I morse gick tydligen strömmen i stora delar av min kommun Mark. När Vattenfall skulle koppla runt problemen gick ytterligare en station sönder på grund av överbelastning. Alla ska ha tillbaka strömmen nu sägs det, men elnätet klarade alltså inte av belastningen.
Ett fel i någon station orsakade ett större strömavbrott på upp till 15 000 elkunder i främst Marks kommun under morgonen. När Vattenfall skulle koppla runt felet så gick strömmen igen på grund av överbelastning och över 20 000 kunder var som mest utan strömförsörjning.
Kommunen uppmanade rent av på sin hemsida om att man ska spara på elen.
“Vattenfall arbetar fortfarande med det pågående strömavbrottet och man uppmanar nu privatpersoner och företag att försöka hålla nere sin elkonsumtion så mycket som möjligt för att underlätta omstartsarbetet.”
Kommunen aktiverade sin krisledning, men ansvarsprincipen säger att man bara har ansvar för det man har ansvar för normalt även vid kris eller krig, så det handlade om hur skolor, dagis och omsorg skulle hanteras utan ström. Antagligen även kommunalt vatten och avlopp, samt den kommunala fjärrvärmen. I övrigt är ansvaret för strömförsörjningen nätägaren Vattenfalls, och inte kommunens.
Som sig bör, bör tilläggas.
Kommunen har förstås ingen kompetens kring kraftnät, utan den finns hos Vattenfall. Däremot har kommunen kompetens om t ex vilka som behöver omsorg och vilka av dessa som måste prioriteras vid strömbortfall, vilket inge kristsar i Stockholm skulle ha koll på. Ansvarsprincipen är i grunden positiv, problemet är när man behöver utomstående hjälp utanför organisationen. Kommunen bad därför allmänheten att titta till grannar med särskilda behov:
“Hemtjänsten utreder just nu vilka vårdtagare som kan vara drabbade av strömavbrottet. Du som tillhör allmänheten kan hjälpa till genom att sträcka ut en hand till grannar och andra i din närhet som kanske behöver stöd.”
Själv sitter jag på Ellevios nät i västraste delen av kommunen och berördes inte.
Vattenfalls kunder verkar fått tillbaka strömmen vid det här laget.
Det väsentliga här är att vi idag iaf lokalt i Sjuhärad nådde en punkt där elnäten inte klarade av konsumtionen på grund av ett fel i en station och det blev följdfel. Dit har vi kommit nu. Elnäten är så ansträngda och eftersatta att ett fel kan göra att nätet inte längre klarar omkopplingar när det är vinterkallt.
P4 Sjuhärad verkar trots infiltrationen med antisemiter och terroristsimpar, som hanterat kanalens sociala medier, och sin simpning för Putin åtminstone gjort sitt jobb och haft vettig information i ärendet. P4 ska agera krisinformationskanal vid kris och krig. Dock var detta trots allt inte politiskt, så de kanske kunde hålla sig i skinnet den här gången. Terroristsimparna och antisemiterna lyckades inte P4:s säkerhetsansvarige hitta, tydligen hade ingen någon som helst aning om vem det var som rattade P4 Sjuhärads sociala medier, inte ens den för ändamålet anställde sociala medieransvarige. Så de är väl kvar.
I morgon blir det snöstorm i Göteborg, Bohuslän, Dalsland, norra Halland och här i västra Sjuhärad. Det blir intressant. Förbered er på krigsrubriker från det stackars Göteborg som nog inte haft dagens minusgrader sedan 1986 och som är ännu mer okunniga om begreppet snö än stockholmarna. Alla göteborgare minns dock 17:e november 1995 och ser nog fram emot en ny generationssnöstorm med nostalgiska tårar i ögonen.
66 kommentarer
Nu importerar Sverige från Tyskland o Polen, man kan anta att det är kol el, är Karlshamsverket igång?
325 g CO2 per kWh i SE4 nu tydligen. Brunkolel.
325 gram per kWh, hejja Sverige.
Strömmen gick vid 06:30 i morse , men det viktigaste för dagen var redan ordnat Kaffe !! 🙂
Jag klarar mig bra med vedspis och kakelugn, men lite synd att det hände just denna morgon med 21 minus burrr
Bara att vänja oss vid detta, tidigare i livet hade man strömavbrott vid minsta lilla vind/blåst och nu blir det vid minusgrader i stället. Frågan är om inte alla värmepumpar är en katastrof när alla blir direktverkande elpatron vid minusgrader vilket måste öka förbrukningen enormt i systemet.
Ja, finns rimligtvis en punkt där det slår över rejält för VP. Minns inte hur långt vår egen går, men jag minns det som att “så kallt har vi aldrig haft” samt att “då får jag elda med ved ändå”. Den har ju som LLVP inte en elpatron på 7 kW och kommer inte kunna värma huset under en viss temperatur.
Finns ett antal alternativ på LLVP-marknaden idag som är angivna att klara 25 eller till och med 30 minusgrader utetemperatur. Vet av erfarenhet också att en LLVP inte stendör när utetemperaturen går lägre än de har angivna prestanda vid, även om man någonstans naturligtvis till slut inte längre får någon uppvärmning från den som räcker som enda uppvärmning. Men då ska det vara riktigt kallt med en sån. De där -40 graderna i Älvsbyn kanske kvalar in.
Är man orolig så kan man ju också välja en pump som är angiven för snäppet större bostadsyta. T.ex. om man har 150 m2 och står i valet och kvalet mellan en som är rekommenderad för 120-170 m2 och en annan som är rekommenderad för 160-200 m2 så kan man ta den större modellen, det brukar inte ens öka kostnaden särskilt mycket. En bra handlare kan garanterat komma med förslag dimensionerat för detta oavsett vad man har för yta som ska värmas upp.
Har själv tittat på detta nyligen då min gamla LLVP börjar bli till åren kommen och förtjänar en ärofylld pensionering på spanska solkusten. 🙂
LLVP är inga problem för de saknar elpatron, det är uteffekten som faller med temperaturen. LVVP däremot är ett problem eftersom de oftast ha en elpatron som ägarna låter vara aktiverad. Det enda säkra är BVP som inte kostar mer än LVVP om det bara går att borra.
Man undrar ju varför elnätet är överbelastat, vad är det som tillkommit sedan det drogs i mitten av 50-talet eller så?
Man undrar ju hur det skall bli på landet i framtiden, kanske blir solceller med batteri och en rejäl dieselgenerator helt nödvändigt, Starlink likaså och huvudsaklig uppvärmning sker med LLVP vid högre temperaturer och ved vid lägre.
Eller så kommer SVMPC till makten och förbjuder boende på landet för att rädda klimatet eller ptminstobelägger det med licens. Lite som de sovjetiska inrikespass där man inte fick bosätta sig hur som helst.
Eller så har vi tur och Michael Byden blir statsminister och uppmuntrar boende på landet mot att du får vissa plikter inom totalförsvaret som att hålla lite odling igång, se till att det finns en färskvattenbrunn med rejäl kapacitet, att ditt hus kan användas som förläggning med ett rejält lantkök, att du håller viss mängd mat i förråd samt att du sätter upp övervakningskameror på hög mast som kan spana över terrängen.
Vem vet?
Det var väl MP som sade att bo i hus/villa på landet inte var yteffektivit, bättre fler bor i staden i höghus då det tar mindre landyta och resurser i anspråk, gröta ihop alla så man kan gå/cykla eller åka kommunalt istället för att ta sig till jobb,skola och andra aktiviteter med fossilbil
Det som tillkommit sedan nätet drogs på 50-talet? Helt säkert har det byggts fler hus. Många har säkert konverterat vedpanna till värmepump. Även om värmepumpen har bra effektivitet så betyder det ändå en ökad förbrukning. Sedan har folk börjat med elbilar. Sedan har mindre gårdar som sedan länge inte varit aktiva jordbruk konverterats till hästgårdar. Stora företag måste begära uttag av effekt hos nätägarna. Det gäller inte för småförbrukare. De är många däremot. Många bäckar små skulle man kunna sammanfatta det som.
När det gäller hus/områden/elnät från 60-90-talet så har förbrukning mest minskat, då direktverkande el har bytts mot värmepumpar, och hus har även energieffektiviserats.
Om elförbrukning har ökat beror det på att det byggts mer sen.
Men från tidigt 60-tal och tidigare så hade husen olja/koks/kol/ved-uppvärmning, dessa områden har idag högre elförbrukning pga värmepumpar och lite direktverkande el.
Är inte elnätet uppgraderat så är det i princip alltid ansträngt till bristningsgränsen.
Det ska komma sex centimeter snö i Göteborg i morgon. Det ska för all del bli väldigt blåsigt också, men om Göteborg inte klarar sex centimeter är det hög tid att lägga ner stan.
Alla äldre SUV-förare kommer som vanligt krypköra och vägra köra in i korsningar så fort det kommer ny snö, blir totalt kaos som vanligt.
Just det, meddelade chefen idag att jag jobbar hemma i morgon. Inte för att min Toyota Aygo har några som helst problem med framkomlighet i terräng, men för alla långsambilister och så alla som orsakar krockar med följande trafikstockningar genom att ligga en halvmeter bakom.
Men du har väl en Volvo också? Den kanske frun har.
Japp, frugan har Volvon. Hade en finare bil innan men inflationen gjorde att jag fick byta ner mig. Men jag har nu ägt Aygon snart ett år och kört 2000 mil utan några problem och den drar runt 0.4 liter bensin per mil. Idag är ju dieseln inte mycket dyrare men du har en enklare konstruktion som inte går sönder. Olja, filter och nya bromsar är det jag har gjort vilket jag räknar som slitdelar.
Det kanske inte är 6 cm snö som orsakar eventuella problem utan snarare att de 6 cm som faller, faller i stormbyar samt att x hundra tusen skall ta sig till jobb och skola etc.
Det icke-Göteborgare inte fattar är att det som orsakar problem är inte snön i sig, utan de tvära väderomslagen, ena timmen/dagen 2 plusgrader och 25 m/s, nästa timme/dag 7 minusgrader och snö för att sedan följas upp av plusgrader återigen. Typ.
Som inflyttad i Gtb har jag erfarenhet av både Gtb och landsbygd och utan tvekan är det enklare på landsbygden. Där finns gott om plats, en bråkdel av trafiken och dessutom erforderlig utrustning här och var för att ta bort eventuell snö. Bor du dessutom i Norrland där du har ett mer arktiskt klimat, ja då är det ännu enklare då tempen håller sig på minus-sidan i en längre tid, dvs du slipper helt de svårigheter som temperatur-variationerna i söder orsakar. Lätt att då sitta på sin kammare och vara självgod och som boende i en stad skulle man ju kunna raljera på ett liknande sätt om landsbygden, typ “sluta klaga för att soppan eller elen är dyr, ta bussen för tusan”. Men då det vore lite småkorkat och baserat på en felaktig analys håller man sig så klart för god för att göra det – motsvarande vore klädsamt.
20-årige grabben som har första vintern som körkortsinnehavare körde fast vid infarten till huset häromdagen. Då hade det inte kommit sex centimeter ens, faktiskt ingen nederbörd alls.
Däremot blåste det. Där han körde fast var det en hårdpackad driva med bara 20 cm snödjup, vilket räckte i kombination med halvdana däck och dålig teknik.
Men sex centimeter kan ställa till det rejält om det är hård blåst och långt mellan plogningarna. Snödreven kan vara allt från fluff till nåt mera frigolitartat, det kan vara barmark 2 km, sedan är det en hårdpackad 50 cm hög driva.
Visst är det bra att det finns lite Polska brunkolsverk som kan rycka in när vindsnurrorna står stilla. Och räcker inte det så kan vi alltid stänga av strömmen hos de som är fattigast när det blir kallt *host* ursäkta “använda ekonomiska styrmedel för att anpassa konsumtionen till produktionskurvan hos de de förnyelsebara energikällorna”
Först stänger vi av strömmen för alla som röstar mp. Sen deras stödpartier.
Utgår från att du skämtar eftersom rösthemligheten utgör en hörnsten i en representativ demokrati.
Självklart kopplar MP-röstarna självmant bort sig från elnätet nu.
När det är snorkallt ute blåser det inte och då finns det ingen vindkraft. Om man som MP-röstare använder kärnkrafts, brunkols- och oljeel nu när det skitkallt så är man en hycklare.
Då MP ofta är ute och cyklar 😁 så antog de att vinden i ansiktet var just vind = vindkraft blir bra då det blåser jämnt.
Måste säga att kylan imorse överraskade, det blev en frisk mil på cykel när det helt oväntat var -17 grader i Göteborg. Enligt prognosen skulle det vara -4 till -3 grader.
I mitt område hade SMHI rätt på någon grad när, helt klart inom varje rimlig felmarginal både på prognos och på egna mätningar. 🙂
hm, ser inte fram emot att cykla hem ikväll – appen visar “-13, känns som -19”
Cykla långsamt, så slipper du åtminstone den värsta vindeffekten.
I morse norr om Göteborg, på denna kalla vinterns kallaste dag, såg jag en ensam hjälte som pendlingscyklade in mot stan. Detta noterades med beundran från en varm och go bil. All respekt till er som gav er ut. Med vänliga hälsningar från Solskenscyklisten.
Det finns mycket att diskutera runt svensk energipolitk, men jag måste ändå klargöra en sak
Skilj på produktion och distribution. De är visserligen inte helt oberoende, men problemet som beskrivs ovan är ett problem med eftersatt distribution. Vi hade kunnat ha alla gamla reaktorer igång, men det hade inte påverkat situationen ovan.
+1
Och sannolikt är inte ens de problem som finns i distributionen inblandade i det som det här inlägget handlar om.
Jag som långtida läsare vet att bloggaren ibland kan vara lite raljant, men rätt ska ändå vara rätt. 🙂
Men elnätsavgiften är ju skitdyr så att de stackars fattiga elbolagen ska ha råd med att hålla elnätet någotsånär dugligt.
(Kommentaren kan innehålla spår av sarkasm)
Nwj, nej, nej, nej, nej, nej, och åter ett mycket bestämt nej. Det är totalt skitsamma om det är fel på produktion eller distribution, elbrist är elbrist, basta.
+1
Hur vågar du komma här och störa när boomers sitter och pondusspekulerar och hatar allt som inte är som när de var barn.
Jag skrev väl om elnätet, inte kraftproduktionen?
” Elnäten är så ansträngda och eftersatta att ett fel kan göra att nätet inte längre klarar omkopplingar när det är vinterkallt.”
Vi vet inte vad som hände, kanske något misstag eller tekniskt fel. Rätt långt till att hela elnätet är eftersatt.
Det är “bara” att investera ikapp, vi vet hur man gör. Det kommer att kosta samt betalas av abonnenterna men hellre ett elnät som klarar behoven alla dagar om året än elransonering genom “flexibel efterfrågan” så fattiga får frysa när det är kallt ute.
Man kan argumentera för några MW reservelverk i varje kommun som kan stötta lite som bonusfunktion. När vi är beroende av elbilar för diverse service och det börjar bli glest mellan avgasbilarna behöver vi av civilförsvarsskäl ha dieselgeneratorsäkrade snabbladdare på några mackar per småkommun. Men det är på marginalen även om det ger ett “Karlshamn” för nationen och påverkar inte den lokala dimensioneringen så mycket.
Ja eller så gör man inte det för prischockerna ökar lönsamheten. Och skall man investera ikapp kanske det avslöjas att man inte klarar uppgiften, lite som överföringsavgifterna som redan skulle byggt ut stamnätet.
På vilket sätt är vi i Stockholm okunniga om begreppet snö? Definiera gärna kunskapsluckan.
många verkar ha lite storstadsförakt som tar sig uttryck i ryggradsreflexmässiga kommentarer, tror inte det är något speciellt just den här gången heller
För att travestera Pelle Pälsänger något, när han upplyser den till Nollberga nyinflyttade Assar: “Det bästa med Stockholm är E4:an och järnvägen därifrån.” För Götet, byt ut E4 mot E6 eller riksväg 40.
Problemet med Stockholm är alla inflyttade 08:or. 😉
Stämmer ganska bra. Infödda stockholmare (10%) är genuint trevliga men alla förställda utbölingar (90%) som är desperata att visa upp en yta är en plåga.
Nja. Infödda Stockholmare är väl som folk är mest. Dvs en del är skittrevliga och bra människor, en del är kompletta idioter men de flesta nånstans däremellan.
Det samma gäller väl för de övriga “90%” som inte är bördiga Hufvudstaden. Visst finns det mkt yta där uppe och i bland förbluffas man över detta, men det gäller ändå långtifrån alla.
Man ska vara försiktig med att generalisera populationer.
Finns väl knappt 08:or nu för tiden när ingen skaffar fasttelefoni?
Folk i Västsverige brukar prata väldigt mycket om Stockholmare. Det är väl naturligt antar jag. Men Stockholmare brukar inte bry sig så mycket; de har knappt varit i Göteborg
Folk i Sthlm brukar iaf ofta prata om att de inte bryr sig om Gtb. Det är väl ett tecken i sig på att de faktiskt gör det. Och det är väl naturligt antar jag.
Er “feministiska snöröjning”.
Fast det är ganska bra att man först röjer trottoarerna där vi Stockholmare går, istf att prioritera gatorna där det ändå bara är förortsbor som kör.
Fast det är olika maskiner och chaufförer som röjer gator och GC, det är därför det är så korkat med att hävda vi röjer GC först
Stockholm= mycket folk på liten yta, bilar överallt, snön får inte skottas ned i vattnet utan ska fraktas bort av miljöskäl, klart de har det besvärligt de få gånger det blir stökigt.
Det vanliga mindervärdeskomplexet.
Kanske E22an ansluter till Stockholm och trafikkaoset var egentligen regeringens fel trots SMHI och vägverkets varningar.
Practical Engineering har en riktig intressant film hur en “återstart” av elnätet går till och utmaningarna som finns.
https://youtube.com/watch?v=uOSnQM1Zu4w&si=6vXsTFcAs6a-AzIs
Vi är nog många som minns snöfallet 17/11 1995, men en del av oss minns också strömavbrottet 27/12 1983.
Eftersom Mp inte var i närheten av riksdagen 1983 var det aldrig något som hände 1983. Strömavbrott är något helt nytt som aldrig tidigare förekommit.
Jag minns på sätt och vis även stormen 69. Jag föddes nio månader senare.
Jag minns också en storm 1969, förmodligen bättre eftersom jag var 11. Men kanske inte samma storm, detta var på allhelgonahelgen och en kollega från Göteborg minns en storm tidigare på hösten. Ett vackert fyrverkeri när träd som slitits loss av stormen studsade mot elledningarna utanför mina föräldrars villa. Efter det grävde elverket ner elledningarna.
Här vill jag invända att det huvudsakliga snöfallet skedde på kvällen 16/11 (alltså på torsdagskvällen). När man klev upp på fredagsmorgonen, var det en gnistrande klar och vacker vinterdag. Jag kom hem från ett möte i Oslo den kvällen och minns fortfarande hemresan från Landvetter flygplats. Den tog sin lilla stund.
Strömavbrottet i december 1983 minns jag också. Vår butik hade en urgammal elektromekanisk kassaapparat som kunde handvevas, så vi fortsatte att serva kunder i skenet av stearinljus. Närbutiken som var granne med oss kunde inte ens komma åt växelkassan i sin hypermoderna kassaapparat, än mindre registrera några köp.
Höststormen 1969 gav oss några dagar ledigt från skolan och sedan en massa häftiga vindfällen att beundra på vägen till skolan efter stormen.
Topplistan https://www.svt.se/special/stromavbrott-vi-minns/
David Sundén, ekonomie doktor, skriver idag en debattartikel i Expressen om att LKAB och H2GS inte kommer att få lönsamhet i sitt fossilfria stål. Någon som kan kommentera? Skulle det inte bli av kanske det kan underlätta för oss i södern.
Om resten av världen struntar i omställningen så vill nog ingen betala mer för fossilfritt stål, handlar mer om att lura bort konkurrenter genom att få dom att fördyra sina produkter samtidigt som deras egna industrier kör på utan miljökrav.
Det är väl en av samma lilla grupp med snubbar som varit emot H2GS länge och finansieras av ett gäng miljardärer som inte är med på projekten? Dvs mer av samma och inget nytt.
Sen om dom har rätt eller fel är en annan fråga. För min del så låter det dock som att det är dumt att skippa dessa projekt och låta bolag i andra länder göra samma sak istället. Då väljer man alltså att låta vår gamla unkna co2-tunga stålindustri dö ut pga konkurrens från de nyare alternativen i andra länder.
Vi kommer få en murad spis med kamininsats installerad under året lagom tills det blir kallt i höst.
Känns som det kan vara väst pengarna att ha den tryggheten både med skenande elpriser och möjliga elavbrott.
Mysfaktorn är ett stort plus.
Murar ni upp en helt ny skorsten eller murar ni in en insats i en befintlig murstock? Om ni fortfarande kan välja insats så rekommenderar jag att ni tittar på effektivitet och om det går att få inbyggda fläktar. Kolla även ljudnivån på fläktarna.
Ett till tips är att om möjligt få in luft nära eldstaden.
Ett kilogram lufttorkad ved förbrukar cirka 6 m3 luft och det är ju onödigt att få in den iskalla luften i huset när den egentligen bara ska till eldstaden.
+1
Undra om central effektreglering av elbilsladdning skulle ha löst överbelastningsproblemet ?
För varje dag som går så blir jag mer och mer övertygad om att investeringen i sol och batterilagring var nödvändig.
Saknas bara en rejäl 3-fas dieselgenerator om strömmen skulle vara borta ett par dagar i kallaste vintern.