Artikeln innehåller annonslänkar för Hemsol.
De breda börsfallen från igår fortsätter i de asiatiska tidszonerna under torsdagsmorgonen och kronan försvagas snabbt och har nu tappat 3% mot dollarn på några dagar. Elpriserna blir skyhöga idag när kylan tilltar. Hushållens snitträntor på bolånen fortsatte att stiga i november och nya rörliga lån snittade på 4.89% i ränta.
Stockholmsbörsen fortsatte att falla igår och backade med -1.60% för OMXS30 och -1.180% för OMXSPI. Indexen är därmed ner -1.73% respektive -2.19% sedan årsskiftet. Negativa börser brukar innebära att kronan försvagas och så även nu. Dollarn är nu upp på 10:28 SEK och har då stärkts över 3% sedan botten på 9:97 SEK innan årsskiftet. Euron kostar 11:23 och har alltså stärkts ca 2% mot kronan. Amerikanska långa räntor stiger för övrigt och 10-åringen kostar nu 3.88%, men tvååringen backade till 4.23% och det pratas förstås om att Federal Reserve kommer sänka sin styrränta. Eller inte. Vad som är faktiskt analys och vad som är drömmar är ju lite otydligt när det gäller högavlönade ponduspostulerare inom ekonomi och finans.
Guldpriset ligger kvar på 676:- SEK per gram.
I USA föll börserna, men inte lika illa som i Sverige. S&P-500 gick -0.80% och Nasdaq 100 -1.06%. Inom FAANGST föll Tesla hårdast med -4.01%.
På tal om rövhatten, vatniken, antisemiten, putinisten och apertheidmannen Elon Musk, så konstaterar Fidelity att sedan Musk tog över Twitter har värdet på bolaget fallit 71.5%. Annonsörer har stuckit, särskilt efter att Musk bad dem dra åt helvete, varpå de nickade och gjorde det. Idag består annonserna av olika cryptoscams samt porr och jag själv har inte ens fått någon reklam alls på flera veckor efter att systematiskt blockat alla annonsörer.
Är det då något med sociala medier? Nä. Socmedjätten Facebooks aktie steg ungefär 100% på samma tid och har på tolv månader ökat 176% i börsvärde, och Nasdaq 100 gick ju som bekant över +50% förra året. Så det är enbart affärsgeniet Elon Musks, som ju helt kontrollerar det avnoterade Twitter, förtjänst som ensam bolagsdiktator. Således bra att han bara äger drygt 10% av Tesla och inte kan bestämma helt själv där.
100 miljarder satsade på Twitter har blivit 28.5 miljarder. 100 miljarder satsade på Facebook har blivit typ 200 miljarder. Det är ca 7x så mycket bättre. Vi ser fram emot den där MMA-fighten mellan Musk och Zuckerberg, fast Musk backade visst.
I de asiatiska tidszonerna faller förstås börserna nu under morgonen. ASX 200 går -0.39%, Hang Seng -0.02%, KOSI -0.78%, Nikkei 225 -0.53% och Straits Times -0.94%.
Kylan biter sig fast med skyhöga elpriser och det pågår tävling i vem som kan få lägst temperatur på sin termometer där nere någonstans under -40 på sina håll. Flera kärnkraftsreaktorer har driftsproblem (tydligen leder inte nedlagd kärnkraft till högre elpriser enligt Miljöpartiet och Socialdemokraterna, men om en reaktor drabbas av driftsstopp så stiger elpriserna enligt de samma, vilket förklaras som en anledning till varför man inte ska ha kärnkraft – har man inga kärnkraftverk så kan inte elpriserna stiga när en reaktor stoppas eller tvingas gå på halvfar, utan elpriserna blir permanent högre hela tiden istället, smart va!) och även om vinden ännu inte börjat mojna så väntas skyhöga elpriser i eftermiddag.
Priserna är marginellt lägre i den norra rikshalvans SE1 och SE2, med snittpriser på 99 öre per oskattad, onätad och omomsad kWh. Snittpriset i södra riskhalvan med sina 90% av befolkningen blir också 99 öre, men är något högre om man börjar bråka om decimaler. Maxpriserna blr 162 öre vid 18-tiden ikväll och snittpriset dagtid blir 115 öre i för SE1 och SE2 och 116 öre för SE3 och SE4.
Jag påminner återigen att om du vill ta in offerter på solkraft till villan, jordbruket, företaget eller bostadsrättsföreningen, vänd dig till Hemsol (annonslänk) för att få en eller flera offerter från företag specialiserade på din typ av installation.
De extrema elpriserna är ännu inte här dock, men vi får se om det kommer. Elpriserna brukar dock dämpas lite av helg, så vi får se.
SCB rapporterar att genomsnittsbolåneräntan fortsatte stiga i november. Nya rörliga avtal, vilket är det man för statistik på, snittade på 4.89% och det blir väl dit någonstans som tremånadersräntorna justerats till för befintliga rörliga lån antar jag. En del band sina räntor dock, vilket gjorde att nya bolån totalt sett snittade på 4.80%.
Tillväxttakten på lånen har nu nästan helt upphört och ökade endast med 0.5% i årstakt.
Bolåneräntor har inte varit så här höga sedan finanskrisen 2008 – 2009, undantaget riktigt långa löptider över fem år som låg på de här nivåerna runt 2013 – 2014.
73 kommentarer
Väldigt kul att läsa hur Musks fan club försvarar varför det är bra att X tappat 70+%.
“Det handlade aldrig om pengar, det handlade om makt”
Kommer nog gå till historien som världens snabbaste kapitalförstörelse 🙂
(utan att brott är inblandat)
Även om mr Musk bara äger 10 % av bolaget kanske det är preferensaktier med stor röstandel, isåfall bestämmer han mycket, kan man se det, någon som vet?
Också läsvärd artikel kring elbilar och dess behov av naturresurser och varför vi ska ställa tydliga krav på hållbarhet i alla led.
https://www.svd.se/a/bgVpdB/sa-hackar-barn-fram-mineraler-till-elbilar
Trevlig snö och vinddag önskas alla!
Tesla är börsnoterat, det är samma aktier för alla vad jag vet.
Tursamt nog så tillverkas fossilbilar till skillnad mot elbilar av flygande enhörningar som fiser ut regnbågar. Annars hade man ju fått se artiklar om naturresurserna som går åt för att tillverka en brännbil.
Det ena utesluter inte det andra dock är det ju tydligt att hela tillverkningskedjan behöver revideras, troligen även så för fossilbilar – hållbarheten behöver ju finnas i alla led och även jag kommer om något är köra elbil, troligen ID7 GTX, vi kommer alla den vägen vandra. Men artikeln indikerar ju att det fortfarande finns “glapp” att ta i beaktande och allt inte riktigt mognat ännu.
I de allra flesta normala demokratier är ju en aktie en röst det vedertagna
I Sverige har vi ju byggt ett system som är relativt unikt där man skyddar storägarna från nötternas påverkan eller krav på ansvar.
Sossarna har ju genom sina många år vid makten och rörelsen skyddat storkapitalet både genom extremt förmånliga röstregler i aktiebolag samt en lönerörelse och skattemodell som skattat löntagare och skyddat bolagsägarna som investor med flera.
Det är roligt när alla skriver “en ingenjör har mer i lön i resten av världen”. Yes. tacka facket och sossarna för det.
Det är bara det ärvda kapitalet som skall skyddas. Vi kan inte låta folk få pengar eller makt bara för att de är smarta och har utbildat sig 😉
Din sista mening kan även uttryckas som “vi vill inte tappa väljare”.
Han kontrollerar bolaget fullkomligt. Så det spelar mindre roll att han bara äger 10%.
Sen kan man ju undra över hur mycket aluminium som kommer ifrån Ryssland till S/X karosser samt batterierna.
Problemet här är väl knappast primärt att elbilar driver fram ett behov av glimmer? Det är ju Madagaskar som inte respekterar barns rättigheter. Ett djupt korrumperat land med illegal gruvbrytning där produktionen går till Kina som i sin tur “tvättar” råvarorna. Madagaskar har dessutom drabbats hårt av klimatförändringar pga you-know-what. Ett hyfsat bra perspektiv här: https://alltomelbil.se/kronika-barnarbete-ar-inte-en-forutsattning-for-elbilar/
Sedan kan vi väl alla ta ett djupt andetag och lova oss själva att minska våra privata inköp av prylar som är tillverkade i Kina och i våra yrkesroller jobba för att helt eliminera all sourcing från Kina och andra korrumperade autokratiska regimer?
Ja det är lite kul, ett jäkla liv när Marabou och andra bolag verkar i ryssland men tänker inte på var resten av ens prylar kommer ifrån.
Nu är det väl iofs rimligt att prioritera bojkottning av aktivt krigförande länder som hotar vår nationella säkerhet i närtid, men det hindrar ju inte att vi också måste fundera och agera över andra länders beteende.
Men bästa politiken för att förbättra villkoren för dessa utnyttjade stackare måste ju då vara att handla ännu mer från dessa korrupta regimer, eller hur..? “Wandel durch Handel” hette det visst…
Näha, inte det? Men om vi kallar det för keynesianism 2.0 kanske det går att sälja in?
Jag är luttrad. Moral är en lyxartikel, medan moralism är betydligt billigare att införskaffa.
Det där är ingen lätt fråga, men det finns faktiskt dom som i varje fall funderar/jobbar på det: https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/RC-9-2020-0102_SV.html
Sen är frågan om vad som har hänt sedan 2020?
Ja, ponera att vi struntade i den moraliska aspekten när det gäller Ukraina, och istället säger att vi ser om vårt eget hus. Ukraina får se om sitt. Ukraina är inte vårt moraliska ansvar.
Fast det blir ju konsekvenser om Ryssland vinner kriget i Ukraina …
Blir det större växthusgasutsläpp om barn arbetar i gruvor än om vuxna gör det?
Här i SE3 toppar elprisethosTibber på strax över 2 kronor idag så även om det är högt är det inte enormt högt. Och det brukar bara vara några veckor per år. Bättre än förra året om det stannar på de här prisnivåerna.
Då är det mer oroande att jag tycker mig se att det är mycket mindre röda lappar på matvarorna så detta riskerar att omkullkasta budgeten. Jag får trösta mig med att drivmedelspriserna fallit.
Kollade aktuella boräntor med min amerikanska bank 6.21% 30 åring fixed (vilket är standard). I princip så ska man på det amortera av hela lånet på 30 år så 3.33% amorteringskrav också. Så vi i Sverige har det faktiskt väldigt bra.
Att ha bolånet som ett 30 årigt Annuitetslån med fast ränta är riktigt skönt ändå. Då vet man exakt vad man ska betala varje månad och då betalningen är samma summa månad till månad år efter år så brukar det kännas lättare att betala då lönen går upp varje år (tills man går i pension).
Måste väl ändå gå att refinanca dom lånen? Vill minnas att det var sjuukt många jänkare som band om sina lån under pandemin.
Absolut går att refinansiera på ett nytt lån som är 15 eller 30 år i princip när du vill, kostar ingen avgift. Men annuitetslån är lagda så att låntagaren betalar större procent ränta i början och mindre amortering vilket gör att banken tjänar på det i vilket fall som helst. Alltså efter ett år på ditt 30 åriga lån har du inte amorterat 1/30 del utan lite mindre vilket innebär att banken tar hem mer vinst ju tidigare du refinansierar.
Som sagt. Temperaturen är på väg att sjunka än mer, samtidigt som blåsten avtar och verkar på många ställen understiga de ca 4 m/s som behövs för att ett vindkraftverk ska producera el.
Vindkraften producerar nu cirka 37% av den sammanlagda installerade vindkraftseffekten i Sverige (5254 MW av cirka 14 300 MW [år 2022]), och det lär knappast bli mer när vinden mojnar.
Det kan väl aldrig bli så att vindkraften står still när den behövs som mest..?
Fast till skillnad mot kärnkraft så har vindkraften ingen prishöjande effekt när det inte blåser, utan där finns enbart en prissänkande effekt vid blåst. Så lösningen är att vi behöver mer installerad vindkraft!
Ja, så är det. Jag exrapolerar att om vi bara har vi vindkraft kommer elpriset pendla mellan noll när det blåser och oändligt, eller nästan som Teslas börsvärde när det blåser.
Det är den sk Helldeneffekten.
Stenevilinjen har jag redan beskrivit i gårdagens Ukrainatråd.
Problemet med att bygga ut vindkraften är att den kräver planerbar elproduktion för att balansera stamnätet sk frekvensstabilitet. Ju mer vindkraft, ju mer planerbar produktion krävs för att upprätthålla en god frekvensstabilitet.
Frekvensstabilitet handlar om kraftsystemets förmåga att upprätthålla balansen mellan produktion och förbrukning. Frekvensstabiliteten är direkt kopplad till hur väl denna balanshållning efterlevs i systemet, både under normal drift och efter att systemet utsatts för en störning.
Frekvensstabiliteten är i huvudsak beroende av tre egenskaper i systemet:
Tillgång på svängmassa (kinetisk energi), reserver och dimensionerade felfall. Dessa tre är varandras designförutsättningar och måste anpassas till varandra.
Svängmassa är systemets samlade roterande energi (kinetiska energin) och avgörs av mängden direktanslutna roterande maskiner. Vid eventuella fel i kraftsystemet bidrar svängmassan till att bromsa frekvensförändringen genom den upplagrade roterande energin som finns i synkront anslutna turbiner, generatorer och motorer. Detta gör att kraftsystemets frekvenssvar vid störningar blir långsammare med stor rotationsenergi och andra frekvensreglerande funktioner har möjlighet att återställa frekvensen.
Reserver är till för att återställa systemet vid såväl normal drift som vid störningar. Om störningens omfattning är inom N-1-kriteriet ska stödtjänsterna för frekvensregleringen, primärregleringen, automatiskt hantera situationen och aktiveras inom 5 till 10 sekunder. Vid störningar utanför N-1-kriteriet är primärregleringen inte dimensionerad att klara av att återställa frekvensen till ett nytt stabilt läge. Då ska istället en rad skyddsfunktioner i form av snabbt effektstöd från HVDC-länkarna (High Voltage Direct Current) och i sista hand lastbortkoppling aktiveras för att hindra frekvensen att sjunka till så låga nivåer att produktionsanläggningarnas underfrekvensskydd aktiveras. Vid ett sådant scenario befinner sig kraftsystemet i nöddrift.
Dimensionerade felfallet i ett kraftsystem bestämmer maximal obalans som kraftsystemet ska tåla utan att hamna utanför tillåtna driftgränser för fastställda storheter såsom frekvens, spänning och ström. De största produktionsanläggningarna avgör kostnaderna för primärregleringen under hela året, i och med att ju större produktionsbortfall som kan ske i ett kraftsystem desto mer reserver måste systemoperatörerna hålla tillgängliga. Bortfall av kärnkraftsanläggningar utgör oftast p.g.a. att de är de största produktionsanläggningarna, det största felfallet inom det nordiska systemet.
År 2045 bedöms Sveriges elbehov vara 330 TWh och eleffekten de mest ansträngda timmen bedöms vara 49 GW. En stor del av den bedömda ökningen i elbehov till år 2030 och 2045 beror dels på industrins omställning för att nå klimatmålen, dels på nya elintensiva industrier som Hybrit och H2 Steel.
Vi behöver årligen ett produktionstillskott motsvarande en stor kärnkraftsreaktor fram till 2045 för att täcka kommande förbrukningsökning samt för att ersätta befintlig produktion som går ur tiden. Det är därför inte möjligt att klara denna utmaning endast genom väderberoende produktion. Nu står kraftsystemet inför det faktum att flera kärnkraftsanläggningar har tagits och kommer att tas ur drift utan att ersättas med annan planerbar kraftproduktion.
I och med nedläggning av kärnkraftsanläggningar blir det färre i antal som bidrar med dessa stabiliserende egenskaper. Det medför att de kvarvarande kärnkraftsanläggningarna får en större påverkan på kraftsystemets driftsäkerhet och även sin egen produktionsmiljö. Frekvensstabiliteten blir sämre ju mer väderberoende, icke planerbar elproduktion vi bygger.
Så om vi ska ställa om elproduktionen till mer väderberoende elproduktion så måste vi av nödvändighet bygga mer planerbar elproduktion. Vattenkraft är ett sådant alternativ men vi kan inte bygga ut älvarna mer än vad vi redan gjort. Då återstår bara kärnkraft om vi vill ha 100% fossilfri elproduktion i framtiden.
Shh, det faktum att SVKs kostnad för nätstabiliserande åtgärder som ökar i takt med vindkraftsproduktionen är inget vi skall tala tyst om.
Det skall defintivt inte belasta vindkrafsprojekten, utan kollektivet. Precis som anslutning till landnätet för de havsbaserade vindkraftsprojekten (som inte blir av annars)
Vi kan säkert bygga vätgaslager. 100 Globenbergrum räcker i en vecka för 10000MW. Det kostar bara sisådär som 5 st OL3. Som ger 7500MW, fast i 48 veckor om året.
Oplanerbar, stokastisk elproduktion bygger antingen på att den inte behöver täcka sina balans och stabiliseringskostnader eller att förbrukningen är lika flexibel som produktionen.
Det är därför elmarknaden är enbart på energimängder och spotpris, inte på leveranstillförlitlighet.
Till nästa vecka väntas temperaturen i norra Sverige stiga med runt 40 grader, samtidigt som vinden tilltar d.v.s. de stora parkerna i norr kommer börja ge mer. Min killgissning är alltså att priserna kommer att sjunka då.
Ja, så blir det.
Högre temperatur ger mer energi i atmosfären och därmed mer vind.
Jag tror inte snittet för januari blir så illa om det inte är så att kylan kommer tillbaka eller någon Vattenfallare dabbar sig i en reaktor vid uppstart.
Oerhört vacker katt! Intellektuella vanor har den också. Vad tyckte den om boken? 🙂
Stod för lite om kattmat i den.
haha, vad bra att hålla sig uppdaterad om matkostnader.
Vindkraft är bidragskapitalism.
Så Musk har alltså inte använt sitt innehav i Tesla som ett verktyg för att finansiera sitt rövhattande med Twitter mm?
För han äger bara 10% av en fantasiljon av börsvärde?
De flesta studier idag visar att en elbil har lägre miljöpåverkan efter några tusen körda mil jämfört med en ICE bil. Man har förbättrat tillverkningen map hållbarhet.
Detta räknat på Europeisk medeltysk elproduktion. Tom polsk el ger en förbättring fast det tarlängre tid.
För övrigt är det samma barnmineraler i vindsnurror och i princip alla elmotorer.
Det är nog så att om man skulle erbjuda dessa barnarbetare kollektivavtal så skulle nog elen bli sisådär en hundradels öre dyrare eller så och Teslan säkert ett par kronor dyrare.
Eller så sparkar vi mikjötalibanerna i röven och gräver upp dem ur svrnsk berggrund, men tvingar gruvbolagen att fondera för att återställa. Förr eller senare blir det så dyrt att det går att lösa.
Det finns inte mineraler nog till varken vätgselelektrolys eller elmotorer av modernt snitt att gräva upp för barnarbetare utan det behövs även lite vuxna med i spelet.
Poängen är att det pågår en kampanj mot elbilar, där man ska dra upp att det faktiskt är gruvarbete i grunden,men man ignorerar det gällande allt annat, speciellt brännbilar.
Några livscykelanalyser av elbilar jag skrivit om här på bloggen.
https://cornucopia.se/2018/12/livscykelanalys-84-lagre-co2/
https://cornucopia.se/2019/11/ivl-redan-runt-3500-mil-har-elbilen/
https://cornucopia.se/2020/09/farsk-studie-upprepar-elbilar-slapper/
Elbilar släpper som sagt inklusive tillverkningsenergiåtgången och polsk fulel ut mindre CO2 än brännbilar, som i verkligheten INTE tillverkas av regnbågsfisande flygande enhörningar, utan är lika smutsiga i tillverkningen.
Analyserna utgår också från att man inte återvinner batterierna, vilket sker – gamla elbilsbatterier blir husbatterier, och det har även påbörjats regelrätt materialåtervinning. Nissan har sedan länge ett återvinningsprogram, och det kommer bli stort i framtiden men har varit en nischmarknad med dålig lönsamhet än så länge. Återvinner man batterierna så blir elbilar ännu miljövänligare, men analyserna har än så länge bortsett från det.
Senaste argumentet mot elbilar som brännbilisterna snutit fram är att “tyngden på batterierna ger dålig fjädring”.
Exakt! Och jag hade betalt minst 10 000 till om de hade fått drägliga villkor!
“Det är nog så att om man skulle erbjuda dessa barnarbetare kollektivavtal så skulle nog elen bli sisådär en hundradels öre dyrare eller så och Teslan säkert ett par kronor dyrare.”
Ja.
Problemet är ju att allt är relativt den lokala och nationella arbetsmarknaden. I fattiga länder betalar man fattiga löner.
Självklart är inte kostnadsnivån i samma läge som Sverige eller västeuropa och svenskt kollektivavtal ska inte gälla där men en nivå där alla kan äta sig mätta, få ordentliga skyddskläder och ett drägligt liv – det tycker i alla fall jag och vi kommer nog behöva öppna gruvor i Europa och Sverige framöver. Om en åttaårong hade jobbat i LKAB gruvor utan skyddskläder och inte kunnat äta sig mätt hade nog mediadrevet agerat…
Hela denna debatt om ICE vs elbilar är bara tröttsam och en indikation på att endera fordonstypen är livstilsval lika mycket som praktiskt och ekonomiskt.
Trams som att ICE bilaförare har blöja och desinformation om elbilars förbrukning och LCA är lika oseriöst.
Fakta är att skiftet pågår bort från fossila bränslen men då 80% av planetens energi är fossil kommer vi behöva ändra vår livsföring radikalt och på sätt som vi inte kan föreställa oss.
Ditt sista stycke är de flesta överens om. Men HURet och NÄRet är ständigt rörliga mål. Vad som tycks vara lösning idag kan är sannolikt en parentes imorgon.
Det är för att det är religion.
Försöker hålla mig nyanserad i denna religiösa diskussion men kan ändå tycka följande:
elbilarnas förträfflighet torde avspeglas i marknaden och inte vara beroende av ständig partsinlaga från diverse proffstyckare. Sådant brukar snarare bekräfta motsatsen.
Med detta sagt tycker jag det är oerhört knepigt att få en klar bild, både miljömässigt och ekonomiskt.
Glöm inte heller Spacex, värderingen på Spacex är upp ca 50% sen juli och enligt senaste IPOn värderas det till runt180Miljarder USD. Om det gick publikt skulle det vara den största IPOn någonsin.
Där äger han runt 42% av aktierna och ca 79% av rösterna så det går nog ingen nöd på den gossen.
Nä, drabbar ingen fattig som sagt.
Alla behöver ha en rolig hobby …
Apropå räntorna. Anekdotiskt så kostade huset 3,5msek 2008. Såldes för 7,7 2019. Toppade i värde 10.0 2021 enligt Booli. Nu värderat till drygt 8. Borde finnas nersida på villor även framöver eller, per positivt, stillastående priser i flera år.
Eller som kommer det totalt avstannade byggandet innebära bostadsbrist om några år?
Värderingen baserar sig väl på faktiska genomförda affärer. Vad jag sett och hört är att premiumobjekt säljs och det inte ens är särskilt svårt att få premiumobjekten sålda (inom rimliga gränser) då det finns någon procent med fuck you-money. Men vanliga objekt är svårsålda. Därmed blir statistiken sned eftersom det bara är dyra objekt som säljs, något överdrivet.
Pratade med en som sålt en lyxvilla i byn. Nu menar jag en riktig lyxvilla av nivån att spekulanter körde Ferrari. Det hade gått rätt snabbt, den var inte ens ute som annat än “snart till salu” och köparna skulle sedan lägga skitmycket på att lyxa till det ännu mer. Det finns alltså köpare som inte har ngt problem med pengar. Kontant är kontant oavsett räntan.
Har sett flera renoveringsobjekt och småhus med charm (dvs 100kvm, anno 192x bygge och tillhörande energiförbrukning) sålda för imponerande kvadratmeterpriser i närområdet.
Men det är nog en effekt av att pengar har blivit dyrt, så man köper mindre.
De dyra premiumobjekten på 10+MSEK säljs inte. För tradiga för att locka äkta premiumkunder (tänk danskt stenhus med öppen planlösning a 200kvm enplans för 12 MSEK), men enstaka superobjekt är ute men de köps utan lån (20+MSEK)
“Vanliga” tråkvillor säljs också, men ner ca 20% från toppen.
I nominellt värde är det ca 2019 års nivå, alltså pre corona.
Tror vårt hus backat ungefär 1-1,5MSEK från coronapeaken enligt Booli, gick ner 5% i december 🙂
Det kommer börja lätta snart iom räntor och elpriser stabiliseras, men motverkande är att breffarna börjar ta stryk på allvar. Blir tuffare att uppgradera från 3a till hus när bostadsrätterna tar avgiftahöjningar.
Allt i högsta grad anekdotiskt från skånsk gräddhylla.
Det verkar ha gått under radarn, men Vattenfall har höjt sina nätavgifter med nära 70% efter årsskiftet. För en vanlig villa med 16A säkring går den från 2068 kr/år till 3512 kr/år. Överföringsavgiften höjs från 16,4 till 27,2 öre/kWh. Siffrorna gäller enkeltariff privatperson. Plus moms.
Så varje kWh blir 13,5 öre dyrare, utöver energiskatten på 4,5 öre d.v.s. totalt +18 öre/kWh samt + 150 kr/månad för en Vattenfallskund. Och eftersom det är ett monopol är det bara att betala och se glad ut. Särskilt roligt för de många Vattenfallkunderna i Norrlands inland som har glädjen av att få värma husen med Vattenfalls närproducerade el. När det inte är strömavbrott och -40 grader då förstås, vilket det varit här och var senaste dagarna.
Jag ser att man i media talat om höjningar på runt 12%, eller ca en femtiolapp per månad, men det verkar alltså inte stämma med Vattenfalls egna prislistor för januari 2024 respektive juli 2023:
https://www.vattenfalleldistribution.se/kund-i-elnatet/elnatspriser/elnatspriser-och-avtalsvillkor-foretag/
P.S länken råkar gå till företagspriserna men de är samma som för privatpersoner på vanliga säkringsabonnemang, endast momsen skiljer.
Gäller ju att förstå detta.
En röst på S är en röst på stoppad kärnkraft. MP har ju gått ut och sagt att de under inga omständigheter kommer stötta kärnkraft.
På samma sätt som en röst på M är en röst på att man ogillar invandrare och HBTQ folk. Då SD/KD har påpekat att de under inga omständigheter kommer erkänna att alla människor är lika värda.
Vi är många som väntar på SDs vitbok där man lät oberoende granska att man minsann inte var nazister.
Den har inte publicerats på flera år nu trots att den verkligen skulle innehålla alla dessa bevis som gjorde det legitimt för M/FP att samarbeta med dem
Det är väl detta som är problemet med svensk politik.
Antingen så röstar vi på blocket som tycker att företagskonkurser och elpriser som gör att folk inte kan bo kvar i sina villor är ett “helt ok pris att betala för att godhetssignalera”
Eller så har vi blocket som tycker att högerextrema nästannazister och rysslandsvänner är ett pris man får betala för att ha makten.
Nämen! Ett spotpris på nästan 6 SEK/kWh i samtliga elområden imorgon mellan 17-18. Lägsta pris kring 90 öre/kWh.
Men eftersom de politiska besluten gick att förutspå, måste det väl ändå detta vara det önskade resultatet? Annars hade man väl inte taget besluten. Eller så är det kärnkraftens fel.
*Men eftersom EFFEKTERNA AV de politiska besluten gick att förutspå
Mys.
749,5 öre mellan 17-18 här i SE3 med Tibber. Jag brukar få arga kommentarer när jag nämner sådana här priser och bli beskylld för överdrifter. Men Tibber ljuger inte. Nu är det bara ett par timmar det är extremhöger men vi får väl se under januari
Helldenpriser
I Finland landar spotpriset på 10:- i morgon..
Reaktorerna verkar gå för fullt så man undrar ju om det är en ny marknadsblunder?
Finland är fortfarande beroende av import vid riktigt kallt väder, precis som Sverige. Man bygger inte ut mer än vad nordiska markanden tål.
Och SVK har medvetet inte byggt bort flaskhalsarna mellan nord och syd .
10 SEK i snitt, ser ut att toppa på 20 SEK/kWh.
Faktum att det börjar bli lite tajt. Sverige tar ner 1000MW kärnkraft, norsk vattenkraft är nära max, likaså svensk.
Kylan tar sig söderut.
Vinden avtar mer och mer även i söder och vindkraften börjar gå ner på riktigt. Finland ligger väldigt högt i förbrukning, nästan 15000MW och all värmekraft kör på max , de har säkert startat upp lite reservkraft redan.
Det är balans såklart men minsta störning nu så tror jag vi får ett instabilt nät.
Korrigerar mig själv. Finland saknar ett kokseldat kraftverk på 550MW och en gasturbin som ger ett par hundra MW.
Det räcker alltså att 5% av produktionen försvinner så tiodubblas elpriset.
“Släck lamporna!” – Snart i ett riksmedia nära dig..
Man kommer att tänka på den där ryska propagandafilmen med hamstern…..
Denna är rolig. Den visar ju om inte på att Helldeneffekten är verklig.
kapacitetsreducerad kärnkraft höjer elpriset, avställd vindkraft påverkar det inte och är inte värt att rapportera om.
Objektiva och sakliga journalister var det ja.
https://twitter.com/CarlBerglof/status/1742543097202884892
Exakt. Markbygdens vindkraftspark ligger på 7 MW av 638 MW möjliga, på grund av vad som ser ut som problem med is.
Bara att passera, inget intressant att se.
Ja, och när isen är borta ger det kanske 100MW i bästa fall.
Ekots reporter var tydlig med att det är idiotiskt att satsa på kärnkraft eftersom en reaktor nu går på halvfart i vinterkylan. Försökte ställa Ebba Busch mot väggen – “Varför vill ni satsa på ett energislag som är så här pass instabilt när det är kallt i hela landet?”.
Man blir helt matt..
Antar reporten var född på 80-talet, när vi senast hade ett fungerande elsystem med vattenkraft och kärnkraft 🙂
Busch är dock ett tacksamt intervjuoffer eftersom det saknas förbindelse mellan hjärna och mun på henne.
Hennes självklara svar borde varit att “Vi satsar på kärnkraften eftersom den ändå producerar överlag när det är kallt till skillnad från vindkraften som inte producerar något alls över hela Sverige och det är därför det blir höga elpriser “.
Annika Digreus, gick journalisthögskolan i början av 80-talet så nära.
Det går bra för Tesla nu…
https://carup.se/teslas-bilfartyg-fick-vanda-fullt-av-stinkbaggar/
Angående uppmärksamhet i media om “opålitlig” kärnkraft
Imorgon är prognosen enligt SVK att Sveriges elbehov uppgår till 24 700 MW.
Samtidigt är prognosen för el från vindkraft 1 100–3 900 MW (min-max).
Installerad effekt från vindkraft uppgick 2022 till 14 300 MW, och då var prognosen att totala effekt numera skulle uppgå till strax över 16 000 MW. Vindkraft levererar imorgon således mellan 7 och 24% av sin totala installerade effekt. Dygnsmedlet blir sannolikt inte särskilt högt.
Är det inte rimligt att statlig etermedia ställer frågor kring detta?
Det kan ju gynna fel partier i opinionen.