Nu ska jag skriva en impopulär åsikt, men den behöver skrivas. Tänket med lokalproducerat och köp svenskt missgynnar lilla Sverige och svenska producenter av såväl jordbruk och livsmedel, som t ex bilar eller annat. Sverige är helt enkelt en för liten marknad och språkområde, och just exakt samma tänk och kampanjer finns i princip i alla världens länder. Sverige borde istället aktivt arbeta mot att köpa lokalproducerat och kanske rent av arbeta mot ursprungsmärkning inom EU, för att kunna nå en större marknad.
Det är alltså så att “köp svenskt” alltså inte är något unikt för elva miljoner invånare i Sverige. “Buy american, the next you save might be your own” är en gammal klassiker. I själva verket så kör alla länder med lokalproducerat och köp franskt eller vad det nu är för land man befinner sig i.
Det är förstås direkt skadligt för 11 miljoner svenskar när 68 miljoner fransmän bara köper franskt och 84 miljoner tyskar köper tyskt. Det vore mycket bättre om fransmännen köper svenskt, tyskarna köper svenskt och Sverige köper tyskt och franskt.
Sverige kan trots vår självbild om världens bästa land med världens bästa jordgubbar (ledtråd: alla länder anser att deras egna jordgubbar är godast, och det är de också eftersom de är färska när de är lokala istället för transporterade halvmogna) inte leva på vår mikroskopiska inhemska marknad.
Det är alltså inte svenska folket som ska övertalas om svenska produkters förträfflighet, utan resten av världen. Så vi kan sluta med köp svenskt eller köp lokaproducerat och lägga de pengarna på massiv marknadsföring utomlands istället.
Vi borde kanske rent av arbeta för att förbjuda ursprungsmärkning i EU och att köp nationellt ska förbjudas, då det leder till osund konkurrens som gynnar de stora länderna som Frankrike (68 miljoner), Spanien (48 miljoner), Italien (59 miljoner) och Tyskland (84 miljoner) på små länders bekostnad.
Svenska storföretag vet detta och Volvo Cars såväl som Volvo Group, SKF, Electrolux, Husqvarna och allt vad de heter vet att de inte över huvud taget kan överleva på den svenska mikroskopiska marknaden. Kanske dags att även småföretag inser detta. En exportsuccé för svensk hantverkssylt kommer garanterat sälja mer än att försöka sälja den lokalt. Sorgligt men inte mindre sant för det.
Exakt hur svenska varor ska lanseras och marknadsföras utomlands lämnar jag som en övning till de som kan sådant.
Nu ska jag gå till butiken och handla lite lokalproducerat, på vägen dit ska jag hoppa in och svära i kyrkan …
Resonemanget går för övrigt att utveckla även kring kultur och den svenska lilla språkgruppen, och t ex hur svenska teveserier för max 11 miljoner tittare ska kunna konkurrera med engelska med en potentielll miljardpublik och tillhörande budget, nu när kulturen också är global och inte gamla DDR-Sveriges protektionism med två tevekanaler och Razzel på lördag kväll. Ett ämne för en separat artikel.
Tillägg: “Men självförsörjningsgraden då?” dyker alltid upp när man pratar om svenskt jordbruk, som om Sverige skulle utsättas för en blockad ala andra världskriget i morgon. Verkligheten är att vi är runt 85% självförsörjande och exporterar stora mängder kalorier, men har ingen lust att bara äta potatis, morötter, bröd, ägg, mjölk och ost samt en del kött, så vi säljer billigt vete och köper in dyr lufttorkad skinka, vilket gör att vi ekonomiskt importerar 50% av vår mat. Men nöjer vi oss med pannkakor, smörgås med ost eller pytt-i-panna som mat och halverar vår köttkonsumtion till 80-talets nivåer så överlever vi på egen hand. Men då måste vi ändå importera 100% av de fossila bränslen som jordbruket behöver. Så i själva verket är vi 0% självförsörjande eftersom vi inte har egna bränsle och stockholmarna knappast tänker gå ut och jobba för hand på fälten, där 1 000 södermalmsbor behövs för att ersätta en bonde med traktor (raljant siffra, ej exakt).
249 kommentarer
Och hur är det med beredskapen?
Om vi har en livskraftig svensk produktion som exporterar så blir ju beredskapen utmärkt, som det är nu lägger vi istället ner våra jordbruk, eftersom alla andra kör “köp lokalproducerat”.
Anledningen till att Svenska livsmedel % blev dyrare efter krigsutbrottet var vår låga självförsörjning, då blev import med skvalpvaluta dyrare i % än vad våra grannländer fick, dock är fortfarande det billigare i Sverige i Euro räknat jämfört med våra nordiska grannar att handla livsmedel
Som ekonom samt utlandssvensk sedan 21 år och två månader kan jag inte annat än att hålla med. Så trött på alla politruker som vill lagstifta om 50,60 till och med 70% Slovakisk mat i butiken. Detta i ett bergigt land med mest skog.
Det finns ju faktiskt svenska producenter som tillverkar kemifritt!
Jag brukar handla från en producent som Kallar sig för mylla. Ordnar tom leveranser till Stockholm.Mycket fin kvalitet på det som levereras.
Den är god, det är sen gammalt!
Svensk närings- och kalorisjälvförsörjningsgrad är ca 85%. Ekonomiskt är det 50% eftersom vi exporterar vetekorn och importerar lufttorkad skinka, och inte vill äta pannkakor och pytt-i-panna hela tiden.
Personligen är jag barnsligt förtjust i pannkakor och pyttipanna. Kan man varva det med en gryta eller köttsoppa skulle jag klara mig bra på det.
Pytt-i-panna på egna rotfrukter, egen lök, egna ägg (inköpt kött, eller eget lamm). Nom.
Nej, Sveriges självförsörjningsgrad av livsmedel är ca 50 % och inte ca 85 %! Se https://www.lrf.se/las-mer/forsorjningsgrad/
Det har jag bemött i mina artiklar. Det är fel, och avser vårt val av mat, inte hur vi faktiskt skulle klara oss.
Ursprungsmärkning är bra. Inte nödvändigtvis för att jag vill köpa svenskt, utan för att jag vill undvika att köpa från Ryssland, Kina, eller annan diktatur.
Inser nu att jag läste lite slarvigt. “Made in EU” funkar för mig.
och det är väl egentligen bara det som är krav inom EU, förutom lite skyddade nischprodukter. Sen får man märka med land om man vill, Då säger väl egentligen EU bara att man inte får ljuga..
Träffade en gång en fransk familj på semester i Sverige resandes i en bil som var bokstavligt talat packad till bristningsgränsen med livsmedel. Jag frågade om inte kanske grönsaker och bröd hade varit bättre att köpa på plats, istället för att släpa med sig i bagaget genom halva Europa. Fryspizzor (jo de hade sådana med sig) kan väl inte vara så annorlunda? Fick förklarat för mig fransk nationalekonomi; för varje euro som växlades till kronor blev Frankrike en euro fattigare. Det hade ju varit dumt! Jag påpekade att varje turist som kommer till Frankrike (från Sverige till exempel) måste växla valuta åt andra hållet. Men det gynnade ju den franska ekonomin så det var något som skulle uppmuntras fick jag som svar.
Nästa gång jag bilar till Frankrike kommer min bil vara så full av Kalles kaviar och knäckebröd att man knappt ser ut…
Låter som en skröna.
Fransmännen är ju extremt matintresserade och de som reser till sverige brukar vilja smaka på det svenska.
Det du beskriver låter snarare som en provinsiell svensk som tycker det är tråkigt att det inte finns köttbullar i Phuket.
jag har hört från säker källa att det finns både köttbullar och pizza i phuket, tom thai mat eller har någon försökt lura iväg mig på okänd mark..
Här i Tavira på Portugals Algarvekust köper jag ibland i lokala matbutiken Annas Pepparkakor😄
Åhh..Tavira…på min bucketlist.
Fransmän är extremt intresserade av FRANSK mat. Alla andra matkulturer skiter de i.
Jag undviker mat från många länder då dessa länder tillåter och att produkter från dessa länder innehåller olämpliga farliga ämnen, och olika typer av “gifter” och hormoner. Men gäller även produkter innehållande t ex plast från många länder som är direkt olämpliga att använda, speciellt i livmedelssammanhang.
Så du tror att vi i Sverige har förpackningar och gifter som är mycket snällare än resten av EU. Det säger alla andra EU-länder om sina egna produkter också.
Det där är lite både och. Det finns så klart ett element av det, men det är helt sant att Sverige använder klart minst antibiotika vid uppfödning av köttdjur i Europa. Det är faktiskt odelat positivt.
Just vad för kemikalier som får finnas i mat är ju exakt en sån sak som faktiskt regleras på EU nivå. Vilket innebär att det i princip borde vara lika över hela EU.
Personligen så försöker jag köpa världens dyraste mat iaf grönsaker. Det är maten jag odlar själv på sommarhuset.
Både insatt kapital och arbete gör att salsa frescon jag gör på hemodlade tomater, lök och koriander kostar åtminstone 1000kr litern (köper lime 3 för 10kr). Men fan så mycket godare till fredagsmyset än någon jävla santa maria salsa.
Marknaden är helt snedvriden till svenska producenters nackdel om man kollar på växtskydd, men ni behöver förstå lite mer hur det ser ut 😉
Hittar just nu ingen bättre länk än den här föreningen som kanske inte är helt opartisk i frågan, men här beskriver de läget. I praktiken så kan svensk odling slås ut när man inte får använda effektiva skydd mot ett specifikt angrepp av mögel eller insekter, medans spansk inte har samma problem då de får använda effektiva medel.
– https://www.naturskyddsforeningen.se/artiklar/fragor-och-svar-om-kemiska-bekampingsmedel/
“Har inte Sverige redan superhårda regler kring kemiska bekämpningsmedel?
I Sverige är färre kemiska bekämpningsmedel tillåtna i jämförelse med många andra länder i världen. Det beror både på att vi ställer andra krav, att vårt klimat skiljer sig från andra delar av världen men också att Sverige anses vara en så liten marknad att färre kemföretag ansöker om att sälja sina preparat här.”
EU har många gemensamma regler för unionen, vilket är bra. Men jag tror inte att jag nämde EU!
Kyrklunden 2023-10-06 17:52 – 17:52
Mjoaenjaee , EU har mini-krav , som svenska odlare av både kött som grönt vill ner till i krav-nivå.
I Sverige får du inte hålla grisar på samma sätt som i Danmark
Japp. Svenskt kött slår alla våra grannar med råge.
Jobbigt när man kommer med fakta istället för att gå på känsla och gissningar.
https://www.wwf.se/kottguiden/not/
Strunta i klimatsnacket. CO2 är inte av ondo tvärt om. Kor och grisar får gärna fjärta runt det är bara en fjärt i rymden i alla fall.
Ska vi sluta köpa svenskt för att istället hoppas att 68 miljoner fransmän köper svenskproducerad mat? Låter i mina öron lite väl högt spelat. Finns inget bättre än att gå till grannbondgården och köpa ägg från ägghuset eller kött från frysboxen i huset bredvid
Svensk lax och sill från Östersjön innehåller för mycket gift för att få exporteras till andra EU länder , på Maxi Coop kan vi köpa den .
Kan du? Jag har inte sett östersjösill i butik på hur länge som helst. Den är alltid från Nordsjön.
Enligt Livsmedelsverket bör en vuxen människa äta fisk från Östersjön två/ tre gånger per år. Inte mer än så.
Gravida, barn, sjuka och åldringar bör avstå helt från att äta Östersjöfisk.
Anledningen är höga gifthalter i det marina livet.
Notera att detta inte är en åsikt. Utan fakta.
Tja, jo. Det är ju en åsikt från Livsmedelsverket eftersom man har valt att sätta ett gränsvärde för hur mycket tungmetaller man får få i sig. Men gränsvärdet i sig är ganska godtyckligt, det är inte så att det är helt ofarligt att äta fisk 1-2 gånger per år, och inte livsfarligt att äta det 10 gånger per år.
Men jag håller med, det var därför jag var ytterst förvånad att Göran här ovan kan köpa Österjöfisk på Coop och Maxi. Har inte dett det på år och dag.
Shen….det är ingen åsikt från Livsmedelsverket. Det är rekommenderade nivåer baserade på fakta.
Välkommen till verkligheten.
Du missförstår nog vad jag skriver. Det är klart det är baserat på fakta, men det är också en åsikt. Det går inte att göra en vetenskaplig studie som säger att en viss definierad nivå av någonting är gränsen mellan vad som är farlig och ofarligt. Ofta är det en kontinuerlig, linjär riskförhöjning ju mer vi äter. Det är därför det också är en åsikt, eftersom en rekommendation handlar helt och hållet om hur man väljer att hantera fakta, och i det här fallet värdera en risk. Det är en distinktion som ofta går förlorad.
Shen: I beg to differ. Min mkt nära släkting råkar kunna räkna exakt hur mycket som är skadligt till en exakt nivå knutet till ett exakt intag. Biokemi och toxikologi is a thing.
Att samma person sedan säger att våra riktvärden är patetiskt låga är en annan femma, det är helt och hållet godtyckligt vad som anses acceptabelt, men att man inte vetenskapligt kan fastställa en specifik substans påverkan på en människokropp är ju bara hittepå.
@BITTERCHIEFEN Bra poäng, men det är oftast helt olika saker. Livsmedelsverket sysslar mycket lite med toxikologi, det finns få födoämnen man sätter en gräns pga att de är akut toxiska i mängder som man realistiskt kan få i sig. Livsmedelsverket sysslar med folkhälsa, risk för cancer, hjärtkärlsjukdomar, sterilitet, missbildningar osv. Jämför med de nya kostråden: max 350 g rött kött i veckan. Den nivån satte man baserat på studier om att ju mer rött kött man intar, desto större risk för mag/tarmcancer får man. Man kunde satt den lägre, eller till noll om man så vill. Man kunde också ha satt zen högre. Det handlar inte om en exakt vetenskap, bara om riskvärdering baserad på fakta.
Shen: jag tror surströmming fortfarande fiskas i östersjön. Så där.
Stämmer för övrigt bra att östersjöfisk inte bör konsumeras alls: alltför höga halter tungmetaller och andra gifter i fisken, särskilt den feta fisken.
Det jag tycker är märkligast av allt är att man tillåter försäljning av hälsovådligt (vad jag skulle kalla otjänligt) mineralvatten i Sverige. Läs etiketten på en av de vanligaste sorterna, den som börjar med Ram.
Sist jag såg och i var fall noterade att fisk var från östersjön så var den lokalt landad i Simrishamn, En fiskaffär vid hamnen där man hade föredömlig ursprungsmärkning med kartor för olika fångstzoner.
Det var ju en trevlig service. Dessvärre helt utan värde. För du tror väl inte att din lokala fisklangare har mer information och fackkunskaper än Livsmedelsverket?
Jamen, kan ni inte kolla lite hur det ser ut i Finland – får man äta fisk från vårt hav där? Eller kan det vara västkustfiskarnas lobbying mot stocksholmsklegget som talar i svenska medier? Apropå fakta menar jag.
Ja Sverige har väl om inte hårdast så närapå, de hårdaste reglerna gällande hormoner och antibiotika till köttdjur. Det bör premieras.
Teoretiskt sett finns det ju en viss logik i det du skriver. Men det det finns flera invändningar. Dels konkurrerar ju inte exempelvis de franska bönderna på riktigt samma villkor som de svenska (hur många svenska bönder kan leva på 10 kor?) på grund av nationell protektionism. Dels finns perspektivet självförsörjningsgrad, som flera har lyft. Det är oroande nog att 50% av maten vi äter är importerad (för att inte tala om drivmedel och insatsvaror). Den dagen det blir matbrist på riktigt på våra butikshyllor finns det risk för det som lite förskönande brukar kallas “social oro”. Det sista “perspektivet” (av många fler, men som jag väljer lyfta) som många nog bryr sig om är djurskydd. Svenskt kött produceras med djurskydd i världstopp. Det gör köttet dyrare. Italiensk skinka och cypriotisk ost kan vara billigare – men är det värt att dagligen utfordra djuren med antibiotika för att nå dit? Detta påverkar alla oss som gärna klarar oss utan Rysslands antibiotikaresistenta TBC eller så kallade mördarbakterier. Så nä, nog ska vi både köpa (och tanka!) svenskt!
Som jag brukar säga äter jag helst bara kor som jag har mött. Oftast har de varit frigående dessutom. Ägg likaså, fast hönsens livskvalite kunde säkert vara bättre; dem har jag inte mött. (Jaja, “frigående ägg”, jag vet!) Men ändå. Svensk spagetti, förr rentav gotländsk men den kvarnen verkar ha sinat.
Metaforerna är genomgående handmixade!
Det du beskriver är en omöjlighet för de flesta. Jag blir trött bara av att läsa om det.
Naturligtvis skall vi köpa Svenskt, det borde alla andra göra också när det kommer till kött. Jag föredrar mindre lidande, kemikalier och antibiotika på min tallrik.
Intressant ämne.
Sådant som odlas ekologiskt kräver ca fyra gånger så mycket yta som konventionella metoder behöver.
100 hektar eller 400 hektar?
Delikat balansgång.
Att något som kräver den ändliga resursen konstgödsel som bara funnits under en kort period av jordbruket för “konventionellt” är absurt.
Mätta massorna kräver teknik.
vi är i dag cirka åtta miljarder människor.
Att äta ekologiskt, småskaligt och hållbart är dyrt och något som många inte har råd med.
Därför har utvecklingen gått åt att massproducera bulkvaror. Och i denna massproduktion måste det tas till kemikalier för att säkerställa redan sålda varor. Ett nödvändigt ont helt enkelt.
Att klaga är enkelt. De flesta gör det. Få agerar.
“En tredjedel av världens livsmedel produceras av 500 miljoner bönder i småskaliga jordbruk. I Asien och Afrika står de för 80 procent av maten.”
https://www.dagensarena.se/innehall/sa-ska-varldens-fattiga-bonder-fa-stod/
John2022:
Varför tror du att säden från Ukraina har sån betydelse för Afrika i så fall?
Och btw.. småskaliga jordbruk utesluter inte användning av kemikalier på något sätt överhuvudtaget.
Fråga Lankeserna hur bra det gick när deras semi-diktatoriska styre införde enbart ekologisk odling utan konstgödsel i landet..
Samvete kostar..
Naturligtvis skall vi köpa Svenskt, det borde alla andra göra också när det kommer till kött. Jag föredrar mindre lidande, kemikalier och antibiotika på min tallrik.
Tyvärr är det ju lite väl hårt reglerat kring mörningsprocesser och liknande för att Svenskt kött ska kunna konkurrera smakmässigt..
Bitvargen: Då har du inte provat nötkött från Ölands kvalitetsprodukter, Mysinge. Deras nötkreatur är uppfödda på gården slaktade i Kalmar fallen är sedan återtranporterade till deras styckeri där det hängmöras innan det styckas upp och säljs i deras butiker.
Typ som räkmackan på Heaven 23 på Gothia towers som fiskats i Nordatlanten, landats på västkusten, skeppats till Baltikum där den skalats innan den återigen finns på en tallrik vid krondiket Korsvägen i Göteborg?
Ok.
Problemet är hur man får möra, inte att den möras.
När det gäller mjölk så har jag en granne som är Arlabonde. Men kortast transporter får jag om jag köper mjölken från Wapnö (Halmstad) eller Filipstad, eftersom Arlamjölken åker till Jönköping innan den hamnar i byns butik och inte förädlas lokalt.
Fats skillnaden där lite lokalt i sverige måste vara försumbara ändå, jämfört med om man skulle handla EU mjölk. Nu är väl just mjölk något som nästan alltif dortfarande är lokalt och inte ens centraliserat till något enstaka mejeri i sverige, även om jag ska erkänna att jag inte har koll på hur många Arla har kvar.. I allafall uppenbarligen viktigt för många svenskar Lidl körde med tysk mjölk från början men slutade med det, antar att det var mycket kundönskemål men kan så klart varit rent ekonomiskt.
Tror du att det är så illa på Irland där nötkreaturen går ute året runt? Eller på rancherna i Pampas? Åker ofta till Nederländerna där jag ser kossor genom tåg fönstret större delen av året.
Hur är det med antibiotika i nöt o gris. Det här kan bli riktigt roligt, mat har mycket med identitet o känslor att göra.
Sist jag kollade innehållsförteckningen på cashewnötterna innehöll dom inte antibiotika.
Sverige är inget riktigt jordbruksland. Vi har skogen och stålet i stället. Halva landet består av skog. Och vi har korta somrar. Inget idealiskt exportland för jordbruksprodukter. Det vi är bra på är kanske potatisodling och sockerbetor. I vart fall i Skåne. Ja ni ser. Men det är danskjävlarna bra på också. Saft och sylt blir inga exportjättar. Lingon har vi mycket men går dom att sälja internationellt? Kanske har vi en bra sill och snapskultur som borde gå att exportera. Inklusive snapsvisor. Ska kallas “Sweden party/Schwedenfest”.
Ha! Hur många av Sveriges privata skogsägare (cirka 50%) är bara skogsägare tror du? Nä, de flesta äger bondskog. Och normalsomrar exporterar vi rätt feta volymer spannmål (i år betydligt mindre). Sverige är ett utmärkt jordbruksland. Till och med i Norrbotten går det jäkla bra att odla, till exempel potatis till brännvinet du verkar ha smakat av redan 😉
Owe Thörnquist faller mig osökt i åtanke nu. Han sjöng bland mycket annat om “lilla lulan lej”
Hurra för Götaland, och hurra för Svealand
Hurra för potatisland
som gav oss Lulan Lej
Alla är bra på sockerbetor. Därför är sockerproduktionen reglerad i EU så alla bara producerar tillräckligt med socker för eget bruk, så inte marknaden övermättas.
Blott Sverige svenskt havre har, har läst någonstans att just svenskt havre har några extra nyttighetet som är bra för hästar.
Nja, det är väl så att just havre passar att odla i Sverige, inte att det är särskilt nyttigt för att det odlats just här.
Havre, tillskillnad mot vete, har inte passerat GMO och förädling, så i princip är det en bra gröda, speciellt Oatly.
På vilket sätt skulle växtförädling vara dåligt?
Jag är genuint intresserad.
Det finns inga grödor som odlas storskaligt som inte är kraftigt förädlade. De flesta original är små sura och oätliga. Exempelvis ursprungsbananer är små gröna, fulla av frön, och behöver tillagas. Ursprungsmajs har några få små korn, etc. Det spelar ingen roll vilken gröda du kollar upp, alla har en liknande historia.
Enda skillnaden mot GMO är att det går oändligt mycket långsammare, dyrare och sämre att förädla på traditionellt vis.
“Havre dök först upp som ogräs i andra odlingar. Den visade sig dock vara så pass konkurrenskraftig att den började odlas som gröda, vilket skedde någon gång kring vår tideräknings början.” – Lantmännen
Numera är kvoterna på sockerbetor borta. Kvoterna avskaffades 2017. Det är ganska många år sedan.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Sockerbeta
Tror det är mer än 50, såg en siffra från 2019 som sa drygt 68%
…alla länder anser att deras egna jordgubbar är godast, och det är de också eftersom de är färska när de är lokala istället för transporterade halvmogna…
Psst… Tycker trots transport att de belgiska ändå är godast. 🙂
För du har blivit lurad att socker är gott.
Svenska jordgubbar är oftast mer syrliga och innehåller mer smak än snabbväxande jordgubbar
Tack för att du är så storsint och korrigerar mitt sinne för tycke och smak.
Varsågod. Då gör du rätt framgent.
jag svarar nog finska, eller norrländska men ja de är väl svenska då.. Belgiska är jag tveksam till..
Ja ju mer norrut desto bättre och mer smak än snabbväxande skräp.
Därför hjortron aldrig skulle fungera i södern för känsliga personer som föredrar sockersmak. Därför har de sockerbetorna 😀
Hjortron skall numera vara från Svalbard!
De olika sorterna smakar olika gott. I princip så görs en avvägning mellan logistik, dvs om den förstörs av transporter och lagring vs smak, även odlarnas recept på näring spelar in, samt att ju längre norrut du kommer, desto mer smakrika blir de flesta odlade saker pga långa dagar (som kuriosa – McDonalds vägrade först godkänna den svenska löken då den blev för stark här i Sverige, trots samma sort). Mer här om vad som odlas i Sverige – https://barframjandet.se/valj-jordgubbe-efter-smak-hitta-din-egen-favorit
Är det inte sorten jordgubbar som avgör smaken? Inte landet som gubben plockades i, väl?
Bådadera, såklart.
Långtransport sänker kvaliteten generellt. Sorter som inte tål transport så bra väljs bort kommersiellt.
Vi har fått tag i jordgubbsplantor av sorten Senga Sengana som verkligen är goda men mindre tåliga än sådana man kan köpa även närodlade. Dem sköter vi noga, föryngrar och transplanterar med ett par års mellanrum. Det är skitlätt att ta nya plantor, de knatar ju iväg själva så det är bara att knipsa och stoppa ner, vattna och vänta. Och skrämma skator.
Håller med Bloggarn här
Omvärlden är en mycket större marknad än vad vi är inhemskt
Sen kan man ju även se det där med turism. Inrikes turister i all ära men de spenderar väl en tredjedel av vad en utländsk turist gör.
Svenskar blir ju chokade om man bokar en svit. “men vaaarför det är så dyyyyyrt. alla pengar går till stordalen… tänk på janteeee!”
Medans i många andra länder så uppskattar man lyx på ett annat sätt.
Kanske därför jag uppskattar Bloggarns resereportage istället. Sällan de berör Scandicupplevelser.
Svensken är ju för övrigt generellt en kulinarisk analfabet. Vi tjänar på att importera nya smaker
När ox/fläskfilé setts som delikatesser. Och lax som den finaste fisken. Då är det fan illa
Norge has entered the chat.
Alltså… anledning till att det finns så mycket norsk färdigmat är för att norska husmödrar inte kan laga mat. Och brödskivor till lunch? Analfabetism räcker inte för att beskriva det norska köket. 😘🇳🇴
Eller.. att mange leilegeheter mangler ett kök..
gott om tyskar på svenska campingar..
Men lite tråkigt om den här bloggen nu kommer att börja skrivas på engelska (eller kanske mandarin) istället 🙁
Jag har tyckt och tycker fortfarande att det är roligt att kunna läsa den på svenska…
Jag klarar mig på den svenska språkgruppen och har inga illusioner om att min engelska är annat än på barnnivå. Många svenskar har en uppblåst självbild vad gäller sina engelskakunskaper. Då var engelska ändå min enda femma från gymnasiet. Hade femma i matte ett tag, men det sänktes till fyra sista terminen.
Kan instämma om engelskakunskaper. Bland högskoleutbildade svenskar i de yngre generationerna är engelskan på samma nivå som för motsvarande grupper i resten av Europa, ibland kanske något sämre i formell skrift. Så på spetsnivå är vi kanske inte oerhört bra. Men, svenskarna är generellt bättre på att kommunicera och presentera på engelska, och engelskakunskaperna bland befolkningen i gemen är på en extremt hög nivå jämfört med hur det ser ut i de flesta andra länder. Jag vet av erfarenhet också att brittiska och amerikanska universitetskollegor är imponerade av svenska studenters förmåga att skriva engelska jämfört med motsvarande inhemska studenter.
Nu är jag dock en skribent på professionell nivå på svenska (finns de som hävdar annat om mig, men jag har ekonomiskt facit på det). Jag har inga illusioner att jag är det på engelska.
Eftersom du konsekvent fallerar att ‘spellchecka’ din svenska innan du ‘postar’ på denna blogg, vet e fan..
Jaha, och? Jag använder inte citattecken felaktigt och “e fan”, samt två punkter i slutet på en mening, samt anglicismen spellchecka.
Den som tror att kontroll av stavningen när man skriver snabbt är det som utmärker professionella texter visar bara att vederbörande är en amatör.
Ahhh… Har bott utomlands / rest mycket…
Vet inte om jag håller med om att svenskar är uberduktiga på engelska.
Prata med amerikaner och kanadensare funkar oftast.
Engelsmännen är ofta riktigt kinkiga när det gäller vokabulär och uttal.
Allt är relativt, så klart. Tycker dock snarare det är amerikaner som är kinkiga med uttal. Men engelsktalande i både USA, Kanada och England exponeras helt enkelt inte för andra språk och har därför dålig förståelse för hur språkinlärning funkar och vad som utgör språkkunskaper. Titta på Carl Bildt t.ex. Hans uttal är knappast perfekt och ingen skulle ta honom för en modersmålstalare, men man förstår mycket väl vad han säger och hans ordförråd och grammatik är på väldigt hög nivå, även jämfört med modersmålstalare. Så man ska inte ta kinkigheten personligt.
Att alla förstår vad han säger betyder inte att han har ett rikt ordförråd nog för att skriva ens underhållningslitteratur. Alla förstår även vad en 14-åring säger.
Jag drabbades av en mastersuppsats vid Lunds universitet typ 2015, som analyserade Stjärnklart och några andra samtida romaner och kom fram till att jag använda typ 2-3x så många olika substantiv som en normal författare. Det hade jag knappast klarat av på engelska.
Det blir mer “orange man bad” och inte “the old geezer with ginger-colored skin is despicable”.
Jag brukar öppna en verktygslåda när jag inbillar mig att jag kan engelska.
+1 på den Mindre vetande. Eller öppna lådorna i köket.
Absolut Lars, säger inte emot dig. Framhöll Bildt för jag minns att det var någon engelsk språkvetare som framhöll hans exemplariska non-native engelska när han var utrikesminister. Men jag tror faktiskt att du underskattar din egen förmåga – och kanske Bildts. Det finns gott om framgångsrika författare som skriver på andra språk än sitt modersmål. Theodor Kalifatides, t.ex. Han gav ut dikter och romaner på svenska fem år efter att han först fått kontakt med språket.
Kul ämne, men Off-topic!
Shen:
Folk från Skottland, Irland och Wales har aldrig anmärkt på mitt uttal eller vokabulär.
Ej heller nordamerikaner.
Däremot engelsmän… språkpoliser, inte alla. Men för många ändå.
Lustigt är att amerikanare ibland inte förstår skotsk engelska. Dom frågade mig vad skotten sa. Ganska kul.
Vi va rätt packade i en bar i England o pratade svenska med varandra, då frågar en lika packad engelsman om vi var från Bermingham.
Engelsmän är rasister inom egna gränser, kolla ‘naked attraction’ I cant date a northerner..
Vilket trams – var hittar du dessa fantastiska engelska-kunskaper i Europa? Även om jag håller med LW att vi i Sverige har något av en övertro på våra engelskakunskaper så betyder det inte att andra länder är bättre.
De som ligger nära oss är kanske Norrmän och Holländare även om gemene man i de länderna är betydligt sämre på det engelska språket är än vad vi är i Sverige.
Personliga erfarenheter av att arbeta tillsammans med och interagera med välutbildade tyskar, holländare, portugiser, spanjorer, rumäner och belgare. För att bara nämna några. Generationen under 40 och särskilt under 30 är generellt mycket bra pp engelska, i alla fall de som har högskoleutbildning.
pfft, tyskar kan inte engelska, de är helsjuka på deutsch, Portugiser, talar generellt dålig engelska, H bra, rum 50%, belgare, dålig öl skiter i dem..
I know you care about the little people 😀
Just det!
Den svenske oljechefen som gjorde bort sig i direktsänd media i samband med ett oljeläckage.
Och nu är ju inte språkkunskaper riktigt samma sak som att förstå vad det är man säger (eller för den delen tror sig förstå på ett annat srpråk). Hälsningar från semiologen
Just det!
Det är bra att stöta och blöta olika perspektiv!
Finns så klart inget hinder att göra både och heller, det är väl lite det som de skyddade ursprungsbeteckningarna ska bidra till. Sverige har legat lite efter där. Ska man exportera ska man göra det för kvalitetens skull så klart. Det är en stor skillnad på att köpa gårdsuppfödd fransk sprättkyckling för att den faktiskt har väldigt fin kvalitet, och thailändsk industrikyckling för att den är så extremt billig.
Alla länder kan visst ha uppfattningen att man bör köpa inhemskt för att stödja inhemskt produktion, och inget fel i det, men man ju göra det med olika utgångspunkter. Kan inte hålla med om att alla påstår att deras produkter är renast och finast. Vet inte hur det är nu, men framförallt i Ryssland och även i andra delar av Östeuropa har man ju också haft uppfattningen om att inhemska produkter är av låg kvalitet och fulla med gifter och drabbade av diverse matfusk – ibland på goda grunder, ibland på mindre goda grunder. I USA är ju problemet att det lokala köttet använder så mycket antibiotika och så hårdavlade djur att kvaliteten blir starkt lidande (för att inte tala om djurens situation). Har aldrig hört en amerikan argumentera för att man ska köpa amerikanskt för att det är rent och giftfritt, snarare tvärtom.
Det svenska jordbruket har också den stora fördelen att vi, till skillnad från exempelvis Spanien, har tjocka och fina jordar som klarar ett ganska intensivt jordbruk utan att utarmas totalt.
Min särbo är en hängiven fritidsodlare, bördig från en liten gård i Halland. Hon föder även upp kycklingar på fritidsbasis. Älskar hennes kycklinggrytor.
Är hennes fritidsgrej också av ondo sett för landet?
Vi har egna får, höns och grönsaksodlingar. Inget fel med det.
Endast Sverige Svensk mjölk har. Det där med nationell mat är en snuttefilt, jag har överlevt hyfsat många år i Asien där jag till och med åt med pinnar. Men för många är det en fråga om stolthet.
I övrigt har vi ju en enorm potential för vapen och gratis marknadsföring i Ukraina om vi bara vågar skicka från översta hyllan.
CV90, Gripen och framför allt kamouflage och sjukvårdsutrustning borde vi marknadsföra.
Och även satsa statliga pengar på drönare för en militär utmanare till DJI som dessutom är gjord för att bära vapen har framtiden för sig.
Sedan skall ju EU riva alla gamla hus eftersom de inte klarar dagens energinormer (så man kan nollställa historien i bästa talibanstil) så svenskt kunnande inom isolering har väl en marknad.
Alltså jag förstår logiken och kan till viss mån hålla med men varför måste du hoppa på Razzel, så dåligt var det inte…
Det var så bra så det var det jag kom ihåg.
Vill minnas att Uppdrag Singapore med Bruce Boxleitner var höjdpunkten i min ungdoms dagar. En sorgfri period när det enda man behövde bry sig om var den överhängande risken för ett globalt kärnvapenkrig, vänta ett tag…
Skål tammefaan! Nä vänta, det var ju Jakobs Stege. 😁
Jag går i polemik med bloggaren med avseende på jordgubbarna. Min erfarenhet är att jordgubbar är godare (=sötare) ju längre norrut man kommer. Detta efter anekdotiska stickprov i Nordnorge under 20 års tid runt juli/augusti, samt tidigare i norra Sverige.
Jag vet inte om det har att göra med den långa mognadstiden, eller att det krävs andra härdigare sorter. Detta jämfört med undertecknads residentort i SE4, samt att ha testat färska jordgubbar vid medelhavet i Italien, Frankrike och Spanien.
Men smaken är definitivt olika.
Solmognad är mycket viktigt för vissa grödor. Ex: jordgubbar och tomater. Björnbär. Många soltimmar = gott.
Det är sant. Det beror på kombinationen många soltimmar och låga temperaturer. Gäller mycket av framförallt bär men även frukt i svenskt klimat. Den svenska vinodlingen har också uppmärksammats för detta, det är en potentiellt fantastisk fördel om man på sikt kan börja odla bin allt längre upp i Sverige.
Du har troligen rätt vad gäller jordgubbarna. När det gäller grönsker är kvaliteten och smaken bättre ju längre norr upp de odlast under sommaren vilket beror på dagslängden. Nätter och mörker gör att grönsaker blir träigare, dagsljus och sol gör grönsaker mjällare.
Jag är på några punkter kritisk mot argumentet, samt några följdargument.
1) Tyvärr blir det spelteori i det här. En Tragedy of the Commons närmare bestämt. Även om det bästa vore om ingen favoriserade egna landet så blir det, eftersom de faktiskt gör det, rationellt att själv göra det. Ponera nu att alla köper globalt istället. Om så är fallet kan godtyckligt land, A, få en rejäl bonus genom att favorisera sig själv. Alla andra köper av A, men A köper inte av dem! När A sålunda sviker, så är det fortsatt lönsamt att unilateralt favorisera sig själv. Det slutar med att alla är protektionister. Såvida man inte har ett system som nullifierar vinsten av protektionism.
2) Man missar en del saker när man bara tittar på revenue. En sak är att skalekonomier genererar geografisk specialisering ju mer global marknaden är. Till exempel, i början av 1900-talet fanns det ett tjogtal tillverkare av båtmotorer i Västsverige. Idag finns det inte det ens i hela världen.
När marknaderna blir större blir lokala ekonomier alltså smalare och därmed mer känsliga för konjunktur.
Dessutom, en smal ekonomisk bas är en öken för innovation. De starka innovationsmiöjöerna växer i princip alltid fram ur industriella distrikt med en massa olika verksamheter som inte konkurrerar starkt inom distriktet och därför tjänar på att samarbeta. Där finns det en mängd olika kompetenser, intressen och idéer och nya konstellationer bildas lätt.
Det är mycket möjligt att intäkterna hade varit högre i ett tidigt skede om man jämnade detta med marken och satte upp en Amazon-lada över alltihop. Men det är en död miljö alltså. Den står och faller med en enda sak.
3) Vilket får mig till beredskap. LW argumenterar att intäkterna ökar med globala marknader och det ligger mycket i det. Vad man lätt glömmer bort är att allt det vars globala megafabrik inte råkar hamna i landet måste man importera. Man kan inte tillverka det och vet inte ens hur man gör.
Vissa industrier har så extrema skalfördelar att koncentrationen blir extrem. Det framkom vid något tillfälle till exempel att glesa viktiga antibiotika till 100% importeras från Kina.
Varför? För att det maximerar lönsamheten. Det är mest effektivt att låta Kina tillverka all den antibiotikan. Den blir dyrare för oss om vi gör den själva.
Alla kan dock förstå varför man kan räkna prispåslaget som ett riskpremium. Ingen vettig människa vill att Kinas kommunistparti kan strypa oss på antibiotika om vi inte applåderar när de inte Taiwan.
Vad gäller beredskap skulle vi stå med en shitload med pengar, men oändliga priser på en massa nödvändigt (dvs. vi kan inte tillverka det, eller köpa det – inte ens om vi bjuder oändligt högt pris).
Alltså, jag övertygas gärna om motsatsen, så är min åsikt att särskilt på vissa varor av strategiskt intresse så borde lokala marknader gynnas mer. På mycket annat kan man lika gärna ha frihandel dock.
Håller med och tycker nog att Cornu stack ut hakan med en åsikt men inte läser så ofta helt enkelt för att den innehåller för många fel.
Man kan ju till dina argument också tillägga att Sverige som land inte behöver en lika stor totalmarknad alla branscher inkluderat) för att försörja sin motsvarande mindre befolkning jämfört med t.ex. Frankrike.
Jag tror att Lars poäng är att vi är bättre på det vi gör bra och att italienarna är bättre på det de gör bra.
Det är ingen vits således att försöka konkurrera genom att göra bättre viner än italienarna och det är likaså ingen ide för italienarna att försöka göra bättre maskiner än vi.
Italienarna köper vår Komatsu och vi köper deras vin. Win – win
Allt det där stämmer, och vinet blir dyrare, sämre eller bäggedera om vi gör det här. Alltså köper vi det från Italien och de köper… vårt knäckebröd. Till exempel, och kul exempel tycker jag eftersom det inte bara är det enda klassiskt svenska man ser i italienska matbutiker, utan en av rätt få utländska saker man ser över huvud taget. Det är ett gott betyg med andra ord. Viner är ju ingen strategisk vara heller, och dessutom funkar det ju inte så att konkurrensen endast är på pris eller generell kvalitet där. Det finns oändligt utrymme för det som kallas monopolistisk konkurrens, vilket vill säga att man skapar en egen ny marknad där man har monopol eller i alla fall reducerad konkurrens.
Men som jag skrev ovan så finns det anledningar att acceptera en del fördyringar och kvalitetssänkningar för både innovationens och robusthetens skull. Allt är inte pengar, och det säger jag som liberalkonservativ, inte som socialist.
Som Henrik Jönsson brukar lägga upp det så är frågan om man är pro-business eller pro-market.
Det är en viktig skillnad, för om man är pro-business riskerar man att bli precis den rövare som vänstern gillar att peka ut som karaktäristisk för högern. Oreglerad frihandel skulle onekligen, vill jag säga, bli starkt pro-business. Bland annat slutar det med att gigantiska företag, som redan har ett strypgrepp på marknaden, får en massa skatterabatter och andra fördelar där de slår sig ned. Så berömmer sig regeringarna för hur väl de bäddar för en blomstrande ekonomi med en massa jobb.
Men men har inte det inom nationalekonomin? Typ komparativa fördelar?
Det är lite svårt att nå klimatmålen om alla har som målsättning att endast handla varor som kommer från utlandet…
Och ändå är det mesta vi handlar tillverkat i utlandet.
Utsläppen för produkter som fraktas en lång väg med båt är minimala, då en båt kan ta så extremt mycket last. De största utsläppen sker lokalt.
Ja, att åka 10 km till bonden för att handla lokalt istället för 1 km till affären torde vara vansinne miljömässigt.
+1
Men att åka 1 km till affären och köpa något som fraktats runt halva jorden när samma produkt kan fraktas några mil inom Sverige är definitivt vansinne det med.
Grejen är att en produkt kan färdas väldigt, väldigt långt innan den förbrukat samma mängd som när du tar moppen till butiken.
Även svenska produkter kan färdas “runt jorden” innan de når butiken.
Moppen kan vi ju lyfta ur ekvationen, eftersom den drar lika mycket oavsett om varan som köps färdats långt eller ej. Det är två skilda problem med separata lösningar.
Och att försvara att köp av varar som färdats långt med att det finns andra varor som också färdats långt, är ju bara tokerier. Då får vi ju se till att undvika de varorna, eller se till att de slutar färdas så långt.
Tror det kallas whataboutism.
Miljömässigt ska du skippa moppen och gå till din lokala butik.. Ja alla kan inte det, men många åker en bra bit för att spara in bensinpengarna på lite billigare mat på någon stormarkand.
Då kanske vi skulle satsa på att importera råvara, förädla denna och sedan exportera färdig mat?
Äntligen någon som lyfter klimataspekten! Bedrövligt att den kommer så lågt ner i listan. Självklart är det bättre för miljön att köpa något som producerats i närheten än som rest över halva jordklotet. Ekonomi är inte allt här i livet.
Nja, vems miljö pratar vi om? Det kan väl inte vara den kenyanska kaffebondens (ekonomiska) miljö?
Jag pratar om klimat, inte ekonomi, det var väl ändå rätt tydligt? Och just kaffe lämpar sig kanske inte för lokal produktion, så kaffebonden i Kenya kan nog fortsätta få betalt.
Min granne är Arlabonde. Om jag köper Arlamjölk i byaffären, så har den rest längre än om jag köper Wapnömjölk från Halmstad eller mjölk från Filipstads mejeri.
Om jag åker till grannbyn och köper kött av bonden där, så kommer resan på 1+1 mil att förbruka mer än alla miljövinster av att köpa det som producerats lokalt.
Jag skulle kalla det anekdotiskt och inte ett bevis på att det är klimatsmart att undvika lokalproducerat. Dessutom gör två fel inte ett rätt. Problemet vi behöver lösa är att det du nämner förekommer, dvs varor färdas långt för att behandlas centralt och sedan åker tillbaka för att säljas lokalt.
Framförallt, varför åker man 1 mil till grannbyn bara för att köpa kött? Köttet köper man när man ändå hade vägarna förbi, så blir miljökostnaden 0. Låt opportunismen bestämma middagen. Vi måste bli bättre på att anpassa våra vanor och krav efter miljön istället för tvärtom.
Men jag vet att jag är en katt bland hermelinerna som 50-årig vit man med de åsikterna 😉
Ja verkligen inte självklart att lokalt är bättre för miljön. Om man bor nära kusten kan det säkert många gånger vara bättre att saker åker båt långt. En lastbilstranport i sverige kan bli en bra bit. Att göra riktiga analsyer av miljöpåverkan är inte alltid enkelt eller intuitivt. Men vi kan nog sluta oss till att flygfrakt nästan aldrig kan vara ett bra miljöval, men i övrigt beror det som så ofta på en massa parametrar.
Vadå miljövinster?? CO2??
Var religiös du!!
Varför är det så viktigt att konkurrera och nå större marknader? Känns som att det där med evig tillväxt börjar bli passé. Världen är ju trots allt ändlig, precis som bären i skogen som småföretagen kokar hantverkssylt på. Man kan ju faktiskt leva gott på ganska lite.
Ju större marknad, desto fler med stora plånböcker når man och desto mer kan man ta betalt. Titta bara på lufttorkad skinka från Medelhavet och vad de kan ta betalt för en rätt simpel produkt.
Fast många tycker den är godare än coops blåvita kokta skinka… det är väl därför parmaskinkan säljer, eller?
VSB.
Just matproduktionen och vad där hör till anser jag bör vara lokal av rent säkerhetspolitiska orsaker. Resiliens och självförsörjningsgrad är viktigt. Inte bara för oss, utan för alla länder.
Merkantilism gör dock alla till förlorare i längden jämfört med frihandel, men det finns lågt hängande frukter inom andra områden som inte är lika farliga. Stockholms handelskammare gjorde en jämförelse för några år sedan mellan EU, USA och Kina och de olika formerna av stöd och inom vilka branscher de förekom. Tänk fordon och vem som betalar för Teslas fabriker samt vilka skattelättnader de får i en delstat i USA… inte superintressant länk, men visar ändå lite på vad man gemensamt bör komma överens om att motverka och vilka frihandelsorganisationer man diskuterar det inom…
https://www.kommerskollegium.se/globalassets/publikationer/rapporter/2020/the-use-of-industrial-subsidies-by-major-economies.pdf
Min pappa född 29 var åt det merkantila hållet, ok han genomlevde 30 tals eländet o WW2 så man får ha en viss förståelse. Men han blev som en hönsröv i mungiporna när jag förklarade för honom att en Svensk Volvo från Hisingen bestod av delar från 40 länder.
Haha
Hönsröv i mungiporna…
Bra!
Två tv-kanaler? Luxury som gubbarna i Monty Python sa.
På min tid var det olika sändningar i Göteborg och Stockholm. Andy Pandy sågs på den TV pappa byggde själv av delar han köpt från England. Svartvit givetvis.
Milda makter! Här har mänskligheten haft fel i tusentals år! Ätit närodlat alltså. Säger/skriver bloggaren. (För det mesta, utom de senaste årtionden, så var det också ekologisk mat men det visste man inte.)
Skepp, tåg och lastbilar. Moderna påfund.
Amerikas urinvånare hade inte uppfunnit hjulet. Släpbåren.
Men de kunde väva, odla majs i olika färger och bygga grottstäder.
Har ingen koll på ekonomin när det gäller jordbruk och bidrag osv. Men allmänt tycker jag att större variation och småskalig produktion borde uppmuntras. Tänk många preppers som odlar en del, och skjuter vildsvin.
Även småskaligt fiske för dom som bor vid kusten, istället för stora industritrålare som dammsuger allt och utrotar bestånden. Det senare borde förbjudas.
Klart man ska köpa Svenskt om det passar.
Var är miljötänket i resonemanget? Långtradare kors och tvärs genom Europa för en bättre ekonomi? Närodlat måste väl ändå löna sig? Sedan inbillar jag mig att Volvo Torslanda har högre miljökrav på sig än många av de tillverkarna som skeppar sina bilar över världshaven. Men jag förutsätter att du har förväntat dig den här kommentaren och har laddat med motargument. Annars skulle det vara olikt dig när du sticker ut hakan som du gör.
Tack! Och om det inte lönar sig att undvika långa transporter så får man ändra systemet så att det lönar sig. Ekonomin måste anpassa sig efter miljön, för miljön kommer inte anpassa sig efter ekonomin.
Jag tycker denna artikel sätter fingret på något som jag länge tyckt är märkligt.
Dvs, de nationalistiska dragen av vem man ska handla av.
Jag som skåning har antagligen fler kompisar från Danmark än från Norrland. Eller hur? Men grisköttet jag äter ska komma från “Sverige” och inte “Danmark”.
Men faktum är att jag föredrar egentligen parmaskinka. Då ska jag väl köpa det istället?
Frågan är väl eg, vem producerar bäst kvalité och vem är inte min fiende?
Oavsett land, EU osv men naturligtvis kommer hållbarhet in.
Med hållbarhet anspelar jag på helt absurda som när:
Fisk fiskas i Norge.
Skickas till Thailand för att filéas
Vidare till Kina för att paneras.
Tillbaka till nåt östeuropeiskt land för paketering och sen kommer fiskpinnarna färdiga till svenska matbutiker.
Räkor trålas i Skagerrak, skickas till Thailand (Vietnam, Indonesien) för att rensas och skeppas sen tillbaka för att packas i burk.
Jag har slutat käka Quattro Stagioni.
Här köps prima färska (och frysta) räkor från närområdet, inte Grönland.
Jag håller helt med LW. Det här med lokalproducerat är trams. Givetvis också det som är svenskt, producerat 100 mil från där jag bor. Precis som att svenskt är bättre än vad som är producerat 30 mil från mig i Danmark.
Däremot så kan man vilja stöda sin egen byggd av någon anledning. Kanske har man någon koppling dit och tycker det är bra om det ger jobb och skatteintäkter. Inte för att jag gör det särskilt ofta, men det finns andra som har den åsikten.
Det skulle dock ge extremt mycket mer om den lokala gården kan exportera till hela EU och ta betalt för bra mat.
Jag kom att tänka på färska champinjoner. Det är exakt samma produkt om du köper en svensk champinjon eller en från Litauen/Polen. Smakskillnad? Noll.
Det kan ju variera lite, men gillar man salmonella-ägg och antibiotika-grisar så funkar säkert Danmark bra som leverantör.
Jag raljerar lite, för jag har inte koll på fläsk och ägg i Danmark just nu, men det har absolut varit problematiskt.
Det viktiga är att man själv sätter sig in i vilka önskemål man vill ha på djurhållning, smittorisker och gifter/antibiotika i den mat man äter och sedan letar upp vilka produkter som motsvarar önskemålen.
Rätt jobbigt och tyvärr struntar nog många i detta.
Även om man äter ett löskokt ägg så är salmonellabakterierna döda när ägget är klart. Således ingen skillnad om det fanns eller inte fanns sådana bakterier från början. Frågan är varför man över huvud taget ska bry sig om det? Propaganda från svenska äggproducenter?
Danmark använder mer antibiotika än vad Sverige gör, men DK är mycket bättre än övriga länder.
Gemene man som äter på restaurang äter inte kött från Sverige eller Danmark. Det kanske är där man borde sätta in stöten?
Tvivlar instinktivt på att du har rätt.
Äggula koagulerar väl kring 40C eller lite under.
Salmonella överlever sannolikt detta under någon minuts exponering, dvs om gulan är lös.
Förra seklet ryktades det att den där billiga oxfilén som ungdomarna gärna åt på studenthaken egentligen kom från åsna. Lär ha varit mört och gott. Senare var det väl häst i kåldolmarna eller så.
Rimlig ursprungskontroll är rimlig. Österrike hade sin skandal kring glykol i vitvin, Tunisien (?) kring renad smörjolja såld som matolja. Lätt att hemfalla åt chauvinism och svärjeri då. Som en serbisk bilmeck sa till dottern: Ja du vet, araaaber!
Av flera skäl köper jag aldrig brasilianskt kött. (Försöker; burgare är ju anonyma.)
Glykol i vinet var väl bra för uteliggare? Då frös dom i a f inte ihjäl i vinterkylan.
konsument upplysning från livsmedelsverket “Salmonella dör inom några sekunder vid 65 °C. Då börjar även äggulan bli trögflytande och krämig. En äggula som är fast, krämig men inte rinnig har med god marginal upphettats tillräckligt för att avdöda salmonella. Detta gäller både stekt och kokt ägg.” Så ja kanske inte riktigt löskokta då, men mina ideal kokta ägg verkar klara sig.
Sanningen är att det är komplicerat. Även om man bestämmer man sig att optimera enbart en målvariabel (för att slippa flervariabelsoptimering vilket är ännu mer komplicerat pga. Paretooptimalitet etc.).
I dag vill vi ju ffa. reducera totala utsläpp om vi ska hålla det enkelt. Då måste transportutsläpp från produktion vägas mot transportutsläpp för insatsvaror till produktion, samt utsläpp från själva produktionen. Tyvärr alldeles för komplicerat för att jag ska kunna göra det som privatperson i de flesta fall.
Haha. Lagom provocerande och jag håller med till stor del.
Om Kenneth utanför Skara eller Jean utanför Bordeaux tillverkar min mjöl skiter jag högaktningsfullt i. Att vi skulle behöva vara självförsörjande i händelse av krig är en kvarleva från flera decennier sedan när totalförsvaret försökte stänga igen varenda hål i planeringen.
Jag jobbar själv hos en av de stora aktörerna inom äggindustrin. Och ett ägg är ett ägg är ett ägg. Absolut kan vissa smaka bättre än andra, men ett kravägg smakar inte per automatik bättre än ett från frigående höns inomhus. Till exempel.
Det vi svenskar i någon mån borde kunna använda som säljargument är MÖJLIGEN moralfrågor, men en enskild höna har det inte mycket bättre om hon lever fritt i ett stall jämfört med en som sitter i bur. Det kan till och med vara tvärtom. Om sen ägget är polskt eller svenskt är inget man kommer märka på smaken som är densamma oavsett om det står Lantägg, Kronägg, ICA eller Lidl på asken.
“Men grannens ägg som han föder upp själv är så goda” – ja, så kan det vara. Kravägg, där hönsen får chansen att käka mask och skalbaggar i alla fall halva året, tenderar enligt min _personliga_ åsikt att ha en något angenämare smak. Så jag kan tänka mig att “hemmagjorda” ägg som kokas kan smaka godare än de du köper i affären. Fast bakar du en kaka eller steker en omelett kommer du inte smaka någon skillnad. Att köra för att köpa ägg hos nån lokal bonde är antagligen också dumt. Äggen blir inte bättre för att du köper dem på landet. Resten kommer att finnas på ICA några dagar senare.
Just krav (förlåt, KRAV ska det skrivas annars får man avvikelser vid deras hutlöst svindyra inspektioner) är en historia i sig. Undvik skiten är mitt tips. De enda som tjänar på KRAV är själva organisationen KRAV och de som jobbar där. Konsumenten blir blåst och nettomiljöförstöringen ökar sannolikt.
Vet egentligen inte vad jag ville med det här inlägget. Vill någon veta mer om äggbranschen så finns jag här 😛
Och varför kostar torkat renkött mer än dubbelt så mkt som oxfile från Brasilien ??
Därför att renköttet är delvis finansierat via din o min skattesedel.
Hur mycket bidrag får samerna för att producera renkött?
Därför att rennäringen är så extremt ineffektiv. Trots att de får extrema bidrag av staten så är köttet så dyrt.
Hur mycket bidrag får samerna för att producera renkött?
De som har renar får flera bidrag. Ett av bidragen är ett prisstöd, se här: https://www.sametinget.se/prisstod
De får också bidrag för de renar som blir överkörda av bilar, tåg och blir tagna av rovdjur.
Rennäringen, så som den fungerar i dagsläget, skulle inte fungera i en normal marknadsekonomi.
Du anar inte hur dyrt renkött från Brasilien skulle vara? 😉
Point. 🤣
Det låga priset beror på att man struntar fullständigt i miljön i den brasilianska köttindustrin, så ett mycket dyrt pris kommer betalas i slutändan av alla. Däremot köper man lokalproducerat svenskt kött så kan man vara säker på att det är hållbart.
https://www.dw.com/en/brazil-struggles-to-protect-amazon-as-beef-demand-booms/a-65351447
För att renar vallas med helikoptrar och fyrhjulingar ibland.
Hur stor marknaden “behöver” vara beror väl på hur stora företagen “behöver” vara för att kunna vara lönsamma nog för överlevnad. För att försörja sig själv och sin familj borde det inte krävas att man ska ut på globala marknaden, nödvändigtvis. Steget att starta nytt företag från grunden blir oerhört stort om du måste ut globalt innan du kan plocka ut någon förtjänst. Numera är det ju formliga jättar, som genom uppköp av varandra styr världen. Känns minst sagt “sådär”… Läkemedelsbranschen och matjättarna är några exempel. Läkemedelsbranschen är nog värst, och hur bra fungerar den egentligen? Litet gruskorn i någon kugge längs vägen och läkemedlet är restat på obestämd tid. Eller, marknaden i detta land är på grund av valutan inte lönsamt nog att sälja läkemedlet i, så det skiter vi i.
Det blir en sårbarhet på grund av storskaligheten. En äggproducent i Sverige får in salmonella. Denne producent skickar normal ut 1,2 miljoner ägg om dagen. Detta leder snabbt till äggbrist, föga förvånande. Vad händer när det i stället är ett smittsamt virus, som drabbar fler “jättar”..?
Eller vårt bränslebehov. Slår det stop i bränslemaskineriet kan vi glömma att kunna producera kalorier för några 85 %. Hur ser beredskapen på bränsle ut?
Sveriges självförsörjningsgrad av livsmedel är ca 50 % och inte ca 85 %! Se https://www.lrf.se/las-mer/forsorjningsgrad/
Köp svenskt måste, av logiska skäl, kompletteras med Sälj inte till utlandet. Hur sitter den kostymen?
Det finns dock undantag, få länder har salmonellafria ägg.
Dock borde de exporteras med hologramsigill och tredubbla priser till barer för att blanda drinkar.
Jag minns en svensk kock som lyckades sprida salmonella i Danmark för att han tillverkade bea på svenskt vis med danska salmonellaägg.
Där vart han allt dragon vid bearnäsan!
ALLA BORDE ALLTID TÄNKA PÅ ATT KÖPA ALLT FRÅN EU.
Det kanske känns dyrt ibland och även krångligt, men det skulle säkert löna sig i längden att behålla och öka tillverkning och produktion inom EU. Samtidigt som du får en vara ger du även pengar till producenten och diverse mellanhänder. Ligger producenten inom EU borde det gynna oss alla att pengarna stannar inom EU.
Till saken hör att jag har mycket få högskolepoäng i ekonomi, så jag kan absolut ha fel…
Någon med många högskolepoäng i ekonomi får gärna förklara vari mitt feltänk ligger.
Jag tror du är nästan inne på samma sak som jag fast jag tycker inte det handlar om EU utan “våra allierade”. Dit hör ju USA också…
Men de bör skärpa sitt regelverk för vad som får kallas mat. För mycket fusk jämfört med EU.
Sverige är avlångt och mitt lokala Västerbotten står för 4% av Sveriges totala åker/betesmark varav ⅔ är vall, dvs foder åt mjölkkor. Om rapsoljan sen kommer från Skåne 1200 km, eller Tyskland 1500 km bort är egalt. Om jag nödvändigtvis ska köpa idisslares mjölkprodukter så gör jag det lokalt däremot. Har åkermark i tre väderstreck och vill gärna att så förblir.
4% och krympande.
“Våren 2024. Halvsvultna ryska förband instängda på Krym försöker desperat trotsa sina egna spärrförband och genomföra en panikartad evakuering av halvön.”
https://youtu.be/8yOBCGwMpeo?si=1pyiPrjc6rDpInYM
Eller det är i alla fall hur jag föreställer mig framtiden.
Det är inte så säkert var saker produceras är ett hinder för små producenter.
Självklart är det bättre att odla citrusfrukter kring medelhavet än vad det är här.
Det kanske snarare är handelsbegränsningar som att tillåta exempelvis gårdsförsäljning av livsmedel och alkohol.
Det kanske är livsmedelsverk, diverse miljömyndigheter, länsstyrelser och skattepolitik som är de största hindren för småskalig företagsamhet och med det en mer levande landsbygd.
Min uppväxt finansierades helt av LRF så jag är triggered!
Ett tillägg.
Vi hade en betydligt större frihandel fram till första världskriget.
Det de föll på här var att matpriserna stack iväg rejält eftersom efterfrågan på livsmedel ökade bland de stridande länderna.
Bönder och så kallade brödbaroner fick helt enkelt bättre betalt ifall de exporterade.
Det uppstod flera matkravaller här i landet.
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Hunger-_och_milit%C3%A4rdemonstrationerna_1917
Efter kriget började flera länder trixa med sina valutors värde.
Före första världskriget hade de flesta länderna guldmyntfot.
Per automatik var det fram tills dess ganska stabila växelkurser mellan olika länder.
Efter VK1 uppstod en tävlan mot botten för flera valutor.
Mest känt är onekligen Tysklands hyperinflation.
Det kan ju vara lite surt att exportera till ett annat valutaområde när växelkurserna är lite skakiga.
Detta kan vara bra att tänka på.
Självklart bör man köpa lokalproducerat när det gäller saker som vete potatis morot äpple kött osv som går bra att producera i Sverige. Det ger mängder med fördelar såsom sysselsättning, beredskap, minskade transporter, lokala skatteintäkter, social gemenskap etc etc.
Det man inte bör köpa är givetvis saker som är ineffektivt att producera i Sverige. Exempelvis bananer, choklad, vindruvor etc. Då detta antagligen kräver mycket energi att odla i växthus på våra breddgrader.
Oftast löser det sig automatiskt om man handlar med plånboken vilket som är mest resurseffektiva men jag misstänker att det inte gäller tex kött.
Det finns ett litet krux här. När jag äter min särbos odlade grönsaker eller äter från Fram i Götet, smakar det fn så mycket bättre.
Klart vi ska köpa svenskt OCH exportera. Sverige exporterar ju redan och det går… sådär. Om alla ska köpa av varandra blir det bara massa onödiga transporter. När det sedan kärvar till sig så tar de stora EU-ekonomierna beslut om att inte tillåta export med hänvisning till nationell säkerhet eller nåt.
Vårt land blir rikt av att vi producerar och förädlar produkter i vårt land.
Vapen tycker jag vi ska köpa av neutrala länder, typ Schweiz. (Nej det tycker jag inte)
LW
“Tillägg: “Men självförsörjningsgraden då?” dyker alltid upp när man pratar om svenskt jordbruk, som om Sverige skulle utsättas för en blockad ala andra världskriget i morgon. Verkligheten är att vi är runt 85% självförsörjande och exporterar stora mängder kalorier,”
–
Faktafel: Sveriges självförsörjningsgrad av livsmedel är ca 50 % och inte ca 85 %!
Du har fel.
Ca 50 % är siffran för hur det ser ut i vanliga fall med självförsörjningen, men kanske att din egen siffra 85 % stämmer om det skulle bli krig och alla gränser skulle stängas.
85% gäller om man tvingas anpassa sig och äta det som finns lokalt tex korngröt kan bli en grej.
https://www.lrf.se/las-mer/forsorjningsgrad/
Det märkliga är att när bonden får bättre betalt för export så brukar politiker vilja påverka marknaden med regleringar, frihandel är bara intressant vid överskott och låga priser
Antar att det här får räknas som veckans fredagsmys?
Roligaste på länge.
Skitkul!
Självklart lokalproducerat. Klassiskt argumentationsgrepp att presentera ett faktum som sanning när sakförhållande inte alls är så, det är ju nästan som du vore politiker?
Tack för ett bra inlägg. Det är viktigt att emellanåt diskutera obekväma sanningar. Globalisering och handel över gränserna expanderar företagandet tack vare teknologiska framsteg och socioekonomisk, politisk och miljömässig utveckling. Det stärker konkurrenskraften och sänker kostnader. Detta samband existerar såklart även för jordbruket och bönder. Faktum är att man borde kalla det ’elitistiskt’ eller värre att tvinga folk att köpa dyrare och sämre inhemska varor. Vi kan se exempel på detta i realtid från Ryssland eller Nordkorea och dess beroende av inhemsk produktion, vilket påverkar ekonomin mycket negativt och gör befolkningen väldigt mycket fattigare.
Svenska äpplen, finns det något godare? Ibland testar jag något royal gala från sydtirolen och det smakar vedervärdigt. Svensk havre, riktigt bra råvara! Svensk lantbruk har i regel lågt användande av antibiotika. Sen en annan sak – en rent estetisk fråga som jag värderar högt – det är att utan svenskt jordbruk blir vårt land betydligt mer skogbevuxet. Det blir så trist. Det var några skäl. Det finns fler. Däremot håller jag med om att Sverige behöver bli smartare och mer effektiva när det gäller att bygga varumärken som inte är kopplade till ett företag om ni förstår vad jag menar. Jag blir saligt trött på alla som inbillar sig att något är automatiskt gott bara för att det står Made in Italy på det. Dessutom tror dessa personer att man ska bli imponerad av att de äter nån torkad köttbit eller durumvete från just Italien eller Spanien eller vad det nu är för fix idé dom har. Så nu är det slut på ranten.
Så klart de svenska är godast, men gillar man E 901-904 så är importerade att föredra, dessutom utländska produkter innehåller tre gånger oftare rester av bekämpningsmedel än inhemska produkter. Vi gillar dessutom att slänga pengar på importerade äpplen och slänga vår egna på komposten. Konsumentorganisationen Äkta vara har nyligen gjort en uppskattning som landar på att bara ett av tio äpplen äts, 90 procent blir alltså inte tillvaratag. Likadant med bär, det uppskattas att 95 % av blåbär och lingon inte lockas
https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/miljo/miljosmarta-matval2/gronsaker-baljvaxter-frukt
Nu slängs nog de flesta då de är fallfrukt i folks trädgårdar. Har man ett äppelträd plockar man nog det mesta för att äta eller göra paj etc.
Lingon och blåbär är dessutom så finurliga att dom växer uteslutande vilt, så att påstå att det skulle vara något slags slöseri att dom inte plockas låter som Mp-propaganda…
För övrigt: 100% av månen förblir oäten. Hemskt.
Mycket ost som går förlorat där. Men det är väl inte fel att äta det som finns gratis mot en liten fysiskt motprestation.
Finska sämskskinn, det sämska som finsk.
Husqvarna är även ett exempel på en kunglig hovleverantör. Man måste vara ett “svenskt” företag för att bli det. Anser bloggaren att begreppet också ska förbjudas?
Svårt att se poängen med att köpa kött från en ko som slaktats på andra sidan Europa när jag kan göra det från en gård nån mil bort. Men så vill jag också ut ur EU. Njae, alla länder borde säkerställa inhemsk matproduktion och stödja sina egna bönder, det innebär inte att man inte kan importera italiensk Parma osv. Finns ju en marknad av en anledning. Italienarna kanske vill köpa renkött?
Om det inte slaktats på själva gården kan det vara kortare transporter med kött från Irland.
Jag blir bara förbannad när jag läser bloggarens resonemang!
Resonemangen har redan redovivisats ovan.
Som investerare i hållbar mat och alternativa proteiner kanske jag kan ha en lite unik infallsvinkel.
Med det sagt äter jag helst kött och fisk som fötts upp eller fiskats av någon jag känner
I ett idealeuropa håller jag med om LW att samma regler gäller för alla medlemsländer, vilket principiellt stämmer. Är det i praktiken så att Sverige väljer att vara bror duktig, bäst i klassen och därmed konkurrera ut sig själv i de flesta kategorier. När det kommer till traditionellt jordbruk.
Så vad finns på min radar. Det är lite olika kategorier.
1. Proteiner.
1.1 Svampodlade proteiner.
Extremt snabb uppskalning. (Veckor)
Mycket snabb tillväxt utan behov ljus eller miljöpartister.
1.2 insekter.
Snabb uppskalning (månader)
Inte riktigt olika snabbodlade proteiner, men ger ett animaliskt protein som tas upp till 100% i tunntarmen (som alla andra animaliska protein)
1.2.1 spillning och ömsade skal från insekter ger ett potent ekologiskt gödningsmedel för tomater och jordgubbar.
1.3 Fiskodling
Tror det är självförklarande.
2. Antibiotikaresistens.
Protein pharmaceuticals från Polen. Använder bakteriophager. Dvs virus som äter bakterier istället för antibiotika. Har produkter inom fågel fisk och fläsk.
3. Alger.
Nordic Seafarm är nytt för mig, men verkar spännande.
Ok. Det finns en hel del annat speciellt inom precisionsjäsning som inte är så stort i Sverige. Att tala om för de som är nyfikna.
Ok känns lite ostrukturerat, men det får det vara.
Jag håller med dig fullständigt! Protektionismen är ett försök till att blända av våra inhemska kostnader. Många bönder är delägare/aktieägare i skogsbolag, sågar, mejerier, slakterier, bagerier och andra producenter, så deras inkomster kommer väl även via intäkter från utdelningar och annat. De kan också avsätta styrelser som inte vill höja priset “på mjölken/köttet till bonden”, men då kanske intäkterna från utdelningarna minskar. Självklart så är detta en åsikt och inget faktabaserat, ännu. Men något fel i systemen är det när man ser och hör hur otroligt bra vi är, samtidigt som vi får larmrapporter om felaktigheter i produktionssystemen av mat. Det är lite av detta som när man tittar sig i spegeln och ska ut och ragga! Jag är snyggas och bäst! Fast omgivningen ser dina brister!
Alger är stort i andra länder.. Japan comes to mind..
Avslutar med att SE är ett minoritetsspråk, kommer inte att köpa romaner då det är emot EU-klassning.
Hej då LW, hade du skrivit på ett annat språk kunde jag köpt dig.. nu är det en lokal dialekt, bye bye!
Du köper ju inte mina böcker ändå och behärskar ju ändå inte svenska. Du använder både engelska bye bye och två punkter.
Mängden skriv- och språkfel du presterar per kommentar är episkt.
Skojar du eller är du bara hög på uppmärksamhet från bokmässan?
På vilket sätt gynnas svenska bönder eller svensk ekonomi av att jag slutar betala överpris för svenskt kött från djur som haft det relativt bra och istället köper billigt kött från Brasilien? Vilka ekonomiska teorier grundar du ditt resonemang på?
Svenska bönder och svensk ekonomi gynnas inte alls av ditt köp av kött från Brasilien, men däremot göder det LW:s märkliga teorier i detta blogginlägg.
Att provocera är ju ett känt trick för att få klick.
😉
Tror att du slår huvudet på spiken där..
Och dessutom är inte Sveriges självförsörjningsgrad av livsmedel ca 85 %, utan ca 50 % och detta är en rejäl skillnad! Se https://www.lrf.se/las-mer/forsorjningsgrad/
‘Vår egen produktion av exempelvis spannmål, sockerbetor, morötter och ägg är godtagbar. Men för att klara behovet av frukt, grönsaker, ost och i stort sett allt kött är vi starkt beroende av import.”
Min egna hypotes är att vi äter andra saker nu än på 80-talet. T.ex har köttkonsumtionen gått upp från ca 50 kg per person på 60-talet till ca 85 kg per person nu.
Om det blir krig eller annat så kan vi äta som på 60-talet och då är försörjningen ok.
John2022 kan inte skilja på vad vi betalar och kalorier. Jag pratar om överlevnad och det är kalorier, inte pengar på kontot. Anpassar vi kosten är vi i princip självförsörjande (om vi slutar slänga 10% av maten som vi gör idag).
Han stirrar på LRF:s siffror på vad vi betalar. Kaffe, vin, lufttorkad skinka är dyrt. Men inte något som krävs för överlevnad.
Lycka till göra Sverige självförsörjande på vin och exotiska frukter säger jag. Och färska tomater och färska jordgubbar vintertid. Lycka till.
Glömde länken https://statistik.sjv.se/PXWeb/pxweb/sv/Jordbruksverkets%20statistikdatabas/Jordbruksverkets%20statistikdatabas__Konsumtion%20av%20livsmedel/JO1301K2.px/table/tableViewLayout1/?rxid=5adf4929-f548-4f27-9bc9-78e127837625
För gemeneman tror jag att lokalproducerat, svenskt osv. Överhuvudtaget inte sätts i ett national-, makroekonomiskt perspektiv. Inte heller nationalism.
Det handlar om något annat.
Det är förstås direkt skadligt för 11 miljoner svenskar när 68 miljoner fransmän bara köper franskt och 84 miljoner tyskar köper tyskt. Det vore mycket bättre om fransmännen köper svenskt, tyskarna köper svenskt och Sverige köper tyskt och franskt.”
Vilket de inte gör, har aldrig gjort och kommer inte att göra. Önsketänkande! Sen är det många faktorer att ta hänsyn till. Men huvudpoängen är väl att köpa det från varje land som det landet är bäst på. Samt givetvis undvika made in china osv.
Vi behöver likt förbaskat större lokal produktion förmågs av 15 o en halvor o trotyl med mera
Inte är det något hållbart jordbruk någon kan vara stolt över. Då vet man inte hur konstgödning produceras. Ej häller de konsekvenser detta skräp medför. Fossila växthusgaser försvinner ju som bekant aldrig. Inte mycket positivt med besprutning häller.
Finns inget kommersiellt odlat som innehåller bråkdelar av vitaminerna och mineraler VS just animalier från uteslutande fodring av gräs, klöver och ört. Gräs, klöver och ört växer av sol och regn helt i samklang med naturen. Att leva i förnekelse och tro att odlade näringsfattiga vegetabilier i konstgödning och besprutning är miljövänligt. Eller de drivor av döda djur detta sk. Jordbruket åsamkar. Mikrolivet, insekter/polinerare, fåglar ja hela näringskedjan drabbas av detta vansinniga kemi jordbruk. Hotar grundvatten. Alltid smartare ha ko på bete än att odla spannmål nämnligen. Gräsbete ger upp till 750 kg nötkött per hektar, med en del vinteerensilage. Storindustriodling med konstgödning, bekämpningsmedel etc etc ger upp 10 000 kg vete per hektar. Det blir 150 kg animaliskt protein mot 850/5=170 kg vegetabiliskt (biotillgänglighet 1/5). Gräsbetet är rena hälsokuren för miljö och hälsa, medan veteodlingen är rena katastrofen. Betet kan även ge en del mjölk, samt läder. Och betesmarken är naturskön. Vilken matproduktion är vettigast av dessa? Vår art är varken genetiskt anpassade för en fröbaserad kost, eller kan tillgodogöra oss vegetabiliskt protein på adekvat vis.
Alla andra arter lever sina liv för att upprätthålla ett fungerande ekosystem. Det kan inte Homosapiens skryta med precis.
Är inte det den vanliga svenska åsikten? Att vi ska vara storsinta och satsa på andra länder, medan de andra länderna (som slutat vara naiva) väljer att satsa på sig själva. Vi vinner inget på det. Det här kan vara en av orsakerna till att vi tappat de senaste åren. Sverige är litet, men inte SÅ litet att vi inte tjänar något på att gynna våra egna produkter och våra egna medborgare. En viss protektionism ägnar sig alla länder åt.
Bloggaren går från klarhet till klarhet när det gäller Ukraina men här blir det en rejäl tankevurpa. Vi är usla på att marknadsföra vår livsmedelsprodukter utomlands. Vi har bättre djurvälfärd, mindre antibiotika-användning samt lägre klimatavtryck. Dock väldigt svårt att sälja det till tex Fransmän som är sjukt nationalistiska. Fördelarna med vår livsmedelsproduktion gör den också, tillsammans med vårt kärva klimat mycket dyrare. Dyrt att bygga stall som tål vinterkyla samt konservera gräs så att tex korna har något att äta de 180 dagar som gräset inte växer något vidare, jämfört att låta djuren gå ute året runt och beta.
Bloggaren har ju inte själv svaret på: “Exakt hur svenska varor ska lanseras och marknadsföras utomlands lämnar jag som en övning till de som kan sådant.” Och det har ingen annan heller. Av precis de skäl som Bloggaren nämner nämligen nationalism så är uppgiften i princip omöjlig. Köpvanor är svåra att ändra och kan ta generationer.
Samma tankevurpa gjorde våra politiker när man förhandlade kring jordbruket inför EU-inträdet. Vår mat är ju så bra, vi kommer att kunna exportera överskottet med god förtjänst till andra länder. Det blev inte så och stora delar av vår produktion har slagits ut.
Vi kan överleva på havregrynsgröt och bröd & potatis vid en krissituation förutsatt att vi kan få fram bränsle och mindre mängder handelsgödsel samt växtskyddsmedel. Vad få tänker på är att vår livsmedelsproduktion är ytterst centraliserad med få stora anläggningar och aktörer. Ett fåtal kryssningsmissiler slår ut vår förmåga till livsmedelsförädling. Speciellt av den anledningen så måste ni fortsätta att handla av lokala livsmedelsproducenter.
Hur många kvarnar finns i Sverige, inte många… Havreförädlingsindustrier…ännu färre. Gynna era lokala producenter så att de kan växa och försörja er med mat när det är brist på drivmedel och industrikvarnen är bombad eller motorvägsbron i Södertälje sprängd…
MR_PYRO
“Gynna era lokala producenter så att de kan växa och försörja er med mat när det är brist på drivmedel och industrikvarnen är bombad eller motorvägsbron i Södertälje sprängd…”
–
Försök få LW att fatta detta som hävdar precis tvärtom när han skriver att “Sverige borde istället aktivt arbeta mot att köpa lokalproducerat och kanske rent av arbeta mot ursprungsmärkning inom EU, för att kunna nå en större marknad” och “Så vi kan sluta med köp svenskt eller köp lokaproducerat och lägga de pengarna på massiv marknadsföring utomlands istället”.
Mitt förslag är istället att Sverige försöker öka självförsörjningsgraden, så att det kan bli långsiktigt hållbart med mat som folk vill ha istället för att man ska tvingas till att äta ensidigt och av sådant man egentligen inte vill ha.
Appropå Brasilien och köttet därifrån.
Vet någon här vad naturkött är?
Det är kött från kreatur som har betat på icke kemikalibehandlade jordar.
Brasilien klarar av det. Och sannolikt även Argentina. Och måhända nåt mer land.
Sverige producerar inte något klassat naturkött mig veterligen.
Sök på naturbeteskött, och ja det finns svenskt sådant.
“Naturbeteskött är ett certifierat kött producerat på svenska naturbetesmarker och som följer de kriterier som Naturbetesköttsföreningen ställt upp inom Svenskt Sigills kvalitetssäkring IP Sigill.”
https://www.naturbete.se/vad-ar-naturbeteskott
Sveriges problem är inte att vi propagerar för lokalproducerat, det enda vi producerar mer av än vad vi konsumerar är spannmål.
Det som begränsar vår produktion är dålig lönsamhet, det som just nu går skapligt är fjäderfä och ägg.
Men vi kommer aldrig att kunna konkurrera med länder som Ukraina.
Där finns bördigare jord, lägre skatter och löner samt inga djurskydds regler.
Regler som gäller alla som konkurrerar inom samma marknad är bra, om man följer reglerna. För mig låter det som kortsiktigt tänkande om man tillåter extra antibiotika för djurtillväxt, med långsiktig risk för antibiotikarestistense. Det är som att förnya sin skog med ren granskog, och hoppas att granbarkborren har dött ut som art…Kortsiktig ekonomi väger tyngst?
Om EU är en frihandelsunion så borde liknande spelregler gälla i alla länder. Finns det minimumregeler inmo jordbruket som våra politiker väljer att sockra med extra krav, är de dem som borde ställas till svars för problem inom lönsamheten i sektorn. Är Sverige en fisförnäm EU-medlemsstat? *OBS – retoriskt inlägg liksom originalposten från “LW”*
Illern, jag har varit på möten där vår egen intresseorganisation försvarat våra höga djurskyddskrav.
Argumentet har varit att vi genom detta skall få en konkurrens fördel.
Det är denna imaginära fördel, som Wilderäng inte tycker att vi skall utnyttja.
Över 50% av de svenska konsumenterna handlar efter prislappen inte tex djurskyddet.
Så vill vi öka svensk produktion i någon större utsträckning är det priskonkurrens som gäller.
Nu när svångremmar dras åt gäller denna sanning än mer, bevis är att konsumtionen av KRAV produkter minskar.
Ja, tyvärr är Ukraina ett av de länder som har flest djurfabriker i Europa och där djurskyddsfrågor är väldigt lågt prioriterade och som var det även före kriget. Vill landet bli med i EU har man mycket att tag i när det gäller djurs välfärd.
Så om jag förstår det hela rätt går Sverige dåligt ekonomiskt för att jag köper ägg av grannen? Jag ska genast sluta med detta antisociala beteende!
Eller för att ta det lite mer makroekonomiskt, Volvo säljer ~700000 bilar om året, varav ca 46000 i Sverige. Hur skulle de gynnas av att vi svenskar slutade köpa deras bilar? Jag förstår inte resonemanget. Man kan ju faktiskt exportera samtidigt som man säljer varor på den inhemska marknaden. Dessutom vill exv jag inte köra vare sig Tesla eller Peugeot, ska jag bli tvungen? Det låter sovjetiskt.
Tyska och svenska konsumenter är för övrigt so lika varandra att global agerande FMCG-Companys använder tester nya produkter och nytt marketing i sverige. Svenska marknaden är tillräckligt sma och homogen för att uppna resultat med mindre budget.
Efter testen lyckades i sverige använder man samma strategi i tyskland (och österrike, beroende pa företages struktur även Schweiz, Nederländer, Belgium).
Coronaepidemin var ett lackmustest för frihandel när det faktiskt bränner till.
Tyskland, Frankrike, Polen m.fl länder införde exportförbud på ansiktsmasker . Frankrike till och med konfiskerade 4 miljoner svenska masker som bara passerade grodätarna.
Folk hamstrade toapapper så butikshyllorna var tomma.
Basgrejerna för överlevnad är helt enkelt något som måste hanteras på helt andra sätt, eftersom varje land kommer att se till sitt eget bästa och uppenbarligen skiter i ingångna handelsavtal när det bränner till.
Om detaljhandelsmonopolet för alkoholhaltiga drycker avskaffas kommer det att poppa upp massor av lokala delikatessbutiker i Sverige med minst 200 olika sorters vin i sortimentet.