Artikeln innehåller betallänkar för Hemsol.
Börserna går blandat i de asiatiska tidszonerna efter positiv börs i USA på fallande räntor, som gör att den svenska kronan fortsätter stärkas. Elpriserna är skyhöga i hela landet, vilket visar att kärnkraft sänker elpriset då dagens prisnivå beror på ett stopp i en finsk reaktor.
Stockholmsbörsen steg måttliga +0.34% för OMXS30 igår och breda OMXSPI gick +0.56%. Den svenska krona fortsätter stärkas till 10:41 SEK för dollarn och 11:41 SEK för euron. Värt att notera är dock att det finns ett stöd/motstånd på runt 10:20 SEK för dollarn, så vi får se om det blir bättre än dit denna vändan. Guldpriset kostar 666:- SEK per gram.
Dock kommer Riksbankens räntebesked denna veckan vilket kan ställa allt över ända om banken inte levererar det marknaden förväntar sig. Trading Economics anger att både deras egen prognos och konsensusprognosen är en höjning från dagens 4.00% till 4.25%, men vi får se.
I USA fortsatte de långa räntorna att backa och tioåringen är tillbaka på septembernivåer med 4.42%. Detta kan bidragit till god stämning på de amerikanska börserna och S&P-500 gick +0.74% medan Nasdaq 100 gick +1.19%.
Bland FAANGST-aktierna gick Sptofy bäst med +2.16%.
I de asiatiska tidszonerna är det en blandad kompott under morgonen.
ASX 200 går +0.28%, Hang Seng oförändrade +0.02%, KOSPI +0.77%, Nikkei 225 -0.10% och Straits Tiems -0.51%.
Elpriserna i hela Sverige är skyhöga idag med snittpriser på 131 öre per kWh och maxpris på 168 öre. Samma pris gäller i hela riket idag och anledningen är ett turbinfel på en kärnkraftsreaktor i Finland. Detta är alltså ett bevis på att kärnkraft sänker elpriset, eftersom det stiger vid driftsavbrott för kärnkraften. Dock vägrar den så kallade Vänstern förstå sådant och menar att kärnkraft höjer priset.
För övrigt har Miljöpartiets nya partiledare Daniel Helldén sagt att man kommer stoppa all klimatvänlig kärnkraftsutbyggnad i Sverige och hellre importerar kolkraft från Polen. Så det blir mer kolkraft och ingen kärnkraftsutbyggnad i Sverige eftersom Socialdemokraterna hellre prioriterar ökade CO2 utsläpp och makten framför klimatet och låga elpriser som skapar det välstånd som finansierar välfärden i Sverige.
Som bekant är det inte vad det kostar att producera el som styr elpriset, utan tillgång och efterfrågan. Minskar tillgången måste efterfrågan regleras med högre pris.
Men Miljöpartiets tydliga besked sätter förstås effektivt stopp för svenska investeringar i kärnkraft, då det kräver politisk stabilitet och inte ändrade besked varje mandatperiod när Socialdemokraterna ska prioritera makten framför allt.
För egen del sker regleringen automatiskt och prisbilden som den ser ut idag innebär att varmvattenberedaren och spabadet är avstängda hela dagen och periodvis kommer värmepumpen stängas av. Exempelvis i skrivande stund. Blir det svalt inomhus eldar jag i kaminen då, men det brukar annars räcka med ett par strumpor när golven blir lite svalare beroende på utetemperaturen.
Prisstyrningen syns via de horisontella linjerna ovan. Den röda linjen visar på vilken nivå som värmepumpen stängs av och grön nivå är där spabad och varmvattenberedare stängs av. Nu klarar man sig fint över dagen på det varmvattnet som fanns, så det är inget problem. I övrigt kan tidssstyrning göra att man lämpligen skaffar en så stor varmvattenberedare man har plats för, för att kunna periodisera bättre över dygnet.
Graferna är från Apex Charts i Home Assistant.
Till det kommer solkraften förstås vara mycket trevlig idag även om det är november. Igår producerade vi 6.6 kWh varav 1.0 kWh såldes och givet samma nivå av mulet väder blir det väl likartat igår och med trevliga priser. Stora problemet så här års förutom få soltimmar och lågt stående sol är just att det oftast är mulet eller ännu sämre regn.
Vill du ta in offerter på solkraft till din villa, jordbruk, företag eller bostadsrättsförening, kontakta Hemsol så ska du få offerter från seriösa leverantörer.
116 kommentarer
En bred energiöverenskommelse vore önskvärt. Men den förra överenskommelsen var det de borgerliga som bröt, så skyll inte bara på sossarna. Det är upp till den nuvarande regeringen att försöka få till en överenskommelse som räcker längre än den nuvarande mandatperioden, och då behöver de samtala med alla partier.
Mycket bra att de lämnade en energiöverenskommelse som bara hade som syfte att få bort energifrågan från debatten snarare än att säkra svensk energiproduktion. Ännu bättre hade så klart varit att inte gå med på överenskommelsen till att börja med.
Jo precis, har man ingen avsikt att följa en överenskommelse så är det ingen idé att gå in i den från början. Men hur tänker sig egentligen den nuvarande regeringen att få till en satsning på kärnkraft som klarar sig längre än 2026?Nuvarande oppositionen lär ha måttliga incitament att följa en ny energiöverenskommelse, med tanke på att de borgerliga inte höll fast vid den senaste.
En överenskommelse är inte ett mål i sig. Om en överenskommelse är dålig för landet så ska man lämna den. Men du har nog inte fel i att nuvarande opposition är så småaktiga att de skulle kunna lämna en överenskommelse enbart med motiveringen att Moderaterna lämnade en.
Hans B 2023-11-21 09:24 – 09:24
det var därför dom inte gick med i överenskommelsen eftersom den var ett sänke för Sverige, överenskommelsen var enbart till för att S skulle kunna säga , då skiten träffa fläkten , att M var ju med på det vilket då skulle gjort att M skulle fått skammen ,
Inte S , för dom har så många aggressiva som skriver i tidning och på internet A Lindberg och Strandhäll . . . . oavsett om dom blir påkomna med lögner så kör dom bara på och dränker fakta i scrollning så att deras lögn försvinner , hela rörelsen drar igång så dom klarar sig alltid.
Nu kan S inte beskylla Regeringen för svek.
Sen är väl M inget att hålla i handen , dom kastade ju Hanif Bali ‘under bussen’ en av få som kan ta en diskussion ända i mål.
Man ska inte ingå i idiotiska avtal , då dom fallerar så får man dom i ansiktet av den andra parten , utan man ska stå rak i ryggen och berätta det idiotiska.
Du har missförstått. Det är varmluft som driver vindkraften framåt.
“Hot air” i betydelsen skräpprat?
Blandat med ett önsketänk-som när det blir vindstilla vissa helst vill bortse från.
Energiöverenskommelsen hade bara som syfte att säkra S maktinnehav genom att sparka bollen framåt och ta bort diskussionen från allmänhetens ögon. Inget löstes iom denna.
Ełler så tar S ett beslut och står för det, oavsett vad Mp tycker
Eller så blir det som 2014, då nedstängning av reaktorer var ett av MP:s vallöften. S kom då överens med MP om att det var en bra idé, och kunde därmed säkra makten. Resultatet blev därefter.
S är beredda till i stort sett vad som helst för att få regeringsmakten.
De kommer snart förhandla med SD också.
Ja, och om det inte sker 2026 så sker det 2030.
Det sker 2026, sedan byter vi regering igen 2030 eller 34 när ingen längre tror på försöken från SVMPC att skylla ifrån sig.
I mitten på 30-talet stänger vi ner befintlig kärnkraft.
S är beredda till i stort sett vad som helst för att få regeringsmakten.
De kommer snart förhandla med SD också.
Läste ett inlägg om de utfästelser om investeringsgarantier som nuvarande regering gör innebär att de bakbinder staten från att förändra reglerna då investerare då kan kräva stora skadestånd. Jag förstod inte de juridiska svängarna helt men lite samma metod som friskolorna hotar med om de skulle få ändrade regler, att de stämmer staten på de kommande 1000 års teoreriska framtida vinster och därmed gör det billigare att låta saker fortgå, oavsett om det är önskat resultat eller ej.
Det låter bra i teorin, men i praktiken tycker nog S att några hundra miljarder är billigt för att köpa sig makten. Det är ju trots allt skattebetalarna som står för notan och in de själva.
Sossehatet™! Alltid i ett kommentarsfält nära dig.
Sossehat, på samma sätt som det är russofobi att påtala allt vidrigt som Ryssland gör.
Inte hat, att S vek sig för MP och att de gjorde för makten och inte landets bästa torde en blind kunna se.
Är inte alla partier redan totalt uppbundna av de samarbetsavtal de har med sina “kompispartier”?
Finns det verkligen något förhandlingsutrymme kvar?
-Det känns mer än tveksamt!
Folk har svårt att förstå att väderberoende elproduktion blir dyrt, den du säljer till vill ha sin el dygnets alla timmar och sekunder året runt, vi hade ett fungerande system med 50% vattenkraft och 50% kärnkraft, fattas vind eller sol återstår fossil backup
Vattenkraften kan potentiellt buffra för vindkraft då man sparar vatten som ett batteri.
Dock har vattenkraften ohyggligt negativa effekter på miljön och naturen och all vattenkraft borde på lång sikt rivas och den naturliga miljön återställas.
Då återstår bara kärnkraft.
Vattenkraften kommer inte räcka till om vi tar bort planerbar kärnkraft oavsett begränsningar i transmissonsnätet.
Det behövs 15-20000MW buffertkapacitet. 10000MW i en vecka i form av vätgaslager kommer kosta mellan 500-1000 miljarder.
Helldén, som företrädare för Sverige mest miljö- och samhällsfientliga parti, ljög rakt upp och ner i P1 igår när han påstod att näringslivet inte är intresserade av kärnkraft. Det råkar faktiskt vara precis tvärtom.
Utöver det begriper inte den otekniske Helldén någonting alls om hur elsystemet fungerar, eller hur produktionen ska tillgodose en fördubblad elanvändning 2035. Man fick nästan bilden av att det är poserande, enhörningar och styrkekramar som producerar el (och vore det så var väl elförsörjningen tryggad för all evinnerlig framtid).
Det raljeras ofta i kommentarsfältet över hur lite nuvarande regering gör i kärnkraftfrågan, men den som ids sätta sig in i det ser ganska snabbt att det rör på sig. Visserligen inte så fort som jag vill, men man kan alltid jämföra med företrädarna som lade ned fullt fungerande och fossilfria reaktorer.
Precis. Andraderivatan av utvecklingen är definitivt positiv, och inom kort kommer förstaderivatan också att vändas till positiv.
Skyhöga elpriser?
Kolla på Finland idag… En tillfällig driftstörning på OL3 och en i allra högsta grad förväntad köldknäpp med låg vind ger elpriser på upp emot 10kr/kWh.
Det är det nya. Ett elsystem med oplanerbar kraft kommer ge extrema elpriser och störningar i tillgången.
Tips SVT2/Play:
SVT Forum 10:00 – 12:00 Lagring av energi – möjligheter och hinder DIREKT
Kanske något nytt/intressant? Eller inte.
Den planerbara kärnkraften (TM), men du har ingen aning om den kommer leverera en enda W under morgonddagen. Den är planerbar tills den inte längre levererar och då får man kaos på elmarknaden. Vindkraft anses oplanerbar men där vet du med ganska stor säkerhet leveransen flera dygn framöver.
Det är därför man har redundans via flera reaktorer. Vi har hamnat under det antal reaktorer som krävs för att revisioner etc ska kunna genomföras utan att det påverkar elpriset, och det helt självförvållat via medvetna politiska beslut.
Du har inte förstått definitionen av planerbar eller hur något är tänkt att fungera.
Du kan ha ett haveri på valfri transmissionsnätskomponent också vilket släcker Sverige.
Tror du missuppfattat vad planerbar innebär. Hur menar du att det hjälper att du några dagar i förväg vet att vindkraften inte kommer leverera något under en iskall vecka i januari?
Då vet man om det och kan ta på sig en miljöcertifierad , MP godkänd ullstrumpa.
Och fylla upp vatten i badkaret.
Och ladda med torv till utedasset.
Och ladda alla powerbankar så man kan ta fina bilder på sitt mysiga hemmaliv i ett iskallt hus i talgljusens sken som man kan lägga upp för att imponera på andra miljöpartister när strömmen behagar återkomma.
Då vet man om det och kan ta på sig en miljöcertifierad , MP godkänd ullstrumpa.
Och fylla upp vatten i badkaret.
Och ladda med torv till utedasset.
Och ladda alla powerbankar så man kan ta fina bilder på sitt mysiga hemmaliv i ett iskallt hus i talgljusens sken som man kan lägga upp för att imponera på andra miljöpartister när strömmen behagar återkomma.
Vindkraft kan väl gå sönder lika mycket?
Just den egenskapen är nog väldigt mycket mer fördelaktig för vindkraft. Stora utslagsenheter såsom 1000+ MW kärknkraft är ju en stor risk för elnätet.
Kärnkraft vinner nog övriga aspekter (utom kanske pris för nya verk).
qvirre 2023-11-21 13:29 – 13:29
Nej finns ingen risk alls då det finns backup för i Sverige Oskarshamn3 +tror 500MW till Okalukta3
Har du märkt nån bortkoppling eller annan olägenhet vid ett snabbstopp ?
Däremot fanns ingen backup för vinden annat än ‘symbiosen’
2020 när vinden under 4 dygn producerade 1000MW (fattades 2000MW från årsmedel runt 3000 från vintermedel-förväntning)
2022 under 97-timmar producerade 650MW , båda vid förbrukning 18000+MW ,
Marknadsmässig kompensation (prisbilden på eftermarknaden =skåningarna ,DE , DK får dubbla elpriset och släcker ner , DK , DE . . .drar igång fossilverken ) tvingades då ske för att ‘skaka fram’ el på 3-4000MW om man bara förväntar sig års-medel-produktion (TWh / år ) av vinden (inte orerar om typ ‘det blåser mer på vintern’ = kräva-förvänta runt 5000MW).
Kostnaden för att ersätta massakrafterna (alla ‘R’ i dom 3-bokstäves förkortningarna) av nedlagd kärnkraft samt tillförd volatil sk. förnybar kraft (den som skulle ersätta nedlagt kärnkraft 4500MW och nedlagd gissar 50-100GWs vintertid) har ökat 5-6ggr och påstås idag ackumulerat motsvara nybygge av ett kärnkraftverk som dessutom skulle ha olägenheten att kunna producera av i rent konkurrerande ,prissänkande effekt (sekundnärvaro) och energi (nån-gång-under-året närvaro), uppåt 1600MW
Olyckor kan hända och kommer att hända. Skillnaden är att kärnkraften ligger kring 90% tillgänglighet trots något stopp då och då samtidigt som Svenska kraftnät räknar med 8% kapacitet för vindkraften – när den fungerar som det är tänkt. Av de ca 14 MW installerad effekt av vindkraft så törs Svenska kraftnät alltså bara räkna med att 1,1 MW finns tillgängligt när de planerar.
I ljuset av den oroliga marken på Island, kom en tanke på Fimbulvintern på 500-talet. Ett vulkanutbrott på Island samverkade med ett i (troligen) San Salvador och skapade en effektiv sköld av dis. Solens värmestrålning nådde aldrig marken i någon större omfattning, och det rådde vinterförhållanden även på sommaren i tre långa år.
Lycka till men solpaneler i ett sånt scenario. Lycka till med vindkraft, solen driver som bekant även vindrörelser. Vattenkraften kanske fryser till.
Det enda som duger under en sådan kris är kärnkraft. Elbehovet kommer att vara gigantiskt för värme och odling av mat i uppvärmda, belysta växthus.
Kan en Fimbulvinter hända igen?
Absolut.
I ett sådant läge kommer vi äta animalisk föda. Allt på 4 ben eller mer kommer ätas upp.
Ja. Men det går ju att förbereda sig för annat…
Det finns inga möjligheter att odla mat nog i växthus i det läget.
Denna klimatkatastrof var framför allt regional, så det bästa är om vi inte lägger ner planerbar energiproduktion utan kan behålla vårt välstånd och köpa mat på den globala marknaden.
Det är inte brist på mat, det är brist på fördelningen av mat.
Skulle det bli en global klimatkatastrof är det kört. Miljarder kommer dö. De med mest pengar dör sist.
Exakt. Det är vi som får mat från växthusen…
Det kommer inte räcka för försörjningen. Det kan bli ett komplement, men inte så mycket mer.
Regional och regional, hela norra halvklotet drabbades, södra vet jag inte men missväxt i Sydeuropa, Nordafrika och Asien blev det. Nordeuropa ska vi bara inte tala om.
Du förstår kanske inte att djuren äter vegetariskt? Är ett otroligt resurs slöseri att odla mat som sedan ska ges till djur som ska ätas.
Visst visst det existerar djur som äter gräs (kor och får), men allt fläsk och kyckling samt odlad fisk folk äter matas i princip med mat människor skulle kunna äta. Dessutom matas de flesta kor med odlad mat som bönor nu för tiden.
Alltså, det kommer inte finnas mat till djuren i detta skede och det bästa vi kan göra är att äta den vegetariska maten själva och försöka se till att äta kor och får om gräset kan växa så de kan äta den födan.
Så vi skall äta gräs då? Att vissa röker gräs förstår jag av ditt svar.
Vi kommer inte kunna hålla 1,5 miljoner kor, 300 000 hästar, massor av får och det finns vilda djur i skogen (allt från älg ner till myror) att äta. Det räcker så länge det räcker.
Så du tycker att vi låter dem svälta och ruttna. Rök inte gräset som sagt.
Sedan får vi köpa in mat. Vilket vi har råd med om inte MP får bestämma och S+V+C låter dem bestämma.
Helt allvarligt, är det tonen som ska gälla här på forumet? Sjukt tråkigt. Röka gräs? Hur är det relevant. Jag tror att en drogfri livstil är bättre både för min familj, min ekonomi och samhället i stort. Dricker knappt ens alkohol och tar det lugnt med kaffet. Bodde länge i en stat där cannabis var lagligt men såg aldrig det som något intressant. Alkohol och cannabis är för de som behöver självmedicinera bort sin psykiska ohälsa.
Nu till svaret.
Självklart kan vi inte äta gräs. Det kan endast vissa andra djur göra. Dock äter de flesta djur vi äter idag just mat som människor skulle kunna äta.
I ett senario med vinter i tre år kommer det inte finnas gräs för djuren att äta. Tveksamt om det ens finns så mycket gräs i Sverige idag att alla skulle kunna överleva på endast kossor och får även genom vintern. Skulle vara intressant med statistik.
De svenska djur vi äter idag skulle kunna äta gräs men gör inte det utan de äter majs, bönor och vete odlat utomlands. Det är billigare och folk gillar billigt.
Dessutom är dagens djurhållning helt vedervärdig när det kommer till moraliska aspekter.
Djuren förtjänar bättre och Sverige borde äta som vi gjorde på femtiotalet. Mycket mindre kött och mer inhemska grödor. Skulle gjort gott för hälsan och vår förmåga till självförsörjande både vid eventuella ekonomiska kriser, klimatkriser och krig.
Jag är uppvuxen på småskalig fårgård har både slaktat och styckat egna får, grisar, hönor, kaniner samt vilt (hare och rådjur). Jag tror det går med en hållbar djurhållning men så ser inte verkligheten ut nu.
Ok, ursäkta, men du är väldigt oprecis och blandar ihop dina värderingar som du vill applicera på ett katastrofalt försörjningsläge. Det är som du kanske förstår helt orealistiskt.
Djuren som vi har som boskap kommer dö av fort pga foderbrist. Alltså äter vi upp dem. Vi äter upp all säd vi odlar första året för export. Vi jagar ut allt vi hittar i skog och mark.
Vi kommer äta husdjuren om det blir riktigt illa.
Det vi inte kommer göra är att äta vegetarisk kost i det läget eftersom det inte går att odla. Vi kan säkert importera mat om det bara är ett regionalt problem.
Blir det långvariga klimatförändringar i Norden så får vi fundera på hur vi skall göra framöver med matförsörjningen.
Under normala förhållanden håller jag med dig i övrigt.
Skicka ut arbetslösa att valla kir så de kan äta gräs. Sluta använd naturlig fisk till mjöl som går till fiskodling. Förbjud djurmat. Förbjud användning av mat till drivmedel.
Sådär, nu har vi plötsligt lite mer mat.
Hörde någon säga att kineserna äter allt med fyra ben (eller fler), förutom bordet.
I en fattig värld äter man allt (på djuret)
Och allt från havet utom båten.
Det finns ingenting som hindrar det privata näringslivet från att bygga kärnreaktorer i Sverige. Men man är totalt ointresserade av detta. Varför vill vi ha statlig planekonomi inom detta område när inte marknaden ger tummen upp?
Enligt bloggarens information ovan är läget politiskt instabilt.
‘Kärnkraft kräver mycket långa investeringsperspektiv. Om en kärnkraftsfientlig regering kommer på plats kan förändringarna ändras helt, vilket hänt förut.
Det är det stora problemet. Inget annat. Staten måste gå före i det här läget.
Det finns hinder i form av SVMPC. Det är en lögn att det är fritt fram.
Ur Kärntekniklagen:
5 § Det är förbjudet att utan tillstånd enligt denna lag bedriva kärnteknisk verksamhet. Frågor om tillstånd prövas av regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer.
Lag (2017:575).
Mao kan vilken regering som helst ta över prövningen. Såsom SMP gjorde med Preems expansion när alla juridiska instanser godkände ansökan om utökad produktion och MP vägrade acceptera detta och regeringen övertog prövan och förbjöd Preem att bygga ut produkionen men istället gav dem de facto monopol på biodiesel och skapade en marknad för dem med reduktionsplikten.
Oddsen att en framtida SVMPC regering inte kommer sätta P är väl rätt låga iom Helldens uttalande.
SVMPC står för avindustrialisering, fattigdom, radikalisering och allt som är dåligt.
Mitt förra inlägg fastnade i frysen pga ett förbj*et ord.
Du behöver läsa Kärntekniklagen
5 § Det är förbjudet att utan tillstånd enligt denna lag bedriva kärnteknisk verksamhet. Frågor om tillstånd prövas av regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer.
Lag (2017:575).
Regeringen kan alltså överpröva allt som görs.
Vad är oddsen för att det är fritt fram för näringslivet när SVMPC får regeringsmakten i framtiden?
S+MP har redan intervenerat i oberoende juridiska tillståndsprövningar när det inte gick MPs väg (Preem).
SVMP har troligen inga problem med att skita i allt så länge de får bestämma.
“Totalt ointresserade” är de väl inte? Någon av Wallenbergarna sade för något år sedan att man gärna investerar i kärnkraft om man kan få långsiktiga löften från politiken om att inte lägga krokben.
Och det är just löften om krokben som den nya språktuben levererat. Dvs man har dödat detta för lång tid framåt.
En tydlig strategisk kommunikation, i samråd med Lingonbenets strategiska kommunikation om att man inte aktivt motarbetar NATO medlemskap.
Vi kommer frysa ihjäl på 30-talet.
Bara gnälliga vita män som inte accepterar det nya hippa att vara skuldsatt för livet för förmånen att få bo i en liten lägenhet och åka paketcykel överallt kommer att frysa. De som lyder översteprästerskapets uppmananingar kommer att få njuta av 18 grader inomhus.
Vad synd, jag trivs väldigt bra med att vara en gnällig vit man utan skulder och ett kapital som bor i en villa utan lån.
Jag förstår varför det nya översteprästerskapet utsatt mig till samhällets fiende nummer 1, dvs ett hot mot deras maktinnehav.
Jag har 18 grader inomhus, det känns alldeles lagom. Kroppen vänjer sig.
Titta på en Europa karta. Den är fullkomligt sönderplottrad med satsningar på ny elproduktion som inte är kärnkraft.
Jo. Vindkraft tar en jävvla plats utan att göra någon större nytta….
Samtidigt överväger allt fler tyska industriföretag att fly landet, samtidigt som de köper all de kan av oss. Sedan satsas det för övrigt även på kärnkraft. Tyvärr kommer vi få betala för norra Europas undfallenhet att lösa sitt energibehov på ett uthålligt sätt. Det borde stå klart för alla att väderberoende energi f.n. inte är annat än ett komplement.
Kapa kabeln till kontinenten, det är där det är de inte klarar energi försörjningen.
Nu läggs bördan över på svenskarna för att Tyskland inte skött sin energi politik.
Sluta sälja storbolagens argument, de vill självklart ha ett energi överskott och låta oss skattebetalare betala utbyggnaden genom subventioner och sedan betala driften med höjda nätavgifter.
Ännu bättre i framtiden för energibolagen då de vill vi ska köra vätgas bilar med vätgas gjord på subventionerad överproduktion av el. Att det går åt flera gånger mer energi för att driva en vätgasbilflotta än en med elbilar och är ett rent slöseri med resurser, det är irrelevant då det handlar om att maximera vinsten för ägarna till bolagen.
Skit i folket och miljön.
Tyvärr sant. Vi är en energikoloni till kontinenten.
Kapa kabeln till SE3 och SE4. Det är där de inte klarar energiförsörjningen.
+1 😀
Det låter inte speciellt solidariskt. Betänk att vi själva importerat genom samma kabel vid flera tillfällen.
Varför skylls det alltid på Tyskland i dyliga debatter? Tyskland är även de nettoexportörer av el.
Det är väl snarare Finland, baltländerna och kanske Polen som är de stora importörerna?
Nettoexportörer som sagt. De både exporterar och importerar ganska mycket. Fast nettot hamnar på export.
Tråkigt nog är ungefär hälften av Tysklands elproduktion fossilbaserad, se länk nedan. Siffrorna avser 2021 (senaste året med helårssiffror tillgängliga). Då hade man även drygt 10 procent kärnkraft. Den är borta nu. Eventuellt är andelen fossilt högre idag. Eller har möjligen vind kunnat ersätta den nedlagda kärnkraften?
https://ec.europa.eu/eurostat/databrowser/bookmark/e5cde74b-41c7-45ee-9f2a-e26d564a3a0e?lang=en
Ja, vind verkar ha ersatt hela minskningen.
2016, kärn 80 TWh vind 77 TWh, 2022 kärn 33 vind 125.
Sen hade det ju varit bättre att behålla kärnkraft och minskat ytterligare 50 TWh gas/kolkraft.
qvirre 2023-11-21 13:13 – 13:13
Njaee det är den tyska volatila elproduktionen som gör att det strular för dom andra länderna.
Tyskland har typ 2ggr så mycket installerad effekt i förnybart som årsmedelförbrukningen i effekt.
När det blåser o solen skiner i DE så behöver dom dumpa av uppåt nån 50000MW på andra länder , när solen gått i moln och det är bleke så eldar dom uppåt 30000MW och importerar så det ‘glöder’
Dom har i of.s. om dom soatr smörjer upp 38000MW kol-ångmaskiner 10000MW biomassa-ångmaskiner och 30000MW fossilgas-ångmaskiner för elproduktion men dom har nån 2-timmar innan dom kopplar upp mot nätet , en del av fossilgasen är väl reamaskiner med asynkront som kan knuffa igång på nån-några minuter,
Tyska Staten kan ha slantat uppåt 2,8-kr/kWh på årsbasis i bidrag till konsument o producent för den tysk elen varav 20-spänn för ner o 50 för upp gissar att dom nuffrorna är för Fxx , vilket för Sveriges del ska ha ökat från 1 till 6 miljarder per år då 4500MW (kärnkraft) tunga massakrafter av . . säg 25000MW nätt 20% av dom gamla Fxx-fixarna försvunnit (har för mej fans 200GWs under vintern) och ersatts av typ 0GWs F-krafter
Det brukar ju heta att Karlshamnsverket eldar olja för att elen inte räcker till i Sverige. En professor på KTH synade detta påstående. Endast två procent av den producerade elen under ett år gick till svenska brukare. Resten gick på export. Anledningen att man eldar olja är att det är lönsamt att sälja elen för Uniper när priset är högt.
Kanske både du och professorn borde läsa lite om svängmassor och stabilitet i elnät?
Du kanske skulle räkna ut vad elpriset hade varit i Sverige utan att Karlshamn producerade vid de tillfällena?
Så förstår du hur elmarknaden fungerar.
Att säga att en viss andel el gick dit eller hit är inte ett korrekt begrepp.
Produktionskostnaden för elen från Karslhamn är så hög att det krävs höga elpriser för att det skall vara lönsamt att producera mot marknaden. Utöver det har Karlshamnsverket en funktion som effektreserv för att stabilisera elnätet och bla upprätthålla stabiliteten men också exportkapaciteten och får ersättning för detta.
Men detta upphör 2025. Då skall rysk gas via gasturbiner i Tyskland och tyska kolkraftverk leverera el till Sverige när vi behöver den som mest.
Det produceras el där eftersom vi genom att lägga ned kärnkraft har skapat ett underskott. Samma underskott gör att vi inte kan exportera tillräckligt vilket gör det lönsamt att elda olja för att exportera. Problemet är ju att Tyskland mfl lade ned sin kärnkraft och gjorde sig beroende av gas, och pga kriget numer el ifrån Sverige. Om vi bygger nu kärnkraft i både Sverige och Tyskland behöver vi inte bränna olja i onödan,
Framför allt el från fransk kärnkraft. När den finns.
Stämmer verkligen detta. Sist jag kollade flödena över året så gick elen åt andra hållet. Frankrike var nettoimportör från Tyskland. Gissningsvis pga att de franska kärnkraften gick historiskt uruselt.
Det är inte länder som styr utan stora kraftproducent äger de flesta anläggningarna och anpassar produktionen för att maximera vinsten, dra ner i Tyskland, sälj från Sverige.
Opinionen är lättmanipulerad och tror att det görs för klimatets skull osv.
Lite frestande är det väl för Uniper att tjuvstarta Karlshamns verket ändå….. Menar att det sist invalda kraftslaget sätter ju priset och smittar till övriga energislag om nu avtal är skrivna så?
Nej, så fungerar det inte. Alla kan lägga säljbud hur högt de vill oavsett produktionskostnad. Men ingen lär köpa. Du kan alltså bjuda ut elen lika högt från vattenkraft om du önskar.
Du kan alltså inte bara starta Karlshamn och därför blir priserna höga. Det är bara när det saknas lägre säljbud som nån tycker det är lönt att köpa så dyrt som det styr priset.
Marginalprissättning uppmuntrar istället alla att sätta så låga säljbud de bara kan. Det är det fina med modellen, all billig kraft används först och sist den dyra.
Ang. RBs räntebeslut, jag sticker ut hakan lite här och spekulerar att de inte höjer. KPIF-kurvan håller på att plana ut och inflationen mätt de senaste tre månaderna, men extrapolerat till årstakt, är 1.4% om jag räknat rätt. De redan genomförda räntehöjningarna har effekt, men det tar tid innan siffran syns i årsstatistiken.
KPIF här, med trendlinje sedan ett år tillbaka, och sedan 3 mån tillbaka. (År 1987 motsv KPIF = 100 )
https://imgur.com/2x3iknm
Spännande.
Jag tror att de höjer. Men tror samtidigt inte att de måste höja. Men är säkrare att höja nu sen kunna sänka än att inte höja nu och få inflationen som går upp.
Rent procentuellt är en höjning från 4 procentenheter till 4.25 procentenheter (6 procents höjning) inte alls like kraftig som höjningarna i början alltså från 1 till 1.25 (25 procents höjning). Därför är en höjning nu inte alls like skadlig för ekonomin som de tidigare höjningarna.
Tänk kassaflöde för hushållet, utgiftsökningen blir lika stor vid varje ökning i ditt exempel och vid någon nivå har man inte råd längre.
Jag tror också de höjer. Signalvärdet är stort. Man blinkar inte på RB.
Och de facto effekten är låg. Det är nu de tidigare höjningarna börjar ta skruv på allvar och kommer fortsätta vrida om kniven ordentligt i konjuktursåret.
Så kan man sänka framöver i vår när räntekniven når benet och det börjar krasa i konjuktursåret och omvärldens inflation slår över på negativa siffror.
För lite, för sent och aldrig nollränta.
Jag fick en idé precis angående elpriser: Skulle man inte kunna be Sveriges samtliga elkunder att svara på frågan om de är miljöpartister och/eller vill avveckla kärnkraften. Sen får de pröva ett år att betala de simulerade priser som skulle bli fallet om det inte finns någon kärnkraft. Vi kan ha en generös faktor som lägger till en beräknad ökad produktion av fossilfri energi med säg 15-20% jämfört med idag.
Förutom räkningarna ska kärnkraftsmotståndarna också få simulerade beräkningar av hur mycket ytterligare eldning av fossilbränslen som beräknas ha blivit följden av deras “Atomkraft – Nej tack”.
Om nån ångrar sig när det kommer en januarifaktura på 35 000 för radhuset så tycker jag det ska finnas en möjlighet att ångra sig. Givet att man gör avbön och lovar att aldrig mer rösta på ett parti som förordar återgång till bondesamhällets energiproduktion 🙂
Du menar att man gör som Tyskland? Man lägger ner kärnkraften i sitt eget land men importerar gärna från länder med kärnkraft när man inte har tillräckligt med fossil och vindproduktion?
Givetvis, detta är den nya europeiska kolonialpolitiken de gjort upp om. Stora länder med mycket naturresurser och liten befolkning betraktas som resursareor. Det är exakt samma som japanerna gjorde på 30-talet.
Varför skall en så liten befolkning ha så mycket?
Du beskrev just den traditionella svenska kolonialpolitiken. Och med alla kärnkraftsavvecklingar på sistone så lutar man sig emot den i än högre grad idag. Just för stunden har SE3+SE4 ett nettoimportbehov om 4 862 MW vilket är dubbelt så mycket som hela Finland trots ett avstannat kärnkraftverk där.
I Norrland hafva vi ett Indien, som Axel Oxenstierna så fint uttryckte det.
Skillnaden är att norrlänningarna är lika mycket kolonisatörer som resten av svenskarna, och har dessutom inte gjort något för att bygga det som ger dem välstånd.
Skall det vara rättvist skall hela skiten lämnas över till samerna. Allt från gruvor till vattenkraftsdammar.
Tack RIKKI! Skall det vara rättvist skall hela skiten lämnas över till samerna. Allt från gruvor till vattenkraftsdammar.
Vill bara påminna herrskapet att det är viktigt att vi inte ser energipolitiken som en fråga på nationell nivå och att inte dra in några nationalistiska aspekter. Bara ryssen tjänar på detta.
Så, gnäll inte om priserna går upp pga export… Gnäll bara på våra värdelösa politiker (inkl grannländernas).
När golven i huset blir kalla, kommer redaktionen intassande och jamande, för att limma på sina människor och lägga sig som en slips på bröstet.
Kloka husdjur, de vet när husse/matte behöver värme i kylan.
Hur många watt genererar en kattmotor som spinner med höga varvtal?
Kattmotorn kanske inte genererar så mycket. Men pälsen är otroligt effektiv på att ta reda på den energi som skapas.
Finns det hopp för en särskilt automation för Cornus katter, typ mjautomation?
Du får fråga katten.
Katter är bra Tröstare också, om man har ont nånstans.
Hög igenkänning på denna.
Tyvärr ska de krafsa runt i 7 minuter först, och förstöra ullkoftan.
Katter ger både massage (med trampdynor) och akupunktur (med klor).
Någon som vet om Finlands slutförvar har extra kapacitet?
Vore ju en smidig lösning, köpa plats av stabilt vänligt sinnat broderland.
Högt elpris pga finsk reaktorpaus, ja det kan man ju se som sant. Men också sant att vid låga elpriser så blir kärnkraft dyr el att producera då produktionskostnaden är högre än elpriset. Förhoppningsvis så ska vi ha mer tid med låga elpriser än stopp i någon elproduktion. Men det här kan man ju alltid diskutera i absurdum vad som är rätt och fel. Hursomhelst blir det fel och rätt, billigt och dyrt hur vi än vrider och vänder och ser på det. Lycka är att kunna producera den energi man behöver själv till ett rimligt pris och vara oberoende. Men vem f-n är det?
Finns det något belägg att just det finska stoppet har något med prisökningar? Den egentliga orsaken är att utbudet är för lågt, både frånvaro av vind, sol, vattenkraft och för lite kärnkraft.
Det som borde lyftas upp är att kraftproducenterna tjänar grova pengar på nuvarande system och är inte så roade att göra investeringar eller regeländringar som förbättrar situationen för samhälle och konsumenter.
De tjänar på att det tjafsas mellan olika politiska läger om olika kraftslag för att slippa debatten om sin egna girighet som drivit upp inflationen och räntorna i Sverige.
Du säger att orsaken till prisökning är att utbudet är för lågt, men undrar samtidigt om det finns belägg för att det finska stoppet, alltså en minskning av utbudet, har något med prisökningar att göra?
Lite svårt att som oss amatörer att svara på kanske men regionalt i Finland kan ju tillgången motsvara efterfrågan. Men iom att vi sitter hopkopplade med övriga Europa och delar med oss till höger och vänster så “smittas” vi ju indirekt av priset i andra länder. Man måste ha koll på helheten för att för att ha ett sanningsenligt svar och vem av oss har det?
Hos PicupJonas kan man lämna bidrag i någons namn, t.ex som julgåva. Jag har just swishat och angivit Frida Stranne som namn på gåvobrevet. Karnske ett tips till er andra som karnske vill lätta på börsen. Det finn ju många tacksamma namn, Croneman, Utas Carlsson, Hirdman osv.
Se det som en retorisk fråga. Den sammanlagda effekten inom det sammankopplade elnätet måste vara enorm. Jag vet inte hur stor del som en reaktor i elnätets utkant bidrar med men är förmodligen en väldigt liten andel. Skulle man då addera samma effekt i nätet genom att dra upp produktionen någon annanstans återställa priset?
Tror ingen kan komma med någon online r som kan förklara detta komplexa problem.
Kan vara av intresse att korrigera för inflation och växelkurs. Om man tittar på Nordpools priser i € och tar med växelkurs €/SEK samt inflationsjusterar så ser elpriserna ut så här (SE fram till 2010, SE4 därefter):
2006: 0.84 kr/kWh
2007: 0.52 kr/kWh
2008: 0.85 kr/kWh
2009: 0.61 kr/kWh
2010: 0.92 kr/kWh
2012: 0.53 kr/kWh
2013: 0.61 kr/kWh
2014: 0.48 kr/kWh
2015: 0.35 kr/kWh
2016: 0.45 kr/kWh
2017: 0.48 kr/kWh
2018: 0.68 kr/kWh
2019: 0.57 kr/kWh
2020: 0.37 kr/kWh
2021: 1.12 kr/kWh
2022: 1.93 kr/kWh
Jan-Okt 2023: 0.73 kr/kWh
De höga elpriserna under 2021-2022 och även 2023 är orsakade av de extrema gaspriserna H2 2021 och framöver. Gaspriserna är fortfarande höga, ca dubbelt mot normalt, och ca 10 gånger högre än lågpunkten sommaren 2020.
(https://tradingeconomics.com/commodity/eu-natural-gas )
Ahaaa! Men då är det ju ändå S,V,C och Mp:s fel med höga energipriser. Det är ju de som bestämmer gaspriset
Nja… men de har åtminstone bestämt att vi periodvis ska bli mer beroende av elimport från länder som använder mycket gas för att producera el.
Vi är väldigt lite beroende av import. Vi har aldrig importerat så lite som nu. Vi pratar om enstaka timmar/dagar per år.
Det är inte importen som drar upp priset utan den stora kapaciteten att flytta el inom EU gör att vi går mot mer och mer priskoppling. Och det finns ingen väg bort från det då kablar kan byggas betydligt fortare än ny produktion. Iaf mellan länder, inom Sverige går det väldigt långsamt.
Det har hela tiden varit målet för EU att skapa en fri inre marknad för el (och allt annat). Fram tills kriget drog det ner våra priser till historisk låga. Det var inte vår egen produktion som gjorde det, den blödde snarare pengar då den inte kunde konkurrera mot gasel för 20 öre.
Nu öppnar Norge och Danmark upp för kärnkraft, det kan man läsa om i utländsk media. Så även om vi binder ris på vår egen rygg i Sverige så kan vi importera grön kärnkraftsel från våra grannländer.
https://www.hbl.fi/artikel/61abccc6-df68-5a8a-bd37-84747e8ca606
Musk lär ha sagt att något kollektivavtal får inte skrivas på. Tänker han driva allt till sin spets, och om det “behövs” lämna landet? Låter ju så just nu.
https://tt.omni.se/elon-musk-stoppar-svenskt-teslaavtal/a/JQdq5m