Börserna går positivt på onsdagsmorgonen i de asiatiska tidszonerna och den svenska kronan stärks ytterligare. Elpriserna stiger till normalare nivåer för årstiden. I USA har Apple Watch 9 och Apple Watch Ultra 2 stoppats för försäljning av Apple, sedan bolaget förlorat en patentstrid om syremätning av bärarens blod.
Stockholmsbörsen steg igår med +0.44% för OMXS30 och +0.65% för OMXSPI. Gårdagens vinnare var Hexatronic med +11.99%, Intrum med +11.18%, Orrön Energy +7.41%, Cint +7.13% och Mips +5.96%. Typ aldrig hört talas om tre av fem av dessa, vilket fortsätter vara min tes att det finns en överbörsifiering.
Den svenska kronan stärks och vid 10:18 SEK för USD utmanas stödet för dollarn, men stödområdet höll när detta testades senast i mitten av juli. Bryter kronan ner väntas nog ytterligare förstärkning, men som alltid med teknisk analys – går det inte upp så går det ner eller står stilla. Euron kostar 11:16 SEK och guldpriset 668:- SEK per gram i skrivande stund.
I USA steg börserna och Nasdaq 100 gick +0.49% medan S&P-500 gick +0.59%. Tesla ledde uppgången inom FAANGST med +2.04% medan Spotify gick sämst med -1.14%. Apple lär väl backa idag på beskedet att nya Apple Watch 9 och Apple Watch Ultra 2 säljstoppas sedan Apple verkar förlorat en patentstrid mot Masimo gällande mätningen av syret i blodet på bäraren. Bra funktion under Covid, även om Apple förstås är tydliga med att mätningen inte får användas för någon som helst medicinsk diagnos …
Rätt slarvigt att bryta mot patent kan man tycka, Apple borde kunna bättre, men man chansade väl och tänkte ta kostnaden på advokaterna istället för egen utveckling. Återstår att se om funktionen nu stängs av i en mjukvaruuppdatering, varpå alla vi som köpt dessa klockor och inte får det vi köpt torde kunna kräva ersättning från Apple. Om vi bodde i advokaternas förlovade land USA. Vi svenskar får väl se funktionerna stängas av och får tacka så mycket för att vi hade dem några månader.
Amerikanska långa räntor var i princip oförändrade.
I de asiatiska tidszonerna är det uppåt som gäller, undantaget Singapore och Straits Times som är oförändrad på -0.08%. ASX 200 går +0.65%, Hang Seng +0.48%, KOSPI +1.78% och Nikkei 225 +1.37%.
Elpriserna är normalhöga idag efter några dagars låga eller extremt låga priser. I SE1 och SE2 får 10% av svenskarna ett snittpris på 52 öre, lägsta pris på 11 öre och högsta pris på 87 öre per kWh utan skatter, elnät och moms. Priset dagtid snittar på 68 öre.
Övriga 90% av svenskarna får ett snitt på 54 öre per kWh, högsta pris på 87 öre, lägsta på 11 öre och dagtida snittpris på 72 öre.
Kom ihåg att se upp för politiska charlataner, som för att hävda att det inte finns höga elpriser i Sverige tar ett snitt av SE1, SE2, SE3 och SE4, när de fyra elhandelsområdena måste vägas utifrån antalet konsumenter.
45 kommentarer
Vill bara påpeka för alla politiker och sörlänningar att klimatet och därmed elförbrukningen är nalta högre här uppe i norr än i sörland och ännu mer nere på kontinenten. Elpriset bör vara lägre där det produceras och behovet är större
Nog är det väl mer än nalta(12,5%) högre förbrukning uppe i norr?
(Nalta= Harta bortå harta å harta bortå he. Källa: n’Anders)
Marknadsekonomi fungerar inte riktigt så, men jag ska se om jag kan knata över till Volvo och fråga om jag kan få köpa en Penta motor till ett schysst pris. Den tillverkas ju ändå här.
Med det sagt tycker jag att kontinenten ska ta lite eget jävla ansvar och inte förlita sig på billig vattenkraft, men man är ute på tunn is när man argumenterar för att SE3 och SE4 ska ha ett markant högre elpris – Bara för att någon annan får det sämre, betyder det inte att du får det bättre.
Men för argumentets skull, gör din kåk av med 155% mer el än vad en kåk gör i Malmö? Nu är det tidigt på morgonen och hittar inga vettiga källor på snittförbrukning av en kåk i Se4 kontra Se1.
Separata elområden på exportkablarna….Det verkar inte finnas överföringsproblem för export, bara mellan elområden i Sverige, lite märkligt tycker iaf jag.
Hurvida värdet av en naturresurs till någon del ska tillfalla lokalsamhället eller inte är en intressant frågeställning.
Det är en politisk diskussion ovanför marknaden.
I Norge stannar mer värde kvar i kommunerna och har gjort dem starkare.
Fast då vore ju det ekonomiskt effektiva sättet att göra det att dela ut en del av vinsten till alla som bor i lokalsamhället och låta dem själva bestämma vad de vill göra med pengarna, inte att ge dem rabatt på vad det nu är för resurs som finns där. Jag tror att alla inser att det inte är bra för Irak att de lägger en del av sina oljevinster på att subventionera bensinpriset, till exempel.
Tyskland gör en enorm infrastruktursatsning på att bygga ut elnätet från norra Tyskland till södra.
Googla German corridoor.
Tydligen ska de få billig el från vindkraftverk i havet.
Den ström som fattas misstänker jag att de kommer att köpa i Sverige.
Framförallt tåls det att påpekas att Norrbotten alltid varit en del av sverige till skillnad från nymodigheter som Bohuslän och Skåne som ska vara glada att de som invandrare är “accepterade” i landet.
Därmed bör de nya landsdelarna betala en högre avgift till statskassan för att kompensera allt som Norrbotten och övriga Norrlandslän bidragit med för att bygga upp detta hjältarnas land som de nya landsdelarna gör anspråk att vara en del av.
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/O8xqXw/sa-andrade-sig-regeringen-om-karnkraften
”Byggkostnaderna för Hinkley Point C har skenat. Den senaste beräkningen visar att de båda reaktorerna kommer att kosta 430 miljarder kronor, nästan dubbelt så mycket som beräknat. Siffran kan jämföras med den svenska statsbudgeten, som ligger runt 1 000 miljarder per år.”
”Hinkley Point C är redan subventionerat i och med att den brittiska regeringen har gett kärnkraftverket ett garanterat framtida elpris i 35 år. Nivån motsvarar 121 öre per kWh i 2012 års brittiska priser, justerat för inflation.
År 2021 var priset, justerat för inflation, 139 öre per kWh.”
”Att ägarna endast behövda betala halva byggkostnaden gör att Olkilouto 3 har en produktionskostnad på mellan 47 och 55 öre per kWh, enligt medieuppgifter”
Hoppas inte Tidölaget gör något dumt nu. Precis som med vindkraften ska man inte subventionera kraftslag som inte bär sig själv.
Självklart ska bra saker subventioneras och ibland måste även staten slå en tärning. Alternativet att inget händer är ofta sämre helt enkelt. Men jag avundas inte de som ska spå framtiden för den typen av beslut.
Kan bara hoppas att någon med lite sunt förnuft tänker till. Att starta planeringen av två kanske tre normalstora reaktorer kan vara vettigt, men bara att räkna med elpriser på minimum ca: 2,50 kr hemma i huset baserat på dagens pris. Placeringen som nämns är vid något eller några av våra befintliga verk. Hoppas man tänkt på säkerhetsläget där vi oroas av vår “fredälskande” granne i öst då? Sedan behövs det en vettig kombination av alla nuvarande och lagom mycket hopp om lösningar som inte finns i dagsläget. Industrier som vill ha mer el måste vara med och betala, de kan inte få subventionerade pris som i dagsläget.
Stålsätt dig. När jag refererade till de ökade kostnaderna för Hinkley Point C för mågra dagar sedan blev jag genast dumförklarad och anklagad för att vara vänsterbliven.
Du har nog varit anklagad för att vara vänsterbliven på bloggen rätt mycket länger än så va.
Du är väl en av de kända medlemmarna i “Rörelsen” som hänger här 🤪
Det roliga är att jag inte är, och aldrig varit “vänster”. Jag har hela mitt liv röstat borgerligt men nu när man inte ställer upp rasistiska och populistiska radikalisering som sker på högerkanten så har jag på något sätt blivit ett vänsterspöke för alla högerpersoner som följer med på resan men inte klarar av att se sig själva i spegeln.
*ställer upp på den*
Sen kan man ju undra varför just kärnkraft är det enda kraftslag (?) som måste ta det fulla miljöansvaret över hela livscykeln? Hur skulle tex oljepriset påverkas om vi räknar in den fulla kostnaden för all nedsmutsning och miljöpåverkan? Kanske en avgift på typ 1000kr litern för bensin (ok, höftade till litet där…)
Eller vindkraften om ens bara betongfundament och restpartiklar från rotorbladen ska tas hänsyn till? Eller solkraft om vi tar hänsyn till så bara effekterna av brytning av råvaror till panelerna?
Märkligt också att man i många andra sammanhang sätter ett värde i pengar på “samhällsnytta”, men något motsvarande görs inte för kraftslag. Ja, det kostar mycket pengar att bygga en fusionsreaktor. Men fundera en stund på vad nyttan av den stabiliserande effekten (haha) är i pengar över tid. Min gissning är att det är en inte oansenlig summa det heller.
Därmed inte sagt att inte både vind-, sol-, vatten- och kärnkraft (och som reserv gas- och oljeeldade kraftverk) kan bidra till en väl genomtänkt helhet.
Fusionsreaktorer finns ännu så länge endast som forskningsprojekt så vad en sådan skulle kosta kommersiellt är än så länge skrivet i stjärnorna (pun intended). Lite tidigt att sätta alla sina förhoppningar till.
Det är lite som alla hållbara alternativ för att balansera vindkraftens tillkortakommanden.
Tyskland påbörjade Energiwelte för 12 år sedan och har inte direkt gjort något seriöst i den riktningen, tvärtom valde man gas och numera kol.
Så ni SMCPC apologeter och vänstervrida puckon behöver nog tänka ett varv till innan ni blockerar mer kärnkraft.
Fast ni ljuger ju om det.
Rikki, vad har din spya att göra med fusionsreaktorer?
Ursäkta felskrivningen. Du har så klart rätt i att dagens kärnkraftsreaktorer är fissionsreaktorer. Men om det var din största invändning mot min kommentar så kan jag nog ändå känna mig ganska nöjd. 🙂
430 miljarder är väl småpotatis?
Endast LKABs omställning uppskattas uppgå till 400miljarder och då kan man inte ens svara på var elen skall komma ifrån.
”Det måste lösa sig” är ju det svaret som givits hittills. Synd för ägarna om det inte löser sig.
Men det gör det säkert, så länge man inte satsar på dyr kärnkraft utan billig vindkraft och gigantiska billiga vätgaslager eller helt enkelt inte låter en enda kwh vattenkraft passera ut från SE1.
Fråga: Hur många gigantiska billiga vätgaslager finns det i världen? Hur många är under uppbyggmnad? Hur många är på planeringsstadiet? Finns det ens några gigantiska dyra vätgaslager?
Om svaret är noll, noll, och noll så säger något mig att det trots allt är enklare, billigare, och framförallt mindre osäkert att satsa på gammal beprövad teknik som fission än att satsa på något helt nytt och otestat.
Småpotatis och småpotatis. 430 miljarder är, förutsatt 2 reaktorer som producerar ca 24 TWh per år tillsammans, ger en räntekostnad på 55 öre/kWh (ränta 3%). Amortering under 80 år ger ytterligare en kostnad på 23 öre/kWh. Produktionskostnaden består ju sedan inte endast av ränta och amortering så elpriset lär inte bli så lågt från dessa reaktorer.
Ibland är ett högre pris med långsiktig stabilitet att föredra före ett volatilt pris och hög osäkerhet när man gör en kalkyl över en investering.
Fortfarande inget som trumfar känslor och ideologi dock.
För övrigt fick jag precis information att den hydrologiska balansen just nu är -11,2Twh. Vi får hoppas på lågtryck och friska vindar framöver.
”Det måste lösa sig” – underbart, hopp har alltid varit en solid strategi! Heja LKAB…
Vad är prislappen för att inte ha en tillförlitlig energiförsörjning? Förra regeringen lade ned miljarder på att förstöra energiförsörjningen så även om det kostar oss skattebetalare några kronor att fixa den har jag inget problem med det.
Apropå klockan, om man vill ha kvar funktionen så låt bli att uppdatera den!
Kommer också ihåg när jag betalade 50 öre/kWh för elen. Och det var inklusive allt! Före energiskatt och moms på hela klabbet. Det var tider det!
Orrön energy är det som blev kvar när Lundin Energy köptes upp. Orrön energy håller på med vindkraft och då jag inte tror på vindkraftens framtid så sålde jag mina Orrön direkt. Sen jag sålde dem har kursen rasat till ungefär 30% av det jag sålde dem för.
Märkligt, jag har upprepade gånger fått förklarat för mig att kronkursen inte kan stärkas och inflationen kan sjunka om inte räntan ungefär dubblas från nuvarande nivå. Kan inte dessa experter återkomma och förklara hur dagens situation är ens möjlig.
Iochförsig är ett påstående i stil med “X leder till Y” inte samma sak som “Y kan inte inträffa utan föregående X”.
Oavsett X eller Y.
Kronan stärks mot dollarn då marknaden tror att FED ska sänka räntorna kraftigt nästa år. Mot euron är väl växelkursen ungefär den samma som den var i våras.
Gällande inflationen är läget mer svårtolkat än massmedia anger. Kärninflationen är mycket högre än 2 procent. Det är till mångt och mycket fallande energipriser som sänker inflationen nu. Tror att det kan bli intressanta månader i början av nästa år gällande inflationen då energipriserna hade peakat innan årsskiftet föregående år.
Fast är det inflation om världsmarknadspriserna stiger på vissa varor på grund av ökad efterfrågan ute i världen? Som jag ser det är sådan “inflation” ingen inflation som är åtkomlig med räntehöjningar från någon riksbank lika lite som ett vulkanutbrott är åtkomligt.
Idag kostar en euro 11,1750 SEK.
2023-06-20 var samma växelkurs 11,7296 SEK.
2023-03-20 var växelkursen 11,1986 SEK.
Och 2023-01-02 kostade en euro 11,1703 SEK.
Allt enligt Riksbankens uppgifter.
Fallande bostadspriser borde väl sänka inflationen en del också? 🙂
Dollarn låg på cirka 5 kr när jag växte upp. Under de decennier som följt har kronans värde alltså mer än halverats.
Ganska länge berodde det på politiska beslut i Sveriges riksdag (devalveringar) men de senaste tre decennierna har kronans värde sjuknit pga passivitet hos den svenska riksdagen. Ingen parti vill göra något åt den svenska minskande konkurrenskraften så då gör omvärlden det åt oss.
Angående syremätning i blodet så borde det innebära att det stängs av redan för Apple Watch Series 7 som kom redan hösten 2021 som jag för övrigt har haft sedan dess.
Tur att Nibe får fortsätta göra affärer med ryssland. Dags att slänga ut pumpen här ja…
https://sverigesradio.se/artikel/nibe-far-gora-affarer-med-rysslandskoppling
Om inte jag missminner var det 300 miljoner för att avveckla från ryssland.
“Typ aldrig hört talas om tre av fem av dessa, vilket fortsätter vara min tes att det finns en överbörsifiering.”
Starkt argument.
Jag har aldrig hört talas om någon av dem tidigare så jag är övertygad!
Apple har naturligtvis full koll på att de bryter mot patent, men tycker att motparten vill ha för mycket betalt, eller så har ett befintligt avtal gått ut och de inte betala det nya priset. Oftast löses sånt här innan produkten släpps, men då och då hamnar man i detta läget och sen får domstolen avgöra om det begärda priset är skäligt eller inte. Nästan alltid når man en uppgörelse innan dom faller.
I just det här fallet handlar det om att Masimo anser att Apple kopierat deras patenterade teknik utan tillstånd, och det finns mig veterligen inget lagstöd för att göra något sådant bara för att man tycker att motparten vill ha för mycket betalt. Om motparten kräver alla pengar i världen för att licensiera sitt patent så är det alla pengar i världen som gäller, eller så får man försöka övertyga en domstol om att man använder en annan teknik som är tillräckligt olik patentets. Tvisten har pågått sedan 2020.
Detta är f.ö. inte första gången Apple gör något liknande https://alivecor.com/press/press_release/itc-rules-apple-violated-alivecors-patents
Det tycks som att Masimo inte vill licensiera tekniken till Apple, utan vill sälja hårdvara.
Så kan det vara. Oavsett vilket så har Apple ingen som helst rätt att använda någon annans patent utan licensavtal.
Om man har kraftig kroppsbehåring, måste man så raka sig på handleden för att syrenivån i blodet ska kunna mätas av en Äppelklocka?