Artikeln innehåller betallänkar för Bokus och Adlibris, samt Svensk Värdeförvaring.
Börserna faller över hela linjen i de asiatiska tidszonerna nu på morgonen. Kronan fortsätter att rasa och det har blivit dyrare att bygga bostäder senaste året till ingens överrasknign. I Davos i Schweiz varnas det för en ny inflationschock på grund av Huthipiraternas anfall mot sjöfarten genom Röda Havet.
Stockholmsbörsen föll förstås igår med -0.71% för OMXS30 och -0.57% för OMXSPI. Guldpriset backade till 679:- SEK per gram trots svagare krona, där dollarn nu kostar 10:47 SEK och euron 11:37 SEK. Kronförstärkningen varade inte så länge.
I USA backade också börserna och indexen S&P-500 gick -0.37% och Nasdaq 100 var oförändrad på -0.01%. Sämst inom FAANGST var Netflix med -2.22% och bäst var Tesla med +0.47%. USA-börserna var stängda i måndags på grund av en av alla de helgdagar man har i USA istället för att ge folk semester, och räntorna har tagit ett litet skutt. Eller rejält skutt. 10-åringen hoppade till 4.07%, 0.11 procentenheter upp från 3.96% och 2-åringen gick från 4.14% till 4.22%. Dock fortsätter alltså räntegapet att slutas och vi får snart en revertering av räntorna, till stor glädje och gamman i styrelserum och på fina restauranger världen runt.
I de asiatiska tidszonerna faller allt. ASX 200 går -0.29%, Hang Seng kraschar -4.18%, KOSPI tokrasar -2.47%, Nikkei 225 slutar slå börsrekord med årshögsta sedan 1990-talet och backar -0.40% medan Straits Times går -1.22%.
En ponduspostulering är att Stockholmsbörsen öppnar svagt.
SCB rapporterar att byggkostnaderna ökade senaste året. Räntorna pressade alltså inte priserna på att bygga nytt utan årstakten var i december 5.9% på byggkostnadsindex. Dock är det ju så att det är markpriserna som reglerar priserna – du betalar inte det faktiska priset för en nybyggd bostad, utan för en adress. Och de kan ju inte sänkas, för det skulle inte se bra ut i balansräkningar och hos kommunernas drömmar om att sälja mark för att dryga ut kommunens budget.
På det pågående finmötet i Davos i Schweiz ska det varnats för ny inflationschock med sagesman Jacob Wallenberg rapporterar Sveriges Radio. Orsaken är Huthipiraternas härjningar mot Röda Havets fartygstrafik.
Man kan dock tycka att det faktum att Iran bombade Irak och sedan igår även Pakistan kan ha en större inflationspåverkan när kriget i Ukraina påhejat av Ryssland, Moskva, Kreml och Putin blir ett världskrig. Det sägs nu även att Nordkoreas diktator Kim Jong-Un ska fått feeling och förbereda ett anfall mot Sydkorea. Rimligtvis totallurad av Putin, men likväl. Putins syfte är att splittra Väst och USA och dra bort stöd och uppmärksamhet från utrotningskriget i Ukraina. Kan han lura Jong-Un att anfalla Sydkorea utan en chans att segra, så uppnås likväl Putins syften.
Oavsett får vi då alltså se om den där inflationen tar fart igen och då hur Riksbanken tänker agera enligt logiken för den fullskaliga invasionen av Ukraina, dvs att utbudsdriven inflation ska bekämpas med högre räntor. Då hade vi permanenta krisräntor, nu har vi normalräntor, som alla räknar med ska sänkas. Skulle ju bli intressanta dynamiska effekter om vi istället får räntehöjningar från nuvarande nivå.
Vill du anmäla intresse för att öppna ett bankfack i Göteborg eller Stockholm kan du använda detta formulär (betallänk). En tidsstämpel plus dina ifyllda uppgifter kommer delas med Svensk Värdeförvaring AB och sedan raderas efter nästa kvartalsskifte. Bloggaren har själv öppnat fack hos SVF.
60 kommentarer
Jag lägger in länken här också:
https://www.eurointegration.com.ua/eng/articles/2024/01/16/7177558/
Det som sker i världen påverkan ekonomin alltså.
Frågan är vilket håll allting går i det korta perspektivet (Ukraina) och det längre (autokratierna/diktaturerna utmanar världsordningen).
Det påverkar allt, ner till svenska bostadspriser.
Ja, hela generation X (70-talister) och senare har under sitt vuxenliv fått växa upp med fredsbonusekonomi, och välståndsökningen vi sett har väl varit av ett aldrig skådat slag.
Nu blir det antagligen ändring på det.
Samtidigt hade vi en oanad tillväxt efter WW2 och framåt… under kalla kriget osv.
(det är inte 100% seriöst, det är en korrelation, inte en kasualtitet)
Jag tror som du att mycket handlar framöver om att beta av skulder, hemestra, lite mera falukorv och mindre sushi (tacos på fredagen är inte lyxmat längre) och slut på influencers.
Men det är inte att backa bandet till traditionella värden som vissa falukorvsnationalister önskar, världen går vidare och framtiden blir ALDRIG vad den har varit.
Det är livsfarligt att extrapolera och önsketänka det som varit. Då missar man det som sker nu.
Falukorvsnationalister. Snor den.
Ja, för fascister är ett överanvänt ord i sammanhanget pga vänsterblivnas gishgallop.
Exempelvis, vi kanske får nöja oss med avkastningen på ett bankkonto om finansmarknaderna börjar stöka pga hur världen utvecklas.
Räkna med 3-4%. Inte 10%. Sett över tid då såklart.
I övrigt gäller Lysa mfl och breda billiga fonder.
Det finns russin att plocka men ingen kan plocka tillräckligt många för att bli mätt.
Det du beskrev är den moderna ekonomins undergång. Allting i den dopade ekonomin förutsätter mer doping, annars kraschar det.
Ett framtida yrke kan bli soldat när det inte längre går att ha en medelklasstillvsro på att rasta andras hundar och lägga upp lite bilder på Instagram.
Tyvärr är som jag skrivit 20-talwt förlorat och vi kan mycket väl gå in i ett läge där de 10% minst smarta får acceptera ett enkelt liv som soldat, och där det för massorna handlar mycket mindre om vad du vill och mer om vad samhället behöver.
Jag hävdar att det nuvarande säkerhetsläget handlar om att en massa länder har misslyckats med att skapa ett välfärdssamhälle och dessa länder ser ingen väg ut. Förutom att överge sitt misslyckade styre, nen det är det alltför många med inflytande som har alltför mycket att förlora på. Så de kommer fortsätta med aggression, vilket är det enda de klarar av, och den här situationen kommer att fortsätta ett längre tag.
Och om demograf-ekonomerna/pessimisterna får rätt så är det höjd ränta och inflationstryck vi har att se fram emot när den “produktiva” befolkningen minskar pga åldrande.
Är man optimist så är det snarare ett tillfälle för höjd produktivitet, dvs Arbetakraft ersätts av energi, robotar och AI. Vilket eventuellt leder till klasskrig när konsumtionsrätten skall fördelas 🙂
Jag är en “spillde ett halvfullt glas” person så jag är ganska säker på att det blir som det blir, om det inte blir tvärs om.
Tvärs om blir det inte 😉Snarare blir det som det blir.
Eller kanske läge att ställa frågan: Varför är allt som det är? 🙂
Ännu viktigare- varför blir det inte som vi vill?
Jo, men det finns ju MÅNGA olika viljor i diverse spörsmål. Det räcker ju att läsa kommentarerna härinne.
Busch menar att hon hållit ”historiska samtal” med S om kärnkraften, något som Andersson helt avfärdade.
På tal om olika viljor/åsikter/verklighetsbeskrivningar …
Det handlar tydligen om det varit en regelrätt förhandling eller bara ett informationsmöte.
70-talisterna klagar ibland på att 40/50-talisterna hade det så mycket bättre, som kunde köpa bostad och fritidshus betydligt billigare på 70/80-talen och sedan åt inflationen med genomsnittliga årliga löneökningar på 6-12% upp lånen.
Fast 00-talisterna lär nog kunna klaga på motsvarande sätt mot 70-talisterna, för vad har 24 åringarna nu som nyss etablerats på arbetsmarknaden? Höga bostadspriser, en inflation utan motsvarande löneökningar. Kraschen i bostadsbyggandet i kombination med ökande befolkning ger ju vidare en risk för trist läge på bostadsmarknaden om några år för de som då ska in. Dessutom kan de inte flyga runt i världen lika billigt som gick förr.
Det är för jävligt oavsett.
“Man kan dock tycka att det faktum att Iran bombade Irak och sedan igår även Pakistan kan ha en större inflationspåverkan när kriget i Ukraina påhejat av Ryssland, Moskva, Kreml och Putin blir ett världskrig.”
Det börjar bli många likheter med en historisk konflikt där en enskild händelse på Balkan i dåvarande Österike-Ungern startade en kedja av händelser i flera länder vilket sedan banade väg för storkriget. Man kan börja misstänkta att det är precis det man hoppas på i Kreml. Då blir inflationen ett av våra mindre problem.
Även i den konflikten hade ryssen näven långt nere i syltburken, via sin proxy Serbien. Se The Sleepwalkers av Christopher Clark för mer info.
Rimligen borde väl Kina tappa fart då flera bolag väljer att anlita tillverkare i andra världsdelar, både den politiska och ekonomiska risken har ju ökat där även med ökade logistiska störningar, nu senast röda havet.
Sydamerika och Europa samt Afrika kanske blir hubbar till att börja med.
Digitalisering och automatisering kan dämpa eventuellt kostnadsökning, ex Mexico har väl idag lägre kostnader än Kina idag.
Det gör dom och du ser mycket lägre svansföring i media. De ser vad som är på väg. Vi kan lika gärna lägga modern produktion i Rumänien och är det mycket handarbete i Ukraina. Kom ihåg att Ukrainas BNP per capita är en fjärdedel av Rysslands och alltså på en medelgod nivå med afrikanska mått mätt.
Att Iran retar Indien och Kina med sina attacker på sjöfart kommer inte landa väl för dem
Jag tror ändå att Nordkorea är smarta nog att förstå att om de anfaller Sydkorea så är det kinesiska luftlandsättningstrupper i Pyongyang inom 2 timmar.
Varför tror du det? (Seriöst nyfiken).
Logiskt konsekvenstänk är sällan en utmärkande egenskap för diktatorer. Varför skulle den lönnfete ledaren utmärka sig som annorlunda?
På vilket sätt är han lönnfet, snarare smällfet…
Jag var diplomatisk. 😉
Intressant är att efter “den store ledaren” och “den käre ledaren” har den nuvarande inte fått något stående epitet, därav fick han lönnfete av mig. Jag är öppen för andra förslag.
https://www.solcellskollen.se/blogg/skatteverkets-rattsliga-expert-om-fortydligandet-kring-batteriavdraget
Äntligen sätter Skatteverket stopp för skattediarna. Dvs man får inte ROT för att installera batterier om det används för att subventionera oplanerbar elproduktions tillkortakommanden öht utan bara för lagring för eget bruk.
“Om batteriet helt eller delvis används för andra ändamål än att lagra den egenproducerade elen, är kraven för rätt till skattereduktion inte uppfyllda.”
Hur ska detta kontrolleras?
Om man satt in batteri för 3 år sedan och fick ROT-avdrag för det – hur länge måste man vänta innan man kan ansluta sig till Svenska Kraftnäts stödtjänster?
För detta går ju göra i efterhand vad jag förstått det?
Eller är det fråga om personer som skaffar batteri UTAN att ha solceller?
Det har kommit upp för det är folk som installerat utan solceller,, men oavsett får man inte ROT för batteriet (50% ) om de används för Checkwatt enligt Skatteverket. De får bara användas för egenförbrukning.
Men om man får ROT och använder det några år för att lagra egen el – sedan så ändrar du dig och ansluter det till Checkwatt – ska man då betala tillbaka ROT-avdraget?
Jag tror det är fem år som Skatteverket kan kräva dig på retroaktiv skatt. Torde gälla ROT också.
Så du får hålla dig fem år.
Teknisk fråga: Hur ser marknaden för Checkwatts tjänster ut om fem år om vem som helst kan räkna med en pay off på 5 år eller kortare (alltså större kommersiella aktörer)
Du samkör mot utbetalningar för elnätsstöd så ser du vilka som fått subvention för batteriet.
Lyssnade på debatten angpende misstroende mot Pourmokhtari. Oppositionen återupprepade pratet om att den drastiska nedskärningen av reduktionsplikten skulle öka Sveriges koldioxidutsläpp.
Reduktionsplikten är något av ett skojeri. Utsläppen av koldioxid vid användning av biobränsle är lika hög som vid användning av fossila bränslen. Minskning är huvudsakligen bokföringsmässig och inte reell. Bokföringsmässigt räknar man in upptaget av koldioxid når råvaran bildas. Den absoluta huvuddelen av det svenska biobränslet importeras dock. Detta innebär att det upptag som kompenserar utsläppen vid användning av biobränslen sker utomlands. Vi tillgodogör oss alltså en klimatnytta som genereras någon annan stans.
Samtidigt är råvaran till dagens biobränslen mycket begränsad. Sverige använder sig av drygt hälften av produktionen inom EU av det viktigaste biobränslet. När vi lägger beslag på detta kommer andra att bli tvungna att se sig om efter alternativ. Troligen med fossilt ursprung. Vi flyttar alltså problemet utomlands istället för att lösa dem.
Reduktionsplikt är i mångt och mycket ett skojeri som har motiverat en misstroendeförklaring.
Den som är intresserad kan läsa exempelvis Riksrevisionens genomgång av reduktionsplikten.
https://www.riksrevisionen.se/rapporter/granskningsrapporter/2023/reduktionsplikten—risker-for-genomforande-och-effektivitet.html
Eller John Hasslers utredning
https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2023/10/utredare-john-hasslers-forslag-pa-hur-klimatpolitiken-bor-utvecklas-till-foljd-av-eus-klimatpaket-fit-for-55/
Eller lite kortare i form av en debattartikel
https://bulletin.nu/debatt-tveksam-klimatnytta-med-reduktionsplikten
Jag förstår inte skillnaden på om SVERIGE sänker sina utsläpp av CO2 med högre reduktionsplikt eller om det används någon annan stans för att sänka utsläppen där.
Men jag misstänker att MPs aggression i frågan beror på att det högre priset driver på omställningen FRÅN diesel och de inte kunde få upp SKATTERNA mer och nu kommer folk köra mer då priset är lägre.
Jo, man kunde förstås argumentera för att priset behöver höjas för att minska förbrukningen.
I så fall borde alternativet vara att höja skatten. Istället för att lägga på det svenska samhället en stor kostnad genom att importen av dessa dyra bränslen.
Priset på HVO100 sänktes ju också (mer än Diesel) och HVO100 kostar nu MINDRE än diesel gjorde innan sänkningen.
Motiveringen är att nu går det inte åt så mycket icke-fossilt i vanlig Diesel så HVO100 (som i sig släpper ut mycket mindre fossil CO2 än utblandad diesel).
Jag tror det blir plus-minus noll för utsläppen. Visst – de som kör på enbart diesel kommer släppa ut mer CO2 per mil men de råvaror som skulle använts för att blanda ut diesel kommer nu istället användas i renare form.
Förutom då att lägre pris ger högre konsumtion.
Analogt med hur elbilsförare kör mer när de skaffar elbil. Varje mil blir billigare.
HVO100 kräver tydligen väte för framställningen. Väte kräver elektricitet för sin framställning. Har vi här äntligen hittat ett användningsområde för all överbliven vind- och solkraftsel?
Skulle det om man har takytor som bloggaren gå att ha ett mini-HVO-verk på gården och få skattebefriad gårdsförsäljning?
Jo, nu drömmer jag vitt och brett.
Klimatet skiter fullständigt i var CO2-molekylerna kommer ifrån eller om de varit bundna. Det är enbart netto som gäller oavsett ursprung (och ålder).
Ja, eller formulerat så här:
Om vi i Sverige använder biobränsle i en förbränningsmotor och råvaran till detta bränsle genererats exempelvis genom fotosyntes i svensk skog så tillför vi netto ingen CO2 till atmosfären. Eller biosfären om man vill se det mer generellt. (Sett över bränslecykeln.) (Nu finns inte teknologi för att i kommersiell skala producera biodrivmedel från skogsråvara, men i princip.)
Enligt Riksrevisonen och Hassler, se länkar ovan, så importerar vi 90 procent av biobränslet. Enligt den tredje länken (netto) något mindre.
Så det där med nett noll gäller inte. I alla fall inte sett till det som benämns territoriella utsläpp vilket är vad klimatmålen skall stämmas av mot. Var benägen att använda samma ord som tidigare om motiveringen bakom reduktionsplikten, men avstår denna gång.
Den brutala sanningen, som få orkar med, speciellt miljöpartister, är att Svenssons SUV med hybriddrift drar en liter milen för de orkar inte ladda. Och elsuvar har inte folk råd med för de kostar en miljon.
Min Toyota Aygo är 345 centimeter lång och drar 0.4 liter milen med teknologi från 90-talet. Vad skulle en snålhetsoptimerad modern liten elbil dra?
Det är där svaret ligger – MINDRE!!! Men M-ordet är det nya N-ordet, lika förbjudet och tabubelagt. Men mindre är vad vi kommer att behöva klara oss med.
På 80-talet såg jag Europa som tågluffare. Kall ravioli och smörgåsar som man gjorde på en parkbänk var standard. Sov gjorde man på golvet i en tågstation, i en tågkupe eller ibland i en sovsal. Tvätta sig gjorde man på offentliga toaletter eller ibland när man lyxade till det i en simhall. Gick att se världen på det sättet med.
Hörde förresten SvT:s kommentator efter misstroendeomröstningen. Hon, Silberstein(?), tvekade lite efter att ha börjat med Tidö… Minns nu inte om det landade i Tidöpartierna eller något liknande.
Innan hon avlutade ordet hade jag emellertid i huvudet laget till ”laget”. Bloggaren beteckning har satt sig.
Ja alla vet ju att vi egentligen ser dessa som Tidelaget.
På samma sätt som SVMP mest vill äta svamp och bo i kojjor och har som främsta syfte med sin politik att sänka ekonomin.
“ICA satsar en miljard på att bli billigare”
Ja det är ju dags att inse att man öppnat upp för konkurrerande butiker som aldrig förr.
För övrigt ska vi nog förbereda oss på en boränta på dessa nivåer minst ett år till.
Folk har tagit ut segern i förskott och agerat inflationsdrivande så…. Vi får aldrig ha nått fint
“Folk har tagit ut segern i förskott …”.
Ja, det är fortfarande osäkert. Står och väger. Vi får vänta lite till för att säkert se.
Ja det enda jag är säker på är att det ser osäkert ut
Jag är glad jag slipper kalla mig speciallist så jag alltid måste ha rätt och aldrig kan ställas till svars för mina postulationer
Ser vi inledningen till ett mer globalt krig i världen? Min uppfattning är att det de senaste 50-70 åren har växt till spänningar inom länder och mellan länder. Väst har problem med migration och pensionerna och ökade sociala skillnader. Problem med en stor intern polarisering och ökad nationell intern splittring vilket även ökar spänningarna mellan länder. Kina har stora inhemska ekonomiska och korrupta problem med unga som mer eller mindre ger upp samt också ett demografiskt problem. Samma i Japan. Lägg där till att världen är mer global och mindre aktörer kan idag få mycket stor påverkan.
De spänningar som har byggts upp måste till slut får sitt utlopp som vilken tryckkokare som helst och jag tror att vi är allt närmare en situation där det kommer att bli en större explosion. Många länder kommer att kortsiktigt lösa sina inhemska problem genom att fokusera externt. Det är en klassisk lösning som frekvent förekommer i historien.
Vi kunde fått en biologisk lösning genom Covid som kunde ha löst en del av dessa spänningar om den varit som en klassisk pest / spanska sjukan men människan var för smart så nu blir det den krigiska vägen istället.
Till sist ett av mina favoritcitat:
Hard times create strong men
Strong men create god times
God times create weak men
Weak men create hard times.
Min uppfattning är att vi är i den sista delen och har “hard times” framför oss då andelen svaga män (och kvinnor) är mycket stor idag. Betydligt fler än de starka männen och kvinnorna…
+1
Klockrent citat, känns verkligen som vi är på sista meningen.
Hela situationen är väntad, har man byggt privat och landets ekonomi på 0 räntan så handlade det mest om när skiten ska träffa fläkten. Alltså tidpunkten och inte om det går åt helvete.
Nu blev det samtidigt som kriget i Ukraina men lika gärna kunde allt inträffat under Covid.
Att vi inte längre styr vår öde är faktum, Sverige är för global och än värre naiv land med svag regering ( inga politiska ledare) .
Det här kommer inte att ordnas upp på några månader, situation kommer att försämras. Det är naivt att tro att EU ska lösa sina energi problem samtidig som Tyskland lägger ner sina kärnkraftverk eller att USA ska reglera de enorma skulder landet har.
Säkerhetssituationen försämras när allt fler får sämre och ska dela på lite mindre kaka.
De flesta krig har den utvecklingskurva, sämre ekonomi som ger populära politiker och livsfarligt retorik. Skillnaden den här gången är att detta inträffar globalt och inte enskilda länder/ regioner.
Med andra ord, börja förbereda er. Kriget är på väg.
Efter larm, elnät, vatten (+ 30%), kom nu bredbandet in med +9%. Är verkligen inflationen så låg som de säger? Eller har vi en argentinsk statistikmyndighet under påtryckning från skuldsatta journalister och tyckare?
Med statistik kan man visa upp vad man vill. Mäklare har utvecklat egen nivå i redovisningen av statistiken.
Med andra ord så är frågan mer vad vill man bevisa med statistiken eller förmedla. Att vi blir konstant manipulerade är normal tillstånd i alla typer av samhälle. Det borde finnas skolämne i grundskolan som lär elever källgranskning, syfte med information.
Jag vet att de har enstaka lektioner men anser att det är för lite.
Angående Houthi så undrar man ju lite över vad Egypten tänker göra. De borde vara måttligt nöjda över att piraterna stoppar en stor del av Sueztrafiken.
Äh vadå? Det är ju inte som att någon gjort något allvarligt än, som att elda en koran.
Nu var det väl främst regeringen (den egyptiska alltså) som jag tänker mig sitter och funderar på vad de ska ta för. Att pengarna inte rullar in som de ska svider nog en hel del, senaste året låg intäkterna på 9,4 miljarder USD. Tappar de halva trafiken så lär det märkas.
Egypten intervenerade i Jemen i början på 60-talet. Det gick väl sådär. De har (om jag minns rätt) även deltagit i liten omfattning på senare år. Kanske dags för intervention 2.0?
Det är nog ytterligare en komplex del i soppan. De vill nog ha skyndsamt slut på kriget norr om gränsen, eftersom de riskerar en episk flyktingvåg när som helst.
Ira*vill såklart INTE ha slut på kriget, allt för att jävlas med Isra*l.
Detta bevisar bara att MENA är en jävla soppa av olika intressen som ligger i luven med varandra.
Fniss. S, V, L och SD drar sitt strå till stacken och stimulerar svensk ekonomi, genom att köpa kokain https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/BWOlyQ/panik-pa-riksdagskansliet-efter-aftonbladets-avslojande
Alla vet ju att jobbknarka är ok, men partyknarka aja baja!