Denna artikel innehåller reklamlänkar för Lysa, min huvudsakliga tjänst för sparande, både privat (reklamlänk) och för företaget (reklamlänk).Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
Börserna är svaga och fallande i de asiatiska tidszonerna nu under morgonen. Den svenska arbetslösheten minskade med ca 5000 personer i augusti jämfört med juli. Elpriserna är återigen skyhöga i både SE3 och SE4.
Stockholmsbörsen backade under tisdagen och storbolagsindex OMXS30 gick -0.34% medan OMXSPI gick -0.69%. Den svenska kronan försvagades särskilt mot euron som nu kostar 11:93 SEK, vilket dock är ett motstånd och kursen har vänt här flera gånger tidigare. Dollarn kostar 10:91 SEK. Guldpriset kostar 682:- SEK per gram.
Den svenska arbetslösheten minskade med ca 5 000 personer i augusti och registerinskrivna arbetslösa gick från 6.6% till 6.4%. Ungdomsarbetslösheten i åldern 18 – 24 år gick från 8.4% till 7.9%, men ökade med 220 personer. Detta är siffrorna enligt Arbetsförmedlingen. SCB:s siffror är annorlunda och inte registerbaserade, utan enkätbaserade via arbetskraftsundersökningarna, där man uppger 7.3% i arbetslöshet per juli månad, eller högre än Arbetsförmedlingens 6.4%. Alla skriver trots allt inte in sig, men SCB har inte publicerat siffror för augusti än.
I USA gick börserna bakåt med indexet S&P-500 på -0.57% och indexet Nasdaq 100 på -1.11%. Räntorna var i stort sett oförändrade. Samtliga FAANGST-aktier föll, där Netflix ledde med -2.40%. Streamingbolagen har en del problem, och än värre är det för de svenska, och det kan vara värt att lyfta i en separat artikel när jag får tid och feeling någon gång.
I de asiatiska tidszonerna backar börserna eller är oförändrade. ASX 200 går -0.60%, Hang Seng -0.07%, KOSPI +0.02%, Nikkei 225 +0.07% och Straits Times -0.19%.
Elpriserna är återigen skyhöga även i SE3 efter att Göteborg och Stockholm skonades under gårdagen. Priserna var dock låga i natt och har man timprismätning blir det förstås möjligt med utmärkt optimering av t ex varmvatten så här års.
Snittpriset i norra rikshalvans SE1 och SE2 blir 15 öre idag, med 17 öre som högst och 11 öre som lägst. I SE3 är snittpriset 76 öre, som högst 182 öre och som lägst 11 öre. SE4 får dras med höga elpriser ända tills de harmoniseras i hela landet ikväll klockan 22, och får ett snittpris på 122 öre, max 182 öre och min på 12 öre.
Slänger in en blänkare igen om att ta in gratis solkraftofferter från flera seriösa aktörer via Hemsol, särskilt ni som bor i SE4 – det är inte så att politikerna i närtid kommer lösa något. Man ska inte tro att de som orsakat problemen har förmåga att lösa dem. Hemsols nät av installatörer kan också ge offerter till företag och bostadsrättsföreningar.
Tvärt om kommer kanske elpriserna bli ännu högre när den nya kabeln till kontinenten kopplas in. Men se först till att fixa värmepump och/eller alternativ uppvärmning och andra lågt hängande frukter inom värme och varmvatten, som är de stora förbrukarna.
Lysa är min huvudsakliga sparform både privat (reklamlänk) via ISK och för mitt bolag via kapitalförsäkring (reklamlänk), och ger låga avgifter där all kick-back från fondbolagen återförs till kunden, samt ger önskad riskprofil och automatisk ombalansering mellan ränta och aktier för minsta egna tidsinsats.
42 kommentarer
Tycker ändå att SVT Morgon fångar nationen Sverige rätt bra i morse. 1 minut om Ukraina, 4 minuter om våldsvågen i Uppsala och sen får två babblande papegojor 15 minuter att prata om en fotbollsmatch där man dessutom tar in en bister förbundskapten som med allvarlig blick meddelar nationen att han minsann INTE viker ner sig även om kvalet (något kval okänt för mig) ser mörkt ut.
Panem et circenses – bröd och skådespel till folket…
Är det inte dags att byta ut Andersson?
Kan vi inte få tillbaka Lagerbäck?
Hur trovärdiga är experters prognoser om lågt elpris i vinter med hänvisning till välfyllda vattenmagasin och gaslager då priset spårar ut redan nu? Det enda som är säkert är att energibehovet kommer vara mycket högre i vintern än en varm september.
Jag antar att man är desperat att öppna kabeln till kontinenten för att ytterligare förstöra vår ekonomi och kratta vägen för att få tapperhetsmedalj av Berlin.
Samtidigt förbereder man befolkningen på umbäranden som kommer öka under 20-talet när skulden sedan Lehman skall betalas av.
På grund av anledningar hänger man inte alltid med i svängarna längre, men Hansa PowerBridge (700 MW likströmsförbindelse) innebär ju att elbehovet i södra Sverige ökar med just 700 MW. Exakt var den effekten ska komma från är för mig oklart, men vilken riktning elen kommer gå i är nog också lätt att räkna ut.
Att det kommer att påverka elpriserna i främst SE4 torde inte heller komma som någon överraskning.
Det enda positiva är väl att kabeln inte är i drift förrän 2028/29 någongång.
Jag hade dock för mig att Farmanbar stoppade kabeln, men det kanske bara var temporärt.
Med tanke på att SVK förnekat regionala nätägare att öka effektuttaget för samhällsbyggande projekt så kan man diskutera hur de tänkt.
Farmanbar kan ha låtsat stoppat kabeln, men i praktiken är det omöjligt.
Enda hoppet är att Tyskland tvingas införa elpriszoner som Sverige, men det skiter de i eftersom de skyddar sin industri. Det gör Sverige också, fast genom att inte bygga bort flaskhalsarna.
Taxeringsvärden i Sverige ökar i snitt med 31 %, nästa smäll för medelklassen när 1 % fastighetsskatt förs in av nästa regering.
https://www.dagensps.se/privatekonomi/saftig-taxeringschock-pa-bostader-trots-prisras/
Fastighetsskatt är en bra skatt, så den får vi hoppas att den blir införd. Som det är idag med den s.k. avgiften slår i princip alla i taket, så man får betala lika mycket för ett hus i glesbygden som för en dyr villa inne i storstaden. Fastigheter som består av jord- och skogsbruk bör dock helt undantas beskattning i så fall.
Sedan är det ju helt sjukt idag hur bostadsrätter gynnas på alla andras bekostnad. Att en bostadsrättsinnehavare kommer undan med en struntsumma, jämfört med en villaägare, när båda objekten har samma marknadspris, är inte rätt. I glesbygden finns det inte ens några bostadsrätter, så det blir folk där som missgynnas igen. Som vanligt.
Sedan finns det ju en del annat som behöver justeras samtidigt, för en bättre fungerande bostadsmarknad. Marknadshyror med direktförhandling mellan hyresvärd och hyresgäst, ta bort dispositionsrätten för alla hyreskontrakt, höj reavinstskatten till samma nivå som skatt på andra kapitalinkomster, avskaffa helt ränteavdrag för bostadslån, låt VA-kollektivet själva helt finansiera sina nät så att de fungerar långsiktigt, &c.
Fastighetsskatt är en dålig och omoralisk skatt. Den är såklart en våt dröm för nationalekonomer och avundsjuka socialister, men det rimliga är att beskatta en vinst/förtjänst – inte ägande.
Lustigt nog har de flesta andra länder fastighetsskatt. Är vi en moralisk stormakt menar du?
“Nationalekonomer och avundsjuka socialister” finns som bekant inte bara i Sverige.
Stormaktsambitioner är sådant som megalomaniker som Reinfeldt et al. ägnar sig åt.
Fastighetsskatt kan ha en poäng när staten är liten och den inofficiella ekonomin stor. I Sverige har staten järnkoll på alla inkomster och staten sväller över på alla brädder. Sverige skall inte ha fastighetsskatt.
Ja naturligtvis, det har ju Löfven sagt!? Eller Reinfeldt eller vem det var.
En fastighetsskatt höjer kostnadsgolvet för att överleva och hyresrätter är i praktiken en politiskt beslutad förmån så den ökar bara umbäranden för vanligt folk.
Vänstern vill sälja in fastighetsskatt genom att säga att inkomstskatten minskar lika mycket för vanligt folk men alla vet ju att detta är lögn.
Vanligt folk är nämligen kreaturen som alltid kommer att piskad hårdare. Och skatteintäkterna kommer oavkortat gå till att köpa röster i världens minst korrupta land där korruption kallas för något annat.
Kusligt att vi har sån hög skatt på arbete medans vi subventionerar kapitalet på ett sätt som får även amerikaner höja på ögonbrynen.
“Wait. So you penalise the workers and in fact give money to the rich…. Wow…”
Fastighetsskatt (förutsatt att det är bostäder som beskattas och inte mark) är inte en skatt på ägande, utan på konsumtion.
Vi har bland de största bostadsytorna, högsta innetemperaturerna och högsta bostadsstandarderna per capita i världen. Om vi vill minska överkonsumtionen, är det naturligtvis viktigt att få ner den även inom segmentet boende.
Att höjda skatter och avskaffade ränteavdrag också leder till normaliserade bostadspriser, kan ses som en ren bonus.
Fastighetsskatten är väl ändå moralisk/rättvis ur perspektivet att hyrt boende skattas på idag, medan ägt boende är så gott som skattefritt. Argumentet att ”i ägt boende hyr du av dig själv och bör skatta på det”… å andra sidan kanske det finns en poäng med att slopa skatten på hyrt boende också…
Bostadsrättsägarna är kanske gynnad med fastighetsskatten men de är kraftigt missgynnade då bostadsrättsföreningens lån inte är avdragsgilla. Alla lån villaägaren har är avdragsgilla men bostadsrättsägaren får inte dra av för räntorna på bostadsrättsägarens andel av föreningens lån.
Föreningens lån tas i regel till en extremt låg ränta. Det finns en anledning till varför föreningen tar lån, i stället för bostadsrättsinnehavarna, nämligen att de senare tjänar på det ekonomiskt.
Att helt avskaffa ränteavdragen för alla bostadslån, samtidigt som man inför en fastighetsskatt på samtliga bostäder som är helt baserad på inköpspriset indexerat efter KPI-förändringar (ej prisändringar på fastigheter, eftersom man inte skall gynna ett konsumtionsalternativ före något annat den vägen), skulle göra marknaden mer fungerande och mer rättvis.
Jaså. Jag vet många föreningar som planerar att medlemmarna ska göra extrainbetalningar för att på så sätt flytta över föreningens lån till bostadsrättsägarna så att det går att utnyttja avdragsmöjligheten.
Kan det röra sig om medlemmarna i styrelserna som fått kalla fötter?
Bättre att enskilda grannar drabbas, än att hela den misskötta breffen ryker. Åtminstone tills att de själva fått sålt och cashat ut.
Du brukar ju påstå att staten måste spara. Vad skall man göra med fastighetsskatten tänkte du?
Alltså, jag är inte emot konceptet, men baserat på att du i dina tokiga högerdimmor förespråkar just att den offenltiga sektorn skall halveras eller vad du brukar skriva så motverkar ju sänkta ränteavdrag och återinförd fastighetsskatt just detta.
Tillsammans ökar det statens skatteinkomster med sisådär 100 mdr.
Frågan är ställd till H.Gobb alltså.
I mina högerdimmor ingår också sänkta skatter, framför allt på kapitalinkomster och arbetsinkomster. Skatter på miljöförstörande verksamheter bör däremot höjas. Till dessa hör mervärdesskatt, bränsleskatter men också skatt på bostäder, eftersom vi hör till de länder som konsumerar mest bostäder per capita hur man än mäter: bostadsyta, inredningsstandard eller inomhustemperatur, o.s.v.
Totalt bör skattetrycket naturligtvis drastiskt sänkas. Det finns inget egenvärde i att staten skall konfiskera mer än nödvändigt från medborgarna, särskilt inte som pengarna sedan pytsas ut i satsningar på olika grupper, där de senare viktas efter sin röststyrka.
Borde gå att starta BRF av några närliggande villor i glesbygd om det är så överlägset?
Eller finns det spärr mot det?
Sen hade det kanske varit opraktiskt med olika skick på ’mantelarean’, men ändå.
Svarar på min egen fråga:
Prejudikat saknas, enligt lagens förarbeten ska ’husen ligga i omedelbar anslutning till varandra’.
Men allmänning eller gemensamhetsutrymmen mellan kan vara ok.
Önskedrömmar. S säger uttryckligen att de inte vill återinföra fastighetsskatten som en av huvudpunkterna på sin informationssida om skatter.
Gissar att S hoppas på att regera med M och detta är ett steg för att kunna få en sådan regering.
Man kan ju ändra på reglerna för den nuvarande fastighetsavgiften, förslagsvis genom att avskaffa taket på den.
Så har man de facto fått en ny skatt, utan att behöva frångå sitt löfte om att inte införa någon.
Jo men avskaffa taket vs ändra till 1% med avskaffat tak (vilket jag antog att du menade eftersom bara ändring till 1% endast skulle drabba fastigheter värderade under 3.5 MSEK och låter inte alls som S.
Att avskaffa taket innebär en ändring från 9k/år till 18k/år för en fastighet som har 7MSEK i taxeringsvärde (typ snittvilla Stockholm). 1% utan tak innebär 9-70k/år för samma fastighet.
Du kan ju tänka vad ex det stora Lo förbundet Byggnads hade tyckt om detta för bostadsbyggandet hade tvärdött från redan dött läge. Som att stampa på ett lik.
Byggnads representerar ett särintresse som strider mot andra särintressen inom sossevärlden.
Vi behöver inga fler bostadshus i Sverige. Fler bostäder går att få fram genom att utnyttja det befintliga beståndet bättre. En bra miljöåtgärd är att bo trängre, särskilt i städer, där det erbjuds god kollektivtrafik redan idag och folk har valt att bo nära andra redan i nuläget.
Det mest oroväckande med elpriserna är inte dess nivåer utan fluktuationerna. Det är en mycket stark indikator på en dysfunktionell marknad.
Så är det. Ena dagen 10-20 öre, nästa dag 100 – 200 öre.
Så länge som det är möjligt för elkonsumenterna att binda sina elpriser, så kan de ju också undvika svängningarna.
Det är mer en fråga om den enskildes riskbenägenhet.
Finns fler marknadsaktörer än konsumenter dock och riskpremier är högst på volatila marknader.
Hur kalkylerbart är byggnationen av ett nytt kraftverk på en jojo-marknad tex?
Eller möjligheterna att räkna på lönsamheten inför nyetablering av industri och andra elintensiva verksamheter.
Om nu effekten i nätet ens räcker till – orkar inte kolla upp, men det var väl en brödtillverkare som fick nobben (för nyetablering) pga. effektbrist.
Det var väl Pågen utanför Lund? Sedermera utskälld av Märta som ville förinta dom (hon använde rätt grovt språk) för att de hade ftäckheten att påtala brist på effekt i SE4.
Om det går för privatkonsumenter att förhandla sig fram till ett fast pris, så går det naturligtvis också för industrier.
Exakt. Bloggarna har ju påpekat detta. Det var det som fick mig att binda elpriset för två år sen (ett år kvar).
Fluktationerna och dagarna med extrema priser redan under tiden när det är sommartemperatur ute tyder på att vi kommer att ha en dyr vinter.
Med lite tur ingen extremkyla i vinter. Men man ska nog sett till att fylla på reservkontot då min ponduspostulering är att vi lär se kostnader på runt 1 kr/kwh i snitt över en månad.
Tilläggsiolering lönar ju sig sällan i moderna hus. Men se till att nån i bekantskapskretsen skaffar en FLIR kamera. (Och om ni lånar den bjud på lnch). De snabba pengarna finns i att jaga köldbryggor. (När man bytt till värmepump)
Jag köpte en handhållen “standalone” enhet för 3000 på amazon rea och den har utnyttjats flitigt.
Vad gäller rapporter är det väldigt intressant hur data genereras. Fackens egna lönestatistik är ofta väsentligt högre än SCBs som baseras på inrapporterad information. Sen är ju frågan vad man tjänar på det. Men medans man kunde kolla upp folk på ratsit kunde man konstatera att folk var rätt bra på att skarva om hur bra de hade det.
Angående arbetslöshet skulle jag säga att alla som vill och kan jobba kan få ett jobb nu. Det är en jäkla fart i ekonomin trots “domedagsnyheterna”.
Och jag hör rapporter att det är så brist på arbetskraft att man chansar på långtidssjukskrivna och de som annars kanske inte hade fått en chans. Enda undantagen är väl att man vill undvika de bittra äldre männen
https://cornucopia.se/2016/12/fritt-fram-att-fortsatta-att-morda-i/
Liten påminnelse 7 år senare, efter att SVT gick all in igår efter en incident i Uppsala. Tydligen skillnad på folk o folk / stad o stad, vad gäller nyhetsvärdering.