Artikeln innehåller annonslänkar för Hemsol.
Börserna stiger i de asiatiska tidszonerna under torsdagsmorgonen och kronan stärkts något. Det larmas nu att även hushåll med höga löner och dubbla inkomster nu vänder sig till kronofogden, då man inte längre har råd att betala sina räkningar på grund av sin tidigare överbelåning. Det ska uppstått en likviditetskris i byggbranschen där byggbolagen inte får betalt snabbt nog och inte har råd att ligga ute med pengar.
Stockholmsbörsen stig igår med +0.58% för storbolagen i OMXS30 och +0.73% för det bredare indexet OMXSPI. Den svenska kronan stärks något, men kan väl sägas ligga kvar i horisontell kanal. Euron går på 11:36 SEK och dollarn 10:44. Guldpriset backar några kronor till 676:- SEK per gram.
I USA krymper räntegapet en punkt, men de långa amerikanska räntorna steg och några rejäla räntesänkningar syns inte i korten. Financial Times tror att ECB inte kommer sänka sin ränta i närtid utan kommer läna sin styrränta kvar på fyra procent för stunden.
Nasdaq 100 gick +0.55% och S&P-500 var oförändrad på +0.08% i USA. Inom FAANGST rusade Netflix med +10.70%, medan Tesla var sämst i klassen på -0.63%. Efter börsens stängning meddelade Tesla att bolagets tillväxt kommer bli lägre än tidigare men bekräftade också att man arbetar med att lansera en ny fordonsmodell. Man släppte inte heller några mål för 2024, så läget är osäkert. Förhoppningsvis straffas aktien idag.
I de asiatiska tidszonerna är det blandat under morgonen. Singapore med Straits Times faller och går -0.26%, ASX 200 går +0.48% i Australien och Hang Seng +1.86% i Hong Kong. Nikkei-225 i Tokyo är oförändrad på +0.03% i skrivande stund, och KOSPI i Sydkorea det samma på +0.03%.
TT rapporterar att hushåll med bra inkomster kontaktar kronofogden. Det handlar om hushåll med “bra inkomster” eller med två löner i hushållet, men de har inte längre råd och får inte ekonomin att gå ihop. Anledningen är att räntorna har stigit på mångmiljonlånen på överbelånade bostäder.
Detta har rapporterats på anekdotisk nivå till bloggen senaste året, men man har istället levt på sparpengar i väntan på att allt ska bli som förr. Men förmodligen har nu allt fler av de välavlönade hushållen fått slut på sparpengarna.
Rekommendationen är att kontakta kommunens skuldrådgivare istället för Kronofogdemyndigheten.
Det framgår inte i artikeln, men man kan gissa att problemen är störst där bostadspriserna är högst och med det skulderna störst, och att det främst handlar om hushåll som köpt en bostad de senaste åren, medan de som köpte innan 2010 kanske är mindre drabbade om de inte använt huset som bankomat under de goda åren.
Skuldbubblan knackar alltså på dörren och frågar hur läget är. Förhoppningsvis är det än så länge få som går back, men för många kan det vara en högt fall kopplat till skam ändå, när en belånad livsstil knakar i fogarna. Kom ihåg att det inte är fel att fråga om hjälp, gärna i god tid. Och kom ihåg att även grannen med fina bilen som också har sitt leende påklistrat kanske är lika illa ute som du. Ni håller bägge upp fasaderna och du är inte ensam.
Och du – vårda din relation. En separation eller skilsmässa i det läget med påtvingad försäljning av bostad då ingen av er har råd att bo kvar på en lön kommer kasta ut dig i ekonomisk misär och eventuellt förpassa dig till att bo på soffor hos de vänner du förhoppningsvis har som ej är kopplade till ditt ex, alternativt på gatan.
I en artikel hos Dagens Industri uppges företag i byggbranschen få problem med likviditeten när beställare är långsamma att betala. Byggföretagen har helt enkelt inte pengar att ligga ute med. Lobbyorganisationen Byggföretagens VD varnar för dominoeffekter när allt fler därmed själva måste skjuta på sina betalningar.
61% av byggbolagen rapporterar att de fått problem med sena betalningar och 44% uppger att kunderna bestrider fakturor för att på så sätt kunna skjuta upp betalningarna. Samtidigt tillkommer allt färre nya projekt.
För övrigt varslade solenergiinstallatören Sesol nu 230 personer uppger bland annat Sveriges Radio. Det är nästan var tredje anställd sett till 732 anställda 2022. Bolaget uppger till bloggen att man är över 1 000 anställda idag. Bloggen återkommer med en separat artikel om solkraftbranschen, men det är köparens marknad för solceller nu. Du kan ta in offerter till villan, bostadsrättsföreningen, jordbruket eller företaget via Hemsol, som ska ge dig en eller flera offerter från installatörer specialiserade på din typ av installation (annonslänk). Återkommer i eftermiddag med lite viskningar från sektorn. Är du i branschen och vill dela med dig innan dess, så finns jag på mail.
Elpriserna är i övrigt tillbaka på höga nivåer med snitt på 86 öre per kWh i söder och maxpris på 139 öre. I norr är maxpriset 127 öre och snittpriset 77 öre idag.
131 kommentarer
Fogden blir aldrig arbetslös
Såg en artikel om att Intrum hade goda tider nu.
Oj vad jag förlorat pengar på det bolaget. Kul att det vänder nu när man gett upp på Intrum.
På tal om att ha fel. Satt och räknade på bostadsmarknaden och det verkar nu som att inflationsjusterade priserna är tillbaka på 2014 års nivåer.
Blir det bättre nu hade du fel LW, men än så länge kan du faktiskt ha rätt, bostadsbubblan kan ha pågått i mer än 10 år om det bara blir lite värre nu. Du har pratat om bubblan iaf sen 2011 😉
Dock har du sagt mycket smart genom tiderna och hade gärna sett dig göra en uppdatering på detta inlägg från 2011 om marknadsbublornas anatomi https://cornucopia.se/2011/11/chattar-om-bolan-och-bostadsbubblan-hos/
Vi kanske är i en fälla just nu. Ser många som känner sig stressade för att komma in på bostadsmarknaden för de tror det ska vända nu i vår. Jag är osäker.
Följer man anatomin så bör det dyka ja, eller så var 2017-18 tjurfällan och detta är den riktiga nedgången.
Svårt att veta. Anatomin av kraschen får väl fastställas historiskt. I princip kan 1993-2022 ses som en tjurfälla om kraschen verkligen slår igenom.
Har funderat på om det också är typ tre anatomier. Bubblans verkar ha varit fram till 2017 då kom amorteringskravet. Men i pandemin så sparade folk massa pengar pga inga resor så de kände sig extra rika. Vilket ledde till pandemibublan 2019-2021. Trots detta blev nya bostäder nästan osäljbara sent 2021 och marknaden för nybyggt stannade in. Går att se tydligt på graferna att priserna planade ut Detta var med 0 ränta. Sen kom kriget och inflationen (inflationen som var skapad av krig, 0 ränta och pandemisparandet).
Sen tror jag ett ytterligare problem är att befolkningsframskrivningarna som stadsplaneringen är baserad på är kraftigt överdriven.
Räknar med både mer invandring och mer barnafödande än vad som verkar vara fallet. Samt att antal döda verkar öka också. Så det har byggts för mycket. Speciellt lägenheter där igen verkar vilja bo men som endast köps som investering för att folk ska kunna flytta till hus när de gjort bostadskarriär.
Vi lever i en spännande tid.
Ja det är dåliga tider för de som lånat ut pengar till krass säkerhet. Vinnarna är i vanlig ordning bankerna (lär bli fina utdelningar i år?), och de kraftigt skuldsatta som klarar sina betalningar. Som vanligt alltså. Bloggens läsare som följt tipsen om skuldfrihet och som hoppad över bostadsbubblan 15 år för tidigt är såklart också förlorare. Inget nytt där alltså
Det är en tillfällig topp i elpriserna idag för det blir mer vind både norr och söder om bloggaren framåt helgen och relativt milt väder vilket gör att lastprognosen indikerar lägre förbrukning.
De senaste två dagarna har vi haft tom sommarpriser i söder.
Rådgivarna på kommunerna här har gått ut med att “om du har ett för dyrt boende är det ingen idé att komma till oss. Sälj boendet så kan vi prata sen”
Men som jag sagt flera gånger. Det finns bara i min bekantskapskrets flera hushåll med boutgifter på 40.000+ i månaden. Och då pratar vi inte ens märkvärdiga lånebelopp eller fastighetsaffärer med storstadsmått.
Min ränteanalys är en stillastående ränta under 2024 och på sin höjd en sänkning i september som allra tidigast.
Man ser dock att blotta tanken på räntesänkningar är kraftigt inflationsdrivand. Så det är rätt stor chans att vi har räntesänkningar först under 2025.
Vi var helt enkelt inte så rika som vi trodde. Arbetslösheten har dessutom inte ens kommit igång.
Men den är nästan här. Vi ser ju att konsulter inom teknik/it som kunde beläggas trots hög inkompetensnivå nu helt plötsligt är utan uppdrag.
För övrigt har vi en stor händelse som skiljer agnarna från vetet vad gäller IT.
De som klarade av att hantera att det är enorma säkerhetsbrister i ett gäng stora VPN lösningar (Ivanti/Cisco) genom att aktivt låsa ner system.
Och de som inte viste vad de hade för nått och därmed blev elegant hackade.
Det är mången driftkucku med höga löner som valt att dölja opatchade/legacysystem bakom en brandvägg och som nu finner sig stående med byxorna nere. (Hej Tieto och ofantlig sektor)
Detär uppenbart att “långsam och sävlig” inte längre är bra attribut om du ska drifta IT-miljöer.
Generellt sett underinvesterat under de bra åren, prioriterat utdelningar och bonusar kanske, i nödvändiga uppgraderingar och nu skördar man det man sått…
Dessutom ofta svårt för “driftfolk” att sälja in sina behov då de sällan kan prata med bönder på bönders språk eller som det också heter “prata managemenska med en ledning”.
Kombon med panikåtgärder från de stora inkompetenta IT-drakarna som dränerar kommunernas kassa och Jens Nylanders fakturasajt kan bli ytterst intressant framöver 🙂
De måste ha lånat maximalt isåfall, ca 5 ggr årsinkomsten för att sitta på pottkanten.
Vid de höga skuldsättningarna börjar amoteringar och räntekostnader äta en så stor del av ens disponibla inkomst att det tar på marginalen. Att värdera om bostaden går inte heller idag eftersom det snarare ökar amoteringsgraden.
Det är nog de vi ser pratas om när det gäller kronofogden.
De som har sträckt sig för långt ut på stegen som börjar tippa.
Det kan bli blodigt, och de får kanske välja mellan att sälja med förlust för att sänka månadskostnaderna eller så får man fundera på hur länge man kan stå ut och vilka reserver man har.
Men räntorna kommer gå ner under 2024, men inte relativt sett så mycket att det innebär att 40 000 blir 20 000.
Kanske 30 i bästa fall, om ens det.
En miljon kostar väl 5%,dvs 50 tusen om året. Blir väl 40 tusen netto med 100k limit på 30%. Dvs 3500 i månaden. Man har alltså lånat 10 mille eller så. Det är ju en slant. Men den här kategorin har väl 40-50 ut netto varje månad så om de behåller jobben är det ändå ok.
Det som sänker kalkylen är väl 2-3 st Tesla på privatleasing, eko-bio-organisk mat, privatlärare i Zumba, barnens förväntningar på livsstil osv.
Jag tillhör gruppen losers med hemmafru, ett barn, villa med miljonlån, beroende av två bilar, grabben blir skjutsad till flera fritidsaktiviteter m m, men till och med vi går runt. Det gäller att anpassa sig till att vara köpa det billigaste.
Jag håller med om att räntessänkningen får vänta. Inget som Riksbanken planerar i närtid. Dock, efter sommar/höst 2024 kan 25 punkters sänkning bli aktuell. Det förväntar jag mig om inte något alldeles oväntat inträffar. Riksbanken kommer såklart att fortsätta sänka, men inte i den takt som de mest optimistiska förväntar sig.
Så är det. Det som slår absolut hårdast mot ekonomin är inflation och kronförsvagning.
Om ett par överbelånade byggbolag utan likviditet åker så är det tyvärr något man får ta. Förhoppningsvist kommer det bolag som är mer livskraftiga.
Inga byggbolag är livskraftiga just nu i princip när det gäller privatbostäder.
Kostnadsläget är omöjligt i dagens räntemiljö där ränteutgifterna mångdubblats men kostnaderna för att bygga huset ökat med eller kommer öka med KPI på några års sikt . Först ut är materialet, lönerna kommer ikapp vad det lider.
Man får ha byggjobbare som arbetar gratis eller så köper man materialet till pre coronapriser eller så skänker kommunerna bort mark att bygga på vilket såklart är olagligt.
Vi kommer få en akut bostadsbrist om några år med efterföljande tryck på priserna.
Ekonomikrisen i byggbranchen började redan 3.kvt 2021 då materialpriserna började skena. En mycket stor del av ingångna byggkontrakt är inte indexreglerade, och byggherren är inte förpliktat att kompensera för prishöjningar. En del Byggherrar har dock ändå vald att kompensera delar av kostnadsökningerna för att undvika långdragna rättsprocesser.
Kollade upp ett entreprenadindex på ett avslutat projekt: Kontrakt juni 2021 index gns. 133,25 _avslutat okt 22 index gns. 160,95
Då tror fan att det ekonomin ser dålig ut när man inte har indexreglerat pris.
@Sebulon
40000+ per månad… Jag förstår att det kan hamna där för en månad med högt elpris, kyla och direktverkande el och annat som samverkar. Men på ett år skulle det bli en halv miljon vilket för mig låter väldigt mycket. Kan du bryta ned så jag förstår förutsättningarna för kostnaden?
Förklara för mig som om jag vore fem år gammal varför man väljer att belåna sig så högt att två goda löner inte räcker för att betala normala räntor.
“Ingves sa att det skulle vara låga räntor i många år framöver”
Och om man inte kan lita på riksbankschefen. Vem ska man lita på då tycker du?
Lätt skylla på folk.
Ingen litade på Ingves.
Riksbanken hade ALLTID överlägset sämst prognoser, det var tydligt att Ingves drev en egen agenda, att inte bostadsmarknaden skulle krascha. När räntan var hög gjorde han allt för att den inte skulle skjunka och sedan när nollräntan cementerats vice versa.
De flesta “normala” litade på Ingves.
Det har han ju själv suttit i utländsk media och skrockat åt.
Det är ju låga räntor? Har inte räknat men är rätt säker på att de är en bra bit under medel. Jag ser hellre att man höjer och försöker få till en bättre valutakurs. Om målet är en inflation på 2% bör räntan långsiktigt vara så att man får runt 5% på risksfritt räntesparande vi är inte där och infaltionen är inte nere på 2%. Tog mig tid att räkna och medel räntan sen man började styra mot 2% inflation är faktikst bara 2,3% så får nog ändra mig att ok den är väl inte låg då men oavsett så tycker inte jag att vi ska ha en låg ränta till priset av kass valutakurs men man får väl ge det att det är mest mot dollarn mot euron är det inte lika dramatiskt och så klart svårt för sveriges riksbank att hantera det särskilt mycker annorlunda än ECB ändå.. Så vi kan lika gärna införa Euro då..
Satt och funderade på om det var värt att stoppa in en liten slant på bundet sparkonto nu när man kan få drygt 4 %. Sen räknade jag efter att man blir beskattad på 1.2 procentenheter och inflationen tar åtminstone 2 procentenheter så blir det 0.8 % ränta realt. Inte värt att binda upp några stålar direkt.
Min lägsta ränta just nu är 1.3% och jag har 20% belåningsgrad.
“Banken sade att ni klarar 6% ränta så vi lånade allt vi kunde.”
Att ränteberäkningen om 6% ränta innebar att alla inkomster skulle gå åt till att bo och äta mat, och att den beräkningen förutsatte att inget annat skulle gå upp i pris med mer än 2% glömde banken att nämna.
Var väl ingen som hade räknat med 20-30% inflation på det mesta.
Inte ens vi “dr dooms”
Tror nog att en del av oss varnade för att ränteberäkningarna utgick från att arbetsmarknaden var intakt och inflationen i schack.
Sett i bakspegeln var Ingves en klåpare enligt mig. Varför vänta till maj 2022 med en pytteliten räntehöjning när inflationen började att sticka iväg hösten 2021 – till och med eldad på lite extra av självsamma Ingves genom stödköp av 1-2% värde(lösa)papper ?
Hur många har inte lurats att köpa alldeles för dyra fastigheter under 2021och 2022, och som nu sitter i rävsaxen?
Nåja, de livskostnader som KALPen använder är ju rejält saltade jämfört med existensminimum.
Ställ också frågan varför företagens vinstmarginal ökar men lönerna ligger still?
“personalbrist beror på många faktorer men aldrig lönen”
🙄
Och ändå är det offentlig sektor med sämre löner som klagar mest på personalbrist …
Personalkostnaderna i offantlig sektor har stigit massor, men det är inte i del delar av organisationen som det råder personalbrist sett utifrån som driver de kostnaderna.
Istället sparar man några kronor på frukten.
I offantliga sektorn är det främst pensionen och att man inte kan “dölja” dessa längre utan behöver avsätta riktiga pengar som slår stenhårt.
Den offentliga sektorn har svällt galet mycket på administration, men inte utförare.
Tex när ett brandförsvar har en kommunikatör som lägger ut bilder på IG och tjänar runt 50.
Har de slutat med “tjänstefrukten”, vad tråkigt? Det lät så kul när vaktmästaren kom in med fruktkorgen i kafferummet och sa “var befruktade” och även gamla gubbar som normalt aldrig äter frukt rusade fram och tog en frukt från korgen.
Ja det är helt galet att kommunikatörerna sitter på de lönerna som de gör.
Kommunkatörbluffen och massanställningarna måste vara största vänskapskorruptionen i svensk offentlig sektors historia.
Speciellt i ett yrke med enorm överutbildning är det förvånande att lönerna ska vara över 35.000. De bör max ha samma som en sjuksköterska
Personalbrist är kodord för minst en av följande faktorer:
1) Dålig lön
2) Dålig arbetsmiljö
+1 Huvudet på spiken. Och i sjukvården skulle jag anekdotiskt säga att 2. är det omedelbara problemet. 1. Skulle behöva höjas rejält för att man ska stå ut med dålig 2. men man kan ju åtgärda den senare istället. Det är inte svårt, det är bara jobbigt.
Precis, det sägs ju till exempel att det råder sjuksköterskebrist, men det är ingen som helst brist på sökande till bra tjänster med vettiga villkor. Lönen är inte hög, men det vet man innan man ger sig in i leken.
“Brist” allmänt är väl mest ett kodord för “vill inte betala marknadspris”.
Därför att det oftast (tyvärr) är riskfritt att göra som alla andra. Den belånade medelklassen är too-big-to-fail, det kommer garanterad något statligt ingrepp eller stödpaket om för många får problem.
Men den failar ju nu?
Nja, än så länge sprickar den väl bara lite på ytan ? Jag gissar att nästa som händer är ytterligare en amorteringspaus.
Det är väl fortsatt inte någon majoritet av medelklassen som har stora problem? Eller det kan det ju vara, men att det inte har blivit allmän kännedom ännu.
Svensken är exceptionell på att behålla fasaden uppe.
Inte över hela linjen.
Det är nya bolånetagare som får mest problem, de som köpt bostad från 2017/18 och framåt ungefär. De som har högst belåningsgrad och störst skulder i förhållande till inkomst.
Sedan kan andra ramla dit om man får förändrad privatekonomi, ex arbetslöshet/sjukskrivning osv.
Allas bostäder värderas däremot lägre eftersom det är en marginalprissättning på bostäder precis som på Nordpool.
De agerade goda konsumenter och ville bara keep up with the Johanssons.
Unga människor vill leva i eget hem och enda alternativen har varit att köpa bostäder med höga priser. Priserna har inte styrts på individnivå och det är snarare så att riksbankens politik som styrt räntorna legat till grund för detta.
Om er generation nu är så smarta, varför har ni inte fört en politik som satt oss i detta läge, förklara för mig som en 5 årig.
“Det är ingen rättighet att ha ett eget boende mitt i stan när man är 25. I de flesta länder så börjar man sin bostadskarriär med att bo i sämre områden”
Skyll inte på min generation, det är inte vi som trissat upp priserna. Väldigt få av oss har som absolut krav att bo innanför tullarna i stockholm. Vi var och är nöjda med att bo på mindre orter där det fortfarande är billigt.
Relativt löner och inflation är också småorterna dyrare nu än tidigare. Enligt logiken alltså dumma människor där med.
Logik var inte din starka sida i skolan misstänker jag.
Småorterna är dyrare nu än tidigare ja, men fortfarande mycket billigare än storstäderna och man kan utan problem köpa en fin bostadsrätt utan att belåna sig på många små skitorter. Man får så klart betala med sin tid i stället, t.ex. genom att det är 1h till närmsta vårdcentral.
Går nog inte, för du tror att priser styrs på individnivå.
För mig som individ styrs priserna på individnivå. Jag väljer exakt hur mycket jag vill betala och betalar inte ett öre mer.
Älskar verkligen “ofantlig” sektor 🙂
Detta är Gen Z-ers som aldrig upplevt en krasch. Mitt inträde på arbetsmarknaden skedde januari 1991 när jag slutat på Chalmers. Då lär man sig vad som kan händam
Nu utgår jag från situationen i sthlm men man är beredd att ta stora lån för att ens familj ska bo i ett rimligt tryggt område.
Bra skola och trygg medelklass är det folk betalar för.
Det är både billigare och tryggare att bosätta sig på långt avstånd från de tre största städerna.
Ofta är det frun som lider av välfärdstörst och vill visa upp sitt fina boende med walk-in-closet för släkt och vänner. Mannen vill ha en tvåbils-garage och ett trädäck att grilla på.
Jag bor i en sommarstuga med permanent-standard och jag har slutat bjuda hem folk för länge sedan. De brukar klaga på mitt boende och kalla det för ett löjligt litet hus eller misär och de uppmanar mig att sälja och köpa en riktig villa. Jag tvingar också min kompis att bo i misär enligt dem – han har 40 kvm medan jag har 70 kvm yta.
..och där sätter regeringen in stödåtgärder för att unga ska fortsätta skuldsätta sig upp till öronen. https://omni.se/regeringen-vill-hoja-bolanetaket-hinder-for-unga/a/nQdKoJ “…kravet på kontantinsatsen minskar från 15 till 10 procent av bostadspriset”.
Smålägenheter är redan dyra per m2. Tror inte kontantinsatsen är problemet med dagens räntor.
I föreningen där jag köpte min första lägenhet är fortfarande priset per kvm över 115.000 på ettorna. Galet.
Majoriteten av de som flyttade in i ettorna hade föräldrar som stod som medlåntagare
Exakt.
Även om ungarna har sparat och snålat ihop några hundra tusen, är de flesta utav bankarna stenhårda när det kommer till anställning.
På anekdotisk nivå kan jag berätta om en av mina och hennes sambo som hade 200tkr ihopsparat och fick avslag på lån till bostadsrätt på 600tkr – överallt. Detta med en boendekostnad på 5000/md.
Anledningen: inkomsten var studiemedel + nyanställning.
Banksystemet är fastlåst i ett tankesätt att “fast” anställning är lika med i all evighet, precis som den med den eviga freden. Det gäller som sagts, tills det inte gäller längre. Finns det inget att bygga och techbolagen ska börja amortere – sitter arkitekten och systemutvecklaren i samma sits som tim vikarien.
Finns ju hela projekt med bara smålägenheter. Typ Celcius i Göteborg, tror det bara är 1-3 rum i hela skrapan. Är nog rejält fel nu, de som har fuck you-money vill inte ha treor.
Det är då föräldrarna upptäcker att vid 50+ måste de ånyo skuldsätta sig på bostaden. Förvisso förskott på arv kanske man kan se det som.
Det är en utmaning om man planerar gå i pension eftersom man inte kan låna hur mycket som helst oavsett hur låga skulder man har.
Vi som har barn, flera dessutom skall alltså inte räkna in en avbetald bostad som pensionsförsäkring utan snarare så att vi får skifta ut dess värde som arv i god tid innan egen pension.
Det enda som förändrar detta är ifall hyresregleringen försvinner och antalet hyresbostäder ökar kraftigt och detta blir ett alternativ och ungdomarna kan tänka sig bo lite mer enkelt initialt.
Så är det. Det är dock inte svårt att hitta en bostad i andra hand, dela lägenhet eller inneboende. God konkurrens och förutsägbara priser. Föräldrar behöver inse att tills barnen etablerat sig på arbetsmarknaden och partnermässigt behöver de inte en egenägd bostad. Transaktionskostnaderna för BR är höga om man behöver flytta.
Ja, jag tror att vi ser en mer diversifierad bostadsmarknad lagom till mina barn är aktiva på den.
Men det är ändå något att ha i åtanke.
Vad skall jag ta med mig villan, om jag inte vet om jag får ta med mig hunden in i himlen?
Arv skall skiftas ut när det behövs, inte som för de flesta av oss sent 60-70-80 talister får vi det när vi är 50+ , kanske tom 60+ om vi har friska föräldrar.
Skulle nog fortsatt säga att det inte är svårt att hitta en första hands hyresrätt man behöver ju då såklart tillhöra en grupp som faktsikt får hyra inga betalningsnamärkningar inkomst och så där. I alla fall i Göteborg då, har fortsatt inte träffat någon som seriöst sökt lägenhet i hela kommunen och inte löst det på några månader. Sen finns det så klart många som inte kan få den lägeneht de vill ha, men det är inte riktigt samma sak.
Jag ser problemet du nämner. Undrar dock om man inte kan shoppa runt lite på var telningen skall studera. Jag komner vara pensionär när detta inträffar och man behöver ju inte bo på ett visst ställe.
Berlin är ett schysst ställe där jag gärna skulle bo men hyrorna har gått upp. Men får väl säga till grabben att bli bra på tyska.
Svenska boendekostnader för studenter är ju inte direkt låga.
Nu vill regeringen höja bolånetaket 😄
https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/regeringen-vill-hoja-bolanetaket
Byggbolagen är korthusbolag med nollränta som affärsidé.
?
Vad bygger du den generaliseringen på?
Inte de som har benet “infrastruktur” att stå på.
Det kommer byggas massor om ett par år och framåt.
Jag vet en kille som gick från att räkna på husfasaders hållfasthet till kraftledningsstolpars hållfasthet.
Sedan har vi ju denna regeringen heliga ko: Absolut inget investeringsstöd till bostadsbyggande, vilka äckliga sossefasoner. Då skiter vi i om folk har ett vettigt ställe att bosätta sig.
Men -men, vi kommer ju att höja ROT- avdraget till 75000 – då borde alla väl vara nöjda, som ska fortsätta tokrenovera kök och badrum för sjuttioelfte gången?
I Finland går massor av byggbolag i konkurs numera. Även de med stabil ekonomi drabbas nu, läget där är nattsvart.
Norge ditto
Det enda som oroar är om värdet på vår villa sjunker så att vi blir tvungna att tvångsamortera. Vi har just nått lite under 50% belåning. Inte för att vi inte vill amortera för det har vi gjort i flera år men det är tvångsamortering som inte känns bra.
Så länge ni inte försöker prata med banken så är det nog lugnt. Men ni kan alltså inte börja förhandla om räntan, för då kan “vi vill ha en ny värdering” komma som ett brev på posten. Bäst att ligga lågt således.
Anekdot:
Pratade nyligen med en bank om att flytta mitt bolån dit.
De frågade om värdet på huset varav jag nämnde Boolis värdering, men la till att jag tyckte den var orimligt hög givet markanden.
Banken gjorde en egen värdering och satte ett värde 300k över Boolis.
Det kändes märkligt.
Boolis värderingar är inte ok just nu. De kör samma procent ökning/minskning alla kommuner i norrort.
Ser både där det är orimligt hög värdering. Visavi låg.
Skoputs: Den banken är tydligen angelägen om att få dig som kund? Se det som billig marknadsföring kanske.
Just nu är tvångsamortering spiken i kistan för de som klamrar sig fast vid naglarna.
Bolåneinstitutet brukar alltid ta upp amorteringen med mig, trots 20% belåningsgrad. De vill att alla deras kunder ska amortera, oavsett. Jag har hittills vägrat och sluppit amorteringen. Jag hävdar att jag bygger ut successivt och det är i princip en “de facto amortering”. De har godtagit det hittills.
Hur skulle banken gilla att du löser dina 20% då? Så får de ju som de vill, liksom … 😎
De vill nog ha typ en tusenlapp per månad i amortering, inte hela skulden. Marknadsvärdet är 5 miljoner kr (en stor, friköpt tomt, bra läge med svag södersluttning och berg under utan översvämningsrisk eller betongplintar som viker sig). Nära stan.
Jag tror att det är attraktivt för någon som vill riva alla hus och bygga nytt, med 150 kvm bottenvåning och 150 kvm övervåning, plus 150 kvm källare och lika mycket för en vind, om de klarar av kostnaden. Vi har redan några sådana hus på området.
Personlig anekdot men jag kan säga att om jag och frun hade maxat vårt lånelöfte som vi fick i början på 2022 så hade vi varit i personlig konkurs nu trots 2 ok jobb.
Skulle
Under tiden mellan köp och inflytt steg energipriser med c:a 2x, räntekostnader med 3x, samt
Ja, bankerna tänkte att endast räntan skulle stiga och då inte som en konsekvens av inflation …
Att diskutera lånelöfte i februari 2022 var en upplevelse i sig. Kommer kunna berätta det som historia till barnbarnen…
Jag förväntade mig att jag och frun skulle behöva argumentera för varför vi skulle få låna X miljoner trots att marknaden började se lite skakig ut, men istället blev situationen så att jag fick argumentera emot bankmannen och frun om varför vi bara skulle låna X miljoner och inte 1.75X miljoner!
Som tur är litade frun mer på mig än på bankmannen, men hade vi utnyttjat 100% av det lånelöftet så hade det varit tack och gonatt.
Har följt bloggen i 10+ år och var hälsosamt skeptisk, det är jag glad för.
Ändå rimliga pengar.
Jag hade en vän som blev idiotförklarad att de skulle ha 50% belåningsgrad.
De tyckte att 6 miljoner i lån räckte. Banken tyckte de skulle låna 9….
Även där januari 2022….
Hade man suttit rakt över bordet från den bankpersonen så hade risken för verkanseld varit påtaglig från min sida…
Väl kämpat, 101st!
Oj råkade posta halvfärdig post tack vare korvfinger, men tror poängen går fram.
Kan lägga till att vi kan nog anses väldigt risk-aversiva (försiktiga) i förhållande till de flesta i liknande livssituation, men ändå har det varit kännbart. Därmed är jag inte förvånad över den här nyheten.
Jag har också märkt att elkostnaden har blivit mycket högre på sistone.
Regel nr 1 gällande lån! Totala lånen skall aldrig överstiga dubbla brutto inkomsten! Aldrig betyder aldrig någonsin. Följer man detta så slipper man många sömnlösa nätter och kronkalle.
Notera här att om bruttolön per månad är 30 000kr så blir årslönen 360 000 kr och dubbla årslönen 720 000kr. Med lön på 30’i månaden så skall man aldrig ha mer skulder totalt än 720 tusen. Aldrig. Den som tar mer lån än så kommer sannolikt att få problem vid något tillfälle, speciellt om lånen skall köpa i årtionden.
Hur svårt kan det vara egentligen?
De politiker som talar om hållbarhet och sånt borde driva på så det blev lånetak på 2 ggr brutto årsinkomst då det inte ger en hållbar privatekonomi med högre lån.
Som det är nu då banker och andra firmor bara vill maxa belåning för sin egen vinnings skull tycker jag är oetiskt för det är bara att göra folk till skuldslavar. .
Kan själv lägga till rådet att inte låna till konsumtion – aldrig någonsin. De gånger man råkar titta på en TV-kanal med reklamavbrott blir man ju fullständigt bombarderad med annonser för att man ska “samla sina lån”, och det är för mig obegripligt att det kan finnas en marknad för sånt. Såg för en massa år sen ett TV-inslag med något slags privatekonomisk rådgivare som förklarade att ska man låna pengar ska det vara till något som behåller sitt värde – dvs i princip bara fastigheter/bostäder för “normala” människor. Just den här rådgivaren var så dogmatiskt att han själv inte ens tyckte man skulle låna till att köpa bil, men där har jag faktiskt förståelse för att det kan behövas och har själv gjort det (enda lånet jag tagit utöver bostadslån).
Låna för konsumtion är normalt en mycket dålig idé. Finns såklart undantag om man kan lösa lånet inom några enstaka månader.
Billån är ok om man behöver bilen för att kunna komma till jobb och tjäna pengar. Dock bör det då bli en budgetbil som uppfyller behovet att transportera en till och från jobb. Sådan bil kostar ju inte mycket, borde ju räcka väl med 50 tusen för en sådan bil.
Lån behöver ju vara för investeringar och inte konsumtion. Om bostäder är investering är väl tveksamt men bör ändå vara ok.
Jag betraktar bilen som ett verktyg, som vi behöver när vi handlar eller uträttar ärenden. Vi planerar vår körning noga och kör inte i onödan. Bilen står skyddad i ett tältgarage sedan 25 år, konstigt att kommunen inte har reagerat på svartbygget som dessutom står nära tomtgränsen.
Hade den regeln gällt skulle det varit rusning efter hyresrätter. Och väldigt få villor hade kunnat byggas under de senaste 10 åren.
För att smälla upp även ett billigt litet Älvsbyhus på 4 rok i ett ordinärt nytt villaområde så får man räkna med minst 3 MSEK. Utan garage och gräsmatta osv: 2 MSEK för själva huset nyckelfärdigt, 500k för tomten och 500k för allt annat, det är på håret att det är möjligt, man måste ha tur med tomten så det i stort sett bara är att schakta ut. Betyder att familjen behöver bestå av två heltidsarbetande med en snittlön på vardera 50 000 kr/månad. Nu ska man tillägga att ytterst få bygger ett snik-Älvsbyhus på 100-110 m2 på marginalbudget. Man kan nog räkna de byggena på ena handens fingrar per år.
Inget fel i principen förstås men bostadsbyggandet hade sett drastiskt annorlunda ut med massvis med hyresrätter, och antagligen även en hel del ganska så dyra 4-6 rok. Resultatet hade därför blivit feta hyresvärdar istället för feta bankdirektörer.
Ehhh…jag nämner hur mycket lån som är rimligt att ta. Resten behöver vara kontantinsats så även med liten lön kan dyrt boende köpas om kontantinsats finnes.
Säljare anpassar sin kostnad till betalningsvilja och betalningsförmåga så med lägre betalningsförmåga i marknaden så får säljare anpassa sig.
Det där huset på 4 millar skulle få kanske kostar 3 millar istället om alla hade behövt trimma sina kalkyl. Nu när många köpare bara lånar extra så tar såklart alla led i hustillverkningen ut extra pengar.
Innan du ens har satt spaden i jorden har du gjort av med en miljon. Det var vad det kostade mig för 10 år sedan med kommunalt tomtköp, bygglov, VA, el osv. och det har definitivt inte blivit billigare sedan dess. Så 3 MSEK är som sagt ett absolut minimum, du kommer aldrig under det hur mycket du än trimmar.
Och visst gäller ett visst mått av kontantinsats, i mitt exempel tog jag en halvmiljon. Men det jag påpekar är att om man skulle införa ditt förslag så skulle det i stort sett bara byggas hyresrätter. Antagligen skulle även idiotkonceptet med tomträtter bli populära igen. Vilket i sin tur betyder att folk får inte lägre boendekostnader, bara att man betalar till någon annan. Skulderna hamnar i ett företags balansräkning istället för hos privatpersoner men du blir inte av med dem.
🤣🤣🤣 Skönt att höra visdomsord från de som inte bor i storstäder. I Stockholm får du ingen bostad utan lån på 10x årsinkomst.
Jag bor i Stockholm och centralt. Det där med att man inte kan bo i Stockholm utan massa lån är bara trams.
Man betalar med lån plus kontantinsats. Det krävs bara mer kontantinsats i Stockholm. Den som inte har kontantinsats har således inte råd och om de ändå tänker att jag köper med massor med lån så är det även att bli skuldslav och i värsta fall skuldslav för resten av livet.
Din oförmåga att förstå andras verklighet är inte smickrande.
Jag har ingen oförmåga att förstå andra. Jag säger man måste anpassa sin mun efter magsäck. Har man inte råd så har man inte råd och kan inte fixa det med att låna över sin betalningsförmåga. Detta koncept gäller oavsett hur mycket eller lite tillgångar man har.
Kan nämna att jag har personlig erfarenhet av att tigga pengar hos socialtjänsten så har ytterst stor förståelse för hur det är på botten. Då bodde jag inte i takvåning i city direkt om vi säger så utan i riktigt skitområde och fick jobba hårt som bara den för att komma ur den situationen.
När jag köpte min fastighet kunde man låna 105% av priset hos banken, utan någon kontantinsats, vilket jag också gjorde. Ränteavdragen var också generösare på den tiden, 50% mot 30% idag.
Det kan bli problem om en av oss dör eller hamnar på sjukhus under en längre tid. Vi har skrivit testamente och vi kan alltid hyra ut det andra huset, om någon av oss går bort. Men det blir säkert mycket bråk ändå. Nu gäller det att spara så mycket som möjligt “inför den onda dagen” som man säger i Finland, “pahan päivän varalle”.
Pratade med en tung partner på ett av de större PE-bolagen häromdagen. Denne vittnade om att de fn har en “d-a löneutveckling” för de högre tjänstemännen i portföljbolagen. Det hela är säkerligen drivet ökade bostadskostnader. Det kommer nog tag ett tag innan lönerna är ikapp. Mest fascinerade är jag över att det inte kraschat mer i små och medelstora städer där det inte råder markbrist på attraktiv mark.
Om kommunen vägrar sänka priset på marken så är det inte så mycket att göra.
Brist på kompetent personal med erfarenhet mer än nått annat.
Säga vad man vill om att det är annat än lön som är viktigt. Men om jag får 25% ökning på att byta jobb så kommer det ju förr eller senare leda till ett jobbyte.
Chefslönerna och VD lönerna som ökar med stora procentsatser sticker i ögonen på mången personal.
Vi som är en trång sektor vet om vårt värde.
Inte för att det är en allmängiltig regel men till och från har högre chefer i PE ägda bolag tonvikten av sin tänkta ersättning i optioner i bolagen vid en börsintroduktion. Inte så att dom har kassa löner men som sagt till och från kan dessa vara lägre än om du slavar i saltgruvan på ett rent tjänstemannastyrt bolag t.ex. Tre Korvar…
Kan vara därför det upplevs ett knorrande nu, man ser inte IPOn runt hörnet eller upplever att optionerna inte glänser lika mycket längre och då vill man ha upp sin garanterade inkomst!
Blir spännande nu när man vill fasa bort ränteavdragen på blancolån
Helt korrekt beslut men kommer slå hårt mot vissa grupper
Jo om det gäller på redan befintliga lån så blir det nog många som åker på bad i isvak och många som hindras att köpa nytt men något måste göras åt lånekarusellen.
Är ju helt galet, varför ska man behandla olika lån olika baserat på vilken konsumtion de är till. Sen att ränteavdragen borde bort men det är väl egentligen snarare mer mför bostadslånen det spelar roll. Där finns ju en koppling att ränteavdraget driver upp priser helt i onödan så att säga..
Helt vettigt. Subventionera boende men inte konsumtion är väl vettigt
Drabbas inte bolånen av utfasningen av ränteavdraget?
Så sjukt det blivit, igen! Hört många som jublat över att deras boende ökat i värde hemult och lika många gånger jag svarat att ja, vi säljer ju till våra egna barn. Förvånansvärt vilken tystnad det blir på ett sådant svar. Att det boende man sedan flyttade till också stigit i pris nämnde man inte heller så vad blev vinsten? Kanske kunde bo gratis i en hyresrätt resten av livet på vinsten man gjorde när man sålde till våra barn?
Helt klart låter det heltokigt när du uttrycker det sådär men då glömmer du kapitalisten som lånar på sin bostad och investerar lånet i en ny lägenhet till sina barn.
En tidigare granne bytte villan mot flickans lägenhet i närheten. Den hade hon köpt under en av kriserna kring 1990 för en krona. 100% reavinst gjorde hon där – päronen betalade hela 2kr!
Avdelningen Anekdotter. 🙂
Jisses. Jag vet inte och nu kanske jag trampar i skiten, men lär sig folk aldrig att man inte ska leva över sina tillgångar? Eller tror man alltid att det löser sig på något sätt? Trodde man verkligen på fullt allvar att räntan skulle bestå på låg nivå för alltid?
Ja, jag vet att man kan vara desperat efter en bostad och betalar därefter osv men faktum kvarstår, som fria individer har vi ju ett ansvar att förhålla oss till en realitet, hur sur den än må vara. Har man inte råd så har man inte råd.
Dessutom är ju dagens räntenivåer för bubblan hyfsat “normala” i ett historiskt perspektiv.
Ännu mer dessutom så är det inte räntenivån som är problemet, det är volymen skuld.
Och gällande inflationen så är den logisk, det är prishöjningar som inte skett på lång tid som till slut var tvugna att tas ut och då blev det proppen ur.
Tjaa, det är ju kanske inte så enkelt att se alternativen, när en samlad och i princip enig kår av nationalekonomer i Sverige såväl som i resten av västvärlden envist hävdar att noll-räntor eller närapå är här för att stanna. Som påpekas ovan har ju bankerna eldat på genom att ha KALP-kalkyler som inte heller tagit hänsyn till ev skenande inflation.
En annan lite udda faktor är att amorteringskravet och lånetaket har gjort att när lägenhetspriserna skenade, så blev relativt sett billiga lägenheter i föreningar med dålig ekonomi/höga avgifter plötsligt högvilt för personer med skaplig betalningsförmåga, men sämre förmåga att lägga kontantinsats. Dessa har nu drabbats hårt av en double whammy i form av rejält högre avgifter i kombination med högre räntor.
För övrigt har det inte funnits något historiskt uppdämt prishöjningsbehov. Det är ju precis det låg inflation betyder. Så fram till pandemin och sedan Ukraina-kriget har det ju inte funnits något pristryck att prata om.
Jag håller med att det är sannolikt att det är så det flesta resonerat. Likafullt, det huvudlösa lånepartyt vi bevittnat senaste decennierna kan egentligen ingen annan än lånetagarna själva belastas för. Ingen “tvingas” ju att låna, men vi gör det ändå i en i vissa fall, naiv tro att det löser sig.
Jo, behovet av prishöjning har funnits men inte möjligheten, troligen pga en sanslös konkurrens. Man kan inte förvänta att företagen konstant absorberar och kan höja produktiviten i all oändlighet för att tex hantera konstanta årliga lönehöjningar.
Att säljare vill sälja så mycket som möjligt måste väl alla vuxna förstå. Detta gäller säljare i banker också. Bankerna vill såklart låna ut maximalt för att maximera sin vinst, konstigt vore det väl annars. Drömkunderna är väl de som kommer in och lånar max så de kommer generera vinst till banken varje månad så länge de lever. Mindre kul är de kunder som lånar lite så de kan amortera av och lösa lånet snabbt.
Som kund behöver man verkligen ifrågasätta om och vad och hur mycket man verkligen behöver. Det gäller lån såväl som handling på tex Ica.
Jag är faktiskt inte säker på att vuxna förstår att ALLA är vinstdrivande, både yrkesmässigt och privat. Bland de dummare och återkommande kommentarer man hör från folk är att “det lönar sig att byta bil efter ett år, jag får så bra inbytespris då”. Som om bilhandlaren skulle gå back på att byta in din bil..
Eller de som ondgör sig över bankers vinster men samtidigt gläds åt avkastningen på pensionssparet, som just kommer från bla bankers vinster.
Jag läste i text-TV att ränteavdraget ska fasas ut och upphöra i januari 2026. Det kom som en överraskning för mig. Gäller det även bolån?
Finansminister Elisabet Svantesson skrev igår “Krafttag för att minska överskuldsättningen”
Avtrappat ränteavdrag för lån utan trygga säkerheter
• Ränteavdraget avskaffas på lån utan säkerhet i exempelvis bostad
• I praktiken – inga ränteavdrag för blancolån
• Stegvis utfasning