Denna artikel innehåller reklamlänkar för Lysa, min huvudsakliga tjänst för sparande, både privat (reklamlänk) och för företaget (reklamlänk).Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
Börsveckan ser ut att avslutas negativt i de asiatiska tidszonerna och de långa räntorna rusar i USA. De svenska hushållen har dumpat aktiefonder under oktober, vilket kan ge stöd för att många hushåll behåller sin levnadsstandard genom att bränna sparkapital.

Stockholmsbörsen steg faktiskt igår torsdag och OMXS30 gick +1.12% och OMXSPI +1.40%. Den svenska kronan försvagas dock återigen mot dollarn, förmodligen drivet av högre amerikanska räntor och USD kostar nu 10:94 SEK. Euron är dock stabil på 11:67 SEK. Starkare dollar drar också upp guldet till 687:- SEK per gram.
I USA rusar alltså de långa räntorna och tvååringen steg en hel tiondels procentenhet till 5.03% för att återigen vara över siffermagiska fem procent. Tioåringen steg 0.13 procentenheter till 4.68%.
De amerikanska börserna backade således på ökade avkastningskrav via högre räntor och S&P-500 gick -0.81% och Nasdaq 100 gick -0.82%. Tesla rasade inom FAANGST och gick -5.46%.
I de asiatiska tidszonerna är det ner som gäller nu på fredagsmorgonen. ASX 200 -0.55%, Hang Seng -1.53%, KOSPI -0.72%, Nikkei 225 -0.24% och Straits Times -0.85%. Det lär väl gå ner även i Sverige idag.
De svenska hushållen dumpade fonder under oktober rapporterar Fondbolagens Förening i ett pressmeddelande. Man nettosålde fonder för 8.9 GSEK (miljarder kronor) och det handlade främst om aktiefonder och blandfonder medan man sparade i långa räntefonder, om än marginellt netto.
Fondförmögenheten för hushållen minskade också 113 GSEK på fallande börskurser, men det ska sättas i proportion till 6 425 GSEK i total fondförmögenhet.
Att hushållen dumpar aktiefonder kan ge ett visst stöd till förklaringen att många bibehåller sin livsstil genom att förbruka sitt egna kapital. Det är exempelvis fortfarande fullt på många restauranger och hotell, men det finns fler förklaringar till det. Det kryllar av utlänningar på de svenska hotellen, och många har förlagt sina företagskickoffer och internkonferenser till Sverige på grund av den svaga kronan. Ett annat fenomen som är känt, och som jag tittat på här på bloggen är att dåliga tider gör att man drar ner på utlandsresor och inköp av nya bilar och istället lyxar till det lite hemma.
Bilköp kan man oftast skjuta upp något år, och att dra ner på utlandssemester är också relativt enkelt. Istället kompenserar hushållen med att gå ute lite mer på restaurang och göra sådant man hade gjort utomlands, men hemma i stan, orten eller på bygden. Detta fenomen dämpar smällen vid lågkonjunktur och recession för många företag i särskilt tjänstenäringarna.
Denna gång har vi dock normalräntor och jag får ofta höra om hur hushåll inte har kvar något när räkningar, mat och bostad nu är betalt., utan just tar ut sparkapital för att bibehålla sin livsstil, i alla fall utåt. Dock ligger fortfarande nettosparandet i fonder på 46 GSEK för 2023 januari till oktober, även om det alltså backade nu. Frågan är om det är tillfällig panik över fallande börser, eller om det är ett skifte där folket som kollektiv helt enkelt inte längre har råd utan att nalla på sparkapitalet?
Nåja. Drabbar ingen fattig. Den som är fattig har inget sparkapital att ta från till att börja med.
Lysa är min huvudsakliga sparform både privat (reklamlänk) via ISK och för mitt bolag via kapitalförsäkring (reklamlänk), och ger låga avgifter där all kick-back från fondbolagen återförs till kunden, samt ger önskad riskprofil och automatisk ombalansering mellan ränta och aktier för minsta egna tidsinsats.
79 kommentarer
Själv har jag pröjsat alla lån med sparkapital då räntegapet är för stort att kunna motivera. Kanske fler som gjort detta?
Rimligt att amortera, ja.
Rimligt att ha en balans i ekonomin
Ser inga skäl amortera ner boende under 50%
Kombinera detta med sparande i fonder och sparkonto för pengarna som ska vara för “buffert & och oförutsedda utgifter. ”
Men konsumtionslånen ska man ju alltid försöka betala av så snabbt så möjligt.
Jag har bytt fot och amorterar inte alls som förr på bolånen. Min gamla tanke att vara skuldfri till pensionen har ett problem – om jag skulle behöva låna pengar, kommer jag antagligen att få avslag p g a låg inkomst, även om det finns fullgod säkerhet i form av bostaden plus sparkapital. Alltså bättre att bygga upp ett ännu större sparkapital, även om det förstås kostar ränta.
Belåningen är nere på 40% av taxeringsvärdet, så jag lurar på att skippa amortering helt och hållet.
Min belåningsgrad är ynka 20%, eller nu när priserna har fallit med 20% på mitt område, 25%. Vi lägger varje månad 3.500 kr var på vårt boende med två bostadshus med 70 resp. 40 kvm plus några mindre stugor på den stora tomten.
Jag har börjat fundera på uthyrning av “trygga” parkeringsplatser till husvagnar och husbilar, eftersom det finns ett stort behov av sådana på en inhägnad tomt. Där finns risken att folk får för sig att flytta in i sina dåligt isolerade bilar permanent, när levnadskostnaderna ökar, och då blir det problem med elförsörjningen med en 16 A huvudsäkring, som räcker bra i nuläget. Fastigheten har kommunalt VA med fyra rensbrunnar, som man kan tömma Porta-Pottin eller liknande toalett i och det finns en vattenkran i husgaveln.
I USA är trenden att alltfler (t ex pensionärer) flyttar in i sina bilar och husbilar permanent, frågan är om det kan ske någonting liknande i Sverige.
Om du inte har jordbruksfastighet kan du glömma sånna projekt på värmdö
Om inte dina grannar ska skapa en till elitgrupp….
Vi har redan andras kärror som upptar två parkeringsplatser på tomten. Det är en kärra med byggnadsställning och en båt. Vi har fått rabatt på diverse byggjobb av firman under de senaste 10 åren. Men nu måste vi också börja anpassa oss till den nya räntenivån, som vi kommer att dabbas av om ca tre år. Byggfirman har höjt sin timlön till det dubbla på 10 år, så det börjar bli för dyrt för oss, trots rabatten. Men om det skulle flytta in folk i nya kärror i form av husbilar och husvagnar kan det bli problem, som krav på bygglov om de inte flyttas tillräckligt ofta. Grannarna kan också bli misstänksamma om det rör sig mycket löst folk i närheten.
Pga covid-pandemin pratar man inte så mycket med grannarna numera, så jag har inte hört någonting nytt om elit-gruppens arbete, en grupp inom vägföreningen. Jag har inte varit på vägföreningens möten sedan början av 90-talet. Det var stora meningsskiljaktigheter mellan sommarfolket i enkla, ofta risiga sommarstugor, samt nybyggarna med stora, ofta lyxiga villor. De sistnämnda krävde och kräver fortfarande vinterbelysning längs vägarna fram till busshållplatsen för sina skolungdomar och det blir dyrt. Sommarfolket vill inte ha några kostnadsökningar och de bor ofta en lägenhet i stan.
Elitgruppen vill arbeta för att maximera våra fastighetsvärden på området och sådana som jag som envisas att bo i en sommarstuga med permanent-standard är liksom inte längre önskvärda, och det känns som jag borde sälja och flytta härifrån, så att en ny ägare som vill bygga 300 kvm i två plan, plus källare och vind kan få köpa istället. En f d granne med byggfirma har försökt att få köpa min fastighet sedan länge, med väldigt aggressiva metoder. Det är närheten till havet, båtklubben, insjöarna, golfbanan och de stora tomterna som driver upp priserna på mitt område.
Kan nog finnas en tanke att se tuill du har 50% belåning mot marknadsvärdet när det är dags för pension om du klarar av räntorna.
Varför?
Jag gör tvärt om – trycker in så mycket pengar jag kan i mina fonder och rör dem inte. Ligger fortfarande på plus men inte lika mycket som tidigare naturligtvis. Det som faller ner måste åka upp, eller hur det nu var.
Hemligheten är ju att köpa löpande.
Fällan många faller i är ju att tro att de kan slå marknaden. Det klarar inte ens de som har betalt för att ponduspostulera.
Räcker ju med att slå alla du känner, behöver inte slå alla.
Indexsparande är jättebra och slår madrassen varje dag i veckan.
Men den fanatiska sekten som bildats är nästan lite läskig.
“Genom att göra exakt som alla andra kommer du bli jätterik!”
En mer nykter bedömare skulle tycka att det ovanstående var lite konstigt. Men i sekten är det ovan en sanning som inte får ifrågasättas.
Igen, jag själv sparar i index. Det är bra. Men det är samma sak som tidigare i historien varit banksparande med ränta. Inte det som gör dig rik utan det som gör att du inte blir fattig.
Att slå marknaden är inte svårt, det svåra är att göra det över lång tid.
Det finns nog en kritisk massa när indexfonderna passerar händelsehorisonten och dras in i ett svart hål, ja.
Men det finns goda argument för att det är en bra bit dit än så länge.
Det finns inga modeller som slår marknaden konsistent. Att tro att man kommit på något sådant, oavsett om man är med i Mensa eller inte är rätt fånigt. Finansbranschen har råd att attrahera de allra smartaste. Och många av dem.
Men jag tolkar Rogerinac som att hen köper kontinuerligt.
“Genom att göra exakt som alla andra kommer du bli jätterik!”
Visst, om nu “alla” verkligen gjorde det, men så är det ju knappast.
Snarare är det väl så att det är en enkel strategi som visar sig *inte* vara lätt att utföra över tid för de flesta.
Samma här, det som är segt är att jag hamnade i en situation där jag kunde börja spara större summor i fonder först 2019, så jag har köpt när det är dyrt och ligger avsevärda summor back just nu. Tröstar mig med att jag egentligen inte ska ha pengarna förrän om 10-15 år och då borde det ha vänt igen. Men den dag de når en ny all time high ska jag kanske passa på att omplacera.
Har inga lån, bor i hyresrätt och studieskulderna är färdigbetalda så jag har råd att gå back på sparandet kortsiktigt. Det är en lyx, tillräckligt mycket ångest som det är.
Om du fortsätter spara stora summor varje månad så köper du ju billigare.
Däremot om du lagt in stora klumpsummor på toppen är det ju synd. Samt om du inte köpte spritt globalt så du fick fördelar av kronraset.
Min taktik är att i stället för månadsspara i 3 olika sorters fonder försöka tajma inköpen till nedgångsdagar. Svårt eftersom affärsdagen ibland inte verkar stämma med NAV-kursen man får.
Man kan ana en viss taktik från fondbolagen. Har knappt slagit index i år på den här taktiken. Hittills….
Det brukar ta ett par dagar för fondtransaktioner att synas, dvs de drar pengarna, och sedan 2 dagar senare så ser du vad du fick. Samma vid försäljning. Och är det utländska fondbolag så brukar det ta ytterligare några handelsdagar.
I dagens blogg “(…) USD kostar nu 11:94 SEK”. Otroligt ras i natt om det är sant, men det är väl 10:94 SEK?
Oops.
SEK-tonk.
Du skall inte prioritera att få ner din skuld till noll om det innebär att du inte har något sparkapital när du blir så gammal att pension är relevant.
Om man inte har för avsikt att sälja sitt boende.
+ 1.
Det är lockande att betala av banklånet men ställ dig frågan: skulle jag beviljas det här lånet igen?
Jag har ett bostadsrättslån i SBAB på 650 000. Det är bara att fetglömma att få låna det beloppet igen med min pension. Tidigare kostade lånet cirka 750 kronor i månaden. Nu betalar jag 2 600 kronor i månaden.
Skuldfri har ju åldrats lite dåligt t o m. Inte så svårt att hitta alternativ som täcker räntekostnaderna med betydligt högre avkastning. För de som varit med på bostadsmarknaden senaste 25 åren har även kunnat erhålla en fin hävstång på eget kapital. Nu ser det lite annorlunda ut och ägd bostad är en väldigt dålig investering dessutom med dessa normalräntor rätt dyrt boende för den med hög belåning vs HR.
Det är bara för att HR inte hunnit ikapp.
Precis som att bostadsrättsföreningar inte hunnit lägga om lånen och därmed ta smällen för räntehöjningarna ännu.
En ägd bostad skall inte vara en investering. Går man plus minus noll, realt med renoveringskostnader har man gjort en BRA affär.
Det som är en dålig affär är att flippa bostadsrätter, om man har otur med tajmingen. Det är som med all marknadstajmning, man skall ha tur.
Det var inte riktigt så snacket gick förr, med ”en bostad går alltid upp i värde”, ”köp nu imorgon är det dyrare”, ”bostadskarriärspengar”, “få betalt för att bo” etc.
Att flippa bostäder har varit en synnerligen bra affär, tidigare. I min förening var 30-50% köpt på spekulation, men det gick ju sådär.
Avgiften är upp 21% än så länge, räknade med drygt 30% ökning när jag flyttade in för knappt ett år sedan.
A-lägen har dock klarat sig hyfsat okej prismässigt (nominellt förvisso, men urusel investering).
Har dock köpt för att bo 😇
Vilket snack? Vad är det för kretsar du rör dig i ?
Där jag bor har ingen bott kortare tid än 10 år efter inflytt om inte ändrade familjeförhållanden påverkat.
Studentkretsar, ingen köper en liten etta om man tror man ska tappa 0,5M på den såklart. Svårt att motivera med att köpt för att bo, när horisonten är några år.
Beror ju på ålder och andra saker.
Har man 1 miljon i lån så kostar ju detta idag runt 5800 kr (ränta och amortering).
Har man pengarna och betalar av så kan man ju spara dessa pengar istället vilket blir runt 70.000 om året. Då bygger man snabbt upp en rejäl buffert som är skön att ha om man äger bostaden (dränering, fönster, tak, vitvaror, renovering osv).
Enda “risken” är väl om räntorna skulle sjunka kraftigt igen så lånet istället för att kosta 5800 kr/månad skulle kosta 2900 kr/månad (1,5% ränta). Det är ju inte kul att sitta skuldfri om kostnaden för skulder blir extremt låg. 🙂
Nä precis, ”lågräntemiljön” har definitivt gynnat slösa. Slösa brukar för övrigt gynnas, men nu med normalräntor och höga lån så sitter slösa lite pyrt till. Viss igenkänning där, men kul så länge det varade.
Du har dock asymmetrisk risk. Worst-case om man är skuldfri är att man tjänar lite mindre. Worst-case om man har lån och inte kan betala av inom bindningstid är att räntan stiger så mycket att man tvingas sälja i en krismarknad och hamnar med näsan under vattnet.
Jag jag tycker visst det kan vara kul att sitta skuldfri även om kostnaden för skulden var låg, för det är kul att undvikit en onödig risk. Det är tex rätt kul att inte köra i 160 med sommardäck i snöslask. Även ifall man kommit fram fortare annars så kanske vansinnesfärden inte är så kul ändå?
Lite mindre?, 1/0,15 = 6,67. Fin hävstång på eget kapital när vi pratar om någon miljon i insats och de gamla bubbeltiderna under nollränte-eran.
Helt rätt
Ju äldre man blir desto svårare kommer det bli att ta nya lån på fastigheten.
Bättre att lämna lite skulder ihop med fastigheten till de som som har behov av att man tar sitt sista andetag, och fler minnen kanske man fått med sig på köpet.
“..och fler minnen kanske man fått med sig på köpet”
+1
+1
Jag är snart 62 år och amorterade hårt mellan 50 och 55. Satt med en hel del sparat och 1 MSEK i lån på huset. Skulle göra renovering och köpa ny bil. Kunde betala med sparade medel men valde att låna 1 MSEK till i stället. Detta just för att man inte vet hur man får låna när man slutar jobba.
De börjar titta på framtida inkomster redan vid 55+.
Man kan säga att taket går någonstans vid 4,5 ggr inkomsten ungefär, dvs pensionen. Och de tittar inte heller på din pension med tjänstepension som brukar betalas ut under kortare tid utan de ser över längre tid.
Och så har du KALP kalkylen såklart.
Det finns ju alltid hypotekslån till 8% ränta vilket är över KALP.
Försiktigt skulle jag säga att en halv miljon kan man nog låna på ett avbetalt hus, som pensionär och person men där utöver kan det bli trångt.
Så en medelpensionär får låna siå
+1
Att det är en absolut möjlighet att folk nu bränner sparkapital för att upprätthålla en livsstil etablerad i en lågräntemiljö är nog en absolut möjlighet. Tittar man krasst på det, 2009-07-23 var styrräntan 0,25%. 13 år senare (nåväl nästan), 2022-07-15 var styrräntan 0,75%. Däremellan en snabb peak på 2%.
Så under 13 år har många kunnat vänja sig vid att kapital är i princip gratis! Tänk dig själv att du idag är 30-35 år gammal, 2-3 ungar, nybyggt hus med pool, bubbelbad, 240 m2 stort, 2 bilar, båt, vattenskoter, diverse schyssta utlandssemestrar i bagaget och det enda du har känt till i ditt vuxna liv är att “va fan vi kan alltid låna lite ju”.
Det är som att damma av Nancy Reagans gamla klassiska citat “just say no” till vilken gravt beroende heroinist som helst…
Somliga är lite skrapa för globalfonder ifall kronan skylle stärkas.
Nu när SEK står lågt och står fonderna högt. Valutaspekulation alltså… Men att dra ner risken kan motiveras om man behöver pengarna inom de närmsta åren.
Finns inget som säger att inte kronan fortsätter åt det håll den gjort nu heller. Det är väl naivt att räkna med att kronan bara kan stärkas?
Två observationer
Det är väl ingen idag som vill (eller kan) låna upp större mängder på huset. Så har man en större planerad renovering tar man det från det man sparat.
Sen ska man inte underskatta att folk antagligen viktar om från fonder till sparkonton. Speciellt när börsen gått svajigt sista månaderna och man får rätt bra pengar på Avanzas kopplade konton med insättningsgaranti. (just nu helt obundet 3,65% ränta på exv santander. Och du har pengarna senast nästa arbetsdag om du tar ut den från avanza)
Jag skulle gissa på att de flesta kan belåna huset för en renovering. Kom man in sent med hög belåning och reallönesänkningar så blir det kanske tuffare, men det är nog snarare 10-20% banken nekar.
Helt klart att bankkontosparandet ökat iom räntan är runt 3,5-4% och alla övervintrar en instabil börs.
TINA har gått hem.
Varför chansa med högre risk för 7% på börsen när du har garanterat 4% på banken med insättningsgaranti?
Det talar också för dämpad börsutveckling framåt.
Vi fick kommunalt VA indraget på området för 10 år sedan och det kostade 210.500 kr i anslutningsavgift och 70.000 kr för dragningen på den egna tomten. Jag hade en timanställning på den tiden och en lågbelånad fastighet och fick inte låna mer (!).
Kommunen erbjöd 10-åriga lån med kommunal borgen till dem som inte fick vanliga banklån. Följden blev ändå att de ensamma pensionärerna tvingades att sälja och flytta ut. Jag hade turen att ärva pengar och jag slapp ta mer lån. Men det kan komma nya kostnadshocker i framtiden och folk kan tvingas att ompröva sina befintliga boendeformer.
Gammal rubrik men högaktuell:
”Hushållen står inför en kostnadschock” – Mäklarvärlden
Webb24 aug. 2022 · Hushållen står inför en kostnadschock när inflationstakten är den högsta på över 30 år och tillväxten bromsar.
Det har nog blivit ännu värre sedan dess plus att räntorna har gått upp kraftigt.
Vi ska inte heller underskatta att måååånga tar ut all tjänstepension på fem år för att “lyxa till det”.
Och sen sitter i skiten.
Mamma är 70 och många av hennes jämnåriga sitter nu hemma och klagar för de får garantipension bara…
Det låter ju smart spelat…
Jag tycker det är klokt. En skall ha skoj medan ens lever.
Går du vid 65 och är pigg och frisk som de flesta 65åringar är idag vet INGEN hur du mår vid 75.
Die with Zero är syskon med FIRE.
“Die with zero”…
40- och 50-talisterna har gjort allt de kan för att försämra de ekonomiska förutsättningarna för kommande generationer genom att roffa åt sig så mycket det bara går och sedan bränna det på sig själva, jag är inte en sekund förvånad att de fortsätter med det hela vägen in i graven.
Generationerna innan dem satte en stolthet i att se ge sina barn bättre möjligheter än de själva haft, vilket tydligen slutat i att de blivit så självupptagna och belåtna att de tror att allt de fått är deras eget verk och då ska de fan behålla allt också.
Jag hoppas att när jag dör så kommer mina barn kunna ta över en ansenlig bit som hjälper både dem och deras avkommor i livet.
Jag säger åt mina föräldrar, som är 50-talister, att de absolut inte skall tänka på mig eller min syster vad gäller eventuella arv o liknande. Hellre att de lever sina liv som de vill medans de är såpass friska att de kan göra det.
+1
Vet inte vad det är för några som Stolpskotta nämner ovan. Jag känner inte igen det. Tvärtom…
+2
Vi lever ju i ett samhälle där vi tagit på hängsle och livrem gällande pensioner, försäkringar mm och dessutom har vi statligt bekostad utbildning och sjukvård. Allt det där är dyrt men fördelen är väl just att vi inte ska behöva skicka ned kapital till nästa generation?
Haft ett långt samtal med mamma om detta.
Ellre att hon och min styvfar njuter av pengarna och jag får se dem lyckliga.
Eller lägger en grundplåt och skämmer bort syskonbarnen.
Jag har tjänat mina egna pengar. Jag behöver inget. Mina minnen av glada anhöriga ger mig mer än pengar från arv.
Min bror som bor halvårsvis i Las Palmas vill ha hela arvet efter föräldrarna, pga att det blir så kostsamt att ta hand om föräldrarnas villa. Nu är det iofs sant att få en 120 kvm villa byggd 1980 såld är jättesvårt, trots närheten till huvudstaden. Husfabrikerna i Finland går i konkurs på löpande band och bostadsrättsföreningar går också i konkurs och folk tvingas att flytta ut. Det är särskilt svårt att sälja s k frontmannahahus.
Frontmannahus är typhus som byggdes i Finland efter andra världskriget för evakuerade och familjer som mist sin bostad. Huset byggdes av ägaren själv, men ritningarna var färdigt gjorda. År 1944 publicerade staten 9 typritningar. Namnet kommer av att män som krigat vid fronten ofta tilldelades en tomt som de fick bygga ett hus på. Men de byggdes lite hippeti-happ och kvaliteten blev lite sådär och “det är bara att riva”, säger mäklare. Tomten kan vara värdefull, utom i östra Finland, där bortfallet av den finsk-ryska gränshandeln har gjort de flesta fastigheterna nästintill värdelösa.
Nu handlade väl kanske inte mitt inlägg i första hand om arvspengar i ett mikroperspektiv, utan snarare om en samhällsutveckling som gjort 40- och 50-talisterna till miljonärer bara av att äga en bostad. Ränteavdrag med minusränta? Självklart! Bara min bostad som jag ägt i 20 år fortsätter stiga i värde så är jag nöjd.
I ett makroperspektiv så har 80- och 90-talisterna lyckats köpa bostad men skuldsatts och får leva med rekordhöga skuldkvoter, för 00-talisterna så är det i princip ett krav att man har föräldrar som gjort bostadskarriär och kan belåna sitt hus för att man ska få en bostad i en tätort. Samtidigt kan en stor del av 40- och 50-talisterna njuta av frukten från snart 30 års värdeökningar och sjunkande skuldkvoter.
“Die with zero” är i mitt tycke smaklöst från en generation som tjänat så mycket pengar på att bo, och lämnar det här jävla kaoset efter sig. Sen är det ju som alltid viktigast att de nya pensionärerna kan leva ett gott liv, inte vad de lämnar efter sig till sina barn. Men med tanke på resursfördelningen idag kan man ju tycka att den här generationen borde ha råd att göra både och.
Ehum, Generation Influencer?
De som är uppvuxna med allt från början och frånskilda föräldrar.
De är absolut inte uppvuxna med samma möjligheter till att ge sina barn en bra utbildning och bostad som deras föräldrar i alla fall. Bra skola finns det i numera främst i bra områden, bo i ett bra område kostar många miljoner i lån. Många miljoner i lån behövs för att finansiera 30 års värdeökning på 40- och 50-talisternas bostäder.
@Stolpskotta
Det omvända gäller också,
de skolor som får mest pengar är de som finns i utsatta områden,
övriga skolor får bottenskrapet.
I dessa områden finns både HR, lätt att köa till, samt BR med låga priser.
White flight existerar ju inte i Svedala så ett billigare alternativ finns ju.
Vi har ju fritt skolval i Sverige, så det kvittar var du bor, du kan sätta dina barn i en fin skola om du vill, det är bara att anmäla sig.
+1
En tjänstepension som tas ut på 10 år känns också äventyrligt. Man riskerar att bli en belastning, en paria för sina anhöriga och vänner när pengarna tar slut.
Lite irriterad på att SR då och då går ut med info om att våra känsliga samhällsfunktioner inte fungerar. Det borde kunna skötas mer diskret inom förvaltningarna. Särkillt nu i detta läge.
Tvärtom bör det lyftas upp så folk blir förbannade över tillståndet i nationen. Men problemet är att SR ser inte bjälken i sitt eget öga…
Om eller när samhällsfunktionerna brakar ihop, kan man ändå leva ganska gott på landsbygden, med egen ved, vedbastu och kaminer (min kamin+lättvikts-skorsten börjar dock närma sig slutet med risken att sotaren dömer ut dem).
Plus lite solpaneler för 12 V kyl och frys som har redan anskaffats. Man kan kissa i en “Pipinette-ståpotta” och fylla på vatten och hälla ut till syrénhäcken som gödning och lägga “nr två” i varmkomposterna. Värma upp vatten på kaminen eller gasolspisen och hälla i en pumpdusch-flaska. Det är inte alls svårt när man har vuxit upp med camping på en skärgårds-ö.
Vår vägförening har satt igång arbetet med att kontrollera vattenkvaliteten i områdets gamla sommarvatten-brunnar från 60-talet, samt förse dem på nytt med manuella vattenpumpar (som togs bort när elen drogs fram). Då blir det att kånka vattendunkar, i vårt fall har vi flera kärror som passar bra för ändamålet.
Asså… det handlar väl mer om att folk inte längre kan åka på utlandssemester *både* sommar och vinter och även ha nyrenoverat och trettielva paddor och leasad Tesla + extrabil. Ser inte i korten att folk kommer behöva gå tillbaka till 1800-talets levnadsstandar + solpanel.
När vi, som nya pensionärer, skulle byta bank för ca 5 år sedan, upptäckte vi att det var på gränsen att beviljas det nya lånet ! Amorterar numera inget.
Vår månadsinkomst blev för låg. Räddades av en kommunal pension på 500:- brutto/ månad.
Vi lånar ut strax under miljonen till sonen, rörlig ränta. Plus minus noll för oss. Bufferten som tidigare var utan ränta, ger nu rejäl ränta, och Hör o Häpna; vår del av låneränta ihop med buffertränta blir nu mindre än 1% och Mindre än före riksbankens höjningar
Ökande buffert pga visst sparande på Huskontot gör kalkylen bättre, månad för månad! ( och sonens lån har vi om vi behöver 👍)
Det är här det smäller till. Många som närmar sig pensionen har barn som helt klart kommer behöva hjälp till att köpa första boendet, aka förskott på arv-
Oppsidaisy.
Jag har tre hemgifter som skall ut. Turligt nog är jag skuldfri och har gott om kapital. Och tid att spara ihop mer.
Tre blivande svärsöner från god familj där det krävs hemgift för att ta sig in?
Bor du i radhus eller en Edvard Perssonfilm?
Neuschwanstein 🙂
Lagom segregerat och goda kommunikationer.
Har också gott om arv i släkten, såtillvida inte miljödårarna gör all skog värdelös.
När man närmar sig pensionsåldern, får många vänja sig vid tanken att bli luspank, eller på finska “persaukinen”, vilket kan översättas med ungefär “öppen röv”, hur det nu kan tolkas…
Gjort allt fel, skuldfri med lite skog, solpaneler på taket, billig bil som körs till vrak. Men sover gott och bryr mig inte så mycket. Värdefullt för mig.
Skuldfri är ju jättebra så länge man klarar sig och är nöjd…
Det är inte fel i att vara skuldfri om man klarar sig på inkomsten.
Känner igen mig. Jag har också tagit lite för låg risk i livet men inget att gråta över.
Ja du har rätt men ibland känns det som att det är folk i förvaltningarna som tipsar SR eller SVT för att få någon fart på det hela. Istället för att gå direkt och diskret till politikerna.
Kan vara så att politikerna inte lyssnar.
Mina föräldrar växte upp under flera krig i Finland och blev levnadskonstnärer och det har jag nog också blivit, dock i en modern, bortskämd version. Man hade enorma problem med allt under inbördeskriget, vinterkriget och fortsättningskriget, dock inte lapplandskriget som förstörde infrastrukturen i de norra delarna av landet.
Man skulle ha “överläppen som smörgåspålägg” och slita hårt på de två kolonilotterna, där vinterns föda skulle hämtas från och förvällas och frysas in i en jättelik frysbox i köket. Föräldrarna fiskade också mycket och frös in. Man åt mycket rågbröd med enbart smör på och man hade alltid potatissoppa i en gigantisk kastrull i kylskåpet (märgben som smaksättare, potatisklyftor, mjöl-redning och svartpeppar). Föräldrarna älskade fläsksvål med hår på, men det klarade jag inte av och då kallades man för “kräsen och bortskämd”.
Senare använde jag mina sparpengar från olika sommarjobb till köpt leverlåda och makaronpudding. ICA Maxi börjar sälja finsk julmat om tre veckor och då ska jag kalasa under hela december. Svenskarna säger “fy fan vad äckligt” om finsk leverlåda, men för mig är den en delikatess. Det har varit impopulärt att ha med sig leverlåda och värma upp den i mikron på jobbet, “fy fan vad det stinker” brukar arbetskamraterna säga.
En rubrik om fastighetssektorns ekonomiska problem idag: “Svenska banker varnas: Förbered er för detta”
En hel del domedagssnack härinne, men kanske inte helt fel:
https://sverigesradio.se/play/artikel/8500326