Denna artikel innehåller reklamlänkar för Lysa, min huvudsakliga tjänst för sparande, både privat (reklamlänk) och för företaget (reklamlänk).Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
Börserna backar i de asiatiska tidszonerna under morgonen och kronan faller med nya årssämsta mot dollarn, även om euron är stabil vid rekordsvaga nivåer för kronan. På grund av indexuppräkningar av kommunernas och regionernas avsättningar för tjänstepensioner kommer personalkostnaderna öka kraftigt och regioner och kommuner kan tvingas sparka var tjugonde till tjugofemte anställd, och då förstås främst inom välfärdens vård, skola omsorg.
Stockholmsbörsen steg faktiskt igår och OMXS30 gick +0.45% medan OMXSPI gick +0.28%. Detta skedde trots att dollarn på 11:08 SEK noterar nytt årshögsta mot kronan, även om euron är stabil nära rekord starka nivåer på 11:90 SEK mot kronan. Guldpriset är ganska stabilt vid rekordnivåerna och går på 687:- SEK per gram.
I USA gic börserna blandat efter att ha haft stängt pga Labor Day i måndags. S&P-500 gick -0.42% medan Nasdaq 100 masade sig uppåt med +0.11%. Inom FAANGST ledde Tesla återigen på +4.89% och Amaon var sämst i klassen med -0.62%. Tesla lanserade precis sin revision av Tesla Model 3, som ungefär får motsvarande nya Tesla Model S:s inredning med ventilerade säten, skärm i baksätet, inga blinkers- eller växelspakar mm och en massa osynliga förbättringar under karossen. Andra bilmärken är väldigt fokuserade på att utseendet ska förändras utvändigt, men Tesla gör liksom på Model S istället förändringar man inte ser och i förarmiljön.
De amerikanska långa räntorna steg och bröt därmed den kortsiktiga fallande trenden. Detta i sig bidrog nog till starkare dollar.
Börserna i de asiatiska tidszonerna faller under morgonen, undantaget Nikkei som går +0.51%.
ASX 200 går -0.82% i Australien, Hang Seng i diktaturens Hong Kong oförändrad i skrivande stund på -0.03%, KOSPI -0.66% i Sydkorea och Straits Times på -0.10% i Singapore.
Var tjugonde till tjugofemte anställd inom vård, skola och omsorg kan komma att sparkas efter att det så kallade PO-tillägget för tjänstepension räknas upp kraftigt och drar upp välfärdens personalkostnader med 4 – 5% utöver löneökningarna.
Normalt drar kommunalskatten som går till kommuner och regioner in ökande pengar varje år på grund av att lönerna höjs för skattebetalarna, och höjda löner inom välfärden finansieras därmed. Men nu höjs det så kallade PO-pålägget skriver SKR.
“Både de lagstadgade arbetsgivaravgifterna samt avtalsförsäkringarna är oförändrade för 2023, det vill säga 31,42 procent respektive 0,13 procent (se dock nedan avseende omställningsförsäkringen).
Det kalkylerade pålägget avseende pensioner justeras upp både för kommuner och regioner i jämförelse med 2022. För kommuner från 7,70 procent till 12,98, och för regionerna från 13,67 procent till 20,73. Anledningen till höjningen är dels höjda premier i det nya pensionsavtal som ska tillämpas från och med 1 januari 2023 dels på grund av kraftigt ökat prisbasbelopp och andra faktorer som leder till högre kostnader för den förmånsbestämda pensionen.”
Prisbasbeloppet räknas upp med inflationen och pensionerna inflationskompenseras alltså, till skillnad mot lönerna. Kommuner och regioner får alltså ta smällen tack vare inflationen.
Detta höjer de direkta personalkostnaderna för kommuner med (131.42+0.13+12.98)/(131.42+0.13+7.70)=3.8% och för regioner med (131.42+0.13+20.73)/(131.42+0.13+13.67)=4.9%.
Därmed behöver var 25:e person inom kommun sägas upp och var 20:e inom region. Kommunen är omsorg och framför allt skola med högre löner än den föregående kategorin. Regioner är framför allt vården.
Att man skulle säga upp kommunikatörerna, som väl redan är över var 20:e i personalen, är förstås helt otänkbart så det blir lärare, förskolepedagoger (nej, man får inte säga dagisfrökningar, skäms på er), undersköterskor och sjuksköterskor som sägs upp (läkarna är förstås fredade), samt förstås omsorgspersonal.
I teorin går det förstås också att höja kommunalskatterna, men vi är ju redan på fel sida om Lafferkurvans topp och höjda skatter leder bara till lägre skatteintäkter i det här läget.
En anekdotisk kontroll av min kommuns årsredovisning för 2022 visar att av kommunens kostnader om 2 563 MSEK så var 1653+108=1761 löner, sociala avgifter och pensionskostnader enligt ovan. Det är alltså 69% av kommunens kostnader. Ska 4% i ökade personalkostnader finansieras via skatten behövs den alltså höjas med 2.76% och med 32.99% i kommunalskatt höjas med 0.91 procentenheter till 33.90%. Detta är förenklade beräkningar, men kan ses som ett intressant exempel.
Förmodligen behövs generellt kommunalskatterna höjas runt en procentenhet för att klara av detta, och blir därmed ytterligare ris på hushållens ryggar.
Eller så sparkar man lärare istället och kallar det effektiviseringar.
För övrigt kanske det ser likartat ut med uppräkningar även för statligt anställda, så också poliser etc måste få sparken, samt naturligtvis inom det privata näringslivet, men ovanstående gäller SKR med sina kommuner och regioner.
Lysa är min huvudsakliga sparform både privat (reklamlänk) via ISK och för mitt bolag via kapitalförsäkring (reklamlänk), och ger låga avgifter där all kick-back från fondbolagen återförs till kunden, samt ger önskad riskprofil och automatisk ombalansering mellan ränta och aktier för minsta egna tidsinsats.
104 kommentarer
Man tycker att det borde finnas lagstiftning som säger att offentlig verksamhet alltid måste prioritera kärnverksamheten högst i sina budgetar, dvs att de inte kan skylla på att resursminskningar slår mot skola och omsorg innan det slår mot kommunikatörer och pappersvändare. Så länge det finns en enda kommunikatör kan det inte saknas någon lärare eller sköterska. I så fall ska den som prioriterar vara den som ryker.
Men Leffe är ju kompis med kommunikatörerna Hanna och Johan, de kan han ju inte sparka. Och Achmed på pappersvändaravdelningen är i min kaffedrickarförening så där kan vi inte spara.
Vi säger åt avdelning X att de måste spara, mellanchefen där vill ju stiga i organisationen o bli vår kompis så hen kommer genomföra det.
Tyvärr så det fungerar, i verkligheten.. ..
Det är viktigare att vara kompis och rumpslickare åt cheferna än att prestera inom SKR…
För det som är lag finns det ju lagar att följa.. Kommunen måste ha skola, barnomsorg,försörjningsstöd och åldrevård och ett gäng saker till. I allafall för skola finns krav att uppfylla, vad jag vet har inga kommunala skolor stängts av skolinspektionen.. men ett antal friskolor. Det kan ju bero på att de inte tittar på kommunen eller att de faktiskt följer lagar och regler.
Teknikens paradox: teknik -> system -> dokumentation/riktlinjer/hållbarhetsmål/ = en ständigt växande administration.
Det kommer fortsätta tills det faller under sin egen tyngd.
Precis så. 🙁
Regionen vill få bort faxen från vården – startar faxdödarprojekt
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/regionen-gor-allt-for-att-fa-bort-faxen-fran-varden-startar-faxdodarprojekt
🤷
“Mail kan komma fel och den risken har man inte med fax” 😀
Hehe.
Jag vet en bilverkstad som regelbundet fick fax med medicinlistor avsedda för äldreboenden.
Risken att fax kommer fel minskar ju längre de behåller den, för snart har alla andra slutat använda fax, och då kommer det fram eller inte. Det har funnits säkra digitala lösningar i åratal och kryptofax redan 1991.
Idag telefax – igår Morse.
Faxdödarprojektet.
SDK – “säker digital kommunikation”. Nu uppfinner vi digitala certifikat och krypton en gång till. Det går INTE att använda något som redan har funnits i över tretio år redan.
Så tror jag det blir.
Ett kurant groteskt exempel är ju försvarsmaktens oförmåga att få fram förbrukningsmateriel som uniformer och kängor. Troligen behöver FMV inköp rensas ut och ersättas med inköpare från sjukvården där man klarar att löpande köpa in arbetskläder och mediciner.
Lön inköpare Offantlig sektor: 35ish
Lön inköpare privat sektor: 50+
Enkelt räkna ut var de duktiga jobbar
Jag tillhör den förstnämnda kategorin sedan några och har 50+. Har tidigare enbart jobbat i privat sektor. Lönerna är högre i privat sektor men inte så mycket högre. Skulle tro att de flesta av mina seniora kollegor har liknande lönenivå. Yngre med några få års erfarenhet har 30+.
+1
Problem av denna natur existerar så klart i någon omfattning i alla länder, men efter att ha spenderat en del tid i Tyskland så kan jag inte låta bli att undra varför de tycks ha avsevärt mycket mindre av den här typen av problematik. Någon berättade för mig att väntetiderna inom den tyska vården var så låga att man inte ens bemödade sig att föra officiell statistik över sånt.
Jobbar inom kommunal skolverksamhet och min enhet har gått från en rektor och en administratör till tre rektorer och sex administrativa tjänster de senaste tio åren. Antalet elever fluktuerar men är inte just nu högre än för tio år sedan. Ingen av rektorerna har möjlighet att delta och leda verksamheten utan sitter 100% på centrala möten om någonting.
För att inte tala om att vi har världens längsta sommarlov. För lärarnas skull.
Det skulle kunna sänkas till normal europanivå som är 6 veckor och så har man plötsligt 4 veckor till att lära eleverna nått. Dvs ett helt extra skolår under en normal skolgång
Det är skolbarnen har sommarlov, inte lärarna. Lärarna har lagstadgad semester.
Att ta bort chefer borde vara steg 1 när en kommun ska spara pengar, steg 2 alla dessa konsulter som bidrar med ingenting förutom dyra fakturor, sedan all denna permanenta hyrpersonal som kostar mångdubbelt mot att anställa eget
Hos oss skapades precis en helt ny chefsnivå, så det verkar inte råda brist på kulor inom det offentliga ändå.
Cheferna hos oss är också de som har löner närmast privata sidan.
Bra idé!
Ett verklighetens exempel. Managementkonsult plockas in 8h för att schyssta till en powerpointpresentation. Väl spenderade skattepengar.
Visste inte om jag skulle skratta eller gråta när jag hörde det.
Som f.d. managementkonsult (en gång i tiden) på fina firman så skulle jag kunna berätta hårresande historier för dig om hur pengar spenderas på den kategorin konsulter…
Jag har alltid misstänkt att admin-eliten under ledningen mest sitter och facebookar om dagarna och vänder sig till konsulter om de så ska skicka ett Mail. Berätta gärna att mina misstankar är korrekta så slipper jag leva i ovisshet.
Ja men konsulterna är ju privata och de är ju sååå duktiga och sååå effektiva-enligt ngn tidigare kommentar.
Det är väl bara att beskatta den riktiga tärande sektorn-finans….ajdå nu trampade jag många på tårna…
Det handlar väl snarare om vart tionde i välfärden eftersom administrationen (ej välfärd) absolut inte får krympa.
Att minska på lärare, undersköterskor, förskollärare och omsorgspersonal är enligt min personliga åsikt bland det mest kontraproduktiva man kan göra. Det är ju i princip de enda som faktiskt gör något handgripligen och där arbetsbelastningen redan nu är hög. När man drar ner på det så kommer det att direkt påverka att vissa barn kanske inte går i skolan eller inte får godkända betyg samt att personal bränner ut sig eller säger upp sig på grund av omänsklig arbetsbelastning. Dom kostnaderna och det personliga lidandet står inte i relation till behovet att upprätta hålla administrativ verksamhet, syssla med olika biprojekt eller utveckla kommunikationsverksamhet.
Att säga “lafferkurva” är som att säga “Beetlejuice” tre gånger, med skillnaden att det framkallar betingade kräkreflexer hos vänstern (på samma sätt som ordet “skattehöjning” upprör högern).
Det är dock märkligt att det finns människor som på allvar tror att skatteuttaget är linjärt mot skattens procentsats på inkomster. Hur många skulle arbeta om skatten på inkomst var 100 procent?
Vi såg lafferkurvans betydelse då jobbskatteavdragen införes. Det blev lägre skatter för de som arbetade men högre skatteintäkter till stat, kommun och landsting.
Post hoc ergo propter hoc alltså?
Seså, ställ dig framför spegeln och säg Candyman tre gånger.
Skulle alla arbeta då om skatten var noll?
Jag tror inte att vänstern förnekar Lafferkurvans existens. Däremot väljer man att bortse varifrån Sverige befinner sig. Men med tanke på att ett flertal västeuropeiska välfärdsländer ligger tämligen lika i skatteuttag så förmodar jag att det är nära maximalt skatteuttag som är möjligt.
Gällande der offentligas sparkrav kommer det börja sparas inom admin säger en fågel i mitt öra.
Det kommer inte sägas upp massor av vårdpersonal etc.
Och det faktum att staten har stort överskott kommer det läggas fram krav på delfinansiering av det kommunala och regionala ansvaret.
Var det inte Magdalena Andersson som sa att lafferkurvan var en konspirationsteori från högern?
Lite roligt att kvinnan är utbildad ekonom ändå.
Korrekt. Det finns dokumenterat här: https://data.riksdagen.se/fil/7AFAC299-859E-464B-9F2B-09F86A29E165
Sid. 26, Anf. 36
Så tolkar jag inte det Arga Andersson säger. Däremot att hon menar att Sverige är till vänster om maximum tax.
Det kan som ssgt diskuteras.
Motargument mot Magda är då att fråga varför Lenin införde NEP. Det var för att han insåg att Sovjetunionen var icke-optimalt placerat på Laffetkurvan.
Halvutbildad, kanske. Inte färdigutbildad. Hon hoppade av sina studier.
Hon har väl civilekonomexamen? Eller hakar du upp dig på att hon hoppade av forskarutbildningen? Borg saknade väl t.om grundexamen innan han hoppade av (samma?) forskarutbildning. Och han är väl den enda borgerliga finansminister i modern tid som inte skickat räkningen till barnen (även om nuvarande hittills har visat goda resultat, trots ordentligt skakig omvärld och en låg profil).
Forskarutbildning är studier, så ja. Hon höll inte måttet för att doktorera.
Vad säger ni om citatet nedan (jag är bara nyfiken på hur ni bedömer sanningshalten).
“Men i stället för mer jobb skapade tilltaget både i USA och Sverige ett gigantiskt underskott och omfattande nedskärningar. Lafferkurvan stämmer helt enkelt inte med verkligheten. Det som händer är att de rika blir rikare och att statens åtaganden skärs ned.”
https://arbetet.se/2016/12/02/girighet-bakom-falsk-skatteteori/
Vid min ålder har jag svårt att datera exakt, men minns debatten om Lafferkurvan för säkert 30, kanske över 40, år sen.
Art Laffer satte dyrbara nationalekonomiska ord på en matematisk självklarhet: att en kontinuerlig kurva har max (eller min) någonstans mellan två nollställen. Smart karl. Han är ännu verksam såg jag i en intervju av hans protegé Cathy Wood från ARK Invest.
Låter märkligt att Magda skulle ifrågasätta just detta faktum. Sosseåpolitisk betingning? Laffer BAD.
Första besparingsåtgärden borde rimligen vara att sluta betala medlemsavgiften till SKR.
En tjänst som garanterat kan tas bort, men inte kommer tas bort, är Västra Götalandsregionens fast anställda cirkuskonsulent (ja, det är sant). Frågan är om detta är kärnverksamhet i sin renaste form, eller något som en region inte ska ägna sig åt.
– – –
“En viktig del är att hjälpa utövarna söka stöd. Enligt [namn] är det ett tungrott göra samtidigt som cirkusartister generellt inte är vana vid att söka hjälp.”
[…]
Efter två år och med hjälp av utvecklingsbidrag från Kulturrådet instiftades den på en treårig projektbasis.
[…]
Vid årsskiftet blev tjänsten permanent och [namn] är idag fast anställd.”
– – –
[ https://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/regionen-har-anst%C3%A4llt-sin-f%C3%B6rsta-cirkuskonsulent-1.80656996 ]
Ooops, nu hände det. Nu ramlade mina ögon ur sina socklar och blev hängande i varsin synnerv dinglade ner mot den tappade hakan….
Nyckemeningar från artikeln:
“Regionen har anställt sin första cirkuskonsulent”
“Västra Götaland saknade tjänsten som fanns i Stockholm”
“Cirkus här handlar inte om plymförsedda hästar som uppträder i tält, utan det många känner till som nycirkus. Akrobatik, jonglering och balansering är tre grundtekniker. [Nycirkus är] inte kommersiellt på samma sätt som den klassiska kringresande cirkusen.”
Ja… “är det här på riktigt?” som någon i artikelns kommentarsfält frågade sig…
När regionerna bildades var det för att lyfta ut regional utvecklingsansvar från Länsstyrelserna. Det mesta av den verksamheten gör stor nytta, inte minst genom att lobba tillbaka EU-pengar (vilka i sig kostar en massa overhead i flera led, sannolikt det värsta tänkbara exemplet på ineffektivitet!). Men på köpet fick man även obskyra tjänster inom kulturområdet som t.ex. Cirkuskonsulenter.
Exakt vad regionen ska pyssla med inom detta område är helt politikerstyrt. Men eftersom en hel del av verksamheten finansieras via EU är det inte så att man sparar massvis med pengar till fler sjuksköterskor genom att plocka bort cirkuskonsulenten.
Och tjänstebeskrivningen är ganska tydlig vad det egentliga problemet sitter i, nämligen att bidragssystemen är så in i bänken knöligt utformade att man behöver konsulter som assisterar bidragstagarna. Lägg till att handläggarna på Vinnova, Länsstyrelser osv som hanterar utbetalningarna också behöver motivera sin existens och kan lägga ner flera dagsverken på obskyra detaljer utan något värdeskapande whatsoever. EU-bidragsansökning är nästan ett yrke i sig.
Ja, det är kärnverksamhet. Många tror att en Region enbart handlar om sjukvård men en Region sysslar även med mycket annat såsom kultur och att stärka och utveckla näringslivet i Regionen.
Med det sagt, själv anser jag att även “annat” måste få dras ned och jag anser att Norrköpings starke M-kvinna gör rätt när hon säger det rakt ut och hon ska ha cred för att hon vågar ta striden.
@CC
För många (men självklart långt från alla) inom kulturen anser att försörjning via det offentliga – och samtidigt minimal inblandning från detsamma – är en självklarhet.
Jarl (M-kvinnan i Norrköping) har rätt, men med ordval som ledde diskussionen bort från sakfrågan.
Tillhör alltså offentligt anställda cirkuskonsulenter regionernas kärnverksamhet? Då behöver nog det omdefinieras en smula. Eller rättare sagt borde regionerna läggas ner.
För mig är det en självklarhet att Regionernas uppdrag då och då bör diskuteras men som jag skrev i mitt första inlägg, idag gör Regionerna mer än bara sjukvård även om det är den stora lejonparten. VGR t ex driver gymnasier inom naturbruk, Göteborgsoperan, Botaniska trädgården, film i Väst, kollektivtrafik (Västtrafik) etc. Rätt eller fel? Tja… antar att det finns olika synpunkter där. Själv är det för mig viktigt att när man drar ned på saker ska det gälla ALLA områden och måste man prioritera, då hamnar sjukvården högst på min lista i alla fall.
Även vad gäller sjukvård, så finns det en hel del slöseri i dag.
Att till exempel erbjuda fri sjukvård till kriminella (som står i skuld till samhället) och missbrukare (som i sina gärningar visat hur lite de själva värdesätter sin hälsa) behöver avskaffas.
Vidare kan självförvållade tillstånd betalas helt av individerna själva (t.ex. aborter). Har man ådragit sig vårdbehov p.g.a. kriminell aktivitet, t.ex. skurit sig på glas vid ett bostadsinbrott eller blivit skjuten av en polis under en korankravall, kan man också gott betala hela notan ur egen ficka.
Man måste alltid prioritera. Givetvis skall alla behov inom cancervården fyllas helt innan man ens funderar på att lägga en krona på att subventionera redan välbeställda kulturkonsumenters operabiljetter.
Vi kan ju som sagt börja med att lägga ner regionerna.
Själv tycker jag nog att kultur i form av opera är viktigare än en knarkares cancer. Knarkaren har ju visat genom sitt beteende hur lite han själv värdesätter sitt liv; varför skall jag som skattebetalare lägga någon högre värdering av det samma?
Vi skall alla dö förr eller senare och alla sjukdomsfall är individuella och kan därför med fördel belasta individen.
Kultur är däremot något som kanske inte alltid skapas, men åtminstone upprätthålls, kollektivt. Därför är stöd till god kultur en giltig kostnad för skattebetalare.
Jag backar cirkuskonsulenten.
Jag hatar nämligen nycirkus.
För konsulenten har väl att eliminera varje tecken till etablering av nycirkus?
Eller?
SKRs clowner behöver väl mycket stöd, för att inte tala om skyddsnät.
Ändå bra att bloggen redan satt ner foten kring neddragningarna så att när dom kommer blir det rätt fokus och vi kommer bibehålla administration, kommunikatörer, ledningsfunktioner, analysfunktioner, strateger, programansvariga, värdegrundsanalytiker/strateger och policyansvarig.
Om en värdegrund eller policy inte skapas/underhålls så kan det potentiellt innebära mänsklighetens undergång så viktigt att vi skär i kärnverksamheten istället!!!
Man ska inte underskatta kollektivavtal. Och framförallt de äldre dito.
Jag sitter numer på ett av de gamla pensionsavtalen. För att få samma pension om jag byter jobb skulle jag behöva löneväxla minst 10.000.
Trodde dessa var utrangerade men de är tydligen vanliga fortfarande inom mansdominerade branscher.
Det är en stor kostnad för min
Det nya pensionsavtalet, som väl SKR själva är ansvariga för, är främst orsaken till att så gott som alla regioner och de flesta kommuner har svårt med ekonomin i år. T.ex. Stockholms kommuns krisande skolor beror på det här.
Det blir dessutom ännu lite värre 2024…
Jag vågar påstå att lönekostnaden fortfarande är väldigt mycket lägre för en anställd inom Vård och omsorg än vad den är för de flesta som har tid att sitta och skriva här :-). Dessutom utför de arbeten som är så viktiga att de inte får strejka [fackla slängd]
För övrigt verkar det ha skett en explosion av anställnignar i vissa landsting.
Det är väl en region nu som behöver “sparka 800 om man inte får mer pengar”. Men det skulle inte ens föra ner regionen till 2019 års nivå på anställda.
Och “det kommer beröra alla. Kultur, trafik, vård”.
Jag tycker att kommuner och regioner borde vara mer tydliga med att uppfylla sitt kärnuppdrag.
Sen får en kränkt kulturarbetare betydligt mer utrymme i Norrköping än det vårdviträde som annars hade sagts upp.
Ja, vi måste faktiskt välja (vilken är politikens huvuduppgift: prioritera då resurserna är begränsade).
Behöver vi folk som utför vård, eller någon som gör skulpturer? (Jaja, lite raljant. Min ni fattar).
Hade inte Göteborg redan anställt en kommunpoet som skulle gå runt och på heltid poeta på perrongen till den ännu inte på länge byggda stationen vid Liseberg? Kan möjligen minnas fel, men bilden var så tydlig.
Nej, verket “Evig anställning” var dummare än så. Någon skulle få anställning på livstid för att gå där och stämpla in och tända ljuset, producera ingenting, och sen stämpla ut.
https://statenskonstrad.se/konst/evig-anstallning/
Ett bra exempel på lafferkurva är väl skattepolitiken mellan 2006 till 2014, där man sänkte skatterna men ändå ökade skatteintäkterna med 33%. Då var det ändå en ekonomisk kris i mitten av periiden, annars hade väl talen varit ännu bättre.
Men för många kommunister handlar det inte om att dra upp folk, utan att dra ner folk som har mer än en och att samhällsklyftor (att folk har incentiv att vara produktiva) ligger bakom de flesta problemen i samhället..
Hur mycket växte ekonomin mellan 2006 och 2014?
Mer än 33%…
Ja, det är väl det som är tänkt att vara mekanismen bakom Lafferkurvan, att höga skatter leder till lägre tillväxt.
Vilka siffror använder du då? Kollade lite på ekonomifakta siten, Ser ut som att skatteintäkter var ca 20milj lägre
https://www.dagenssamhalle.se/styrning-och-beslut/kommunpolitik/rekordintakter-till-valfarden/
Att sparka en av tjugo offentliganställda är en bra början, även om det naturligtvis aldrig kommer att hända.
Det hade lätt gått att effektivisera verksamheterna, så att nitton anställda i morgon hade fått uträttat långt mer än tjugo anställda i dag. En så kallad lärare hade exempelvis kunnat hållit i en extra lektion i stället för att sitta och vräka i sig gratis lunchbuffé. Vårdpersonalen hade kunnat börja röra på fläsket lite, i stället för att långsamt vältra fram som överviktiga puffosäckar i korridorerna. Det finns möjligheter.
Är detta ett seriöst inlägg..?
Jajamän. Bara för att man är heltidsanställd betyder det inte att man jobbar 40 timmar; de flesta offentliganställda jobbar betydligt mindre än så.
Och skolmaten kan man helt göra sig av med om man vill spara skattemedel. Varenda unge har vårdnadshavare och varenda vårdnadshavare kan enkelt fixa smörgåsar till barnen att ta med sig. Har man satt barn till världen, så skall man också ta ansvaret för dem i stället för att förlita sig på skattebetalarna.
Först, din utsago om att heltidsanställda inte jobbar 40 timmar är inte isolerad till det offentliga, relativt ovanligt inom “produktionen” men väldigt vanligt inom administration och ledning. Så att lyfta upp lärare och vårdpersonal är nog att missa målet men hade du istället sagt, sjukvårdsledningar i allmänhet, rektorer eller för den delen styrelserna i Ericsson, Viaplay och SBB så ja då håller jag med dig! Där jobbas nog mindre än 10 timmar faktiskt arbete i veckan och det mesta av det arbetet blir dessutom fel rakt igenom!
Om styrelsen i Ericsson inte gör skäl för sin lön, så är inte det skattebetalarnas problem, utan ägarnas.
Offentliganställda diar skattepengar, så det finns all anledning till att den sektorn skall vara så liten och billig som det bara går.
Nu är ju inte styrelsearbete i Ericsson, Viaplay och SBB en anställning utan ett förtroendeuppdrag där ägarna avgör vilken arbetsinsats och arvode som detta är värt. En styrelse ska givetvis inte jobba 40 timmar i veckan, det är den operativa personalens uppgift.
På min förra arbetsplats ersattes min tjänst av 2,5 tjänster.
På min nuvarande arbetsplats kom en ung person in på en ny tjänst. I takt med att andra på hennes avdelning har slutat så utför hon nu 3 personers jobb. Och klagar på att hon har för lite att göra
Jag tvivlar på att det ser annorlunda ut i offentlig sektor. Det finns många som inte direkt jobbar heltid trots en heltidstjänst.
Så är det. Sedan är “arbetsuppgifter” en sorts kvantitet som förändras hela tiden. Förhoppningsvis automatiseras de bort eller blir mer kvalificerade. Detta innebär förändringar för personalen.
Men tid med elever/patienter kan inte “effektiviseras bort” så inom skola/vård är det framförallt admin som ska skäras bort.
Så fin elitism du uppvisar.
Du vill alltså ta bort en utmärkt reform från -50 talet.
Utsatta barnen på samhällets skuggsida förtjänar alltså inte ett enkelt men garanterat lagat mål mat om dagen.
Alkoholism eller stora pengaproblem hos deras kanske frånskilda förälder är alltså barnens fel? De får skylla sig själva gå hungriga?
Det är inte elitism att avskaffa gratis lunchbufféer för skolbarn, med en galopperande fetmaepidemi i samhället. I stället för att sitta och tröstäta sig feta, kan de ta med sig matpaket hemifrån, precis som i Norge.
Om föräldrarna inte lever upp till att vara föräldrar, är det dem vi skall sätta åt, genom att kriminalisera vanvård av barn långt strängare än i dag. Vi skall inte tillåta feta, fulla, lata föräldrar att missköta de barn de valt att sätta till världen.
Ärligt talat, om man skicka med barnen mat i Norge, så kan väl även Sossesverige göra det?
H. GOBB – Skollunchen är en minimal kostnad i skolan, speciellt om man accepterar centralkök. Dessutom är det ett utmärkt sätt att minska fetman genom att servera näringsriktig kost. Man begränsar lunchen till 20 minuter så löser man problemet med småätande.
Sedan kommer många barn att försöka gå till McDonalds men man får väl hindra eleverna att lämna skolan under dagen och ha korta lunchraster.
Alla norrmän jag känner är imponerade av Sveriges skolluncher. De själva har inte råd då allt sparas till mystiska “kommande generationer”.
Vad tror du det skulle kosta att ta hand om kanske 100 000 utsatta barn? Hur stor skattehöjning vill du ha?
Det är inte skolmat som gör dem feta, det är skräpet de får pga. dåliga hemförhållanden.
Föräldrarna skall själva ta hand om sina barn; det skall inte skattebetalarna belastas med.
Om hemförhållandena är dåliga, är lösningen att straffa föräldrarna och i vissa fall skilja på barn och föräldrar, såväl geografiskt som juridiskt.
Skolmat är nog effektivare för samhället att hantera industriellt.
Gobb har naturligtvis rätt.
T ex läkare jobbar knappast 40 timmar/heltid.
50-70 timmar.
Betalt för 40.
Betalt för 40?
De läkare jag känner har övertidsbetalt och jourtillägg.
Jag var otydlig.
Mitt exempel gällde en vecka där du är schemalagd dagtid på t ex avdelning+mottagning eller operation.
Då får du tortera chefen om hen ska ok:a övertid vilket ska göras i förväg.
Och du kan inte tortera chefen pga hen har gått hem.
Dessutom är övertiden ensidigt helt bortförhandlad för specialister och överläkare.
Ob efter kl 21.
Jour är ett annat kapitel som fungerar bättre men även där förekommer ibland att du förväntas delta på morgonmöte för jourrapport på övertid.
Och den som aspirerar på att bli kirurg förväntas operera gratis efter sitt jourpass vilket är intressant ur ett försäkringsperspektiv om inte annat.
Samt för patienten under kniven.
Finns absolut effektiviseringar och bättre hantering av skattepengar inom kommun & landsting osv.. Något som jag tror på är att släppa mer självbestämmande till kommunerna, i dag kommer det fruktansvärt mycket krav utifrån olika myndigheter “länsstyrelsen, boverket med mera vimmlar av olika myndigheter som ställer krav ner mot kommunerna. Även oändligt mycket överklagan på saker som kostar fruktansvärt mycket tid och pengar.
Ge kommunen större frihet att styra sig själv på ett kostnadseffektivt sätt och låt även framgångsrika kommuner växa och utöka sin yta.
“Ge kommunen större frihet att styra sig själv på ett kostnadseffektivt sätt och låt även framgångsrika kommuner växa och utöka sin yta.”
-Hur då, genom att kriga mot grannkommunerna?
😀
Även om det vore en reell möjlighet, tror jag knappast att det skulle bli aktuellt. Staffanstorp vill nog inte ha närliggande delar av Malmö. Tvärtom skulle nog Malmö gärna lägga beslag på Staffanstorp, men det faller ju definitionsmässigt på att Malmö kommun är allt annat än framgångsrik.
Sammanslagning av kommuner är ju inte helt ovanligt.
Men varför skulle en kommun med rätt befolkning vilja slå sig samman med en grannkommun med sociala/religiösa/kriminella problem?
Socialisternas våta dröm och anledningen till att jag flydde Göteborg för Kungsbacka. Till och med annat län.
Angende Lefferkurvan: kan man verkligen använda sig av den annat än som en rent teoretisk konstruktion? Med tanke på komplexiteten i ett modernt samhälle så finns det väl så många potentiella felkällor att om den är relevant eller inte beroende på politisk åsikt? att det blir mycket vanskligt (om man tar bort extremerna)?
Det sista blev fel och skulle tas bort…sorry
Lafferkurvans genialitet ligger väl just i enkelheten: om skattetrycket blir alltför högt, så minskar incitamenten att arbeta för småpengar, eftersom värdet av fritid överstiger marginalinkomsten.
Sedan kan man ju naturligtvis diskutera in absurdum exakt hur kurvan ser ut, men att det någonstans existerar en punkt där de totala skatteintäkterna minskar är knappast en stridsfråga.
Svarade något liknande 13:51, innan jag hade läst ända hit ner.
Enkelheten är naturligtvis vis dess styrka men också dess inneboende svaghet: den kan inte förklara komplexa samband. Om man tar bort extremerna tar man också bort dess enkelhet (egentligen logiken som gör den tilltalande), tänker jag iallafall.
Vad menar du är extremt?
I många verklighetsfall verkar det som att tanken bakom Lafferkurvan är fullt applicerbara; värnskatten är kanske det tydligaste exemplet på en skatt som drog in mindre än vad dess skadeverkningar i form av minskad ekonomisk tillväxt medförde.
Att aktivt verka för skatter som minskar det totala ekonomiska välståndet, enbart för att trycka ner vissa grupper, är inte ekonomiskt vettigt. Däremot är det jantelagsvettigt och socialdemokratiskt vettigt.
Det smyger sig in ett visst mått av politik och ideologi. Det går nog inte att undvika
Fast det är inget unikt för skatter till höger om Laffertoppen att de minskar det totala ekonomiska välståndet – det gör nog de flesta skatter. Det som gör dem speciella är att de även minskar statens ekonomiska välstånd.
Finns ytterligare en axel i grafen och det är den politiska dimensionen. Beroende på politisk åskådning så anser man det rätt att högavlönade betalar en högre skatt både i procent och absoluta tal oavsett samhällskonsekvenserna. Det är åtminstone en enkel retorik inför egna väljarna jämfört med att resonera runt Laffer kurvan och/eller Trickle down.
“4,5 miljoner till forskning – ska tänka som ett troll”
“– Trollen går inte med på att det finns skräp. För allt som finns på jorden är användbart.”
https://skattebetalarna.se/avs/1-trollsyn-i-hjartemarkerna/
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/konstnarlig-forskning-om-troll
Klart skatten måste höjas, det är medelklassens fel att pengarna inte räcker…
Jahapp, då har afrikansk svinpest kommit till Fagersta.
Tesla modell 3. Den ser trevlig ut i sin nya skrud, men hur i helsike har man tänkt när föraren ska lägga i backen genom att svepa med fingret på en skärm?
Jag blev lite sugen, men den går fetbort.
Touchknappar på ratten för en massa saker, t.ex. blinkers. Tja, knappar kanske fungera lika bra som spakar, men touchknappar? Ingen taktil återkoppling?