Denna artikel innehåller reklamlänkar för Lysa, min huvudsakliga tjänst för sparande, både privat (reklamlänk) och för företaget (reklamlänk).Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
Börserna inleder börsveckan blandat i de asiatiska tidszonerna. På anekdotnivå fick bloggen ta del i att en lägenhet i Göteborg såldes för inköpspriset från 2015. Det är återigen extrema elprisskillnader under dagen och den som styr intelligent på timpris kan få kanske en tiondel av elpriset mot den som kör rörligt medelpris.
Stockholmsbörsen backade under veckan som gick, och trots positiv avslutning i fredags så gick OMXS30 -0.48% på veckan och OMXSPI -0.66%. I USA blev utvecklingen -0.74% för S&P-500 och +0.06% för Nasdaq Composite. USA-immigranten och apartheidberikade Elon Musks elbilstillverkare Tesla (förvisso har immigranten bara typ 10% av ägandet i Tesla, men du kan ta pojken ur apartheid med miljonerna som grundplåt, men aldrig ta ut apartheid ur pojken) gick bäst inom FAANGST med +2.18% och Apple sämst med -2.05%.
Den svenska kronan stärktes rejält under veckan även om valutakursen planat ut på 10:93 SEK för USD sedan i fredags och även ligger misstänkt plan på 11:55 SEK för EUR. Förmodligen ett resultat av att det är Riksbanken som är inne och valutasäkrar och att övriga aktörer på marknaden är tämligen ointresserade av att spekulera i kronan just nu. Man låter not Riksbanken handla färdigt innan man ger sig in i valutaspekulation mot kronan igen, enligt det gamla amerikanska talesättet don’t fight the Riks.
Mina Lysaportföljer (reklamlänk) gick således -2.86% på kombinationen av fallande börser och starkare krona.
Guldpriset är på 647:- SEK per gram nere på sin lägsta nivå sedan i juli, drivet av den starkare kronan.
De amerikanska räntorna lugnade ner sig på sina toppnivåer, även om 20- och 30-årsräntorna kröp vidare till rekord med några enstaka punkter.
I de asiatiska tidzonerna ser börserna ut att inleda den nya veckan blandat nu under morgonen.
ASX 200 backar med -0.18% och Straits Times är oförändrad på -0.08%, medan Hang Seng går +2.51%, KOSPI är oförändrad på +0.09% och Nikkei 225 stiger med +0.53%.
Fick i helgen ta del av en bostadsanekdot om en person som skulle flytta till villa i en annan del av landet än där vederbörande bodde i Göteborg, och inte fick sålt sin lägenhet . Till slut gick det dock vägen och säljaren blev nöjd, eftersom vederbörande fick tillbaka pengarna. Lägenheten köptes 2015, eller för åtta år sedan, så priset landade alltså på 2015 – 2016 års nivåer. Att få tillbaka pengarna är rimligtvis efter mäklararvode, så lite plus kanske det var.
Annars är det vedertaget att bostadspriserna är tillbaka på 2017 års nivåer, dvs sex års uppgång är utplånad, men det kan alltså vara värre än så på anekdotnivå. Enligt Husmask, som skrapar sin data från Booli, var dock priserna i Göteborg nere på 2015 års nivåer runt årsskiftet. Mäklarstatistik ska man helt bortse från i frågan, som magiskt lyckas få priserna kvar för Göteborg på 2021 års nivåer vilket alltså saknar koppling till verkligheten jämfört med Husmask. Eller som Mark Twain sade: lögn, förbannad lögn och Mäklarstatistik.
Naturligtvis är detta på anekdotnivå, men kan vara intressant ändå. I det här fallet fanns det förstås en tidsaspekt då säljaren behövde flytta och inte kunde stanna kvar i samma ände av landet, även om det inte var någon kris och panik, då banken godkänt finansiering av ny bostad utan att den gamla såldes. Det var inte heller en stor lägenhet, utan snarare ett förstaboende, så kapitalbindningen var inte särskilt stor.
Vi får se vad som händer med bostadspriserna nu i höst, då priserna normalt faller under hösten. Kanske kommer Husmask visa upp 2015 års priser igen framåt december?
Elpriserna fortsätter visa upp extrema prisskillnader över dagen för de 90% av svenskarna som bor i SE3 och SE4. Högsta pris har vi snart mellan 08 och 09 med 163 öre per kWh och lägsta pris var 0.3 öre i natt. Sntitpriset i SE1 och SE2 blir 1 öre idag och 21 öre i SE1 och SE2. Kör man med timmätning och intelligent styrning bör man nog kunna få priser nedåt 2 öre i SE3 och SE4 idag om man stänger av de stora brukarna som värme och varmvatten nu under morgonen, eller en tiondel av priset som den som kör rörligt pris, vilket baserar sig på medelpriser får. Det rörliga månadspriset kan dock landa annorlunda och det är det man får betala.
De rörliga elpriserna som medelspotpris för september landade enligt E.On på 24 öre i SE3 och 51 öre i SE4 för september. Enligt Home Assistant fick vi själva betalt netto 134 öre totalt för september via timdebitering och solkraft, dvs -134 öre i elkostnad för månaden. Snittpriset på inköpt el blir 12 öre, eller hälften av vad rörlig elpris hade gett.
Utifrån timspotpris såldes solkraften till i snitt 38 öre per kWh eller ca 50% högre än snittpriset för månaden.
I verkligheten blir det dock bättre eftersom 2/3 av elen såldes till vinterterminpris och inte spotpris. Vilket visar effekten av timdebitering med intelligent styrning av värme och varmvatten, laddning av elbil nattetid och framför allt solkraften. Noll kronor i elhandelskostnad vid rörligt timpris, och då var det ändå september och inte högsommar. Sedan tillkommer 60 öre per såld kWh i skattereduktion, vilket kompenserar för elnät, energiskatt och moms på inköpt el så man får ett monetärt hembatteri över dygnet.
Då sålde vi 305 kWh solkraft av 537 kWh producerade, vilket alltså betalade för 946 kWh inköpt el i september. Elbilen laddades då med 303 kWh hemma under september, av 505 kWh total månadsförbrukning.
I övrigt är förstås timdebitering på elen perfekt när man ser dessa extrema prisvariationer över dygnet.
För övrigt så brukar miljövänstern slänga sig med medelpriser för den svenska elen, dvs (SE1+SE2+SE3+SE4)/4 för att jämföra detta med resten av Europa, men det är en medveten missvisande lögn eller sedvanlig vänsterkompetensnivå. Ca 90% av svenskarna bor i SE3 och SE4 och medelpriser för svensken ska således till ca 90% vägas mot dessa elhandelsområden, om man nu alls ska redovisa ett Sverigepris. Jag tänker dock inte hjälpa miljövänstern med en korrekt formel. Det är grundskolematte, jag är säker på att de klarar av det själva.
Lysa är min huvudsakliga sparform både privat (reklamlänk) via ISK och för mitt bolag via kapitalförsäkring (reklamlänk), och ger låga avgifter där all kick-back från fondbolagen återförs till kunden, samt ger önskad riskprofil och automatisk ombalansering mellan ränta och aktier för minsta egna tidsinsats.
94 kommentarer
Det verkar som om jag är först idag
“För övrigt så brukar miljövänstern slänga sig med medelpriser för den svenska elen, dvs (SE1+SE2+SE3+SE4)/4 för att jämföra detta med resten av Europa, men det är en medveten missvisande lögn eller sedvanlig vänsterkompetensnivå. Ca 90% av svenskarna bor i SE3 och SE4 och medelpriser för svensken ska således till ca 90% vägas mot dessa elhandelsområden, om man nu alls ska redovisa ett Sverigepris.”
Alltså, fruktansvärt taskigt av bloggen att komma dragandes med fakta och uträkningar som bygger på faktiska användandet så här direkt en måndag. Ser att bloggen måste bli mycket bättre på att bejaka alla känslor och hur man vill att det ska vara så att inte människor, oaktat politiskt eller ideologiskt läger, blir kränkta!
Det viktigaste är ju trots allt att alla enskilda individers känslor och ideologiska viljor i första hand får styra och sen kanske, kanske vi kan tänka till kring fakta…
Faktum är att det är fel. SE1 & 2 täcker största delen av landet och borde därför ha tyngre vikt i snittet!
Som HEASM66 skriver nedan är det väl ändå förbrukningen (den viktade) inom respektive område vi ska ta i beaktning och det är väl det jag uppfattar att bloggen påpekar. Den geografiska storleken av elområden ser jag inte riktigt vilken påverkan det har på förbrukningen och ett därmed framräknat medelpris.
Om man skall vara korrekt så är elförbrukningen i SE1 och SE2 9-10% var, SE4 förbrukar ungefär 15-17% och i SE3 sker ungefär 60-65% av elförbrukningen. Ett viktat Sverigepris består alltså till stor del av priiset i SE3 och är inte ett medelvärde av SE3 och SE4 heller.
Upprepar anekdoten jag dragit tidigar:
Köpte nyligen premiumens till 2011 års pris + genomförda renoveringar.
Sålde vårt befintliga boende till 2018 års pris +nästan genomförda renoveringar (beror lite på om man räknar egen tid…)
Premiums=premiumhus…
Räknade du med inflationen?
Inte i något av fallen. Men det gjorde nigningen artikeln heller.
Bor själv i Gbg och jag och sambon är inne på att byta upp oss från vår lilla lägenheten inom de kommande 1-2-3 åren kanske, ingen panik. Men det känns helt hopplöst att få nån bild av priserna, allt är så objektberoende. Vänner och bekanta som inte får sålt alls, som köpt 2020 och sålt för mer idag, vissa som gått ordentligt minus etc. Man hoppas ju att nån granne ska sälja en precis likadan lägenhet så man får nån indikation, men inte ens det är väll nån garanti.
Men men, jag tänker att så länge man köper nått dyrare än vad man redan bor i så tjänar man procentuellt på en fallande marknad, förutsatt att det man säljer gått ner lika mycket som det man köper då. Men sen är det väll typ nån naturlag inom bostadsmarknaden att allt man vill köpa, det vill alla andra också köpa och det man vill sälja vill ingen ha 😛
Detta är inte specifikt menat till dig Svampbob.
Men jag vill skriva några ord om att försöka tajma bostadsmarknaden.
Har man hittat ett bra objekt som man har råd med. Köp det. Skit i vad det kostade och om andra gjort bättre klipp.
Livskvalité är viktigare.
Men ibland får jag känslan av att livskvalité för vissa är beroende av huruvida bostadsköpet var ett klipp eller ej.
Långsiktighet är nyckelordet här. Om 20-30 år spelar det ingen roll vad du betalade.
Disclaimer: Själv hyr jag och har mitt lilla sparkapital i en indexfond.
Håller med dig. Svårt, om inte omöjligt att tajma marknaden.
Just nu är det kanske livsviktigt att sälja före man köper så man vet vad man har att röra sig med.
Sen är det ju väldigt bra att köpa för att bo. Köper man nått man vet att man kan bo i långsiktigt så skulle jag känna mig lugn även i denna marknad.
Vad gäller BRF är det dock livsviktigt att ha koll på föreningens ekonomi, tomträttsavgälder med mera. Det kommer komma många obehagliga överraskningar.
Långsiktighet är verkligen nyckelordet som sagt
Tima marknaden är inte syftet heller, det är andra saker i livet som styr mer exakt när det kan bli av för vår del. Men oavsett när i tiden ett bostadsbyte blir av så känns det snudd på omöjligt att få nån bild av vad ett bra pris är, både för det man säljer och det man köper. Givetvis styr den personliga ekonomin, antingen har man råd eller inte, och om man trivs i sitt nya hem har ju inget med vad man betalade för det att göra.
Men med det sagt, om folk säger att det enbart är dom sakerna som räknas och att dom inte är det minsta intresserade av att göra en bra affär, då ljuger dom 😀
Svampmoln så klart, inte Svampbob 😳
Så sant, ingen vill ju känna sig lurad av att ha köpt för dyrt eller sålt för billigt. Win-win skare helst vara.
Nu är jag ju ganska konstig, men för mig skulle det nog kännas konstigare att betala 75kr för ett glas mjölk på restaurang än 15kr för en liter i butik. Eller för den delen, en iPhone för 15000:- istället för en medel- Samsung för 3000:- … än att betala lite för mycket för ett hus jag gärna vill ha.
Trots att husköpet i såfall handlar om ett sex eller sjusiffrigt belopp i överpris.
Som köpare verkar man vara tvungen att skriva upp sig hos alla mäklare på marknaden för att få en rättvisande bild av utbud och priser. Med alla “snart till salu” osv så verkar större delen av marknaden ligga halv-osynlig idag. Om det skall bli försäljning på Hemnet så verkar det krävas att mäklarna övertygar säljarna att lägga sig på lockpriser för att det skall bli budgivning och avslut. De flesta drar sig ju för att lägga ett skambud på den nivå som är rimlig med dagens räntor.
Det är trist med en helt otransparent marknad.
Så har det varit även under uppgången under peståren.
Men det är inte nödvändigt att skriva upp sig. Booli är helt tillräckligt. Deras “liknande objekt” värdering är rätt bra.
Men som du säger. Det är rätt viktigt med en mäklare som vågar säga vad priset egentligen är.
Här har vi ett hus i området som är utlagt med lockpris. Det är verkligen ingen marknad för det.
Säljaren vill garanterat ha 5. Huset är ute för 4…. 6:e visningen inplanerad nu.
Jag är inte säker på att vänstern klarar av grundskolematten.
Vi har ju det här exemplet hur bra högern är på att räkna…
https://www.youtube.com/watch?v=pPpcdTzALWE
“Fyra hundra tusen euro motsvarar ungefär i svenska kronor fyrtio tusen miljarder kronor.”
–Margareta Sandstedt, Sd
Man kan räkna hitan och ditan var det visst någon känd V politiker som sade,
För att ta mer aktuella exempel har vi Magdalena Anderssons som hävdar att Lafferkurvan är något endast republikaner långt ut på högerkanten tror på.
I sin grundform är den naturligtvis förenklad och har brister som modell, men argumenten håller likaväl. Jag tycker nog att när man som Socialdemokratisk finansminister är så pass faktaresistent av enbart ideologiska skäl så har man diskvalificerat sig fullständigt. Man kan diskutera var dess maximum befinner sig däremot men att avfärda den är faktaresistent.
Och innan du klagar på att Gudrun Schyman är FI , eller oberoende och inte V, så svarar jag att FI är allt V önskar de vore men inte vågar !
Enligt wikiquote är citatet:
“Det är klart att det finns en idé med Lafferkurvan, som de allra mest högerextrema republikanerna ibland hänvisar till. Man tror att sänkta skatter också ska leda till högre intäkter. Med högerextrema menar jag alltså att man står långt till höger, inte att man har högerextrema, rasistiska åsikter.”
Det skiljer sig en del från ditt fulcitat. Om man bortser från de politiska etiketterna så stämmer det väl att det är en misstolkning av Lafferkurvan att hävda att sänkta skatter alltid leder till ökade (skatte)intäkter? Den politiska eknonomiska skattedebatten handlar oftast om var vi befinner oss på kurvan.
Fast om man tror på Lafferkurvan, så är man ju samtidigt införstådd i att det finns en balans, och att noll i skatter blir noll i skatteintäkter.
Den som är högerextrem har alltså inte högerextrema åsikter. Hm.
Sedan är det pikant att vi har haft de djupaste lågkonjunkturerna under borgerliga finansministrar (inkluderat det nu pågående)…
https://www.ekonomifakta.se/Fakta/makroekonomi/Tillvaxt/hogkonjunktur-eller-lagkonjunktur/
Ja, det argumentet har vi hört förr.
Tror du verkligen att det är regeringen som framkallar lågkonjunktur är du mer än vänsterbliven.
Eller menar du atr problemen med bopriser och ränta är något som uppstått ur tomma intet sedan oktober 2022?
Det är systematiska problem som S ignorerade under 8 år.
Hela vänstern är ett systematiskt problem.
HEASM66 m.fl:
Det låter som att du menar att det nu är djup lågkonjunktur bara för att byggbolag börjat varsla lite och det varit några konkurser. Jag säger inte att det kommer hända inom de närmsta åren men du kommer nästan helt säkert att någon gång få uppleva mycket MYCKET sämre tider än nu.
Rutger, kanske något dåligt formulerat. Den begynnande lågkonjunktur vi har nu är inte speciellt djup men den sammanfaller med en Moderat finansminister.
Det är märkligt att högern kan hållas ansvarig, det är alltid någon annans fel.
Ok. Jag håller antagligen med. Räntorna just nu ser jag som normala för normala förhållanden och låga med tanke på konjunktur och inflation. Oavsett om det är rätt så är de naturligtvis varken denna eller förra regeringens fel utan ganska oberoende av politikerna. Och att vi då och då får lågkonjunkturer är förmodligen inte heller något någon regering kan ändra på – oavsett färg. Inte ens om de haft hjälp av en allvetande riksbank.
@HEASM66
“Den begynnande lågkonjunktur vi har nu är inte speciellt djup men den sammanfaller med en Moderat finansminister”.
Correlation: https://xkcd.com/552
Här är en annan rätt bra:
https://www.tylervigen.com/spurious-correlations
PPP, Jag har inte påstått att det har ett samband. Vilket av mina påstående att vi har en begynnande lågkonjunktur och att vi har en finansminister från Moderaterna tycker du är fel?
SD-väljare, det är väl väljare som mestadels röstade på S för några valperioder sedan…?
“Vi har ju det här exemplet hur bra högern är på att räkna…”
Episkt klipp! MEN jag skulle nog säga att SD (fortfarande) är att räkna som socialkonservativa. De har dessutom beskrivit sig själva så.
I was today years old when I insåg att Cornucopialoggan är ett ymnighetshorn. 🫤
Jag trodde det var en gubbe med fyra armar som sitter på C:et men hasar ner…
Googla vad cornucopia betyder så hade du förstått hornet tidigare 😉
Regnigt Göteborg i september? Sålde 891 kWh från mitt villatak. Oklart vad jag producerade eftersom min inverters koppling till wifit är så strulig att jag bara gett upp på att få det att funka.
Det är alltid regnigt i Sjuhärad. Och mina paneler är åt öst, skillnaden blir markantare så här års, bl a pga solen ligger lägre och hamnar allt mer bakom träden på morgonen.
Efter regn kommer skurar, som vi säger…
Prisa Gud i himlen, bloggarna är tillbaka med full kraft.
Kommer det någon smaskig, skvallrig rapport från bokmässan?
Du vet väl att du kan prisa Gud var Fan du vill? Så ock på Jorden.
Väntar likaså på en fullödig sammanfattning.
De gjorde ju det i Mexico igår – och fick taket i huvudet när kyrkan brakade ihop.
https://omni.se/minst-tio-doda-nar-tak-pa-kyrka-rasade-in-i-mexiko/a/4oeJre
Gud var kanske vred för att de hade syndat?
Eller så är det så att Guds vägar äro outgrundliga.
Jadå.
Meanwhile går ryktet att rövhatten Felon Snusk hånar Ukrainas Zelenskyj för att han gör allt för att hitta finansiering för att slå bort det ryska angreppet. Nån som har X och kan kolla sanningshalten?
Det stämmer.
“When it’s been 5 minutes and you haven’t asked for a billion dollars in aid”
Med en bild på en spänd presidenthjälte.
Bilden är dessutom tagen från tiden innan det fulla kriget. Presidenten är inte klädd i olivgrönt. (Bloggarn återger en sammanställning på sitt X idag. Skrämmande!)
Vad X-man inte verkar vilja diskutera är att Zelenskys miljarder är ett intet mot de kostnader som väntar om Ryssland vinner. Men X-man ser väl chansen att komma in på militärmarknaden.
Moget. Bli inte förvånade om Musk ramlar ut genom ett fönster.
Är man tillräckligt med kosackcowboy så man hyr en segelbåt och spränger en gasledning vågar man nog taga en idiot av daga.
Nämen vafan… Aja, det bevisar bara att en Snusk kan gå från rövhatt till ärkesvin på 0,01 sekunder.
..menat som svar till Falck såklart, inte som eget inlägg.
Vi förstår mycket väl vem du syftar på oavsett var inlägget hamnar.
Tack.
Du kan som sagt ta pojken ur apartheid, men inte apartheid ur pojken.
Ta mig fan ett citat värt att lägga på minnet…
Har Musk visat apartheidtendenser?
Har hans kontor och fabriker separata toaletter för svarta anställda, t.ex.?
Kör snarare under devisen att en undviken kr i kostnad är en krona mer i plånboken. Så har fokuserat på att minska förbrukningen istället för att ge mig in på det där galloperande solcellståget. Där är nog mest bang for the bucket för de flesta
Hör snarare om fler och fler som ångrar sina inköp av solpaneler nu när priserna är som högst på installation och intjäningen är som lägst. Två närstående som jag avrådde är nu rejält bittra på säljarna….
Angående bostnadsmarknaden så har det bara börjat.
Föreningen där min första lägenhet låg har alltid levt på sina låga avgifter. Nu har de höjt med 20% (Och mer kommer).
Kollegan med nybyggt BRFparhus har åkt på 100% höjning på ett år nu.
Det kommer slå på lägenhetspriserna. Rejält. Föreningarna behöver inte vara högbelånade för att drabbas av höga avgifter.
Det vi kommer se är ju samma ras på lägenheter som varit på villor.
Anekdotiskt så verkar villorna här ute i Roslagen nått nån platå.
Ner 20% verkar inte så farligt från toppen. Men det finns hela objekttyper som rasat 50%. De dåligt isolerade gamla sommarstugorna. De rusade upp enormt under pesten så de som sålde då gjorde sig en bra hacka. Och de som sitter i dem nu har både höga kostnader för uppvärmning samt en latent förlust på 2 miljoner….
Det är väl inte helt orimligt att bostaden gått ner sedan 2015. Bostaden har ju förbrukat en del av sin tekniska livslängd och det är inte osannolikt att bostaden har 8 års slitage sedan inköp.
Absolut. Har jag länge hävdat. Normal utveckling är att en bostad ska bli billigare för varje år som går, om man inte renoverar.
Det är inte alls säkert.
Att bygga en bostad förbrukar ändliga resurser och dessa blir dyrare med tiden och därför ökar detta faktum priset på en bostad.
Och eftersom nybyggnation därmed ökar i kostnad kommer det dra med sig begagnatmarknaden.
Om det leder till stigande priser är en annan sak.
Om man inte försvarar bruksvärdeshyrorna så kan man väl hävda att fastigheten (tomten) blir värd mer och mer? Och att ersättningskostnaden är = nybyggen?
Personligen tycker jag väl att ett dåligt underhållen bostad ger ett stort minus. Och även ett bra underhållet hus blir frånsprunget av den tekniska utvecklingen (VA, Hissar isolering osv). Så jag röstar nog ändå på LW’s modell.
Å andra sidan är mäklar-snacket om läget-läget inte helt taget ur luften.
Det är klart att man hellre bor i en fräsch lägenhet med 2000-talets isolering och bullerkrav än en kall och lyhört 40-talare där badrummet egentligen inte är byggd för att duscha i . Men chansen är rätt stor att 40-talaren ligger betydligt friare utan en granne som glor rätt in i din lägenhet. Och det är ju värt en del.
Nya siffror för September 2023 – nyregistrering av personbilar:
28135 bilar nyregistrerades – 12500 elbilar – det blir 44,2% andel elbilar.
I Augusti 2023 var andelen elbilar 41,0% elbilar.
I September 2022 var andelen elbilar 33,5%.
Lite historik:
2023 (Januari – September): 38,7% elbilar.
2022 – 33,0% elbilar.
2021 – 19,1% elbilar.
2020 – 9,6% elbilar.
2019 – 4,9% elbilar.
2018 – 2,0% elbilar
2017 – 1,1% elbilar
2016 – 0,7% elbilar
2015 – 0,7% elbilar.
Spännande siffror! Tack Wofser.
Intressant, finns det någon nedbrytning på hur många som är privatägda vs. t.ex. firmabilar, tjänstebilar, kommun/region fordon etc? Hade varit intressant att förstå mer bakom siffrorna och hur marknaden rör sig.
Det finns data för det.
https://mobilitysweden.se/statistik/databas-nybilskopare-personbilar
Givetvis är det hög andel juridiska personer som står för nybilsregistreringen.
2023 (Januari – September):
2022 – 66,5 % juridiska ägare
2021 – 54,5 % juridiska ägare
2020 – 63,2 % juridiska ägare
2019 – 65,4 % juridiska ägare
2018 – 66,0 % juridiska ägare
2017 – 62,5 % juridiska ägare
2016 – 60,3 % juridiska ägare
2015 – 62,1 % juridiska ägare
Andelen juridiska ägare vid nyregistrering är alltså oförändrad och var hög redan innan elbilar blev vanliga.
3 vanligaste modellerna vid juridisk person som köpare 2023:
Tesla Model Y – 6,4%
Volvo XC60 – 4,7%
VW ID4 – 4,2%
3 vanligaste modellerna vid fysisk person som köpare 2023:
Tesla Model Y – 6,4%
Volvo XC40 – 5,0 %
Kia Niro – 3,4%
Andel elbilar 2023 bland juridiska köpare: 38,2%
Andel elbilar 2023 bland fysiska köpare: 38,7%
Man tackar ödmjukast!
Kan vara så att andelen juridiska ägare förskjutits en rad men det spelar inte så stor roll för slutsatsen.
Leasing hamnar väl som juridisk ägare, och borde bli en rätt stor felkälla.
Till er som har timprisdebitering och småbarn – har inte lyckats kombinera detta då det ibland MÅSTE gå en tvättmaskin eller torkskåp – blev dyrare för mig, tyvärr lever man ju liknande som övriga svenskar och förbrukar i dyrtiderna….är ju svårt att be barnen smutsa ned sig på natten när elen är gratis:)
Gått tillbaka till rörligt och installerat solceller – är totalt sett ganska nöjd i alla fall:) Får se om timpris blir aktuellt igen när ungarna flyttat ut!
Hur lyckas ni andra?
Vad menar du med att det är svårt med timdebitering och småbarn?
Oftast har man ju flera uppsättningar kläder/sängkläder så det borde inte vara ett problem.
Att man måste kasta in kläder/sängkläder precis efter det blivit smutsigt tyder också på att det körs halvtomma maskiner.
Vinterkräksjukan has entered the chat.
När man har vinterkräk så ska allt in i tvättmaskin direkt (och sedan klorinen fram för alla berörda ytor efter senaste fontänkräkan).
Måste det inte alls.
Lägg i en spann och på med klorin och vatten. 1dl klorin på 10 liter varmt vatten dödar allt.
Man vill gärna skölja bort det värsta kräket innan det åker in i maskinen.
För de allra flesta är timpris billigare OM man kan flytta sin förbrukning av varmvatten och värme till billigare tider. Det kompenserar mer än väl enstaka pristoppar för en liten andel.
Klorin kan minst sagt påverka textilers kulör.
@RIKKITIKKITAVI
“För de allra flesta är timpris billigare OM man kan flytta sin förbrukning av varmvatten och värme till billigare tider”.
Det är nog rätt många som kan det, åtminstone delvis, men det sänker livskvaliteten att behöva planera nästa dag efter timpriserna. Man kan säkerligen automatisera en hel del, men det kräver både systemkompetens och tid, samt kunskap om felsökning av sitt timprisanpassningssystem. Dessutom måste de apparater man styr kunna styras med datorhjälp. Fast anslutna apparater är lite krångliga i det avseendet.
Typ, eller snarare på förskolan:)
Vad jag menar är att livet med småbarn har en tendens att göra så man måste köpa el vid högpristider, mat ska fram senast kl 18, alla lägger sig 19:30, innan det tvätt/dusch etc, förhoppningsvis behöver man inte köra tvätt maskin utan kan spara till senare men något par kläder behöver oftast torkas inför morgondagens aktiviteter.
Jag rekommenderar en tvättmaskin med torktrumlare. Perfekt robotisering.
In med det skitiga, ta ut på morgonen rent och torrt. Perfekt för småbarnsåren.
Kan tillägga att sedan barnen vuxit upp går torktrumlaren knappast. Bättre hängtorka för att få lite rimligare inomhusklimat.
Vilket märke? Har haft Bosch sådan, inte bra. Blev inget av varde sig rent eller tort utan småskitigt kvar och fuktigt så min erfarenhet är dålig.
Längtar ibland efter tiden du nämner, är just nu i racet med träningar, jobb och skola men hann med lite matprepp igår, 50 st färdigstekta pannbiffar frysta att snabbt ta fram och tina upp till vargflocken när de kommer hem från skolan – ska bara till lite potatis med men det går snabbt, man får vara glad över det lilla:)
Pak, kommentaren om vargflocken känns väl igen 🙂 Håller med om att vara glad för det lilla får en att överleva.
Har en samsung kombo maskin i lägenheten, brukar för all del köra det mesta i tvättstugan men rätt skönt att kunna köra någon maskin direkt om det behövs. Nöjd med både tvätt och tork funktion. Den har lägre kapacitet på tork, och det är nog av rent fysiska skäl, men vill man köra tvätt och tork i ett program kan man inte köra max tvätt mängd.
Trumling lär väl slita onödigt mycket på kläderna. 😉
Två små barn här. Sällan till aldrig har jag kört maskiner på vardagar. Kör femtioelva maskiner varje helg. Måste jag köra på vardagen ställer jag in så den är färdig till 05 när jag går upp.
Vinterkräksjukan är det bara omfamna att alla blir sjuka. Då behöver man inte vara så noga med tvätt direkt och dylikt. Men det är inte ett ställningstagande vi gjort pga elpriset.
En 60-tvätt drar, beroende på mängd och maskinens ålder, 1-2 kWh/tvätt.
Det är, som tidigare förmedlat på bloggaren och läsare, att värme och tappvarmvatten är de stora posterna. Idag även elbilar, men den laddar jag på natten då elen – med timpris – kostar mindre då.
Tappvarmvatten bereds (värmepump) för egen del på natten. Dagsänkning av inomhustemperaturen när elen är dyr, kombinerat med mer vedeldning (kamin för trivselbrasa, fungerar ändå bra). 40-50% lägre elanvändning 2022 jämfört med 2021, korrigerat för elbilsladdning.
Men visst svider det när partnern obrytt drar fram sous viden eller petar in något långkok i ugnen när elen ligger på 2-8 SEK/kWh…
Stäng av värmepumpen och kör direktverkande el när priset är under 2-siffrigt, pumpen håller i typ 100-tusen timmar för luft-luft så typ 10-öre , men skaru upp i 60-70 -grader (varmvatten) blire dyrare med drift o slitaget.
En 1,5m3 tank 16A 30-graders skillnad blir 50kWh på 6-timmar med 9kW då kan frys o kyl starta också under natten då det finns nån kW kvar , borde räcka till er sörlänningar.
Sd är väl vänster. Werner eller Åkesson, samma sak.
Hoppsan, hamnade fel..
Även om den hamnade fel så är det en sinnessjuk spaning.
Den är lite knäpp, ja, men knappast sinnessjuk. Vissa klamrar sig fast vid halmstråt att NSDAP var ett socialistiskt parti eftersom “socialistiskt” ingick i namnet, men “nationalsocialist” och “socialist” är inte riktigt samma sak. Dock införde NSDAP en del planekonomi i Tyskland, så helt frikopplat var det inte.
Icke desto mindre bör nyssnazisterna och exkommunisterna behandlas på samma sätt av vettiga människor. Vi vill inte ha med något av de partierna att göra om.
Lars Werner slutade vara Vänsterpartiets (eller VPK:s) 1993, ungefär samtidigt som Åkesson började engagera sig politiskt i nyssnazisterna. Om nu Sd är Vänsterpartiets efterträdare så är det ganska svårt att förstå att Moderaterna vill samarbeta så tätt med dem, eller är Moderaterna också kommunister?
*ledare*
Historiskt sett är väl höger eller vänster synen på statens roll i samhället och där faller ju SD in i vänsterledet, bäst beteckning hade väl varit konservativa socialister.
Sen att även högerpartierna i riksdagen hade klassats som vänsterpartier i en majoritet av andra länder är ju en annan femma.
“Sen att även högerpartierna i riksdagen hade klassats som vänsterpartier i en majoritet av andra länder är ju en annan femma.”
Som jag förstått det ligger demokraterna i USA i många (alla?) frågor till höger om t.ex. moderaterna i Sverige.
Precis det jag syftar på ja.
Att bostadspriserna går ned, är något som flertalet svenskar tjänar på. För det första så finns det en köpare för varje säljare, så redan där går det jämnt upp.
För det andra, så är det ekonomiskt osunt att vissa grupper kunnat göra sig rika genom s.k. “bostadskarriär”. Rikedom skall skapas genom arbete, antingen eget eller genom kapitalinvesteringar i andras arbete. Att pengar går till bostadsbubblan i stället för tillväxtföretag, leder bara till felallokeringar. Att vi nu har en situation där det kommer att bli en del aktörer som drabbas hårt ekonomiskt, är hårt men rättvist; det är ju samma personer som nu sitter fast i sina alltmer värdelösa bostäder som tidigare lekt lyxlirare.
För det tredje, så kan en upplevd fattigdom hos många innebära att vi konsumerar mindre. Om bolånetorsken inte längre har råd att åka någonstans alls på sin semester, så minskar också begäret hos den skuldfrie att resa långt bort; alla vill ju hävda sig relativt sina grannar/arbetskollegor/syskon/whatever. Det går finfint att leva ett gott liv för lite pengar; det som kostar är att bygga upp en välståndsfasad.