Elnätbolaget Ellevio har nu gjort den största investeringen i infarastruktur för gråden sedan sedan väg, el och telefoni drogs in på 60-talet, rent av större än fiberinvesteringen härom året. Vi har nu nedgrävd elförsörjning istället för luftkabel och en nästan egen transformatorstation för stabil strömförsörjning. Nu återstår att se om Telia tar bort sin ej fungerande telekabel.
Fram till 60-talet nådde man bara gården (ursprungligen ett drängatorp under en större gård en km bort) via en liten stig, och det fanns varken väg, el, tele, rinnande vatten eller avlopp. På 60-talet drogs det in riktig väg, el och telefoni och samtidigt kom den första elpumpade brunnen med tillhörande stenkista som avlopp.
Sedan dess har det blivit borrad brunn och trekammarbrunn med infiltration, och senast för några år sedan betalade jag själv för att kopplas in på byns nya fiberförening.
Men nu gjorde Ellevio den största investeringen sedan 60-talet genom att gräva ner elkabeln och sätta en egen transformatorstation för oss och grannen. Därmed är decennier av lokala strömavbrott över, liksom instabil och kraftigt varierande spänning, samt slut med att åskan kryper in den vägen. 2011 betalade jag för riktiga fast monterade åskskydd på mangårdsbyggnaden och 2017 för riktiga åskskydd på ladan och huvudcentralen inför solkraften och elbil. Men den risken är nu i princip borta, även om det inte skadar med åskskydden ovanpå det.
Vi fick rent av betalt för servitutet att sätta en transformator på vår mark, även om det äts upp av ett års elnätavgifter.
Oavsett kan jag inte klaga på Ellevios nätavgifter igen, trots att det är ett naturligt och lokalt monopol.
Ellevio snyggade rent av till den när allt var klart sönderkörda grusplanen och gästparkeringen på gården, som använts som tippyta och avställningsyta under en månads arbete.
Som man ser ovan är Ellevio nu borta, så jag kan skriva om detta. Anledningen till att inte nämnt detta tidigare är att entreprenörer har problem med människor som inte kan skilja på mitt och ditt, exempelvis vad gäller diesel, men också utrustning i fordonen, fordonen och annan utrustning som ställs av vid arbeten.
Tror sist jag grusharvade parkeringen var 2015, så det hade blivit lite fult även om planen fortfarande fungerade som avsett givet en vända med röjsågen om året. Det är inte så att det finns några grannar som stör sig och bärigheten påverkades inte, men när det var riktigt blött kunde t ex transportfordon som skulle till Ukraina riskera slira fast i mossan.
Kanske borde jag även lägga på ett nytt gruslager, men framför allt behövs en genomtänkt harvningsstrategi framöver. Förr drog jag en harv byggd av armeringsnät bakom gamla åkgräsklipparen, men den har åt till skroten.
Oavsett så känns det nu som vi kommer ha stabilare strömförsörjning än inne i stan. Två fastigheter på en enda transformatorstation får man inte i stan.
Nu återstår ett planerat strömavbrott i veckan och att luftledningen plockas bort.
Förhoppningsvis plockas även Telias kabel och själva stolparna bort – Telias (Skanovas) kabel är rent av bortplockad 50 m av sträckan och fungerar inte alls, så om inte Telia gör detta får jag väl vifta med Jordabalken för att häva servitutet och sedan klassa deras stolpar och ledning som nedskräpning och skicka faktura. Enligt Jordabalken så ska inte servitut fortsätta att gälla för infrastruktur som inte fungerar och eftersom Telia tagit bort 50 m av kabeln så fungerar den bevisligen inte. Frågan är väl mest hur mycket rättshaverist man orkar vara och betala för, men det vore skönt att bli av med det sista som stör. Fast Telia föredrar kanske att betala för att ta bort stolparna själv istället för tillsammans med Ellevio?
Elnätbolagen behöver investera en viss summa i elnätet varje år för att kunna ta ut ökande vinster, något förenklat. Detta eftersom de är monopol och därmed inte får ta ut vad som helst i avgift och vinst. Att investera i elnätet är därmed att investera i större vinster för aktieägarna, i fallet Ellevio kanadensiska pensionsfonder.
46 kommentarer
Min upplevelse är faktiskt att elbolagen gör massa förbättringar och att förbättringarna har accelererat. Har fått ny el dragen till sommarhuset (samt fiber) de håller på att ta ner luftledningar runt sommarhuset (Bohuslän). Farsan sa att de fick ny ledning hem också.
Kan vara så att de måste göra detta just pga solceller och elbilsladdning men är ändå bra.
Definitivt bra. Öht har det hänt enormt mycket med elnätet sedan 2005 och Gudrun. Att man numera dömer ut böter som ska betalas till kunderna redan efter 12 h strömavbrott bidrar också. Dags att motsvarande införs på telekom också.
Höjs kvaliteten har jag inga problem att betala!
Tänkte inte på de lagreformer som stöder kunderna men de är såklart bra.
Kvalitet och driftsäkerhet går ju hand i hand.
🥇
Skickar en slant till power up Ukraine. Infrastruktur är basen för en fungerande stat.
Hörde att Sverige saknar kompetens för att utbilda högspänningselektriker. Tänkte då att kanske något militären borde ta tag i. Se till att vi utbildar 1000 värnpliktiga per år med fokus på infrastruktur, skulle behövas även utanför det militära. Vi har väl bara ett ingenjörregemente kvar?
Militären har inte resurser att utbilda ens de värnpliktiga de är ålagda av politiken att göra, bland annat pga politikens beslut om nya regementen som FM inte ville ha. Försvaret kan inte användas som universallösning, de har inte råd med sig själva.
Du har nog rätt, försvarsmakten ska fokusera på att klara kärnverksamheten. Just nu iaf.
Dock, så är det helt uppenbart att Ryssland helt skiter i krigets lagar. Att ha ett ordentligt militärt och/eller civilt försvar som kan reparera de civila infrastrukturer som Ryssland kommer att anfalla är helt nödvändigt på lång sikt.
En möjlighet vore väl att införa det gamla systemet med VTP. (Vapenfri tjänstepliktig). I en nu mycket avlägsen forntid (skiftet 60-70-tal gjorde jag under min skolgång praktik på ett elproduktionsföretag som även drev en del av högspänningsnätet. Där jobbade jag tillsammans mad killar som gjorde sin värnplikt att utbildas till elektriker att kalla in i ofred. Denna utbildning var för de som inte ville bära vapen. Det hade inget att göra med deras civila yrkesval utan var tänkt som en extra resurs i ofärdstider.
Är detta tänkbart att återinföra igen?
Vet även folk som då utbildades för brandförsvar, sjukvård o annat civilt under sin värnplikt. De utbildadse helt av och för civil resurs.
Men visst, kostar väl en slant, men kan vara väl investerade pengar om det skulle skorpa till sig.
Visst utbildas det bl.a. distributionselektriker. Är själv delaktig i detta men är ju den länge pancho så det tyder på att det kanske saknas resurser.
Ett himla bra jobb skulle jag säga och meningsfullt så det rekommenderas.
Det ör för att Svenska Kraftnät inte sköter sitt jobb. De skulle byggt bort flaskhalsarna i Sverige. Då hade samhällsutvecklingen i söder tagit fart istället för som nu skall subventionera tvivelaktiga investeringar i norr.
Hade detta skötts korrekt hade det behövts tekniker för länge sedan. Nu kommer det iofs ta fart snart. Elnätsägarna behöver rekrytera några tusen projektörer.
Sedan 90-talet har kraftbolagen skrikit att de behöver 5000 nya/år pga pensionsavgångar. De är dock väldigt dåliga på att hjälpa till. De som jobbar inom utbildningssektorn har väldigt mycket lägre löner än de som arbetar inom energisektorn. Därför är det svårt att rekrytera de som är kunniga till utbildningar.
Energibolagen har dessutom svårt att hjälpa till med de praktikplatser som skulle behövas för att täcka deras behov. Siktet verkar mera inställt på att ta in lågbetald hjälp utifrån. Därav många olyckor pga språkförbistring (missförstånd) och dåligt säkerhetsarbete. Det verkar bli sämre och sämre med erfaret folk inom branchen vilket också blir kostsamt.
Just nätavgifter har skenat de senaste åren och att få gamla Televerket (Skanova) att städa bort stolpar som inte är i drift kan ta sin tid
Ellevio har planerat för en upprustning av elnätet i närområdet. Rivning av gamla luftledningar. Nergrävning av kablar. Nya transformatorer mm. men enligt lokaltidningen har tydligen tillståndet från lantmäteriverket överklagats till mark&miljödomstolen vilket fördröjt projektet.
Då måste man ju fråga sig… Vem eller vilka är så (vad jag anser) in i h….e korkade att man protesterar mot att få väck gamla lutande kreosotfyllda stolpar, stolpmonterade transformatorer med tillhörande stavsäkringar, läckande isolatorer, osv. (Listan kan göras lång) vars följder genom åren har varit ofta återkommande strömavbrott pga den ålderstigna utrustningen.
Men som artikeln redovisar är långa tillståndsprocesser ett generellt problem i branschen. När en lokal nätleverantör inte ens kan byta ut gammal utrustning utan gnäll – hur skall då Sverige få fart på byggandet av ny elproduktion? Inte minst reportaget i SR P1 angående all el som behövs till den “gröna” nya stålproduktionen. Jag ryser vid tanken.
Rättshaverister, det är nästan så att det borde kosta iaf 100kr att överklaga. Det är ju så att 1% av befolkningen står för 90% av alla överklaganden.
Finns ett inslag att den enskilde kan tjäna pengar på att överklaga, vet en som dividerade hur lövträd skulle värderas som behövde fällas för en ledningsgata, han fick en rejält tilltagen ersättning så försvann överklagan.
Ledningsrättsersättning är skämtsam låg. SVK drar in miljarder på kapacitetsavgifter och en stor anledning till att deras anökningar överklagas och det tar lång tid är pga de ger extremt låga ersättningar.
Varje km transmissionsnät är nästan en hektar mark som blir obrukbar som skogsmark. Räkna ut vad den är värd med bonniteten. Tror ni man får den ersättningen?
Amen, så ligger det till.
Så Du tror Du är säker för åskan! Min åsikt är har Du åskskydd så behåll dessa. Har jobbat med kablar som är 3 mil långa, inte en stolpe, åskan hittade kabeln ändå. Dessutom var det 10 – vid tillfället, man är aldrig säker. Åskan älskar elektronik.
Jodå, emp:en hittar ner i jorden också men sannolikheten minskar, så behåll skydden.
Har gjort samma resa som bloggarjäveln, från att ha luftledning både för kraft och tele som likt en dipolantenn (de kom från olika håll) ledde in åskan till vårt hus och stekte modem mm.
Telia har inte visat sig, jag drog ner tråden så fort jag inte behövde den, tänkte skylla på snölast om dom skulle klaga, sågade ner den stolpe som stod på min mark och har aldrig hört något. Man har alltid nytta av en impregnerad stolpe…
Man får ta bort Teliatråden på egen tomt, rulla ihop och lämna vid tomtgränsen
De fast monterade åskskydden sitter förstås kvar.
Bara att gratulera. Stor vägtrumma har dom kostat på också, även om allt grävjobb och stationen måste varit rejält påkostat. Jag tror Telia har en plan för att koppla ner stolparna. Du kanske kan höra med dom hur långt borta dina stolpar är för nedtagit.
Det går rätt mycket vatten i det diket. Får se om trumman är rätt dimensionerad.
Scanova äger telenätet, vad tror Du varje telestolpe kostar, nedtagning (oftast på omöjliga platser) och destruktion i andra ändan av landet? Tro mig jag har varit där. Vad som behövs är tjäle, så maskiner kan köra dit. Är inte tjäle en bristvara.
Allt intill väg. Ska gå ändå.
i södra Sverige.
Upplever att hos mig har de mig veterligt inte gjort något för elnätet sedan huset byggdes 1989. Trots detta har de höjt abonnemangsavgiften till 505 kr/mån bara för att Ellevio äger ledningarna till mitt hus.
Har för två år sedan fått samma sak gjort på gården (dock 8 fastigheter på transformatorstationen och de helt nydragna marknätet), men elnätet i kommunen ägs av en ekonomisk förening där de fasta nätavgifterna är hälften av Ellevios (de rörliga är c:a 25% lägre). Och ingen höjning pga. av detta, föreningen är välskött.
Så jag kan fortfarande klaga på Ellevios avgifter…
Just det här med samägda ekonomiska föreningar som bostadsrättsföreningar och liknande som fixar med elen och håller avgifter låga verkar vara ett vinnande koncept. Dock är problemet att det är socialism i praktiken.
Funkar sålänge det finns några drivna personer som håller i trådarna.
Det är även en potentiell källa till bråk och extremt dålig stämning inom grannskapet.
Att installera bra grejer som sällan går sönder är det moderna sättet att få elnätet pålitligt. Det gamla var att ha lokal servicepersonal som kände sitt elnät och eget lager med resevdelar så man kunde reparera snabbt efter fel.
Så även här har vi en rörelse från att prylar är dyra och arbetstid billigt till tvärt om och att man hellre använder prylar än anställer personal.
Jämförbart men taktiken bryter ihop när det är stor storm och de nedgrävda kablarna klarar sig men det gamla systemet tog även på sin tid veckor att lappa ihop.
Mörkret var förstås att avveckla servicepersonal utan att investera upp nätet.
Det där är en av mina favorithistorier.
Gamla systemet, drift och felanmälan på Forskraftbemannad av f.d. linjemontörer med utsliten rygg:
-Hej det är Nn i Torp, vi saknar en fas men det lyser hos Kacke.
-Ok, vi åker ut byter i säkring i grusgropen.
Efter strukturrationalisering:
-Hej det är Nn i Torp Åtvidaberg.
-…Åtvidaberg… Var är det?
Men sedan vart det bättre och det har investerats upp.
Tror inte du ska ha några större förväntningar när det gäller att någon ska rasera teleledningen.
Hos oss plockades ledningen ned stolparna samlades ihop och lades i en hög på planen vid min maskinhall, jag vart tillfrågad om det gick bra att dom fick ligga där till nästa vecka det var i juni 2022. För ett par månader sen tröttnade en granne och kontaktade någon,vart han ringde vet jag inte. Efter ett par veckor kom det två killar med en skåpbil och samlade ihop kabeln. Talade om för mig att stolparna kommer att hämtas i nästa vecka. Kanske det var i slutet av september.
Kabeln har ett visst skrotvärde , kreosot stolparna är väl bara kostnader.
Här gnäller gamlingarna fortfarande på det gamla kommunala elbolaget som var så bra och som såldes till Ellevio. Men dert är bara konstatera att Ellevio är oändligt mycket bättre och långsiktiga än det gamla bolaget (Ja även om gamlingarna kunde ringa till “gunnar” om det var elavbrott)
Ellevio har på 7 år här ute:
* Grävt ner alla ledningar ut till fastigheterna
* Bytt alla elmätare fem år före det var ett lagkrav
* I princip efter varje elavbrott varit ute och förstärkt nätet med ytterligare nedgrävningar och/eller förbättringar
* byggt ihop nätet “från andra sidan” så att vi inte blir 5000 som blir utan el om det sker avbrott utan man kan sektionera nätet och oftast drabbas nu bara 200 kunder.
Ellevio har även varit den som säkerställt att det städats upp efter entreprenörer utan att vägförening/markägare fått påminna. De grävde vid de 70 meter väg som går till mig och det lämnade mycket finare efter sig än det var innan. Deras entreprenörer lämnade även visitkort till mig och grannen “ring om ni inte är nöjda med nått”.
Telia däremot. Vägrade inkoppling på nätet “det ska ändå rivas”
Men det enda de gjort på 5 år är att sätta ut skyltar vilka stolpar man inte får klättra i
Även Open Infra har skärpt till sig. Förr var det alltid “vi kommer när vi har tid”. Senaste avbrottet så var de ute efter en timme och felsökte och jobbade sen på helgen för att blåsa ny fiber.
Jag är tråkig men. Det är bättre nu.
Det var sämre förr.
Du har faktiskt rätt. Ganska mycket har faktiskt förbättrats sen 00 talet.
Dock ej, skolan och vården. Men jag är helt övertygad om att även dessa sorgebarn skulle kunna få en positiv utveckling.
Tror överlevnadsgraden i nästan alla sjukdomar förbättrats drastiskt sen 90-talet.
En milstolpe.
Förlåt mig, men Lars blir inte arg på mig nu. Det finns bara cirka 1 miljon stolpar kvar att ta bort.
https://www.telia.se/privat/aktuellt/2022/Mars/telia-tagit-ner-en-miljon-gamla-telefonstolpar
Ja, telia tog härommånaden ner stolparna i området jag bor, och häromveckan stolparna längs med landsvägen. Skall onekligen bli intressant att se hur länge de ligger kvar längs med vägen.
Det var ju trevligt av Ellevio att återställa och snygga till efter sig. När Skanova var här och grävde för att jag skulle få in fiber i villan, så fyllde man igen den del av gropen som var på kommunal mark (dvs gatan utanför), men lämnade ett rejält hål inne på min fastighet. Bråkade ett tag med dem, men gav till sist upp och fyllde igen hålet på egen bekostnad.
Det verkar ha blivit en hyggligt stor trafo där …
Är området på väg att få nya hus?
Hur går det med solkraften då? Om ni bara är två på samma trafo och solkraften tillfälligt genererar mer än ni förbrukar måste överskottet gå bakvägen upp genom trafon. Har för mig att man åtminstone förr inte hade med det i planerna, fast det kanske funkar nuförtiden.
Jag har snappat något om att äldre transformatorer inte gillar att matas baklänges, men jag vet inte hur sant detta är.
De vanliga problemen som stoppar ytterligare solcellsanläggningar är att det är för klent ledningsnät och för klen distributionstransformator. Vilket medför att hur man än ställer lindningsomkopplaren så blir det antingen för hög spänning vid stor solcellsproduktion, eller för låg spänning under kalla mörka dagar på vintern.
Känner igen det där med Felia (oj förlåt, Telia) och telestolpar. Vi närmar oss snart 20 år sedan elen grävdes ner i samband med att kommunen drog fram kommunalt vatten i området. I delar av området grävdes även telen ner, men i delar av området lämnades telen kvar i stolparna.
När fibern drogs in i området så tog det inte många år innan alla hade stängt ner sin tele via koppar. Men kvar står fortfarande stolparna, varav 3 av stolparna så klart står på högsta punkterna på tre bergknallar.
Det är oräkneliga gånger som åskan har slagit ner i någon va dessa stolpar.
Sen är det aldrig fel med åskskydd även om elen är nergrävd. Grannen fick åsknedslag i skorstenen för något år sedan, knäckte hela deras elsystem samt slog ut delar av elen i vårt hus. Samtliga jordfelsbrytare löste samtidigt som ett antal dimrar och nätadaptrar blev grillade. Nu sitter det åskskydd i inkommande mätarskåp.
Nice! Skulle man kunna få be om en spänningsgraf där man ser värden både före och efter arbetet? Som illustrerar hur mycket variansen gått ner? Sånna grafer som får en att somna med ett leende på läpparna 😀
Stabilare strömförsörjning baserat på antalet abonnenter på trafo var nåt nytt.
Berätta gärna mer.
För övrigt minns jag med värme när man stod i stolpen i snålblåst och -10 och bytte poslin på högspänningen. Det var innan vi började pejla. Det underlättade att hitta åskskadade porslin eftersom en spricka i storlek som ett hårstrå är svår att upptäcka okulärt.
Där jag jobbade på den tiden var i princip omöjligt att arbetsplatsjorda så all hsp hade jordlina. Ett sprucket porsling ledde så småningom till överledning till jord och var jordlinan anbringad med genomgående bult så brann stolpen i många fall av.
Det slipper man nu med kablifieringen men med denna kommer nya utmaningar istället eftersom ett kabelnät har helt andra elektriska egenskaper än friledning.
Vad jag vill ha sagt med denna anekdot är egentligen ingenting, fick en flashback av en mycket fin tid i yrkeslivet bara.
Är det nån ungdom som läser så kan jag verkligen rekommendera yrket.