Börserna går positivt i de asiatiska tidszonera nu under onsdagsmorgonen när ett positivt börsår går mot sitt slut. Dollarn har nu fallit under tio kronor, vilket vi inte sett sedan sommaren 2022.
Då det varit storhelg så ska jag inte titta på hur Stockholmsbörsen gick under veckan, då mina tickers är den finansiella termen uppfuckade datummässigt på grund av detta. Däremot kan man konstatera att dollarn nu kostar 9:98 SEK, eller sin lägsta kurs sedan sommaren 2022. Euron kostar 11:03 SEK, så kronan har återhämtat sig rejält och snabbt. Min amatörmässiga bedömning är att det inte finns något särskilt stödområde för dollarn här just nu, så kronan kan fortsätta stärkas. Kom ihåg att dollarn var nere vid 8:- SEK 2021. Betyder inte att vi ska dit, men bollen är inte rund i amerikansk fotboll.
Guldpriset står sig dock rätt väl och håller emot på 663:- SEK per gram.
Sverige hade långhelg, men i USA var börserna öppna igår och Nasdaq 100 gick +0.60% medan S&P-500 gick +0.42%. Långa amerikanska räntor var oförändrade.
Bland FAANGST-aktierna gick Tesla bäst med +1.61% och Apple sämst med -0.28% efter att tvingas gå till domstol för att göra upp om Apple Watch, som säljstoppats pga patentstrid i åtminstone USA.
I de asiatiska tidszonerna är det enbart positivt under morgonen. I skrivande stund går ASX 200 +0.79%, Hang Seng +1.67%, KOSPI +0.17%, Nikkei 225 +1.13% och Straits Times +0.72%.
Ett positivt börsår går mot sitt slut. Bland de index jag följer är det bara Hong Kongs Hang Seng med -15.83% och Singapores Straits Times med -2.60% som backat i år. Övriga är på plus, till och med Stockholmsbörsen där OMXS30 gått +16.33% och OMXSPI +14.58%. Bäst har Nasdaq 100 gått med +54.29%. När det gäller utländska index måste man dock justera lite för dollarn, som enligt mina tickers backat just nu -4.44% i år.
Kort sagt har det varit ett riktigt fint börsår för den som tagit det lugnt. Själv gick jag ju in igen i början av december förra året enligt konjukturmodellens signal, vilket visade sig vara korrekt.
En kort avstämning om RSHYR och hur det går för Lena och Silver Fern. Vädret har varit mycket nyckfullt, inklusive åskstormar, vändande vind
och bitvis svag vind, vilket missgynnar en tung expeditionsjakt, men gynnar lätta racerseglare. Inget oväntat i sig, även förra året var Silver Fern och systerbåten Salt Lines bland de sista som nådde Hobart.
Många båtar har brutit. Mest spektakulärt är att supermaxin Scallywag brutit efter att hennes bogspröt brutits. Man kan bara spekulera om detaljerna, men med de enorma segelytor som supermaxis har och plötsliga väderomslag så kanske något sådant kan ske om man t ex har en enorm code zero uppe pga svag vind och det helt plötsligt kommer en åskstorm. Andra båtar har brutit pga olika haverier, eller besättningens utmattning. En båt har träffats av åska och fått bryta på grund av elfel.
Som man ser på plotten för Silver Fern så drabbades hon av en incident och seglade tillbaka i en cirkel efter ett vindomslag som gick från 10 knop till 40 knop (tänk 5 m/s till 20 m/s eller stormbyar) och för mycket segel som tvingade henne att vända då det blåste för hårt för att lyckas få ner seglen säkert, vilket gjort att hon tappat mycket tid.
Skepparen David Hows har en inspelad rapport på Facebook här (man har Starlink ombord). När man med vatten upp till midjan (=det lutade rejält) skulle sätta på en preventer (“bom”) på genuan gick en i besättningen överbord. Lena var där och fick hålla fast i medlemmen som var i vattnet i någon minut som jag förstått det, varpå David och förstärkning tillsammans lyckades få upp besättningsmedlemmen. Lena blev dock lite blötare än planerat under räddningsprocessen, och hennes mobil är därför paj, så det blir nog inga fler foton.
Alla ombord mår bra och båten är hel, så man är kvar i racet. Men incidenten med genuan visar svårigheten med hastiga vindomslag från nästan vindstilla till stormbyar, vilket som sagt kanske också förklarar Scallywags brutna bogspröt. Åskstormarna längs Australiens sydöstra kust kommer i princip utan förvarning och från ingenstans.
När man nöjesseglar kan man dels undvika kasst väder och stanna i hamn, eller om man seglar en crossing och därmed inte har en hamn att gå till, så kan man bara reva seglen maximalt och gå följsamt med vinden utan stress tills vädret blir bättre. Inte riktigt samma på en tävling där tid och mål är fixerade. Över huvud taget är hela Tasmanhavet mellan Australien och Nya Zeeland mycket nyckfullt. En orsak till nyckfullheten är att det är öppet rakt ner till Antarktis, och en annan är att vindarna går varvet runt jorden utan stopp söder om Australien, och ibland svänger upp mellan Australien coh Nya Zeeland som en extra bonus.
Färre har korsat Tasmanhavet med segel i modern tid än varit på Mount Everest topp. Lena har förstås korsat Tasmanhavet på Davids tidigare båt Ocean Gem, som var mer tävlingskittad och ett tag ledde på handikapp under RSHYR 2019.
Lena:
“There are less people who have sailed across Tasman Sea than there are people who’ve been up on Mt Everest, and there is a good reason why. The weather there is highly unpredictable, and no weather report can be trusted – something I got to experience first hand. The sea stretches from the 30thparallel, all the way to just south of 55°. So if you look at the southern part of Tasman Sea, you’ll see that nothing is there to stop the winds blowing from the Roaring Forties, from the Screaming Fifties – and all the way from Antarctica. The many weather systems, including depressions and cyclones normally travelling from the West, will enter Tasman Sea and result in freezing Antarctic winds and high swells, sometimes against a countercurrent making the waves even steeper.”
Ny tio minuters uppdatering från David här, med Lena bakom rodret och hon får prata lite i kameran. Åskoväder runt om. Som ni ser har man säkerhetsselar, och den som gick överbord var med all sannolikhet inklippt. Men på nedsidan betyder det att man släpas i vattnet och kan drunkna ändå, eller bli ihjälslagen när man dunkas mot skrovet. Kroppen så att säga stannar kvar med båten, men man överlever inte bara för det utan räddning. Att ta sig upp själv kan vara omöjligt. Incidenten kommenteras av flera i besättningen.
Vi får vara med om väderomslag på filmen, från lugnt, till 30 knops vind (ca 15 m/s), så ser ni hur snabbt väder och vind ändras. Det lutar lite. Bra action. Bra fart när åskbyn kommer. Äkta känslor. Och så kommer åskan. Kan bara säga att jag är rätt stolt över min fru vid rodret.
39 kommentarer
Ha!
Först!
Bidrag till Jonas skickat.
Fel tråd visserligen men känslan är nästan lika bra.
Ekonomiskt har ju portföljen gått utmärkt, så passar väl perfekt med ett bidrag.
Har för övrigt dykt med jättesköldpaddor idag, fantastiskt roligt!
Dök alltså med barnen, men nos mot nos med jättesköldpaddor, för att förtydliga.
För att återknyta till det ekonomiska tror jag kronan är på väg att lämna pesetasområdet för denna gång. Har sett att dessa kroniska felrådsautister från bankerna varnar för nytt kronfall, men se det tror jag inte alls på. Utländska investerare har nu fångat in den svenska börsen och valutan som investeringsvänliga, och den utvecklingen svänger inte så fort när den väl får momentum.
Kronan brukar ju stärkas när börsen stiger.
Vilket ju i sig är lite motsägelsefullt då många viktiga börsbolag tappar på stärkt krona.
Men riskaptit istället för riskaversion och momentum när det väl vänt väger så mycket tyngre så det ångar på vidare.
Tror fortfarande att kronan är våldsamt undervärderad på denna nivå, så trenden borde kunna dras ut väldigt långt den här gången. Inte normalt att en lunch på stan eller en arbetad timme kostar mindre i Sverige än på kontinenten.
Handlar ju om pengaflöden. Stiger svenska börsen strömmar utländska pengar till Sverige för att hänga på och då stärks kronan. Eller så beror stigande börs på att pengar strömmar till Sverige för att köpa våra aktier. Hönan eller ägget?
Ja, det blir väldigt flödesdrivet.
Tror att exv amerikanska investerare inte är så detaljerade här. De ser att trenden nu är upp i Sverige, och då förblir det ett rekommenderat objekt närmaste året, i sin helhet. Kronan ser säkert attraktiv ut, då många vänder på steken och ser historiska värden som tak eller potential. Då är ju uppsidan enorm.
Har sett medelstora svenska bolag få nya ägare i amerikanska fonder nu senaste två månaderna, helt plötsligt dyker en ny ägare upp med 1-2% av aktierna. Ganska kursdrivande om man säger så.
Med tanke på främst FAANGST-multiplar och eurokursen mot kronan, tror jag svenska börsen är extremt attraktiv just nu. Övriga Skandinavien har inte alls samma utbud av bolag, så vore jag amerikan eller annan utom-europé skulle jag lätt botanisera på Stockholmsbörsen just nu.
Öht har jag upptäckt att väldigt mycket är flödesdrivet, t ex kan man läsa mycket på ränterörelserna, som driver valutaflödena.
Trodde verkligen på en kronförstärkning 2023, så blev lite pengar. Dock har guldet gått starkare än jag trodde.
Just nu är jag lite osäker på hur det ska gå men jag tror att då många ser att det finns pengar att tjäna så kommer kronan gå upp lite till för att sen på lite längre sikt ligga på 9kr dollarn. Svårt att bryta trender helt enkelt men när de bryts så blir de självfödande.
Drömmer om tiden då jag köpte dollar för 6.5kr.
Guldet tror jag ska ner ytterligare.
Njae. När jag tittat på (betalda) analyser har samtliga pratat om en kronförstärkning likt denna vi ser nu.
Däremot pratade de om en förstärkning på 10% från botten i höstas och den börjar vi närma oss.
Bra jobbat 👍.
Det blev julklapp till JvM från mig.
Intressant det där med jättesköldpaddor, är det på Maldiverna?
Nej, är för tillfället i det fortfarande fria Taïwan.
Vi håller tummarna för Lenas båt. Har själv seglat 33 fotare ensam i upp till 20 m/s. Det är lugn och mysig söndagssegling i jämförelse. 🙂
Skulle inte säga att det är lugnt och mysigt. Imponerande.
Det “roligaste” jag har gjort är att segla bidevind tvärs över Ålands hav i kuling. Blött. Det är grunt i Ålands hav så vågorna bli korta och det stänker bra.
Det var ingen i besättningen som erbjöd sig att avlösa mig som rorsman. 🙂
Som navigatör på Silver Fern antar jag att Lens också är väderguru. Det faller ju på navigatören att hitta den bästa vägen med de bästa vindarna, dvs inte för svaga och inte för starka.
Jag håller tummarna för Silver Fern!
Lens -> Lena
Kanske fel forum, men Turkiets utrikesutskott har nu godkänt Sveriges NATO ansökan. Ett ”ynka” sista steg kvar i deras parlament således… lite förhoppningsfulla kan vi vara!
Jag ger inte det någon uppmärksamhet förrän det är klart. De kommer hålla på och strula på olika sätt ett tag till.
Japp, fritt från turbulens lär det inte bli. Ett kort kvar att spela.
Precis. Minst två instanser till som kan förhala.
It aint over til the fat lady sings….
Ren förhandlingstaktik
Biden var tydlig mot Erdogan sist att nu godkänner ni Sveriges ansökan, men Turkiet kommer dra benen efter sig.
Kolla på Ungern.
Däremot kommer det nyheter om att EU arbetar på att runda Ungern när det gäller vetot mot Ukrainastödet.
Jag undrar om Orban börjar förstå att han gått för långt och artikel 7 är intr långt borta.
Problemen i Serbien verkar också rulla vidare.
Jag tror Erdogan fått beskedet från Biden att först godkänna Sverige, sedan kan vi snacka F-16. Jag skulle aldrig först godkänna F-16, och sedan utgå ifrån att Sverige blir godkänd av Turkiet. Inte med ormen Erdogan som ledare.
En fråga om “Själv gick jag ju in igen i början av december förra året enligt konjukturmodellens signal, vilket visade sig vara korrekt.” – Vilken konjunkturmodell hänvisas det till här och hur arbetar du med den som fick dig att gå in igen?
Konjunkturbarometern. När den går in i överhettning säljer man. När den går ner i manodepressivitet köper man.
Brukade skriva om den en gång i månaden i samband med konjunkturbarometern, men har tappat det lite nu under kriget. Plus att den slagit om vilket minskar intresset från min sida då det fortfarande är några år tills man ska sälja igen. Hade inte kriget varit hade jag dock rapporterat, men nu hinner jag inte alltid.
The Roaring Forties och Screaming Fifties, som poesi.
Aussies har ett fint språk. En barbie är en grillmiddag, inte en docka. “The ‘rona” var Covid.
Instämmer. Festligt, där fick man lära sig något nytt =)
En gång i tiden när “Whitbread round the world” var mer segling än reklamjippo så fick man lära sig allt om det där 🙂
Apropå börsåret, citerar en ex-kollega som satte fingret på något som gnagit i mig ett par år:
An important reminder to self: Ignore completely the stock market predictions that financial media love to publish every year around this time.
As an example from last year, 18 houses had their S&P 500 index estimates
ranging from 3,400 to 4,500. The average was 4,031. With two weeks to go, the index is at 4,719, well above the highest of all 18 estimates and about +17% higher than the average.
(2022? Here, the range was 4,400 to 5,300. The index ended the year at 3,839.)
Take-aways: Market movements are dictated by unforeseen factors. Predictions are clouded by recency bias
https://www.marketwatch.com/story/wall-streets-stock-market-forecasts-for-2022-were-off-by-the-widest-margin-since-2008-will-next-year-be-any-different-11671583416?trk=feed_main-feed-card_feed-article-content
Rimligt.
Det är väl ganska självklart att framtida börsrörelser drivs av det oförutsedda. Det förutsedda bör ju redan vara inprisat.
Med korrektion för nuvärdesomräkning och riskkalkyl.
2021 fick vissa tillväxtaktier den värdering de antogs skulle komma att ha när och om den förmodade tillväxten redan skett. Det blir helt galet, det betyder att köparen av aktien inte har någon uppsida, eller obetydlig sådan, men bär all risk. Säljaren får kontanter hen kan köpa hattar för, inte direkt rättvist. Istället borde inom ett lovande segment aktierna öka rätt betydligt varje år, för att kompensera att risken faller.
Finns ingen modell som är bevisad hålla i alla lägen.
Inte heller konjunkturmodellen.
Alla exempel är anekdoter och används på egen risk.
Orsaken är som skrivs att det är ett för komplext system.
Jag har aldrig påstått något annat heller. Modeller är dock ett stöd som kan eliminera det som är ännu sämre än modeller – känslor.
Håller helt med er! Frågan som gnagt mig; varför finns det börsekonomer öht? De har ju fel fler gånger än om man slumpade fram en prognos…
De och riskbankschefer.
Nu medger ju Thedeen att man kanske tagit i för mycket.
https://www.di.se/nyheter/riksbankschefen-vi-kan-ha-tagit-i-for-mycket/
Många bloggkommentatorer som påstod att det behövdes högre ränta för att få ner inflation och upp krona. Förmodligen de som parkerar några mille på ett bankkonto i syfte att köpa någon överbelånad stackares hus.
Uppenbarligen har det fungerat. Vi har fått högre ränta och kronan har blivit starkare.
Mm, everybody is a winner!
Fast å andra sidan har vi ju varit helt bisarrt överbelånade som kollektiv.
Jag skulle nog säga att det känns som att höjningarna varit helt rätt. Det är sänkningarna som var problemet.
Landet kommer må bra av ett år med 4-5% bolåneränta (och 7-12% företagsräntor)
Nu ska vi inte sänka i takt med de andra utan hålla lite styva linan tills Q3 minst.