne + Blekinge såklart. Hela Småland är faktiskt 750 000 innevånare.
Det bor ca 400000 i SE1+2.
Det går inte att jämföra eftersom det är tung basindustri i norra Sverige i huvudsak som förbrukar mycket el och det ser man per capita elförbrukningen.
Industrin står för ca 35% av elförbrukningen i Sverige idag.
Det är lågkonjunktur nu vilket minskar elförbrukningen och milt väder vilket också minskar elförbrukningen.
Oavsett högkonjunktur/lågkonjunktur har vi förbrukat ungefär lika mycket el per månad under perioden. Tror inte konjunkturläget påverkar speciellt mycket mer än på marginalen.
Har verkligen januari-februari 20242 varit mildare än normal? Jag är tveksam.
” Alla energipolitiska beslut för SE4 har fattats i Stockholm.”
Du menar eftersom riksdagen ligger placerad i Stockholm?
Eller skyller du nedläggningen på stockholmare och inte rikspolitikerna?
Svenska Kraftnät har sitt huvudkontor i Sundbyberg, så formellt inte Stockholm, men ändå så mycket Stockholm det kan bli!
SMHI ligger i Norrköping och bryr sig bara om vädret i Östergötland. Det är för jävligt…
Socialistapologet.
Lysande argument du har för att lokaliseringen i Sundbyberg påverkar Sveriges energipolitik.
Sumpan, så passande.
Sundbyberg är en stadsdel i Stockholm, precis som Limhamn är till Malmö.
Nej, Sundbyberg är en egen kommun.
Irrelevant.
Du påstår något som är helt fel, helt enkelt. Du kanske inte tycker fakta är så viktigt utan går mer på dina känslor i din upprördhet som verkar vara på modet nuförtiden där okunskap är det nya bildningsidealet.
Fattar inte varför en del drar till med “Även om det inte är sant, är det för jävligt!”
Fin halmgubbe, mycket troll här. Orter kan sträcka sig över kommungränser, därför är kommungränser irrelevant, men det visste du alltså inte. Framför allt hör Sundbyberg de facto till Stockholm, oavsett vad nån byråkrat, troll eller kvarterspatriotisk stockholmare säger.
Tomtens Brorson skärper lämpligen till sin formuleringskonst. Andra varningen.
Det finns bara ett troll här och det är isf du.
Skyll inte på skåningarna. De fattar inte bättre
Är väl den region i Europa som producerar minst el.
Skåningarna är lite som ungdomarna som gnäller om att de inte har en fritidsgård och måste begå brott för att de har tråkigt.
För de själva har bränt ner gården
Fin folkmördarpropaganda att bunta ihop skåningar med västerlänningifentliga folk. Skåningarna ville definitivt inte byta Barsebäck mot västerlänninghatare.
Okej, där åkte du ut.
Dina kommentarer får dock stå kvar så länge som exempel på hur man gör om man snabbt vill bli utvisad.
Tack admin.
Föga konstruktivt inlägg.
Tur vi har ett gäng mellanchefer ifrån Roslagen som är s k begåvningsvarierade som kan styra upp ekonomin på nordens största arbetsmarknad (med en riktig flygplats dessutom) 🙂 – skrivet med glimten i ögat med en underton av känslor (är ju Skåning).
https://faktoider.blogspot.com/2009/12/spettets-vanner.html
Jag är för i helvete Norrbottning. Ska jag köra över dig med skotern!!!!
(Jag råkar bara vara temporärt landsförvisad till Roslagen då jag röstade ja till EU där 1994….)
Förlorade jobb hur räknar man ut det? Är det på samma sätt som antipiratbyrån räknar?
Antagligen.
Flera företag har stoppat expansionsplaner pga SVMPC energipolitiken. Dessa företag hade då anställt personal.
Vilken du , som såsseapologet stödjer.
Andra saker, som t ex att Tidölaget begränsar arbetskraftsinvandringen påverkar inte alls hur många anställda företag har?
De begränsar inte invandring av högt kvalificerad arbetskraft eftersom dessa tjänar bra. Är det bärplockare du behöver?
“arbetskraftsinvandring”, jävla troll.
De begränsar ganska så kvalificerad personal såsom undersköterskor och vårdbiträden. Något som kommer påverka gamla boomers som dig så småningom.
Vad menar du Tomten? Genom att begränsa arbetskraftsinvandringen så begränsar man väl arbetskraften, eller tror du inte folk som är mörka i skinnet inte kan jobba?
“kvalificerad personal såsom undersköterskor och vårdbiträden”, ultra-lol, sossetroll. Det kallas röstboskap. Sverige är ett högutbildat högteknologiskt land, i princip behövs ingen arbetskraftsinvandring, men några enstaka ingenjörer går väl bra för att hantera fluktuationer.
För allmän information, så har Tomtens Brorson dropkickats och utvisats från bloggen.
Tror jag läste att det skulle finnas möjlighet till undantag från inkomstkravet.
Hur det nu är med de saken så rent principiellt verkar en reglering av arbetskraftsinvandringen ändå högst rimlig. Vi har länge haft en diskussion om att betydande grupper i landet har för låga kvalifikationer för att kunna få jobb. Som följd av detta har vi en betydande arbetslöshet. I linje med detta har det sagts att vi skulle behöva fler jobb med låga kvalifikationskrav.
I det läget är det något av Ebberöds bank att importera arbetskraft till jobb med låga kvalifikationskrav. Antingen får man väl höja lönerna för de lediga jobb med låga kvalifikationskrav som ändå finns. Eller så får man väl göra det mindre ekonomiskt attraktivt att vara arbetslös. Alternativt en kombination av bägge delarna.
Här hör jag, möjligen i min fantasi, vänstern skrika högt om att man får inte tvinga innevånare i Sverige att jobba under sådana villkor som nu pakistanier (typ) tvingas jobba under. Rätta mig gärna om jag har fel.
Bloggaren skriver att Nordea tror att Riksbanken sänker sin bolåneränta med 1.50% i år. Riksbanken sänker styrräntan, inte bolåberäntan.
Sedan anser jag att eftersom havsbaserad vindkraft är räddningen enligt en del, så bygger man givetvis havsbaserade serverhallar som ligger bredvid så löser man alla problem med anslutningen och det enda som behövs är en fiberkabel till Tyskland så har vi löst Tysklands problem.
Då flyttar vi alla serverhallar till havet och frigör effekt för Pågens bageri. Vem kan ha invändningar mot detta?
Och, som du kanske menar, att serverhallarna drivs med enbart den havsbaserade vindkraft som finns i närheten. Eftersom det “blåser hela tiden” så kommer ingen att märka något.
Pågen bjuder helt enkelt inte in politiker till lika spännande mässor som Microsoft.
För övrigt är det lustigt att man inte ser en enda skåning demonstrera för fler kraftverk i bygden.
Det känns faktiskt som de är rätt nöjda med sakers varande.
Det enda jag sett skåningar göra är att gnälla om är att det är Sthlms fel och att det var bättre förr när man lydde under dansken.
Lik Magda. Inga egna förslag eller idéer. Det enda den egna kompetensen räcker till är att gnälla.
Det finns flera skånska politiker som är positiva till ny kärnkraft och havsbaserad vindkraft.
Skåne är inte Malmö 😊
Det enda man ser dig göra är att outa dina ‘vänner’ men ett illa dolt hånskratt. Hur mår man då?
Vi var väl överens om att vi inte hade några vänner. Då skulle vi väl inte hängt här i kommentarsfältet?
Skämt åsido så kan jag dra lika många vinklingar om norrbottens bildningsförakt, homofobi och grabbighetskultur som får vissa sydstater att framstå som frisinnade och liberala.
Men de flesta människor har väl sidor som framstår som osmickrande när de granskas…. Det är det som gör oss till människor?
Det jag ifrågasätter är måttet av självförhärligande som kommer från skåningar utan att det finns nån direkt orsak till det.
Det finns en poäng här. Serverhallar/datacenter är ett sätt för politiker att bygga monument över sig själv. Det ger en känsla av globalitet med en Facebook- eller Microsofthall i sin lilla sömniga kommun.
Precis. Som med järnvägarna.
Det bästa för landet skulle vara fungerande befintliga järnvägar. Inte nya stolleprojekt som kostar 500 miljarder och aldrig kommer bli klara.
Men 500 miljarder i underhåll ger ingen staty på torget i Månkarbo.
Det kämpades för öresundsverket med framgång.
Sedan var Halland, Skåne, Blekinge lika mycket Danmark som Bornholm fortfarande är. Lite gliringar om dialekten från København. Så inte lydde under dansken, utan var dansken.
Att föredra framför att lyda under fjollträsk. När vi nu äntligen strax är med i västerlänska civilisationen via NATO. Är ända nersidan att man kan sluta önskedrömma om att USMC kommer och återbördar oss till kongens by om det skulle knipa.
En kompromiss för er skulle kunna vara att vi utser någon schysst modern tappning av en feodalherre, sätter honom i Kalmar och tilldelar honom lydlandskapet Skåne. Skulle det funka?
En monark i København som chefar för en nordisk union är att föredra. Hm låter bekant.
@LW:
Liten försynt petitess ang. fotot på Sydney Harbour. Det är inte helt korrekt att prata om asiatisk tidszon, även om tidsskillnaden överensstämmer, p.s.s. som vi inte har afrikanska tidszoner i Europa. Australien tillhör formellt inte Asien och har egna tidszoner.
Bortsett från det så är det ett häftigt foto Lena tagit!
Jag skriver så därför att jag inte orkar skriva “asiatiska, oceaniska och australiska tidszoner”.
Helt OK.
Problemet med “elbristen” är att marknaden är extremt reglerad. Det är precis som vanligt. I Sovjetunionen fick man varubrist och i Sverige får man elbrist. Det handlar helt enkelt om att staten har övertagit uppgiften om att planera och bygga el (planekonomi), och sedan struntar man i det för det är tråkigt och man trasslar in sig i sin egen tillståndsbyråkrati och tokiga kompromisslösningar med samarbetspartier.
Privata företag hade löst problemet på ett par månader. Microsoft hade med all säkerhet kunna bidra till att vi snabbt bygger, eller skeppar upp, gasgeneratorer eller något annat om det nu det som är problemet. Och sedan får man bygga kärnkraft samtidigt, det finns inte så många alternativ. Det lyckades vi bygga på några år förr och det gör japanerna också. Problemet är bara att när man har lager på lager med statliga ingrepp och restriktioner så kväver det livskraften ur precis allt och säkerställer att ingenting blir gjort och i synnerhet inte snabbt.
Det finns ingen naturlag som säger att allt måste ta åratal när byråkratin maler i otaliga myndigheter där papperskvarnen går och går och går. Det är bara något vi har hittat på och som svenskar vant sig vid.
Detta illustreras ju allra bäst av att vi faktiskt haft politiker som lägger ner fullt fungerande kärnkraftsreaktorer ena dagen och sedan nästa dag ska man bygga nya reaktorer!
Betänk hur bisarrt det är att Sverige hade varit i ett avsevärt bättre energiläge och rikare idag om politikerna inte gått till jobbet alls de senaste 20 åren. Om de istället fått fina titlar och gett varandra höga löner och levt på lyxhotell som man gör i korrumperade länder. Då hade de åtminstone inte aktivt förstört den svenska energimarknaden som var helt utbyggd och fungerande utmärkt redan på 90-talet.
Det krävs att aktivt förstöra det vi har för att hamna i det läge som vi har hamnat i nu. Och som bloggarn beskrev är kostnaden hög. Mycket högre än elpriserna som somliga fått betala. Det är uteblivna jobb. Uteblivna investeringar. Energi påverkar allt över hela landet. Om du är en jordbrukare eller fabriksägare kommer du då vilja bygga ut även om dina produkter är efterfrågade när du inte vet vad elpriset kommer vara, och det kan gå helt och fanders? Riskkalkylen är totalt annorlunda än om du vet med hög säkerhet ungefär vad det kommer bli.
Det är också så det kommer bli, gällande gasturbiner.
Man kommer harva på och med sitt skyttegravskrig där ena sidan vill ha KK och den andra VK. Man är så ideologiskt bunden till masten att det inte kommer bli en enda ny producerad kwh tills skiten träffar fläkten.
Men då kommer det å andra sidan gå fort.
Jag har arbetat för många år inom det offentliga för att inte se den utvecklingen komma.
Det är precis samma visa varje gång problemet grinar en i ansiktet och man inte kan ducka längre, då är det korta beslutsvägar och pengar är inget problem.
Då eftersom gasturbiner är det som går fortast att bygga så är det så det kommer bli. Har jag fel skall jag äta upp min högra sko…
Kärnkraft har väl alltid varit någon slags statsangelägenhet i Sverige även om företag mer eller mindre oberoende av sagda stat får drifta. Att man lägger ner 40-50 år gamla verk är inte problemet utan att det inte funnits något förvaltningstänk hos staten när det gäller kärnkraft dvs:
Vad är den ekonomiska livstiden för ett verk? När måste man ta nyinvesteringsbeslut inom denna ekonomiska livstiden för att undvika funktionsstörning? Är det framtida behovet förändrat vid tiden för nyinvesteringsbeslutet?
Vattenfalls planering för nyinvesteringar i verk vid skiftet 2014-2015 som stoppades av S/MP reflekterar inte god förvaltning. Ersättningsverken skulle ha varit mer eller mindre klara då.
Det är mycket politiskt fingerpekande och mycket ansvar ligger på S/MP/V men om borgerligheten hade haft något slags förvaltningtänk under Reinfeldt 2006-2010 när man hade majoritetskoalition och relativt lätt hade kunnat driva fram ersättning av gamla verk så hade situationen varit en annan. Istället fick vi Nuon.
Naturliga monopol bör regletad i statens regi. Alternativet är rövarbaron i fortet vid vadstället. Att sälja Sydkraft till tysk rövarbaron (Eon) var hål i huvudet! Strategiska resurser hör det allmänna till, att föredra framför “Dimond age” liberalextremism.
Att sedan staten pga historiska uheld är liktydigt med kungligahuvudkomunen uppe i lappmarkerna. Är djupt olyckligt för kulturfolken i syd.
Samma opposition som i regeringsställning helt nyligen såg till att produktionskapacitet motsvarande cirka 20 TWh per år lades ned skriker nu högt om att vi behöver 60 nya TWh till 2030.
https://via.tt.se/pressmeddelande/3346045/socialdemokraterna-kraver-ett-nytt-energipolitiskt-mal-till-2030?publisherId=142377
Nja, snarare så är det så att en reglerad elmarknad skapar ett överskott medans en avreglerad marknad skapar ett underskott. Syftet med avregleringar är normalt sett att man vill minska överskottet då det anses vara “dyrt” och onödigt.
Förvisso ett norskt perspektiv men ändå intressant om räntan och varför den inte torde sjunka snabbt.
https://www.nrk.no/ytring/det-haster-overhodet-ikke-med-rentekutt-1.16778904
Någon som har en tanke om alla dessa optimister? Ser de något sätt att tjäna pengar på att få folk att tro att räntan går ner?
Undrar exakt samma och lika oförstående. Om vi inte tror att proppen är ur och att vi har ett ekonomiskt fritt fall som vi bara inte fullt ut fattat ännu. Så kan det såklart vara. Konkurserna haglar förvisso men arbetslösheten har inte dragit iväg ännu. Men, vi har fortfarande potential på fastighetskrash som kan dra med sig bopriserna ner på grund av proxy och då kanske räntan måste hetssänkas? Fast riksbanken ska väl bara kolla på inflationen… eller hur var det nu de sa.
Optimist? Räntan går ner för Sverige har lågkonjunktur
Tror det syftades på storleken på räntesänkningen utifrån räntekostnader hushåll. Men ja, det krävs ju rejäl lågkonjunktur för så stor räntesänkning.
Räntekostnader = ränteplågade
Importerad deflation driver ner svensk inflation. När nu Kina startat fabriken efter Covid samtidigt som man har svag intern efterfrågan i byggsektorn så driver det priserna nedåt. Importerad deflation var “problemet” under hela lågränteperioden när Riksbanken fick använda mer eller mindre genomtänkta metoder för att få upp inflationen till 2%.
“En del som vill Sverige illa vill dock ta snittpriset av de fyra elhandelsområdena för att göra politiska poänger om att avveckla det svenska elsystemet, välståndet och välfärden.”
Jag tycker hela systemet med elprisområden verkar gjort för att vilja Sverige illa. Det verkar designat för att skapa så mycket splittring i Sverige som möjligt.
Skälet sades från början vara att vi skulle kunna ha kvar vår billiga el och slippa exportera så mycket till EU men resultatet har blivit att man effektivt skapat massa byråkrati och konflikter.
“Varför är elen så dyr hos oss?” “De tar våran el!!!”
Folk fokuserar väldigt mycket på sådant som “elhandelsområden”. Problemet är att det finns för lite el, inte vilken byråkratisk modell man har valt. Om folk på stenåldern hade varit politiker hade vi fortfarande suttit i grottan och bråkat om hur många kottar och pinnar som ska fördelas till var och en, istället för att skapa välstånd och utveckling. Elhandelsområdena är också mest en konsekvens av att det inte går att frakta ner elen från Norrland söderut i tillräcklig omfattning. Det var nämligen en av uppgifterna som de nerlagda kärnkraftsreaktorerna hade, att bidra till den överföringen – men det tänkte man väl inte på när de togs bort.
Angående exporten blir det lite av ett cirkelresonemang. Om man exporterar el till utlandet får man betalt, det är inte gratis. Det innebär att våra statliga bolag gör stora vinster om det finns stora differenser på marknaden. Det kan man förstås betala tillbaka till de svenska kunderna om man vill. Det blir samma pengar i slutändan. Den “billiga” elen försvinner inte i tomma intet, någon får pengarna. Men staten tänker sig väl att behålla de pengarna så då blir det en slags extra energiskatt istället.
Man kan möjligen argumentera för att elen generellt är felprissatt. Att el och el inte är samma sak. Om du får 100% vindkraftsel så kommer din fabrik att stå still när det inte blåser. Får du baskraft från gas eller kärnkraft så kommer fabriken gå varje timme, varje dag hela året.
Man kan argumentera för att detta inte prissätts inte korrekt eftersom marknaden inte fungerar som den ska p.g.a omfattande politiska ingrepp. Om den fungerade som den ska så skulle min fabrik teckna avtal med en elproducent och sedan fixar de el till mig varje timme 365 dagar om året, och om de inte gör det så har vi avtalat om dryga skadestånd och dyra kostnader när produktionen står stilla. Det innebär att producenten måste säkerställa att de alltid kan leverera el och möta sina åtaganden. Vilket i sin tur innebär att efterfrågan på vindkraftsel skulle vara relativt låg, eftersom den bara går att använda i den mån den kan balanseras med andra kraftslag utan att risken blir för hög för att vi ska få brist.
Ja hela detta system är ju rätt idiotiskt och har rätt mycket av en skrivbordskonstruktion över sig. Det blir ju som att det ska vara billigare att köra bil i Norrland för att vägarna är så lite trafikerade där uppe. Hör inte hela vägnätet till Sverige gemensamt? Varför hör inte hela elnätet gemensamt till Sverige?
Tyvärr handlar det nog som vanligt om politiker (oftast oavsett partitillhörighet ) som inte har ordentliga kunskaper eller ser tillräckligt långt fram i tiden. Då kommer ju också frågan – vem har röstat fram dessa tanter o farbröder till beslutande positioner?? Jo det har vi gjort själva och varför tar vi inte eget ansvar (när vi vet vad som är bäst) och tar tillbaka makten från de som vi upplever ha så stor inkompetens….
Min egen reflektion är att jag själv inte vill sätt min fot i det pissmyrenästet som kallas politik.
Har inte tid eller ork, det får andra fixa med osv.
Tja då får vi vackert sitta med genomförda galenskaper och gnälla i efterhand…
Nej, vi har inte röstat fram tanterna och farbröderna. Partierna har röstat fram dem och vi har bara fått rösta på partierna. Det är sällsynt att personkryss påverkar partiets rankning av kandidater. Jag skulle gärna se att vi direkt fick påverka vilka som blev valda och inte partierna. Ett sätt vore att inte ha någon ordning av kandidater utan enbart en förteckning över dem. Endast mängden personröster skulle avgöra vilka kandidater som besätter mandaten. Då skulle vi få en direkt möjlighet att utkräva ansvar genom att inte rösta på dem i nästa val, utan på andra. Eller så inför vi en annan av mina käpphästar, ostracisering.
En gång i tiden funderade jag på att engagera mig inom politik. Det varade fram tills dess att ett parti försökte värva mig och jag insåg att jag inte är ett moraliskt vakuum.
Det jag menar är ju precis det du beskriver. Vi vill kräva ansvar av andra men tar inte vårt eget och engagerar oss politiskt i något parti. Hur ska vi annars kunna förändra politiken? Det går ju så klart inte över en natt men om vi inte försöker så får vi behålla det vi har i dag.
Vy från Hotel Adlon.
Nåja, elen kommer inte ur tomma intet så nog blir det några fler jobb än 20 vaktmästare.
Och så kan förstås problemet hanteras och lösas. Man kan säga till Microsoft ”när elen kostar över 80 öre/kwh pga effektbrist så får ni ingen leverans av el”. Då tvingas Microsoft att fixa backup och/eller komplettera med serverhallar på annat håll.
Det går ju alltid att bygga ut elproduktionen, ny vindkraft finns på förslag, men tyvärr finns det folk som inte gillar att se vindkraftsvingar när de tittar mot horisonten. Det gör inte jag heller, men kärnkraft är ett tveksamt alternativ. Om så inte varit hade vi idag haft rejäl produktion av kärnkraftsel i moderna reaktorer. Att gråta över att man skrotade två antikviteter ute i Biskopshagen, varav den ena gått på dispens från säkerhetskraven sedan 2015, håller inte. Däremot var det förstås klumpigt att sälja generatorerna för deras moment hade behövts ett tag till, går fint att köra en generator som motor för att sätta fart på svängmassan och sedan som generator för att hämta el. Men för mig och alla andra som investerar i batterier för att stabilisera nätet är det mycket bra att man passade på att även plocka bort generatorerna. Och än har ju inte nätet klappat ihop helt.
Rent statistiskt råkar det vara ett faktum att kärnkraft har ungefär samma tillgänglighet som vindkraft. Dock lite skillnad eftersom vi vet att vindkraft inte ger oss något om det parkerar sig ett stabilt vinterhögtryck över Norden och att en och annan reaktor vanligtvis klappar ihop när elen behövs som mest. En faktor bakom förra vinterns elkris var att flera reaktorer i Frankrike stod still.
Så om det skall vara kärnkraft så skall det vara nya reaktorer, men de byggs inte. Däremot byggs det vindkraft. Frågan är hur mycket vind det går att ha i nätet, krävs ju backup om det blir mycket vindkraft, även utan gigantiska högtryck.
Solceller som många gläds över, så även jag, är en marodör därför att de producerar inte under en stor del av året. Om solelen inte skall dumpa elpriserna totalt och skapa negativa elpriser under soliga sommardagar så måste varenda solpanel kompletteras med reservkraft. Kanske brännmotorer som gör både el och värme och som drivs av bioavfall, alltså gas. Räcker gasen? Fast det vore helt ok att köra på fossilt om gasen tar slut, men för allt i världen, gör inte flytande ved av träd och växter.
Kolla vattenkraften i norrland.
Det är inte många arbetstillfällen när det väl är på plats. Tror det är extremt få nutida kraftslag som är arbetskraftintensiva när de väl är byggda.
Den där solcellsanläggningen som glupska krämare säljer för 200K, men fakturerar 120K för pga bidrag, kräver lika många kwh installerad effekt som ger el när solen inte lyser. I praktiken kostar alltså solcellsanläggingen som köparen lägger upp 120K för minst 400K. Jag hävdar att krämaren av solcellerna tjänar 90K.
5.99% är en väldigt hög ränta. Är det verkligen någon som har det? Vi har 4.59% 3 mån/rörligt.
Ja, jag har 5.99% i ränta på Nordea, men får ränterabatt på det, så den verkliga räntan är lägre.
Vi får vell se kring räntan många drömmer och hoppa
https://www.dn.se/ekonomi/hantverkare-drabbas-av-krisen-ingen-vill-renovera-just-nu/
Men många är sysselsatta i bygg och även runtikring
Hörde även rykte eller det stämmer att en mycket stor tror det var Hedin ändrar privatleasing upplägget från att ta risken själv med restvärdet till att lägga över det på kund och erbjuda billig ränta på leasingen
Stora förluster på g mail värdeminskningar på elbilar ( killgissning)
Blir intressant att följa om/hur det går med refinanseringens av obligationer 2024 för många fastighetsbolag , och hur risk hanteras med ev konkurser och nedskrivningar
Tur bostadsbristen löser alla världens problem iallafall 😉
För att inte splittra Sverige och skapa orättvisor gällande företagande så behöver Sverige omgående återgå till ETT elområde med ETT pris.
Det blir väldigt märkligt när företagare inte kan konkurrera på lika villkor när elpriset är så olika inom samma land. Hur tänkte dessa politiker – antagligen inget som vanligt.
Vi behöver även en energimyndighet som verkar för Sveriges bästa och som ej kan rubbas av ideologier och politiska inriktningar vart fjärde år.
Sunt förnuft är en bristvara i detta avlånga land.
Felet är inte elhandelsområden har olika elpris, felet är att det fattas stabil elproduktion i södra Sverige, det hjälper inte om det finns stora överskott i norr som inte kan användas