Artikeln innehåller annonslänkar för Hemsol.
Börserna är positiva i de asiatiska tidszonerna nu under morgonen utom i Tokyo. De extrema elpriserna biter sig fast i hela landet. Svenska Kraftnät varnar för att kraftbristen förvärras de kommande dryga tio åren och att behovet är en ny stor kärnkraftsreaktor om året varje år till 2035. Svensk inflationstakt minskade till 5.8%, men priserna fortsätter alltså öka.
Stockholmsbörsen backade under onsdagen och OMXS30 gick -0.51% medan OMXSPI gick -0.36%. Den svenska kronan stärks rejält till 10:28 SEK för USD, där man ska komma ihåg att nivån runt 10:20 SEK är ett stödområde. Euron backade till 11:21 SEK och guldpriset steg till 672:- SEK per gram.
I USA steg börserna och S&P-500 gick +1.37% medan Nasdaq 100 gick +1.27%. Inom FANGST ledde Netflix uppgången med +3.67%. De långa amerikanska räntorna föll och 2-åringen rasade från 4.73% till 4.46% medan tioåringen gick från 4.20% till 4.04% och snart är ner genom det siffermagiska 4.0%. Vi kan vara på väg emot den symboliska tillbakagången från en inverterad räntekurva, dvs att tvååringen kommer ge lägre ränta än tioåringen, vilket brukar tolkas som ett mycket gott tecken på en vändning i ekonomin.
De amerikanska inflationssiffrorna påverkade förstås utvecklingen igår, efter att de rapporterades i tisdags och alla hoppas nu på amerikanska styrräntesänkningar.
I de asiatiska tidszonerna är det upp som gäller på börserna undantaget Tokyo där Nikkei 225 går -0.73%. Annars är ASX 200 +1.65%, Hang Seng +0.85%, KOSPI +1.34% och Straits Times +0.70%.
Den svenska inflationstakten minskade från 6.5% till 5.8%, där konsensusprognosen låg på 6.0% enligt Trading Economics, och sajtens egen prognos låg på 5.9%. KPIF som kalenderbitarna på Riksbanken styr på och är de enda som bryr sig om förutom okunnig svensk media som kallar KPIF för inflation landade på 3.6%, dvs fortfarande över Riksbankens toleransintervall.
Månadsförändringen i KPI var 0.3% och den drevs framför allt av elpriset som bidrog med 0.7 procentenheter, medan t ex paketresor sänkte KPI med 0.3 procentenheter senaste månaden. Tycker du elen är dyr så kompenseras det av din utlandsresa som du gjorde i november.
Dock har paketresor stigit med 17.9% på ett år och visar på de största uppgångarna i KPI tillsammans med räntekostnaderna. Livsmedel inklusive mat har ökat 6.5% på ett år.
Vägningstalen för 2024 kommer nu uppdateras, dvs vad som påverkar KPI vägs om utifrån vad hushållen faktiskt konsumerar.
Ska man summera effekterna av dagens KPI-siffror, så var de inget överraskande, men alla som har pengarna i lånesyltburken inom expertis och media kommer bestämt hävda att Riksbanken nu måste sänka sin styrränta.
För övrigt – att något kommer in lägre än en prognos betyder inte att inflationen är lägre än väntat, utan betyder att prognosen är kass. Desto högre utbildning och högre lön, desto kassare var prognosen om den missade utfallet – man kunde vänta sig lite mer av högavlönade högutbildade experter.
De extrema elpriserna biter sig kvar i hela landet. Idag kostar elen i snitt 135 öre per kWh oskattat, onätat och omomsat, och toppar i eftermiddag på 212 öre, och har ett snittpris dagtid på 169 öre per kWh. Dessa priser gäller nästan i hela landet, även om SE1 och SE2 i med norra rikshalvans 10% av befolkningen snittar på 134 öre på grund av lite billigare elpris efter klockan 23 ikväll, där elen går på 97 öre i SE3 och SE4 och 82 öre i norr.
Svenska Kraftnät uppger att elpriserna kommer sticka iväg och att det fram till år 2035 behöver tillföras kraft motsvarande en stor kärnkraftsreaktor om året. Detta ska framgå i myndighetens tioårsplan rapporterar Tidningen Näringslivet.
Som vanligt lönar det sig aldrig att vara proaktiv och undvika problem, för då får man skäll för onödiga satsningar. Svenska Kraftnäts avdelningschef för kraftsystem säger till tidningen:
“Jag hade önskat att vi hade varit ännu mer proaktiva och gått ännu mer på risk. Sen om det hade varit realiserbart det vet jag inte. Jag tror att vi hade mötts av väldigt mycket kritik för att bygga på spekulation om vi satsat hundratals miljarder utan någon ansökan.”
Vi har väl att se fram emot att EU:s vision om samma elpriser i hela Europa kommer realiseras framöver. Vilket inte kommer vara till svensk fördel. Sverige har som bekant lite annorlunda klimat och energiförbrukning än t ex Spanien, inklusive mängden tung energislukande industri som andel av ekonomin.
Själv kan du fortsätta energieffektivisera för det kommer alltså inte bli bättre om man ska tro Svenska Kraftnät. När allt annat är gjort återstår solkraften, som är det du kan ordna själv. Vill du ta in offerter från olika leverantörer anpassade till din villa, bostadsrättsförening, företag eller jordbruk, kontakta Hemsol.
113 kommentarer
Inb4 vindkraftmaffian kommer hit och härjar, kommunpamparna har ju länge suktat efter ett MS-DC, undra om man är lika pepp nu när Microsoft vill bygga kärnkraftverk. Fosie skulle passa galant som ett tillskott i SE4.
Förövrigt, jävligt gött att ekonomin börjar barka ordentligt för CCP.
Momentant nettoimorterar Sverige el nu, polsk kolel antar jag.
Inflationstakten faller i rask takt i både Sverige, USA och Europa vilket jag tycker är mycket positiva nyheter. FED gick ut häromdagen och aviserade att tre räntesänkningar ligger i korten. ECB aviserar också räntesänkningar. Riksbanken är väl som vanligt sena på bollen men när omvärlden börjar sänka sina räntor så kommer de följa efter.
Jag vet självklart ingenting om framtiden men jag ser och läser prognoser om sjunkande inflation, sjunkande räntor och en förhoppningsvis mild lågkonjunktur. Kanske blir det ett normalläge i ekonomin lagom till midsommar?
Ja det svänger fort i hockey som man säger.
Det blir inte normalläge. Det kommer ta upp till 8 år för hushållen att få tillbaka 2021 års köpkraft. Lägre inflation betyder inte att priserna sjunker tillbaka, bara att de inte ökar lika fort längre.
Ptja, ett annat sätt att se det är att 2021 års lönenivåer var onormalt höga, och att vi återgår till en mer normal nivå. Oavsett är det nog snarare inflation och räntor som återgår till det normala, vilket är skönt nog även om vi är lite fattigare än förr.
Typ att 2015 års löneläge var normalt?
Vad är normalt? Vad säger att dagens räntenivåer inte är normala och nollräntan onormal? Historiskt har räntan varit ännu högre än nu. Några av oss var med på såväl 90- som 70-talet och minns räntor och inflation då. För att inte tala om de ständiga devalveringarna.
Tror du det kommer ta så lång tid?
Jobbar statligt och det pratas om över 6% i löneökningar nu och enligt budget så ser kostnaden för löner ligga kvar på denna ökning i minst 3 år – dvs personalkostnad per anställd ökar kraftigt.
Sen ganska kraftigt höjd gräns för statlig inkomstskatt (innan de han stoppa ökningen för 2024).
“Jobbar statligt och det pratas om över 6% i löneökningar nu och enligt budget så ser kostnaden för löner ligga kvar på denna ökning i minst 3 år”
WTF???
Det är inte omöjligt att vi ser fallande priser om vi har en kronan som stärks.
Det är dessutom så att inflation har alltid hämtats upp av löneökningar över tid.
Att kronan stärks innebär ju inte med nödvändighet att priserna sjunker. Det förutsätter att vi har en fungerande marknad med stark konkurrens. Företagen kan ju välja att i stället för att sänka priserna höja marginalerna. Det känns säkert mer attraktivt, nu när konsumenterna vant sig vid nuvarande prisnivåer.
Näää, kan di va sau domma?
Men varför uppstår då inte konkurrerande verksamheter?
Och varför har vissa aktörer en så marknadsdominerande ställning?
Jag trodde det var bra för samhället att företag tjänade pengar 🙂
Eller vad är poöngen med en fri marknad…
Oddsen att vi får prisregleringar i det läget ökar om nuvarande regering kan höja skatterna och inte indexa upp brytpunkter osv är ju alla dammluckor öppnade för galenskaper hit och dit.
Krig är fred och så vidare…
Jag vet mycket väl att fallande inflationstakt inte betyder fallande priser.
Med normalläge i ekonomin avsåg jag en inflationstakt enl. KPIF inom Riksbankens toleransintervall 2 procent +/- 1 procentenhet samt en reporänta som ligger på en sådan nivå att realräntan blir svagt positiv. Ett sådant ekonomiskt läge tror jag skulle vara bra för både privatpersoner och företag då det ger stabilitet och bättre förutsägbarhet för långsiktiga investeringar.
När din eller min köpkraft kommer tillbaka till 2021 års nivå vet jag inte och det är inte heller en del av min tes om att vi kan ha både inflationstakt och räntor på rimliga och normala nivåer till midsommar.
Ja, då har jag ställt in mig på att behöva elda med ved de närmaste åren. Det är ju bra för hälsan då jag hugger mycket själv. Värmepump används då priserna är låga (typ en månad per halvår…).
Ett vedeldningsförbud lär införas av solidaritet och rättviseskäl, och polisens nästa stora satsning blir att jaga vedeldare. Dessutom minskar vedeldning inlagring av koldioxid till skillnad från att använda träet till att bygga paketcyklar, vilka minskar utsläppen eftersom antalet elbilar då kan minska.
Kom ihåg att Sveriges näste president kan heta Daniel Hellden, han har gått ut med att han vill se fler som cyklar. T ex bloggare som reser runt på föreläsningar.
Det kan bara sluta med en krasch. För bonnläpparna, vill säga. Med nya delområden kommer Stockholm att skyddas av Forsmark och uppstår brist bryter man bara från resten av Sverige. Detta är tillåtet eftersom man kommer att hävda nationell säkerhet.
Dags att sälja villan i Kungsbacka och köpa ett lantligt beläget torp ut mot Gällinge eller Förlanda där man har plats att lagra förnödenheter, kan driva pumpen i den djupborrade brunnen med dieselgenerstor och man eldar dina sopor själv.
Finns knappt några torp kvar. De är rivna och nybyggda hus istället. Ingen djupborrad brunn, den hjälpte kommunen till att stänga igen, för att vara med i vattenföreningen istället, samtidigt som fibern kom. Perfekt.
Jag bor i Stockholm, så baserat på min erfarenhet:
Daniel Hellden gillar marknaden och vill att du ska hyra en elscooter vid förflyttning.
Den slänger du sedan på marken när du åkt klart, gärna liggande på trottoaren.
Vad elen till elscootern ska komma från vet han dock inte!
Det vet jag. Friställda basindustriarbetare sitter på cyklar och trampar så dynamona laddar elscootrarna!
De där fulingarna röstar ändå bara på SD.
Väldigt mycket värme i hushållen kommer från biobränsle. Ska det förbjudas kommer inte lokala nät hålla när det är kallt och alla värmepumpar har sämst utbyte. Det kommer också förvärra kraftbristen och höja elpriserna ytterligare.
Det var vedeldning, inte biobränsleeldade kraftverk. Frånsett koldioxiden skiljer det mycket i utsläpp.
Jag tror vi inom kort kommer se förändringar i skatter osv vilket påverkar kraftvärmeproduktionen. Även om det är på kant med EU som det påstås från politiskt håll är det i praktiken gratis att få en kärnreaktor elproduktion till.
Argumentet att vi sparar el och de kan minska fossilenergin i Europa tack vare exporten är ju annars tomt, fast det gäller väl bara i vissa fall när det är i linje med vad SVMPC påstår.
Dvs svensk kärnkraft ökar inte exporten. Svensk vindkraft ökar exporten. Svensk kraftvärme sänker inte koldioxidutsläppen genom ökad export osv osv.
Det är skönt att tänka på all exportel idag när vindkraften står för 1,3% av elproduktionen!
Kan det vara årslägsta? Det är nu SVMPC hänvisar till en blåsig majdag och talar sig varma om vindkraftens fördelar..
Höga murar sägs vara bra för säkerheten. Jag föreslår att vi snarast ökar säkerheten för den viktiga delen av region 08 genom att uppföra en minst tio meter hög taggtrådsklädd betongmur runt södermalm samt en ännu högre inre mur runt slottet vid södra delen av centralbron. Helst utan portar för att ytterligare minska risken för rymnin… jag menar intrång…
Det är tuffa dagar nu för alla som önskar/hävdar att Riksbanken måste höja räntan. Styrkekram, som en stor tänkare brukar uttrycka det.
Jag sticker även ut hakan och förutspår ett ganska stort fall i inflationen även vid nästa månads presentation (siffrorna för 2023, jan-nov för KPI, KPIF och KPI-XE är 3,6%, 1,6% och 4,5% respektive).
*måste höja räntan kraftigt
*KPIF-XE
Sverige har inte fri Riksbank, man följer FED och ECB, att svenska livsmedel drog iväg efter 24 februari är inte konstigt, vi importerar över 50% då blir det dyrt i kris och fallande valuta, våra grannar i Norden betalar lite mer för att ha egen produktion och därför drabbas de inte lika hårt procentuellt men det är fortfarande inte billigare i Finland med livsmedel för en med svensk valuta som inkomst
Eftersom inflationen mäts på 12 månader, dvs allt efter månad 13 är historia är det ju inget märkligt att inflationen är på väg ner, om vi ska tillbaka till 2021 så innebär det deflation, att RB ränteprognos alltid är fel är ju helt uppenbart och att Sverige skulle gå imot ECB och FED är ju en helt orimlig ståndpunkt
RB prickade in inflationen med 0.1 % i sin prognos. Man måste också titta på hur SEK utvecklas, just nu stärks den så det tyder också på sänkning.
Ica-handlarna däremot gör allt för att driva upp priserna. Deras vinstuttag är betydligt större än vad de säger då man gör detta via extra utdelningar efter ordinarie bolagsstämma och ett litet kryphål som gör att det inte behöver kommuniceras uttåt.
Visst är det märkligt att ICA-handlarna kan ta ut bra vinster samtidigt som de är billigare och bättre än kooperativet? Nästan så att man kan tro att vinstincitamentet skapar billigare och bättre tjänster och produkter.
Helt fantastiskt. Och tycker man ICA är dyrt är det väl bara att gå till COOP och handla isf.
Om man tycker att ICA är dyrt, varför ska man då gå till COOP som också är dyrt?
Vet ej, det gnälls ju på ICA-handlarna, men det är ju frivilligt att handla på ICA så jag ser inte problemet faktiskt.
Coop är precis vart jag går för att handla billigt. I morse blev det 2-pack semlor från Dahls för 27 kronor. Halva priset, givetvis. Skall jag handla grönsaker blir det att svänga förbi Lidl i Varla och då passar jag även på att köpa lokalproducerade Borekulla ägg som de har till samma pris som Lidls salmonellafulägg från Danmark. Coop är bra när de har halva priset, annars blir det bara vissa speciella varor som till exempel deras utmärkta tacosås som är billig och god.
För att de eldar på inflationen?
Substitutionsprincipen innebär att man förenklat mäter den billigaste butiken.
Utmärkt. Då kan ICA höja priserna och vinsterna i lugn och ro (svensken verkar ha samma relation till ICA som storbanken).
Att prisökningarna ökar inflationen (priserna) i realiteten spelar ingen roll för folk förutsätts handla på Lidl.
Willys är ännu billigare men finns ingen anledning att försvara matvarujättarna, konkurrensen är usel. Man får klaga utan att vara kommunist.
Utdelning är ett sätt att ta ut vinstpengar ur ett bolag. Det är inget magiskt sätt att dölja vinsten. Har ett bolag 2 MSEK i vinst och tar ut 1 MSEK i utdelning så var inte vinsten 3 MSEK.
https://www.jensnylander.com/ica-handlarna-ber-mig-rakna-en-gang-till/
“extra vinstutdelningar (det korrekta ordet är beslut om vinstutdelning på extra bolagsstämma) som inte syns hos upplysningsbolagen då de inte samlar in extra vinstutdelningar. De har därför varit “dolda” för media och allmänheten.”
Hur är det nu med alla som hävdar att varukorgen är manipulerad för att den “verkliga” inflationen är egentligen högre, råder det omvända nu, är den “verkliga” inflationen mycket lägre?
Manipulerad är väl att ta i, men är den vägd efter kollektivet konsumtionsmönster? Om 70% av befolkningen är kroppsarbete kanske inte priset på Dagens Industri och Belugakavisr skall dominera alltför mycket.
Ja ingen som klarar av att extrapolera är överraskad. Det finns de som har hävdat hela hösten att inflationen är fortsatt hög, vilket är ett osedvanligt fyrkantigt ordvrängeri, när derivatan och trenden är kraftigt negativ.
Nu när den transienta inflationen verkar försvinna bort i historiens glömska måste vi fråga oss: de megatrender som gav oss nollränta, vilka av de har egentligen försvunnit?
En megatrend som försvunnit är Kina som världens verkstad. Med krympande och mer högavlönad arbetskraft så kommer de inte kunna driva ned priser på varor på samma sätt längre.
Kina kan ersättas av Afrika när befolkningen där går från nuvarande 1.6 miljarder till kanske 3.5 miljarder under kommande 80 år. Krävs dock att området, eller delar av det, blir mer politiskt stabilt.
Du får nog fråga Johan No 1 vad han anser om det, fast han inte riktigt hänger här. Och du i den viktiga delen av bloggen.
Det är osannolikt att det kommer bo 3,5 miljarder i Afrika om 80 år, klimateffekterna kommer snarare förvärra situationen. Eller så bor de afrikanerna någon annanstans. Fast inte lika många.
Jag tror 1,5 gradersmålet är kört nämligen.
@Rikki
Ett sätt att rädda gradmålet är kanske att dra ned på antalet klimatkonferenser. Eller åtminstoine hålla dem via Teams. Har politiker inte hört talas om att man kan skriva under dokument elektroniskt numera?
Är Johan en expert på demografi? Den är annars ganska svår att kämpa emot men du kanske har några folkmordsfantasier?
Att du var vänsterbliven visste jag men inte så vänsterbliven. Kort sagt ointelligent.
Det har inte med demografi att göra utan hur många landet kan föda. Fler än idag, men 3,5 miljarder bygger på att inga begränsningar finns där.
Samtidigt indikerar klimatprognoserna att Afrikas jordbrukskapacitet blir starkt påverkad.
Jag vet inte riktigt var folkmord kom in i detta.
Däremot brukar sådana här klimatförändringar leda till konflikter och de kan nog bli ganska brutala.
Tyvärr får jag tillägga.
“Jag sticker även ut hakan och förutspår ett ganska stort fall i inflationen även vid nästa månads presentation (siffrorna för 2023, jan-nov för KPI, KPIF och KPI-XE är 3,6%, 1,6% och 4,5% respektive).”
Tror ni det är möjligt med negativt KPIF i Januari-Februari om priserna pressas ner lite och kronan stärks?
Tillräckligt möjligt att någon expert som uttalade sig i SvD härom veckan trodde det skulle hända.
Danmark hade ju deflation redan i november mätt i HCIP.
https://ec.europa.eu/eurostat/web/hicp/visualisations
Danmark har mycket som inte vi vill ha, och en del vi vill ha.
Tex en stabil valuta. Fast vad kostar det? Vs vad har inflationen kostat oss?
Ja, det är möjligt.
Väldigt intressant artikel i Tidningen Näringslivet som bloggen länkar till här, rekommenderar alla att läsa den på riktigt istället för att magkänsla fram att den nog stämmer överens med ens egna övertygelse. Det finns väldigt mycket nyanser i artikeln.
En av huvudpoängerna är att de förhållandevis låga elpriserna i SE1 och SE2 gjort att väldigt många företag äskar effekt från SVK för att utöka sin industri där. Det finns idag inte tillräckligt med effektför att ge alla dessa tillstånd, skulle alla få tillstånd hade det krävts en massiv utbyggnad de närmaste åren.
Det som riskerar att hända är alltså inte att systemet kollapsar pga elbrist, utan att energitunga investeringar i Norrland inte får tillstånd.
Den effektbrist som prognosticeras kan dessutom inte hanteras med vindkraft eller utbyggnad av denna. Man kan få sisådär 3000MW mer vattenkraft (men inte fler TWh) genom att totalt ödelägga befintliga älvar. Torrfåror och vårfloder om vartannat. Tillståndsprocessen blir… intressant.
Så även i SE1+2 behöver man tillse att det finns planerbar kraft eller flexibel förbrukning i stor utsträckning.
Vätgaslagren kommer kosta som 4-6 stora kärnreaktorer och tar minst lika lång tid innan de är på plats. Om det är realistiskt att dumpa några tiotals miljoner kubik sprängsten någonstans. En skidbacke de lux?
Jag har väldigt svårt att se att väljarna accepterar att bli utan ström periodvis för att ytterligare en grön-ekonomi-kapitalist skall bygga något fancy eller en serverhall smälls upp.
För övrigt tog Tidölaget bort skatterabatten på dessa serverhallar , något som SVMPC regeringen införde. Det var ngn deal med C tror jag.
Alla utredningar utom den som Lööf hänvisade till från Bizznizz Sweden som var en ren lögn visade ju på att samhällsnyttan är negativ av den skatterabatten, något bloggen påpekat.
Dumpa sprängstenen i ngn släng ovanför E6.
Råka tappa sprängstenen i Königsbergs hamn.
Ja, bra ide.
En motorväg är ca 20 m bred. 10 miljoner kubik sprängsten gör alltså att vi kan elevera E6 2 m längs en sträcka av drygt 250km eller ungefär halva dess nuvarande sträckning genom riket.
En sak man måste ha i åtanke när det gäller vätgaslagring och EU är att EU ser detta från EUs perspektiv.
Planen är att skapa gastankar i saltdomer i bergrunden. Denna teknik används redan med framgång för naturgas. Alla kontinentala länder i EU har denna möjlighet då de flesta har stora saltdomer i geologin. Tekniken är väl utprovad. Förmodligen kommer den inte räcka till, men kostnaden att göra ett sådant gaslager är signfikant billigare än den svenska metoden att spränga ur bergrum och bygga tankar i dessa, analogt med Skallen.
Speciellt om man skiter i var man dumpar allt saltvatten man producerar (närmaste övergödda vattendrag…)
De svenska vätgaslagren blir alltså mycket dyrare.
Fördelen är dock att vi har bra urberg så vi har större frihet var vi lägger dem och kan parerar elnätets behov längre. Förslagsvis gröper man ur Södermalm med ett större lager. Skulle det läcka så …
Finns ett rätt stort bergrum alldeles vid Katarinahissen. Tidigare P-garage (och skyddsrum), senare påtänkt som bussterminal men så blev det inte pga brandrisk.
Tyvärr vet jag inte exakt hur stor volymen är – men läget!
Lessmog, Varför påstår du att det inte byggs någon bussterminal?
https://www.regionstockholm.se/verksamhet/kollektivtrafik/aktuella-projekt/Slussen/bussterminalen-i-katarinaberget/
Du är en sådan där gnällig negativ SE4-människa, säkert Skåning. Se potentialen och bygg om alla pariserhjul till svänghjul så har vi det lager vi behöver. Eller kräv att alla trampar motionscykel på fritiden med VG-funktion.
Vi har fullt upp med att jobba övertid så vi kan betala elräkningen.
När Facebook etablerade sin serverhall i Luleå pratades det om 10, kanske 20 tusen nya jobb. Tror inte ens det är 100 pers som jobbar där idag. Behövs det specialister så flygs de in. Samtidigt har de massiva skatterabatter på el. 0,6 öre per kWh betalar Facebook.
Med dagens elpriser är det självklart att alla företag vill etablera sin eltunga verksamhet i norra Sverige. Frågan är bara hur de bidrar till samhällsnyttan nu när SVK flaggar för att alla inte får plats?
Bortser man från Vänsterpartiet och möjligen (men antagligen inte) Miljöpartiet finns det inte ett parti i riksdagen som inte gladeligen skulle rea bort våra naturresurser i form av vattenkraften om Zuckerberg eller Bezos kom och lovade investeringar i utbyte mot att de fick gratis el. Samma sak när det kommer till gruvdriften för övrigt.
…Och efter att rabatterna togs bort för ett tag sedan har man nu upptäckt att det inte var förenligt med internationella regler. Således kan de amerikanska tech-jättarna för överskådlig framtid komma att njuta av subventionerad elkraft till serverhallarna. Subventioner som är till nackdel för såväl klimatet som för skattebetalarna. Inget gott kom ur dessa naiva beslut.
Länk på detta?
Det verkar faktiskt som om energiskatterabatten har tagits bort from Juli i år. Oklart om det drabbar Facebook eller ej.
https://www.energiforetagen.se/pressrum/nyheter/2022/december/riksdagen-beslutade-om-avskaffad-avfallsforbrannings–och-kraftvarmeskatt/
Rapporterat av P1 nyheter i morse runt ~ 8-snåret. Energiskatterbattans borttagande visade sig inte juridiskt korrekt. Även Spanien hade “råkat ut” för en liknande situation. Stämmer någon av techjättarna vars rabatt togs bort Sverige kommer det att kosta skattebetalarna mycket pengar. Ett sådant avtal kan uppenbarligen inte åtras när det en gång beslutats.
Erbjud dem 100 % vind- eller solel och koppla om nätet. Vilket företag med modern värdegrund kan säga nej till en sådan grön deal?
Oops.
Då får vi väl som vanligt lägga ansvaret för haveriet där det hör hemma, SVMPC.
Fast de sedvanliga S-apologeterna försöker såklart med gish gallop skylla på någon annan.
Det är alltid någon annans fel att vi är dumma i huvudet.
Inte första gången SVMPC gör så eller deras försvarare/lögnare i denna bloggen.
https://group.vattenfall.com/se/nyheter-och-press/pressmeddelanden/2023/vattenfall-tar-juktans-pumpkraftverk-till-nasta-steg
Intressant att de ser sådana prisvariationer under dygnet att det är ekonomiskt att ta detta i drift.
Juktan kan lagra ca 0,5GWh energi eller ungefär 1,5 h vid full speta (300MW). Om vi antar 1 kr/kWh i priskillnad / dygn och de hämtar in denna får de in ca 150 MSEK i intäkter varje år.
Att bygga ett nytt Juktan kostar nog signifikant mer än så. Kanske 3-5 Mdr? Exklusive stamnätsanslutning.
https://energiforsk.se/media/31755/juktans-pumpkraftverk-vad-a-r-pa-ga-ng-magnus-lo-vgren-vattenfall.pdf
Dom kanske ser en framtida lukrativ marknad i att sälja reglerkapacitet? Typ konkurrera med alla glada checkwattare.
Är dom på riktigt glada, eller är det bara reklamfläsk?
Jag får inte riktigt ihop hur det kan vara billigare att först konvertera ett pumpkraftverk till vanligt kraftverk, för att 27 år senare konvertera det till pumpkraftverk igen.
Ännu en glädjande nyhet:
Sveriges utsläpp av växthusgaser gjorde ett stort hopp 2022, vilket enligr regelverket renderar böter till EU-kommisionen.
Orsaken: Nordstream. Den metan som släpptes ut räckte för att vända en minskning på ca 5% av växthusgaser, räknat som koldioxidekvivalenter härörande till svenska aktiviteter ökade utsläppen med 7% pga metanen i pipelinen.
Jag har nu kommit på Putins plan. Genom detta blir svenskarna så förbannade på EU att man kommer rösta för Swexit.
Sverige utanför NATO och utanför EU innebär att det finns inga incitament för att stötta oss vid ett ryskt angrepp.
Tänk på det innan ni röstar nästa gång på ett parti som är emot svenskt NATO medlemskap eller EU. Oavsett vad de säger av populistiska skäl. Eller röstar på ett parti som är beroende av stöd från sådana partier.
Vilket i praktiken motsvarar alla riksdagspartier.
Dags för Cornucopartiet att köra igång
I vote Rock n Roll!
Intressant om metanutsläpp från Nordstream och EU-böter. Har du någon länk så man kan informera sig lite mer?
Med lite tur kommer detta leda till att beslutsfattare i framtiden är extremt skeptiska till att godkänna liknande projekt igen.
Ni som inte hatar sol och vind 😉
Förslag på företagsleasing av solceller+batterilager? Tycker inte att utbudet som jag kan googla fram ser något vidare ut!
Checkwattarna är snabbare.
Om du försöker hinna ikapp lika fort med ett vattenkraftverk kommer saker gå sönder.
Jag tror de kommer arbeta mot olika stödtjänstmarknader i viss mån men ja, det är säkert en komponent som ingår.
Betänk att när en sådan bjösse fasar in så kommer det skada sin egen marknad.
Mao, jag hade varit försiktig att investera större belopp. Men marknaden omsätter idag ca 6 mdr på de 30 TWh eller 20% av Sveriges elproduktion som randomizerad kraft orsakar och får SVMPC som de vill ökar denna marknad enormt när vi stänger ner planerbar produktion och ersätter den med sagda randomizerade produktion.
Frågan är om de låga elpriserna som uppstår ibland räcker till för att kompensera att elen blir dyrare ibland och alla de kostnader som uppstår pga vi får andra marknader som uppstår för att kompensera bristerna i randomizerad elproduktion?
Därom tvista de lärde.
Skillnaden är att det inte drabbar Nordpoolpriset vilket tas som intäkt för att A eller B är billigare. Det är TSOernas ansvar och de dumpar kostnaderna på nätägarna.
Jag tror att man behöver öppna upp dessa marknader transparten och inte som idag dölja kostnader för konsumenter och väljare och därmed bara handla med energi. Prismodellen är uppenbarligen inte tillräcklig för att visa hela kostnaden.
Men den tjänar SVMPCs syfte.
Man skulle behöva lägga på en skatt eller avgift på den randomiserade produktionen så att den täcker de 6 miljarderna. Jag rapporterade här tidigare vad det skulle motsvara. Vill minnas det landade på knappa 20 öre per kWh för de 30 Terswattimmarna.
Och det ökar nog inte linjärt med TWharna.
“Vi har varit naiva”.
Finns nog anledning att misstänka att derivatan för den funktionen är strikt ökande.
Den statligt sanktionerade monopol- och utsugar-verksamheten E.ON elnät aviserade just +10% inför 2024.
Media irriterar sig på ICA-handlarnas vinster, men gillar man inte ICA kan man gå till Willys eller LIDL. Men elnät har av politikerna fått närmast Carte Blanche att sätta vilka priser de vill. Tillsynsmyndigheten är totalt lam.
Det är dyrt att inte bygga ut elnätet.
Tror du elnätet inte bygger ut sig självt?
Jag tror inte du vet hur man inte bygger ut elnätet…
Det finns många sätt att inte bygga ut elnätet.
Nu tror jag inte du har koll på alla sätt man inte kan bygga ut elnätet.
Du har antagligen inte fel.
Till och med högerspöken som jag anser att det var fel att sälja ut själva elnäten.
Nu är ju statliga Vattenfall en av de värsta nätägarna med att ta betalt för ingenting, med Vattenfalls turer nere i Tyskland och Nederländerna och med låga priser på svensk kärnkraft el för 10 år sedan så var ju nätbolaget en kassako som räddade resultatet, nätavgiften som bara stiger varje år är rena stölden
Apropå inflationen?
Glömde alla (journalister) bort Black Week och dess tjuvstarter i november?
Samma varje år. Spelar ingen roll för 12-månadersinflationen.
“men alla som har pengarna i lånesyltburken inom expertis och media kommer bestämt hävda att Riksbanken nu måste sänka sin styrränta.” bra summerat Lars
För precis så är det,
För att betala sina lån måste man ha ett jobb, och fram tills nu har arbetsmarknaden stått emot ganska ok men varsel börjat komma, bolag som tidigare varslat te.x Forseda hus har fått slänga in handuken https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jonkoping/forsheda-hus-ab-har-lamnat-in-konkursansokan-hos-tingsratten–ekcgin
och 2024 kommer bli mycket tufft för bygg, och givetvis alla som jobbar emot detta, stor del av Sveriges arbetsmarknad)
– Mycket besparingar bland region skolor, sjukhus mm kommer
– Hyreshöjningar, och ökade brf avgifter
– Även stora hyreshöjningar för butiksägare som redan är pressade under 2024 pga inflationen
– Massor av fastighetsbolag som refinansiera sig https://www.di.se/live/dnb-borjar-salja-av-oscar-properties-tillgangar/
– Stort antal företag har stora dolda moms skulder ( efter Corona) som skall betala tillbaka, kommer det att gå att både få högre hyra, längre köpkraft och krav på högre löner samt att man skall lycka amortera bort moms skulden ?
– Riksbanken säljer stadigt av lånestocken som har verkat för att trycka ned räntor för bostadsobligationer mm, vad händer med räntan om en stor ” garant” försvinner och man behöver låna på nytt, räntan går upp,
Energipriset har gått ned, och påverkat, men det kan ju även svänga ( lite rysk roulette”)
Lita på att media för varje månad som går och LO inkl bygg och lobby kommer trycka på i media för sänka räntan men USA har också höjt högre än Sverige, även om de har prognos om några sänkningar,
Den som lever får se
Spännande… Sverige har typ 14000 MW installerad effekt vindkraft. Denna levererar momentant 342 MW enligt SVK kontrollrummet. Hur är det ens möjligt med så låg utnyttjandegrad?
Är det en retorisk fråga, eller är det verkligen så att du inte känner till fenomenet väder?
Gishgallop från en vänsterbliven.
’Vänsterbliven’ stärker verkligen din argumentation och får dig på intet sätt att framstå som en SD-mupp.
Stor 👍
Han är väl medbliven eller högernedsatt om man ska använda samma språk?
(. Det beror givetvis på att vi har för lite snurror. Bygger vi bara minst lika mycket till så kommer de att leverera tillräckligt. .)
Många otrevliga muppar i forumet nuförtiden märker jag… Sverige är ett stort land med vindkraftverk spridda på många olika platser. Att då på totalen ha en utnyttjandegrad på typ 2% måste väl ändå vara något sorts rekord i stiltje.
Det kunde väl åtminstone leda till visst intresse för media att fånga upp det, på samma sätt som när ett stillastående kärnkraftverk leder till högre elpriser.
Man kanske skulle tipsa TT men det riskerar ju att förstöra myten “Lite vind påverkar inte elpriset, bara stillastående reaktorer och kyla”.
Gilla läget. Det tillhör basal väderkunskap att när det är kallt brukar det vara vindstilla. Till på köpet är det helmulet, men vad gör väl det, solen är ändå inte över horisonten särskilt många timmar så här års.
Nädå, jag är inte bitter. Jag är jätteglad att vi har så stor andel vind- och solkraft, det är ju framtiden enligt alla politiker.
Väder är väder och kallt medför lite vind. Dock sällan så här extremt. Variationer över landet brukar göra att det ändå blir en produktion från vindkraften motsvarande ca en reaktor. Normalt sett går det sällan under 1000 MW. Det var bara därför jag tyckte det var lite intressant att se så låga siffror. För övrigt ännu lägre nu, 266 MW.
Blåser lite till havs, men på land är det verkligen lugnt:
https://www.klart.se/väderkartor/vind/#4.34/60.36/14.5
https://www.vackertvader.se/väderkarta
Vädersystemen är rätt stora. Det var ju den visionen politikerna hade med sin gemensamma elhandel, dvs att ett land i Europa skulle kunna sälja vindel till ett annat land där det inte blåser. Tyvärr såg verkligheten inte riktigt ut så…
Det gamla problemet med analys, design och till sist implementation eller som det också kan kallas “fasen när allting rämnar”…
Tricket med hög lön och prognoser är inte att dom ska bli rätt, tricket med hög lön och prognoser är att kunna övertyga alla andra att din prognos är rätt och att du därmed är värd lönen (och mer därtill) även att alla kan se att verkligheten är en annan…
A