Myndigheten Tillväxtanalys har levererat en rapport som konstaterar att Annie Lööfs (C) och regering Reinfeldts och sedan regeringen Löfvens (S) stöd till framför allt amerikanska IT-jättar i form av skattebefrielse för elskatten har varit en förlustaffär för Sverige, och det oräknat att svenska företag och hushåll tvingats betala högre pris för elen, samt att stora faktiskt jobbskapande företagsetableringar stoppats på grund av kapacitetsbrist i elnätet när Facebook, Microsoft och Amazon tog den sista kapaciteten. Bloggen har som bekant drivit denna kritik mot bananmonarkin Sverige sedan åtminstone 2013, och det är förstås trist att få rätt. Igen.
Expressens Ledarredaktion konstaterar att enbart Socialdemokraternas fjäsk för världens då rikaste man Jeff Bezos och hans Amazon kostade skattebetalarna miljardbelopp utan att skapa några jobb. Dåvarande IT-minister Damberg (S) lyckades få Amazon att äta upp elnätet i Västerås, Katrineholm och Eskilstuna och Microsoft i Sandviken, Gävle och Staffanstorp. Som borgerlig ledarsida så glömmer man förstås Annie Lööf (C) och den moderata regeringen Reinfeldt som påbörjade det hela med Facebook i Luleå och yrade om en ny basindustri. Facebook skapade 56 jobb men åt upp procent av Sveriges elkraft.
Expressen:
“Amerikanska techbolag har alltså slukat kilowattimme efter kilowattimme medan vi andra uppmanats att duscha kallt och gå runt i raggsockor.”
Frågan är väl vad Expressen tyckte om Facebooks etablering i Luleå när det begav sig, hm?
Vad jag tyckte om det skrev jag t ex 2013 och konstaterade att då 35 jobb åt upp 1% av Sveriges elkraft. Sedan blev det en serverhall till och totalt 56 jobb.
“Problemet är att nu när Facebook visat vägen visar ännu fler stora Internettjänster upp intresse för att etablera energislukande, men icke arbetsskapande, serverhallar i Sverige. Mer elproduktion går åt, medan svensk arbetsskapande basindustri alltså får svårare att konkurrera om den elproduktion som ger 10000-tals arbetstillfällen och slås ut eller får flytta.”
Jag, 2013
När Västerås slog knut på sig själva för att få dit Amazon så blev effekten att Northvolt inte kunde bygga sin faktiskt jobbskapande fabrik i staden, utan fick välja Skellefteå istället. Och det var fler jobb än så som gick förlorade i Mälardalen för att en av världens rikaste män skulle få driva datacenter för kunder som mestadels hittas utanför Sverige. Det är inte så att dessa center betjänar Sverige, annat än i något litet hörn av lokalen.
Samma år 2018 skrev jag exempelvis:
“Bananmonarkin Sverige fortsätter exportera sina resurser åt globala Internetjättar. Till skillnad mot skattebetalarna, som behöver el för att kunna värma sina bostäder, laga sin mat eller fylla i sin inkomstdeklaration, så slipper de globala Internetjättarna betala energiskatt på elen och slipper också betala skatt i Sverige. Det är uppenbart vem svenska staten tycker är viktigast.”
Jag, 2018
Och vi vet vad som hänt med elpriserna i Sverige i takt med att Internetjättarna fått använda bananmonarkin Sverige som greenwashing. Nu stoppar Tidölaget tack och lov subventionen av serverhallarna, men skadan är redan permanent på det svenska energisystemet och uteblivna nya företagsetableringar som aldrig kommer igen, samt att Internetjättarna nu ska stämma Sverige. Och gissa vem som har råd med dyrast advokater?
För övrigt har små svenska serverhallar, driftade för svenska små- och medelstora företag, inte fått dessa subventioner. De gick till jättarna medan svenska småföretag fick betala energiskatten.
Det är ju extra löjeväckande när man nu pratar om att tvinga fastighetsägare, inklusive villaägare att energieffektivisera för hundratusentals kronor, rent av miljonbelopp för en vanlig villa, samtidigt som vi har internationella serverhallar som käkar hela kärnkraftreaktorers och enorma vattenkraftverks samlade produktionskapacitet. Internet är ingen energibesparing, Internet är effektivisering, och effektivisering innebär alltid att man byter arbetskraft mot energiförbrukning, sk produktivitetshöjning.
Jag avskyr att ha rätt. Tyvärr är det väl inte sista gången. Varken som jag har rätt eller som våra politiker är fullkomligt blåsta i huvudet. Vilket mest verkar vara kravbilden för att bli politiker.
En bananrepublik är en korrupt stat, som säljer oförädlade råvaror som exemplifierat med bananer. När vi efter en fin bjudmiddag med någon minister och sedan en bjudmiddag med kommunpampen för etableringen säljer vår oförädlade energi istället för att förädla den i jobbskapande, välståndsskapande och välfärdsfinansierande industri så blir vi förstås en bananmonarki, eftersom vi har en kung och inte en president.
49 kommentarer
Just serverhallarna i Luleå påverkar ju dock inte elsystemet negativt, eftersom flaskhalsen nästan alltid är i överföringskapacitet söderut och inte i produktion i Norrbotten.
För mälardalen däremot …
Att vi blev av med så mycket kraft påverkade naturligtvis.
När nu de nya satsningarna i norr kopplas in kommer det inte längre gå någon ström söderut alls. Vilket iofs är a) välförtjänt och b) grattis till Norrland som kan få börja behålla det välstånd Norrlandsälvarna skapar.
Väl rutet!
Och synd att du hade rätt 😉
Märkligt mtp på att jag trodde att vi hade en elmarknad i Sverige? Elbolagen är de stora vinnarna i vanlig ordning och borde vara de som har intresse av att bygga ut sin produktion då behovet uppenbarligen finns där. Att nätet inte mäktar med pga att någon annan hann före samt att elbolag/kommun mfl skall välja etableringar som tjänar dom mest (är det ens lagligt?) framstår som absurt.
När elmarknaden fungerar på det sättet att ju större “brist” det blir, ju större blir vinsterna för elbolagen så kan jag iofs förstå att de väldigt ogärna bygger ut och hellre överlåter det på oss skattebetalare att stå för kalaset. Det fanns en anledning att effektskatten kom till. Vi ser redan i år att när reaktorerna inte är lönsamma nog pga för låga priser så skruvar de ned effekten för att höja priset…
Vad menar du exakt effektskatten kom till för?
Syftet var att reaktorerna alltid skulle gå på max, just för att ej skapa denna situation där effekten regleras ned för att öka lönsamheten. Samt såklart för att skynda på underhållet av reaktorerna (de som fortfarande var i drift då en underhölls ökade ju sin lönsamhet under tiden).
Det är ju precis så en marknad är tänkt att fungera. När det är brist så höjs priset tills att fler vill producera. Kraftverken blir mer lönsamma att bygga med högre priser så högre priser leder till fler nybyggda kraftverk.
Ett stort problem med elmarknaden är dock att det är väldigt reglerat hur man få bygga ny produktion då det krävs väldigt många tillstånd som är tidsödande och svåra att få. Det är inte marknadens fel utan ett politiskt problem.
Motsatsen att inte ha en marknad för elproduktion skulle leda till ransonering. Dvs att det blir rullande avstägningar. Det skulle gå rätt fort när ingen längre vill effektivisera sin användning när priset hålls lågt fast tillgången är begränsad.
Trots rekordpriser så är det ändå inga som vill bygga KK i Sverige utan det tycks bli vi skattebetalare som får stå för alla risker.
Hade marknaden varit frisk så hade det byggts på ett helt annat sätt, med alla möjliga energislag.
Jämför med att bagaren skulle baka mindre bröd ju större bristen blir. Det fungerar skitdåligt.
Ett bättre exempel är den trasiga järnvägsunderhållsmarknaden där det i dagarna visade sig att järnvägsunderhållsbolagen tjänade mer pengar på att strunta i underhållet och istället bara jobba med akuta ärenden då det blir stopp på rälsen, det gav nämligen mer betalt att jobba så. Vissa saker fungerar extremt dåligt då de är privatiserade och är på tok för viktiga för att vara just det.
På den gamla goda tiden innan elmarknaden gjordes om (regeringen Bildt) så hade vi mycket låga priser och mycket god tillgång på el.
Järnvägen är ännu värre än så. Järnväg är ett mycket tätt integrerat system, där en besparing/insnålning på en del genast ökar kostnaden i andra delar. Om lokägarna snålar med bytet av skenorna på strömavtagaren så kommer några att gå sönder och riva med sig kontaktledningen. Om signallampor får sitta i längre kommer de hinna gå sönder innan ett planerat byta och därmed orsaka stopp i trafiken. Om underhåll av hjul struntas i kommer de trilla av och loket krossar spåret (det har hänt). Struntar man att byta ut spårdelar i tid kommer de spricka sönder helt och orsaka urspårning. Med mera, etcetera och så vidare. Att dela upp järnvägen på olika aktörer horisontellt är katastrof och leder bara till att alla aktörer försöker spela ut varandra i ett Svarte Petter. Järnväg måste skötas från topp till botten av en enda aktör. Det är bättre att dela upp det vertikalt (geografiskt) även om det inte heller är så önskvärt.
Nej du, marknadsprästen, en offentligt styrd energisektor i ett demokratiskt land skulle ge ström till alla och regleringar av vissa onödigt strömslukande verksamheter. I en marknadsstyrd energisektor måste elpriset upp till exterma nivåer innan någon aktör finner det intressant att bygga mer elverk. Men vid sådana energipriser kollapsar landet, och då finns det ingen vilja att bygga ut elverk av den anledningen. Marknaden fungerar inte för elproduktion.
Fan att det fortfarande finns nyliberaler som vågar visa sig mitt på dagen.
Problemet är att politiker är impulsiva känslomänniskor som rycks med i sånt de blir engagerade i. Det är väldigt enkelt att flytta mjukvaru-“containers” till något annat ställe, i princip över natten, så det finns liksom inget strategiskt i att de etablerat sig i Sverige.
Jag skulle nog drista mig till att, i dagens samhälle och diskussionsklimat, bestämt hävda att det inte bara är politiker som är impulsiva känslomänniskor. Det har börjat äta sig in i företagsvärlden sedan en rätt lång tid tillbaka…
Det är inte alls försent.
Precis som man kan ge serverhallar en skatterabatt kan man även ge dem en straffskatt.
Eller införa ett system där man får lågt elpris om man betalar in mycket arbetsgivaravgifter och annars högre än privatpersoner.
När man gjort det kommer serverhallarna antagligen sätta in energieffektivare servrar.
Eller flytta, vilket nog är lika bra för vaktmästarna kan vi nog sysselsätta på annat sätt.
Politik är att vilja…
Men då kan dessa företag även kräva miljardskadestånd av svenska staten genom skiljedomstol. Vi skattebetalare får betala oavsett.
Yrka kan dom göra! Och det finns gott om sätt att jävlas tillbaka med dem så att de lägger sig platt som en liten jävla pannkaka om man bara vill och har den politiska viljan. Det är inte så att dom äger världen…
Utan att vara särskilt insatt i denna fråga, trots att den är väldigt intressant, så får jag uppfattningen att det väl är detta e.d. politikerna i Tidö-laget nu (ÄNTLIGEN) gör..? Jag får iaf den uppfattningen utifrån bloggarens rader om stämning av stat, dyra advokater osv. Även om det möjligen kan ses som något form av kontraktsbrott utifrån tidigare nämnda stämningar, så kan det möjligen vara en ev. bot e.d. som kan vara VÄL VÄRD att ta, så fort som möjligt, för att sedan ha full kontroll över vår egen el-försörjning. Får intrycket av att svenska staten så smått börjar återta kontrollen av landet. Det känns bra.
Vilket BS att Facbook (Meta) i Luleå endast skapat “56” jobb. 56 som är direkt anställda kanske, men är hundratals heltidsinhyrda som inte jobbar med annat än på siten. Har högt förtroende för bloggen, men det här kändes som en Aftonbladet artikel.
“I den granskning Aftonbladet gjorde för några år sedan framkom att Facebooks serverhall i Luleå skapat 56 jobb. Arbetskraften flögs i många fall in från utlandet.”
Ur Expressens ledare, se andra stycket i bloggartikeln ovan för länk.
Det är totalt felaktigt. Som sagt en riktig Aftonbladet artikel där olika sanningar tas ur sitt sammanhang.
Jag har nära insyn i just det datacentret och det är som jag säger flera 100 som jobbar heltid där dagligen. Visserligen inte direkt anställda av Facebook/Meta, utan på kontrakt/inhyrda. Av dessa så är minst 90% boende i kommunen.
Utländsk arbetskraft används i huvudsak vid bygget av fler datahallar, men det är för att det inte finns nog med arbetskraft i lokalare än så. Under långa perioder var det över 1000 arbetare per dag och ja då användes utländsk arbetskraft för att räcka till. Men vart tror ni dom bodde, åt och drack? Det i sig skapar också jobb.
Vi kallar arbete i serverhall för vaktmästartjänster för att skapa rätt bild för de som aldrig har varit där.
Nej, de sopar inte golv och smörjer dörrlås. De kopplar kablar, byter hårddiskar, fipplar med kylsystem, osv. Det är inte förädlande och det är inte högbetalt.
Går någon verkligen omkring och byter hårddiskar i Facebooks serverhall? Det låter en smula old school och ineffektivt.
Jag tror du skulle bli förvånad vad gäller lönerna
Vaktmästartjänster och några säkerhetsvakter. Allt kvalificerat jobb sker ifrån Irland, och behövs lokal expertis flygs den in från Irland.
Du är ute och cyklar. “några” säkerhetsvakter är långt mkt mer än dom där totalt “56” jobb som skapades och som att dom inte skulle räknas? Det flygs inte in något “kvalificerat jobb” för huvudtaget. Tvärt om så är datacentret i luleå ledande och svenskar flyger utomlands för att hjälpta till på andra datacenter.
Vill du gräva lite så kolla taxeringskalendern i komunen och närliggande så ser du snart ett samband mellan toppinkomster och arbetsplats. Förutom dom där “vaktmästarna och väktarna” som inte räknas.
Oavsett om det är 56 eller “flera hundra” verkar det vara en dålig affär för landet Sverige.
Jaha, det är inte vad jag hört från de som arbetar där, men det kanske ändrats.
Fler hundra x 100 /serverhallens del i procent av sveriges elförbrukning = Hur många svenskar som kan få jobb totalt
Rätta svaret är troligen under 100000 personer. Totalt helt jävla usel affär. Att några satt på puben och söp under byggtiden har ingen som helst påverkan av ekonomin just nu.
Vill man ha upp blodtrycket ytterligare kan man Googla på Jan Blomgren (Prof. i tillämpad Kärnfysik) och den debattartikel där han beskriver Sveriges utveckling mot en “energikoloni”. Den är ingen rolig läsning. Den är en svidande redogörelse för vad politikerna ställt till med.
Jag har sparat artikeln men kan nog knappast copy-pasta den pga upphovsrätten.
Slutklämmen är dock att han frågar sig: “Vad är poängen med att göra med att göra Sverige till en koloni för energi?”
Är inte svaret samma som på frågan vad är poängen att göra Sverige till en koloni för järnmalm/skog/etc? Dvs tjäna pengar på export?
Sen har väl just energifrågan ett större syfte med att också göra Europa mer robust mot yttre påverkan av Ryssland. Ju mer vi håller ihop och delar med oss desto starkare blir vi. Jag tror att frihandeln har tjänat oss väl genom åren.
Vi förädlar järnmalmen och skogen mestadels. Vi säljer den inte oprocessad utomlands.
Det håller jag med om men jag ser nog även el som en redan förädlad vara. Det är ju en rejäl process bakom att omvandla uran till el.
Blir kanske en definitionsfråga mer, vi säljer ju sågade trävaror som förädlas vidare i det land man bygger huset i.
Jag är också tveksam till om datacenter egentligen kostar mer det ger intäkter. I Luleå vet jag dock att det rör sig om hundratals kringtjänster inte minst samarbetet med universitetet och Luleå Energi.
Men på tal om galen elanvändning. El är den finaste energiform vi har och mest universal. Är det inte jäkligt galet då att driva elelement i våra bostäder för att värma oss? Gör den inte större nytta av att driva en värmepump och peta in 1kW och få ut 3 tex? Eller att driva fram våra bilar, eller faktiskt driva en serverhall? Diesel kan man på ett enkelt sätt värma hus med och kapa topparna eller använda till ö drift av huset. Låter ju inte så värst miljövänligt men ändå mer effektivt än att driva fram bilen med.
Läs på om verkningsgrad i en förbränningsmotor vs elmotor så har du svaret.
Och du har fel. 😀
Han hoppade väl av sin tjänst som professor i kärnfysik för snart 20 år sedan för att istället ägna sig åt kärnkraftslobbyism i eget företag?
EU’s energikrav på tvingande renovering av småhus har röstats ner och dragits tillbaka. Detta publicerandes häromdagen i bl.a. GP och meddelades av en av (S) EU-parlamentariker.
Flerbostadshus? Kan bli spännande för alla bostadsrättsföreningar byggda innan typ 2010.
Antalet jobb anges alltid fel för hallarna i Luleå. Man förutsätter att alla jobbar direkt anställt. Med det resonemanget borde man också säga att Arlanda flygplats bara sysselsätter dom som jobbar för swedavia.
Dvs räkna bort alla väktare,elektriker,städare mm
Någon journalist som har ställt några kritiska frågor till exvis Annie Lööf? Eller den socialdemokratiska regeringen som genomförde eländet ytterligare ett steg? Ansvarsutkrävandet är nära nog noll när det gäller beslut fattade av inkompetenta politiker.
makthavarna har ju lärt sig att de kan hålla käft. På samma sätt som kriminella
“Det där var då. Nu gör jag annat (prkonsultar) så då vill jag inte uttala mig”
“Det där beslutade min föregångare (men partikamrat)”
“Det där var så länge sen”
Norge och Sverige ser på en nivå ut till att byta Energi-eksport mot militärt skydd.
På en lägre nivå ser det ut som dessa två länder så till de grader sålt sig billigt: God og stor transmismisjons-kapasitet til kontinenten säkrar samma elpriser i södra Sverige/Norge som norra Europa. Därmed har man i praksis givit upp en av de största industriella fördelarna man haft. Detta var var naiva beslut alla redan när de togs.
När det gäller arbetsplatser, så skickar dessa bolagen färdiga containrar omrking. Det vill säga, grad av kvalifiserad värdeskapning är låg. Däremot, så är “ren energi i geopolitiskt stabil region” en vara som i praksis ökar i värde. Vid nästa förhhandling blir detta intressant.
Vi har också region-uppdelat energi-marknaden för att regioner skall ta sitt eget ansvar för både tillgång och efterfrågan. Vill man inte ha ett kärnkraftvärk? Ok, du får en stor blomsteräng, men värme och ljus blir dyrt när det inte blåser. Vill du inte ha vindkraftvärk utanför Trelleborg, eller ett kärnkraftverk i Skåne? Synd.
Men också: Vill du ha mer inntäkter i Norra Sverige? Javisst, bygg transmisjonslinjer söderut. Det blir mindre orørdd natur, men det är ett val man tar.
Sen, när det gäller serverhallar: Om du inte vill att SnikkSnokk skall bygga en serverhall i Skandinavien, så får du ta jobbet med att förbjuda kidsa spionprogramvara. Och, du måste be dina politiker att bara tillåta ordentligt autensierad påloggning, med utgivaransvar. Och, kanske viktigast: Du måste hjälpa till att skaffa riskkapital; det är lätt att glömma att Amazon, Google och FB en gång var 100 anställda. De är tekniskt duktiga, men jag har initierad grund till att påstå att dessa INTE har lyckats på grund av duktigare teknologier än vi har – det är helt andra faktorer.
Så, en firma registrerad i Sverige, med serverhall i Sverige, hadde vart riktigt fint med tanke på att få pengarna att flyta till Sverige, inte från Sverige.
Kanske lite väl raljerande ton denna gången, men poängen är: Vi får konsekvenser av vilka politiker vi välger. När du valde spelare på fotbollslaget i skolan, valgt du dem som a) Sade at vi har problem på banan; b) Ønskade diskutera hur man skulle besluta hur man spelar fotboll; c) De som var duktiga spelare?
Sverige har haft fred. Vi har haft gott om pengar. Då har vi kunnat använda pengar och tid på enkla sagor, som till exempel att det å ge bort energi på inte marknadsmässiga villkor är smart. Jag tror vi behöver lite kunniga folk i ledande positioner, och vi som medborgare måste ta vår demmokrati på allvar – våra val får konsekvenser, och välger vi bort energiproduktion och välger in energikonsumption från firma SnikkSnokk – tja, vårt val.
Apropå facebook. Läste att facebook hårdnackat vägra teckna kollektivavtal i Sverige. Undrar när LO-förbunden ska ta striden mot fb? Nej förresten. Det var ju en socialdemokratisk idé att de skulle få rabatt på elen för att de skulle etablera sig.
OBSERVANTEN: Det torde väl snarare vara PTK än LO som är intressenter i den frågan eftersom det är UNIONEN och ej något LO-förbund som söker teckna kllektivavtal med Facebook. … Samt att vad bekant är har PTK inga direkta kopplingar till SAP.
Det finns andra skäl att ha serverhallar i Sverige än elförsörjning som att känslig data t.ex. journaluppgifter osv hålls innan för Sveriges gränser (syftar förstås inte på Meta och Google utan vanlig hosting). Gissar att samma personer som klagar på detta samtidigt klagar på Transportstyrelsen utlokalisering av data bara för att det går att gnälla.
“… in the long run the aggregate of decisions of individual businessmen, exercising individual judgement in a free economy, even if often mistaken, is less likely to harm than the centralized decisions of a government; and certainly the harm is likely to be counteracted faster.” – John James Cowperthwaite
Har diskuterats ovan redan men jag känner det är värt dra det igen eftersom fler inkl bloggaren själv verkar ha en felaktig bild av verkligheten.
Fakta: På Facebook/Meta i Luleå är ca 80 personer direktanställda av bolaget själva. Dessa tjänster är i huvudsak högkvalificerad arbetskraft, d.v.s. inte bara någon nyutexad högskoleingenjör utan folk med både hög utbildning och inte minst erfarenhet. Deras anställningsprocess är extremt krävande, man hamnar inte där om man inte verkligen kan sin sak.
Därutöver jobbar ca 200-400 personer dagligen men anställda av underleverantörer. Det handlar inte bara om väktare/vaktmästare (och varför behövs horder av säkerhetsfolk om ingen skulle komma dit?) utan IT-tekniker, fibertekniker, elektriker, VVS-tekniker osv. osv. Sammantaget utgör området en av stans största arbetsplatser idag. Det pågår en ständig ombyggnad/uppgradering i anläggningen. Bara destruktionen av gammal hårdvara genererar flera fasta arbetstillfällen!
Utöver det så skapas givetvis arbetstillfällen som servar datacentret indirekt. T.ex. i det företag jag jobbar i kan man säga att en tjänst bekostas av Facebook, dock utan att det syns i böckerna på något vis alls. Normal kringeffekt av en industri brukar ju räknas som x3 så i praktiken är det alltså åtminstone 1000 pers som får sin inkomst tack vare Facebook-etableringen, antagligen fler.
Utöver det så finns andra mindre datacenteretableringar som tillkommit tack vare Meta, t.ex. Fortlax, Hydro 66 osv. som även de ger en del jobb i närområdet. Samt skapar nytta för näringslivet i stort. Datacenter är heller inte något vi kan avveckla, de är en nödvändig del av IT-infrastrukturen idag. Och i synnerhet vill vi inte gärna ha dem i utlandet längre om de hanterar känslig information.
Och då har vi inte ens nämnt själva byggprojektet.
Är det värt elförbrukningen? Ja, det är förstås en annan fråga. Kanske hade man kunnat nyttja den på annat och smartare sätt och skapa mer jobb här eller där. Men vad som är säkert och fullt bevisbart är i alla fall att Expressen och “allmänna uppfattningen” har fel i sak när det gäller faktiskt jobbskapande. Jag kan dock därmed inte säga hur det är på andra håll, som Amazon och Microsoft. Där kan man dessutom starkt ifrågasätta placeringen rent kraftproduktionsmässigt. Att ha ett Meta i SE1 gör ingen större skillnad mer än en gnutta på marginalpriset, det gör nog däremot motsvarande storlek i SE3 eller SE4.
Sköbt att rabatten på elen togs bort i år. Vill inte de amerikanska IT jättarna betala vad det kostar kan de gott lämna landet. De bidrar inte till vårt lands välstånd.Någon skrev att sajten skapadr jobb på hotell och matsällen. Dey finns inga hotell och matställen i närområdet. De finns i Notviken och på campus och fanns där långt innan facebook.
Med närområdet så syftar jag på hela södra Norrbotten. Och kringeffekter omfattar mycket mer än bara lunch och hotellnätter direkt kopplade till arbetet (Facebook har f.ö. en egen restaurang så de som jobbar inom området äter vanligen där). De som får sin inkomst från jobb åt hallarna spenderar kanske sina helger i t.ex. Kåbdalis i Jokkmokk. Eller ta företag som lägger sina konferenser i t.ex. Kukkolaforsen i Haparanda. Eller att folk handlar i butiker i stan för den lön de skrapar ihop osv. osv. Det är därför man sammantaget räknar med att ett industrijobb skapar runt 3 andra jobb.
Energiskatte-synpunkten är intressant. Man kan snarast fråga sig varför specifikt tillverkningsindustri har en rabatt, men inte annan industri (inkl datacenter) eller företag i stort. Ska även SSAB, Sandvik, Volvo m.fl. jättar också lämna landet om de inte vill betala vad det kostar? Eller mindre företag med hög grad av automation som också får rabatt men inte bidrar till jobb i någon större omfattning? Eller gäller det bara “amerikanska IT jättarna”?
…ändå litet stolt över all kryptovaluta som mina skattepengar betalat.
För ingen tror väl att processorerna står och idlar när inga transaktioner går, och strömmen är en försumbar kostnad?
Hypervisorn som dominerar på företagsmarknaden idag (Vmware vSphere) har funktioner som stänger av eller på servernoder automatiskt efter belastning.
Om den funktionen finns i en standardprodukt och används i kluster med 10 noder skulle jag bli mycket förvånad om inte Meta har något motsvarande funktion i sitt datacenter med kanske 10 000-tals noder.