Drönarutvecklingen går i rasande takt, och för att Försvarsmakten inte ska bli sittande med föråldrad och inaktuell teknologi är mitt förslag för införande av små drönare i bredd för spaning, eldledning, stridsledning, granatfällning och som direktverkande FPS-patrullrobotar att man definierar dessa som ammunition och inte utrustning. Sedan köper man in tusentals och förbrukar dessa på skarpskjutningsövningar och fyller löpande på med det senaste. Därmed undviker man att bli sittande med gammal teknik och kan köpa in tiotusentals av de senaste när kriget kommer.
Drönarutvecklingen går i princip exponentiellt och jag har skrivit att jag inte blir förvånad om vi har automnoma AI-styrda drönarsvärmar med patrullrobotar om ett år.
Svenska Försvarsmakten har börjat ta trevande steg mot moderna små (COTS-)drönare hos iaf hemvärnet, men bara för spaningsbruk och möjligen eldledning, men inte för att fälla granater, eller de extremt effektiva FPV-drönarna som kan träffa mål med fånig precision och ta sig in på platser man traditionellt uppfattat som skyddade. Många av Försvarsmaktens skrifter pratar mer om försvar mot drönare än offensiv förmåga.
Ett problem kan vara att man ser drönare som utrustning och att de ska hålla länge. Men verkligheten i Ukraina är att de är att betrakta som ammunition. En vanlig spaningsdrönare håller kanske för tre flygningar. Ofta bryr sig ukrainarna sig inte ens om att skaffa utrustning för att ladda batterierna. Bättre att ha separata batterier att rotera med för 3 – 5 flygningar, så kan batterierna skickas bak och laddas i bakre läge. Och en FPV-drönare lever bara en flygning.
Ukraina bränner av tiotusentals drönare i månaden.
För svensk del för att inte hamna på efterkälken och hela tiden ha den senaste teknikken är mitt förslag att man betraktar drönarna som ammunition och helt enkelt förbrukar dem löpande på skarpskjutningsövningar. Inte att man är mån om att de ska hålla i flera år så man blir sittande med 20 år gammal teknik.
Låt dem förbrukas. Köp in några tusen. Jag ponduspostulerar att en FPV-drönare inte kostar mer än en fullbumpa till granatgeväret Carl-Gustav. Och definitivt mindre än ett skarpskott med pansarvärnsrobot, pansarskott eller NLAW. Så bränn av dem, förbruka dem, lägg en budget på säg 2 000 – 5000 – 10 000 drönare om året och köp in löpande när man bränner av dem.
När kriget sedan kommer köper man in så många man kommer över av de där 2 000 man köpte in i senaste sändningen, blir sittande med aktuella kunskaper, metoder, taktik och … den senaste utrustning. Samtidigt har man några tusen, så man klarar sig de första dagarna, kanske veckan, av kriget.
Tanken att köpa in och lägga på lager i 20-30-40 år kanske fungerar för 5.56, 7.62, handgranater, granater till granatgevär, granatkastare och haubitsar. Men det fungerar inte för drönare.
Något jag raljant gärna jämför med på föreläsningar är blåljusmyndigheternas kommunikationssystem Rakel. Definierades 2003 efter 1999 års teknologi och 2008 levererades de första med då nio år gammal 2G-teknik medan resten av världen snackade 3G+ och 4G. Nu sitter man med ett 20 år gammalt system med teknik från 90-talet och ska byta ut detta till kanske 2030. Inte exakta årtal, men principen. Just i fallet Rakel – välj Färist Mobile och lagstifta/lägg in i mobiloperatörlicenserna att blåljusmyndigheternas (och försvarets) Färistmobilers abonnemang ska ha prioritet i mobilnäten, samt köp in ett antal mobila basstationer i containrar man kan gruppera ut och koppla upp med fiber eller radiolänk på platser med dålig täckning eller dålig kapacitet vid särskilda händelser eller prioriterade händelser som toppmöten, fotbollsmatcher eller stora demonstrationer. Istället för att bygga ett eget telenät som kommer vara hopplöst föråldrat redan när det införs, häng på den kommersiella utvecklingen istället. Och med tvingande lagstiftning slipper man miljardinvesteringen i ett eget nytt Rakel2-nät.
Men antagligen finns det de mellanchefer som försvarar sin vallgrav fram till pensionen, och som kommer hindra detta då det kräver ett helt annat och modernt tänk kring både anskaffnings och förvaltningsprocessen. Vi lever inte i den långsamma utvecklingens DDR-Sverige längre. Beklagar.
Det går inte för försvar och blåljus att konkurrera med massmarknadens utvecklingstakt och skalfördelar när det gäller sådan teknik som finns för konsumenterna. Mobiltelefoni och drönare är typexemplen. Tio miljoner eller hundra miljoner sålda enheter om året kommer alltid klå tjugo militära inom samma teknikområde prismässigt och utvecklingsmässigt. Inom det digitala är inte försvarsteknik ledande längre, det släpar snarare många år efter.
Däremot är förstås det militära ledande på det rent militära, som saker som säger pang och tjock plåt. Lämpligen kan man utveckla stridsspetsar och drönarfällda granater som sedan modulärt används till de senaste FPV-drönarna respektive bombfällande drönarna. Om man nu inte vill fulosäkra standardgranater och även … minor likt man gör i Ukraina. Förmodligen exploderar hjärnan på någon SäkR-författare vid blotta tanken på hur man fular med granaterna till drönarna i krigets Ukraina.
114 kommentarer
kan bara nicka instämmande och hålla med om allt!
…På den tiden när jag kom i kontakt med Rakel var det många som förvånades av motiven för detta system då funktioner som bla. prioritering (av blåljustjänster) redan fanns på systemnivå i de mobiltelefonisystem som var i bruk.
Mina sagesmän påstod att man hade kunnat implementera/aktivera denna funktionalitet i näten och i efterhand kompletterat med hårdvara (handterminaler/mobiler) för att få vad man behövde.
Att spränga sönder 10 000 COTS drönare om året kommer kräva att antalet värnpliktiga utökas enormt. De kommer behöva gå runt och plocka elektronik och plastskrot i veckor efter vaje övning…
Problemet är väl snarare att man roterar för lite lager eftersom man övar för lite… tex ammunition eller flygtimmar eller vad det handlar om. Visst, man kan flyga med attrapprobotar istället för att träna på hur flygtyget påverkas.
Det är elektronik och plast även i vanlig ammunition.
Skjuter man 10 000 Excalibur om året?
Sent svar, men man skjuter mycket zonrör som innehåller elektronik.
Gällande rakel togs besluten innan mobilnäten såg ut som idag.
Nästa gång kanske man lagstiftar om att de kommersiella näten skall gå att samköras och förses med reservkraft, vilket staten finansierar och får prio i krislägen.
Fördelen är att vi har då både allmänna, publika kommunikationer och ett “blåljusnät” som fungerar parallellt.
Inför en lagstiftning likt för elnätbolagen. Om mobilnätet inte fungerar ska ska rediga böter utbetalas till hundratusentals kunder per fyra timmar det är nere. Då blir det nog bra med reservkraft rätt fort …
Blir som med bankskatt. Kunderna får betala. Men det kanske blir kostnadseffektivare trots vinstmarginalen än om staten skall speca och finansiera det hela åt privata intressenter.
Det är väl det som är grundproblemet. Man tar beslut efter hur det såg ut igår och ser ut idag, inte efter hur det kommer se ut imorgon. Och så blir man inlåst i gårdagens lösning.
Ett liknande problem har ju många biltillverkare hamnat i idag, Mycket av deras system bygger på internet och de har byggt in 3G-moduler i bilarna. Men de tänkte inte den elementära tanken att det skulle vara en utbytbar modul så att när 3G, vilket alla visste, inte längre är gångbart så kan man byta till en 4G-modul. Allt de hade behövt göra är att ha ett USB-uttag och en lös dongel. Då hade ägare av dessa bilar enkelt kunnat köpa en 4G-dongle för ett par hundra spänn.
Blir intressanta år nu. Får se hur Husqvarna löser 2G-modulen i min gräsklippare.
Sedan har vi alla hundratusentals larm som kommer sluta fungera. Eller miljontals? Både för företag och hushåll.
Har larm på huset installerat 2003. Backup via 2G-nätet. Huvudenheten byttes häromdagen till en som klarar 4/5G. Går normalt på mitt fasta bredband.
Det är ibland t.o.m. så illa att man släcker 4G-nät. Firman som levererat larmet till mitt jobb sa att de fick felanmälan på en installation och efter mycket felsökande fick de veta att 4G-nätet i området var släckt så de fick uppgradera larmet till 5G.
Verkligen. Det är ju inte heller något som var omöjligt att förutse utan “alla” har ju vetat att det kommer nya generationer och gamla faller ur. I synnerhet om man arbetar med just sådant. Äger man en bil där internetkommunikationen, och allt som är beroende av den, upphör att fungera efter fem år och är omöjligt att uppdatera så blir man som kund bara förbannad och köper inte en bil av samma märke nästa gång. Och billigare saker blir ju helt värdelösa trots att de är fullt fungerande.
Elmätare? Min gick på 2G men den nya kanske har nåt annat. Hela klabbet byttes ut av andra skäl för några år sen.
Visst är det bra att köpa in material att öva skarpt med.
Men vill vi få ökad förmåga och utveckling så säger att att vi bör öva och leka.
Gör emulatorer eller spel anpassade till typ ps5 eller pc och sätt in på varje logement. Förbättra sen kanske möjligheten med regementstävlingar med priser osv. Några hundra timmar i simulator kostar mindre och ger bra övning för skarpt arbete på fältet.
Det bör även sättas upp tävlingar/serier och frivilligorganisationer för drönarverksamhet.
Både simulator och skarpa tävlingar så klart.
Ja, just drönare känns ju väldigt lämpligt att torröva på spelkonsol. Sonens billiga ej-FPV-drönare är hyfsat svår att styra. Men eftersom den saknar kamera måste man hålla koll på den i rummet och då ändras ju vad “framåt” är för drönaren relativt en själv hela tiden så det kanske är svårare att flyga en “dum” drönare än en FPV? Att flyga på dator- eller tv-spel brukar ju ändå vara hyfsat lätt.
FPV-drönare har redan bra simulatorprogramvaror. Bara ladda ner och börja.
Men att bränna av dem skarpt löpande tillser att vi inte bygger lager av föråldrad teknik.
Absolut, min tanke var att med extremt mycket simulering/spelande minska behovet av inköp av fysiska drönare. För som du säger så kommer de att bli förlegade…
Lagerytan blir inte stor, unga blir gubbar.
En batch per generation, direkt kunskap i handhavande är värdefullt.
Eller gummor, det kommer att behövas en myriad av motmedel.
Problemet blir administrativt och den stora kostnaden blir det administrativa.
Man behöver inte bygga nya kontorsskrapor i sthlm för detta.
Ett fåtal nära med järnkoll räcker nog gott.
Vore dock kul med en Sveriges drönarmyndighet i sthlm.
Den får ju, trots allt makt över hela landet…
Självklart kommer vi få en sådan myndighet, allra minst en 400-500 civilanställda inom försvarsmakten som kommer jobba med logistik enkom för drönarna, diverse planer och strategier och inte minst en rejäl värdegrund avseende användning av dessa skarpt!
Frågor som måste redas är t.ex. är det ok att attackera någon som uträttar sina behov med drönare, måste man skjuta en varningsdrönare först, hur lång dygnsvila måste en drönaroperatör ha i krig 11 timmar är nog ett golv här…
Haha, Sveriges Drönarmyndighet – självbeskrivande på många plan redan idag!
Att låta drönaroperatören träna i simulatorn är ett billigt och bra sätt att få grundkunskapen. Att träna i förband, med taktiskt uppträdande i terräng, både för övrig trupp men även operatören (tänk ligga under en presenning i en lerig grop) är svårare att simulera. Här krävs riktig miljö och stridssituationer.
En mellanväg kan ju vara att använda drönare med “lös” laddning, rökpuff och liten smäll, för att markera träff kan vara ett bra sätt att träna trupp att undvika att bli träffade. Visserligen blir det skaderisker då man kan råka flyga på målet – soldaten. Krävs nytt reglemente för detta.
Jag tänker att FPV-drönarna ju är bekämpning med ett aktivt målval istället för att man skjuter tillbaka på vad som är precis framför en. Då ställs man ju inför frågan vilka mål som är tillräckligt högvärdiga att förbruka en FPV-drönare på. Jag vet inte vad de kostar men misstänker att man får en OK COTS-drönare plus granat i fronten för 20-30 000 kr i Ukraina och att man kanske borde dubbla eller trippla det med svensk byråkrati? Är det då värt att verka mot en enskild fiendesoldat eller vad “kostar” en rysk soldat? Behöver man få två i en smäll för att det ska vara tillräcklig valuta för pengarna, eller behöver man få med sig motståndarens materiel i drönargraven?
Inser att det kommer utarbetas riktiga rutiner kring detta när det väl kommer till det men bara för nyfikenhetens skull.
5000-10000 kronor styck. En stridsvagn kostar 20-50 miljoner.
Att bränna en FPV för 10000:- SEK mot en enskild rysk soldat är kostnadseffektivare än att försöka skjuta ihjäl vederbörande med artillerigranater.
Skulle inte förvåna mig om försvaret betalar mer för ETT skott med Strv 122 (skarpt eller övning) än vad en liten FPV-drönare kostar.
Jag tycker FMV borde starta ett företag som utvecklar OCH tillverkar drönare i Sverige för både civila och militära ändamål.
Motorer, sensorer, chip och sånt tror jag blir svårt att få tillverkning här i Sverige så sånt får vi köpa in från Kina, Thailand osv.
Tillverkningen och utvecklingen för den civila marknaden kan då nyttjas av militären vid behov.
Vi måste få ihop tillverkning av hela värdekedjan själva, det går inte att importera ifrån Asien i ett eventuellt stor krig. EU måste ta ett ansvar att tillverka mikrochip i den nya Bosch fabriken(Dresden) för ändamålet men chassi, motorer och styrkort måste Vi kunna tillverka själva. En bra uppvärmning är att starta tillverkning i stor skala enligt ukrainska instruktioner nu. Kanske börja med 3D printing men även titta på gjutning av chassi för att kunna skala upp.
Ja med tanke på vad försvarsmateriel kostar så är de ju förmodligen ruskigt prisvärda. Men FMV kommer ju aldrig kunna köpa in drönare med verkansdel för 10 000 kr även om ukrainarna kan modda ihop det på slagfältet. Frågan är just hur prisvärda de kan tänkas vara när den svenska, byråkratiska kvarnen malt färdigt och upphandlingen överklagats både en och två gånger, etc.
Köp från Ukraina. Till dubbla priset mot vad det kostar för Ukraina. Så blir det stöd ekonomiskt och vi får senaste tekniken. De bygger sina egna i tiotusentals nu.
Utmärkt idé!
Riktigt bra idé!
Слава Україні! 🇺🇦 🇸🇪
+1
Samtillverkning och utveckling med Ukraina känns effektivt!
Dagens dataspelande generation kommer förmodligen dessutom att stortrivas med den typen av träning i lumpen!
Jag tänkte ansöka till luftvärnet på 90 talet men sen i 20 års åldern när man skulle mönstra så slog hormonerna till och det blev jägarförband istället. Då tänkte jag precis likadant; jag var ju en höjdare på dataspel och joysticks så det vore en smal sak att leka LV (ja luftvärn alltså, inte Lars V(V)ilderäng..)
Det finns dessutom massa väldigt bra simulatorer för FPV-drönare så man behöver inte öva skarpt hela tiden.
Rätt fascinerande hur många som försöker hitta nackdelar med drönarna. Med AI och billiga drönare behöver krigsorganisationerna verkligen vakna upp. Öva öva med billiga och träna både försvar och anfall.
Se vad en svärm fredliga drönare klarade av. Tänk om de skulle användas strategiskt för militära ändamål, som själmordsdrönare.
https://www.facebook.com/watch/?v=1750799841646433
Glömde skriva att de på bilden var igång för 5 år sedan.
Kan säga att det hänt en del på den tiden. Då användes drönarna mest som statiskt hoovrande pixlar i en bildskärm.
Så här ser motsvarande ut idag
https://youtu.be/HRrOxJLH03g?si=80AbsXOY-6csEVc5
Eller
https://youtube.com/shorts/X4mRdcZmrtE?si=KJr2JQ5VfSE1KH20
Herregud. Det där kallar jag imponerande!
Lite drönar race
https://depositphotos.com/se/video/drone-flying-arch-gates-field-drone-racing-event-aerial-fpv-564750224.html
Jag tycker det låter som ett utmärkt förslag. Tror dock att försvaret gör helt rätt som satsar på anti-drönarförsvar också. Det känns som det finns ett antal tämligen enkla motmedel som, visserligen inte gör drönarna oanvändbara, men kräver att de utvecklas för att kompensera för motmedlen. Enkla saker som tyngre takpansar och galler för luckor på pansarfordon gör nog stor nytta. Så fort det händer, lämnar de den civila utvecklingen och går in på den militära och kostnaden per enskild drönare kommer att stiga. De måste bli tyngre, tystare, mindre känsliga för elektroniska motmedel, robustare osv. Inget av det är något som är särskilt intressant för civila användare.
Du kommer rätt långt med nät av olika slag. Så jag gissar att kamouflage-näten kommer få sällskap av ganska glesmaskiga nät med enda syftet att jävlas med drönare.
Jag trodde vi var överens om att det inte fanns några Wunderwaffen?
Drönare verkar fungera i den miljö som kriget i Ukraina utvecklat sig till. Kommer vi ha den typen av krig i Sverige?
Kommer svenska armen använda drönare en masse? Flottan?
Eller är det ett drönarhot i form av insmugglade containers med drönarsvärmar mot kritiska mål som är hotbilden?
Att lära sig tekniken för att bemöta hotet är såklart en god idee.
Vill du chansa? Ryssland kommer ha 10 000 ryska drönare med sig.
Jag tror de har med sig betydligt mer än 10 000 drönare.
Men de skall över Östersjön först. Och skall vi sänka deras fartyg med drönare tänkte du? Eller var möter vi dem på slagfältet?
Står de på svensk mark har vi större problem än drönare. Och måste ha tyngre saker att slå bort dem med.
Det betyder inte att det inte är ett hot, se mitt inlägg om insmugglade drönare. Men det ersätter inte sjömålsrobotar och luftvärn. Däremot behöver man skydda dessa resurser mot drönarattacker.
Om det krävs antidrönare mot drönare må vara så. Eller annan lämplig teknik. Det behöver funderas ut några bra system här.
De kan ju också råka befinna sig med ett antal lastfartyg precis utanför våra gränser och skicka drönare från dem…
Varvid man bör bekämpa lastfartygen? Eller var sitter operatörerna.
Det där är ju dock något helt annat än de drönare som Lars tar upp i den här artikeln. Det FMV menar är ju snarare fjärrstyrda eller autonoma torpeder.
Fast det är väl ingen som sagt att det är en fråga om antingen/eller?
Motmedel mot drönare är det viktigaste att ta fram. Är bara en tidsfråga innan alla har drönarsvärmar körda av AI.
Motmedel som ser och förstör kommer västmakterna att ta fram. Sen kommer kina och det som är kvar av ryssland att göra en lite sämre kopia.
Ut med drönare till hemvärnet också. Kan säkert locka många unga drönaroperatörer dit.
Eftersom de används av bägge sidor kanske har “tröstburarna” ökar överlevnaden trotts den lite föraktfulla termen. Att burarna inte funkar mot Excalibur och NLAW utesluter ju inte att de kan vara till viss hjälp mot i alla fall en delmängd av drönarna. I så fall ett exempel på ett mycket enkelt motmedel.
FPV-drönarna kör runt tröstburarna.
En NLAW kostar några hundra tusen, kräver fri sikt på målet och har en räckvidd på ca 7-800m, flygtid ca 3-4 sekunder.
Den har en stridsladdning på ca 1,5 kg. Den slår genom en tröstbur.
Jag har svårt att se att inte en större FPV drönare med 10 min gångtid och fjärrstyrning kan göras för lägre kostnad, tillåta operatörerna längre räckvidd, vara obereonde av fri sikt på målet , agera i fullständigt skydd (dolt) och ändå leverera 1,5 kg bad feeling på en stridsvagn.
Det borde ialla fall inte vara dyrare än en NLAW.
De små handgranater eller antipersonella drönare (granatdropp ) osv vi ser videos på är inte tillräckliga för att slå ut en MBT med luckorna stängda. Men de är effektiva mot oskyddad trupp.
10 min gångtid innebär att i 50 kmh kommer man ungeför 8 km. Det ger nog tid att välja ut mål.
Vore de dessutom autonoma, dvs identifiera “stor metallklump” på ett fält är det nog rätt kört för omfattande pansarangrepp. Bonus klarar ju av detta på de få sekunder den har i fallet ner och levererar även den dryga kilogrammet bad feeling. Ja, RSVn väger inte ett kilo, det är sprängmedlet och metallinern som bildar RSVn tillsammans.
Det som vore riktigt elakt är om man lägger ut dem i terrängen i standby mode på marken och de reagerar på stridsvagnar eller fjärraktiveras, lyfter och själva identifierar målet och Boom, fuck your mothers.
Det blir samma sak som luftvärn, fast mot fordon. Area of denial.
En stridsspets från en NLAW är väl det riktigt dyra i sammanhanget. De blir inte billigare för att man hänger dem på en billig drönare. Motmedel som aktivt pansar borde också vara mycket effektivt mot drönare, särskilt som de går långsammare än en raketdriven laddning. Tjockare takpansar kan man väl också överväga? Oavsett vilket så kommer man här ifrån idén med stora mängder billiga drönare, och får istället stora, dyra och tunga drönare.
Nu har vi ju lagstiftningen kring drönare och dess operatörer att förhålla oss till. Kan bli körigt för Trafikverket att hålla jämna steg då registreringar och drönarkort skall utfärdas till både piloter och de flygande objekten.
Japp, kommer bli jobbigt för en angripare att söka dessa tillstånd….(viss ironi kan finnas i inlägget).
Försvarsmakten utfärdar ju redan egna körkort och förarbevis för allt utom personbil, så det går nog att ordna liknande särbehandling för drönare om viljan finns.
Men ja, regelverket kring drönare är en sorglig historia för oss som har det som hobby. Den återkommande administrativa kostnaden för ett drönarkörkort är högre än för ett bilkörkort.
Vet bra att när Försvarsmakten får “nya” datorer till sina säkra system, t.ex. RÖS-klienter, så är de redan minst ett år gamla teknikmässigt. Min 4 år gamla mobil är snabbare! 😁
Sen ytterligare en del i utvecklingsarbetet. Släpp sargen och regelsamlingen för övrig lufttrafik. Drönare kan hjälpa till med vansinnigt mycket mer än bara försvar i vårt avlånga land.
Leverans av hjärtstartare, livbojar medicin och paket för att nämna några.
Polis och räddningstjänsten måste få ut drönare i sin verksamhet i större utsträckning. Rekognocering, överblick och mycket mer.
Persontrafiken med drönartyper är något jag brinner för och tycker vi ska satsa på.
Kort och gott så ger teknologin med drönare oss mycket stora möjligheter skilt från våra vanliga flygfarkoster men vi riskerar att missa möjligheterna om vi låser fast oss i skråtänk och gamla lagar och regler.
Drönare blandat på samma plats som övrig flygtrafik blir lite väl spännande. Det finns bra anledningar till att man inte får flyga drönare nära helikopterplattor eller flygplatser, för att fixa det behöver man ha regler som tar hänsyn till var övrigt flyg befinner sig.
Det är inga eller ytterst få av reglerna för drönare (eller modellflyg) som är desamma som för övrig lufttrafik, det finns redan ett separat regelverk för dessa.
Flygplan och helikoptrar tål förvånansvärt lite skrot i motorn/rotorn.
I händelse av ofred gör man såklart andra avväganden gällande säkerhet.
Det är väl mer korrekt att säga att reglerna för drönare är väldigt lika reglerna för övrig lufttrafik. Vill du flyga i kontrollerat luftrum, alltså nära en flygplats, så måste du ansöka om tillstånd för det precis som en bemannad flygfarkost måste.
När det gäller Rakel så är det väl ganska exakt så MSB tänker. Nästa generation bygger på reserverad kapacitet i 5g-nätet i kombination med egna basstationer eftersom de kommersiella aktörerna planerar efter just kommersiella faktorer. Rakel måste finnas på fler ställen än där den kommersiella nyttan finns. Man bygger vidare på kommersiell modern teknik. Kan bli rätt bra tror jag.
Underbart.
Håller med dig till fullo angående drönare, eftersom jag varken har insyn i den drönarbranschen, eller arbetar inom försvarsindustri.
Däremot arbetar jag inom telekom, och kan säga att den härliga enkla lösningen du vill se istället för Rakel, är omöjlig och en dålig idé på grund av orsaker i allmänhet och anledningar i synnerhet.
Utveckla gärna !
De tappar ALL kontroll om var täckningen hamnar?
Är begränsningen teknisk eller vad är det?
Håller med till 100%!
Man måste ändra tankesättet och planeringen när det gäller utrustning som har en exponentiell utveckligkurva!
Stridsvagnar kan väl inte räknas vare sig som utrustning eller ammunition. Snarare som sitting ducks dvs. kan användas som skjutmål.
Här kanske man kan göra en insats när kriget kommer, drönare har jag själv använt flitigt sista 4-5 åren för att inventera primärt betesskador i sädesfälten men även flugit en del i gles skog vid inventering så en åldrande man kanske har en plats ändå där man kan bidra…
Självklart ska drönare vara standardvapnet framöver.
Och även motmedel i olika former.
Om vi nu inte vill hamna på efterkälken….
Tänket att en vapenbärande drönare är att betrakta som ammunition finns hos materielsystemansvarige i Försvarsmakten. Men det kanske inte spritt sig fullt ut i organisationen ännu.
Färist mobile är säkert bra. Dock.
Om myndigheterna samverkade så skulle de inse att vi via SR redan plöjt ner flera miljarder sedan 2006 med att utveckla ljud och bild över IP med VPN och data som inte går via tredje part, är krypterad och jobbar som docker-kluster och inte går att hacka. Har försökt tala om det och erbjuda det helt gratis för såväl FM som SKR och faktiskt ringt upp flera C-x men fått goddag yxskaft. Den som är intresserad tar och ringer SR och ber om en webb-intervju i deras plattform är mitt tips.
De mest enkla och uppenbara anpassningarna är väl månne just ….Rakel… drönare…..kluster….kryptering…kommunikation….positionering…..signalspan….stridsledning….VMA…
Webbmöten….IoT….inbäddade system….täckningskartering….öppen källkod(!)
(Lägg till det du själv tänker på)
Att det sker drönarutveckling i rasande takt skulle jag inte påstå. Det händer snarare ganska lite. Drönare ser i grunden likadana ut nu som för ett par år sedan. Farkoster i plast med små propellrar från Kina. Det vi har sett i kriget är mest att man experimenterat med användningen eftersom ryssarna är värdelösa och inte kan bemöta dem. Men det är väldigt enkel teknik. Hur någon skulle lyckas “halka efter” detta tekniksprång med några sladdar, ett kretskort och plastpropellrar förstår jag inte riktigt.
Sedan kan jag hålla med om att SAAB och andra professionella bolag borde fokusera mer på verkligt avancerade drönartyper. Särskilt i en svensk kontext eftersom det möjliggör asymmetrisk krigföring, vilket är mycket positivt för oss. Jag är ganska övertygad om att drönare framförallt kommer att gynna försvararen eftersom räckvidden är begränsad för mindre drönartyper och ett lite mer utvecklat land kan synka frekvenshoppningen i drönarkommunikationen med sina jammers så dina drönare kan verka, medan fiendens ramlar ur skyn.
köpte inte SAAB ett drönarföretag för ett tag sedan, för att göra attack-drönare?
Man kan bara hoppas att rätt läsare tar till sig av dessa råd. Drönare kommer att utvecklas länge än och att bli sittande med 2023 års modeller år 2032 kommer att vara i stil med att vara färdig med upphandlingen och få 550 Renault ft-17 levererade 1944.
Vill bara lägga till en notis. Det gäller mjukvaran (OS och BIOS).
Vill vi verkligen att någon främmande makt (vars svenska namn börjar på K oc slutar på ina) ska få tillgång till (och därmed potentiallt kunna övervaka/logga) information från svenska skarpa övningar?
Inget oöverstigligt problem (finns säkert OpenSource-OS att tillgå, typ DD-WRT för hemmarouters, annars får vi väl bygga det)
Men ville bara poängtera att FM är en “känslig kund” som inte bara kan handla på Kjell/Jula/Biltema/…
Men i sak har du såklart rätt, LW!
Fungerar för Ukraina.
Ukraina är i krig. Då får man ta risker för att prioritera nationens överlevnad.
Datan som eventuellt loggas (positioner, truppförflyttningar) när man är i krig har ju ett “bäst-före-datum” som är rätt kort. Men om motsvarande log sprids över övningsfält, förråd, material, osv i ett fredstida Sverige så ligger det där datumet rätt långt fram (och kan spridas av illvilliga aktörer till såna som inte borde ha informationen)
Sen är Ukrainarna vassa på cyberkrigföring, så de har säkert nån som har koll på vad de pysslar med. Vi borde absolut lära av dem (både vad gäller cyberhot och drönaranvändande)
Bra att reflektera. Självklart är det ju dock inte så att bara för att ett digitalt system i praktisk mening existerar så måste det användas till precis allt. Inte alla saker kan digitaliseras, men vilka ska vara osagt. De som vet, de vet, de som använder vet, och de som behöver vet vad man behöver. En svensk 🐅 i skogen är alltid bättre än 10 system i stan. Redundans och proaktiviyet är väl ledordet.
Hellre flera system att falla tillbaka på än inget.
Y ligger bredvit T på tangentbordet 😳. Rysligt nära faktizkt.
Jag tänker mig att man kan ha kakan och fortfarande äta den i det här fallet. Om verksamheten kan använda vilka drönare som helst (inklusive framtida sådana) så kan man därutöver ha en ambition att inte använda mjukvara som främmande makt kan ha kontroll över, men den behöver inte vara tvingande på så sätt att det inte går att använda godtycklig mjukvara (på nivån drivrutiner och så vidare) om så skulle behövas i något läge.
Finns ju en hel del open-source som man kan använda för att styra drönare. Youtubern “rctestflight” har mycket intressant. Han har bland annat byggt en autonom fixed wing drönare med 160 km räckvidd (vid soligt väder pga solceller)
Och även en autonom drönarbåt med 50 km räckvidd
Framförallt är det ju knepigt med myndighetskravet att drönaren ska sända ut pilotens position regelbundet. Man får hoppas det går att stänga av, annars kan det bli rejält trist för den som ska styra en COTS-drönare.
I concur!
Jag har tagit drönarcertifikat via transportstyrelsen. Det skall dock förnyas var femte år, men det är långt dit.. Vilken drönare bör jag investera i för att vara behjälplig i händelse av krig?
Har ni någon länk? Vad ska det vara för propellermaskin? Är det i 1000, 10 000 eller 100 000 kr vi har att göra med här?
De använder många olika drönare för olika syften. DJI Mavic 3 fungerar tex för spaning. Sen har du FPV drönare som används endera för att droppa granater eller för att köra in i målet med. De byggs nog oftast från grunden. Du behöver då också en kontrollenhet och glasögon. Under 10k är det nog väldigt svårt att komma.
Sen har du de lite större och kraftfullare som kan hamna upp emot 200k om de ska kunna användas på natten och droppa tyngre granater.
All drönarvana är nog bra att ha, så det är nog mer en fråga hur mycket pengar du vill lägga och vad du vill rikta in dig på. Spaning eller som “vapenbärare”.
En drönare typ DJI Mavic är väldigt lätt att styra och handlar nog mer om hur man ska uppträda och samband. Så där är det nog begränsat hur mycket man kan lära sig själv. Annars är ju en DJI mini en bra start att börja med och finns för ca 5k.
FPV är betydligt svårare att flyga och där kan man ju börja med en simulator till datorn och egentligen vilken kontroll som helst som har dubbla joysticks typ en playstationkontroll. Annars finns det även där nybörjarkit från ca 3000kr och uppåt.
Angående FPV så är det här en bra start https://www.youtube.com/watch?v=SpuXqNakP2A
“klassen
Cem startar Sveriges nästa frivilluga försvarsorganisation, Frivilliga drönarkåren?
Jag bidrar med 10 000:- kronor i startbidrag.
Vem startar nästa frivilliga rättstavningsorganisation?
Drönare som ammunition, spaning, kryssningsrobotar, hangardrönare, medivac, ubåtsjakt, försörjningsfordon, passivsensor, kommunikationshub/relästation, utplacering av passiva och styrda minor och sensorer, jaktdrönare, skenmålsdrönare, persontransport… listan på tillämpningar blir lång.
Ser drönare som soldatens primära vapen och redskap.
Sverige behöver en kapacitet att inom det första timmarna kunna slå ut 10000 tals fastamål långt inne på fiendens territorium med billiga system typ propeller drivna kryssningsrobotar. Att på ett tidigt stadium kunna slå mot fasta mål och lamslå fienden på djupet.
Som försvar mot drönare måste luftvärnet väl minst tiodubblas. Alla enheter behöver egen luftförsvarskapacitet. Även jaktdrönare måste utvecklas. Autonoma AI styrda drönare svärmar som jagar fientliga drönare. Dessa kan flygas ut över en större yta, landa och vänta på fientliga drönare.
Insåg precis att Gripen E troligen är det sista stridsflygplanet i Flygvapnet. Inom 10 år är det bara UAV:er som gäller. UAV:er som kan bära alla de typer av vapen (t.ex. Meteor, Iris-T) och sensorer som stridsflygplan kan. Till en kostnad som kan vara en hundradel. Alltså kan UAV:er som ersätter etr par stridsflygplan för samma kostnad verka på hundratals platser samtidigt. Jaktdrönar UAV:er för att jaga stridsflygplan och UAV:er.
Försvaret behöver snarast(inom nästa år) minst tusen drönarpiloter/förare/kaptener till flygvapnet/armén/flottan/hemvärnet och minst det tiodubbla inom tre år.
Hundratusen drönare inom Försvarsmakten inom tre år för att kunna möta en fiende.
Inga nya större ytfartyg till flottan, kriget i Ukraina har visat hur sårbara dessa är.
Flottan behöver flyg-, yt- och undervattensdrönare för övervakning, vapenbärare, vapen, transporter, medivac, hangardrönare och skenmål.
Nu gör ni alla exakt samma misstag som det hela tiden propageras för att väst gör.
Planerar och förbereder för nästa krig baserat på hur detta kriget ser ut.
Det räcker att komma på ett sätt att totalt störa ut drönartrafiken så är drönarvapnet obsolet innan det ens haft någon större inverkan i nästa krig.
Att då stå med 100 tusentals drönare i lager gynnar ingen.
Det kommer inte att gå att störa ut all drönartrafik, utan att själv slå mot sin egen förmåga.
Vidare så finns det många sätt att kommunicera med drönare inte bara de vanligaste radiofrekvenserna.
Hundratusen drönare i försvaret är helt ok om majoriteten ses som förbrukningsmaterial och också ersätts kontinuerligt med nya uppdaterad versioner. Inte som filtar, kalsonger och spadar som kan lagras i decennier.
Det måste dock finnas ett förråd att ta utrustning ifrån i början av ett krig. Just in time fungerar definitivt inte när det gäller beredskap.
Absolut. Men när man börjar prata om alternativa styrmetoder stiger priset och tillgängligheten minskar.
Absolut att drönarna gör nytta men de är på inget sett krigsvinnande, vilket tydligt syns i Ukraina.
Drönarna är snarare motsvarigheten till första världskrigets artilleri. Orsakar mycket förstörelse och lidande men avgör ingenting.
Det kan vara så att Ukraina saknar drönare och att ryzzland fått för mycket tid att ostört minera stora områden.
Ukrainas problem är att de som demokrati inte fick tillräckligt med hjälp fort nog från den demokratiska världen.
Om man lyssnar på poddar där svenska duktiga soldater som stridit för ukraina blivit intervjuade, så är ukrainas problem snarare det sovjetiska arvet.
Extremt trögarbetat, toppstyrt, korrupt, och de använder en ålderstigen sovjetisk doktrin.
Det är väldigt många som anser att ukrainas armé är dålig, men ryssarnas tack och lov ännu sämre.
Så länge slagfältet i ukraina ser ut som det gör ska man nog inte dra alldeles för stora växlar av det.
Svenska modellflygförbundet – Sveriges 19:e frivorg? Förbundet samlar en ganska stor kompetens på området. Även andra flygetyg än quaddar, vad sägs om turbinmotorflygplan med lastkapacitet? Eller segelflygplan med enorm räckvidd och höjdkapacitet. Ge förbundet ett uppdrag och ekonomiskt stöd.
Apropå drönare och drönarsvärmar, när jag såg “Angel has fallen” för ett par år sedan så var där en scen där de använde sig av drönarsvärmar för att försöka döda den amerikanska presidenten.
Nu känns inte ett sådant scenario så långt borta längre.
https://www.youtube.com/watch?v=g8D3qS8gic8
Bästa förslaget hittills.
Det behövs några med kunskaper om drönare för att skapa en strategi kring hur de ska hanteras.
Att se FPV drönare som ammunition som det bara är att bränna slut på för att man inte ska riskera att sitta med föråldrad teknik vore rätt korkat.
De är moduluppbyggda och de delar där förnyelse kommer att ske är lätta att byta ut och ersätta. Tror mer på ett rullande schema över t.ex. 3-4 år där man snarare uppdaterar de äldre med nya moduler OM det kommit ny teknik. Sen behöver det förmodligen tas fram en militär modul i vilket fall för kryptering och AI etc..
Den ska förstås också byggas som en modul som kan uppdateras eftersom och bytas ut när det behövs. Kan förstås vara civil hårdvara med egen mjukvara (typ Raspberry Pi Compute Module)..
Kommer även att behövas verkstad både för reparation av FPV drönare. De kommer att gå sönder under träning men det behövs även för uppdateringar. Sen kanske man ska göra som Ukraina gör nu redan från början. Montera dem själva men från de standarddelar som finns.
Även om de med militär mått är billiga kommer den kunskapen att behövas och varför slösa på pengar om det inte behövs.
När det gäller övervakning/spaning är det förstås en annan sak. Köper man in t.ex. DJI Mavic är det låsta system och de kommer att bli föråldrade efter ett par år eller så. Frågan är om man vill det.. Kanske bättre att utgå från FPV och addera de funktioner man behöver istället. Då har man ett öppet system där det går bra att addera eget skräddarsytt (för kryptering mm).
Äh, skulle in under Samuel ovan..
Att bjuda in Svenska modellflygförbundet var alltså det jag tyckte var det bästa förslaget hittills.