Denna artikel innehåller reklamlänkar för Lysa, min huvudsakliga tjänst för sparande, både privat (reklamlänk) och för företaget (reklamlänk).Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
Börserna i de asiatiska tidszonerna stiger under morgonen svensk tid. De långa amerikanska räntorna rasar ner från sina toppnoteringar. Svenska hushålls tro på de ständigt stigande bostadspriserna faller enligt SEB men hushållen förblir i grunden förstås positiva.
Stockholmsbörsen backade igår och OMXS30 gick -0.96% och OMXSPI -1.10%. Den svenska kronan stärks något till 11:58 SEK för en EUR och 10:97 SEK för USD. Guldpriset hittas på 656:- SEK per gram.
I USA steg dock börserna. S&P-500 gick +0.63% och Nasdaq 100 +0.49%. Bäst bland FAANGST blev Facebook med +0.93% och sämst Spotify med -2.54%.
De amerikanska långa räntorna rasar. 10-åringen ligger nu på 4.65% mot 4.84% som högst och 4.78% i fredags. 20-åringen hittas på 5.02%, ner från 5.13% i fredags och 30-åringen är ner från 4.95% till 4.82%. Berättelsen är att investerarna söker trygghet på grund av situationen i Mellanöstern, vilket sänker räntorna som ju baserar sig på tillgång och efterfrågan på statsobligationerna – fler köpare, högre priser på statspappren och med lägre räntor. Mellanöstern kan också förklara att guldet stärkts. Något egentligt makro finns alltså inte bakom.
I de asiatiska tidszonerna är det positivt under morgonen.
ASX 200 +1.07%, Hang Seng +1.27%, KOSPI +0.19%, Nikkei 225 +2.51% och Straits Times +0.87%
Mäklarstatistik har ju som bekant förbjudit publiceringen av Valueguards kvalitetsjusterade boprisdataserie från 2005 och framåt, för att med sin egen fejkade så kallade statistik kunna hävda att bostadspriserna stiger.
Dock verkar allmänhetens förtroende för bostadspriserna försvagas igen enligt SEB:s boprisindikator, som nu ligger på +4. Hushållen är dock fortfarande förstås positiva med 34% som tror på stigande priser och 30% som tror på fallande.
Det hela varierar dock över landet. I Västra Götaland är indikatorn -9 och i Stockholm stiger indikatorn till +11.
Eftersom bostadspriserna går dit hushållens psykologi pekar så kommer således bostadspriserna i Stockholm antagligen att stiga. Enligt Husmask, som skrapar sitt data från Booli faller dock priserna i Stockholm innanför tullarna och gick just under 100 000:- SEK per m2 igen. Dock är detta baserat på endast 17 affärer senaste veckan mot 149 veckan före, vilka gav 106 000:- SEK i bostadspris. Urvalet är alltså sämre, men totalkraschen i omsättning är intressant.
Fallande marknader präglas annars av just att antalet affärer dyker. 17 affärer på en vecka kan nog inte försörja Stockholms lägenhetsmäklarkår. Trenden är också tydligt fallande sedan 2020. Veckan söndagen 17.e oktober 2021 såldes 219 lägenheter innanför tullarna. Vi får se om Husmask på något vis tappat data senaste veckan eller om det verkligen är en krasch eller mer sannolikt att jag är dum i huvudet och Husmaks anser att en vecka börjar på en söndag, och inte slutar. Annars hade veckan söndagen 10:e oktober 2021 hela 231 lägenheter sålda innanför tullarna mot årets 8:e oktober med 149 lägenheter, vilket visar hur omsättningen rasar. an får nog gå tillbaka till 2013 för att hitta så dålig omsättning generellt.
Priset innanför tullarna på veckobasis är nu det lägsta sedan årsskiftet.
Lysa är min huvudsakliga sparform både privat (reklamlänk) via ISK och för mitt bolag via kapitalförsäkring (reklamlänk), och ger låga avgifter där all kick-back från fondbolagen återförs till kunden, samt ger önskad riskprofil och automatisk ombalansering mellan ränta och aktier för minsta egna tidsinsats.
31 kommentarer
Jag tänkte precis säga att kolla på Booli/Husmask, där finns alla data
Kvm, pris, lokalitet osv
Tom spreaden, alltså slut- och utgångspris och “Dagar på hemnet”.
Dock inte kvalitetsjustering, utan bara per m2.
Vad är kvalitet?
Du ser, givet underlaget är stort nog ändå en viss korrelation mot skicket. Och i de dyrare områdena kan man överlag förutsätta bättre skick på bostäderna och mer lika.
Det som inte kommer med är väl alla uteblivna affärer, pga av att säljarnas förväntningar och verkligheten inte går ihop. Inte så troligt att de sålda objekten och de icke-sålda objekten i genomsnitt har samma kvaliteter.
Viss korrelation finns till slutpris/utgångspris och antalet dagar till försäljning för då ser man trenden och vet att ett antal icke sålda objekt finns kvar.
Det handlar inte om exakta vetenskaper utan trender. Och nu går trenden neråt.
Vilket borde glädja en ondskeful gammal fascist.
Det glädjer i alla fall mig, som tycker att en fungerande tillgångsmarknad är något positivt och tulipanomani negativt.
Det glädjer nog också många köpare på marknaden, men de kanske också är onda och fula i din lilla värld?
Utbud / efterfrågan är logiskt.
Såg en notis nu på morgonen om att den danska inflationen nu är nere på 0,9% i årstakt.
Vad skiljer mot Sverige?
Jo att danska kronan är peggad mot euron så de inte importerar inflation medans svenska kronan tappat ca 8% mot euron.
Eftersom allt är beroende av importvaror och vi nettoimporterar från EU så kommer den svenska inflationen att hållas uppe.
Det enda som hjälper är en räntediff RB-ECB som är över 1%-enhet. Helst lite till.
När EUR/SEK var under 9 perioden 2012-2014 så var just räntediffen ungefär så.
Tillägg.
Även dollarkursen mot euron spelar roll för svenska kronan så egentligen behövs också en positiv diff mot FED, men då snackar vi att vi behöver en reporänta på över 6% just nu.
Jag märker att vissa vill krascha den svenska ekonomin ner till Zimbabwes nivå. Ledsen, men det finns inga silverkulor. Ett förstört land löser inga problem. Många rekommenderade chockterapi för Ryssland under 90-talet och det gick ju sådär.
Vi får acceptera en långsam pyspunka under 5-10 år för att undvika en krasch. Tråkigt med så många förlorade år men det är ett utmärkt tillfälle att studera, spela fia med knuff och åka på camping semester. Det går faktiskt att leva så med. Det viktigaste just nu är att alla grupper har en chans för vi behöver inte fler grupper som står utanför samhället.
En positiv räntediff mot ECB på 1%-enhet är ingen jättesak. Vi hade haft 0,5% om RB höjt i samma takt som ECB senaste halvåret. Men det gjorde man inte, främst pga färre möten.
En reporänta på 4,5-5% kraschar inte ekonomin. Visst, det får följder för en del men på det stora hela så kraschar inte ekonomin.
Vad som däremot är farligt för ekonomin på sikt är en inflation som biter sig fast.
Det finns inga professionella bedömmare som prognosticerar att inflationen skall bita sig fast. Se t ex (KPIF)
https://www.ekonomifakta.se/Fakta/finansiell-ekonomi/inflation-och-styrrantor/prognoser-om-inflationen-i-sverige/
De kan givetvis ha fel men inflation sjunker ganska snabbt nu och ligger både för juli och augusti under ovanstående prognoser. På fredag får vi se utfallet för september.
Det kommer hänga på räntediffen.
Skönt att hitta en räddning för att får rätt fast man inte får rätt.
“Inflationen sjunker”
“Jamen den sjunker inte *egentligen* enligt mitt sätt att räkna”
En gudagåva förresten att Valueguard försvann. Så att vi så lätt kan avfärda de obehagliga siffrorna som inte visar det vi vill.
“Det finns inga professionella bedömmare som prognosticerar att inflationen skall bita sig fast. Se t ex (KPIF)”
I det här fallet pekar du ju på oprofessionella bedömare, hur mångar gånger har RB’s prognos över kommande ränta hamnat rätt de senaste 10 åren? Kobingo ger ju bättre (och näringsrikare) utfall.
Det var lättillgängligt och är iofs både Konjunkturinstitutet och RB. Men du, Tamagotchi, kanske kan länka till någon bank eller finansinstitut som jobbar med prognoser som visar något helt annat?
@MBL
Ryssland gick åt skogen på 1990-talet pga korruption, men det kanske ingick i chockterapin?
Problemet är att det är miljön som vi håller på att krascha, genom att tävla med varandra i onödig konsumtion. Minskat konsumerande behöver inte leda till minskat välbefinnande.
Var på Åland i helgen och såg att något av partierna går på val att rädda jorden. 30 000 invånare. Imponerande.
Låt dom tala, kanske har dom kommit på något…
Miljökrisen skall vi ju konsumera oss ur.
Nya elbilar, batterier, solceller, smarta styrningar och LED-belysning högt och lågt i olika färger.
Vi måste fylla våra liv med fler saker, inte färre om vi ska klara omställningen och rädda miljön och klimatet. Enda sättet. Att minska konsumtionen genom att behålla den gamla bilen, manuellt släcka lyset, ärva kläder, laga sin egen mat och sånt är otänkbart. Erica på SVT säger att det inte går fort nog, så nu ska jag genast köpa den nya iphonen så jag kan ha den senaste plattformen för mina appar för att i realtid följa mitt smarta hem och den nya elbilen på vägen mot ett mer miljövänligt leverne.
Nu är du väl satirisk, men Jevon’s Paradox?
Många tycks blanda ihop miljö med klimat.
Bostadsmarknaden fascinerar. Det vi ser nu är ju en enorm förlustaversion.
Folk vill inte sälja om de absolut inte behöver.
Så vi ser inte vad köparna egentligen betalar. Utan snarare lägstanivån för de desperata säljare som ändå finns. Alternativt de som redan bott i 10 år och nu ändå har en vinst att ta hem.
Vette tusan om vi kommer se en bostadskrasch. Verkar som om de flesta ändå har köpt för att bo och har bra marginaler. Media skriver om alla som har det dåligt men i min bekantskapskrets verkar folk bara få prioritera om lite men ändå har man det väldigt bra.
Det finns mycket kapitalstarkt folk. Bostadsracet har pågått länge. Det finns en efterfrågan oavsett ränteläget. Färre objekt ute absolut men om priserna ligger runt 100 000 kr/kvm i Stockholms centrala delar så är det ingen ko på isen.
Det betyder väl bara att det finns en greater fool? Med tanke på den inhemska (nåväl: importerade) terrorismen, så är det väl rimligt att tänka sig realt kollapsande priser även i fina stadslägen?
The greater fool kallas inflationen som förr eller senare amortera bort ditt nominella bostadslån.
Det spelar ingen roll om en miljon människor gör en kapitalförlust, i och med att en annan miljon kan köpa fastigheter till ett rimligt marknadspris; tvärtom så tjänar marknaden på att den faktiskt fungerar.
Kanske inte så genomkul för den som förköpt sig, men så fungerar ju aktiemarknaden också 😀
Fast nu är det ju så att de flesta inte behöver ta förlusten
Då det i grunden är brist på bostäder så kommer vi inte få nått magiskt “nu rasar det så nu kan man komma in på marknaden” läge.
17 affärer gäller för innevarande vecka, alltså den som slutar 15/10. Sen är det alltid lite lagg då mäklarna inte lägger in allt samma dag som kontraktet skrivs.
Huspriserna är hårdkopplade till efterfrågan. Det kommer att hålla sig mer eller mindre som det är, detta under förutsättning att nyproduktionen är låg och invandringen ligger på den nivån som vi har, typ 80000 människor/år. Räntan spelar än så länge en mindre roll. Skulle politiken ändras och typ 100000 personer/år lämna landet, ( vilket har nämts i debatten) så kommer bostadspriserna haverera efter några år. Detta pga en massiv minskning av efterfrågan av bostäder.