Artikeln innehåller reklamlänkar för Kjell & Company.
Efter 17 år i huset har jag gjort något åt husets ventilation, eftersom det brukar bli lite CO2-tungt i biblioteket där jag spenderar större delen av min tid, med huvudvärk och minskad produktivitet som följd när jag går in i bokskrivande under hösten. Jag kan dock inte påstå att det märksa några synliga mätbara effekter, annat än att CO2-toppar har dämpats något och kanske att CO2-nivåerna återställer sig stabilare när man inte är hemma.
Mina Netatmo (reklamlänk) inomhusmätare mäter ju också CO2, även om det finns felkällor med kalibreringen och även verkar mätas lite olika beroende på temperatur – CO2 är väl tyngre än N2 och O2 och kanske sjunker nedåt mer eller mindre vid olika temperaturer och stillastående luft. Eller tvärt om. Eller beroende på luftens fukthalt. Jag vet inte. Det känns iaf som det finns fukt- och temperaturkänsliga felkällor. Även om Netatmo är unik i att mäta CO2, så är det fortfarande konsumentprodukter och inte i laboratorie kalibrerade vetenskapliga instrument.
Jag misstänker ibland att den veckoliga automatiska omkalibreringen blir fel och att bottnar på t ex 550 eller 500 ppm i själva verket är 400 ppm. Netatmo anger också i storleksordningen 100 ppm som feltolerans. Och kanske står inte sensorerna perfekt placerade?
Oavsett så blir det alltid tung luft, trötthet och huvudvärk under hösten vilket sammanfaller med att jag även ska skriva bok. Det gör inte skrivprocessen enklar. Under sommaren kan man köra med fönstret på vid gavel, men till slut går inte det, och då jag sitter vid fönstret i biblioteket blir det även kallt om fingrar och fötter om man öppnar fönstret på vintern. Och jag skriver inte bok på sommaren, utan september – februari, och då böckerna är min huvudinkomst så är det viktigt att det blir gjort.
Så nu tog jag efter 17 år tag i huset, delvis inspirerat av att jag faktiskt borrade hål för Starlink. Har man väl börjat borra hôl i vegga, så kan man lika gärna fortsätta.
Åtgärderna var för det första att faktiskt borra ett hål genom ytterväggen och sätta in en vanlig Fresh-ventil i biblioteket.
Detta är över skåpet med nätverksutrustning, som är varmt och populärt vilket man ser på redaktionsmedlemmens sovande på skåpet, så lite konvektion och viss uppvärmning av den friska luften finns så man undviker kallras.
I övrigt i huset finns det en ventil i allrummet på övervåningen och två spaltventiler i fönster i hall och vardagsrum. Sedan är det ett gammalt hus, så det läcker in på några platser. Frånluft är annars självdragsventil i ateljén och badrummet nere – badrummet uppe har en spaltventil för självdraget – köksfläkten och i synnerhet kaminen vintertid. Numera eldar vi dock inte dagligen, utan bara vid högt elpris sedan värmepumpen installerades. Men när man eldar står kaminen för den absolut största andelen frånluft, och när framåt senhösten murstocken är ordentligt uppvärmd så blir det ett konstant och naturligt självdrag där, vilket även smittar av sig på köksfläkten som går i en av murstockens fyra rör (vilket man hör på att kallrasspjället slår av sig själv av och till under eldningssäsongen)
Badrummet har en K7 från Klimatfabriken, som jag nu ställt om till att köra konstant i tyst läge för att förbättra på självdraget. Det har jag inte gjort tidigare, trots att fläkten installerades för åtta år sedan, utan den körde bara på rörelse-, ljus- och fuktautomatik för att inte konkurrera med kaminen.
Dock saknades det överluftsspjäll in i badrummet så det blev rejält undertryck där inne och lite smällar i dörren om fläkten gick upp i hastighet. Överluft ska sättas i överkant mellan torra rum och i underkant på fuktiga rum där luften också ska gå ut (gammal byggnadsingenjörskunskap), så sagt och gjort blev det installation av detta i badrumsdörren.
Där valdes AirMoves runda dörrventiler. Mycket enkla att installera genom att bara borra genom dörren med en 40 mm träborr, så snabbt gjort.
Man kanske bör ha en bräda under fastsatt med tving när man borrar för att undvika att det går flisor nästa gång, men endast den som tar foton för att lägga ut på en blogg eller kryper omkring på golvet kommer märka detta.
Vi passade även på att måla om husets dörrar från 90-talsträ till vita, vilket även skedde med kyrktaket på övervåningen, men det är en annan historia. Ett enormt lyft att bli av med 90-talslooken iaf.
Det ska vara fyra AirMove för att få tillräckligt med cirkulation så det fick det bli också.
Nu strömmar det konstant luft in genom tilluftsventilerna på bägge våningar och man känner också tydligt hur det strömmar in i badrummet, som nu också torkar ut mycket fortare.
Men jag kan inte säga att det märks på CO2-mätningarna.
Fresh-ventilen i biblioteket installerades av mig den 31:a augusti och överluftsventilerna den 8:e september, så jämför före september med efter september
Vad man kan se är att CO2 sedan installationen gått ner till 400 ppm några gånger, men i övrigt så är det väl bara så att topparna kapats under senaste veckan. Vad som påverkar här är förstås att jag stängt fönstret på sistone, så det är svårt att säga något. Med stängt fönster de senaste dagarna så verkar jag ändå ha ungefär samma luft som runt 4:e september med fönstret öppet. Kanske är gott nog för att kunna jobba fullt produktivt?
Övriga huset bör påverkas av att frånluften går konstant mekaniskt. Fast, nja.
Inten större skillnad där heller. Man kan konstatera att 400 ppm nås fler gånger nu mot andra halvan av september, men det är det där med eventuella mätfel kopplade till temperaturen.
Tydligast effekt märks dock av i allrummet. Fast det beror på att då målades allrummets tak om och fönstret stod konstant öppet för vädring.
Dock blev det på samtliga mätpunkter fler förekomster av 400 ppm, dvs samma CO2-halt som uteluften nu mot andra halvan av september. Vilket dock sammanfaller med att man inte är hemma.
Kort sagt kan jag inte dra några slutsatser om inomhusklimatet förändrats fastän mekanisk fläkt nu går 24/7, trots korrekta överluftsventiler till badrummet, och trots en ventil i biblioteket.
Då drar det ändå märkbart in luft genom ventilen och även genom överluftsspjällen in i badrummet. Men i skrivande stund har jag 661 ppm i biblioteket. Det är nog naivt att tro att man inte ska få högre halt av CO2 när man är i ett rum och placeboeffekten är iaf att jag inte längre behöver vädra och inte får huvudvärk. Eller så fungerar det faktiskt.
En tydlig effekt är dock att det inte luktar instängt när man kommer hem efter varit borta över natten. När man är borta blir luften snabbt fräsch i huset, vilket syns på 400 ppm-mätningarna ovan. Så var det inte tidigare.
Placeboeffekten eller den verkliga effekten finns i alla fall där. Tar jag ett djupt andetag här och nu i biblioteket så känns luften frisk.
Jag kan leva med det.
55 kommentarer
Om inte annat så går du nu från tro till vetskap. I ett hus finns inte så jättestor besparing men kopplar man vetskap till att även styra ventilationen efter det finns det pengar att tjäna i stora installationer som skolor kontor mm vilket vissa glädjande nog även upptäckt.
Annars kommer tanken att det finns en orsak till att blommor trivs inne. Du får bygga in huset i ett växthus och blåsa ut luften i. Att ha 800ppm i växthus är inte så dumt. Om hustruns växthus stod närmare utloppet till ventilationen skulle man kanske blåsa in luften där en sväng först. Så länge jag inte mätte kunde jag då i vart fall tro att det hjälpte *ler*.
Kul att höra och lycka till framöver.
Intressant det där med Fresh ventilen att den verkar göra nytta. Jag har själv gått i tankarna att sätta in en i vardera rum hemma. Vi hade tidigare frånluftsvärmepump som skötte från/tilluft med ett gott inomhusklimat. Men när elpriserna skenade så slets den ut och en luft vatten värmepump sattes in och en ny kanalfläkt sköter frånluft. Däremot får jag inte in någon lämplig mängd tilluft. Anser du kalldraget från fresh ventilen vara ett problem? Jag är också nyfiken på vilken typ av fresh ventil som installerades?
Tack för bra och intressant blogginlägg
Jag satte en tyst pc-noctua-fläkt framför fresh-kanalen som går igång vid 600ppm och ligger och kör på ljudlös nivå tills dess att co2-nivån går ner.
Det har ju knappt varit under 10 grader än, så kalldraget får jag återkomma till i vinter. Än så länge inget problem.
Tilluften blir ju vad frånluften är, men vad man måste komma ihåg är att luften alltid tar lättaste vägen. Har du 100 l/s i frånluft så kommer den ta det från lättaste ställena hela tiden, från exempelvis otätheter eller andra friskluftsventiler som sitter närmre. Man skulle behöva se vilket undertryck man har i det rummet som inte verkar få någon friskluft.
Frånluftskanalen går ifrån Köket och badrummen. Och i ena badrummet är dörren alltid stängd och i det andra med dusch så finns även en tilluftskanal så förstår det som att den egentligen bara byter ut luften där inne då?
Varför ersatte du inte med en modern frånluftsvärmepump? Då kan du behålla det fina inomhusklimatet och spara på elen?
Och var ska den stå någonstans? Och vart ska dess värme ta vägen? Det finns ingen vattenburen värme i detta hus från 1840.
Jag menade inte dig LW jag menade ELIASSON som slet ut sin frånluftsvärmepump och satte in en luft vattenpump.
Men för dig kanske en värmeåtervinnings ventilation skulle funkat? Typ en Mitsubishi Electric VL-50. Dyr men folk säger att den funkar bra.
Du hade alltså tilluft med FLVP? Tämligen ovanligt då den avkylda luften brukar slängas ut.
Har också slängt ut vår och bytt till luftvatten och kanalfläkt. Halverade förbrukningen till ca 6000kwh för värme.
Nästa steg är att installera FTX men kommer nog ta 50 år i återbetalningstid. Även funderat på att sätta en VL 50 i ett utrymme.
När piggen på centrumborren tittar ut på andrasidan, sluta borra. Vänd på dörren och borra färdigt hålet. Då blir det i alla fall lite bättre.
Hmm. Är man sugen på handledsfraktur är exakt den modellen träborr att rekomendera.
Hantverkarna gick för länge sedan över till spiralborr, dyrt för enstaka hål. Dosfräs fins även men begränsat djup. Som STEVOO2 skriver om att vända kan man dubbla dimensionen som ska borras igen.
“Och jag skriver inte bok på sommaren, utan september – februari,”
Fixar du det utan “skrivkramp” parat med prestationsdepression? (hoppas den kommentaren inte ger upphov till framtida problem)
Vet inte. Skrivit tolv romaner.
Det är hög tid för oss här hemma att göra något liknande. Toan fick ny Pax för ett år sedan, gjorde stor skillnad mot den gamla men kräver dörren på glänt. Intressant inlägg!
Har Mitsubishi VL50 på kontoret i vertikalt läge. Fungerar mycket bra. Satte en i sovrummet också samt en VL100 i vardagsrum/matsal.
Rekommenderar främst VL50. Bra värmeåtervinning och väldigt tyst på långsamma läget. Kör numera badrumsfläkten endast för lokala behov likt du hade tidigare.
Luftgenomströmningen genom ett hål går som kubiken på diamatern (minst, om jag kommer ihåg rätt från strömningsläran). Givet konstant tvärsnittsyta på hålen så är det alltså mycket bättre med ett stort än många små.
Tänk det som på att luftens fart måste vara noll invid hålens kant, gränsskiktet står still. Det är bara när du kommer bort från gränsskiktet som luften kan ha en hastighet, ju längre bort desto fortare kan luften gå.
I klartext, slit ut de där fyra vita genomföringarna och låt hålen vara sina 40 mm. De där genomföringarna med sina galler gör ju bara att du korkat igen de hål du nyss borrat. Idiotisk produkt strömningstekniskt. Säljer antagligen bara på folks okunskap och att man vill ha det snyggt.
Gör experimentet: blås genom en sådan där AirMove och blås sedan genom en toarulle.
Skyddar mot insyn kanske, om nu någon vill ligga på golvet och titta på dassgästerna.
Egentligen kan man skita i tapeter, färg, snygga golv osv. Folks okunskap. Helt onödigt. Bara för att man vill ha det snyggt.
En rättelse här, genomsläppligheten går som FJÄRDE potensen på diameter. Var osäker så jag tog det lägre alternativet med det är alltså diametern upphöjt till 4.
Vilket bara visar ännu mer hur meningslösa de där AirMove är, iallafall om man vill använde de till ventilation. Läcker antagligen mer luft i skarven mellan dörren och dörrkarmen. Rena tröstventilerna … 😀
Förväntar sig författaren att nästa bok kräver en extra skarp hjärna?
Köp en till CO2-mätare och se om de visar lika eller sätt den utomhus som referens.
Gjorde samma för några år sedan men mina Netatmo. Endast därför jag köpte dem. Halverade co2 i barnens rum och vårt sovrum genom överluft och temperatyrstyra tilluftsventiler.
Ekonomiskt vill man inte överventilera och har du samma som utomhus så finns det risk för det.
Najs. Vanliga dumma tilluftsventiler alltså, men med termostatöppning?
Stämmer finns två tempstyrda i Sverige.
Smidigt att man inte behöver justera de efter säsong. Utan de sköter sig själv.
Kör båda både inne och i garage.
*Billigare, lite känsligare men fungerar = Fresh RTP.
https://www.ventilationsbutiken.se/sv/artiklar/tilluftspaket-pax-rtp-100auto.html
* Liljegren har en annan variant dyrare men känns mer robust =Velcoventilen. https://www.liljengrens.se/?vat=person
Men båda fungerar som de skall. Säkert samma biventil men olika utförande.
Valde -5–>+10 inomhus och 0–>+15 i garage.
Har man flera våningar och självdrag så blir de på ovanvåningen inte alltid ren tilluftsventil kanske . Men när det är kallt så stängs de på nedanvåning först, sen när de är stängda så stängs de på ovanvåning.
Förstärker med tre Fresh badrumsfläktar. Två badrum och tvättstuga.
Så ett förstärkt självdragshus med lite enkel intelligens på 🙂
@Oxyd:
Tack så mycket för intressant info!
Det finns ännu en Termostatstyrd friskluftsventil att tillgå
https://airmove.se/webbshop/airmove-3-0
Aktiv reglering mellan -5 – +10 grader
Alla de åtgärder du har gjort är lite mer i stilen nödlösningar tyvärr, det du skulle behöva för att verkligen komma tillrätta med ppm-talen är ett FTX system, och kanske till och med slå till på en forceringsfunktion i just arbetsrummet.
Fast personligen är jag inte så förtjust i FTX system i äldre fastigheter då de byggdes på tiden innan man pratade Till och frånluftsystem och lever sitt eget lilla liv.
Men om huset har förbättras genom åren till ett mer modernt byggt hus så kanske ett FTX aggregat med värmeåtervinning är någonting att fundera på för dig?
En pax fläkt som går i silent mode ger ungefär 25 m3/h och vid max ca 55 m3/h beroende på lite hur bra/ öppen kanalen i murstocken är. Om man kollar på dagens krav på bostäder så är minimikravet att man ska ha 0,5 omsättningar i timmen.
En bostad på 100 m2 och 2,5m takhöjd skall alltså ha minst 125 m3/h i ventilationsflöde.
Nu har du ju ett gammalt hus så du ventilerar till viss del genom otätheter men skulle tro att 1 paxfläkt är för lite för att få till en bra inomhusmiljö.
Går att skruva upp fläkten så den kör ett högre läge som standard. Skulle väl egentligen behöva aktiv frånluft i badrummet uppe också.
Dock, när man kör kaminen blir det bra luftombyte.
Hej Lars!
Som utbildad byggnadsingenjör vet du säkert att man brukar anse att mer än 1000 ppm koldioxid är ett tecken på dålig ventilation (även om det inte är koldioxiden i sig man mår dåligt av – den är bara enkel att mäta, en surrogatindikator).
Det finns dock annat än luftkvaliteten som är viktigt, både en viss luftrörelse och framförallt lagom *temperatur* är minst lika viktiga för upplevelsen av bra inomhusklimat. När hjärnan arbetar hårt avger den värme och Alfred Nobel sägs anekdotiskt ha arbetat med öppet fönster även vintertid, till assistenternas förtvivlan.
Jag vill minnas att det också har forskats på detta, personer med friskluftsmask som studerade i ett för varmt rum med stillastående luft mådde sämre än de som studerade i ett rum med dålig luft men som var svalare och hade luft i rörelse.
Bra ventilation är alltså viktigt men också att temperaturen är anpassad efter det du gör. Ställ också in fläktblåset från värmepumpen så att du får lite lagom luftrörelse 🙂
Jo, alltså jag har larm inställda om CO2 går över 1000.
Värmepumpen är förstås på maximal fläkt för att både sprida värmen och röra runt luften i huset.
Ja, mycket av stillasittande arbetes energiåtgång är ju hjärnan, den drar väl typ 100 W eller ngt.
Hela kroppen drar 100 W. Grovt räknat 9 MJ per dygn (2200 kJ för den som gillar gamla enheter bättre) d v s 86400 sekunder.
Kroppen måste vara jävligt ineffektiv, tänk vad man kunde spara på maten om man kunde köra den på el 2.4 kWh/dyn istället. 🙂
Co2 är ju inte allt i luften man vill bli av med. Plaster, färger, möbler och elektronik är sånt som avger kemikalier man bör ventilera bort 😉
Lätt sak att mäta dock. Blir man av med CO2 blir man av med resten också.
@Kena: Co2-halt är bara en enkelt mätbar surrogatindikator som hjälper till att avgöra om ventilationen fungerar.
Den blir ett problem i sig själv först vid betydligt högre halter, nivågränsvärdet ligger på 5000 ppm för en arbetsdag, kvävning inträder vid mer än 50 000 ppm.
Jo visst är co2 ppm en indikering på luftkvaliteten/omsättningen men säger ju inget om andra ämnen som finns i luften. Sen finns ju tex belysning också man kan bli trött av. Ledlampor som flimmrar med en frekvens som är osynlig för ögat, liksom bildskärmar är annat
Tror norska Airthings hare en konkurrent till Netatmo med 30 ppms precision. Annars har Blauberg fina “mini FTX:er” med styrning från (deras egna) CO2-mätare som tillval:
https://blaubergventilatoren.de/en/series/vento-expert-a50-1-s8-w-v3
https://blaubergventilatoren.de/en/product/cd-2
Jag tycker Airthings suger. Går inte att ändra gränsvärden för deras mätande utrustning. T ex vad gäller lägsta gränsvärde för luftfuktighet; vid under 30% lyser det rött. Inomhus på vintern i Sverige är det dock oftast mycket torrare än så…
Att “vi” har under 30% luftfuktighet betyder ju inte att det är bra eller hur? Gränsvärdena är satta efter vad som anses endera hälsosamt eller “trevligt” för oss människor beroende på vilka mätvärden man pratar om. Köper du tex en ny soffa och din VOC går i taket så blir ju det din normala vardag men kanske inte optimalt ur hälsosynpunkt.
Du kan tom köpa de med konst från Ukraina på utsidan (10% går till återuppbyggnaden av Ukraina)!: https://blaubergventilatoren.de/en/news/article/blauberg-marchuk-german-technology-ukrainian-art
Jag undrar om mätningarna tar hänsyn till draget i huset från blåsten utomhus. Blåser det bra blir huset självventilerande med bra luft. Då behövs inga sofistikerade anordningar.
Det behöver inte vara luften, även om det kan kännas så.
Problemet kan vara rent fysiskt, dvs att din kropp ställer om sig hormonellt för vinterdrift när den märker att det blir kallare, fuktigare och mörkare.
Sånt kostar alltid på – fysiskt och psykiskt.
Mätnoggranheten på Netatmo är inte bra. Efter att kalibrerat och jämfört de olika CO2 givarna stående på samma plats med och utan personer i rummet konstatera jag att mätningen inte fungerade tillräckligt bra. Jag lämnade tillbaka hela systemet.
Som avhandlats ovan så skall det nog till rejäla co2-halter för att man skall påverkas, har en “Kinamätare” som visar 400-500 ppm co2 nu men har ju inte börjat elda än så vintern får visa vad det blir med innearbete och stearinljus.
Mätaren visar även HCHO och TVOC förutom PM2,5 och PM10, den fick spel ute i min “mancave” där det kanske finns en del lösningsmedel.
Kul mätare för någon hundring, om man tagit en grogg och blåser på den drar mätvärdena iväg våldsamt och AQI blir “serious”.
“Den Gamle” skulle inte kunnat ha en sådan mätare vid frukostbordet, den skulle varna direkt efter morgonsupen…
Själv har jag en jävla pollenallergi och har så lite ventilation som man nu kan ha i ett hus från 1850. Istället använder jag julas luftrenare för att ta bort pollen och annat skit från luften, tar så klart inte bort co2, men, som sagt, huset är från 1850 och i stort sett i originalskick, så det kan dra rätt friskt ibland. Svinkallt golv också, har tofflor från IKEA mot det.
Om jag skulle isolerat och fixat modern ventilation så skulle jag bli tvungen att sätta hepa filter i alla inluftsventiler, vet inte ens om sådana ventiler finns.
Har för övrigt också en sån där liten multimätare från Kina, det är kul att se hur vissa värden går ner när det blåser ute.
Tyvärr så finns det inga pollenmätare på marknaden, alla mäter bara PM 10, PM 2,5 och PM 1. Som jag förstått det så ligger pollen på ca PM15 till PM35.
https://www.aliexpress.com/item/1005005033716025.html?spm=a2g0o.productlist.main.5.7ab67850nCmp0w&algo_pvid=f96781e8-2dd0-44e4-a109-9b16b276cebb&algo_exp_id=f96781e8-2dd0-44e4-a109-9b16b276cebb-2&pdp_npi=4%40dis%21SEK%21577.96%21306.33%21%21%2150.64%21%21%4021038eda16956786280304885e39f5%2112000031400348254%21sea%21SE%21116925206%21&curPageLogUid=gnOQyPsfGB1L
Flisorna i dörren är ju lätt fixade med spackel och färg. Dock had det väl varit snyggare att fräsa en sluts i breder eller överkant. Om man nu har en handöverfräs.
Men värst tycker jag nog den utanpåliggande kabeln i biblioteket är. Inte snyggt med en så rund böj i hörnet utan det går att få till med 90-gradigt.
Men bra i alla fall att det blev mindre koldioxidtoppar. Dock verkar det som att bloggarens kraftiga andhämtning tarvar kraftigare ventilation, så fönster med slitsventil och separat spirorörxgenom taket och sugande fläkt kanske krävs.
Nästa steg blir väl en scrubber som man hade under Apollo projektet och som kemiskt tar bort koldioxid.
Räcker ej heller detta blir det väl för bloggaren att sitta med SCUBA-utrustning och andas frisk luft. Skriver inte själv så vet inte om det påverkar skrivprocessen.
Du har väl läst specen för dina Gigabit-kablar och lägsta krökningsradie? Nittogradiga krökar går bort om du ska ha Gigabit. Därtill PoE också.
Aaaaahhhh, det är därför kabeln är grå! Tänkte det var en EKRK från 1840. Men då förklarar det saken.
Ont i huvudet efter flera timmar vid bildskärm när man inte längre rör sig ute kan betyda att man bör kolla upp synen eller fixa lite med skärmar.
Här är en random Google träff med lite mer info.
https://klarsynt.se/artiklar/sitter-du-ofta-framfor-datorn#
Tyska airQ verkar kunna mäta det mesta med utbytbara givare när de har överskridit sin livslängd. Men de är inte direkt billiga.
https://en.air-q.com
Som nämnts ovan men tål att upprepas, Mitsubishi Lossnay VL50 eller VL100 är fina och lättmonterade värmeväxlande grejer. Sitter i var och varannan byggfjutt. Halverade både CO2 och huvudvärken i stugan.
Jag köpte s.k mini-ftx, där ett keramiskt element i ventilationskanalen lagrar värmen. Sitter en fläkt som byter riktning var 60:e sekund, och man installerar dem parvis i olika rum så får man omsättning i luftvolymen mellan. Passar utmärkt i äldre hus med självdragsventilation. Kräver tyvärr bygglov att byta ventilationssystem. Jag köpte dessutom ett system som styrs av CO2-halt i rummet. Behovsstyrd ventilation stöds tyvärr inte av byggreglerna för bostadshus i Sverige. Så allt jag skriver är förstås hittepå..