Börserna i de asiatiska tidszonerna går blandat trots planer om ett enormt kinesiskt stödpaket, som förvisso drar upp börserna i Beijingdiktaturen. Det ser ut som att hushåll som hyr sina bostäder med hyresrätt får runt fem procent i hyreshöjningar, utifrån de lokala förhandlingar som är klara än så länge och blev mindre än hälften av hyresvärdarnas krav på oftast 9 – 12%. Dock har förhandlingarna brutit samman på flera håll
Stockholmsbörsen steg faktiskt igår med +1.42% för OMXS30 och +1.18% för OMXSPI. Den svenska kronan stärktes också mot euron till 11:37 SEK och mot dollarn till 10:42 SEK. Guldpriset hittas på 681:- SEK per gram.
I USA gick S&P-500 +0.22% och tekniktunga Nasdaq 100 och förra årets indexvinnare +0.09%. Bland FAANGST var det spridda skurar med Apple som återhämtade sig med +1.22% medan Tesla föll med -1.60%. Amerikanska räntor backade men räntegapet ökade två punkter mellan tvååringen och tioåringen, som ligger på 4.37% respektive 4.11%. Trenden som ett tag pekade mot en invertering har för stunden upphört och räntegapet sluter sig inte längre.
I de asiatiska tidszonerna pratas det om ett enormt kinesiskt stödpaket för ekonomin, vilket drar upp börserna i diktaturen och Hang Seng rusar med i skrivande stund +3.19%. Men glädjen sprids inte direkt utanför fastlands-Kina där börserna ofta lever sitt eget liv och ASX 200 går måttliga +0.51%, KOSPI +0.42%, Nikkei 225 -0.10% och Straits Times +0.05%.
Årets hyresförhandlingar ser ut att landa runt 5% i hyreshöjningar för stackarna som bor i hyresrätt, medan hyresvärdarna lokalt såg ut att oftast begära 9 – 12% i höjningar. Således uselt förhandlat av hyresvärdarna.
Tittar man anekdotiskt mikrolokalt så landade höjningarna runt 5%. I fallet Götenebostäder, som ville höja 8.5% så blev höjningen 5.33% för i år och 4.91% nästa år. I Göteborg har förhandlingarna avbrutits och lämnat resultatet till Hyresmarknadskommittén. Även i Malmöområdet har förhandlingarna kollapsat.
I Stockholm höjer t ex Balder med 4.5% men i flera kommuner har förhandlingarna brutit samman, t ex Danderyd, Huddinge, Lidingö, Nacka, Södertälje mfl. Andra är överens, som Botkyrkabyggen på 4.8% eller Tyresö Bostäder med 4.48%.
I Region Mitt ser man en bra översikt av utfallet hos Hyresgästföreningen och hyrorna landar runt 5%.
Det är nog så att HMK:s skiljedomar lär landa runt 5% också.
Jämför man med hur boendekostnaderna ökat för de som finansierat sina boende själva så är förstås höjningar på 5% rookie numbers. Många har fått flera hundra procent i höjningar beroende på om de haft rörliga räntor och hur stor deras belåning är. Dock kan den som äger sin bostad komma att få sänkningar av boendekostnaderna om räntorna backar från dagens normalläge. T ex sänkte SBAB sina räntor igår med symboliska -0.05 procentenheter, som ska ses som marknadsföringspengar och nog tagit från marknadsföringsbudgeten.
Sedan har många som bor i hyresrätt inte ekonomin att flytta till egenägt boende, om det nu hade varit billigare att bo så. Vilket det inte är annat än i fallet nybyggda hyresrätter med presumtionshyra.
61 kommentarer
Personlig reflektion: för dem som går och väntar på räntesänkningar (plural) och Den Stora Vändningen i ekonomin kan nog 2024 bli ett riktigt trist år. Jag är långt ifrån säker på att det blir några stora sänkningar i år, och skulle inte bli det minsta förvånad om inflationen tar ny fart framåt sommaren. Situationen vid Röda Havet kan mycket väl orsaka rejäla höjningar av importvaror, och energipriserna riskerar följa med oljan upp om vi ser konflikterna öka och spridas över Mellanöstern. Får Trump makten i nästa val kommer han skita i alla USAs tidigare åtaganden och låta världens alla diktatorer få fritt spelrum, och det skulle orsaka en inflationsvåg som får den senaste att framstå som ett fotbad… Men den som lever får se.
Det går ju bra att titta på de långa räntorna för att se vad marknaden tror.
De långa räntorna har gått ner kanske 1/3 eller lite mer från korta räntor.
Det folk inte förstår är att det blir lättare när man inte betalar 4,5% ränta men det blir alltså snarare 3-3,5% ränta om något år. Det lättar på trycket men det är långt ifrån “faran över” om man har en ansträngd ekonomi .
Folk kommer ha det tufft under flera år framåt tills lönerna har hunnit växla upp. Det är dock ingen som får löneökningar som motsvarar räntekostnaderna ökning på en skuldsättning a 3-4 ggr årsinkomsten.
3-4ggr skuldsättning mot årsinkomst. Mesigt, själv så ligger jag på nästan x5, perfekt i inflationstider för gratis real avskrivning på skulder (förvisso snabbare värderas för tillgången så länge man inte har högre belåning än 100%). Så länge man klarar räntan, host host och att köpkraften återställs inom snar framtid så löser det sig nog.
Enig, mesigt 😂
Har bettat stenhårt på att det var toppen vi såg. Kolla på inflationsgrafen, derivatan är minus fem miljoner.
Precis, vinnarna är i vanlig ordning bankerna och oss med stora lån. Men det är kanske annorlunda denna gången? Förlorarna är de som inte klarar sina lån alternativt de som valt lösningen med den extremt höga alternativkostnaden -> skuldfritt ägande (d v s deflationsgänget)
20-talet är förlorat och jag tror räntorna sjunker en eller två procent. Inflationen förblir måttlig för det finns inte mer pengar i ekonomin. Däremot kommer vi se en mer afrikansk ekonomi där varor plockas bort ur sortimentet och du bara hittar basvaror i butiken. Personal plockas bort och säkerhetspersonal bli ett vanligt inslag. Vi kommer få se affärer där du lämnar in pengar i en lucka och hämtar ut en kasse vid en dörr. I värsta fall tappar vissa områden sina butiker.
Eventuellt kan detta motverkas om alla arbetslösa ungdomar sugs upp som soldater så det blir fart på ekonomin.
Dock sker detta från en enormt hög konsumtionsnivå så det kanske blir som på 70-talet men vi kommer inte att se brödköer i Sverige. Basvaror Kommer alltid att finnas samt godis, söta drycker, chips, smuggelcigaretter, spel och andra nödvändigheter.
Och då kommer det bli ännu större fokus på egna märkesvaror än det är nu, går du in på en Ica butik så kommer det vara något eller några externa märken sedan ICA för hela slanten.
Det slår ut de svenska matvaruproducenterna. De har för låga marginaler på rebrandade ICA varor.
Ergo kommer vi pga kostnadsläget förlora svensk matproduktion. Höga energikostnader, dyrare djurhållning, högre krav allmänt.
ICA betalar lika lite till bönderna som någon annan. Böndernas produkter säljs till de internationella priserna. Så billiga ICA- eller Willysvaror ger inte mindre till bönderna. Att bönderna slås ut beror på att svenska bönder inte kan konkurrera med löner utomlands, när priset på produkten är den samma.
Tidigare kunde man kompensera genom att låna pengar till en ännu större mjölkrobot eller ännu större traktor, men det har hänt lite med räntorna på sistone …
Javisst det blir ju effekten, i början så kör de med kanske svenskt men när de vill ha upp marginalen så blir det lägst pris vinner upphandlingen och då är det ofta från utlandet.
… och då säljer svenska bönder sina produkter till samma internationella pris till utlandet.
Matvaruproducenter är Pågens, Skånemejerier, Arla, Scan mfl.
Det är inte bönder. De producerar råvaror till matvaruproducenter.
Du kommer få en rätt stor utslagning av svenskt lantbruk också. Om det är ekonomiskt att transportera råvaror TILL Sverige för att förädla till konsumentmat eller varför inte direktimport av mat säger det en del om prisläget för svenskt lantbruksprodukter. Kostnaden för transporter osv kommer öka i takt med att allt större del av svenskarnas kalorier importeras.
Så hur man än ser på det så kommer svensk självförsöjning minska. Diesel, utsäde och gödningsmedel kan vi lagra för ett par års kris i förebyggande syfte.
Men är lantbruken borta går det inte att tvinga ut stadsbor på åkrarna för att bruka jorden.
… och ändå är verkligheten att man går allt mer mot självbetjäning och kassalösa system. Men låt inte verkligheten störa.
SVT 30 september 2022 rapportersr att självscanning tas bort pga ökat svinn.
SR rapporterar 1 augusti 2023 om ökat fusk bland självscannare.
Matfakta.nu har en artikel från 4 augusti 2023 på samma tema.
Vi vet att stöldligor går in och rensar butiker. Lidl Hede köpdtad har lås på dyrt kött och då är Kungsbacka ett välmående område.
Tobaksvaror får du av kassören ftån en låst låda vid kassan.
Jag sa inte att all självscsnning kommer att försvinna, lika lite som att Belugakaviaren kommer att försvinna från Östermalm Saluhall. Jag skrev att vi kommer att få se butiker där du betalar först och får varorna sedan.
Normen under 20-talet lär fortfarande vara att du själv plockar varorna.
Och jag märker redan att min lokala Lidl plockat bort viss muslim och vissa såser samtidigt som varor ibland saknas under lång tid.
Detta med manuell hantering är redan vanligt när det gäller dyrt kött.
Jag har jobbat i en annan bransch än matvaror och där var Stockholm först ut som väntat med stölder i butikerna så de fick ha dyra produkter bakom kassan alt inlåsta i skåp…. detta spred sig naturligtvis till övriga landet så småningom.
Nästa steg i Stockholm var att ständigt ha en vakt som patrullerar synligt i butiken, det kostade mindre än det svinn som försvann på det som ej var bakom disken eller inlåst.
Den stora trenden är ju att få maten hemkörd.
Hur som helst, det är väl ingen lyx att gå runt och plocka sina varor själv? Jag föredrar tex Kjell fram Clas Olsson av det skälet. Och såhär i miljötänkandets tider kan ju folk ta med sin egen bytta till en speceriaffär och få 2 kg mjöl uppvägt osv, med en mänsklig kontakt därtill.
@Villavolvovovve – ändå rätt pikant att din lokala Lidlhandlare sålde muslimer tidigare…
DJ, du missar att för många stressade småbarnsföräldrar är tiden man rullar vagnen på ICA detsamma som egentid…
RIKKITIKKITAVI så sant.
@BRASKLAPP – Jag kollade noga och rättade men telefonen autokorrigerade antagligen när jag tryckte på sändknappen.
Det sägs ska vara väldigt svårt att snatta i Amazons obemannade butiker.
@villavolvovovve – alltså det gav min sjuka humor glädje 😀 Lite som när Graham Chapman sa vid ingången till Dachau när dom inte blev insläppta för det skulle stängas för besökare för dagen “säg att vi är judar…”.
Long live Monty Python
Låga räntor kan sätta guldkant på tillvaron i form av kapplöpning mot grannarna om mest påkostad renovering, alltid köpa senaste iphone till alla i familjen, minst en bil per vuxen i hushållet, två utlandssemestrar per år, osv.
Men rimligtvis har man planerat sin ekonomi på så sätt att låga räntor innebär just det, guldkant på tillvaron, och normala räntor innebär ett normalt och gott liv där man endast renoverar när det verkligen behöver renoveras, hoppar över en eller två nya iphone-modeller innan man byter, nöjer sig med en utlandssemester per år, osv.
Jag är fan osäker. 2024 blir ett intressant år.
Många på bomarknaden är väldigt stressade och vill verkligen flytta. De är stressade för de inte vill missa botten. Jag tror det hjälper till så att botten inte går ur bostadsmarknaden.
Det som är bra med att köpa när räntan är hög är att man verkligen vet att man kommer ha råd med sitt boende.
Frugan ska få 6% lönepåslag (jag får väl 4%), vi kommer få tillbaka massa på skatten (jo jag vet att det är bättre att lönejämka än att låna ut gratis till vår arma stat, men är kul att få en klumpsumma) och känner att vi klarar oss rätt bra. Funderar på att köpa en lägenhet i stan.
Jag tror att ekonomin kan ta fart. Det kan också bara stå på tomgång. Eller så är det är en krasch som väntar. I motsats till bloggen så har jag ALLTID rätt.
Jag är också en av dem som alltid har rätt 😉 Efterfrågade för något år sedan nyårskarameller i form av gissningar för nästkommande år. Med tanke på alla dysterkvistar här så hade det nog blivit rätt mörkt.
För bostadsmarknaden 2024 så är nog det ett “förlorat år”. D v s varken bu eller bä. Mer spännande att följa valutan. Gissar på 12kr per Euro igen
Bloggen har inte alltid fel. Det är fel. Det finns ett betydande antal fall där bloggen haft rätt 😉
Självklart var det ironi.
Absolut. Självklart.
Utifrån dina negationer så tappade du mig. Men man kan väl med gott samvete konstatera att bloggaren låg 10-15 år fel vad gäller bostadsbubblan, och den där aktieinvesteringen på Island blev kanske inte så lyckad. Annars har Lars nog mer rätt än vad gemene man har fel 😉
Än så länge har fastighetsbolagen lyckats avyttra fastigheter för att köra sig, men jag bettar 2024 blir ett år där många typ Oscar properties går i konken, vilket spär på ytterligare risk med den sektorn = högre räntor
Hyresvärdar kommer årsvis framöver vilja höja minst 5 % även om räntorna skulle sjunka så där har du rätt Lars 🙂
Men som du sa många brf månare höja ( bara avgiften 20-40 % just nu + värdeminskning och även lånen
Blir intressant och se om brf är snabba på att upprätta bokslut och stämma iår inkl beslut om nya avgifter, någon som vet deadline för en brf att bli klara ?
Fastighetsvärdarna kan tillämpa etablerade mark-to-hank som värderingsmetod, dvs skita i att skriva ner värdena på sina fastigheter och om bankerna spelar och kreditvärderingsinstituten spelar med likt 2008 – 2009 så händer ingenting.
Eller så gör man som i Göteborg. Säljer värdelösa byggrätter till sina kompisar som är chefer i allmännyttan så får hyreskollektivet agera bank till fastighetsbolagen.
Lars, man får ju ändå konstatera att trots dyrare pris på solceller så är det en rätt given besparing för de flesta villaägare. Speciellt bra blev det ju om man gjorde installationen för några år sedan.
Ifrån Booli;
“Solceller höjer värdet på ett hus mer än man tidigare trott. Det står klart sedan Booli undersökt slutpriser och sett att hus med solceller säljs för i snitt 250 000 kronor mer.”
https://www.booli.se/kunskap/unik-analys-solceller-betalar-sig-dubbelt-upp-for-villaagare/?utm_source=booli&utm_medium=email&utm_content=solceller-betalar-sig-dubbelt-upp&utm_campaign=nyhetsbrev
Genomsnittlig kostnad 137k.
Svårt att inte räkna hem.
“Denna artikel är sponsrad av Svea Solar”
Sedan omfattar den bostäder 2018-2023. 630 st. Kan man säga att det är representativa tidsperioder, där man uteslutit alla felkällor?
Jag tror även det kan vara så att de som har råd att investera i solceller är lite mer kapitalstarka än de som inte har råd. Detta innebär att solceller även korrelerar med exempelvis renovering av badrum och kök eller att ha det fräschare hemma. Detta kan även dra upp priset och handlar inte om solceller utan om vilka typer av bostadssäljare som har installerat solceller.
Dock är 600+ bostäder över flera år ganska bra underlag tycker jag. Men går aldrig att rensa ut alla felkällor om man inte gör ett dubbel blint kontrollerat experiment.
Dock tycker jag att detta underlag klart visar att solceller är en investering (inte en kostnad) och verkar vara en rolig hobby för många gubbar som genom solcellerna får något att prata om och tänka på.
Jo,jag anser att antalet datapunkter är stort. Det som är frågan är bara om det är representativt med tanke på bostadsmarknadens utveckling?
Jag köper rakt av att en solcellsinstallation höjer husets värde.
Rimligt vore det motsvarande investeringen (så tänker redovisningsekonomen) och sedan motsvarande driftskostnadsbesparingen / kalkylräntan.
Men frågan är – om du har en 15 år gammal anläggning, är värdeökningen densamma som en ny?
Osv osv.
Naturligtvis är det ett samtalsämne i kallbadets bastu 🙂
Jag såg att det var en annons, men det är ju boolis siffror.
Jag utgår ifrån att analytikern på booli kvalitetsjusterat siffrorna, för att eventuellt de som installerat solceller i högre grad gör andra förbättringar. Men det där med kvalitetsjustering är kanske inte så modernt längre när priserna sjunker (lex Valueguard)
Sifforan är en sak. Vad du gör med dem är en annan. Hur du tolkar resultatet är en tredje sak.
Jag har ingen aning om hur de bearbetat data.
Men det är en betald artikel av ngn som vill och har i allra högsta grad intentionen att öka på försäljningen. Speciellt nu när den ngt överhettade branschen börjar få problem.
Ja kanske det, analytiker är nog ingen kvalitetsjusterad titel. Och boolis värderingar lämnar ganska mycket att önska. Drygt 1M fel värderade de min gamla lägenhet till mot sålt pris. Givetvis inte till min fördel.
Lägenheter är väl rätt svårvärderade eftersom det är som att värdera en begagnad möbel, lös egendom?
Haha, ja en pantsatt procentandel med motsvarande skattad säkerhet som ditt hus (bara i Sverige?). Nä det är i regel rätt lätt att värdera centrala lägenheter med hög omsättning, dock krävde min lägenhet rätt köpare för att kunna säljas till boolis värdering på drygt 5M. Denna köpare hade gått vilse på marknaden.
Nästan alla länder får man betala ngn form av skatt på fast egendom. I Danmark betalar man både fastighetsskatt på husets värde och landränta för marken , som varierar beroende på tillgången till mark.
“Rätt lätt att värdera” betyder bara att man kopierar senaste försäljningspris med index i området. Det förutsätter att alla föreningarna har ungefär lika kass ökenomi.
Bostadsrätter som i Sverige är väl snarare rätt att säga (bara i Sverige?) om.
Du äger inget, du har en del i en ekonomisk förening som innebär att du delar skulderna solidariskt och allt sköts av amatörer. Ovanpå det har du din egen skuld.
What can possibly go wrong?
Precis, just det att man inte äger något men ändå får samma villkor på lånet som er villaägare är just det optimala utifrån beskattningssynpunkt. En BR på 300kvm har samma beskattning som en BR på 12kvm i samma förening, dock gratis första 15 åren. Lycka till att beskatta BR lika som fast egendom.
Ja, föreningen äger ju ingen fastighet eller hur var det nu? Vad är värdet av fastigheten?
Det kommer tillbaka och även för lägenheter i ngn form så småningom.
Jo den ska väl börja beskattas år 2037.
Belåningen på fastigheten är 25% av taxerat värde. Inte direkt som på 90talet när BRF belånade fastigheter över skorstenen. I obygden har jag noterat att fastigheter belånas rätt likt per kvm (12-15kkr/kvm). Så att centrala nybyggda BRF:er kursar är nog rätt sällsynt. Smällen tar istället andelstagarna. Oftast en rejäl krockkudde för BRF innan andelen är nere på nollvärdering.
Så år 2037 ska beskattningen spridas ut på alla smålägenheter som studenterna köpt via sina föräldrar. Inte möe då vi delar broderlikt andel för andel 😂
Hade jag fått offerter på 137k för ett par år, sedan hade jag kanske installerat, men offerterna var på runt 200k. Med dagens räntor går det inte att räkna hem. Det hade varit intressant att se en kalkyl med pris och produktion samt i tjänande för varje anläggning. Gärna med 8% ränta som blancolån ligger på idag. Inte alla som kan låna upp på bostaden.
Du skall räkna med avskrivningarna också. Bara för att panelerna håller 30 år med säg 85% bibehållen kapacitet är det inte säkert att inte något händer som gör att allt måste ner och upp igen. Eller trasiga kablar. Eller växelriktare som pajar (räkna 15 års livslängd, värre om du har optimerare på taket)
Så du får räkna med en omläggning av taket också. Har du tur är det dags oavsett (som i vårt fall) , annars är det en tillkommande kostnad (om du lägger om ett 30 år gammalt tak som har 10-15 år kvar har du såklart utgifter för den förtida avvecklingen av tak)
Så att räkna av 3% av anläggningen som avskrivning är inte orimligt.
Sedan vet jag inte vad värdeökningen är värd, egentligen? Vad gör jag med den?
Att solceller är ett hobbyprojekt är tydligt eftersom man inte räknar med alla tillkommande utgifter och kostnader. Hobbies är som bekant inte något man räknar vinst på 🙂
Okej.
Öh? Hur betalar man med en värdeökning?
Jag utmanar detta och säger att alla som installerat solceller skall gå till banken och få huset omvärderat.
Då får man en siffra på värdeökningen.
Du vet att du inte behöver installera solceller, Rikki. Köp en soffa eller en bil för dina pengar istället.
Jag skall bara byta tak först. Isåfall kan jag nog nå en årsförbrukning på under noll exklusive fordonsel vilket kan vara roligt att skriva i energideklarationen i framtiden när vi säljer huset.
Jag skulle säga att det är priceless.
Min poäng är att man måste beakta hela bilden och göra en korrekt kalkyl. Annars är det en hobby.
Du verkar inte vilja göra det.
Värdeökningen använder du för att genast betala av dina blancolån och belåna upp huset istället. Med pengarna som blir över åker du på en resa med familjen och alla är nöjda.
Min anläggning producerar ungefär 12000 kWh per år och kostade 125 000 att installera. I kalkylerna säger man 1.5kr/kwh även om både 2022 och 2023 gav mer. Det innebär en inkomst på 15 år på 270 000 eller en ränta på cirka 5%.
Som vanligt med investeringar handlar det om att diversifiera och att ens investering innebär lägre fasta utgifter är en mycket ekonomiskt klok investering för att ens stresskalkyl ska bli bättre.
Solceller är en naturlig del av ens investeringsportfölj för en villaägare som har sparkapital.
Tycker snarare mig höra motsatsen. De som installerat solpaneler 2023 verkar vara väldigt bittra över sitt beslut:
“Hög produktion när det är som billigast och låg produktion när det är som dyrast”
Höga installationskostnader.
En marknad som haft många lycksökare och väldigt låg installationskvalitet.
Sen att bloggarn har en produktion på 0,3 kw i januari är väl gulligt. Men kanske inte om man ser till att det är procent av installerad kapacitet.
De som köpte och installerade före kriget har gjort en enormt bra affär. De som köpt efter vette fan
Precis som sagt ska man skriva av investeringen då inverterare med mera inte håller för evigt utan kommer behöva bytas ut. Oavsett om de nya är bättre och bra så är ju likväl den gamla skrotad och värd noll.
Så kostnaden för solpaneler är ju investeringen som ska skrivas av OCH alternativkostnaden/finansieringskostnaden
Där de flesta tjänar på att minska sin förbrukning med effektivare värmepumpar/isolering i första hand.
För övrigt ser vi fler länder där det bromsar upp med solkraft då näten blir felbalanserade med kraftig produktion dagtid och ingen alls kvällstid. Som jag förstod det har man i Kalifornien nu en stillastående marknad pga att elnätavgifterna för solkraft inte längre motiverar nya installationer av privatpersoner.
Man kanske inte åt något håll ska hänga upp sina investeringar på utfallet ett enskilt år.
Hyreshöjningen har varit sammanlagt drygt 11 % här sedan 2022 (i två höjningar på ca 5 % vardera). Känns ändå som att man kommit relativt billigt undan.
Ja. Men risken finns väl att det blir 5% under en längre tid.
Det “olustiga” är ju att jag tycker man hela tiden ser hyresgäster som klagar på standard och skick på lägenheter och förvaltning.
Men sanningen är ju att man får vad man betalar för.
Enkelt exempelt; Om hyresvärdens kostnad för trappstäd ökar med 30% och man enbart får höja hyrorna med 5% så kan man ju räkna ut att trappstädet kommer ske betydligt mer sällan.
Samma gäller fjärrvärme. Nu ökar kostnaderna enormt, men man inte kan justera intäktssidan i ekvationen. Då lär värdarna sänka framledningen så mycket som de kommer undan med.
Kusliga är ju att vi enligt så många har ett enormt eftersatt underhåll på hyrersbeståndet. Men det får aldrig bekostas av hyran.
Iofs har ju många (främst Socialdekokratiskt styrda) kommuner använt hyrorna som en kassako för att slösa på kommunens övriga aktiviteter. Som kommunikatörer, bollstudspersonal och kalasvärdar.
Risken finns säkert, men det beror väl lite på huruvida inflationen ligger kvar framöver. Tidigare höjningar har legat på ca två procent.
Fredrik Lundberg måste givetvis kräma ut mer pengar från sina hyresgäster, annars kanske han tappar några positioner på världsrankingen av rika personer, eller rent av hamnar under 1 000 miljarders-strecket. Och så kan vi inte ha det.
“Enkelt exempelt; Om hyresvärdens kostnad för trappstäd ökar med 30% och man enbart får höja hyrorna med 5% så kan man ju räkna ut att trappstädet kommer ske betydligt mer sällan.”
Spännande resonemang om varje % ökning av en kostnad i produktionsledet ska läggas som en lika stor % ökning på det totala priset av en vara.
Jag är övertygad om att hyresvärdarna inte bara vill ha täckning för kostnadsökningar relaterade till fastigheten utan även för deras räntekostnader på lån som ligger till grund för nya projekt och som inte har någonting med deras befintliga hyresgäster att göra.