Denna artikel innehåller reklamlänkar för Lysa, min huvudsakliga tjänst för sparande, både privat (reklamlänk) och för företaget (reklamlänk).Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
Börserna inleder veckan med breda fall i de asiatiska tidszonerna, drivna av kriget i Mellanöstern. Den svenska inflationen blev högre än vad de högutbildade och högavlönade experterna väntade sig och det krävs nu nya undanflykter för att motivera varför räntorna ska sänkas och inte höjas.
Stockholmsbörsen gick faktiskt framåt förra veckan trots fallande börs i fredags och krig i Mellanöstern mellan Israel och Hamas. OMXS30 gick +1.66% på veckan och OMXSPI +1.18%. Däremot har kronan försvagats mot dollarn, trots att de långa amerikanska räntorna sjunkit sedan krigsstarten på grund av flykt till trygghet, då det överskuldsatta USA med sina kroniska massiva budgetunderskott anses ha trygga statsobligationer.
Dollarn kostar återigen 11:- SEK trots Riksbankens så kallade vinstsäkringar även om euron varit väldigt stabil på 11:58. Det är förstås svårt för ett litet land i Europas utkanter, långt bort från allt, med uselt klimat och sura men godtrogna människor att konkurrera mot dollarn i dessa tider. Guldpriset går på 679:- SEK, också en effekt av kriget i Mellanöstern.
I USA steg börserna trots negativ fredag och veckan blev +0.45% för S&P-500 medan Nasdaq 100 gick +0.15%. Bäst bland FAANGST var Facebook med -0.23% efter ett fall på -2.92% i fredags.
I de asiatiska tidszonerna fortsätter börserna rasa och berättelsen för dagen ska vara kriget i Mellanöstern.
ASX 200 går -0.35%, Hang Seng -0.56%, KOSPI -1.04%, Nikkei 225 -1.93% och Straits Times -0.63%.
Den svenska inflationen landade högre än vad alla högutbildade och högavlönade experter kommit fram till som konsensusprognos. KPI blev 6.5% mot väntade 6.3% och kalenderbitarnas KPIF landade på hela 4.0%, medan KPIF-XE, dvs om man både ignorerar räntor och energipriser, landade på 6.9%. Kort sagt så var det energipriserna som pressade inflationen. Det enda som sänkte månadsförändringarna var just el som föll med 5.5% och utrikes flygresor som föll med 9.6%, så var man inte ute och flög och far så blev det inte billigare i september annat än på elräkningen.
På årsbasis är det bara elpriserna som faller och sänker inflationstaktens årstakt med 2.4 procentenheter. Allat annat anges blivit dyrare det senaste året. T ex har matpriserna stigit 7.7%, kläder 8.4%, restaurang och logi 7.7% och rekreation och kultur 11.5%.
Nu kan man förstås hävda att det är Riksbankens höjda styrränta som sänkt elpriset med en årstakt av -45.3% och därmed börja sänka räntorna, men riktigt så enkelt är det ju inte.
Snarare visar siffrorna att om det är höjda räntor som ska bekämpa inflationen så har de ännu inte lyckats göra det. Elpriserna faller på grund av gaspriset i Europa och en blåsig höst, vilket ingetdera beror på att Riksbanken höjt sin styrränta.
Experterna vrider nu sina händer. Det var meningen att räntorna skulle sänkas, men KPIF som kalenderbitarna styr på ville inte ner så mycket som experternas ponduspostuleringar önskade. Så bli inte förvånade om Riksbanken fortsätter följa sin räntebanan, som visar på högre räntor och att styrräntan går under nuvarande 4.0% först till år 2026, dvs om tre år.
Det är en realitet som sk rent seekers inom bankväsendet måste förhålla sig till, och det är förstås trist för dem. Bostadsmarknaden ska förstås stiga i pris även om vi har kvar dessa räntenivåer i tre år till. Det lovar alla experter. Duh.
Nu börjar det pratas om att Riksbankens efterlängtade arbetslöshet äntligen ska vara på gång och Riksbanken hoppas på nästan en hel procentenhet ökad arbetslöshet 2024 och 2025, till 8.3% mot 7.6% enligt SCB just nu Kanske kan den göra att priserna faller för en svensk ekonomi där det mesta hushållen konsumerar är importerat och den svenska kronan är nära rekordsvaga nivåer?
Lysa är min huvudsakliga sparform både privat (reklamlänk) via ISK och för mitt bolag via kapitalförsäkring (reklamlänk), och ger låga avgifter där all kick-back från fondbolagen återförs till kunden, samt ger önskad riskprofil och automatisk ombalansering mellan ränta och aktier för minsta egna tidsinsats.
113 kommentarer
Mitt bestämda intryck är att bloggen menar att riksbanken gör fel men åt vilket håll får jag inte klart för mig.
Så – borde räntan vid senaste mötet ha satts högre eller lägre eller var den faktiskt rätt?
(Att jag skriver “bloggen” är för att det du skriver, Lars, ju inte nödvändigtvis måste vara din privata uppfattning, jag skulle själv nog föredra att fråga “redaktörn”, om titeln känns ok.)
Ah, riksbanken jobbar på enligt den devis dom kan jobba efter dvs. Economy = The science of guessing.
Jag tror du är något på spåret här. RB gör i vissas ögon alltid fel, oavsett vad de gör.
De har ju gjort fel senaste 15 åren så 😀
Nu vet jag inte vad bloggaren själv tycker men jag tycker det är tydligt att räntan borde vara högre. Man kunde åtminstone ha höjt lika mycket som ECB, nu har man höjt mindre vilket får kronkursen mot EUR att sjunka ytterligare och därmed importerar vi ännu mer inflation eftersom vi nettoimporterar från övriga EU. För att hålla jämna steg med ECB hade det behövts 0,5 i juni och 0,5 i sept. Då hade kronan varit starkare och inflationen lägre.
Räntan är inte så starkt kopplad till kronkursen att 0,5% mot Eur avgör. Det är väldigt många andra aspekter som väger in i värdet på ett lands valuta.
Schweiz har t.ex fortfarande 1,75% ränta och håller värdet.
> Det är väldigt många andra aspekter som väger in i värdet på ett lands valuta.
Som vadå?
> Schweiz har t.ex fortfarande 1,75% ränta och håller värdet.
Ganska många som måste köpa CHF för att stoppa in sina miljarder i bankerna där. Så lite av ett specialfall.
Ryssland har 13% ränta
Turkiet har 30% ränta
Venezuela 55% ränta
Jaha? Relevanta jämförelser med skurkstater som kraschat ekonomin?
Ett bra knep att behålla värdet på sin valuta på en hyfsad nivå iaf kan ju vara att undvika att föra en politik som leder till en brottslighet internationella medier tycker vara värd att uppmärksamma.
Det som har störst betydelse för valutan är det förs en politik som leder till tillväxt och utveckling. Danmark behöver bara 3,75% styrränta för att danska kronan ska följa Eurons värde. Novo Nordisk enorma värdetillväxt gissar jag dock har hjälpt Danmark en del.
Den kanske gör fel genom att existera? Det kanske är fel att ha planekonomisk styrränta? Om staten tex försöker sätta ett enhetligt pris på mat så kanske det blir fel oavsett ifall dom höjer eller sänker priset?
Kan rekommendera en klassisk artikel om att avskaffa centralbankerna helt:
Friedrich von Hayek, “A free market monetary system”, Journal of Libertarian Studies 3:1 (1979), pp. 1-8.
Tack, får se ifall jag har tid att läsa den. För min del känns det självklart att vissa bolånetagare borde ha 1% ränta och andra 18%; lika självklart som att viss mat tex potatis betingar ett pris medan annan mat tex morötter ett annat. Så jag känner inget akut behov att blir ännu mer övertygad 🙂 Har han en enkel och sammanfattningsbar poäng?
Jag bad Chat GPT om en sammanfattning på sju meningar:
Han förespråkar att regeringar bör avstå från att monopolisera utfärdandet av pengar och istället tillåta konkurrens inom pengarsystemet. Hayek hävdar att regeringar och centralbanker ofta misslyckas med att upprätthålla en stabil valuta. Essän har blivit en inflytelserik text inom libertarianismen och ekonomisk filosofi, och den betonar vikten av en decentraliserad och konkurrenskraftig valutamarknad. Hayeks argument har haft en betydande inverkan på diskussionen om penningpolitik och rollen för centralbanker. Han ansåg att marknaden i större utsträckning bör reglera penningvärdet och att statlig inblandning i penningväsendet kan leda till ekonomiska störningar.”
En fantastisk höstmåndag! Frågan är har vi varit närmare WW3 någonsin? Om nu Iran får feeling och börjar stöka för att få arabvärlden att mobilisera och, i Saudis fall, välja sida, vilket jag iofs tror att dom små liven är för fega för med 2 hangarfartyggrupper i pölen bredvid men ändå, så kanske vi kan få en dominoeffekt på temat “Dictators of the World – Unite” och lille tjockisen i NK samt Nalle Puh tjippar in med vad dom kan! Hur eller hur spännande och intressanta tider.
I övrigt är det väl lite av den ultimata paradoxen att i dessa tider av klimatdebatter mm så är typ det enda som går ner i pris flygresor…
Det är tydligen en stark drivkraft hos diktatorer att starta krig och elda på olika konflikter. Härlig personlighetstyp.
Det är väl just den personlighetstypen som brukar beskrivas i platsannonserna för diktatorer?
Ja, så är det ju. Är det lite skakigt så snabbar folk på att kasta fram nån galenpanna vars enda driftkraft är stormaktsdrömmar och konfliktbenägenhet. Sedan slutar det alltid på samma sätt, total misär för många miljoner människor.
Handlar nog mycket om att man vill ha andra yttre problem att peka på för att motivera sin egen existens.
Kina har inte råd med ett krig i MENA som gör att olje/gaspriset drar i höjden.
Iran får feeling => BOOM, Muthafuckas.
Men ja, situationen är volatil.
Så kan det mycket väl vara men Kina kanske inte kontrollerar huruvida ett krig i MENA bryter ut utan måste bara förhålla sig samt att det är lite mer till det än att bara förvandla Iran till glas. En sådan handling skulle nog till och med kunna få shia och sunni att gräva ner stridsyxan…
Glömde ju också att Balkan verkar ha, åtminstone, vaknat upp lite ur sin slummer och börjat skramla med bössorna igen. Kan vi nu få Argentina att agera på sina, fortfarande kvarstående, krav kring Falklandsöarna så…
Då kommer handeln stanna av och Kinas ekonomi likaså, då blir det oroligt i Kina.. Märkligt nog så borde hotet mot Taiwan öka då, när kina inte längre riskerar att förlora handeln och de styrande behöver ena folket mot någonting, som förmodligen går åt he-vete för dem-även om de är mer kompetenta än ryssarna.
Hamas, de galningarna, gör allt de kan för att försöka få med de stora aktörerna in i ett krig. Tror det var deras plan från början. Sin egen civilbefolkning och allt lidande de får utstå struntar de fullkomligt i.
Eh… Det var flygresor du fastnar på och inte elpriset?
Att elen blir billigare för att Tyskland massivt börjar elda kol igen väger upp rätt många flygresor…
Kol och gas driver elpriset och därmed inflationen – samtidigt som de driver klimatförändringarna otroligt mycket mer än några flygresor.
Nja, alltså jag skrev ju “typ” för att jag också läste att elen gått ner men å andra sidan elen måste vi ju ha, eller mitt antagande var att elen måste vi ha även om jag är fullt medveten om kol/oljeeldningens inverkan på utsläpp av CO2. Av övrigt så läste jag in, måhända lite slarvigt, att det var flygresor som sjönk i pris vilket jag tyckte var en rolig paradox.
Men jag ska försöka vara lite tydligare i framtiden.
Morrn! Visst har arbetslösheten börjat stiga, jag hör det ena och det andra gällande utfasning av konsulter och kommande anställningsstopp hos större arbetsgivare i länet. Men den stora grejen kom från en bekant i grossistbranschen som berättade att restauranger nu faktiskt skär i inköpen av råvaror för att kundunderlaget börjar svikta. Vissa etablerade krogar klarar sig bra med oförändrat kundflöde, men exempelvis finhamburgerhaken, lunchrestaurangerna och dyrare caféer får kämpa mer nu och konkurserna är något fler. Anekdotisk information naturligtvis, men inte helt oväntat om det stämmer, för matlådor till jobbet är ju ett beprövat vapen när man behöver spara i vardagen.
Att ett gäng hamburgerhak borde kursa känns rimligt. Åtminstone här i Göteborg har jag svårt att se att det finns marknad för alla. Har varit en rätt stor ökning fram tills nu.. så nu kanske är peak hamburgerhak. Måste säga att jag blev förvånad när brödernas tog över lokalen efter MacDonalds på backaplan, den borde inte ha kunnat gå dåligt? För er som inte har Göteborgs kännedom placerad intill en större knytpunkt för kollektivtrafik och ett köpcenter, större delen av kolektivtrafiken mellan centrum och hisingen passerade förbi dessutom med många byten. Känns som ett mycket bättre läge för donken än brödernas
Trenden med överprissatta hamburgare är väl bara en av de senaste flugorna som den skitnödiga och ängsliga medelklassen hoppat på, i stil med padel för ett par år sedan, eller att varenda barnfamilj skulle ha en stor studsmatta för ungarna i trädgården (kartorna i Google Earth såg inte roliga ut när man zoomade in på städernas villaghetton!).
Skulle gissa på att inom ett par år kommer “trendiga” kedjor som Pinchos och Joe and the Juice att kännas helt förlegade för medelklasswhitetrashen och implodera.
Jag förstår inte hur högerfascister kan vara så otroligt korkade, men det är nog genetiskt.
Studsmattor är bland de mest effektiva fysiska aktiviteterna för barn. Det finns inga nackdelar och sett till livslängden är det en extremt billig sysselsättning. Det är snarare så att storstäderna skulle investera MER i studsmattor i utanförskapsområden.
Men du har ju flera gånger påstått att svält är bra för folkhälsan så jag är inte överaskad.
Antar du är lika ogift, okysst och ointelligent med små möjligheter till förbättring på dessa punkter?
@Rikkitikki och Gobbis:
Erkänn att ni ändå ser fram mot att läsa in bloggen på måndag morgon efter helgens prövningar, arbeta upp blodtrycket och hoppa på varandra?
Vissa gillar att se cagefighting – jag ser med stor behållning på när ni gruffas verbalt.
Ha en fin vecka nu!
Padel är också nyttigt för hälsan; likväl blir det löjligt när fåren i fårskocken hela tiden sneglar på varandra för att göra likadant.
Det tar nog inte så värst många hopp innan ungarna tröttnar och hellre sitter med mobiler och chipspåsar. Kalorimässigt sett så förbränner nog velourpapporna minst lika mycket som ungarna, i och med att det blir de som får montera ner och köra till tippen med åbäket.
Gobb, du har som vanligt fel om det mesta.
Om man är utanför Stockholms skitnödiga värld så är padel skoj och ger både fysisk och mental träning. Hur de andra gör i padel skiter jag i. Jag har gamla träninskläder, en 20 år gammal ryggsäck och ett racket med en spricka i. Ingen bryr sig.
Studsmattor är jättebra, ungarna kan spendera timvis dag efter dag sommarhalvåret med att studsa.
Vill du riktigt spränga topplocket så kan du ju zooma in i välbärgade områden nu och se hur många pooler som dykt upp. 😉
@RIKKITIKKITAVI
Den stora nackdelen med studsmattor är ljudnivån.
Oj, fick inte högerfascistgener via farsan, är detta ett problem?
Håller med dig om massor via energi men här, ??
Har du 25års vetenskapliga studier bakom dig v.g. studsmattor.. nej.
Återkommande impulsattacker på hjärnan, utan långtidsstudier, du kan f-n inte uttala dig.
Ge dig själv en 220v kyss och återkom när sinnet är rensat.
Dan, du har en poäng. Om jag förstår Donkens marknadsplats rätt har de tagit fasta på Centrumdöden och tagit rygg på detaljhandeln som flyttar ut mot köpcentrum utanför stadskärnorna. På sikt betyder det att Mc Smällfet blir ett nöje för de bilburna, medan Donken tjänar mer på Drivethrough än på bordsservering.
Grejjen att Backaplan-donken försvann förstår jag som en kombination av faktorer. Enligt det jag läste i tidningen behövde lokalen omfattande renoveringar samtidigt som Backaplan skall jämnas med marken inom några år, så Brödernas satt på något av ett rivningskontrakt. Kanske sket det i det, eller så öste de riskkapital i renoveringen för att växa?
Utöver detta så är jag löst bekant med (den f.d.) franchisetagaren. Nu har jag inte träffat honom sedan innan pandemin, men han har kommit upp i en sådan ålder att jag misstänker att han gärna lade stekbordet på hyllan och antingen pensionerade sig eller nu gör något mer avslappnande.
Många roliga formuleringar idag! “Det är förstås svårt för ett litet land i Europas utkanter, långt bort från allt, med uselt klimat och sura men godtrogna människor” – Det är bra att vissa blir påminda om detta faktum, även om det finns en del bra också. Sedan måste jag säga att jag är helt paff över “experternas” spådomar. Lyssnar man på olika ekonominyheter där dessa “experter” uttalat sig närmaste månaderna så är alla helt övertygade om att inflationen toppar och räntorna går ner sen. Alla låter lite tvärsäkra och har lika tvärfel. Hur likformig är detta skrå? Hämtar dom sin data från precis samma ställe och har läst samma böcker eller vad handlar det om?
Man baserar väl dessa prognoser på hur det alltid blivit innan. Inflationen går upp – räntan höjs – det blir lågkonjunktur eller finanskris – inflationen sjunker – räntan sänks – inflationen sjunker – räntan sänks osv.
Det finns en logik i det. Handlar det om att det kommer in andra parametrar nu som krig och oro?
Njae, räntan höjs inte tillräckligt mycket och inte tillräckligt raskt, helt enkelt.
Klassiskt flockbeteende: alla zebror gnäggar samma sak samtidigt. Så står ingen med Svarte Petter efteråt och kan angripas av lejonen, och har alla fel kan de enas om en förklaring också, samfällt.
Problemet för zebror är att oavsett vad de gör likadant så kommer lejonen ändå.
Det är väl som en naturlag att när priser går upp på grund av dyrare råvaror generellt i världen och dessa råvaror importeras till Sverige så går det inte att komma åt nämnda prishöjningar med en räntehöjning. Det som blir dyrare blir dyrare. Det är enkel logik. Däremot kan kanske en räntehöjning trycka ner överdrivna prisstegringar på grund av den svenska skakiga valutan. Jag gillar inte att betala 88 kr för kaffe och bulle på kafé i centrala Stockholm.
Om det är något ekonomer varit notoriskt dåliga på historiskt så är det att förutsäga framtiden.
Är det ekonomernas uppgift att förutsäga framtiden? Det visste inte jag.
Problemet är att de försöker trots att de borde veta bättre. Men, men. Det har alltid funnits en marknad för spådomar, och det är trots allt så att det är idioterna som efterfrågar spådomar som främst ska kritiseras och inte de entreprenörer som tillhandahåller dem.
Det stora problemet tror jag är att alldeles för många lyssnar på de ekonomiska spågummorna.
Dom kanske alla gått på samma universitet och lärt sig samma modeller.
Har aldrig fattat varför svenskar alltid beskriver sitt land som litet, det är ju ett av Europas största länder.
I ekonomiska sammanhang mäter man inte ett lands yta utan dess BNP (inte per capita).
Sverige är inte extremt litet då heller, men inte bland de största.
Ibland mäter man folkmängd och då är Sverige ett litet land.
Hur ska räntevapnet bita när de som både har lån och för mycket pengar i form av hög lön + investerat kapital börjar få hög ränta på sitt kapital i sparkontot.
https://www.avanza.se/sparkonto.html/list?filterLockIn=0
De som räntevapnet ska nå har varken sparande eller något att minska konsumtionen ytterligare. Enda sparandet de kan göra är att förlora arbetet när arbetsplatsen inte klarar räntevapnets effekt.
Det är (lyckliga) få som har högre sparkaptial än bostadslån.
Räntenettot har för övrigt ökat ordentligt parallellt med räntehöjningarna så det blir allt dyrare med bostadslån
Går börserna hackigt kommer det dock leda till ökad amotering.
Det är ju en bra definition på rik/överklass.
Att man tjänar pengar på räntan istället för att betala ränta.
Ja, så är det. Gött med avkastning.
Nja. Då skulle man ju anses som rik om man är utan lån med ett par tusenlappar på ett sparkonto.
Du är ialla fall rikare än den med 2 MSEK på Avanza ISK och 2,5 MSEK i bostadslån.
Rikkitikkitavi: Inte om bostaden är värd minst 0,5 MSEK.
Genom att stärka kronan och därmed sänka den importerade inflationen.
Jmf Danmark som har DKK peggad mot EUR. De är nästan nere på 0 i inflation nu.
Och hur mycket har deras Riksbank lagt ut?
Jag vet inte. Har de lagt ut något alls? I så fall vad och varför och hur?
Det viktiga är väl hur mycket vår vs. deras lagt ut ?
Alla felsteg vår RB gör, skickas räkningen till riksdagen osv. hur mycket plus har de gjort över de 10 senaste åren?
Concept Zimbabwe kommer snart – höga räntor, hög inflation, hög arbetslöshet, trasiga kläder, dåliga kostvanor, tomma lokaler. Inflationen kommer fortsatt vara hög och folk köper allt mindre. Kriminaliteten breder ut sig. Experterna står i SVT med alltmer krystade förklaringar.
Men lugn, bara lugn. Snart kommer han, den emfatiske ledaren med starka åsikter och enkla lösningar. Det hela beror nämligen inte på Er, kära medborgare, utan på en viss grupp i samhället som man kan skylla på.
Ehh… Nä, Zimbabwe kommer inte hända, de flesta har jobb och bor kvar där de bor. Däremot kan en del resande minska och en mindre peng av vad resan skulle kostat istället spenderas på nöjen i sverige.
Vi har haft en ganska lång period utan lågkonjunktur så folk har vant av sig. Sen när det kommer en helt vanlig lågkonjunktur där man måste äta matlåda och räkna pengarna så tror folk att vi är på väg att bli fattigaste landet i världen…
Du menar det vi sett rätt länge nu (minus empatisk ledare) när t.ex. Nooshi står och berättar att det är de rikas fel? 😉
Emfatisk, inte empatisk. En emfatisk ledare använder stark röst, stark betoning och starka känslor i sitt tal. Vi har ju sett en del sådana.
Trasiga kläder behöver inte nödvändigtvis vara något dåligt, så länge som de fungerar. En trasig skjortkrage, fläckar som inte går bort i tvätten eller hål i byxfickorna – inget av detta gör ju att man måste kassera hela plagget och springa och tröstshoppa på HM.
En reducerad matbudget kan leda till bättre kosthållning, inte sämre, där man prioriterar vegetariska livsmedel, samt billiga animaliska som komplement, t.ex. ägg. Man kan minska sitt totala kaloriintag till det man faktiskt behöver och skippa tröstätandet och de tomma kalorierna man får i sig genom slentriansnaskandet framför tv-apparaten.
Du har inte köpt grönsaker på sistone va? Det är inte direkt så att de är billiga.
Om man odlar själv är de inte så dyra.
@mbl
jodå, någon tidigare sa att de var billiga som f-n.
En klar majoritet av experterna jobbar för firmor som vinner på lägre ränta, alternativt har kunder som vill ha lägre ränta. Plus att majoriteten av läsare vill ha lägre ränta. Det är mest en och annan sur gammal gubbe, som jag, som är intresserade av att läsa om att räntan skulle kunna gå uppåt. Och vi klickar mer sällan på betallänkar.
Den inflation man tittar på är årsinflationen och i okt-22 – jan-23 gick priserna upp ordentligt. Vi kommer få sänkt inflation om några månader då månaderna 0kt-22- jan-23 inte längre kommer räknas med.
Lite oroande är dock att matpriserna som legat still i flera månader nu, de senaste veckorna, har börjat höjas i några affärer har vi märkt.
De höjs väl på 6-månadersbasis. Alltså butikernas inköpspriser är mer eller mindre låst i 6 mån åt gången. Aug/sep är ett justeringsfönster om jag minns rätt.
Det som går upp just nu tycker jag är framförallt hygienartiklar och hushållskem som tvättmedel, diskmedel, toarent, allrent etc. Höll på att dratta på ars**t i helgen när jag såg kvartersbutikens nya pris på handdiskmedlet jag brukar köpa, det blir att köpa något annat i fortsättningen för det där går jag inte med på.
Min rekommendation är att köpa all hushållshygien på Rusta och Ö&B. Rusta har ett eget märke, NoFo, för duschtvål och schampo som är ok
Dessa butiker är inte alltid så billiga som du kan tro när man prisjämför.
På samma sätt som Lidl är billiga på en del saker men inte allt
Rusta NoFo – 12.90 för 250ml duschtvål. Ö&B Spar Color tvättmedel 15kr för 850 gram. Bägge produkterna fungerar utmärkt.
Made in China, yes/no, samvetet och miljön är litet..
Själv skrattar jag varje gång en Rusta produkt lämnar grindarna, åtminstone 10 muslimer har tvångsarbetats för att producera varan.
Ö&B mfl. är sedan länge min hovleverantör av många städ- och hygienartiklar. De för ibland även jumbo-förpackningar av tvättmedel med fantasifulla namn som “Color” etc. till hyfsade priser. Men ICA har uppenbarligen noterat konkurrensen då deras tandkrämer och duschtvål håller priser i närheten. Sedermera har Ö&B kontrat genom att ibland lagerhålla motsvarande produkter i större förpackningar.
En jämförelse mellan de båda ovan och en lokal mindre matmarknad i närheten av bostaden blir en hårresande skillnad. Den lokala marknaden har priser som ofta ligger 30-40% högre (!) vilket gör att inköpsresor för mat osv i stället görs till den närbelägna staden i samband med andra ärenden.
Tricket från studenttiden är att mäta i kilo- och literpris även vad gäller deodoranter och toapapper precis som man gör med potatis och mjölk. De stora lågpriskedjorna vinner ofta men inte alltid i sån prisjämförelse. Sen tillkommer koncentrationsgrad som man också får ta hänsyn till, och i mitt fall allergier som tyvärr höjer priset precis som för den som måste ha specialkost. Men visst ska man ha huvudet på skaft för att få ut mesta möjliga av pengarna…
Ja såg att det kördes kampanj för tvättmedel 3 för 99, inte länge sedan det brukade köras 5 för 99. Så nu är väl kampanj priset uppe i det gamla utan ungefär.
Flytande handtvål skall man i alla fall hålla sig undan; bara en massa parfymer så att man kan lukta “rent”. Fast tvål blir man ren av på riktigt. Eller diskmedel blandat med fin sand om man behöver få bort olja o.dyl. från huden.
Minns du Fenom?
Nej. Ferom däremot var Finn och Fiffis starke kompis.
Neutral™ flytande handtvål är parfymfri. Det dröjer nog innan jag avstår från flytande handtvål eftersom den är så praktiskt och bekväm.
KPI-månad, ca 0.5: 10-årssnitt=0.4 (snitt år 2010-2020 för att slippa sista inflationsåren)
KPIF-månad, ca 0.4: 10-årssnitt=0.4
KPI-hittills i år 3%: 10-årssnitt=0.7% (2010-2020. men då hamnade årsinflationen för lågt: på 1%)
KPIF-hittills i år 1.4%: 10-årssnitt=0.8% (2010-2020)
Och i princip är det bara Juni som har haft kraftigt avvikande inflation i år
@BRADY:s poäng stämmer fortfarande. Större delen av års-Inflationen inträffade under 2022. KPIF lär slinka in under 2 procent och KPI borde hamna en bra bit under 4%.
Så det skulle inte vara orimligt om Riksbanken slutar att höja nu och sparar lite tort krut att använda
omnär inflationen stutsar upp.Det är konstigt. När elpriserna är höga så är elen en insatsvara i all produktion och driver upp inflationen. När priserna är lägre så gäller inte längre detta samband utan sänkt elpris syns bara på elräkningen.
Kan bero på att producenter på måste ta höjd för volatiliteten, så det är max-värdet över tid som styr.
De som har signifikanta kostnsder för elen prissäkrar sig och slumpmässigt korta perioder (här behöver vi ha en lektion för SVMPC hur vädret fungerar och vad en normalfördelning är, även om vindens elproduktion inte är normal fördelad)
Priset under 2023 har varit signifikant lägre än 2022. Givetvis beror det på vädret…
Vilka experter är det egentligen som föreslagit eller ponduspostulerat en räntesänkning i (relativ) närtid i Sverige?
Du läser inte nyheterna alltså?
Svenskt näringsliv och alla experter knytna till fastighetsbranschen är rätt aktiva.
Tror minst en av bankerna sparekonomer brukar säga att räntan är för hög.
För att ta några exempel
Om en bank tycker att räntan är för hög så kan den väl prova med att sänka räntan för sina kunder?
Priserna går upp pga att färre handlar för att behålla lönsamhet och personal. Den tänkta mekanismen att priser ska gå ner när färre handlar fungerar inte ?
Priserna går upp för att allt är beroende av import och kronan sjunkit som en sten för att vi höjt räntan för lite jämfört med omvärlden,
Inflationen är huvudsakligen importerad och så länge kronan sjunker så kommer detta inflationstryck bestå. Visst vi kan hoppas på låga energipriser men tyvärr är det inget vi längre styr över. Vi kan också hoppas på lägre råvarupriser och att det med viss ledtid också landar i slutprodukter och konsumentpriser.
Vad vi däremot kan styra över är räntan som idag ligger lägre än ECB, och vem vill placera i högriskkronor till lägre avkastning. Vidare kan vi sänka skatterna. Så vilken överraskning finans- och penningpolitiken kan vi styra över men tyvärr är det nu konsensus på ”dont roxk the boat” när man har en fantastisk möjlighet att faktiskt göra nödvändiga förändringar.
Snacka om bortslängda röster att rösta på tidelaget eller vad de nu kallar sig…
En snabb Googling (reservation för noggranheten) ger följande räntor och inflation:
EU (Inflation 5,9%, ränta 4,50%)
Danmark (Inflation 2,4%, ränta 3,60%)
Sverige (Inflation 6,5%, ränta 4,00%).
Det som är intresant är att Danmark inte behöver hög ränta för att hålla kursen mot EUR, det klarar de på något annat sätt. Danmark drabbas inte ens av EUs inflation. Är det möjligen så att de använder fler verktyg för sin finanspolitik och inte ger sin riksbank en uppgift, för att lösa enskilt och ett verktyg…
Ja är det någon som vet hur Danmarks valutapeggning mot euron går till?
Inte i detalj men antar att det går till som näer kronan var knuten till ecu (https://www.riksbank.se/sv/om-riksbanken/historia/historisk-tidslinje/1900-1999/kronan-knyts-till-ecun/).
Det är upp till danska RB att köpa/sälja euro och justera räntan samt för danska politiker att föra en politik som inger förtroende att kursen kan hållas. Fungerar så länge som förtroende finns, börjar det brista kan spekulation gentemot valutan kullkasta peggningen á la Sverige i september 1992.
Intressant. Är nog många olika förklaringar (ingen silver bullet). Skulle tro följande:
– Bra handelsbalans så exporterar mer än de importerar
– Sunda statsfinanser
– Bra sysselsättning
– Kanske rent av en bra pegg vs Eur
– Inte så mycket annat negativt runt landet
Kort och gott – investerare litar på DKK och säljer inte så fort de får en…
Man brukar ju ofta mäta inflation i årstakt men ändringen i KPIF senaste tre månaderna tyder på att inflationen är nära noll just nu. kpif-ändring sedan juni är 0.13%, extrapolerat till årstakt 0.51%. Kurvan håller på att plana ut.
Penningmängden sjunker just nu i en takt som vad jag kan bedöma, har aldrig hänt sedan andra världskriget, möjligen någonsin. M1 sjunker nu, nästan -15% i årstakt. Det sägs att det tar ett tag innan effekten av krympande penningmängd börjar synas i den reala ekonomin, så här kanske vi ännu inte börjat se effekten ännu.
Centralbanken har stabilt penningvärde i ena vågskålen men finansiell stabilitet i den andra. Vid någon tidpunkt kommer den krympande penningmängden slå mot den reala ekonomin, folk förlorar jobbet och får svårt att betala sina bolån, bankerna kommer börja få problem. Många bundna lån går ut nu i höst, räntan går från 1.5% till 5%. Jag tror att detta pekar mot problem med den finansiella stabiliteten och då måste RB kompromissa med inflationen. “Förhoppningsvis” är trenden nu med penningmängden och låg inflation senaste månaderna ihållande vilket talar för samma eller kanske tom. lägre styrrränta på ett halvårs sikt.
Aha, så enligt österikisk ekonomi så har vi ingen inflation utan deflation?
+1, bra där.
Ja, då vi aldrig har haft så här hög skuldsättning förut så kan det vara en bra idé att vänta med kommande räntehöjningar tills alla bostadslån lagts om och vi har hunnit se effekterna av detta.
Eftersom penningmängdens förändring ÄR inflation, rent definitionsmässigt, så stämmer det bra att den är negativ och har varit så i över ett år nu.
Att de olika KPI-indexen (som inte är inflation, även om det olyckligtvis har populariserats till att förstås så av folkflertalet) är stadigt stigande beror på att de tidigare skapade pengarna nu har rört sig från tillgångsmarknaderna till konsumtionsmarknaderna, vilket t.ex. syns på realt fallande fastighetspriser. Detta fenomen är välkänt sedan länge och har också ett namn: Cantilloneffekten.
> Eftersom penningmängdens förändring ÄR inflation, rent definitionsmässigt,
Så det är inte pengarnas värdeförändring (vilket jag inte hävdar är samma som KPI) som är inflation/deflation utan mängden pengar?
(Sen påverkar mängden så klart värdet, men det är en annan sak)
Enligt von Mises (Österrikiska skolan) har H. GOBB rätt, enligt de flesta andra har du rätt. Detta är en vattendelare inom nationalekonomin.
Lite förenklat ser den Österrikiska skolan prisökningar som en följd av ökning av penningmängden. De flesta övriga vill ha en frikoppling mellan dessa begrepp. Den mest perversa tolkningen av att prisökningarna inte beror på ökning av penning änden står väl MMT (Modern Monetary Theory) FÖR, men det har varit märkligt tyst om MMT på sistone.
Sanningen är att det inte finns en global definition alla är överens om. Gobb’s definition är vanlig bland vattenkammade timbroiter men missar att ta hänsyn till en växande ekonomi. Om tex ett lands ekonomi växer med 3% per år och penningmängden växer med 1% så kommer den befintliga penningmängden fördela sig över ett allt större antal varor och tjänster. Dvs pengarna kommer stiga i värde, vilket inte är inflation enligt dom flesta. Precis som du är inne på.
Ibland förfaller jag till att tycka att nationalekonomi, precis som genusteori och historia, är “akademiska” ämnen som är fullständigt genomsyrade av ideologi, och som har tappat kontakten med den vetenskapliga metoden.
Löfven lovade eu:s lägsta arbetslöshet när han tillträdde. Nu är t.o.m. Italien lägre. Bara Grekland och Spanien är högre i Västeuropa
Men det kan ju inte vara Löfvens fel! Han är ju inte statsminister längre. Nu är allt Kristerssons fel.
Vad Riksbanken bräker om (KPIF) spelar ingen roll då räntan styrs till stor del påverkas av Fed. Dollarkursen styrs bl.a. av amerikansk inrikespolitik (skuldtaket). Sedan har marknaden saker som ett ev. storkrig i mellanöstern att förhålla sig till.
Sverige guppar bara med på vågorna från världsmarknaden.