Jag var som bekant nominerad av Marks Företagarförening till Årets Företagare i kommunen, en utmärkelse som jag i egenskap av ensamföretagare förstås inte vann, utan som välförtjänt gick till reliningföretaget Textile Tube. I samband med detta vill jag kommentera hur en fungerande infrastruktur är ett viktigt stöd för mig som företagare ute i skogen utanför byn Sätila, och varför det gör att det fungerar för mig.
Marks Företagarförenings arrangemang var mycket ambitiöst med Gunther Mårder som konfrencier, grannkommunens Kungsbackas Maria Åkerman som prisutdelare och exempelvis Anders Borg bland föredragshållarna. Priset som årets företagare i kommunen gick till Textile Tube, som en ledande exportindustri i sin nisch, och som även tagit över driften av sin granne campingen i Örby. Förutom mig (Lars Wilderäng) var även Alexandra Borg nominerad med succén och resemålet Blommigt & Prickigt med sin blomsterbutik, inredningsbutik och bageri, café och lunchrestaurang utanför grannbyn Hyssna, samt nya lokala bykrogen Folkes här hemma i Sätila.
Som egenföretagare utan externa anställda så var det förstås aldrig aktuellt att jag skulle vinna, men det är förstås kul att få en nominering. Omsättnings- och lönsamhetsökning är förstås också en förutsättning och mitt bolag ökade med 47% räkenskapsåret 2021 – 2022, drivet av ökad bokförsäljning och ökad bloggtrafik, samt att föreläsningar återhämtade sig efter pandemin. Nu stängdes böckerna för 2022 – 2023 vid månadsskiftet september-oktober och tillväxten fortsätter med någonstans runt 30-35% drivet av fortsatt ökad bokförsäljning och reklamintäkter. Priserna på böcker och streamingtjänster har också höjts för att kompensera förlagens ökade kostnader via inflationen, vilket drar upp intäkterna från den ökade bokförsäljningen och trots lågkonjunkturen har inte reklamintäkterna vikt ner, även om det bara är en tidsfråga. Förmodligen efter årsskiftet när nya marknadsföringsbudgetar ska läggas och krymps ihop. Jag har varit med om det förr i varje konjunkturnedgång och det kommer garanterat nu också.
Men allt det där är rätt ointressanta siffror.
Det intressanta är hur det är att arbeta som egenföretagare ute på landet, något jag inte är ensam om i Sätila. Jag känner en bunt med andra egenföretagare på byn, och kan räkna några av dem bland mina bästa vänner. Det har också funnits Europachefen till det största europeiska bolaget i sin bransch, samt finns flera resande säljare åt svenska eller utländska bolag, inklusive Sveriges och Europas största bolag i sin bransch. Dessa är förvisso inte egenföretagare, men som resande säljare behöver de inte några kontor annat än hemma. Lokala IT-experter har både grundat och utvecklat några världsledande IT-bolag eller jobbat på distans åt Hollywood.
Men hur fungerar detta i en by med 1 500 invånare och 3 000 om man räknar in landsbygden utanför detaljplan runt byn?
Grunden är en fungerande infrastruktur, inklusive i bemärkelsen service.
Vi har en lokal brukarfinansierad fiberförening som kan ge Gigabit Internet hem.
Det är 20 minuter med bil till Landvetter flygplats, och blir man skjutsad och har fast track är man genom security på 25 minuter. Ska bilen parkeras är man genom på 30 minuter. 30 minuter tar det också till Kungsbacka, varifrån man kan ta tåget till Malmö eller Kastrups flygplats för en internationell storflygplats. 40 minuter med bil så är man i Göteborg. Flyger man med BRA är fast track i princip standard.
Särskilt flygplatsen gör att världen är inom räckhåll, inklusive Stockholm, dit man annars på 4.5 timmar kan ta motorväg i princip hela vägen undantaget lite trefiligt mellan Ulricehamn och Jönköping. Bara lägga i autopiloten och glida. Om bilen bara likt i USA på motorvägen fick köra om lastbilar på egen hand hade det varit perfekt.
Tåg finns dock inte lokalt, och bussen lämnar minst sagt mycket att önska särskilt utanför rusningstid vardagar. Som värst har jag suttit fyra timmar på Centralstationen i Göteborg efter att ett tåg försenats på en söndag. Jag kom iaf med sista bussen hem, så det kunde varit värre.
Men det finns annan nödvändig infrastruktur i form av service.
Den lokala bygg- och järnaffären och bygg- och fastighetsbolaget Sätila Bygg är ombud för PostNord, DHL, Schenker, Bring mfl och även om jag gör 90% av mina privata antal inköp online så är de antagligen 99% för företaget, och jag skickar också en del böcker. Fem minuter till postombudet är en förutsättning för att man inte ska bränna onödig tid på detta. De är för övrigt också Systembolagombud så man slipper lägga en timme på att ta sig till och från Bolaget för att handla monopolvaror. Antagligen är Sätila Bygg den butik jag besöker oftast, och därtill förstås så fort något behöver fixas på gården.
Sparbanken Sjuhärad ligger också fem minuter bort för de fåtal tillfällen man faktiskt behöver besöka en bank fysiskt. Som stiftelse kan man inte heller klaga om banken gör vinst på dig, då de vinsterna återinvesteras i lokalsamhället via stipendier och sponsring, istället för att gå till utländska aktieägare.
Vårdcentral, apotek och Folktandvården har vi också, så det tar bara fem minuter för att få vård. Som privatägd vårdcentral får man också oftast tid samma dag man ringer.
Frisör finns också i byn, så ingen tid behöver läggas på att resa någonstans för att få håret klippt. Och så har vi Carlssons Tempoaffär, där de flesta matinköp görs. Visst, man kan spara några kronor på att handla någon annanstans, men inte om man värderar sin tid eller räknar med milkostnaden att köra någon annanstans.
Sedan har vi gym, både en box och ett traditionellt gym i form av Hälsohuset och Hälsoboxen, vilket återigen gör att det bara tar fem minuter att ta sig till gymmet. Att tre gånger i veckan sitta en timme i bil för att åka till och från gym hade helt enkelt inte fungerat.
Har man barn finns även dagis samt skola F-9 lokalt, vilket minskar tidsåtgången för interaktion med skola som förälder.
Det finns också bra hantverkare som Hansson & Karlsson eller Sätila Bygg eller grannbyn Rävlandas Johansson & Gunverth för VVS och el, och gott om grävarfirmor om man vill ha något byggt eller grävt. Överlag är det enkelt att få tag på hantverkare, då många av dem bor här på landet och gärna tar lokala småjobb.
För lunch finns medfinalisten Alexandra Borgs Folkes restaurang, alternativt får man bege sig till grannbyns Blommigt & Prickigt, vilket öppnar för att träffa vänner över lunch, eller för den delen ta en lunchintervju med journalister utanför hemmet. Sedan kunde man alltid önskat mer öppettider på Folkes, men det är svårt när byn inte har någon genomfartsled som Blommigt & Prickigt, utan ligger utanför transportrutterna. Större dagbefolkning och fler hemarbetande egenföretagare kanske vore en lösning, men grunden är helt enkelt större underlag av befolkning.
Således sparar den lokala infrastrukturen tid och gör att det går utmärkt att jobba effektivt ifrån skogen. En annan fördel till skillnad mot de flesta inom kultur och media är att man är långt bort från Stockholm. Därmed undviker man den vänskapsnepotism som märks hos många i sfären kultur-media-politik, och kan hålla en hälsosam distans till makten.
Sedan ska man när man lever så här också bidra till lokalsamhället. Jag och/eller mitt företag sponsrar den lokala idrottsföreningen, stödjer hembygdsföreningen med framför allt den 170 m långa badbryggan på byns enorma sandstrand Sätila Sand, och delfinansierade även den nya kiosken vid stranden efter att den brann ner bara för att nämna några exempel. Idrottsföreningen har också ett fint elljusspår och terrängbana en kilometer hemifrån om man behöver löpträna efter skymningens inträde.
Bostadspriserna är visserligen högst i Marks Kommun här, men allt är relativt och priserna kan vara de dubbla i Göteborg. Kan man som företagare kapa kostnader ökar tryggheten och uthålligheten som krävs för att bygga sin verksamhet. Vad som kunde funnits mer av är kontorshotell. Alla kan eller vill inte jobba från hemmet, och för att arbetsplats i hemmet ska vara avdragsgill måste man ha tillgång till separat ingång som gör att man inte behöver gå genom bostadens privata delar, liksom motsvarande för toalett, vilket inte alla hus uppfyller även om det kan vara vettigt att installera en ny dörr – vilket är bygglovsfritt om man bor utanför detaljplan. Byns padelhall Sätila Padel (så alla mellanchefer trivs i byn) byggdes tillsammans med fyra platser på ett kontorshotell, som är fyllda och ägaren har så här i efterhand sagt att de borde byggt det dubbla antalet kontor. Finns utrymmet fylls det upp.
Sedan behövs det alltid mer bostäder, och fast tiderna är som de är så byggs det faktiskt fortfarande en del nytt. De stora exploateringarna med flera hundra bostäder på det tyvärr nedlagda fängelset Smälteryd (som Försvarsmakten använde för en SiB-övning i dagarna) drar dock ut på tiden efter att Länsstyrelsen pga strandskyddet bråkat över att man vill bygga nya hus där det redan ligger fängelsets byggnader, som ska rivas.
Poängen är att lokal service och närhet till transporter ut i världen underlättar som egenföretagare. Det går förstås att driva eget även under sämre förutsättningar, men personligen sparar jag mycket tid på den utmärkta servicen i Sätila. Det kunde rent av tagit mer tid att transportera sig till motsvarande service om jag bott i centrala Stockholm eller Göteborg, då jag nu har allt samlat på samma plats.
Service och infrastruktur är enligt mig nyckeln för den landsbygdskommun som vill stiga i företagsranking. Man ska inte behöva åka en timme in till storstan för att kunna uppfylla företagets behov.
27 kommentarer
Intressant. Planerar att flytta till mindre ort på Gotland som delvis har den infrastruktur du beskriver. Inser efter att ha läst ditt inlägg att jag bör gå med i den lokala företagarföreningen med min enmansfirma!
Glömde Slava Ukraini! Ursäkta.
Kan bara hålla med dig. Stabil elförsörjning är också en viktig sak, men det fungerar ju överlag så pass bra att det inte behöver nämnas explicit. En sak jag tidigare har brytt mig om är bilverkstad i närheten men med elbilar så minskar ju behovet faktiskt. Men byta däck och smörja upp bromsar behövs väl fortsatt.
Däckfirma, absolut. Har nu en 1 km bort.
Bra skrivet om hur viktigt en väl fungerande infrastruktur är och att den kan se olika ut. Hur företag, föreningar och civilsamhället står för detta. Vi bor några grannbyar bort från er på landet men ändå nära till det mesta och nödvändigaste. Fiber har kommit tillslut, bussarna går dagtid. Grattis till nomineringen.
Grattis till nominering! Och kul att höra om fler som bor på en levande landsbygd. Precis som du skriver är service och logistik väldigt viktigt.
Och Gunther är så bra, en person som genuint bryr sig om företagande. Kul att han var på plats.
Härligt att du trivs!
100% OT:
Är det någon annan som har tänkt på vilket märkligt ord elljusspår är? Fanns det äldre löparspår med facklor eller gaslampor?
Nästan i klass med en dieseldriven ångvält
Det skiljer sig nog ganska kraftigt från person till person om man associerar spåret med löpning eller snösport. I min barndom spenderade jag många vintrar i alperna och där var det fackelspår. Fast då pratar jag om spår för skidor eller släde. Inte löpning.
Verkar trevligt. Bra reklam. Nu får du räkna med att du får en massa stockholmare som invaderar 😉
Känner delvis igen mig i bloggarens beskrivning fast jag bor utanför Kungsbacka. Men Kungsbacka är en trevlig mellanstor stad med 25 tusen eller liknande i stan och lika mycket till ut på bygda.
Men det är lugnt och vi känner oss trygga, skolorna är bra till riktigt bra och fritidsaktiviteter ligger centralt. Egentligen borde vi skaffa en central lägenhet så vi kunde gå till allting.
Boendeparkering är 250 kr i månaden eller så, eller 400 kr för en månadsbiljett i P-hus. Finns all shopping man behöver och hyfsat med restauranger.
Samtidigt tar pendlingen till Göteborg 50 minuter med bil så det är ok. Bodde jag centralt skulle det ta en timme med kollektivtrafik. Eller lite mer.
Jag förstår inte varför så många hett önskar att deras hemmakontor skall vara avdragsgillt. Det är fullt lagligt att hyra ut rummet till sitt bolag, så länge man tar högst marknadsmässig hyra.
Själv hyrde jag ut mitt arbetsrum på 7 m2 till mitt bolag för 3000 kr per månad. På det gick jag betala 30% i skatt. Och ja, man får ha en säng i rummet och använda det som gästrum.
Frågade om detta på en informationsträff med Skatteverket.
Förutsätter fortfarande separat ingång.
Inte enligt skatteverket år 2010. Ungefär som att man hyr ut ett rum till en inneboende. Det måste dock vara ett rum med dörr, en arbetsplats i vardagsrummet håller inte. Det skall finnas ett kontrakt och man får dra för mindre slitage.
Möjligen krävs att man har aktiebolag. Enskild firma fungerar inte.
https://blogg.pwc.se/foretagarbloggen/avdrag-for-arbetsrum-hemma-sa-funkar-det
Nej, enskild firma får bara dra av en minimal schablonsumma per år. Med AB får man hyra ut till marknadsmässigt pris. Dock står jag fast vid att senare uppgifter från Skatteverket kräver avskildhet från bostaden och separat ingång.
Här är en länk från 21/8 2023, som gäller samma sak som jag sagt ovan. Glöm göra avdrag, då gäller alla regler om egen ingång osv. Svenska folket verkar ha en ingrodd längtad av att lura Skatteverket på pengar genom att göra diverse avdrag. Med efter skatteuppgörelsen på “den underbara natten” försvann de flesta. Men man kan fortfarande göra avdrag för ett arbetsrum förutsatt att det finns kontrakt och att det är ett rum.
Sen finns det ingen anledning att ha enskild firma. Det är ungefär som att pinka i byxorna, varmt och skönt i början men etter värre senare (när man skall skatteredovisa). Med ett aktiebolag skiljer man bolagets ekonomi från sin egen ekonomi, vilket gör allt mycket enklare.
Jag hittar inget från skatteverket som ändrar regelverket, hyr man ut till ett bolag får man betala kapitalskatt (30%) på hela beloppet. Det är ändå bättre än utdelning (bolagsskatt+utdelningsskatt) eller lön (arbetsgivaravgift+kommunal skatt + ev statlig skatt).
https://www.wint.se/blogg/experten-tipsar-det-har-galler-vid-uthyrning-av-lokal-till-ditt-eget-bolag
Skatteverket säger bara “avgränsat och bestämt utrymme” https://www.skatteverket.se/privat/skatter/arbeteochinkomst/inkomster/hyrautbostadbilochsaker/hyrautprivatbostad.106.1c68351d170ce554527ef5.html?q=hyra+ut+lokal+till+eget+bolag
Precis, det är alltså två olika regler det handlar om. Om man får göra avdrag för hemmakontor i ett AB, mycket strikta regler samt det andra fallet, hyra ut ett kontor till ett AB, inte lika strikt eftersom det beskattas med 30 %. Däremot kan man dra av för elförbrukningen ink. laddning av företagets elbil.
Är det måhända ett leende från bloggaren på scenen?
Det finns nätter då bloggaren lämnar skogen och går på stadens gator som en vanlig man.
+ till den som känner igen originalet, två ord utbytta.
Fantomen…
25 km till närmsta mack och iblandöppen matbutik.
40 km till närmsta tätort.
smalband via 4G.
Funkar det med.
😀
Man ska nog ha mycket speciella behov för sin firma om inte 4G duger mycket bra.
Tack Lars för ett mycket pedagogiskt och läsvärt inlägg om objektivt sett starka sidor hos mindre orter – under förutsättning att det finns bra kommunikationer och annan viktig infrastruktur (dock är tunnlar förbehållet storstadsbor..!).
Sammanhållning, gott om plats och vacker natur får man på köpet – åtminstone så länge man förstår att man också måste bidra själv efter förmåga, kanske med både tid, pengar och utrustning.
Tips: Tackor med lamm invid badplatser kan vara riktiga glädjespridare 🙂
Bor i Halmstad kommun, kustnära i nåt som från början var en badort med sommarstugor. Numera stor året-runt befolkning, men ändå saknas i princip all service som nämns i artikeln. Finns matbutik med postombud, frisör, men endast sommarrestaurang (inte ens pizza på nära håll) och inte så mycket mer.
Åker man till de äldre orterna nån mil inåt land har de betydligt mer omfattande service med mer företag, butiker, hantverkare etc.
Man kan ju förstå att det var så förr, men numera när det bor mycket folk året runt även vid havet hade jag förväntat mig att mer service, företag och butiker skulle plocka upp?
Det går uppenbarligen långsamt att ändra på såna mönster.
Beror väl på att kustorterna har så stor sommarbefolkning att det inte fungerar etablera företag för året runt.
Apropå bloggartikelns uppräknande av butiker och sådan service som finns i butiksliknande lokaler:
Jag köper i stort sett allting på postorder numera. Det är rätt mycket som går att få hemkört, t.ex. mat och alkohol, men det är också många postorderfirmor (vilket inkluderar de flesta butikskedjor numera) som inte ger en valet att få varan hemkörd. Det gör tyvärr att jag alltför ofta måste åka till den närmaste (lilla) staden för att hämta paket. Det är lite tråkigt för annars skulle det inte finnas många anledningar att åka hemifrån.
Jag klipper mig själv också.