Denna artikel innehåller reklamlänkar för Lysa, min huvudsakliga tjänst för sparande, både privat (reklamlänk) och för företaget (reklamlänk).Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
Börsveckan inleds blandat i de asiatiska tidszonerna. Mer intressant är att den svenska kronan nu slår nytt bottenrekord mot euron och har alltså aldrig varit så svag sedan valutan infördes 1999 och euron har ökat med 55% sedan den infördes första januari 1999. Mot dollarn är kronan bara årslägsta nu under morgonen. Svenska bostadspriser har realt och mätt mot euron kraschat med 50% på ett och ett halvt år.

Stockholmsbörsen backade ordentligt under veckan som gick och OMXS30 föll med -2.62% medan OMXSPI gick -3.29%.
I skrivande stund handlas guldpriset på 667:- SEK per gram, dollarkursen på årslägsta om 10:99 SEK för en grönrygg och euron på rekordkursen 11:96 SEK. När euron infördes som valuta i EU den första januari 1999 stod kursen i 7:70 SEK, och euron har alltså stärkts 55%. Jämfört med oss svenskar har invånarna i euroländer allt annat lika alltså blivit 55% rikare än vad vi har blivit.
Tittar vi närmare i tiden så var kronan som starkast under skuldkrisen med 8:24 SEK för en euro, men sedan har alltså euron stärkts med 45%. Man kan vända på det och säga att relativt euroländerna har Sverige blivit en tredjedel fattigare.
Nu försvagas allti kronan i dåliga tider, men titta på trenden hos Trading Econoimcs, där tidigare växelkurs avser föregångaren ecu. Svenska kronan kommer återhämta sig från vad nu bottennivån mot euron blir – vi är inte där än – men den kommer inte återhämta sig helt.
Har man kapital har man redan sett till att diversifiera detta och ha stora delar utomlands, eftersom man som svensk har sin lön och sina utgifter i svenska kronor och inte behöver exponera sin ekonomi mer mot den svenska kronan än så.
Själv uppfyller företagets (reklamlänk) och mitt privata sparande i Lysa (reklamlänk) mycket av detta. Mina Lysaportföljer backade -0.70% senaste veckan då den svagare kronan delvis kompenserade börsfallen, som i USA var -2.11% för S&P-500 och -2.22% för Nasdaq 100.
Raset för svenska kronan kommer trots att de amerikanska långa räntorna backade i fredags. Tioåringen gick från 4.30% till 4.26% i sin första nedgång på åtta handelsdagar.

I de asiatiska tidszonerna går börserna åtminstone blandat nu under måndagsmorgonen.
ASX 200 faller -0.34%, liksom Hang Seng med -1.49% och Straits Times med -0.61%. Däremto stiger KOSPI med +0.33% i skrivande stund och Nikkei 225 med +0.38%. Återstår att se om börsnedgångarna tar en lite paus.
När det gäller kronan och alla svenskar som anser sig vara miljonärer på sina bostäder (förutom att miljonär ska räknas i en internationell storvaluta som USD, EUR eller CHF och inte i växelpengar som SEKinerna), så har den svenska bostaden, förutom en nedgång med säg 25% i svenska kronor försvagats 20% i köpkraft om man vill fly(tta) till ett euroland, så nedgången är ungefär 40% på den där bostaden i europeisk köpkraft. Släng på 15% inflation på det sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina började så har den reala köpkraften i euro halverats för bostaden, om man nu tänkte sälja den, köpa en bostad i ett varmt land och leva på bostadskarriärens vinst som pension … Vad exakt vitsen med stigande bostadspriser annars är om man inte ska casha hem och överge den svenska bostadsmarknaden är oklart.
Vet inte om en krasch på 50% för ditt bostadspris är att betrakta som en bostadskrasch, men vi tar väl och bara bryr oss om priset mätt i svenska kronor, så behöver vi inte tänka mer på det?
Just det, staten ska ha 22% av sifferuppgången på din bostad också om du säljer, så det blir ännu mindre kvar om du tänker fly.
Nu får vi se hur inflationen blir när vår största importkälla, EU, får allt starkare valuta och om Riksbanken således kan sluta höja räntan. Just det, SBAB säger nu till SvD att normala svenska hushåll klarar mycket högre räntor på bolånen. Det var väl skönt att höra?
Lysa är min huvudsakliga sparform både privat (reklamlänk) via ISK och för mitt bolag via kapitalförsäkring (reklamlänk), och ger låga avgifter där all kick-back från fondbolagen återförs till kunden, samt ger önskad riskprofil och automatisk ombalansering mellan ränta och aktier för minsta egna tidsinsats.
73 kommentarer
God morgon, bloggen 😍
God morgon Eric!
Jag skyndar mig och skänker en slant innan pengarna tar slut, eller kronan hunnit falla ännu mer, vilket som nu kommer först.
Blågula bilen blir det idag 🏎️🚚🚒🚑🛫🛸🚀
Godmorgon!
Härlig start på veckan med lite sarkasm & ironi väl inflätade i rapporten.
Snart står vi alla och köar hos Forex för att köpa € och $ innan värdet försvinner, ja lite sydamerikansk stämning med medicin brist också..
Undrar stilla om tillståndet i svensk ekonomi kan vara en eftergift till Turkiet (ni vet Turkey) i samband med NATO förhandlingarna. Kan höra Erdogan säga “OK, Uffe – jag släpper in er men då får ni fan se till att ni börjar matcha oss i fråga om sunkig ekonomi och inflation! Det är ensamt på toppen här!!!”
Som utlänning kan jag jag säga att de svenska villapriserna ser billiga ut sett från ett mellaneuropeiskt perspektiv. Anekdotiskt har jag hört bekanta som tittar på sommarhus Sverige.
Skulle därför inte tro att bostadspriserna kommer att sjunka så mycket mer.
Sommarhus på söder vore fint.
😂 menar naturligtvis att valutaläget påverkar byggkostnaderna och därigenom håller upp priset. Utländska spekulanter kan väl påverka något på enskilda objekt på landet.
Måste väl åndå vara väldigt begränsat med potentiella köpare som tittar på att köpa ocg slytta till sverige bara baserat på villa priset, men med möjlighet till distansarbete så ökat det så klart. Och många villa köpare är även förskole kunder, inte så bra koll på resten av europa men från UK innan brexit då har jag träffat folk som valde sverige före UK egentligen bara baserat på förskole avgifter.. I UK är de så höga att det inte lönar sig att jobba till minimun wage oklart var brytpunkten gick för att det skulle vara ekonomi i att ha barnen på förskola där. Så antagligen mer än förr, men betydligt viktigare för sommarstugor där är ju redan sen tidigare norrmän och tyskar väldigt akriva
Penningmarknaden är smart. Precis som på 90-talet så fattar de att Riksbanken inte kan hålla höga räntor för länge. De synar alltså Riksbankens bluff och därmed har riksbanken inget annat val än att antingen kapitulera och låta kronan falla ytterligare eller hålla i tills nuvarande generation aldrig vill ta ett bolån igen.
Höga räntor?
Vi är inte ens uppe på normalräntor än.
Reporänta på 4,5-5% torde vara ganska normalt. Reporänta kring 0-1% är inte normalt.
Sunda företag klarar de räntorna och lika väl hushåll med sunda hushållsfinanser.
“folk” har ingen koll på historik och om man tar fram siffror är ändå allt annorlunda nu..
Normal styrränta är så klart relativt tid och de stora centralbankernas nivå. Fed har som uttalat mål runt 2.5% långsiktigt förväntad styrränta och då bör rimligtvis våran styrränta att ligga nära där med. Är det då 4-5%? Spelar egentligen ingen roll för hushållens förväntningar är mycket lägre och har varit så länge. Därmed har riksbanken svårt att försvara valutan
2,5% låter lågt, det tror jag de får svårt att komma ner till under normala omständigheter. Tänk på att de är på 5,5% nu medans vi är på 3,5%.
Det är den långsiktiga räntenivån. Om de lyckas eller inte återstår att se men eftersom marknadens förväntningar ligger där idag så är det inte helt omöjligt väl?
Då tror jag marknaden kommer bli besviken. Vi får väl se vad den prisat in redan och inte.
Tror mer att det är den svenska fastighetsmarknaden som spökar. När vi hade 500 procent i ränta var inte intresset överdrivet stort att köpa svenska kronor. Någon halvprocent högre ränta kommer inte stärka kronan ett sit.
Det som styr kronans utveckling är räntan i sverige ställt mot räntan för de valutor man jämför med. När RB’s reporänta var högre än FED och ECB under perioden 2010-2104 så stod kronan mycket högre i kurs.
Så upp med reporäntan 1,5 %-enhet över FED och ECB så ska du se att dollarn trycks ner under 8 och euron under 9 igen.
På köpet kommer inflationen mer eller mindre försvinna.
Fast det kanske skulle svida lite väl med en reporänta på 7%…
Som ett första steg så kan ju RB sluta halka efter ECB och höja ikapp det de missat hittills i år (0,5%-enheter) plus vad nu ECB höjer i sept. Så 0,75 i höjning då och vi kan åtminstone börja röra oss åt rätt håll.
Det du nämner är så klart en faktor till varför ingen vill köpa kronan. Fastighetsmarknaden tål inte höga räntor och hushållen är för beroende av fastighetsmarknaden. Riksbanken måste skapa trovärdighet på penningmarknaden och då funkar nog inte bara högre räntor utan måste troligen kombineras med högre räntor under lång tid. Men detta är så klart bara killgissningar från min sida
Jo men ska man ha högre räntor under lång tid så måste man ju börja med att höja dem, annars inträffar det aldrig. Lite per definition liksom…
Säger inte emot. Mitt svar var till utspelet om 500% reporänta. Dvs högre räntor under längre tid är mer effektivt än skyhöga räntor under kort tid
Aha.
Njaej, det är diffen mot andra räntor som spelar roll, främst ECB och FED men även BoE.
Vill man undvika stora svängningar så lägger man sig strax över ECB och FED. Säg ca 1%-enhet över FED alltid så tror jag USD/SEK blir relativt stabil kring 8.
Kort uppdatering från bevakningen av 150 objekt i norrort med
Visning i går ( med risk för att va ute lite för tidigt) men ingen har fått något bud än, av 150 objekt även inkl prissänkta objekt, många har redan ny visning den 27:e inbokad, vilket för
Mig indikerar att man direkt såg 0 bud eller knappt några spekulanter
Inte varit på visning själv men någon som tagit tempen på antal besökare ?
Själv har vi nyligen köpt villa i Småland och det var +/- 10 sällskap på visning, två sällskap utöver oss som anmälde intresse för en eventuell budgivning. Ett av de intresserade sällskapen fick inte grönt ljus från banken att köpa någonting nytt före de hade sålt befintligt och utesluts direkt till följd av detta. Det andra sällskapet var från Stockholm och det skapade en påtaglig oro att de skulle buda över oss vid en budgivning men de lämnade aldrig något bud så historian slutade med att vi köpte 12% under utgångspris. Vid en snabb överblick på slutpriserna hos Hemnet så har det tidigare snittet varit ca 17% ökning från utgångspris innan räntehöjningar etc
Ja. Varit på tre visningar för villor norr om Stockholm. Överraskande många besökare på de två som hade rimliga utgångspriset sett till Boolis värdering. Får se om det leder till bud som säljare kan acceptera.
Svenska börsen verkar initialt vara attraktiv men utländska investetare börjar inse att om kronans värdering ändras så har man en tuff utveckling framför sig.
Å andra sidan Lysa mm som investetar brett har mycket värdepapper som handlas i Dollar och Euro och om kronan omvärderas kommer senaste årens uppgång raderas när man skall växla hem vinsterna.
Och sätter du in pengarna på ett räntebärande konto så äter inflationen upp avkastningen på ett kvartal eller två.
Välkommen till Stagflation och krigsekonomi!
(naturligtvis finns det investeringar som smarta Mensamedlemmar, uberintelligenta IT någonting och den genomsnittlige bloggläsaren hittar som ger uberavkastningar i dagens finansiella klimat men vi dumma och dödliga missar)
Riskspridning är lösningen på det. Investera i både sverige och utomlands. Typ sverigefond och usafond med hälften i varje.
Lägre avkastning mot lägre risk.
Sen om man är småsparare så kör man med fast månadssparande med siktet på 10+ år och obekymrat låter det puttra på.
Är man beroende av pengarna inom ett år så skulle jag ta ut dem nu.
Ja, men det förändrar inte faktum att valutan kommer radera ut en del av din investering eller av din avkastning.
Det handlar om att välja det som gör minst ont.
Det gör valutarörelser alltid, det är bara mer uppenbart nu.
Går kronan upp ökar värdet på den svenska investeringen, går kronan ner ökar värdet på den utländska. Sen börsutvecklingen under 10 år på det.
Gissar man rätt och prickar in den bästa aktien i världen så kan man så klart få högre avkastning, men risken ökar också enormt.
Som sagt, det beror på när man behöver pengarna. För mig är det ca 20 års horisont som gäller och då är det bara att låta det puttra på. Korta valutasvängningar och dagskurser är mindre intressant då.
Jag har länge sagt att den bästa valutahedgen är att investera globalt.
Det behöver inte ens vara en goobal indexfond utan aktier i ett bättre antal bolag som verkar internationellt löser det. Ibland gynnas dessa bolag av en svag krona och ibland straffas de. En bred fond löser det.
Uppgift åt nån excelnisse:
Räkna om OMX i dollar eller i guld (dag för dag) för de senaste 100 åren.
Går inte att få ut dagskurser för en sån lång tidsperiod på OMX. Eller USD/SEK för den delen.
Har en fundering, det börjas nämnas att vi behöver en övergång till Euron och överge kronan. Men varifrån skulle ett sådant nytt initiativ komma ifrån, är det någon statlig myndighet som kan komma med en rekommendation eller är det de politiska blocken som kan dra igång denna diskussion igen?
Vad skulle hända om vi går över till Euron nu, förhandling om kronans värde, blir svagt utbyte? och sedan ökar lönerna för att vi ska bli jämnstarka med övriga euro länder i köpkraft?
Alla euroländer har ju inte samma köpkraft. Utan att kolla upp det så killgissar jag att Sverige just nu fortfarande har högre köpkraft än vissa euroländer.
Ett helt politiskt beslut. Man bestämmer ett värde för kronan som peggas till euro på den kursen, sedan gäller det att hålla detta värde under en övergångsperiod innan bytet till ny valuta sker. Danmark har t ex redan sin valuta peggad till euro och skulle kunna växla valuta i princip omedelbart.
Det har inte direkt varit gratis för Danmark att försvara den fasta växelkursen mot Euron. Så den där övergångsperioden håller man klokast rätt kort. Men Danskarna som besöker Skåne verkar glada ändå, även de Svenskar som arbetar i Danmark men som bor i Sverige verkar ha de bra.
Är det svårt att hålla kursen under övergångsperioden så tyder det på obalanser mellan ekonomierna som gör det olämpligt att byta valuta. Efter valutabyte går inte obalanserna att åtgärda med förändrad växelkurs längre (=devalvering) utan man får då ta till intern devalvering (sänker lönerna och minskade offentliga utgifter, tänk Grekland).
I Danmarks fall så har ju övergångsperioden snart varat 25 år. I orostider så är det dyrt att försvara valutan, d v s obalanser är kanske inte korrekt ord. Nu är jag inte ekonom, men skulle tro att det inte är hållbart särskilt mycket längre för Danmarks del. Blanka Danmark är nog inte fel.
Att man inte har euro i Danmark är ett politiskt beslut. De har väl också även ett framförhandlat undantag som gör att de inte behöver byta valuta även om de formellt uppfyller alla kraven?
Så är det säkert, tänker att där måste finnas rejäla alternativkostnader med en sådan saftig valutareserv. Bara att jämföra med NOK och SEK för att räkna på de kostnaderna. Fördelen för Danmark blir en stark valuta och låg inflation. Norge ha sin fördel med ett extremt handelsöverskott som borde mota inflationen rejält genom export och betalning i USD (petroleumprodukter). Vi får se hur inflationen utvecklas de emellan. En sak som är säker är att Sverige tappat rejält i relativ köpkraft och arbetslösheten kan hållas låg då vi blivit mer low-cost. Undantag, byggsektor och handeln så går det ju som på räls 🙈
Noll o noll e noll
O noll-noll noll-noll-noll
Var du än släpper slantarna
Så rullar dom åt samma håll
–
Ang SEK vs EUR. Man kan inte bara prata om valutor utan det handlar om internationell konkurrenskraft. Import och export ska matcha osv osv.
DKK har klarat sig ok gentemot euro så att ha rätt valuta är inte allt.
Kan det helt enkelt vara så att växelkursen speglar hur väl ett land fungerar? Då är inte Euron lösningen, utan att kavla upp armarna…
Bara till liten del om alls. Valutahandlarna skiter nog i det, de bryr sig om vad räntorna är.
Hur förklarar du isf att norska kronan går i princip lika dåligt som den svenska?
Kan nån förklara varför en “världsvaluta” måstre ligga i spannet 10-15 sek? Var sek en världsvaluta när den för femtio år sen stod 1:1 mot chf? Är yen:en inte en världsvaluta för att det är många siffror på papprena?
0.02 gram guld är en världsvaluta då den står ca 13.6 sek? Men 0.01 gram guld är inte riktigt en världsvaluta men bra nära?
om det är en värlsvaluta bör rimligen bara handla om hur stor del den har av globala transaktioner. Finns så klart ingen tydlig definition..
Så folk inte tror Sverige är unikt dåliga så tappar alla europeiska valutor som ej är euro utom Polen/Tjeckien.
Vilka menar du förutom NOK?
GBP? CHF? DKK?
Eller är det bosnien, serbien, albanien och kosovo vi ska jämföra oss med menar du?
Valuta i Kosovo är EUR.
Det är inte lätt att förstå logiken i växelkurser. Under de sista 10 åren har EUR/SEK ökat med 36%, och EUR/NOK med 43%. Detta trots att både Sverige och Norge har väldigt låga statsskulder, med endast 31.7% för Sverige och 39.6% för Norge, vilket är bland de lägsta i världen [1]. Speciellt för Norge är att kursen har fallit markant efter starten av Ukraina kriget, trots att Norge har rekordinkomster av gas/olja.
Det går säkert att argumentera en del med att privat skuldsättning är hög, men å andra sidan så har ju också både Norge och Sverige satt av stora summor till pensioner som många andra länder inte har: Norge har ca. 14900 miljarder NOK i sin oljefond, och Sverige har väl omkring 4500 miljarder SEK i AP fonder + premiepension.
[1] https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_government_debt
Nästa gång det är dags att rädda slösarländerna runt Medelhavet, så får väl Sverige vara med och vara sådär härligt solidariska igen, så att svenska statsfinanser är någorlunda väl skötta hjälper oss knappast. Det gäller ju att vara med och få inflytande.
Om du plottar växelkurser och reporäntor i samma graf så ser du hur de interagerar.
Det är räntan som styr och inget annat. Riksbanken har halkat efter och då försvagas kronan.
Kort sagt, valutahandlarna skiter på kort sikt mestadels hur det går för ett land.
Helt klart är ränta relativt andra länder väldigt viktigt. Men det går också att hitta motexempel: EUR har tappat 22% mot CHF de senaste 10 åren, trots att Schweiz styrränta bara är 1.75%.
Sedan kan man väl tycka att det har varit lite väl stor reaktion för NOK och SEK. Som jämförelse har räntedifferensen USA-EURO gått från -1.25% till +0.25%, dvs. ändring i räntedifferens på 1.5% som har lett till att USD har stärkts 23% mot EURO. För EUR – NOK har det gått från -1.0% till +0.25%, dvs ändring i räntedifferens på 1.25% som har lett till att EUR har stärkts 43% mot NOK. Motsvarande för Sverige mot EURO har räntedifferensen gått från +0.5% till -0.5%, dvs ändring i räntedifferens på 1.0% som har lett till att EUR har stärkts 36% mot SEK.
Reavinstskatten på 22 % kan skjutas framför dig till döddagar, så länge du köper dyrare nytt boende.
Osäker på om det funkar köpa nytt och dyrt i Marbella.
Jo det borde det göra iom EU va?
*söker på nätet*
Japp, så länge båda bostäderna är inom EES-området (EU+lite fler) så funkar det.
Intressant.
Tack för infon.
“Vad exakt vitsen med stigande bostadspriser annars är om man inte ska casha hem och överge den svenska bostadsmarknaden är oklart.” – Troligen en kombination av att man vill att sina barn ska få det riktigt svårt att skaffa ett eget bra boende samt att olika intressenter ska dra in pengar (kommunerna, fastighetsutvecklare, osv.)
Frågan känns lite konstigt ställd.
Allt annat lika borde bostadspriserna stiga 2%/år för inflation + 2%/reallöneökning ovanpå det lite förenklat. Så länge det finns en fortsatt efterfråga på att bo. Under de förutsättningarna stiger bostadspriserna. Fel då att fråga vad vitsen är när det snarare är en effekt av förutsättningarna.
Ett luftslott. Vi är inte bättre än Turkiet.
Jo
Det är bara att kapitulera.
Är du DINK, singel, ung. Flytta till annat land nu. Arbeta och spara. Återkom senare i livet (om du vill) och köp bostad för spottstyvers.
Rent finansiellt är det ju idiotiskt att stanna i Sverige. Blir det en analkande brain drain?
Synd för en annan som har familj och inte har energi längre.
Hur är man både DINK och singel?
Dubbla jobb? 😉
OINK heter det då 🐷
Fastigheter är ju också ett av de områden där det är politiskt önskvärt med höjda skatter (tillsammans med skatter på konsumtion, missbruk och miljöförstöring), så det finns utrymme för att kunna få ner fastighetspriserna en bra bit till.
Vi är ett av de länder där den genomsnittliga bostadsytan per person är som högst, så det är bara naturligt att införa ekonomiska incitament för att få ner den. Marknadshyror och slopad besittningsrätt kan rätta till skevheten på hyresmarknaden, medan slopat tak för fastighetsavgiften, höjd reavinstskatt till 30 %, slopade ränteavdrag på bostadslån och att man slutar att skattemässigt gynna bostadsrätter relativt andra upplåtelseformer, är några önskvärda åtgärder.
Även högre uppvärmningskostnader gör indirekt att priserna på bostäder går ner, så vi får väl hoppas på en kall, mulen och vindstilla vinter 😀
> så det finns utrymme för att kunna få ner fastighetspriserna en bra bit till
Varför ska de ner? Internationellt sett är de låga. Sen att vi var ännu fattigare för 30 år sedan är en annan sak.
De har väl ökat lite mer än priser och löner i samhället i övrigt, om man säger så.
Vissa fastigheter, som t.ex. skog, har dragits med i bubblan så att priserna är helt orealistiska för den som vill äga och bruka skog; allt köpts och säljs på samma spekulationshysteri som bostäder. Men en lägenhet i någon större stad är naturligtvis inte en bra prismodell att följa för en blandskog i norra Bergslagen.
Med dyrare boendekostnader i form av skatter, uppvärmning, &c., kommer priserna att sjunka till mer långsiktigt rimliga nivåer. Den av vissa påstådda “bostadsbristen” kan också mildras genom att det blir relativt sett mer fördelaktigt att ta in inneboende.
Visst har de ökat mer men tittar man lite utanför sverige så lägger vi ändå relativt lite av disponibel inkomst på bostaden.
Att lägga mer av disponibel inkomst på sitt boende är i grunden inte fel, då det hjälper till att tränga ut överkonsumtion på andra områden. Höjda skatter och införda marknadshyror skulle kunna hjälpa till med detta. Gärna dyrt boende, men i så fall genom skatter och avgifter, inte genom orealistisk prishysteri.
Problemet är överskuldsättning hos privatpersoner, baserad på en spekulationsbubbla. När den väl är “too big to fail” (och det är den väl redan), kommer det i förlängningen bli alla icke skuldsatta som får vara med och betala för spekulationsfesten. Risken skall såklart ligga på bolånetagarkollektivet.
“Priset” för många är ju månadskostnaden. Vad det står som köpeskilling är inte lika relevant.
Det är därför också som marknaden ser ut som den gör, styrs av utbud, efterfrågan och pris som vanligt.
Nu går priset upp kraftigt då det styrs av ränteläget och då går efterfrågan ner.
Klaga inte på mig. jag röstade FÖR euron.
Och för de som säger att bostadspriser inte påverkas av valuta…
Om en tysk kan komma hit och köpa en bostad för halva priset (för en kr) jämfört med en svensk för 25 år sen. Är det bara ett hittepå?
Kronan var ett experiment för att göda vissa politiker och exportföretagsägare. Det experimentet får ses ha misslyckats.
Jag röstade nej och bostadsbubblan samt casinoekonomin är inte mitt fel.
Vi hade hög och lågkonjunktur samt bostads- och lånebubblor före vi var med i EU.
Det är Politikerna och Riksbanken som bör ansvaret och ni som röstat fram det politiska styret.
Gråzon kring hur ansvarig man är pga hur man röstat i valen (speciellt de senaste). Har ju för många (inklusive mig) inte funnits något riktigt bra alternativ, så man röstar ju mera mot de man verkligen inte vill ha vid makten än något annat.