Artikeln innehåller reklamlänkar för Hemsol.
Börsfall inledde årets första handelsdag och raset fortsätter i Asien på onsdagen. Kronan försvagas och faller tillbaka till stödområdet för dollarn. Antalet konkurser slog rekord under 2023 och var det högsta på denna sidan millennieskiftet. Trots kylans grepp om Sverige är elpriserna normalhöga för årstiden.
Stockholmsbörsen inledde året negativt, så vi svenskar får uppleva den känsla vi uppskattar allra mest, särskilt på vintern – negativitet. Det var dock inte något enormt ras, så inte ens då får man vara nöjd. OMXS30 gick -0.14% och OMXSPI -0.39%.
Den svenska kronan faller snabbt och dollarn kostar nu 10:19, dvs är tillbaka till stödområdet för dollarn runt 10:20. Euron kostar 11:17 SEK. Förmodligen kommer kronan fortsätta försvagas, vilket förvisso kan vara kopplat till negativa börser vilket brukar dra ner kronan när pengar flyr Sverige eller ska fyndköpa aktier på andra marknader.
Guldpriset är dock upp +1.13% sedan årsskiftet och kostar 676:- SEK. Helt anekdotiskt och utan att kontrollera fakta (enligt Aftonbladets devis kolla aldrig en story) så brukar dock guldet gå bra i början på året, iaf de senaste åren. Eller förra. Eller så har jag dåligt minne.
I USA gick S&P-500 -0.57% och Nasdaq 100 rasade -1.68%. Endast Spotify steg inom FAANGST och gick +0.47% medan raset leddes av Netfllix på -3.78%. De längsta amerikanska räntorna stiger och tioåringen hittas på 3.88%. 2-åringen backade dock till 4.23% så räntegapet krymper och när det inverteras tillbaka så ska det vara ett tecken på goda tider igen. Vilket vi förvisso vet cykliskt alltid kommer tillbaka. Än så länge.
I de asiatiska tidszonerna fortsätter börsfallen. I skrivande stund är ASX 200 -1.37%, Hang Seng -0.97%, KOSPI -2.34%, Nikkei 225 -0.22% och Straits Times -0.76%. Lena har gått i mål på sitt fjärde Rolex Sydney Hobart Yacht Race och sitter på flyget hem nu. Sex av tjugo båtar i PHS-klassen bröt, dvs 30%, men Silver Fern höll ut till mållinjen trots det väldigt nyckfulla vädret.
Creditsafe rapporterar att konkurserna slog nytt rekord med de högsta siffrorna på ett år sedan man började mäta 1999. 8 243 aktiebolag har försatts i konkurs jämfört med 6 288 året innan. 24 000 personer berördes direkt som anställda.
Störst ökning av konkurser har det varit inom sport med 83% ökade konkurser, där man kan gissa att padelhallar har med saken att göra. Bilhandlare ökade 41% och inom byggbranschen steg konkurserna med 38%. Drygt 1% av alla Sveriges aktiebolag gick i konkurs under året. Byggbranschen var med sina 1 487 konkurser den bransch som drabbades mest, följt av detaljhandelns 983. Byggbranschen ligger alltid högt verkar det som, men det finns ju också ett självändamål att sätta projektbolag i konkurs efter färdiga projekt för att komma ur byggarantier etc.
Jämfört med 8 243 konkurser så startades det 48 538 nya aktiebolag förra året. Hur många som avvecklades kontrollerat via likvidation etc framgår ej.
Det är som många märkt lite bistert väder ute. I norr har det noterats rekordkyla nere under -40 på sina håll, men här hemma är det bara runt -4. Gården ligger ju högst uppe på ett berg, men i en liten dalgång så vi är vindskyddade från alla håll. Utom norr. Så just nu är det svinkallt hemma på grund av vindkylningen då det blåser rejäl nordanvind. Jag har inte frusit så här mycket utomhus sedan toppdagen på Kilimanjaro, men då var det -10 och 20+ m/s i byarna. Nu är det bara -4 och typ 15 m/s. I alla fall så fick jag tända kaminen igår trots normala elpriser, då huset är från 1840 och trots tilläggsisolering så blir det dragit vid sådan här väderlek.
Elpriserna är höga, men inte anmärkningsvärt så givet vädret och årstiden.
I hela landet snittar dagens elpris på 66 öre per kWh exklusive elnät, moms och den av Tidölaget höjda elskatten. Lägsta pris var i natt på 40 öre och högsta pris blir i kväll på 92 öre medan snittpriset dagtid blir 76 öre. Fortfarande goda möjligheter för timstyrning.
Solkraften gav exakt noll igår på grund av mulet och snö, men jag påminner om att passa på att ta in offerter på solkraft nu så ni kan ha era installationer igång till våren när solen börjar ge på allvar. Kontakta Hemsol för att få ett antal offerter anpassade till din villa, jordbruk, bostadsrättsförening eller företag.
Redaktionsmedlemmarna är måttligt roade av vädret kan jag meddela, även om de trots allt gick ut igår kväll. Vinden och kylan ska kvarstå några dagar enligt prognosen, så det blir intressant.
Nu ska jag tända kaminen.
76 kommentarer
Lite positivt i all negativitet. Den sänkta reduktionsplikten på bensin och diesel pressar ner inflationen. Avd. “Vad var det jag sa” 😉
https://www.msn.com/sv-se/nyheter/utrikes/kapade-br%C3%A4nslepriser-pressar-inflationen/ar-AA1mmE92?ocid=msedgntp&pc=HCTS&cvid=2c32c974b7704a7a8dd300e7d78fa3cd&ei=28
0.3 procentenheter sänkt KPI bara från bränslepriser är extremt. Detta kommer såklart att smitta av sig på andra varor som behöver fraktas (alla).
Med en ordentlig januarirea så är vi snart i deflation. Sen när räntan börjar sänkas så kommer priserna gå ner ytterligare. Hur tusan ska Erik lösa detta?
Kommer räntan chocksänkas som 2008? Inte omöjligt. Att den ska höjas mer ses som uteslutet även om PPI vänt upp på ett oroväckande sätt.
Sänkta ränta behöver inte nödvändigtvis ge bostadsmarknaden en skjuts uppåt om det sker på grund av lågkonjunktur. Men vi får väl se.
Givetvis skall räntan chockhöjas istället. Det är enda sättet att få bukt med inflationen och framförallt försvara växelkursen.
/Sarkasm
(Har MLB, Vischan och alla andra räntehökar slutat att kommentera här?)
Givetvis är jag kvar.
Växelkursen har förbättrats, men behöver stärkas MYCKET mer. Svensken har blivit fattig pga den dåliga växelkursen.
Måste säga att den enorma konjunkturförsvagningen har överraskat mig. Trodde inte att det skulle gå ner så här fort. Vi står förmodligen inför hög arbetslöshet mot slutet av året. Jag är medveten att arbetslösheten redan är hög i Sverige, men tidigare var det mest ungdomar och invandrare som var drabbade. Nu kommer även högutbildade medelålders infödda svenskar drabbas. Konsultslakt kanske blir nästa modeord?
Så om vi höjer räntan till, säg 8%, så blir det högkonjunktur och vi får sjunkande arbetslöshet?
Ja höjer vi bara styrräntan kommer det regna manna från himlen och landet kommer flyta av mjölk och honung.
It’s as simple as that. Eller inte.
“Creditsafe rapporterar att konkurserna slog nytt rekord med de högsta siffrorna på ett år sedan man började mäta 1999”
Kolla aldrig en bra story.
https://resources.mynewsdesk.com/image/upload/f_auto,t_limit_1000/gcnj6eufichobntfqdac.jpg
Sett till antalet företag var det fler konkurser så sent som 2013.
=D
Över tid ökat antal företag snabbare än befolkningen https://www.ekonomifakta.se/fakta/foretagande/naringslivet/antal-foretag-i-sverige/
Så sent som 2015 skulle det ha varit.
Angående elpriser blir det “spännande” framåt helgen, när det verkar bli kallt samtidigt som blåsten avtar rejält.
Det är ingen fara, trettondagshelg, långledigt.
Elförbrukningen toppar på strax under 24000MW tack vare helgerna.
Kylan kanske håller i sig när skolan startar i nästa vecka, då blir det spännande.
Sverige lär behöva importera maximalt eftersom SVMPC stängt ner 3000MW och förhindrat återstart av ngn form av planerbar produktion. Utan ngn plan för att ersätta denna kraftproduktion.
Att då inte säga att de vill Sverige illa är bara korkat. Men är man vänsterbliven så är man.
Jag tror polletten har fallit ner för alla utom Mp, till och med extremisterna i grön ungdom la ju ett förslag som sa att kärnkraften inte skulle avvecklas innan ersättning (i form av vätgas, batteri eller pumpkraft) fanns på plats. Jag är själv väldigt tveksam om kärnkraften någonsin kommer kunna ersättas iaf i min livstid. Tror på vätgasekonmin men den ligger nog 200 år in i framtiden.
Verkar som de gamla miljömupparna i miljöpartiet tyvärr saknar kunskap om hur elsystemet fungerar. Eller på riktigt tror att alla kommer börja leva som 1850 igen.
Jag är själv miljömupp och socialist och det är därför jag är för kärnkraft.
Det är nog tveksamt till en stor del av Sveriges el kommer från kärnkraft i framtiden.
Eftersom vindkraft kräver integrerade elsystem för hantering av underskott och överskott så kommer detta bromsa övergången till el i samhället.
Vi har en gemensam elmarknad och många som inte ser skogen för alla träd. Vindkraften har fördyrats pga kapitalkostnaderna ökat.
Vätgasen är mycket långt borta som en storskalig, fungerande och välintegrerad lösning och framför allt finns det ingen ekonomi i nuvarande marknad som är riggad för vindkraften.
EU är ju pro vindkraft.
Det underbara med verkligheten är att den allt som oftast manifesterar sig tillslut. Så visst bygg vindkraft men det är ingen långsiktig lösning.
Jag är miljömupp men inte socialist. Jag sorterar sopor, använder så lite plats om möjligt och är allmänt resurssnål (antagligen en funktion av min allmänna snålhet).
Dessutom är jag klimatmupp, vilket ibland kommer i konflikt med miljömupperiet. Tills jag får råd att köpa en elbil kör jag en dieselbil. Bättre för klimatet än en bensinbil, men sämre för miljön. Ibland får alltså miljömupperiet stå tillbaka för klimatmupperiet. Min fru har en elhybrid som jag hellre använder för korta resor än min dieselbil. Då blir det både miljömupperi och klimatmupperi.
Kärnkraft tycker jag är en självklarhet för ett klimatvänligare samhälle.
plats -> plast
Jag som tänkte åka upp till landet och ta en bastu. Får se om jag skjuter på det till nästa vecka istället.
Blir nog inte så speciellt spännande. Elpriserna blir säkert högre i början på nästa vecka när förhoppningsvis F2 är tillbaka i full produktion, vattenkraften i Norge och Sverige maxar uttaget och det eventuellt toppas upp av el från Karlshamnsverket. Inte heller denna gång kommer de mycket förutspådda och av, en del verkar det som, önskade rullande elavbrotten att behöva tillgripas (min gissning, givetvis).
F2 kommer tydligen köra på halvfart större delen av januari. Det är verkligen otur att driftproblemen så ofta sammanfaller med köldperioder. Från 2022 minns väl alla hur O3 stoppades i samband med det årets kallaste period samtidigt som en reaktor var stängd hela vintern på Ringhals pga “anledningar”. Nu senast i slutet av november råkade också en Forsmarksreaktor få stopp under köldknäppen.
Alltså det här är ju en kraftig memory bias. Kärnkraftverken behöver ställas av titt som tätt under året pga service och andra småfel. Men då kärnkraften är det som håller elpriset på rimliga nivåer när det är kallt och vindstilla så kommer det bara märkas just när det är kallt och vindstilla. Är det varmt och blåsigt så är det ingen som bryr sig om att kärnkraften behöver servas. Alltså kommer alla komma ihåg när kärnkraften står stilla när den behövs men glömma bort när den står still och egentligen inte behövs ”memory bias”. Det finns alltså ingen ond kabal som försöker hålla elpriserna höga pga att stänga ner kärnkraften med flit. Tror man det så bör man uppsöka psykolog och prata om sin paranoia.
Detta bevisar endast tesen att vi behöver två extra kärnkraftverk och att folk kommer ihåg smärtsamma saker (höga elpriser gör psykologiskt ont) bättre än alldagliga saker.
Är det inte just att dessa serviceperioder är planerbara som är den stora fördel med kärnkraft som brukar framhållas? Nu hävdar du att det händer saker titt som tätt som gör att de måste stoppas oplanerat.
(Dessutom hävdade jag inte någon kabal, utan pekade bara på den uppenbara oturen.)
Våra politiker har tagit medvetna beslut som lett till att sex av tolv reaktorer stängts ned. Innan det medförde planerade och oplanerade nedtider inga större bekymmer. Oförväntade stopp är i viss mån också förväntade (dvs. vi vet att det händer men inte exakt när), men med tillräcklig redundans märks de inte. Antalet reaktorer ligger alltså under gränsen för vad som behövs för god redundans.
En av vindkraftens nackdelar är som sagt att den vanligen behövs när det inte blåser. Då spelar det dessvärre ingen roll om vi har fler vindsnurror som redundans, om det inte blåser. Och tvärtemot vad många tror, visar vinddata att det inte alls alltid “blåser någonstans”.
Men visst blir man luttrad över dessa otajmade nedtider!
Vindkraften producerade ca 34 TWh under 2023 (ca 22% av produktionen). Eftersom den elen enligt experter här inte behövs och är helt värdelös borde vi enkelt kunna dra ned elförbrukningen i Sverige med upp till 34 TWh per år, eller hur? Varför genomför vi inte dessa enkla energibesparingar av den helt onödiga förbrukningen av den värdelösa elen?
I nuläget kan vattenkraften delvis agera som batterier för vindkraften. De sparar vatten i magasinen när det blåser. Även om detta fungerar till viss del så måste kraftbolagen i princip ge bort mycket av vindkraftelen då den produceras när den inte behövs. Tyder på en dysfunktionell marknad när elpriset är nära 0 det finns mer el än vad landet förbrukar helt enkelt.
Innan vi har vätgas som kan lagra iaf 10 TWh så kommer mer vindkraft tyvärr inte lösa de problemen vi har i nuläget.
Bill Gates har ju sitt coola energilagrande kärnkraftverk som agerar både som baskraft och batteri samt som använder utarmat uran som bränsle och ej producerar avfall som kan användas i kärnvapen. Det är framtiden det.
https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/s-och-mp-maste-erkanna-sitt-ansvar-for-elbristen/
https://www.expressen.se/nyheter/renoverades-for-15-miljarder-sen-stangdes-ringhals-ner/
Lägg av med att försvara såssarna et consortes. Allt för att sitta vid makten.
Hur var det ett försvar av “såssarna”? Lider du av någon slags tourettes?
SMHI lovar 30° C varmare till måndagen, jag gissar att vindkraften börjar vifta också.
Vi överlever 🙂👍
Det nya dieselpriset kommer betyda mycket för oss på landet. Och jag lovar att jag inte kommer nöjesslösaköra en massa i onödan, tummis!
Ja, det blir ju flera hundra kronor i månaden.
Vi är stadsbor och tankar bilen ungefär en gång i månaden. Den sänkta reduktionsplikten ger oss cirka 300 kr mer i plånboken.
Vore intressant om någon “på landet” kunde redogöra för hur mycket detta egentligen ger för en som använder bilen mer än vad vi gör.
1200-1500 per månad kommer det göra för mig. Som du efterfrågad så är jag boende utanför centralort. Kör iof med bilen i jobbet men det är pga skatteverkets regelverk som gör det omöjligt, om inte annat oerhört besvärligt, att ha en bil i jobbet som arbetsgivaren äger och betalar.
Ca 1000kr/månaden för oss.
Tre mil till byn, och jobb. Tre barn som tränar flera ggr i veckan på olika dagar. Tunnelbana saknas.
Dessutom ska det bli intressant att se hur bränsleförbrukningen blir med bättre bränsle. I pandemin början var det ju en typ oljekris, priserna sjönk ju en del då, och jag ANTAR att inblandningen av diverse biogrejer. Iallafall sjönk min XC70 lite drygt en deciliter milen. Blir det samma nu kommer besparingen att bli ytterligare bortåt en femhundring. Och notan för miljön? Ja man kan ju undra vad transporter av biogrejerna hit belastar också.
Reduktionsplikten syftar inte i första hand att minska utsläpp av växthusgaser. Det primära syftet är att reducera bilismen, som är dålig i sig själv. Bilism är individuell transport, vilket står i bjärt kontrast mot de goda kollektiva transporterna.
Forsmark skulle starta igen på torsdag…men det blev den 24/1
Man känner igen detta mönster. Det blir aldrig återstart när de säger I synnerhet inte om det finns en chans att få till högre elpris. Räkna med lååångt forsmarksstopp.
Nu skall vi se hur långt det planerade Ringhalsstoppet blir. Ett dygn har det sagts….jag tror det blir någon eller några veckor eventuellt för att man råkar tappa ett verktyg som tar lång tid att plocka upp.
Tänk om Uppdrag Granskning tog tag i denna soppa.
Att sen bygga en massa kablar till Europa för att exportera Sveriges gröna el som skattebetalare har varit med och möjliggjort och istället importera Europas priser känns inte heller rätt.
Idag när det blåser och vindkraften ger ett bidrag importerar Norge el men Sverige fortsätter att exportera. Varför kör man inte samma taktik som i Norge ?
Typ 3000 kr billigare för mig per månad. 16 mil om dagen till och från jobbet.
En helt annan sak, är det en sterling fläkt på kamin?! 😮
Ja.
Snyggt, bättre än piezoelektrisk?
Snyggare. I övrigt har jag inte mätt någon skillnad egentligen.
Framförallt roligare!
Man ska undvika att ha tråkigt.
Det ser ut att vara en sån här: https://warpfivefans.com/product/steelhead-stove-fan/
Själv har jag en annan modell: https://www.stirlingengine.co.uk/d.asp?product=VULCANSTOVEFAN
Ja, det är nog en Warpfive. Fick den i julklapp av min fru.
Peltierelement.
Temperaturskillnaden mellan delen som ligger mot kaminen och delen som ligger mot kylflänsen genererar lite el (som en solcell) som driver fläkten. Och därmed sprider värmen och ökar kylflänsens förmåga.
Den har säkert en verkningssgrad på 1,5%.
I praktiken kommer termiken från den varma kaminen göra att betydligt mer luft rör sig och sprider värmen..
Ah, missade att bloggaren bytt bild. Får läsa bättre.
Peltier är ju kreti och pleti.
Med tanke på bloggarens pushande för numera krisande Climeon så undrar jag om det finns små modeller av ORC turbiner?
Jag kör en LL-värmepump i fläktläge för att blåsa ut varm luft ur ett rum med braskamin. Förhoppningsvis är det effektivare än att köra värmepumpens kompressor när det är kallt som f*n ute.
Seebeckelement för att vara noga. Principiellt samma termoelektriska effekt, men medan Peltierelement används för att “skapa” kyla så används Seebeckelement för att generera elektricitet som kan driva t.ex. en fläktmotor.
Blir lite nyfiken på vad man ska ha för kamin, om man verkligen vill ha en som tål att eldas i och inte bara en för “mysfaktorn” några timmar i veckan?
Undrar även om inte många av de bolag som nu går i KK är av kategorin zoombiebolag som har fått pandemistöd av olika slag som nu ska återbetalas. För att slippa återbetalning är ju KK en ganska enkel väg att gå när intäkterna inte ökar tillräckligt för att generera vinster i önskad omfattning? Trist för de anställda som blir arbetslösa dock, samt för staten som får betala A-kassa till dom drabbade. Om de nu är med i A-kassan vill säga.
Vermont Castings är alltid mitt svar. Många “proffskamineldare” har dem, och jag likaså. De är byggda för att eldas hårt och stå för primäruppvärmning, i USA kan man/får man elda dem med kol rent av.
Inga jävla designkaminer.
Jag har en bekant i kalla Alaska som blev lite missnöjd med sin gamla Vermontkamin (den sprack) så hon köpte en Jøtul istället. Den fungerar än så länge bra.
Här handlar det inte om braskaminer som är dekorativa, utan snarare om ett slags vedspisar som kan placeras nästan varsomhelst i huset.
USA har strikta miljökrav på nyinstallerade kaminer (åtminstone i vissa delstater). De får inte släppa ut för mycket skit.
Jag efterforskade det här ordentligt innan vi satte in våran (till min stora förtret, min fru ville ha en “snygg”…).
LW har rätt, men problemet med VC är att dom har blivit uppköpta, på hearth.com (Forumet med stort F) pratar man om att kvalitén har blivit betydligt sämre, tydligen inte alls samma kvalitet längre.
Jänkarna med cash köper nu mera Blaze king som verkar vara defacto nummer ett, jag var länge sugen på att köpa en Boxer 24.1 (11kw/h, eldar man rätt så ska den kunna brinna i 20h).
Har missat att VC blivit uppköpta. Sad.
Var köper du den? Hittar ingen representation för Blaze King I Europa och därmed antar jag att den därmed inte heller är certifierad och går att installera lagligt.
Finns en återförsäljare i Slovakien, men du har säkert rätt i att den inte är laglig. Vad jag fattade det som så fanns det en svensk firma som sålde dom förr, men bolaget verkar ha kånkat.
Var snarare en dröm, som sagt min fru gillade aldrig idén så det blev aldrig något med det där.
“Undrar även om inte många av de bolag som nu går i KK är av kategorin zoombiebolag”
I en lokalblaska fanns det en lista med lokala företag som konkat den senaste tiden. Det var bara en tredjedel av bolagen som registrerats före 2020 och hälften hade funnits mindre än 3 år. Så när det gäller småföretag tror jag snarare på att folk har satsat vid helt fel tidpunkt helt enkelt. De hade inte hunnit lägga på sig några reserver när de tuffa tiderna kom.
Kollar man på Sverige i stort (snabbgooglat)
https://kreditrapporten.se/konkurser-december-2023
Så listas tre branscher som sticker ut:
*Restaurangverksamhet (71 konkurser)
*Byggande av bostadshus och andra byggnader (60 konkurser)
*Slutbehandling av byggnader (51 konkurser).
Så det är väl lunchlådorna och ägar/BR-Byggkraschen som börjar synas i statistiken. Men restaurangerna kan ju vara dina “återbetalare”.
Flyttade i november från hus med solceller, fjärrvärme och kamin till ett hus med bergvärme och icke-fungerande insats i öppna spisen. Det var ett dåligt byte sett till el och uppvärmning. Ny Keddy installeras på måndag men vi får -15 under helgen så det blir yllesockor på under några dagar.
Det beror nog på hur toleranta din kommun är. Det är väldigt tydligt att eldning inte får orsaka olägenhet hos grannarna, men ingen kan hindra dig från att myselda. Det finns domar på detta som bekant.
Bor man enskilt och kan nyttja kaminen mer är sannolikheten högre att den också behövs nyttjas på riktigt då man får elavbrott.
Men oavsett kamin är eldningstekniken A och O. Ingen kamin tål att skiteldas och skorstensbrand är ingen höjdare.
En pelletskamin kräver tyvärr el, men sannolikheten att den ger störningar är låg. Mysfaktorn är dock låg.
Skulle det bli strömavbrott kan inte kommunen kräva att du inte eldar, eftersom den har ansvar för att du har tak och värme. Så då kommer man se genom fingrarna med eldningen.
I slutändan är det grannarna – om inga grannar ringer och klagar så skiter kommunen i det för det mesta.
Har man tur så bor man i ett villaområde som byggdes för många år sedan där det är vanligt förekommande med kamin-eldning och där en del villor fortfarande värmer hela huset med ved.
Så är det. Ren juridiskt kan man inte begränsa eldning med ved per se, om anläggningen är installerad och godkänd enligt regelverk.
Däremot får ingen verksamhet orsaka olägenhet. Vddeldning, gräsklippning, köra tunga stenar eller hög musik…
Och det är mycket upp till hur man gör, och grannarnas tolerans.
Vår grannes hus ligger på ett sätt så vid vanligaste vindförhållandena har vi konstant röklukt på delar av tomten men inte så det stör inomhus och vi kommer dessutom kräva deras godkännande av utbyggnad så terrorbalansen är stabil. Vi har en god relation, de är supertrevliga.
Det finns fördelar med god grannrelation också.
Bra relation med grannarna är otroligt viktigt, i stort som smått.
Du har naturligtvis ett ansvar som individ (allt enligt MSB rekommendationer osv och det gäller) men i ett utökat krisläge kommer alla kommuner och regioner mm behöva hantera väldigt många som har ett vårdbehov pga krisläget.
Matbrist, hälsoproblem pga omfattande och långvariga strömavbrott osv osv.
Det är här Sveriges resiliens brister i det glappet. Hur hindrar man en halv miljon från att frysa ihjäl när ryssen bombat elnätet och varken fjärrvärme eller värmepumpar kommer fungera under en hel vinter?
Vatten fungerar inte, inte heller avlopp. Tänk på miljön, avloppsverken bräddar rakt ut orenat!
Det kommer kräva en del uppfinningsrikedom…
Nej, kommunen har inte ansvar för att du har tak och värme. Det är ditt eget ansvar. Den har ansvar för tak och värme i omsorgen och skolan.
Kul att höra om lena och Silver Fern. Tur att hon är van vid starka vindar när hon kommer hem..
De sänkta bränslepriserna borde synas i inflationssiffrorna när de kommer för januari. Drivmedel som grupp viktas ca 2% av KPI, (2,21% i november, aningens lägre än alkoholhaltiga drycker). Elpriser viktades i november med 3,68%, de sjönk radikalt i dec 2023 jämfört med 2022.
Båda dessa siffrorna kan dock trumfas av t.ex. restaurangpriserna, eftersom dessa viktas med hela 7%. Så tydligen spenderar Svensson mer pengar på krogen än på el och diesel sammantaget, och alltså borde regeringen sänka spritskatten och restaurangmomsen om de vill få ner inflationen på allvar och underlätta för familjers ekonomi.
Eftersom en stor del av råvarorna till biodieseln importerades lär det inte vara negstivt för handelsbalansen heller.
(vi importerar fossilbränslen också, men de är signifikant billigare)
Däremot kan nog Preem känna sig rundligt blåsta, eftersom deras affär byggde på en muta från förra regeringen med höjd reduktionsplikt innebar ökade volymer. Läs deras årsredovisning.
Undrar om det finns kapacitet att få fram fossildiesel nog för de ökade volymerna när volymerna ökar ca 30%.
Fast å andra sidan har HVO100 priset fallit rejält. Så för sörlänningar kan der vara ett alternativ.
Säsongseffekter i guldpriset verkar vara på riktigt, med en topp i januari-februari och en annan topp i september:
https://www.linkedin.com/pulse/seasonal-patterns-disruptions-historical-trends-gold-market/
Där ser man. Jag gick bara på känsla.
Det var länge sedan vi såg ett inlägg om peak oil och världens oljeproduktion. kan man få önska sig det? I samband med klimattoppmötet sades det i media att oljeproduktionen ökade men inte från vilken nivå och ej heller om det var ex skifferolja.
Shejk Ahmed Zaki Yamani (oljeminister i Saudiarabien på 1960-, -70- och -80-talen, lär ha sagt att
“The Stone Age didn’t end because we ran out of stones.”
Alltför många är okunniga om hur mycket vinden kyler så här års. -10 och 20 m/s motsvarar -23, men -4 och 15 m/s är ändå respektabla c:a -13.
Bland det värsta jag varit med om var en snöstorm där vi fick nästan en meter på en dag. Det var drygt -20 och blåste c:a 15 – 20 m/s i byarna. Det motsvarar ungefär rekordtemperaturerna i norra Lappland nu. Inget kul att hantera en ak då, risken för förfrysningsskador var akut.
https://www.smhi.se/kunskapsbanken/meteorologi/vind/vindens-kyleffekt-1.259
Nu löste sig elpriset ändå. 😏
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/reaktor-pa-forsmark-gar-pa-halvfart
Är det statsbudgeten som måste förstärkas? Eller vill man vänja svenska folket vid att den stabilitet vi tagit för given vad gäller infrastrukturen snart är borta?
Alla vet att ert dyrare pris är bättre för miljön. Det är sedan gammalt.
Diesel precis som el.