Teracom har stöpt om det via förvärvet av Net1 uppköpta trådlösa bredbandsnätet på de gamla NMT-frekvenserna till ett mycket robust och yttäckande bredbandnät avsett för myndigheter, kommuner, regioner, företag och organisationer inom Sveriges totalförsvar vid kris eller krig. Bloggen har fått möjlighet att testa nätet hemmavid, där mobiltäckningen är notoriskt dålig, och bredbandet blev fyra gånger så bra som via Telias (“5G typ överallt” – utom hos bloggen) mobilnät.

Net1 tog över de nedlagda NMT-frekvenserna och drev ett trådlöst bredbandsnät som nådde ut på den svenska glesbygden, men förvärvades för några år sedan av den statliga telecomaktören Teracom. Förra året började tjänsten för privatpersoner och företag att avvecklas och nu är nätet enbart till för totalförsvarsviktiga aktörer – myndigheter, kommuner, regioner, vissa företag och organisationer.
Tjänsten är extra intressant som backuplösning, just för att Teracom medvetet satsat på robusthet. Noderna har reservkraft, som inte likt de kommersiella mobilnäten bara ska köra några timmar, utan tanken är att Teracoms nät Teracom Mobil ska vara helt kraftsäkrad och kan garantera uppkopplingen även under störningar och problem med elnätet. Tillsammans med resten av Teracoms nät, inklusive både fiber och radiolänkar, kan man ha ett nät som agerar en civil motsvarighet till Försvarsmaktens och FMTIS eget tele- och datanät FTN/FMIP (eller vad det numera heter).
Jag har själv hos Stadsnätsföreningen fått höra en föreläsning om just Teracoms kris- och krigsnät och vad bolaget har att erbjuda totalförsvarsaktörer.


Annars är det rätt klent med information om tjänsten, men intresserade aktörer är antagligen redan uppvaktade av Teracom.
Trafiken blir också prioriterad, och bör förstås främst nyttjas till krigsviktiga ändamål och inte att posta selfies på sociala medier.
Nu kan man ju konstatera att även Starlink är kraftsäkrad via sina satelliter och oberoende av svensk elnät- och telenätfunktion, men trafiken går över utlandet, blir inte heller prioriterad och är beroende av Bondskurken Elon Musks godtycke, vilket vi sett i Ukraina där t ex Starlink slutat fungera på områden som Ukraina befriat och där Musk krävt mer betalt än de vanliga avtalen och hotat att stänga ner nätet eftersom han pratat direkt med Putin och gått på propagandan om kärnvapen.
Svenskt totalförsvar kan således inte enbart förlita sig på att Starlink ska fungera, även om det är en utmärkt lösning för privatpersoner och icke totalförsvarskritiska företag eller funktioner.
Så Teracom har definitivt en nisch här.

För egen del bor vi enskilt på landet och har notoriskt dålig mobiltäckning hemmavid. Utan grannar så antar jag att som ensam uppkoppling så prioriteras man ner när 4G- och 5G-systemen ska rikta sina antennlober, som inte slösas bort på en enskild kund. Det går dock numera att tala i telefon utan att det första man säger när man når fram i telefonkön är “om samtalet bryts, kan ni omedelbart ringa detta numret igen”, eftersom iPhone och Telia sedan några år tillbaka stöder wifisamtal, så även taltelefonin går automatiskt via wifi till fibern (eller via Starlink om fibern är nere) här hemma.
Tidigare fick man flytta sig till ett specifikt fönster för att kunna prata i telefon, och fick inte vrida på huvudet.
Bloggen fick nu möjlgiheten att testa Teracoms bredbandstjänst, och kan konstatera att jag fick fyra gånger så hög fart som Telias så kallade mobila bredband, även om det var tillbaka till typ 2002 – 2003 och min andra ADSL i känsla. Kommer ni ihåg när ADSL kom och hastigheten var 512 kbit/s, vilket ansågs supersnabbt?



När man har dålig täckning så blir det mycket känsligt exakt var man står. Jag fick ingen täckning inomhus alls med Teracom Mobile, men när jag testade samtliga platser utomhus där jag hade eluttag (fem stycken) så gick det på en av farstukvistarna att få helt okej fart på dryga 4 Mbit/s enligt ovan. På exakt samma plats gav Telia 1 Mbit/s. Starlink gav förstås lite mer än så två meter bort.

På andra sidan av huset var dock Teracom nere på 1 Mbit/s, medan Telia var helt okej och fick 10 Mbit/s. Detta var utanför Teliafönstret, där jag förr i tiden fick stå och prata i mobiltelefon.
Dock är det så att för totalförsvarsbruk så kommer man kunna utreda exakt var man får bäst täckning, kunna placera antenner högre upp, rent av på en mast, samt använda riktantenner, vilket lär ge riktigt bra kapacitet. Sedan bor vi just notoriskt dåligt och Teracoms täckningskarta anger också bara lägsta nivån bas här. Vilket till skillnad från Telias glädjekartor stämmer.
I övrigt fungerade det bra att koppla in Teracoms terminal via ethernet till Unifibrandväggen och använda som automatisk failover. Terminalen har även plats för ett inbyggt batteri, som dock inte medföljde testenheten, så den ska kunna klara egen strömförsörjning en stund. Är man totalförsvarsviktig har man förstås utöver det reservkraft, men ibland kan det behövas lite tid att dra igång den då alla inte har automatisk reservkraft.
Totalförsvarsföretag och myndigheter bör ta ett snack med Teracom som en backuplösning för totalförsvarskritisk datakommunikation, och det hela är ett utmärkt exempel på vad som pågår bakom kulisserna i svenskt totalförsvar. Allt skapande av motståndskraft och totalförsvarsförmåga syns inte, eller kommuniceras knappt.
Teracom Mobil omsatte 2022 hela 85 MSEK och var lönsamt med ett resultat på 13 MSEK, så det här är inte heller skattesubventionerat utan står på egna ben, även om antagligen en stor del av kunderna är skattefinansierade i form av myndigheter, regioner och kommuner.
52 kommentarer
Att bo notoriskt dåligt trodde jag var mer reserverat för stadsbefolkning 🙂
“Försvarsmaktens och FMTIS eget tele- och datanät FTN/FMIP”
FMTIS är en del av Försvarsmakten(Försvarsmaktens telekommunikations- och informationssystemförband).
Nätet som används heter fortfarande FTN(Försvarsmaktens telenät).
Jag vet att FMTIS är ett av Försvarsmaktens förband, tror rent av att det är Försvarsmaktens största förband (nej, det är inte en fråga som ska besvaras).
👍
Intressant, tack igen.
Samma fråga jag ställde om StarLink.
Kan man köpa utrustningen, låta ligga i kartong och enbart aktivera vid behov eller måste man ha abonnemanget igång löpande?
“Man” i bemärkelsen ett totalförsvarsviktigt företag eller myndighet får fråga Teracom om det. Antagligen kan man det, så länge man betalar. Som privatperson kan du det inte.
Ok får kolla upp det. Mina selfies är totalförsvarsviktiga, sådeså!
Utan videos på söta kattungar stannar hela Internet.
Ja
Coolt. Det är alltså ett separat 4G-nät, robust och med bra täckning utom i fjällen. Undrar om tänker skrota Rakel och använda detta istället ? Men dom borde släppa in intresserade och behövande privatpersoner oxå.
Rakel fyller en annan funktion och ska för övrigt bytas ut mot något som hanterar data också – det gjordes ju på SMS:ens tid.
Två saker 1) TETRA är primärt för voice med möjlighet att köra viss data (inga selfies) medan 5G/5G är datanät som kan bära röst. 2) Man måste ha i åtanke att TETRA-standarden har unika features som att mobiler kan prata direkt med varandra utan basstation, låta en mobil agera mobil repeater/relä till en fast basstation och så verklig multicast (en-till-många). Att israeliska försvaret IDF använder TETRA (med egen codec) säger kanske en del.
Svenska staten utreder sedan 2020 hur man kan erbjuda sådana features inom ramen för 3GPP. Vet inte om det finns några realiserbara förslag på det ännu.
Det har väl varit uppenbart i många år att Rakel inte håller längden. Ett gammalt gsm-liknande system som bara? används här, resten av världen har gått vidare till 4/5G. Tycker det låter som att detta nät skulle vara ett bra alternativ.
Blir nog väldigt svårt om man ska börja sålla bland privatpersoner, och ska försöka bedöma vilka som har legitima behov och inte. Ju fler som ska samsas i nätet desto mindre blir ju nyttan för samtliga. Möjligen i så fall om man som anställd inom totalförsvarsrelaterad verksamhet (med avtal för tjänsten med Teracom Mobile) och med behov av tryggad kommunikation på annan plats kan kvittera ut utrustning genom sin arbetsgivare på motsvarande sätt som många kan kvittera ut t.ex. en mobiltelefon och tillhörande abonnemang.
Ja, arbetsgivaren kan naturligtvis tillhandahålla kommunikation för kritiska medarbetare, precis som de flesta brukar få mobiltelefon från arbetsgivaren.
Glädjande att det tas sådana här initiativ.
Pratar ju mycket om att månen och Mars och andra planeter för framtiden… Men alla dessa satelliter som skjuts upp och som dessutom krocka ibland och ge upphov till rymdskrot.
Så, jag tror inte vi i framtiden kan åka någonstans. Vi kommer att stänga oss inne på jorden. Jag kommer inte att satsa på SpaceX och liknande bolag för placeringshorisont 15+ år.
Tja vem vet. Vi blir nog kvar här, tills vi tar död på oss själva, eller solen tar slut. Men kanske några bor ett tag på månen i framtiden ? Men det är väl bara galningar som hellre flyttar till månen än till Thailand.
Vill man flytta till månen så kan man börja med att flytta till Antarktis. Mycket lättare och snabbare att ta sig dit, och mycket mer beboeligt område.
Det ser kanske tätt ut på satellitkartorna, men det mesta är tomrum mellan dem och man vet var de finns. Man tar förstås hänsyn till dem när man skjuter upp något. Det är trängre på vägarna på svensk landsbyggd, om vi säger så.
Man kan även se att de flesta som uttalar sig mot Starlink talar i egen sak.
Det är få som inte är konkurrenter till SpaceX som jag sett uttalat sig negativt.
Och apropå “…Starlink slutat fungera på områden som Ukraina befriat” så har jag förstått det som att SpaceX geofencade var Starlink skulle fungera (dvs inte på ryskockuperad mark), och inte riktigt hann med när Ukraina tog tillbaka områden?
Jag har åtminstone inte hört fler klagomål på att Starlink gått ner vid fronten. Vi får väl se hur det blir vid ett riktigt ukrainskt genombrott nu…
Astronomer är inte glada.
Dessutom antagligen betydligt fler som bryter mot hastighetsbegränsningen och gör idiotiska omkörningar på svenska landsvägar jämfört med i LEO.
En av fördelarna med låga omloppsbanor, som till exempel Space 𝕏 använder, är att det finns en del luftmolekyler som bromsar. Det gör att om man inte aktivt höjer banorna så ramlar grejorna ner, så de banorna gör inte att vi blir inlåsta.
Alltid trevligt läsa
När fibern kom till byn här så är det uppenbart att man drog ner kapaciteten i masterna.
Innan hade jag 150/10. Numer 20/1 en bra dag.
när det var strömavbrott och fibern dog hade jag 0,2/1 då alla andra skulle byta till mobilt igen.
Noterbartr att vi nu har 5g som är väsentligt sämre än 4g vad gäller ping
Det var en del “experter” i bygden som försökte få folk att behålla mobila bredbandet istället för att tekna fiber. Vet inte hur många timmar jag och en granne lagt på att övertala folk. Anslutningsgraden blev till slut samtliga fastigheter minus en.
Vi har dock noll reservkraft på nätet. Vid elavbrott dyker fibern direkt trots egen UPS. (mobilnätet höll 6 timmar vid Alfrida. Men ska vara uppgraderat till 24 nu)
Glädjande att myndigheter har nått eget. Jag kan klara mig ett tag utan kattbilder.
Folk kör ju mer och mer bandbredd. 480-film har blivit 4K.
Precis.
Det legalabbandbreddsbwhovet har eskalerat massivt
Kompis berättade om när tre ungar ska slökolla på youtube och de vuxna se en serie….
Då ryker potten på mobilt bredband snabbt
När 512 kbit/s var snabbt var det nog inte så mycket ens 480-film utan snarare beställa DVDn på nätet och eventuellt ladda ner någon 240-preview medan man väntade på posten. 🙂
”Mobilnätet” är ingen homogen enhet utan mängder av olika förutsättningar förekommer. Vissa stationer klarar en stund andra en annan stund om vi säger så.
Det finns krav från PTS på hur länge en basstation ska ha reservkraft. Det är inte så länge.
Som uppväxt på landet så saknar jag inte radioskuggan och att behöva springa tvärs över ladugårdsplanen upp till ladan som låg upp mot berget för att kunna svara i telefon.
Vi var nere en sväng nu på semestern och när man numera är van att bo i samhällen så blir man uppriktigt förbannad på att det kan finnas platser med så dålig täckning i Götaland… Fiber finns inte heller för att nån granne hade protesterat mot grävarbetena för ett par år sedan för att hans enda utfart tillfälligt skulle skäras av och att han därför inte skulle kunna driva sitt entreprenadföretag under tiden.
Och ungarna höll ju på att bli tokiga, men det var nog bra övning för oss att vara på en plats där “internet tagit slut” i några dagar.
Ahh. Ett onråde i byggden råkade ut för en sån markägare.
Men internetbolaget pekade gladd ut för de boende “prata med osvald det är han som stoppar för er när de andra får”
Han tyckte inte det var så kul när folk stoppade honom i butik/postombud med orden “men för helvete låt de gräva!”
På landet vill man inte sticka ut som idioter.
I ett område ett par mil bort har de dock ingen fiber.
Sverigevännerna på den platsen bråkade så mycket med grävarna (från polen) så de vägrade gräva där.
Och fiberbolaget tog beslutet att personalens välmående vägde mer.
Det är så jäkla korkat ställa sig och skrika på personalen och vägra prata engelska istället för vänta på arbetsledaren som var svensk och kom ut två gånger per dag.
Jag hade noll problem med samma polska gubbar och de la fibern exakt där jag ville ha den på tomten trots det blev mer grävning…
Men svärjevännerna är ju sitt eget största problem. Även om de gärna skyller på andra🤪
FAFO.
För ganska många år sedan var det någon högt uppsatt på ett mobiltelefonföretag som semestrade i en sommarbadby en bit utanför Halmstad och mobiltelefonin där var nästan obefintlig. Det dröjde inte länge efter den semestern innan mobilmasterna dök upp.
Och så säger de att korruptionsgraden i Sverige är låg… 🙂
Tips:
När det gäller att kolla täckning för olika operatörer så har jag sedan många år använt appen från OpenSignal
https://www.opensignal.com/
I den ser man även täcknings kartor för 2G, 3G, 4G och 5G för dom olika operatörerna.
Vet också att en del operatörer använder resultat för att förbättra sina nät.
Ledsamt att du vandrar i radioskuggans dal… fullvågsantenn på stav kan trösta dig;)
Alltid intressant att jämföra upp- och nedladdningshastigheter. En intressant aspekt är att Teracoms LTE450 (band31) är ganska smalt (kanalbredd 1,4; 3; eller max 5 MHz). Om du får 4-5 Mbit/s på band31 så är signalen nog fortfarande ganska bra och tydlig medan 1 Mbit/s med Telia betyder svag och därmed bruskänslig och svajig eftersom 4G/5G har tillgång till mycket bredare kanaler. Speciellt svajigheten är illa om man vill ha robust uppkoppling.
Skulle det bli en större samhällskris så skulle jag inte vara hemma utan på jobbet så då spelar mindre roll om både mobilnät och fiber går ner.
Har ändå reservkraft hemma som frugan kan hantera så jag känner mig trygg att de klarar sig ett gott tag på bränsleförrådet även om jag inte kan kontakta dem.
Bor man som bloggaren (jag antar att bloggaren inte tänker flytta till Södermalm som övriga kultureliten) kan man använda Viet Cong-metoden, dvs dra ett eget telenät i träden. Viet Cong hade ett riktigt bra telefonsystem. Fiber är väl det man använder idag.
Eller så får bloggaren släppa upp en vädervallong med en basstation och fiber ner till marken så är problemet löst.
Men Starlink är säkert bekvämare.
Har missat det. Men det var då alldeles för väl att Terracom köpte Net1. Följande är viktigt att känna till om historien om Net1:
“Tidigare i år köpte staten Net1, en leverantör av mobilt bredband, vars verksamhet tidigare kontrollerades av en rysk oligark med kopplingar till den ryska politiska ledningen. ”
https://www.linkedin.com/pulse/statens-bolag-%C3%A4r-en-del-av-s%C3%A4kerhetspolitiken-martin-allard/?originalSubdomain=se
Igår när jag mätte med Bredbandskollen hade jag 107 Mbit/s med Telias “Fast bredband via mobilnätet” (dvs riktantenn utomhus; dock ej optimalt placerad – den ska nog upp på taket nån gång).
Det är rekord. Annars brukar det pendla mellan 30 och 70 Mbit/s nuförtiden. Förmodligen har Telia uppgraderat nånting i basstationen vi riktar oss mot för så här bra gick det inte för bara några veckor sen.
Vi väntar fortfarande på att fiberbolaget ska få tummen ur. Beställde fiberanslutning i januari 2017 …
“Fast bredband via mobilnätet”
suck, marknadsavdelningarna har verkligen ingen aning. Bredband via mobilnätet är inte “fast bredband”.
Så vad är det för skillnad mellan “Mobilt bredband obegränsat” som de tar 529 spänn/mån för och “(fast) bredband via mobilnätet plus” som de tar 549 i mån för? Jo i det sistnämnda ingår det 5G i.
Det enda jag ser som smolken i bägaren är att Net1 iaf inledningsvis hade en kinesisk nät-leverantör- kommer inte ihåg exakt vem. Teknologin är CDMA2000 (EV-DO..?), sedan har det säkert skett viss utveckling av det systemet, dock är jag osäker på hur.
Det var länge sedan. De började med Rev0 på 1,25 MHz, gick till RevA med tre kanaler, fick sista halva MHz:en så att de byta till LTE på hela band 31. Det är nu ett antal år sedan man bytte från ZTE till Ericsson.
Jag har en sommarstuga i Östergötland, med notoriskt dålig täckning. I början kunde vi använda gamla Nokiatelefoner med extern antenn för mobilsamtal (fanns ett fåtal modeller med kontakt för det). Internet kunde vi dock glömma. Fast det var inte fullt så viktigt på den tiden, det mesta gick genom SMS då. Senare skaffade jag Net1 som levererade 1Mb nedströms. Detta gjorde att jag faktiskt kunde jobba från stugan. Abonnemanget kom i form av USB dongel och på rekommendation köpte jag en router från Dovado som fungerade ypperligt och hade funktioner som andra routrar i konsumentskiktet saknade på den tiden. Även supporten var i en klass för sig. Efter ett tag höjdes dessutom kapaciteten med en ny mast vilket ökade min hastighet till 3Mb. Jag monterade även en extern antenn som gav mer stabilitet men inte ökade hastigheten i övrigt. Därefter började det gå utför. Varje uppdatering i nätet gav sämre prestanda, både i hastighet och responstider. Företaget blev även grinigare i sin prissättning och support. Jag tror dom gjorde misstaget att försöka nå samma kapacitet som övriga nätoperatörer, på bekostnad av räckvidden. Styrkan i “NMT nätet” är ju den låga frekvensen (450Mhz) som ger lång räckvidd men ju mer data man försöker packa in, desto fler tappade paket när signalstyrkan minskar, vilket sänker totala hastigheten. Det är OK om man har hyfsat nära till masten men i mitt fall hade jag 1,6 mil om jag minns rätt. Det gjorde det hela ganska meningslöst. Vanliga abonnemang gav 3G täckning med riktantenn och gav samma hastighet (fortfarande ganska dåligt men funkar till Netflix i SD). När jag sade upp abonnemanget krävde dom, vid hot om avgift på 1200 kr, tillbaka den router som kommit i en av “uppgraderingarna” . Den hade nog minst fem år på nacken vid det laget och ett uppskattat värde om noll kronor så jag förstår fortfarande inte varför jag var tvungen att göra mig besväret med att skicka tillbaka den istället för att låta den gå till elektronikskrot. Just nu har vi alltså ett skralt internet, men ringa utan wi-fi går fortfarande inte. Kanske kommer det nya master i framtiden eller att priset på Starlink hamnar i en prisnivå som går att motivera. Jag har gått hela vägen från modem på 2400 bps, via ISDN (128Kb/s) och ADSL (512Kb/s) till nuvarande fiber på 500Mb/s och ur det perspektivet känns allt under 10Mb/s som oerhört långsamt….
690:- som Starlink kostar i månaden lär nog understiga vad du har betalt historiskt för både ISDN och ADSL i dagens pengavärde.
” Jag har gått hela vägen från modem på 2400 bps, via ISDN (128Kb/s) och ADSL (512Kb/s) till nuvarande fiber på 500Mb/s och ur det perspektivet känns allt under 10Mb/s som oerhört långsamt….”
Ungefär samma resa för min del. Började med akustiskt modem (telefonluren las i en vagga) med x antal hundra baud, via uppringt internet (28-36kb/s beroende på dagsform), 56kb/s via annat modem, dubbla ISDN-kanaler 128kb/s var “tokfort” tyckte man), sedan blev det kabeltv-bredband som började vid 0,5 Mb/s och nu har jag 1200 Mb/s via kabelTV-nätet.
Allt under 20-30 Mb/s är långsamt för min del 😉
(numera har mitt kabelmodem en 4G-fallback via ett USB-modem om jag skulle tappa kabelnätsignalen via den andra tele-operatören som lanserade detta igår.)
Ingen reklam men det går att räkna ut vilken operatör detta är. 😉
450 nätet har haft en brokig vandring. Som Telias basnät till Teracoms nät nu efter Net 1 konkurs. Kommer ihåg att Telia 450 nät var timmerbilschauförerna favorit, då den fungerade överallt! Men sen blev det så få användare att minutpriset steg till 8 kronor per minut. Vi använde f.ö NMT 450 som alternativ till Telia 2-3G i skogen vid GPS mätning för Swepos korrektioner. Kommer i håg en Landsbygdsriksdag i Sunne, där chefen för Net 1 utlovade 15 Mbit/s till alla. Jag sa att Net1 sändaren 2 km söderom oss hade en radiolänk 35 km till Koppoms Teracom mast, fiberansluten och hade en kapacitet på 4 Mbit/s.
Hur skulle dom abonnenterna få 15 Mbit/s?
Eldröd i ansiktet svarade han: “Det fixar grabbarna på Ericson”!
Teracom som statligt bolag hade det svårt runt 2002 och tomt i kassan till löner!
Göran Persson frågade runt på departementen om räddning.
Rosengren skulle just börja med bredbandsutbyggnad för 8 miljarder, så man passade på att ge Teracom bredbandskontrakten i Göran Perssons hemlän Sörmland, Värmland, Dalarna och Jämtland, alla sossestyrda, för totalt 1.45 miljarder.
Det var radiolänk som gällde för ADSL utbyggnad, även radiolänk till telestationer med fiber ,typ Lekvattnet, som hade haft fiber utbyggd i 10 år!
Runt 2012 köpte Telia upp dom sista 8 000 abonnenter av Teracom och la ner allt. Sen fanns inte en enda skruv kvar av statens bredbandsstöd på 1.45 miljarder i 4 län!
KTH hade kritserat Region Dalarna för att dom inte fortsatte bygga fiber i Grangärde, som KTH hade börjat med.
Då blev KTH rektor anmäld av Dalarna! Så blev vi av med vårt ADSL på 8 Mbit/s via kopparnätet! Sen blev det Tooway ,dubbelriktat via rymden, 20 Mbit/s, dock bara 25 Mbyte per månad, som inte räckte till.
Rakel använde vi under 85 tim brandflyg i Dalarna 2018 och några gånger bad LAC oss att ringa på mobilen pga dålig täckning!
Bra inlägg! Man blir ju lite sugen på att köra tripple fail-over nu i stället för dual, får undersöka saken lite.