Surrounded by losers
Mick Jagger, Strange Game – intromusiken till Slow Horses
Misfits and boozers
Hanging by your fingernails
You made one mistake
You got burned at the stake
You’re finished, you’re foolish, you failed
Jag har nu plöjt klart tredje säsongen av Apple TV+ suveräna brittiska filmatisering av Mick Herrons spionromanserie Slow Horses. En serie helt i min smak, genre och som jag tror att många av mina bokläsare skulle uppskatta. Serien har allt – fantastiska karaktärer, perfekt casting och intrig som man bara kan få fram i romanernas värld.

Slow Horses handlar om den fiktiga slutavdelningen för misslyckade MI:5-agenter, Slough House, dit man flyttar pinsamma eller dåliga agenter för att tvinga dem att till slut säga upp sig av vantrivsel. Slough House styrs av den gamle räven Jacksom Lamb, nu på djup dekis och suveränt castad och spelad av Gary Oldman som får spela kanske sitt livs roll i en sorts nedgången och åldrad version av George Smiley från nyinspelningen av Tinker Tailor Solider Spy. Vilket på ett meta-vis gör det ännu roligare.
Huvudperson är annars den fagre, lite väl överambitiöse men naive River Cartwright som hamnar på Slough House efter att bland annat skickat en säkerhetsvakt till sjukhus under en MI:5-övning där terroristenfiguranten dessutom lyckades spränga ett tåg.
Det finns många faktorer jag sympatiserar med 100% som romanförfattare, som den totala avsaknaden av nostalgi och plot armour (nåja, Jackson Lamb har nog rustning) för huvudpersonerna, där det stryker med etablerade karaktärer i varje säsong. Ofta på meningslösa vis utan något som helst hjältedåd. Det stora persongalleriet gör också att man inte kan vara säker på vem som stryker med härnäst, eller hur illa de råkar ut. Det finns alltid nya förlorare att fylla på med i Slough House.
En annan faktor jag själv använder är knepet att hitta på en egen bi- eller underorganisation til underrättelsetjänsten. Detta gör att man dels kan hitta på vad som helst, dels inte kan anklagas för att avslöja något om faktiska förhållanden och dels kan skapa interna konflikter. Jag har gjort detta med Avdelningen för särskilda insatser (ASI/Aset) i Höstol/Höstregn, med Insatsenheten samt Redovisningsavdelning Marviken i Redovisningsavdelning Marviken, och i aktuella Hjärtaserien med Särskilda omständigheter. Mike Herron har Slough House och The Dogs som exempel, samtidigt som hans MI:5 är någon sorts blandning av inrikessäkerhetstjänsten MI:5 och utrikessäkerhetstjänsten MI:6, bara för att kunna ordna fler sorters handlingar. Och det är bara att köpa in sig i detta, för det är helt suveränt.
Första säsongen är råast och fokuserar på inhemska högerextremister som kidnappar en ståuppkomiker med invandrarbakgrund några generationer bakåt. Andra säsongen ska jag inte säga så mycket om på grund av alla vändningar, men tar sitt avstamp i gamla sovjetiska illegalister, dvs sedan länge inplanterade spioner med falsk identitet vilket varit mycket relevant de senaste åren då ryska illegalister avslöjats i t ex Norge och Belgien. Själv har jag ryska illegalister i min Hjärtaserie, där en råkade bo några kilometer från det verkliga ryska paret som greps för spioneri tidigare, men numera släppts.
Tredje säsongen har ännu fler vändningar, men kanske tappar lite mot slutet då det är den i särklass våldsammaste och mest actionbetonade av säsongerna, vilket med sin storskalighet kanske gör att den tappar i trovärdighet i slutet mot de tidigare, särskilt mot första säsongens småskaliga brutalitet. Men det stryker med flera etablerade karaktärer i senaste säsongen. Samtidigt gör de litterära förlagorna att säsongerna inte upprepar sig, utan varierar i handling även om vissa grepp återkommer som konflikten mellan Dogs och Horses.
Apple TV+ har här iaf skapat en serie så stark att jag rent av betalat för streamingen bara för att se denna. Och pga arbetsbelastning så måste jag prioritera de få timmar jag har över att sitta framför en skärm och passivt titta på teveserier. Denna är så relevant för mig som genreförfattare så jag har tagit mig tiden.
Stark rekommendation. Hittas här på Apple TV+, som förstås också går att se på Windows.
Fjärde säsongen verkar redan inspelad, då det finns teasertrailer för den. Då första säsongen hade premiär i april är min ponduspostulering att man spelat in samtliga rygg mot rygg när man ändå haft teamet och ensemblen samlad.
Trailer för första säsongen nedan.
Nästa prioritet att titta på för min del är nog teveserien av Lee Childs Reacher-romanserie, med samma titel. Ska tydligen vara riktigt bra och likt Slow Horses trogen sin litterära förlaga ner till castingen av huvudpersonen Jack Reacher, till skillnad mot filmatiseringen med Tom Cruise. Men givet utrymmet för teveserier lär det väl ta ett halvår innan jag sett Reachers två säsonger på Amazon Prime.
53 kommentarer
Underbar serie, har följt den sedan säsong 1, ingen botox eller fillers så lång ögat kan se. Verkligen befriande.
Haha, nä. Inga Hollywood-utseenden, skulle väl vara Cristin Scott Thomas då möjligen.
En av de bästa sakerna EU gjort är den lagen som tvingar alla streamingtjänster att ha inhemska produktioner. Hollywoodskit är så jävla tröttsamt.
Rekommenderar starkt den tyska serien Dark.
Ja, gediget bra serie.
Upplevelsen dras ner 1 poäng av att jag inte kan casta från mobilen till min chromecast via AppleTV, utan måste spegla hela mobilen vilket leder till en antydan till lagg mellan ljud och bild. Mvh Dagens i-landsproblem.
Finns kanske ngn app till datorn? Att det finns på Apples produkter är kanske inte ngn tröst.
Älskar Lamb 😂
Om man vill komma lite billigare undan än att skaffa en Apple TV-modul kan man skaffa en Chromecast med Google TV, lägga till Apple TV där och spela Apple TV+-program från Google TV-interfacet på TV:n.
Har man en Xbox så finns apple TV där med. Funkar jättebra.
När jag hade Apple TV+ under en provmånad så gick det utmärkt att titta på datorn i Google Chrome.
Reacher kan rekommenderas!
Alan Ritchson gör Jack Reacher rättvisa. Tom Cruise not so much.
Såg något clip från serien, där Ritchson spelade suveränt med väldigt små medel. Bara ögonen sade allt.
Jag skulle passa på Reacher då den har anpassats för mycket i mitt tycket (gissar då jag inte läst böckerna) för en publik som har ADHD samt måste ha häftiga slagsmål samt effekter.
Böckerna är risiga… man vandrar till liten stad hittar en döing kör en sherlock holmes grej i jackans innerficka får fram personens livsöde och tonårsförälskelsens pappas regnummer. Hamnar i slagsmål med polischefens dotters kille. Slår ner alla. Får sitta i finkan 6h. Träffar en bartenderbrud som är utbildad astronaut och läkare och vet allt om polischefens frus pappas politikerbror som är korrupt och äger ett medicinföretag som tillverkar och smugglar vapen. Alla buntasihop i slutet och reacher vandrar vidare, till fots mot nästa byhåla där han springer på ett lik gör en sherlockholmes i myntfickan på döingens jeans och….
Ingen kan väl direkt beskylla Child för att variera grundhandlingen särskilt mycket, det är mall 1A för manus. Men det funkar bra för att döda de där timmarna tåget försenas p.g.a. anledning 1A (“signalfel”) eller “folk i spåret” och man inte har varken wifi eller mobiltäckning.
Vattenflaska, lämplig bok och extraproviant tillhör grundprepping för oss arbetspendlare.
Nja, första säsongen är rätt trogen den litterära förlagan(även om alla tål rätt mkt mer stryk än i boken)
Säsong två har dock blivit mer våldsam vilket är lite synd
Mm, hans muskelpaket spelar också en del. Han är en stor man.
Nej, Cruise är väl ungefär en halv meter för kort i rollen, om jag minns rätt. Om nya serien har bättre trogenhet mot böckerna än filmerna så låter det bra. Fast vågar man göra slagsmålen korta och extremt brutala när publiken är van hollywoodfilmernas utdragna halvtimmes puckla-på-varandra-utan-skador?
Jo, det var rätt brutala slagsmålsscener. Kort, effektivt och inte så mycket Matrixdansande.
Spännande – tack för tipset! Streamar just nu Fargo och är positivt överraskad (i varje fall av säsong 1). Saknar för övrigt en riktigt bra “social recommendations” app/site för filmer/serier/podcasts där man kan matchas med vänner/andra som har liknande smak.
TV serien är lite ojämn men ses generellt som bättre än filmen.
Då strömningstjänsterna fragmenterades i 100 olika där bara netflix gör en krona i vinst så är det svårt att få en bra översikt.
Fargo, Slow horses, Severance och “falsk identitet” är ju magiska ut TV-synpunkt
Men sen finns det så kalla action som är så verklighetsfrämmande att man somnar. Reacher, John Veke med flera kittlar inte alls. Det känns som underhållningsvåld som nån ser som aldrig sett våld.
Severance var suverän – väntar på säsong två! Falsk identitet är på listan, men hittar inget ställe att strömma den från?
Håller med om samtliga du räknar upp! En annan favorit är The Old Man på Apple TV där Jeff Bridges spelar pensionerad agent som lever under annan identitet, där id röjs och han måste fly. Bra handling där han visar att de gamla takterna sitter i.
Ser fram mot att True Detective kommer i dagarna med ny säsong. För er som gillade Band of brothers och The Pacific kommer den nya Masters of the air den 26 januari.
Jag tycker Fargo når sin topp i säsong tre, med en absurd och skruvad historia med sanslösa karaktärer men som ändå fungerar märkligt nog.
Om man inte sett True Detective så bör man uppskatta även den om man gillar Fargo. Fler tips med liknande karaktär är The deuce och Snowfall.
True Detective var suverän, förutom säsong 2 – nu väntar jag på nästa säsong. Tack för tips om the Deuce och Snowfall!
Min frus favo skådis Oldman gör en så bra roll att hon inte klarade att titta mer än två avsnitt…
Hon hatar att han är så sleezy (Ha Ha) Men serien är faktiskt skitbra!
Det är den vägen vi alla ska vandra
Oldman är magisk i denna gestaltning.
Och hälsa din fru att det här nog är så nära den “riktiga” Oldman man kan komma 😀
Tim Powers är ibland lite elak mot sina hjältar.
Bosch och Jack Ryan på Amazon Prime är sevärda. På samma tjänst är The Grand Tour är rätt underhållande. Clarksons Farm är ganska trevlig också.
Trodde inte du tittade på tv…;)
Tja, har inte haft tablåteve sedan 2006. Streaming blir några timmar om året.
Måste jag nog se, tack för tips.
Annan mycket bra serie från Amazon Prime från för några år sedan är Patriot. “Dråpligt” är bara förnamnet.
https://en.wikipedia.org/wiki/Patriot_(TV_series) eller https://w.wiki/8hmi om den första länken inte fungerar. 18 avsnitt på kring 40 minuter var.
“””
Patriot is an American comedy-drama television series […]. It premiered on November 5, 2015, on Amazon Prime Video, with the remaining first-season episodes released on February 23, 2017.
Premise
To prevent Iran from going nuclear, intelligence officer John Tavner must forgo all safety nets and assume a perilous non-official cover (“NOC”) of a mid-level employee at a Milwaukee industrial piping firm.
“””
Klipp:
https://www.youtube.com/watch?v=-F-IHvF5OCA
https://www.youtube.com/watch?v=bbjMstR7wbU
En till som sett den! Sorgligt förbisedd serie, smart och kul på sällsynt sätt. Stark rekommendation härifrån med.
Jag älskade Patriot! Så många gånger som den serien fick mig att gapskratta, och det är inte ens en komedi! Som när han ska rita en perfekt cirkel, men måste byta hand som han ritar med för annars blir han påkommen med att det var han som skrev en viss lapp…
Oldmans gestaltning av Lamb är värd både en Bafta och en Emmy. Det närmast sublima maktspelet mellan Taverner, Dame Ingrid och den korrupte inrikesministern tillför den redan hårt skruvade handlingen en extra dimension. Måste ses.
Reacherserien är däremot en besvikelse – Ritchson får rent av Dolph Lundgren att framstå som en begåvad skådespelare. Filmerna med Cruise är betydligt bättre…
Slow Horses får enligt SvD en femte säsong.
Yes!
https://www.svd.se/a/BW8lp0/spiondrama-med-oldman-far-femte-sasong
om jag skulle rekommendera något som kanske kan falla herren i smaken baserat på hur du beskriver slowhorse, så är det
terminal list på amazon, ungefär lika bra som jack ryan men lite mörkare.
https://www.imdb.com/title/tt11743610/?ref_=fn_al_tt_1
En längre serie som inte heller är så dum om man vill se en modern “western” och en serie som bygger karaktärer samt en trovärdig värld är serien justified.
https://www.imdb.com/title/tt1489428/
Om jag minns rätt, så var väl författarjävlens alster under förhandlingar för serieskapande.
Är det rätt minnesbild och har du möjlighet att delge oss om framtida serie/filmatiseringar?
PR- och marknadsföringsprocessen för dessa är inte i mina händer så jag kan bara kommentera det som publiceras publikt.
Reacher har jag plågat mig igenom. Dåliga skådisar brukar kunna passera om dom talar annat språk men i reacher är det så att jag reagerar på hur stolpigt det är ibland. Imponerande att dom lyckats hitta en reacher som är imponerande stor. Så stor att han knappt kan röra sig normalt.
Annars tipsar jag om franska agentserie jag glömt namnet på eller den där Jack Ryan…
Falsk identitet, kanske?
Franska “Falsk identitet” är svårslagen inom genren – ett Homeland för vuxna…
Böckerna är lysande med ett fantastiskt och underhållande språk, i vart fall på originalspråket. Tycker att ha läst samtliga böcker innan ger ytterligare dimension till serien (där jag sett nästan hela första säsongen hittills). Brittisk subtil humor när den är som bäst.
För alla som gillar Oldman så kan jag rekommendera hans regidebut ”Nil by Mouth” från 1997. Det är typ den värld han kommer ifrån. Rått och tragiskt, lysande skådespelarprestationer, av bl.a. Ray Winstone
https://www.imdb.com/title/tt0119792/?ref_=ext_shr_lnk
Vad är streaming?
🙂
Titta på teve via Internet.
Jag blev fast i samma ögonblick som Jackson Lamb vaknade, livrädd, för sin egen brakskit.
Vi är otroligt nöjda med att s4 verkar vara färdiginspelad, och att s5 har fått go från produktionen.
Tack för tipset! Låter som en serie helt i min smak. I övrigt ser jag knappt på tv alls. Blir kanske nån timme i veckan. Saknar det dock.
Office möter MI5, inte kul, inte bra, inte verklighetstrogen. Hur en enda kunnat få jobb på MI5 är ett under av parodi. Redan efter 8 minuter har 3 av karaktärerna brutit mot 5 av grundreglerna som är det första man får lära sig.
Hade det kategoriserats som parodi hade det varit en helt ok serie men nu ska detta vara ett Drama och Thriller vilket det har mindre än 2% av.
Nu stirrar folk sig blinda på Oldman riktigt bra parodi på den inkompetenta chefen. Om det vore ens i närheten av verklighet skulle denna sparkats för länge sedan.
Bara det att på 3 säsonger kan ingen av huvudkaraktärerna ens hålla ett vapen i närheten av rätt. Varje magasin har runt 80 till 2500 skott. Enda gången de får slut på am är när de ska Mannen som ska varit nära att bli en av de så kallade “Dogs” har axelstödet i armhålan.
Om man tänker på serien som en parodi, och tar bort att ca 80% av karaktärerna faktiskt inte ens klarat 2 dagar av uttagningen kan det finnas behållning.
Steve Carell som agent 99 är faktiskt mer verklighetstrogen!
Men om man tror att MI5 som kollar upp folk varje månad då man lärde sig den hårda vägen om Phyllbi
Haha, YES, favoritserien N01.
‘Oldman är i sitt esse, fastnade direkt, sträcksåg alla 3 avsnitten efter jag hittat med hjälp av LW, som “promotade” säsong 3 på twitter med den bevingade textraden:
Surrounded by losers, misfits and bosers…
Har ni inte sett den är det bara att kolla!!
Det finns ganska många sevärda. Utöver flera av de som redan nämnts: “The Nightmanager” med Hugh Laurie och Tom Hiddleston som i stora delar följer John le Carrés roman med samma namn. En miniserie som inte binder upp ett halvt arbetsår i kontrast till 24, Americans och Homeland.
Jag skulle också rekommendera Niel Gaimans filmserier. Hör ju inte riktigt till genren men verkligen roliga och udda. Good Omens samt American Goods heter de och ja böckerna är också läsvärda.
Ok. Tog dig på orden. Fixade Apple-tv och plöjde igenom alla tre säsonger. Första sisådär, kände lite för mycket av utstuderad “vämjelig” och otrevlig Lamb. Serien växte dock i de andra två. Så nu ser jag fram emot både säsong 4 o 5.