Denna artikel innehåller reklamlänkar för Lysa, min huvudsakliga tjänst för sparande, både privat (reklamlänk) och för företaget (reklamlänk).Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
Börserna stiger i de asiatiska tidszonerna under morgonen. Den amerikanska inflationen studsade som väntat upp i augusti. Det blir idag extrema elpriser i södra rikshalvan med den absoluta majoriteten av befolkningen och elhandelsområdena SE3 och SE4.
Stockholmsbörsen backade förstås igår med -0.67% för OMXS30 och -0.56% för OMXSPI. Kronan är stabilt kvar på rekordsvaga nivåer med 11:10 SEK för USD och 11:93 SEK för EUR. Guldpriset backar dock till 682:- SEK per gram.
Amerikansk KPI-inflation landade på 3.7% i augusti, upp från 3.2% i juli. Uppgången var väntad och Trading Economics uppger att konsensusprognosen var 3.6%, så även om det var en tiondels procentenhet högre än så var huvudrörelsen ingen överraskning.
De amerikanska marknadsräntorna reagerade inte nämnvärt på beskedet även om viss förvirring verkar landat i media och på börsen – hur ska man agera när saker ungefär var som väntat och man inte kan skylla på makro?
S&P-500 gick +0.12% och Nasdaq 100 +0.38%. FAANGST-aktierna gick +1.13% för Facebook, -1.19% för Apple som i veckan lanserade årets nya versioner av sin iPhone och Apple Watch utan några väsentliga oväntade nyheter, Netflix -5.16%, Google +1.01%, Spotify +0.54% och Tesla 1.43%. Videostreamingtjänsterna har som bekant problem och i Sverige pågår det cirkus med Viaplay och C More, och att Netflix avviker så rejält från annars spretig FAANGST är kanske inte en överraskning.
I de asiatiska tidszonerna är det positivt nu på torsdagsmorgonen, undantaget Hang Seng i Beijing-diktaturens Hong Kong, där index går -0.25%. Annars är ASX 200 +0.53%, KOSPI +1.00%, Nikkei 225 +1.46% och Straits Times +0.59% i skrivande stund.
Elpriset är idag extremt i både SE3 och SE4 med större delen av Sveriges befolkning. Högsta pris blir 257 öre per kWh och snittet i SE3 102 öre och 122 öre i SE4. Det som skiljer sig åt är att priset dyker ner till 16 öre i SE4 klockan 23 ikväll medan priset stannar kvar uppe på 118 öre i SE4 och förmodligen fortsätter vara högt hela natten.
I SE3 är det annars mycket tacksamt med timpris, hemautomatisering och solkraft just nu. Nettoförbrukningen för oss blev 6 kWh igår, men ekonomiskt räknar Home Assistant fram att vi fick betalt 5:61 SEK netto istället för att betala. Vi köpte alltså billig el nattetid och sålde svindyr el dagtid utan att lyfta ett finger tack vare hemautomatiseringen där varmvatten och spabad endast var på när elen låg under 50 öre. Förbrukningen i hushållet var 26 kWh och solkraften gav alltså 20 kWh.
Allt avrundat till hela ören för elpriset och hela kWh för energin.
Det ser ut att bli motsvarande idag. Solkraften matar redan ut 500 W, även om vi nått den tiden på åren där träden börjar skymma morgonsolen för min del. Som högst producerade anläggningen drygt 8 kW igår, av installerad effekt på drygt 10 kWp, som nu framöver kommer höjas till 17 kWp med sista installationen. Mer om det när det blir gjort.
Har du vidtagit alla andra kostnadseffektiva energibesparingar för villan eller fastigheten och nub ara har kvar solkraften så ger Hemsol dig gratis fyra offerter från seriösa leverantörer inriktade på din typ av installation. I övrigt finns inte så mycket att göra, för extrema variationer i elpriset är knappast en trygghet för investeringar i kraftproduktion och det närmaste väsentliga som kommer hända är ytterligare en större elkabel till kontinenten, som kommer dra upp elpriserna ännu mer.
Att SE4 har det värst ser vi på att elpriserna alltså inte faller nattetid likt för SE3. Men SE3 kommer nog harmonisera sina elpriser med SE4 framåt vintern igen.
Återstår att se om det blir någon elpriskompensation i år, men det är trots allt inte valår så intresset från politikerna är nog måttligt.
Lysa är min huvudsakliga sparform både privat (reklamlänk) via ISK och för mitt bolag via kapitalförsäkring (reklamlänk), och ger låga avgifter där all kick-back från fondbolagen återförs till kunden, samt ger önskad riskprofil och automatisk ombalansering mellan ränta och aktier för minsta egna tidsinsats.
79 kommentarer
El och centralt uppvärmd bostad kommer bli en lyxvara för fåtalet innan decenniet är över. Norra England, here we go!
KPI ned till 7.5% och KPIF på 4.7%. Kanske något att diskutera för dagen. Bör RB fortfarande höja räntan med 2% (som några hävdar)?
Snabb analys är att det är räntorna som drar upp priserna något för KPI, eftersom både KPIF och KPIF-XE sjunker något mellan juli till augusti.
Kurvan ser onekligen ut att peka spikrakt neråt: https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/priser-och-konsumtion/konsumentprisindex/konsumentprisindex-kpi/pong/tabell-och-diagram/konsumentprisindex-med-fast-ranta-kpif-och-kpif-xe/inflationstakten-enligt-kpi-och-kpif/
Euron på 12 kronor och dollarn på 11.
Visst, vi kan rädda bolånetorskarna och hålla räntan låg på bekostnad av hela rikets ekonomi.
För min del trivs jag inte med att Sverige börjar bli fattigt. Tycker det är värdelöst att vår köpkraft urholkas och att många andra länder seglar ifrån.
Förstår på din kommentar att du hellre räddar svenskar med bolån än att svenskar överlag ska ha det bra. Där är jag inte riktigt med dig.
Men visst, det finns ju poänger. Våra utsläpp av koldioxid minskar ju i takt med att vi inte har råd längre att resa utomlands.
Är inte de med bolån en ganska stor del av ekonomin?
Sen tror jag du inte tänker på att de som sitter i hyresrätt också är “bolånetorskar” på sätt och vis då hyran påverkas av räntan och de flesta hyresfastigheter är belånade.
De är också en stor del av röststocken, så det är därför vi inte blir av med de idiotiska ränteavdragen. Vi som inte har bostadslån är de som får subventionera låneslösargänget via skatterna.
Foppa får gärna förklara hur en total kollaps av den svenska bostadsmarknaden skulle gynna växelkursen. Jag har själv svårt att se det sambandet.
Men visst hade det varit kul, Hunger Games IRL i Stockholm…
Högst oklart hur du tänker.
Alternativ A: Lägre räntor än omvärlden och garanterat försämrad växelkurs. På grund av försämrad bostadsmarknad ytterligare försämrat läge.
Alternativ B: Högre räntor och därmed förbättrad kurs. Ökad risk för kollaps på bostadsmarknaden vilket KAN försämra växelkursen.
Enligt din logik skulle det vara bättre att acceptera förlorad köpkraft med 100 % sannolikhet eftersom det i vårt andra alternativ finns det en 90 %-ig sannolikhet för det.
Yay.
Vi har rumpan bak oavsett hur vi vänder oss. Baksmällan är här och går inte att undvika. Det vi kan göra är att välja vilka smärtor vi får.
Att välja att göra landet fattigt tycker jag är idioti. Vi kissar i brallan och tycker att det är lättare just nu. Kruxet är att vi för låååång tid framöver gör Sverige fattigt.
Du kommer ha råd med din lägenhet men du kommer inte kunna åka på semester eller köpa en iPhone.
“Kollaps” är ett värdeladdat meningslöst ord i sammanhanget.
Högre bolåneräntor stoppar uppgången vilket ger både vinnare och förlorare. Inte så mycket mer …
I ditt alternativ – att fortsätta stimulera (bostadsmarknaden) med krisräntor – finns också vinnare och förlorare. Dessvärre hamnar då den reella ekonomin bland förlorarna. Långsiktig produktivitet, konkurrenskraft, omvandlingstryck osv pajjar. Allt färre kvalificerade jobb, lägre reella löner, och lägre förädlingsvärden …
End-game i det scenariot är en ännu mer omfattande omstart och längre väg tillbaks.
Precis. Varför skall politiken hela tiden gynna just bolånetagare och stadsbefolkning?
Visst ja, kanske för att det finns pengar att suga ut ur hemmansägare och folk på landsbygden, samtidigt som stassingarna har väldigt många röster i nästa val.
Håller med @Werner, du får gärna förklara hur en kraschad bostadsmarknad, tillsammans med efterföljande bankkris, gynnar rikets ekonomi och växelkursen.
Speciellt som bolåneskulderna är en medveten del av den ekonomiska politiken och har injicerar tusentals miljarder i den svenska ekonomin. Bankerna har Tack vare ökade lånestockar gjort fantastiska vinster.
Det kanske är de utan bostadslån som utgör problemet?
Sedan kommer folk göra allt för att undvika att bli skuldsatta för livet vilket medför att konsumtionen kraschar och många utan bostadslån, vilka typiskt är de som tjänar minst, blir av med sina jobb.
Så då är det bättre att kapitulera och devalvera kronan till dess att lägenheterna är “rätt” prissatta?
6 MSEK fortfarande, men istället för 1 M EUR så kostar de 300k EUR?
Jättebra plan. Klapp-klapp-klapp.
Det kommer absolut att fungera. Men priset måste betalas.
Med denna plan så betalar hela riket under väldigt väldigt lång tid.
Allt vi importerar kommer fortsätta att stiga i pris till dess att det blir ohållbart. Enkelt översatt: Ny iPhone kommer inte längre vara så vanligt.
Men! Så länge min lägenhet är värd jättemånga tissetassar så är allt bra. 🤔
Är det ett problem att du får ha en iPhone 12? Jag antar att när de skuldsatta lämnar landet för att få en bättre lön kommer du att skrika att vi tappar kompetens. Fråga Ryssland och Indien om det här med att kompetent folk lämnar. Påverkar det ekonomin?
Vilket land erbjuder både lättillgängliga bostäder och en så pass mycket högre lön att det är värt en flytt?
@Villavolvovovve
God speed och good luck.
@Villavolvovovve Tänker du dig att de skuldsatta ska flytta till ett annat land med skenande privatskuldsättning för att fortsätta lånefesten där, eller tänker du dig att de ska flytta till ett land som försöker hålla privatskuldsättningen låg genom amorteringskrav, inga ränteavdrag, osv?
Det sist nämnda vore ju ironiskt – flytta till ett land som bedriver skuldminimerande politik, för att undslippa skuldminimerande politik i Sverige.
@MIFFO och @FNUSTERFJÖNSK, när du tvingas lämna den utmätta villan, kanske blivit av med jobbet, står på gatan, inte kan få tag i en hyresbostad, saknar kapital till insats, kanske har restskulder, saknar framtid, så kanske du får acceptera att bli förman i den ryska traktorfabriken. Det är ju ett land som lär behöva fylla på med folk.
Trots allt lär du behöva en inkomst. Själv jobbar jag i en ocean av Indier för programmerare är en bristvara.
Varför stack en miljon 1860-1910? Framför allt till Amerika.
Om någon som satt hela sin framtid i pant genom att förutsätta att lånefesten ska pågå i all oändlighet utan baksmälla lämnar landet så känns det inte som att vi går miste om någon vidare kompetens.
Men du och jag kanske inte har riktigt samma definition av vad som utmärker en kompetent person så jag köper ändå ditt resonemang.
Du blundar för att riskerna på den svenska bostadsmarknaden har en stor påverkan på vår växelkurs.
Sossar blundar för allt som inte gynnar dem personligen.
Räntan måste ju ligga på KPI inflationen plus 2%-enheter för att få en sund ekonomi och rimlig resursfördelning. Nu ligger räntan betydligt lägre vilket kommer att leda till problem framgent. Det är ju alltid varmt och skönt här och nu att kissa i brallan men obekvämt på sikt. Personligen skulle jag önska att det fanns ett mer långsiktigt tänk i samhället inklusive räntor.
Någon som kommer ihåg ”refuges welcome”. På den tiden kallades ju alla som påpekade problemen för rasister. Statsministrarna sa ”öppna era hjärtan” och ”vi stänger inga dörrar”. Surprise, surprise våldsspilen kommer som brev på posten. Nej, jag vill inte ha invandrings debatt utan bara som exempel på att alla var superpositiva till något som alla egentligen visste skulle ge problem. Samma nu med räntorna som hålls på extremt låga nivåer trots att det kommer ge problem framöver. Skulle gissa att vi har markant högre räntor om 2/3 år jämfört med idag.
KPIF hittills i år har varit 1.04% (dvs jan-aug) om inte priserna stiger drastiskt under hösten så har du ganska snart en ränta som överstiger inflationen med dina 2%. Kan inte se att det skulle signalera speciellt långsiktigt tänk om RB höjde räntan till 7% nu i september, för att sedan snabbt sänka den till 4% i januari.
Reglerteknik borde göras till obligatoriskt ämne i grundskolan.
Ekonomi är ett trögt system. Och med bara en styrparameter blir det knappast enklare.
Problemet med ditt resonemang är att minskat flyktingmottagande inte hade gett några negativa konsekvenser för Sverige medans i fallet räntan får man negativa konsekvenser om man höjer för mycket så det är en balansgång.
Dessutom ser vi ny att takten i prisökningarna sjunker vilket ger anledning till försiktighet med räntehöjningar.
Ett exempel på riskerna är bostadsbyggandet, alla prognoser pekar på kollaps och hur skall vi då få fram nya bostäder?
Men visst är eufori skadligt.
Visst mitt resonemang ovan är raljant och förenklande.
Vid högre ränta så är det bara andra vinnare och andra förlorare jämfört med låg ränta. Det finns vinnare och förlorare när räntan är låg också.
När någon betalar hög ränta så är det ju de facto faktiskt någon som är mottagare av den betalningen. Vid alla bostadsaffärer så finns det en köpare och en säljare. Jag är säker på att köparna gärna ser låga priser liksom att säljare gärna ser höga priser. Om samhället ingriper på något sätt så kommer de antingen hjälpa köpare på säljares bekostnad eller tvärt om.
Sverige har extremt mycket bostadsyta i förhållande till befolkning. Vi har väl läst i EU (eller i varje fall i absoluta toppen). Även utanför EU så ligger vi i absoluta toppen. Standarden är också i absoluta toppen. Det är ju troligen som så att Sverige klarar att öka befolkningen till 15 miljoner utan ytterligare tillskott av bostäder. Såklart är det många sektorer i samhället (bank, bygg, heminredning etc) som tjänar på att skrika ”bostadsbrist – bygg mer”.
Nu är det ju inte de som anlände 2015 – 2016 som står för våldet. Det är istället barnen till grupper som kom på 90-talet och individer och grupperingar som man misslyckats med integrationen med. De flesta är integrerade och välartade medborgare i samhället. Exempelvis min tandläkare i 20-årsåldern som anekdotiskt exempel. Typ 99.5% av alla med invandrarbakgrund är inte kriminella.
Effekterna av 2015 – 2016 och hur vi lyckades hantera integrationen av dem kommer du få se 2040+.
Och på 90-talet med MC-gängen så var det barnen till svenskar i utanförskapsområden. Nu har vi dock förvandlat invandare till den svenska underklassen och har dem i utanförskapsområdena, istället för svenskar.
Ja det lär ju bli en upplevelse men då hoppas jag bi i ett annat land som pensionär. Bakom staket.
Såg på internets finrum Flashback en tråd om att en SD-politiker föreslog att obelastade svenskar borde få bära vapen.
Hmmm, ostraffade svenskar mot klaner, var det inte Tyskland som i början av 20-talet hade problem med diverse frikårer? Slutade ju inte så bra.
Hoppas att Tidölaget även sätter pengar på att minst dubbla polisens styrka för det sista vi behöver är mer frikårer och mindre statlig kontroll.
Fast det där är gish gallop. 99,5 eller 99,7% spelar ingen roll.
Det är de där 1000 yrkeskriminella och 10000 hangarounds som utgör några tiondelar som är problemet man får när man under årtionden har hög migration och låg integration, eller snarare ett samhälle som inte gör att folk tjänar på att vara laglydiga.
Folk är då allt folk. Hudfärg egalt.
@RIKKITIKKITAVI – Vill minnas att jag läste 30000 gängmedlemmar. Och att hantera dessa, och hindra att deras anhöriga utsätts, kommer att kräva fler poliser.
Varför har Danmark bara en bråkdel så många gängkriminelka?
Igår gav Rikspolischefen upp och sa att polisen kan helt enkelt inte skydda alla i och runt gängen, det är helt enkelt för många personer.
Ingen som läser eller hänvisar till Flashback kan tas på allvar. Än mindre de som skriver där.
Korrekt. De som skapar rubriker i media numera kom för ett tag sedan.
Orolig för att de som kom nyligen kommer att stå för problemen om ett decennium eller så. Känns som omfattningen på problematiken har ökats avsevärt. Blir utmaning för många politiker över lång tid att rätta till.
Frågan är om segregation går att förhindra, med tanke på att den till stor del är självvald. De skötsamma flyttar söker sig till bättre områden, och många invandrade väljer att bo med sina landsmän (som ofta bor i den sk. orten).
Och ja, migrationspolitiken har lett till att utanförskapet har starka etniska förtecken numera.
Lars din beskrivning 08:52 på ett par rader sammanfattade du fullständigt hur det ser ut idag.
Konsumtionen sjunker. Inte läge längre att köpa trädgårdsmöbler i teak eller äta ute för en tusenlapp. Den här hösten och vintern lär bli svår för detaljhandeln. Folk har det dom behöver och håller igen – jag tror de höjda räntorna slår hårdast. Jag själv känner av det.
Kommer separat artikel om svenska inflationen. Jag försöker få ut morgonens ekonomiartikel innan 08 så jag missar dagens svenska statistik.
Till dess att räntan på ett vanligt bankkonto överstiger inflationen, så bör vi naturligtvis höja räntan.
Det skall löna sig att vara sparsam. Sparsamhet visar på självdisciplin. Dygder skall premieras även i jordelivet.
Staten konfiskerar 30% av ränteinkomsten, så för att ens gå “break even” behöver bankräntan vara rejält mycket högre än inflationen.
Jo, men det går ju också att tänka sig sänkta kapitalskatter.
Har varit sugen på Solpaneler sen vi köpte huset 2015 men då vi har Eternittak så har jag alltid tänkt att det inte är aktuellt. Har tänkt att det inte går installera på eternit och det är för stor investering just nu att behöva byta tak.
Jag har dock hört på senare tid att det faktiskt finns dom som numera installerar på eternittak, är det någon som har koll på detta?
Det finns det. Men du bör förstås fixa taket ändå först. Eternit är inte evig vet jag personligen.
Hoppas på sjunkande elpriser när Ringhals 1 och Forsmark 2 är tillbaka efter revisioner och utan torrkokning eller liknande.
R4…
R4 räknas tillbaka 24 september och F2 den 14 oktober. Tyvärr verkar O3 få köra med reducerad effekt hela vintern (körs på 87%).
Så lägligt att största reaktorn kör på reducerad effekt trots ett aplångt revisionsstopp precis.
Fast det är klart att – 200MW kanske inte får mer än marginell påverkan på elpriset om det ligger i den flacka delen av priskurvan.
Ligger man i den branta delen finns det alla poänger i att glömma fylla på vatten eller tappa skiftnycklar, även om man tappar några TWh produktion så höjer man priset radikalt på övrig produktion.
-270MW, för att vara exakt.
Potato, potäto…
Att det blåser i Danmark har en stor påverkan också. Danskarna har i princip inte fullständig produktion av baskraft utan förlitar sig på baskraft från SE4. När den läggs ner sticker priserna rejält.
Det finns inte baskraft i SE4. Danskarna förlitar sig på AC förbindelsen över Öresund, den ger mer svängmassa än något de har själva utom möjligen Örestadsverket.
-1300MW, katsching.
Genom att tvinga Sverige att exportera har de sparat miljarder och vi har betalat miljarder mer.
På samma sätt är ju resten av Sverige tvingade att leverera el till gnällgänget i SE4, som själva vägrar ha såväl kärnkraft som vindkraft, utan hellre vill ha det någon annanstans, så att deras fina bostadsvärderingar inte minskar.
Vi vägrar inget av det du fabulerar om.
Det är Försvarsmakten som stoppat all vindkraft. Eller bolagen själva med hänvisning till att det inte är lönsamt om inte parkerna subventioneras.
Landbaserad vindkraft kostar för mycket att installera när markintrånget är för dyrt på jordbruksmark eller värdefull skogsmark.
Och att lösa in bostäder i tätbebyggda områden blir dyrt.
Men du kanske tycker att staten skall kunna expropriera utan ersättning. Det är vad du förespråkar uppenbarligen.
Å ena sidan halverad offantlig sektor, inga sociala skyddsnät, å andra sidan skall staten kunna ta allt, eller privata bolag för den delen. Utan ersättning.
Att du inte förstår sammanhangen är tydligt.
Jag tror du behöver söka hjälp faktiskt för din kognitiva störning.
Ni har ju valt att bo trångt, så då har ni ju bevisligen en högre toleransnivå mot störningar. Dessutom är det ju fullt rimligt att de som förbrukar energi också får åtnjuta de negativa konsekvenserna av detta.
Expropriering av hus i Skåne ser jag inte som ett problem, i och med att det går att bygga punkthus med lägenheter som man kan bo i. Ni har ju som sagt redan valt att bo tätt, så det går fint att bo i små lägenheter i stället för att ha en småhustomt eller en del av en radhuslänga.
Det blir billigare att expropriera alla hus norr om Dalälven och sedan använda allt till rekreationsområde, gruvdrift och energiproduktion. Åtminstone ett helt lika rimligt förslag som alla dina idioitiska (kulturreferens).
Och nu kom den betalde ärkesossen och blandade sig i.
Är det inte rimligt att se till att de negativa konsekvenserna av konsumtionen i så stor utsträckning som möjligt belastar dem som konsumerar?
Eller skall vi ha ett samhälle där vissa grupper med stöd av lagar hela tiden kan parasitera på andra?
Visst ja, du är ju betald sosse, så den sista frågan behöver du inte besvara en gång till.
Man är inte sosse bara för att man inte håller med dig (det skulle göra i princip hela världen till sossar).
Jag antar, med din inställning, att du inte nyttjar något producerat söderöver utan lever som en Ted Kaczynski däruppe i skogen.
Ja sedan Barsebäck lade ner så finns ingen nämnvärd baskraft i SE4. Så då fick SE3 skicka ner och började priskoppla. Så då får SE2 skicka ner och börjar priskoppla osv osv.
Politiker är idioter som inte kan tänka längre än näsan räcker för ideologin och käbblet står över allt.
Farsan la på nytt betongpannetak på det gamla eternit. Det tilldelades då 0% verkningsgrad. Man har specialskruvar som man fäster läkten genom eternit och ner i takstolarna. Iom detta så är det inte tätt utan det är pannorna.
Iom eterniten ligger platt mot undertak så fungerar det.
Man sparar saneringen av eterniten.
Det går såklart bara om det gamla taket inte har skador.
Förr eller senare måste ju eterniten ändå tas bort. Antingen betalar du själv, eller så blir det en rejäl rabatt på huspriset för den som köper det.
Man kan ju såklart hoppas på att det är en dumskalle som inte kan något om eternit som köper huset, eller att man tidsmässigt befinner sig mitt i en hysterisk bostadsbubbla. Eller så tar man ansvar för sina egna skapade problem.
Varför ta bort eterniten senare?
Den ligger bra där den ligger. Om 40 år så byter man ut läkt och pannor. Eterniten som legat under pannorna kommer vara i samma skick som idag.
Huset är i sig från 1860 talet.
Stommen är från den tiden, sponten är nog från mellankrigstiden.
Du har mycket åsikter men saknar rätt mycket kunskap.
Förr eller senare måste eterniten bort. Om inte du betalar för det, så behöver den som köper ditt hus förr eller senare betala för det. Då måste priset justeras nedåt med kostnaden för åtgärden plus lite mer.
Eller har du tänkt gömma eterniten och sälja huset till någon som inte vet om att det kommer att kosta? Fult gjort i så fall.
Eftersom värme är den största elkonsumtionen vintertid och värme är relativt lätt att lagra (antingen i ack tank eller direkt i huset), borde man inte kunna använda hushåll som reglerkraft för elnätet? Det är ju iof vad smart-grid egentligen är. Hade varit intressant att se någon lösning inriktad på just detta. Typ att elpannan/värmepumpen är uppkopplad mot elnätet och får betalt om den stänger av sig vid hög last (likt den batterilösning som var på bloggen här för ett tag sedan). Iof slipper man betala vid höga elpriser om man gör det själv, men man får inte betalt för nät-nyttan.
Kontentan blir iaf att vi i Sverige inte behöver några dyra batterilösningar (privat och i samhället i stort) för att jämna ut dagspriserna som man behöver i andra länder (vattenkraften kan också agera reglerkraft). Det borde vara sällan elpriserna varierar stort mellan natt mot dag under vintern när detta blir vanligare.
Sverige borde klara stora mängder vind och solkraft utan batterier så det gör de lösningarna mycket billigare för oss än andra länder som det blir nästan dubbelt så dyrt för. Synd bara att vi inte har så mycket sol i detta landet under vintern (hö hö) och att det kan vara vindstilla ganska länge.
Är det inte detta höga priser ibland åstadkommer. Folk stänger av värmen för att spara på el (och spara pengar). Är ju samma effekt här när folk sparar pengar som om de skulle fått betalt.
Många kanske tycker nog att reglera temperaturen i bostad mellan låt säga 12 till 21 grader inte är optimal livskvalitet. Men som effekt balansering skulle det ju funka.
Nej, det går inte att göra som du säger. Ju större andel vindkraft, desto mer balanskraft behövs
Antingen via import eller lagring. Eller som man trodde tidigare, gssturbiner med rysk gas.
Stor acktank till värmen är ju ett utmärkt sätt att köra värmen enbart nattetid. Det fungerar ju för vedeldning att köra en gång om dagen mot acktank. Dock är det generellt inte så värmepumpinstallationer fungerar, utan de är just-in-time till större delen.
Men 2-3 m3 acktank med termostatstyrd cirkulation och en värmepump som bara kör mot acktanken är inte raketforskning.
På dygnsbasis är det rimligt med acctank. En sådan på 1000 liter täcker ungefär en vinternatt och kostar ungefär 50 000 installerad och klar. Ett par kubik blir dyrare och kräver dedikerade pannrum, dvs boyta som inte heller är gratis.
Vårt hus är i sten och lagringskapaciteten motsvarar ca 10 000 liter vatten. Vi har inte vattenburen värme. Det är ett annat exempel. (lättbetong, isolering, luftspalt, ytterfasas(tegel) +isolerad platta på mark).
Men när man går över ett par dygn, tex en kall vecka på vintern med lite vind så finns det på systemnivå få lösningar somnfungerar. Det går att klämma ut några 1000MW till ur befintlig vattenkraft (ca 13000 till 16000MW)om vi tillåter floderna att fullständigt ekologiskt dödas.
Vi kan bygga en Vänern till pumpkraft.
Men sedan är det inte så mycket mer.
Så det du kan göra i ditt eget vrämesystem är att utnyttja dygnsskillnaderna. Men inte mer.
Menar du att ditt hus motsvarar en 10 000 l ack tank?
Intressant, det sätter ju lite perspektiv.
Eftersom man värmer under natten när det är som kallast och stänger av under dagen när det är som varmast så behövs inte lika mycket lagringskraft tänker jag. Det blir ju bara ett halvt dygn och när det är som varmast.
Ja, det är så mycket betong i väggar och golv. Stenhus ÄR värmetröga.
Ovanvåningen är trots 20cm isoleringen mycket snabbare att reagera på utetemperaturen.
Gamla delen av vårt hus har solida timmerväggar inne under med tilläggsisolerad fasad och invändiga ytskikt. SEdan är det en murad skorsten med fyra rör från 1840, med rejält med sten. Tillsammans ger de bra värmetröghet vintertid när de väl är ordentligt uppvärmda. Kallast blir det på hösten när man börjar värma, men stommen och skorstenen ännu inte är varm.
En annan ide jag hade vara att det är ju många som har kakelugn/rörspis (eller bara en större kamin) som väger en del och därmed har en del värmelagringskapacitet (min rörspis väger cirka 1 ton vilket är jämförbart med 1 kubik vatten). För oss som är för lata för att att elda varje dag eller bara har dem som prydnad så kan man kanske installera ett element i eldstaden som bara körs på natten. Eldstäderna är av sin natur placerade som så att de har optimal plats för värmespridning i bostaden, så de borde ju funka ganska bra för detta ändamål.
Det finns redan på vissa värmepumpar men problemet är väl alla hus med direktverkande el. Konvertering är helt enkelt inte lönsam utan lösningen är som ORAKLET skriver att stänga av värmen.
Men detta i sig skapar inte svängmassa.
Enbart runt 6% av alla hushåll verkar ha direktverkande el som enda värmekälla.
Vet inte om det gör varken till eller från?
Nja, 6% har direkt el som enda värmekälla men det finns många fler hus med direkt el och luft-luft-värmepump. Även dessa är helt beroende av el och vid 10 minusgrader är effektiviteten rätt låg, runt 2:1. Så dessa hus har besparing potential men det kostar rätt mycket. Enklaste och bästa lösningen är nog att stänga av värmen.
Alla hus med direktverkande el är några procent av beståndet, flertalet fritidshus.
Probleemt är att hus med för små värmepumpar som använder eltillsatsen. Tex allt byggt 2000-2020 ungefär med bergvärme eller frånluftsvärmepump.
Med ett välisolerat hus så kan man lagra ganska mycket värme i huset utan allt för stora temperatursvängningar. Lite extra varmt på morgonen. Lite extra kallt på kvällen. Det funkar även med värmepump (ack tank till värmepump fungerar dåligt pga att värmepumpen är som effektivast när den värmer till så låg temperatur som möjligt, vilket är lite motsatsen till vad en ack tank behöver). Det borde gå att spara en del då med, men värmepumpar är redan ganska effektiva så det kanske inte spelar så stor roll.
Om det blåser på natten och är vindstilla på dagen så fungerar den här sortens lösning väldigt bra som balanskraft till vind. Tyvärr är vinden inte riktigt så förutsägbar.
Jag tänkte mig vad som beskrivs här i den här artikeln:
https://cornucopia.se/2023/07/gastartikel-stodjanster-fran-svenska-kraftnat-hur-fungerar-det/
En av kategorierna är att de behöver nedreglering i upp till 20 min. Låter väldigt görbart med värme.
“There are no solutions. There are only trade-offs.” – ett citat som passar tiden an…
Det är inte bara elpriserna som är galna. Storbankerna har även de blivit extrema när det gäller bopriserna. vi håller på att byta från en villa i ett lågprisområde i mörka Småland till ett liknande i en annan byhåla. SHB gav lånelöfte på 500 000 för ett hus med utgångspris på 695. Detta skulle bara vara tillfälligt medan vi sålde vårt obelånade för lite över miljonen. När köpekontraktet skulle skrivas på sa banken NEJ och undrade varför vi inte skulle betala mer än 700!! Jag sa att prisbilden i den kommunen inte var så mycket högre. Då sa bankkärringen att fastigheter med så lågt pris ansågs vara “riskobjekt” varför de tackade nej. Vi fick inte heller belåna vår nuvarande fastighet eftersom den kanske inte blev såld. Har varit god kund i SHB i över 30 år både vad gäller lån och tillgodohavande men sedan de lade ner alla kontor i småkommunerna har de blivit stört omöjliga att ha att göra med för vanligt folk så på måndag blir det bankbyte.
Låter helt sanslöst dumt. Risken för banken minskar ju, i och med att de dels riskerar ett mindre belopp, dels kan vara mer säkra på att ni har betalningsförmåga.