Denna artikel innehåller reklamlänkar för Lysa, min huvudsakliga tjänst för sparande, både privat (reklamlänk) och för företaget (reklamlänk).Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
Börserna stiger i de asiatiska tidszonerna under morgonen inför amerikansk jobbstatistik. SBAB höjer sin rörliga bolåneränta till 5.22% och Vattenfall ser ut att höja sina fjärrvärmepriser med 11% eller mer.
Stockholmsbörsen steg faktiskt under gårdagen coh OMXS30 gick +0.49% medan OMXSPI steg med +0.72%. Kronan är ganska stabil men stärktes några ören till 11:03 mot dollarn och ligger på 11:62 SEK mot euron. Guldpriset ligger på 646:- SEK per gram.
I USA är räntorna lugna utan vare sig nya rekord eller stora rörelser, trots att media hypar oro inför de amerikanska jobbsiffrorna, men de amerikanska börserna backade och S&P-500 gick -0.13% medan Nasdaq 100 gick -0.36%. Sämst bland FAANGST gick Spotify med -1.42%.
I de asiatiska tidszonerna stiger börserna dock, så någon oro över amerikansk statistik märks iaf inte där. ASX 200 +0.41%, Hang Seng +1.53%, KOSPI +0.25%, Nikkei 225 -0.12% och Straits Times +0.47%.
SBAB meddelade igår att man höjer sin rörliga bolåneränta till 5.22% och ettårsräntan till 5.37% för den som vill binda räntan.
Bolåneräntor över 5% är förstås inte ett problem för någon med bolån, för jag har läst här på bloggen att alla när de fått sina lånelöften stresstestat sin ekonomin tydligt visat att man utan problem klarar 7% i bolåneränta.
SBAB lämnar längre räntor oförändrade och exempelvis femårsränta hittas på 4.61%.
Vattenfall ser ut att höja sina fjärrvärmetaxor i sina fjärrvärmemonopol med 11.4% eller högre.
Det berör t ex Gustavsberg, Knivsta, Uppsala, Askersund, Nyköping, Haninge och Tyresö, även om några av dem får höjningar på drygt 13%. Villaägare kan förstås enklare byta till exempelvis värmepump, men det är svårare för bostadsrättsföreningar och kommersiella lokaler.
Höjningarna slår till från årsskiftet och sker samtidigt som elpriserna har kraschat. Samtidigt vet vi förstås inte hur elpriserna blir i vinter eller nästa år, även om terminspriserna är en kommersiell gissning från marknaden.
Fjärrvärmepriset från Vattenfall ligger åtminstone stabilt hela nästa år så berörda parter vet åtminstone vad de kommer behöva betala. Uppräkningen känns dock väldigt schablonmässig med vad som verkar vara 11.4% eller 13.5% ovanpå priser som spretar inom ett intervall på kanske 10% mellan olika orter.
Lysa är min huvudsakliga sparform både privat (reklamlänk) via ISK och för mitt bolag via kapitalförsäkring (reklamlänk), och ger låga avgifter där all kick-back från fondbolagen återförs till kunden, samt ger önskad riskprofil och automatisk ombalansering mellan ränta och aktier för minsta egna tidsinsats.
178 kommentarer
Handelsbanken har börjat erbjuda bunden 2-åring utan ränteskillnadsersättning till anekdotiskt 4,77 % ränta.
Har ej läst det finstilta och oklart vad det säger om bankens prognos.
Går inflationen ner så kommer vi få se en långsamt sjunkande ränta. RB vill nog ligga efter ECB för att hjälpa kronan. Då behöver de inte höja mer men ändå ligga över Euron i ränta.
Då kan även finanspolitiken bli mer expansiv.
Man får inte glömma att regeringen tjänar mer 2024 på att ISK skatt etc går upp (6 miljarder) än de förlorar på att ränteavdragen ökar (5 miljarder).
Så staten kommer nog ha råd att strössla pengar på folk för att rädda ekonomin 2025.
Jag tror vi är mycket nära räntetoppen. RB har börjat väga inflationen mot en eventuell fastighetskris. Personligen jag som upplevt 80-90 talets räntor på 12-14% tycker naturligtvis att räntan idag är fortfarande på fyndnivåer. Med detta sagt så tror jag att dessvärre inflationen kommer att stanna kvar på en bra bit över RB målet på 2% förhoppningsvis under 5%. Mycket kommer bero på om kronan stärks. Det som är problematiskt här är riksgälden verkar gå stick i stäv mot RB. Visserligen säger RB att målet är att säkra kursvinster samtidigt som riksgälden tar upp lån i euro och US-dollar. Vilket leder till att riksgälden köper valutan som RB säljer, alltså ett 0- summespel för kronan. Vi behöver en sek mot US-dollar på ca 8,50 +- 50 öre för att kunna ta ner inflationen mot 2% allt annat lika.
Och just nu har SVMPC kollektivet tur och vindkraften levererar i södra Skandinavien tack vare en rejäl höstblåsa.
Vi får se om systemet utan planerbar elproduktion överlever en kall vinter om det blir en sådan.
Pga förtida avveckling av kärnkraft av MAKTPOLITISKA skäl hos SOCIALDEMOKRATERNA så riskerar tusentals svenskar att DÖ ifall det blir längre strömavbrott pga bristerna i elsystemet med randomizerad elproduktion.
Minsta som händer är BNP tapp som är i nivå med finanskrisen.
Nu väntar vi bara på stormtrupperna rusar ut ur sina bunkrar för att sprida sin gishgallop.
Ingen fara Rikki, Svantessons nya KKV vid Lögnhals är på god väg och Romina lovar ytterligare tio.
Två av våra superministrar, så ingen anledning till oro.
Vem av dom blir svensk borgerlighets kärnkraftspionjär?
Sätter mina pengar på Romina pga ungdomlig entusiasm och inga egentliga arbetsuppgifter.
Ingen har lovat att nya kärnkraftverk skall stå på plats inom den tidsrymd ni såsseapoligeter påstår.
Det verkar positivt nog också som största gaphalsen Busch är på väg ut då hon låtit käften glappa en gång för mycket.
Vi får se om och när det blir ny kärnkraft. Troligen kommer en S regering med stöd av V och MP avsluta eventuella påbörjade projekt även om det kostar väldigt mycket pengar för att fortsätta resan ner i avgrunden.
’’De första hundra dagarna kommer en borgerlig regering att trygga och bygga ut kärnkraften i Sverige.”
Var kommer der där citatet från? Första träffen på google är detta
https://twitter.com/moderaterna/status/1492467279128317957
och efterföljande träffar är Aftonbladet som dock inte länkar till något klipp eller dylikt.
Svantessons twitter, även känt som Svantessons ex.
Ja, och? Du får ha lite mera substans. Det var en politiker som ksrev detta på twitter under en valrörelse.
Det är inte ett seriöst påstående och det vet vi alla. Tweeten är dessutom raderad.
Självklart fattar väljarna att det inte är ett realistiskt scenario, det går inte att bygga någon ny kraftproduktion på 100 dagar men vänsterblivna måste ta det som ett löfte för att ha något att angripa.
Skall vi börja rada upp twittergrodor från S sida så krashar bloggen.
Det är värre när en S regering står och påstår att vi klarar energiförsörjningen och lägga ner kärnkraften. Det är mycket, mycket värre för då LJUGER de. Och när de gör det så sitter vi där vi sitte idag.
Du måste hålla med om att faktiskt handling är etter värre än korkade twitterinlägg (som dessutom är raderade) . S har medvetet förstört Sveriges energiförsörjning. Det haltar verkligen nu. Marginalerna är extremt små, och detta i en tid då vi snarare hade behövt FÖRSTÄRKA elförsörjningen.
Sverige skulle ha EUs lägsta arbetslöshet är ett annat vallöfte som däremot sades på fullt allvar.
Det gick sådär med det.
Rikki, vad är det som säger att M inte redan uppfyllt löftet.
Ett nytt skärmtak vid inpasseringenForsmark borde t ex vara gripbart även för en Moderat.
Kanske går att dra på ROT med lite moderat fiffighet. Svantesson kan t ex skriva sig vid Forsmark.
Borde läst rikki noggrannare.
Han vidhåller att det var ett oseriöst löfte från en oseriös politiker.
Det drar onekligen streck i den debatten.
ja det är väl klart attd et inte är seriöst, men det är ävl en del av problemet. man kanske ska låta bli att lova saker som man redan vet att man inte kan eller vill uppfylla. Sen att efteråt bah det borde väl alla förstått att jag inte menade.. De har ju inte ens lyckats fatta beslut om att börja bygga nytt, det skulle man ju med lite välmening kunna tänka sig avsågs att man i allafall skulle ha en plan framåt klar inom 100dagar. För all del lovvärt att tidsbestämma sina löften men de blir så mycket mer pinsammt uppenbara som oseriösa då när man inte levererar.
Vad menar du med att de inte levererar?
Jag tycker det verkar hända hur mycket som helst.
https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2023/01/regeringen-foreslar-andrad-lagstiftning-om-karnkraften/
https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2023/06/regeringen-underlattar-utbyggnaden-av-ny-karnkraft/
https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2023/09/ett-forsta-steg-mot-ny-karnkraft-i-sverige–for-forsta-gangen-pa-40-ar/
Att det blåser på hösten är bara förvånande om man är en komplett idiot.
Och verkligen… att tusentals kommer dö i en kommande elkollaps vid en köldknäpp. Tror du själv på det?
Om du får en nätkollaps, vilken är troligast att den inträffar just när det är som kallast så kan det mycket väl bli följden. Titta på SVKs prognoser för effektbrist.
Det tar lång tid att få upp elnätet och i södra Sverige är det snudd på omöjligt.
Vad tror du händer när elen är borta under flera dagar i iskyla?
BNP krashen kommer dessutom ge direkta hälsoeffekter.
Att ni vänsterblivna medvetet underspelar riskerna med er politik är ju uppenbart. Annars hade ni inte tvärvägrat NATO medlemskap trots alla järtecken.
Allt för maktens skull. Tvi fan för er.
Då kan man bo fler fast trångt, så behöver man inte värma upp lika stora bostadsytor. Stadsbor är ju vana vid att ha människor runt sig ute i samhället hela tiden; det finns ingen anledning till varför de inte kan leva fler tillsammans under samma tak tills köldknäppen gått över.
Plötsligt händer det. Jag håller med dig i något du skriver.
Kolla din doseringsask, det verkar som några tabletter ligger kvar i den.
Även om ditt uppdiktade scenario med strömavbrott skulle inträffa så är tusentals döda en överdrift i klass med de 100.000 tyska bögarna som skulle komma i och med att Sverige gick med i EU.
100.000 gnälliga skåningar fryser ihjäl och ersätts med 100.000 tyska bögar som dessutom värmer gott i sängen, det blir ju netto noll.
Själv är jag en gnällig Göteborgare som konstaterar att jag räddas av havet som agerar buffert.
Men som du säger är det surt för de som bor i SE4.
Men värmer de verkligen – de har väl alltid en massa läder på sig och sånt drar ju till sig kyla. Tänk när du ligger där med frugan i dubbelsängen och ska till att släcka ljuset och sova. Då kommer Heinz hem från sin utekväll efter tio minuters promenad i läderstrapsen och västen i Uffekylan och kryper glatt ner emellan er och det svinkalla lädret trycker lätt mot oskyddade delar. Brrrrr!
Förtydligande: 10 000 tyska bögar rörde det sig om (om du syftar på radioprogrammet Hassan).
Vad jag minns var farhågan 10.000, men efter samtalet (när informatören hade blivit frustrerad) så hade det ökat till 100.000.
Såklart kommer inte mängder av människor dö vid en eventuell brown out.
Jag har lite svårt att se en kollaps inträffa idag i den omfattning som exempelvis1983 helt enkelt för man har bättre skydd idag.
Sen skulle man vända ut och in på sig för att undvika det till varje pris då vi idag inte har förutsättningar för en dödnätstart på det sättet.
Skulle det ändå inträffa skulle det ta lång tid att få upp nätet igen. Vi pratar inte några enstaka dagar här.
Men folk kommer inte dö som flugor ändå.
Materiella skador skulle det bli, ekonomiskt skulle det vara en katastrof och en och annan skulle faktiskt dö men inte pga kylan utan av andra orsaker såsom inte få sin vård eller medicin i tid.
Så om elnätet är nere i 2-3 månader så dör några enstaka bara, känns tryggt att veta. Har du någon länk till den rapporten?
Varför nöjer du dig med 2-3 månader? Varför inte dra till med att strömmen blir borta ett 10-tal år utan att samhället i övrigt bryr sig om det. Det kommer bli flera miljoner döda.
Vi kan säga en månad då, uppenbarligen handlar det inte bara om enskilda dagar. 10-tal år är bara trams ifrån någon som inte har något vettigt att skriva.
Ryssland bedrev förra vintern en medveten krigsföring mot Ukrainas elförsörjning. Har ingen exakt sammanställning men har svårt att se att flera tusental personer dog av den. Varför skulle Sverige drabbas hårdare?
2-3 månader är lika mycket taget ur luften som 10-tal år. Det är som du säger trams.
Ja tidsaspekten är såklart relevant. Skillnad på 1 vecka och 4-8 veckor. Hur långa var avbrotten i Ukraina och vilken areal pratar vi om?
Kan vi inte låta bli att kalla varandra för “idiot” eller “vänsterbliven” i inrikespolitiska diskussioner? Det känns så jävla onödigt. De här insinuationerna att det måste vara något fel i huvudet om man röstar på fel sida blockgränsen givet den egna positionen förgiftar ett redan förgiftat politiskt samtal ännu mer. Dessutom är jag övertygad att det bidrar till att mer naiva personer – som det sannerligen finns gott om på bägge sidor staketet till höger Demirok&co – på fullt allvar tror att man måste lida av allvarliga intellektuella brister om man tillhör motståndarlaget. Det ökar bara polariseringen ännu mer och gör det ännu svårare att jobba fram breda politiska lösningar (en gammal svensk paradgren) i de största och viktigaste frågorna.
+1
Tack MRF
+10
Men snälla Rikki. Man kan ha olika åsikter om energipolitiken och avvecklingen av fyra kärnkraftsreaktorer. Fine.
MEN att sprida uppgifter om att tusentals svenskar riskerar att dö är inte bara helt uppåt väggarna falskt, det är ett sätt att skrämma människor, skapa panik och skada vårt land. Så låt oss hålla en sansad nivå på debatten.
Man bör dock resonera lite kring vad ett längre strömbortfall innebär för samhället. Pratar vi personskador så är ett konkret exempel sjukhus, där man vid strömbortfall förlitar sig på reservkraft via dieselgeneratorer. Om livsuppehållande system inte fungerar, då finns det risk för att personer faktiskt dör.
Dessutom (oavsett vad man tycker om SD) är kyla ett större hot än värme (vilket inte är samma sak som att man ska rycka på axlarna åt en global uppvärmning). Nu vet jag inte om Läkartidningen klassas som hathögersajt, men strömbortfall under en kall vinter kan bli riktigt bekymmersamt för somligas hälsa:
[ https://lakartidningen.se/klinik-och-vetenskap-1/nya-ron/2015/08/kyla-dodar-betydligt-fler-an-varme/ ]
Kyla och hjärt-kärlsjukdom dödar.
Kyla och hjälplöst tillstånd (fylla, bergsklättringen eller fjällturen som gick snett) dödar.
En frisk nykter person dör inte av kyla ’hemmavid’.
“Villaägare kan förstås enklare byta till exempelvis värmepump, men det är svårare för bostadsrättsföreningar och kommersiella lokaler.”
Kan dom det?
Är det inte i de stora, relativt nybyggda bostadsområdena så att elnätet dimensionerats på så sätt att ingen uppvärmning ska ske med el utan enbart via fjärrvärme.
Nej, alla villor har 16A avsäkring. De 11kW räcker ganska långt i en värmepump.
Du kan kanske inte ha en underdimensionerad värmepump med eltillskott igång samtidigt för att man fyller spabad, lagar stor middag , dammsuger och laddar elbilen på hög effekt.
Däremot är ju frågan om nätet uppåt är dimensionerat för att alla villor skall utnyttja sina 16A till max?
Men skall man kunna ladda elbil tex så känns ju redan då 16A för lite.
Moderna dammsugare är väl för övrigt begränsade till 750W numera, så även om det såklart är en del så är det en bra bit från de 2kW som de brukade vara på.
Det beror på. Men det är inga större kostnader att ändra på det. Man har god statistik på hur effektförbrukningen ser ut och man tittar även på hur moderna värmepumpar styrs, faller temperaturen så ökar de effektförbrukningen kraftigt. Du får betänka att många värmepumpar använder sin elpatron och den drar många kW jämfört med själva värmepumpen.
Menar du att flera kW inte räcker för att ladda elbilen hemma?
Genomsnittlig körsträcka är några mil per dag, det är max 10kWh och det laddar man lätt över natten. Man kan ju inte dimensionera ett region och lokalnät för att alla skall maxladda sin elbil varje natt. Annars är det fel på elbilen som inte kan anpassa sin laddningseffekt. Man har ofta lång tid på sig att fylla batteriet och är det inte full på morgonen är det ju inte ett problem enligt bloggen för då är man en blöjförsedd brännbilist som har omotiverad räckviddsångest.
Man får kanske acceptera att det tar några dagar att fylla Teslan full igen, eller åka till en laddstation om det är viktigt.
Istället för dammsugare kör med hårfönen 🙂
Klart kW räcker till, men om man laddar elbilen hemma så är man ju i riskzonen om man samtidigt drar på både ugn och spis. Iallafall om man inte har lastbalanserat elsystemet, utan många tunga brukare ligger på samma fas.
Mitt gamla elsystem i kåken (värms med el) har ju löst det så att det sitter en effektbrytare som drar av elementen när mycket körs. Så lösningar finns ju.
Klart kW räcker till, men om man laddar elbilen hemma så är man ju i riskzonen om man samtidigt drar på både ugn och spis. Iallafall om man inte har lastbalanserat elsystemet, utan många tunga brukare ligger på samma fas.
Mitt gamla elsystem i kåken (värms med el) har ju löst det så att det sitter en effektbrytare som drar av elementen när mycket körs. Så lösningar finns ju.
Jag tror alla serviser är på 6kvnm så det borde rent tekniskt gå att säkra upp till 25A. Borra 200 meter så får du varmare brine, det hjälper mycket.
Dammsugningen löser man med laddningsbara dammsugare.
I min kommun får det inte borras hur som helst.
Enligt lag ska servisen in till mätare vara minimum 6 kvmm men frågan är om elbolagets kabel till elskåpet klarar att alla säkrar upp och toppbelastar med elbil osv. Redan elbilarna ställer till det, förra hösten lade LW ett inlägg om att elbolagen begränsar uttaget med en effektmätning som läggs långt under huvudsäkringens märkström.
Nej, alla serviser är inte 6mm2. Det var längesedan man installerade 6mm2 serviser till villor.
Idag är det 10mm2.
Men det har knappt nåt alls att göra med problematiken utan det är trafon och uppströms som är bekymret.
Nja många villor har mer än 16A. Mitt gamla hus med energiprestanda på <40kWh/kvm/år hade 20A. Onödigt mycket kanske men rätt vanligt
16A räcker inte långt. Nya villor har här 25A men tycker det är lite lågt. 32A vore bättre som minimum.
När jag bodde i BRF för snart 10 år sedan så bytte vi från fjärrvärme till bergvärme, för alla kalkyler pekade på att det skulle bli billigare i längden med de prisee som rådde på den tiden.
Stämde kalkylerna då?
+15% höjning av fjärrvärmen låter mycket men för t ex mig skulle det betyda att priset går från runt 950 kr/månad till 1050 kr/månad.
Jag flyttade därifrån precis när projektet färdigställdes, men har fortfarande kontakt med en f.d. granne och enligt honom har det än så länge inte varit billigare, men inte heller dyrare så den stora fördelen är att väl kanske att man slipper oroa sig för vad det lokala fjärrvärmemonopolet hittar på i framtiden, och med hägrande höjningar av fjärrvärmepris så har det fortfarande potential att bli billigare.
För egen kommer fjärrvärmen öka med runt 24kr, eller 8%. Plus gemensamhetsfjärrvärme. Så avrundat till en Falafel utan dryck. Resultatet kan säkert variera beroende på storlek och energiprestanda.
Jag ser att i princip alla svar utgår från enskilda konsumenten.
Titta på nätet i stort. Transformatorn som ska förse området. Serviskablarna till kabelskåpen det är den belastningen som avgör om området kan byta ut fjärr värmen till elvärme.
Tyskland kunde inte ersätta gas med el. Nätet underdimensionerat.
E6 Rasade.
Vägnätet runt om klarar inte att svälja den volymen trafik motorvägen hanterar.
Jag fortsätter diskussionen (effektdebitering)
ANTJE
2023-10-06 10:21 – 10:21
Ja. En villaägare kan säkerligen byta från fjärrvärme till värmepump. Det är nog inget problem. Men när tillräckligt många ska byta så blir det problem eftersom man då ska gå över till el. Det är samma sak som med elbilar. En elbil här och där är inget problem, men när vi ska elektrifiera hela transportsystemet så kör vi genast huvudet i väggen eftersom det saknas kapacitet till både produktion och överföring av elkraften.
Min gissning är att om tillräckligt många husägare i elområde 3 & 4 börjar installera värmepumpar kommer det att regleras mot detta.
Intressant det här med hushållen och räntorna, när är smärtgränsen (den riktiga) nådd på räntan och vi börjar se hushåll defaulta på sina lån som dom kanske i första hand aldrig skulle få tagit i en “normalräntemiljö”? Kommer vi att få se det?
Det ser ju ut som att det bara blir kärvare och kärvare och det vore väl orimligt att det ända som skulle bli effekten av nuvarande ekonomiska läge är att några producenter av småhus får finansiella problem!
EXTREMT anekdotiskt kan jag dock säga att sista 4-6 veckorna har jag haft en accelererande ström av telefonpitchar från konsultsäljare som bara “råkar” tillfälligt ha ett par riktigt bra konsulter lediga som de kan erbjuda mig till, naturligtvis just nu och som en engångsgrej, ett superpris. Är det månne ett tecken eller bara jag som attraherar Sveriges samlade och desperata konsultsäljare?
Jag vet anekdotiskt barnfamiljer i centrala Stockholms (fd välbeställda) medelklass som finansierar sig med sina sparpengar sedan minst ett halvår tillbaka, för att ha råd att betala mat och räkningar.
Personlig erfarenhet som “medelklass i Stor-stockholm” är att nettosparandet vissa månader i princip utraderats av de ökande kostnaderna i form av energi och ränta. Sammanfaller stora kostnader blir sparandet noll vissa månader. Så var det inte för några år sedan. Känner mig dock lyckligt lottad som inte behöver nagga på besparingarna för löpande utgifter.
Om vi sätter in medelklassen i en längre cykel så har det inte så mycket med mat, el o fjärrvärme att göra. Vad vi ser är den proletärisering som sker med medelklassen i plutokraterans sista fas.
UBBE: Vi är väl några få som insett detta under längre tid … Så därför: … Välkommen i Klubben!
Ekonomin funkar väl lite så att en typisk barnfamilj precis har eller inte har råd med sina löpande kostnader?
Alla priser justeras utefter vad en sådan familj kan klara av. Jag menar att man har ju en viss summa efter lön, som går till mat, bränsle och hyra/lån.
Finns det något över så användas det till att uppgradera boendet och vips balanserar de på plus minus noll. Kanske ofta på minussidan som du, LW, skriver.
Är det inte tvärtom? Dvs, den typiska barnfamiljen konsumerar precis så mycket som månadspengen räcker till. Om man får lönehöjning eller lite extra bidrag, så kan man unna sig lite mer, med just ursäkten att “något måste man ju unna sig”. Särskilt eftersom alla jämför sig med sina grannar/kollegor/bekanta hela tiden och lever i villfarelsen att den som visar upp mest och “finast” konsumtion skulle leva det mest lyckade livet.
Jo precis även om jag tror att det inte är så mycket “unnande” i verkligheten. Man får kanske definiera vad “unna sig” betyder men t ex vanlig mat inkl vanlig fredagsmysmat är inte billigt.
Jag har dålig koll på barnfamiljer på detaljnivå men tänker mig att de flesta är rätt strävsamma. Sen lite fredagsmys och kanske en semesterresa utomlands som får kontot att sina ytterligare, men större delen av pengaflödet går nog till vardagens boende, mat och energi. Bil också så klart…
Ungarna kläder och fritidsaktiviteter ska naturligtvis inte glömmas bort.
Dagis är ju iallafall ganska billigt i Sverige. Google säger mig att det kostar ca 10x i London med småbarn på dagis. 800-1000 GBP i månaden.
Fan, kärvt alltså om man sedan 6 månader tillbaka går netto minus varje månad. Rimligen kan det då bli värre om man samtidigt tar i beaktning att många i Sverige inte har speciellt stora tillgångar med god likviditet att plocka ur, bloggens alla läsare undantagna naturligtvis.
Vad är spaningen här, har det värsta inte börjat än…
Det värsta kommer att bli att regeringen går in med nya bidrag för att rädda alla “stackars” röststarka stadsboende medelklassfamiljer, som så klart inte alls har eget ansvar för att ha överbelånat sig för att kunna köpa ett överprissatt boende, ny bil och trendiga weekendresor till NYC.
Det är inte ett dugg mer synd om den som investerar fel i en fastighet än om den som investerar fel i värdepapper.
Haha skön bubbla du lever i om du tror att medelklassfamiljer åker på weekendresor till NYC.
Det är bara att kolla på vad helt vanligt folk postar om i sociala medier. Sedan kanske de låter bli att nämna att de flyger med Norwegian och bor på enkelt hotell.
Med familj avsåg jag heller inte inkluderat ungar i det här fallet, utan snarare föräldrarna som köper sig lite “egentid” och dumpar barnen på släktingar över helgen.
För det första är det man postar på sociala medier ofta en förskönad bild av verkligheten. Dessutom gör du felslutet att om man hittar ett exempel på något så gäller det generellt för hela gruppen. En familj som åker till NY betyder inte att “alla” gör det. En invandrare med IPhone 15 byter inte att “alla” invandrare har en, osv, osv.
regeringen kommer inte heller låta bli att rädda alla för att inte alla deltar, baseras väl mest på vilka som får utrymme i media att tycka synd om sig efter att de helt utan egen förskyllan riskerar att bli en bostadslös barnfamilj. Lyxfällan är där lite bättre än aftonbladet de tittar ju lite på hur det kunde bli som det blev.
H.GOBB
Alla regeringar kommer att göra allt dom kan för att slippa ha en överbelånad medelklass i stora horder utan hus och hem. Landet skulle sluta att fungera. En marginaliserad medelklass är mycket farligt. ( Tyskland o Ryssland)
Om vi bortser ifrån den överbelånade urbana medelklassen så finns det inte mycket till skattebas i Sverige som man kan öka beskattningen på. Det räcker med att se på hur mycket pengar värnskatten drog in för att förstå hur små de samlade inkomsterna över den brytpunkten egentligen är. Att höja momsen är nog inte heller att tänka på, inte om målet är att rädda de som inte får vardagsekonomin att gå ihop. Och att börja höja kapitalskatterna är nog inte heller på agendan.
Det som kvarstår för en regering som vill “rädda” medelklassen är att trycka pengar eller låna på marknaden. Med tanke på vår låga statsskuld lutar det nog starkt åt det senare, och det finns efter 15 år av QE en hel del cash på olika bankkonton som nog vill inflationssäkra sig i statsskuldväxlar. Men det kommer att bli uppenbart att vad regeringen gör är att den flyttar ohållbara privata skulder till staten, och som därefter ska garanteras av den skattebas som inte förmådde att hantera dem som privata skulder.
Det är nog inte bara jag som ser problematiken i det resonemanget.
JOJJE: Satan så elegant formulerat!
Jag sålde familjebussen i vintras och köpte en Toyota Aygo, bästa valet jag gjort. Gäller att verkligen ifrågasätta hårt vad man måste ha.
Kanske kan vegansk lunch i hippiemiljö för 150 kr ersättas med Coop falukorv?
Det går att äta både billigt, varierande och näringsriktigt utan animaliska produkter. Att ersätta torftig restaurngmat med egenlagad är dock smart, eftersom man såväl tjänar pengar som har koll på innehållet.
Ja vegetariskt är ofta både billigt, nyttigt och gott. Vi brukar ha ansatsen att planera in 2 vegetariska rätter i veckans matplan. Bil klarar jag mig som tur är bra utan, boende i lägenhet i stan med gångavtånd till jobbet så klagar inte över det.
Vitamin B12 finns bara i animaliska livsmedel men lagret i kroppen räcker i några år innan man blir dödligt sjuk av bristen.
Många människor har en genetisk variant som gör att de inte kan tillverka karnitin från aminosyror och den finns bara i animaliska livsmedel.
Vissa människor har en genetisk variant som gör att de inte kan omvandla vegetabilisk vitamin A (betakaroten) till retinol som våra kroppar behöver. Ganska trist att bli blind…
Sedan har vi omega-3-fettsyror som kroppen inte kan omvandla i tillräcklig omfattning från växtfetter. Det finns en anledning till att gravida rekommenderas att äta fet fisk.
För att inte tala om t.ex oxalsyra som bara finns i vegetabiliska livsmedel och är direkt skadlig.
Oxalsyra finns även i fälgrengöringsmedel …
(Tips till Trum-petare) 😉
Dysterkvisten, utifrån ditt inlägg är det ett mirakel att jag lever.
Vegetarian sedan födseln sedan 41år tillbaka.
Eller så stämmer kanske inte så mycket i din text. Det kan ju vara så också.
Äter lunch i Hammarby Sjöstad på vardagarna, kostar 100-160 kr beroende på restaurang och vad man äter. Normallunchen kostar 130 kr. Är inte värt besväret att laga själv om man inte har rester att värma.
Vad gäller menyn så ger t.ex. ris och bönor i kombination alla aminosyror man behöver. Det är dessutom billigt.
Ja, och ensamstående m barn medelklass, så är nog många låghängande frukter redan tagna så då återstår sparpengar etc att nagga på. Sorgligt, tror många idag inte riktigt ha råd att separera om man inte har en rejäl ”bostadskarriär” alternativet kan hitta en billig HR som passar livet.
Det är ju för att hade det varit enbart räntan hade det inte varit någon fara men nu är det Bolundska elpriser, Steneviska matpriser, Anderssonska dieselpriser och tyvärr Hultqvistska skattehöjningar för att nå upp till den ack så nödvändiga 2% nivån för NATO medlemskapet.
Sedan vill idioterna höja skatterna ytterligare.
Rikki är på hugget idag.
Har Blasieholmsgatan 4A ökat sina ersättningar till valarbetarna?
Jag är till skillnad från dig, HEASM66 och några andra inte valarbetare åt ngt parti.
Det finns inga partier värda namnet i Sverige. Men då nuvarande regering är idioter är det viktigt att vi INTE låter ett ännu värre alterantiv få makten, dvs SVMP(C).
Så era vänsterlögner måste bekämpas så att sunt förnuft åter kan råda i politiken.
Jag låter sittande majoritet kollapsa på sina egna meriter då den uppenbarligen har blivit befodrad långt över sin kompetensnivå.
Föreställningen att bara för att man inte håller med dig så är man “valarbetare” och betald av din uplevda motståndarsida är förvirrade fantasier.
Du har ett språk som förpestar diskussioner och jag kan gått påstå att du valarbetar och är betald av moderaterna eller sverigedemokraterna, upp till dig att motbevisa det.
Haltande logik där, vilket rättssystem vi skulle fått. Nåväl, nu kan ni återgå till god ton.
För övrigt, håller jag som fullt möjligt att flera tusen riskerar att dö om elnätet är någon månad. Inte bara p g a kyla utan diverse olika anledningar.
Finns säkert nån avhandling på det. Men man kan ju alltid göra liknelse med ett Hassan-samtal med verkligheten
Äh, du är bara sur för att Blasieholmsgatan och moderata HQ saknar Sveavägen 68:as legendstatus och att du jobbar på moderåtternas prestationsbaserade gig-slavavtal.
Vi på sextiåttan har kollektivavtal och förmåner😅.
Jag, med flera, blir hela tiden anklagad för att vara valarbetare åt såssarna, eller att jag tar direktiv från Sveavägen, och liknande. Vad finns det för bevis för det och är det “god ton”?
Det är ganska mycket som skall fallera för att elnätet skall försvinna i flera månader. Det finns ett par steg som inte använts någon gång hittills, såsom rullande bortkoppling. Sedan försätter du att samhället i stort sett ignorerar de som blir strömlösa i flera månader, inga dieselgeneratorer fungerar på något sjukhus, osv. Visst kan flera miljoner dö om SE4 blir strömlöst i åratal och gränserna bemannas med militär som skjuter alla som försöker ta sig ur SE4, men är det det mest sannolika händelseförloppet?
Nu håller jag sällan med dig.
Men du har pekat ut de som alltid försvarar partiet och rörelsen in absurdum.
Som Bitterchiefen jobbade med förr.
Jag håller det sannolikt att elnätet kan gå ner ett flertal veckor, men inte 10-tals år.
Jag ska se om jag glömt att ta några tabletter i asken för att kommentera så att du bättre förstår mig.
Förövrigt är väl god ton en bra idé. Men jag får väl tillägga att jag inte är skuldfri där, håller det faktiskt sannolikt.
Du började med 2-3 månader, nu är det “ett flertal veckor”. Håller vi på ett tag till så blir det väl ett par dagar.
Om du läst i kronologisk ordning så hade du sett att så inte var fallet. Började med en månad, sen svarade jag någon som påstod att minsann elnätet inte skulle komma tillbaka på enstaka dagar, tror hen menande en längre tid då. Kanske flertalet veckor. Och att ingen i princip skulle dö, men denna hen var inte du.
HEASM66 & MEDARBETARN: Sedan många år i dessa spalter och andra av liknande slag uttyckligen beskylld för att vara betald av Sveavägen 68 eller till och med ingå i en s.k. trollfabrik på samma adres. Så låt oss därför i all stillsamhet konstatera att jag är ganska van vid just sådana egendomliga argument.
Dock detta till trots framlevande mina dagar i högönsklig välmåga och om jag får leva och ha hälsan även vid nästa val med avsikt lägga min röst på Socialdemokraterna.
Kul du återkommit. Själv så blir jag beskylld för saker jag inte skrivit. Sen sägs jag bo i Hässlehåla med nejd. Så vissa kamrater får helt enkelt hålla sig till god ton. Själv så röstar jag på det parti som bedriver minst dålig politik, senast så blev det S för mig t ex. Men det är ju högst subjektivt vad man anser vara minst dålig, en viktig parameter är ju att ifrågasätta sitt val så man t ex inte röstar av gammal vana. Att utgå ifrån fakta är ett bra tips att formulera energipolitiken.
Det måste du väl ändå medge att Sverige inte varit så bra på?
För övrigt har du alltid hållit en bra ton, med mycket vettiga argument oftast. Och jag tycker verkligen vi på v-sidan behövs i kommentarsfältet.
Mjau, Visste inte att det ansågs skamligt att bo i Skåne. Ber så mycket om ursäkt.
Chief Karlsson, Det är mest lite komiskt då jag själv nog låg Liberalerna närmast, innan de bestämde sig för att nazism är bättre än socialdemokrati.
Din ursäkt är beviljad, men jag tycker det är skamligt att påstå att jag bor på början av Nävlingeåsen, du vet en sådan där horst. Låter som lite mycket testosteron att förknippa mig med en horst. Är jag ens biologisk man? Heter förvisso El Gato, så … nåväl jag försökte lätta upp stämningen här (på mitt vis). Med oklar framgång.
MJAU: Tack för respons! Där finns förvisso mycket som skulle kunna diskuteras oss emellan men det skulle sannolikt ta alltför mycket tid och energi i anspråk även om vi måhända skulle i slutänden komma att landa ganska nära varandra.
En detalj dock du tangerar rörande energipolitiken och därvid närmare bestämt nedstängningen av 4 reaktorer för ej alls länge sedan: Jag har följt frågan i cirka femtio år alltsedan Fälldin började sprattla och därefter genom Harrisburg-Tjernobyl-Fukushima, Folkomröstning och diverse riksdagsbeslut av blocköverskridande art (där dock vissa hoppat av innan bläcket hunnit torka på dolumenten) samt löpande opinionsundersökningar hos svenska folket under ett halvt sekel om kärnkraftens vara eller icke vara! … Och slutsatsen då att jag till fullo stöder den linje som S både i regeringsställning och i opposition under denna tid intagit i frågan. Samt att jag lika fullt stöder den ställning man idag intager innebärande projekterande av ny kärnkraft med fler än tio reaktorer på plats där sedan tidigare kärnkraft produceras … Detta då eftersom Världen förändras kontinuerligt och därför det som var rätt igår inte nödvändigtvis är rätt idag.
Må så vara. När Fälldin var stadsminister var jag nog inte född, eller bara väldigt liten. Han var väl Centerpartist, men jag har dålig koll och bryr mig väldigt lite om partitillhörighet. Tänker att det viktigaste är att beslut gynnar de flesta. Inte riktigt den riktningen politiken inom energifrågan förstått. Trist folk hamnat hos fogden p g a dåliga beslut. Boende en horst nära dig, gissar på Söderåsen för din del. För mig troligen närmst Romeleåsen. Hursomhelst SE4, för att återkoppla till frågan
Fick mig på tankar på en Cohen låt,
First we take Manhattan (lite nuke på den). Som SE4
Then we take Berlin (SE3 och den så kallade världsstaden Arlanda, förlåt Stockholm)
😉
Det här är så dumt att klockorna stannar. Den budget som ligger nu är författad av Tidölaget och elpriset är för tillfället 14 öre/kWh, är det det du menar med Bolundpriser?
Han menar väl att det i bland kommer pristoppar på över 1000% av nuvarande elpris, ofta under vintern när elbehovet är som störst.
Om han menar det får han väl skriva det istället för “nu”.
Tolkar du alltid “nu” som “nu i denna sekund”?
Jag tolkade det som “i dessa tider”.
Jag har svårt att förstå den illvillighetsprincip som du ofta ägnar dig åt.
Elpriserna hittills under 2023 har varit mindre än hälften av priserna 2022. Är det det som är Bolundpriser? Och får den definitionen av “nu” godkänt av dig, eller är det endast “nu” vid enstaka timmar när priset är över 1:-/kWh?
Vad bra, kanske Uffepriser slagit igenom nu då.
Då slipper vi förhoppningsvis allt gnäll om elstöd denna vinter.
REgeringen har suttit 11 månader. S hade 8 år på sig att sabba allt. Go figure.
Att S motstånd mot NATO medlemskap ökat riskerna för Sverige är väl tämligen okontroversiellt.
Och det motstånd beror enbart pga maktpolitik, då man annars inte får med sig MP och V.
Det finns ett antal partier som är synnerligen icke trovärdiga i säkerhetspolitiken. Vi tar dem i fallande ordning, storleksmässigt först.
S,SD,V,MP
Sedan otrovärdighet
V/SD/MP,S
Det är vänstersvansen som viftar på hunden. Sd svängde på klacken för att inte riskera stå i kylan, men deras fjäskande för autokrater med antiliberala tendenser är besvärande och det finns mycket gömt när det gäller SD anhängares arbeten för att motverka svensk säkerhet. Det behöver belysas , speciellt i skenet av de senaste händelserna med koranbränningar understödda av vissa högerextrema element. Det finns trådar, frågan är hur tjocka de är.
VAR står SD i frågan? Det kan man undra. Men vi har ett riksdagsbeslut och det står de bakom.
Stämmer det verkligen stt S bara varit emot Nato p.g.a. V och MP?
Nej till Nato är ju något som de indecennier repeterat på sina interna kongresser och dylikt, precis som deras Nej till kärnkraft.
Man kan möjligtvis säga att det tog längre tid för S att ändra sig p.g.a. V och MP.
Om de nu ändrat sig… såvitt jag vet har S fortfarande kongressbeslut på att ingen ny kärnkraft ska byggas och Strandhäll m.fl. kommunicerar fortfarande att de tycker att vi ska stå utanför Nato 🤷
Skatter sätts i aktuell budget oavsett om man “endast” sutttit 11 månader oavsett vilka som haft makten innan.
Dessutom är det här den tredje budgeten i rad (Magdalena Andersson regerade på en moderatbudget) som moderaterna stått bakom så det är lite tunnt att skulla höjda skatter på oppositionen.
S har varit emot NATO mest för att det inte har varit en större diskuson i samhället i stort och man har haft olika syn på det internt och gärna undvikit en intern splittring i något som man tyckt kan vänta. Min så klart anekdotiska bedömning är att S partistyrelse skulle ha kunnat driva igenom NATO anslutning på en kongress, men till rätt stora kostnader i intern splittring och väljare som rör sig mot V. Nu ändrade sig snabbt opioninen, och det är för majoriteten inom S inte en viktig idelogisk fråga.
Carl Bildt och nordstrem.
Gunnar Strömmers ryska affärer med Kreab.
Frick, Paludan och hela härket i SD.
Ryska valobservatörer och SD-män som säljer försvarshemligheter till främmande makt.
Infrastruktur och skolor som säljs ut till islamister och Kina.
*Gunnar Hökmarks
Ja, det var just det. Stresstesterna på privatekonomi där man räknar på hur man klarar sig vid en ränta på 5-7-9% är ganska värdelösa när allt annat också ökar som du skriver, från mat och el till drivmedel och försäkringar. När allt går upp i stora steg åker fritidsaktiviteter och nöjen först, men sen kommer dagen då man tillslut inte har mer att skära bort och då ryker sparpengarna som Bloggaren tar upp, vilket SBAB också slog fast i en större undersökning nyligen. Marginalerna verkar vara borta för ganska många redan nu och oavsett om det nu jublas över minskande inflationstakt så innebär ju inte det att priserna sjunker. Tyvärr.
Mitt jobb är inte hotat (än) och jag tog fram stora kniven och skar bort överflödiga utgifter i god tid så jag ligger än så länge bra till och kan spara rejält varje månad. Den här veckan går jag holmgång med äckelbolaget Swedish Match för att bli fri från beroende av deras blodstänkta produkter (nåd-snus, någon?) och det ökar min marginal lite till, men inte mer än att det kommer ätas upp av beräknat ökade bostadskostnader från årsskiftet och om lönen skrivs upp som väntat nästa år så äts den skänken genast upp av höjda priser på resor till jobbet, sannolikt höjd a-kasseavgift när arbetslösheten ökar och högst troligt ökad kostnad för hemförsäkring m.m. Den berömda ökningen av Jobbskatteavdraget ger mig en hundralapp i månaden som kommer konsumeras av mina fyrbenta kamrater, vars foder och sand kostar oxfilépriser numera. Så det är en fight, dagligen, att få pengar kvar till sparandet nu och värre blir det. Alternativet är dock värre, att spara för lite eller inte alls till pensionen känns en smula vågat. Kan ju inte gärna äta katten om det krisar… Eller?
Usch, nu gnäller jag. Egentligen lever man i lyx jämfört med många andra, men nog kunde det vara lättare.
Nja stresstestet för beviljande av bostadslån utgick ifrån 6% + KALP påhejat av SBAB, Danske etc.
Vad hände sen,
Rörlig snittränta som snart tangerar 5%
KALP + 10%
Lite dåliga marginaler i det stresstestet, nu gäller andra nivåer som sänker beviljat lånelöften med runt 15%. Och priserna har då minskat på denna typ av konsumtion med … runt 15%
Fanns väl en studie från tidigare I år att svenska hushåll just nu använder sparpengar till nöjeskonsumtion. Mat är väl också något folk generellt inte sparar in på initialt då man gärna vill ha lite vardagslyx och en fin biff på fredagar. Utlandsresor går ju bra nu också trots seketas.
Att köpa ny bil och hantverkare är väl något folk sparat in på men kan inte ge så många fler exempel på rak arm.
Inte läst rapporten. Men det är nog rimligt att anta. Själv ska jag avskaffa bilen då den är mest för bekvämlighet. Dock håller jag kvar vid mina tre utlandssemestrar per år. Så ingen nöd på mig, men det känns i plånkan nu som ensamstående medelklass. Andra i parförhållanden klarar sig såklart bättre. Även jag nallar sparpengar. Sen huruvida 5% är en normalränta tror jag inte, gissar på 3-4%. Men eftersom välbetalda proffs inte vet, så är det väl fullt rimligt att ingen vet. Vid 10% ränta blir det tajt att bo kvar, och då är nöje, resor, bil också borta. Håller den räntenivån som osannolik dock. Sen är det lite tröttsamt att läsa om folk som minsann var med på 90-talet och tycker vi har låga räntor idag.
Hade jag haft statliga lån på 10% med 87% ränteavdrag med 15% löneökning/år med en inflation på 15% så hade det varit win-win för mig. Det experimentet S höll på med fungerade ju inte så bra.
Efter förra vinterns elpriser vet jag ett par familjer som övergav hyrt hus och klämde in sig i för liten lägenhet med fjärrvärme istället bara för att gå runt.
Känner till någon i sthlm som haft lägenhet med 1.8mnkr i lån eller nåt som fått sälja, ensamstående med barn där det sammantaget blev för dyrt.
Vi sålde som bekant huset tidigt 2022 och flyttade ut från stockholm men om jag ser till den faktiska kostnadsökningen så hade vi inte klarat det nu, en hel lön till banken och sen räkningar och ökade kostnader i allt annat samt förra vinterns elpriser så jo, vi hade nog tagit av sparpengarna vi också om vi bott kvar och dom är ju tyvärr inte oändliga så det hade haft ett slutdatum.
Att gå från hus och hem som är en tvåa i fruängen, vanlig villa i stockholm eller ett litet hus på landet som heltidsarbetande är intressant. Hela diskussionen om att man inte skulle lägga mer än 30% på boendet har dött ut helt precis som den diskussionen om minsta inomhustemperatur som väl var 21 grader eller nåt?
Ja, visst är det intressant hur perspektiven skiftats? Min smärtgräns går vid att bostaden kostar 40% av lönen efter skatt, sen får jag flytta till något mindre. Det trodde jag aldrig att jag skulle behöva räkna på.
Och själv har jag precis lika anekdotiskt en stridström av påståenden från svenska it-företag om den enorma “Kompetensbristen”.
Att det råder kompetensbrist är det inget snack om. Att någon försöker kränga billiga konsulter inom webbdesign och SEO negerar inte det faktum att det råder brist på Java-utvecklare.
Inte bara du. Jagas av konsultsäljare med.
I princip alla företag jag har direktkontakt med har kickat ut konsulter eller håller på. I viss mån ersätts det av anställda, andra gånger inte.
För övrigt hör jag fler och fler anekdoter om nyutexaminerade civilingenjörer och civilekonomer som kräver 55.000 i månaden. Förr var det ju bara Linköpings industriella ekonomer som saknade all verklighetsanknytning men nu verkar det ha spridit sig.
Tror även att många som såg sig själva som “övre medelklass” nu inser att de ramlat ner där de hör hemma igen.
“Hör hemma”?
Skadeglädje är den enda sanna glädjen hör jag.
Om man har fjärrvärme så kanske det är en smart idé att installera en luft-luftvärmepump (med en genomtänkt placering)? Den kostar kanske 25000kr med installation och då har man även kyla på sommaren om man nu vill kosta på sig det. Då får man ju ner mängden kWh på fjärrvärmen och kan köra extra när elpriset är lågt.
Då måste elpriset vara lågt och du kör värmepumpen så den ersätter en stor del av ditt värmebehov av fjärrvärme.
Rimligne har man en återbetalningstid på 8-10 år på en LLVP, sedan kan den gå sönder (även om många håller längre)
Säg 10 år, då skall du spara 2500kr/år .
Sparar du en krona så måste du ersätta 2500 kWh fjärrvärme. Kan det vara 10-20% av värmebehovet?
Är det sannolikt att elpriset blir så lågt att man sparar en krona per kWh värme?
Fjärrvärmepriset är runt 1kr/kW, då måste elen vara nästan gratis.
Vad bra att du tog dig tiden att räkna lite på detta. Jag hade det på känn att det är svårt att räkna hem. Jag vet inte riktigt vad COP-värdena är för LLVP men för varje el-kWh så borde man kunna få ut 3, nästan 4 kWh värme. Jag har känslan av att en LLVP kan hålla betydligt längre än 10 år, men effektiviteten går nog ner efter 10 år om man inte fyller på med ny gas.
Om du inte bor i de kallare delarna av landet så räkna med COP = 3.
Jag skulle tro nyttan är störst när det inte är som kallast och COP faller en bit under 3, men fjärrvärmepriset är fast under eldningssäsongen. Elpriset tenderar gå upp också då.
Det går inte att säga något generellt eftersom det beror på värmebehov osv. Men jag tänker det finns en lönsamhet, men det är längre återbetalningstid än några få år. Och med tanke på hur lite pengar det är kanske man kan göra smartare energiinvesteringar/besparing istället för att sänka energiförbrukningen totalt.
Gasen skall inte läcka ut efter 10 år. Den skall inte läcka alls (ha). Man kör till byte eller haveri. Däremot blir den försämrad map skräp på kyllameller osv.
På elen har man alltid nätavgifter och energiskatter som är ungefär lika mycket per kwh som fjärrvärmen kostar per kwh.
På det sen det rörliga elpriset. Jag är skeptisk till att det går att räkna hem en LLVP som ersättning till fjärrvärme.
Kanske på 10-15 år men det tycker jag är lite för dålig ROI. Bättre att stoppa in de 25k i indexfonder eller nått om man nu har 25k över.
Har man dessutom som här differentierade fjärrvärmepriser beroende på säsong så lönar det sig ännu mindre.
Fjärrvärme är under stor press just nu då bränsle priserna gått upp rejält, mottagningsavgifterna gått ner, högre skatte och avgiftskostnader. Kapitalintensiv verksamhet. Låga elpriser slår mot inkomsterna och lite inflation här o där.
Även Göteborg Energi “prisjusterar” med 8,7%, och då är det inte en sänkning,
https://www.goteborgenergi.se/foretag/fjarrvarme/sa-bestams-fjarrvarmepriset
Nu är jag ju blå och hyfsat ekonomi-förstående men ibland önskar jag att det fanns lagstöd för att under “fördyringstider” kunna utvinna mer vinst ur företagskassorna istället för ur folks fickor. :/
“Jag har närt en kommunist vid min barm!!”
– Tyko Jonsson, Karl-Bertils ömne fader
Löntagarfonder är inte svaret. Men gärna fungerande konkurrens mellan företag.
Nej, du är inte blå. Du är kommunist.
Vem skall “utvinna mer vinst” och vart skall dessa pengar gå?
Ja, det är precis det jag menar… Jag har ingen aning om hur ett sånt upplägg skulle fungera, jag önskar bara att vi som konsumenter skulle vara de sista som drabbas av fördyringar…
Och för övrigt… Får kommunister ens ha någonting i sina egna fickor? 😉
“Av var och en efter förmåga. Åt var och en efter behov” vettu! Det är bara att gå till den lokala politiska kommissarien, alternativt kolchosföreståndaren och förklara att du har ett stort behov av dolares i fickorna. Det finns dock en risk att hen tar det på fel sätt. Och störst behov måste du förstå att nomenklaturan alltid kommer att ha. En del är mer jämlika än andra.
Som borgerlig tycker jag ändå att “Av var och en efter förmåga. Åt var och en efter behov” är en ganska bra grundtanke.
Problemet är att dagens vänster förvanskat det och snarare kör enligt
“Från var och en efter hur driftig och framgångsrik den är. Åt var och en efter önskemål.”
Man beskattar inte efter förmåga utan efter hur väl någon lyckats, och man delar inte ut enbart efter behov, alltså endast till de som av olika anledningar bortom deras kontroll verkligen inte kan försörja sig själva, utan man delar även ut till alla som kan men inte vill försörja sig själva och till kommunala cirkuskonsulter, till konst för maskar och svampar, och allt möjligt annat som knappast fallet under en rimlig definition av “behov”.
Vattenmagasinen är tyvärr inte fyllda, utan ligger lite under normala nivåer.
Däremot är ju situationen i Europa bättre med ny kärnkraft i Finland, bättre nivåer i Frankrike plus bra nivå på gaslager.
Kruxet är att Tyskland, Danmark och vi är beroende av vindkraft. Så om det blir kallt och inte blåser så kommer elen bli dyr ändå.
Mobilen-svar… sorry
Nä. Fel.
De ligger på 83,6% fyllnad vilket är högre än medel de senaste 60 åren.
100% uppnås aldrig.
Data finns här: https://www.energiforetagen.se/statistik/kraftlaget/
5.22 är dock listränta inte den ränta man får vilket är 4.82 (eller 4.72 med grönt bolån) när jag krafsade i något, det varierar inte så mycket.
SBAB ger ju ”färdigprutad ränta” -> är du en attraktiv kund får du kass rabatt, är du oattraktiv får du bra rabatt.
Jag tycker det är en renons på handfasta råd till den krisande medelklassen som pressas av högre räntor, dyrare energipriser och ökade matkostnader. Är det inte dags för en av SvD:s ledarkrönikörer att komma ut med en ny uppmaning om att sluta gnälla och istället börja äta mer gröt?
😂😂
Gå ner lite i materiell konsumtion är mitt råd. Det är lustigt hur det alltid just är medelklassen som står i fokus och som det är synd om; det finns ju grupper i Sverige som får livet att fungera med mindre resurser. Klassresor skall naturligtvis kunna gå såväl uppåt som nedåt och all politik skall inte gå ut på att fjäska för de som redan har mer än de behöver; man skall inte berövas sin egendom, men det skall stå fritt att förlora den på eget bevåg.
När man tvingas till flytt då har man nog ätit gröt morgon, middag, kväll ett bra tag redan.
Innan vi flyttade tyckte jag att vi hade ett hanterbart lån egentligen men nu hade ju den räntan gått upp 500% lite drygt över 1.5 år och man kan ju inte minska kostnader med motsvarande eller öka sin inkomst med motsvarande.
Hade vi bott kvar hade det nog varit game-over under 2024.
Det är helt enkelt skarpt läge för väldigt många just nu.
Detta är inget mot dig personligen utan jag finner det bara stötande att det anses ok att hacka på de som har det svårast i samhället och hänföra deras situation till att de gör dåliga personliga val i livet medans när det drabbar medelklassen så är den utan förskyllan och staten behöver rycka in och stödja så att de inte behöver förändra sin livsstil det minsta.
Vi klarade oss så inget mot mig personligen 😀
Jag tror att “medelklassen” kommer ta en ohygglig smäll i detta och att staten inte kommer rycka in för dom har inte medel.
Sen är ju hon ensamstående sjuksköterskan i fruängen som fick flytta med sina två barn rätt långt ifrån medelklass
Startar om mitt tidigare inlägg om att fjärrvärmekunder enkelt kan byta till elvärme (värmepump, bergvärme.
ANTJE2023-10-06 08:26 – 08:26
Mitt motargument var att kabelnätet inte är dimensionerat.
”Ellevio inför effektdebitering på prov i Stockholm – ladda elbil kostar 650:- SEK i effektavgift per månad”
https://cornucopia.se/2022/08/ellevio-infor-effektdebitering-pa-prov-i-stockholm-ladda-elbil-kostar-650-sek-i-effektavgift-per-manad/
Antaligen är det vad svaret blir om hela områden som är dimensionerade för fjärrvärme försöker byta uppvärmningsmetod.
Vad anser de som kan sin sak i tråden kring vinterns elpriser?
Just nu är man lite hoppfull och tänker att det beror på att vattenmagasinen är fyllda, alla reaktorerna servade och att finlands nya reaktor är igång – stämmer det?
Eftersom vi är borta drar vi inte igång någon värme alls innan det blir lite kallare men över jul vill man ju helst slippa hacka isen ur duschen på morgnarna.
Jag vet ju som sagt inget men håller i stort sett med dig.
Man kan tillägga att Frankrikes kärnkraft går bättre och att leveranskedjorna för gas till övriga Europa har haft tid på sig att hitta nya vägar.
Komplettera med att länderna söder om oss har fyllda gasförråd – löst regelbundna leveranser (utan Ryssland som leverantör)
Länderna söder om oss har byggt vindkraft.
Men SE4 och i viss mån stockholms SE 3 (de 2 områdena där 90% av sverige är mantalsskrivna) kommer kämpa vidare med extrema pristoppar.
Hur länge går producenterna med på att levera negativa inkomster? Flöjlar snart inte alla vinkraftverk hellre än att lämna negativa anbud på elproduktionen?
Även vattenkraften är lättreglerad. Endast kärnkraften är trög.
Kan man “stänga av” vindkrafteverken så dom inte producerar el?
Lite konspiratoriskt så gissar jag att regeringen krävt att återstående reaktorer skall skötas proffsigt nu i vinter, förra året var det ju kvarglömd skiftnyckel som orsakade stopp i månader och att nån glömt sätta på vattenkranen och att det skall gå på fullt oberoende av priset?
Bolagen som investerat i vindkraft har väl lån gissar jag och borde blöda rejält vid låga priser?
Allt som producerar energi har olika “reglertid”.
Långsammast är kärnkraften – snabbast batteri.
Vindkraften stängs ned när det blåser för mycket (nyare klarar att minska propellervinkeln, men orkan blåser inte jämt utan i byar där det kan skilja enormt mycket. Lägg till att ryckigheten ska balanseras av något. Som jag uppfattar det så gör inte frekvensomvandlarna det utan de låter spänningen och i förlängningen även frekvensen svaja)
Ofta finns kontakt som garanterar ett visst pris, vilket gör att produktionen fortsätter även vid negativt spotpris.
Samma för en liten producent – den med solceller fortsätter att producera till dess priset är närmare -70 öre.
Hade det inte varit så skulle man absolut stängt verken vid lågt pris. Redan säg 10 öre i pris gör ju att slitaget riskerar att överstiga vinsten.
Jo jag har sett hur dysfunktionnelt systemet blir uppbyggt när många enskilda aktörer ska ersättas. Tidigare tog Vattenfall i sin monopolsituation den problematiken.
Nu när inköp el auktioneras måste någon (Vi= staten) gå in med garanterat lägsta pris som då sätter auktionssystemet ur spel.
Vattenmagasinen är tyvärr inte fyllda, utan ligger lite under normala nivåer.
Däremot är ju situationen i Europa bättre med ny kärnkraft i Finland, bättre nivåer i Frankrike plus bra nivå på gaslager.
Kruxet är att Tyskland, Danmark och vi är beroende av vindkraft. Så om det blir kallt och inte blåser så kommer elen bli dyr ändå.
Fel av mig.
Senaste perioden har tillströmningen varit väldigt hög, och vi har precis gått från underskott till marginellt överskott.
Ligger just nu precis precis över medel – men lär nog fortsätta att stiga eftersom tillströmningen varit/är hög.
I endast Sverige eller både Sverige och Norge?
Det var Hans som fyllde på med ungefär 2 kärnkaraftverk (Se länken för vilka områden Danmark- Sverige- Norge osv)
https://svenska.yle.fi/a/7-10039405
Nåja, Danmark har inte så mycket vattenkraft att tala om (0 enligt kontrollrummet, om man skall vara exakt).
Jag skrev med Danmark då länken omfattar hur Hans levererade regnet.
Du frågade om regnet även föll i Norge. Så om du kommenterat svaret till din egen fråga hade det varit till din fördel.
Nu gav du ett fjantsvar, vi vet alla att Denmarks hösta berg är 154 m högt.
Ursäkta Antje, men jag frågade inte om regnet föll i Norge utan om fyllnadsgraden i vattenmagasinen är över medel i Sverige eller Norge eller både ock. Det är du som nämner Danmark, som vad jag vet, inte har några vattenmagasin. Du länkar till en katastrofrapport om ovädret Hans som inte mer än eventuellt indirekt svarar på frågan (jag lyckas i alla fall inte hitta någon länk i artikeln som visar på vattenmagasinens fyllnadsgrad).
Vad jag har snappat upp så är vattenmagasinen fyllda till normalen, vilket de inte har varit sedan hösten 2020. Därtill ser hydrobalansen ut att vara ovanligt hög, men största överskottet mot normalen på 20 år. Detta är alltså vatten och snö i mark och berg som kommer att rinna ner i vattenmagasinen med tiden.
Ursäkta HEASM66
Jag var väl snarstucken där och missförstod även att din fråga gällde fyllnadsgraden. Iofs så tänkte jag att om Hans fyllde Sveriges vattenmagasin så borde min länk visa att regnet med största sannolikhet även fyllde Norges.
Arbetslösheten måste upp. När padelhallen, surdegsbageriet, manikyr affäreren och annat skräp går i konkurs har räntan toppat. När kommer den stora konkursvågen inom bygg?
Inte ännu uppenbarligen, har ohyggligt svårt att hitta någon till småjobb på huset.
Privatmarknaden snurrar på, men på entreprenadsidan är det värre.
Strax före den stora statliga satsningen på infrastruktur, DVD vägbyggen m.m. troligen i början av -24.
Påbörjar takbyte snart.
De har aldrig haft så mycket att göra som nu. Uppbokade hela nästa år redan.
Kollega hade vattenskada. Var i princip omöjligt få ut VVSare.
En annan vän ska installera vattenburen. Ingen vill ta jobbet
Det man bör förstå är att landet blir have…. and have nots.
De som har marginaler i ekonomin lever som tidigare och renoverar, äter och reser.
Och de som ligger på gränsen lyfter hela tiden hur illa det är och de där jävla politikerna osv osv….
Att vissa har råd och andra inte är väl å andra sidan inte någonting nytt? Det som är nytt är väl att den andra kategorin kommer att bli större på grund av senaste tidens prisökningar.
Snickarkompisar som jobbat svart på helger har i stort sätt inga förfrågningar länge men har jobbet kvar. Större firmor verkar ha att göra i år och en bit in i nästa men tunn orderstock. Stora infrastrukturprojekt är väl infaltionsdrivande ?
Infrastrukturprojekt?
Pest eller kolera?
Infrastruktur behövs alltid. Blir billigare att köpa in i lågkonjuktur.
Friställd arbetskraft behöver inkomst. Vem ska försörja dem?
Enligt mitt sätt att se det så är det billigaste för staten att ta den inflationsdriften än att försörja stora deler av arbetande befolkningen och sedan handla in infrastuktur när det är som dyrast.
Infrastrukturprojekt kan betraktas som en del i strukturella reformer. På sikt blir det en tillväxtpotential i ekonomin om kommunikationerna förbättras, BNP ökar utan att det blir överhettning. Ett väg- eller järnvägsprojekt sysselsätter inte speciellt många så att det driver inflationen är ingen fara. Varje gång jag åker tåg så står ju järnvägsarbetarna vid spåret och hänger på spadarna 🙂
USA vägrar tydligen lågkonjunktur. Jobbsiffrorna för september överträffar prognoserna och det sänker lite motsägelsefullt börserna (jag förstår logiken med att förväntade räntesänkningar förskjuts framåt i tiden, men något syniskt är det). Växelkursen försämras och det innebär väl i förlängningen att även svenska räntesänkningar flyttas fram i tiden.
Japp USA kör sin egen linje, bara för att trollfabriken ska stava rätt framöver, så stavas det ‘cyniskt’.