Denna artikel innehåller reklamlänkar för Lysa, min huvudsakliga tjänst för sparande, både privat (reklamlänk) och för företaget (reklamlänk).Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
I de asiatiska tidszonerna fortsätter börsuppgångarna under tisdagsmorgonen. Den svenska kronan stärks lite till ifrån de rekordlåga nivåerna. Svensk BNP backade, eller snarare rasade, med 0.8% på ett kvartal och 1.0% på ett år.
Stockholmsbörsen steg faktiskt igår och OMXS30 gick 1.20% och OMXSPI +1.24%. Guldpriset ligger stabilt på 678:- SEK, nästan otäckt stabilt, samtidigt som dollarn backar till 10:96 SEK och euron till 11:86. Det är dock från tidigare rekordlåga nivåer, men kanske finns det ett stödområde för den svenska kronan runt elva spänn för dollarn och tolv för euron?s
I USA steg också börserna och S&P-500 gick +0.63% medan Nasdaq 100 gick +0.74%. De amerikanska räntorna backade och tioåringen är nu nere på 4.20% mot toppen på 4.34% och nådde aldrig 4.50%. Åtminstone inte denna vändan. 2-åringen är nere under 5% igen och ligger på 4.98%. Bland FAANGST leder den svenska stoltheten Spotify uppgången med +2.94%.
De asiatiska tidszonerna fortsätter vara positiva och ASX 200 går +0.59%, Hang Seng +2.20%, KOSPI +0.37%, Nikkei 225 +0.25% och Straits Times +0.40%.
SCB rapporterar nu på morgonen att svensk BNP föll kalenderkorrigerat med 1.0% på ett år och enbart under andra kvartalet med 0.8%.
Myndigheten skriver:
“BNP tyngdes av nedgångar inom flera komponenter andra kvartalet, såsom en svag nettoexport och minskade lagerinvesteringar. Hushållens konsumtionsutgifter minskade för fjärde kvartalet i rad.”
Kanske börjar äntligen Riksbankens mål att krossa svensk ekonomi nås?
Den svaga svenska kronan har inte heller hjälpt. Exporten minskade med 0.8% och importen ökade med 0.1%, och det fallande exportnettot för importlandet Sverige drog ner BNP med 0.5%. De separata exportsiffrorna från SCB idag säger dock att varuexporten minskade med fyra procent i bårde värde och volym, medan varuimporten ökade med 1% i värde och 2% i volym.
Man ska komma ihåg att svensk industri importerar för att exportera. Det är förenklat bara skogsråvaror och järn-stål som vi producerar själva inom landet, även om det sker import även där. All annan industri är till varierande grad beroende av import till sin produktion, och när svenska kronan faller blir denna dyrare. 60-, 70- och 80-talet är inte kvar och Sverige har som importland oftast ett handelsunderskott numera och gynnas inte längre av svagare krona. Samtidigt ska vi även betala en avgift till EU på ca 50 miljarder och netto ca 40 miljarder efter att EU gett tillbaka 10, men detta klassas inte som att sänka bytesbalansen, så dräneringsmässigt är det ännu värre för Sverige än import/exportsiffrorna.
Billigare arbetskraft kan inte nödvändigtvis kompensera, och såväl skogsråvaror som järnet prissätts internationellt och blir alltså dyrare för svensk industri när kronan faller. Men visst, vi slipper kanske en del arbetslöshet, men istället blir vi fattigare både i inkomst och kapital.
Hushållen blev 3.0% fattigare på ett år genom minskade disponibla inkomster, om man nu som så populärt vill definiera rikedom som lön och inte som kapital, men så bygger svenska samhället på att man ska låna pengar och då tittar banken på lönen.
För att klassas som recession måste dock BNP backa två kvartal på raken. Vi backade fjärde kvartalet 2022, men andra kvartalet visade på en viss uppgång.
Även om det ser mörkt ut så gick staten plus. Överskottet i offentlig förvaltning blev 32 miljarder kronor under andra kvartalet, även om detta minskade från 86 miljarder för motsvarande kvartal förra året. Det politiska spelutrymmet håller alltså på att ätas upp för Tidölaget, men som alltid i Sverige kan man skylla på förra regeringen och om inte det fungerar finns alltid Göran Persson eller Olof Palme.
Lysa är min huvudsakliga sparform både privat (reklamlänk) via ISK och för mitt bolag via kapitalförsäkring (reklamlänk), och ger låga avgifter där all kick-back från fondbolagen återförs till kunden, samt ger önskad riskprofil och automatisk ombalansering mellan ränta och aktier för minsta egna tidsinsats.
74 kommentarer
Efter regn kommer solsken… sen kommer regn igen! Men med en bra utbildning, ett enkelt men rikt liv, lågskuldsättning, kan man fokusera på sina bra vänner. Mindre drama mer fars…
va fan var jag först med en kommentar… då får vi skicka en slant. Det där med minröjning lät bra.. får gräva fram var man swishade….
Utan regn så dör allt…
Dalarna som är bördiga, topparna är kala.
På topparna lyser solen, i dalarna är det mörkt och mossigt.
Blåser som fan uppe på topparna så chill-faktorn gör sitt!
Efter regn kommer skurar…
Inget gott som inte för något ont med sig.
Det var inte bättre förr…
…men det är sämre nu.
Tjohoo! Lägg sen på införandet av Euron, som vissa tror ska lösa Sveriges problem, så är den ekonomiska permafrosten nära!
Jag tror det var tur att tyskarna vände och att några fribrytande ukrainare körde lite kosackattackdykning och sprängde gasledningarna.
Hade alla Ruslandversther och gröna dårar fortsatt med vind och gas och slicka Putins röv hade nog spänningarna knäckt EU.
Nu måste tyskarna köpa gas från overseas och då har de insett att gasvapnet kan användas mot dem och de gör vad de kan för att bygga bort beroendet.
Bekanta har slängt ut gaspannan och köpt värmepump. Det betyder att när elpriset ballar ur pga spekulationer på elbörserna så är det inte bara skandinavier (som man kan ignorera inom EU) utan även tyska väljare som börjar inse att elmarknaden är ett problem om man skall hålla på med vind…
Då kräver tyskarna att all svensk el skall ledas om till Tyskland och Sverige vara utan. Sedan verkar tysk inrikespolitik vara i kaos just nu så jag tvekar till att de klarar av att få något gjort.
Såg på DW att många nu vill förbjuda alternativet för Tyskland för de har nått 21% i opinionsmätningarna och de är ju hemska.
Min spaning på avslut mot förra året taktar ca 30 % färre med 3 dagar kvar på aug, + rekordutbud
Se hur länge och hur många visningar mäklarna orkar innan de lyckas få säljarna att göra minst en prissänkning
Eller så avvaktar säljarna några år. Lär vara svettigt för mäklarfirmorna nu.
Som importland så är det kronkurs, kronkurs och kronkurs som borde vara fokus för RB just nu.
Stärkt krona fixar “automatiskt” inflationen.
Då blir det höjda räntor…
Inte nödvändigtvis – RB har har flera andra verktyg att jobba med. Stefan Ingves tryckte ju pengar som en galning genom s.k. QE efter vilket nu behövs en rejäl återställare. Penningmängden minskar långsamt allt eftersom men RB behöver bli väsentligt mer aggressivt.
https://www.investopedia.com/quantitative-tightening-6361478#:~:text=Key%20Takeaways,of%20quantitative%20easing%20(QE).
Utöver detta kan även Staten låna upp pengar till expvs infrastrukturprojekt vilket skulle både stötta ekonomin och kronan.
QT får också effekten att höja marknadsräntor.
Upplåning (spendering på infrastruktur) skulle vara inflationsdrivande (negativt för kronan) iaf på kort sikt.
Jag tror inte alls att infrastrukturprojekt i dagsläget skulle vara inflationsdrivande eftersom inflationen i huvudsak är ett importerat problem. Hade ekonomin gått på högvarv och det var arbetskraftsbrist skulle du såklart ha rätt men nu (eller snart beroende på hur man mäter) befinner vi oss i recension med minskande arbetskraftsdeltagande så ett utmärkt tillfälle att stimulera både kronkurs och ekonomi på kort och lång sikt.
Två bra exempel vore Östra länken Sthlm eller 4 kärnkraftsreaktorer i Skåne (Finns massor med lika bra projekt att välja på på andra platser så dessa är bara för att förklara den generella poängen). Inget av dem skulle skapa något lönetryck uppåt utan bara hålla hjulen rullande och samtidigt innebära att vi är bättre rustade för framtiden
Kopplingen QT -marknadsräntor finns såklart men är inte tillnärmelsevis lika omedelbar som en höjning av referensräntan
På kort sikt hjälper bara höjda räntor ja.
På lite längre sikt har Bitvargen en poäng.
You’re damned if you do and damned if you don’t!
“– Det är lite inne att tala illa om Sverige. Om valutahandlarna tror att Sverige går in i en kombinerad fastighets- och bankkris, så blir hela svenska ekonomin ännu svagare, och då vill de ännu mindre vara i Sverige. Att höja räntorna kommer ju att sabba fastighetsmarknaden ännu mer, säger Klas Eklund.”
https://www.svt.se/nyheter/darfor-star-svenska-kronan-sa-lagt-sverige-har-daligt-rykte
Vissa fastighetsbolag kan få det svettigt och vissa hushåll också. Men i slutändan så överlever fastighetsmarknaden och bankkris är det långt till.
Upp med räntan så går kronan upp och allt som beror på import i euro eller dollar (typ allt) sjunker i pris. Vissa saker direkt och andra på lite sikt.
Japp.
Och om BNP minskningen till större del beror på minskad export så är det utländska centralbanker som knäcker svensk ekonomi, Inte RB.
Eller också överskattar man räntepolitikens betydelse för den “riktiga” ekonomin internationellt. På kort sikt i alla fall.
Räntehöjningar verkar ju bara påverka byggindustrin och svindyra bilar på kort sikt.
> Räntehöjningar verkar ju bara påverka byggindustrin och svindyra bilar på kort sikt.
Och kronkursen. Och därmed allt som importeras eller skapas av importerade varor. Dvs typ allt inkl mat.
Jag måste vara blind men jag hittar inte Swishnummer till Jonas? någon som har en länk?
Sök högta upp på ” organisationer ”
Andra artikeln som kommer upp.
Eftersom det är hans privata telefonnummer publicerar jag inte hans Swish. Klicka på länken till hans Facebook, så står den där i hans postningar.
japp jag gräver vidare
done!
Kan bloggen köra en “euro omröstning” kanske? Vore intressant att se…
Jag är för euro även jag tror det kommer bli bråkigt för oss tills saker och ting kommit på plats. (10 år?).
Ska man försöka tajma marknaden så är det nog bättre att vänta tills kronan stärkts lite mot euro dock. Men marknadstajming är en dålig taktik…
Så, gur skulle man kunna genomföra bytet på ett snyggt sätt? Vi har ju möjlighet att lära oss av PIGS m fl…
Jag gissar att många här är lite mer nationalistiska än mig och vill nog bevara en av de få saker i vår vardag som faktiskt är svenskt. Eller?
Jag är övertygad om att Sverige är ett starkt och produktivt land i grunden så konkurrens mot andra EU länder på lite jämnare villkor vore nog, I längden, positivt för oss.
(Nog bäst jag går och gömmer mig nu…, Hittar själv ut 😅 )
Bra uppslag.
Man kan göra som på högstadiet och ha en låtsaskampanj på bloggen. Organisera sig i grupper som är för eller mot och sen kan varje läger publicera varsin gästartikel som argumenterar för sin sak, följt av en omröstning.
Jag håller med, det är bättre vi går ‘all in’ för Europa och inför Euron. På sikt blir vi starkare när vi har samma valuta som våra viktigaste handelspartnare.
Det här känner jag är ett viktigt argument. Vi delar värderingar med EUu länderna och det pågår finansiella krig mot euron. Kina verkar väl som vanligt vara den som driver på mest. Vet inte om USA är allierad eller ej i denna konflikt.
Det känns som att det poppat upp en del nederlagsdoktrin i media rörande svenska kronan men även mot euron. Någon mer som uppmärksammat det?
Mitt främsta argument varför vi inte ska gå med i Euron är att Games Workshop har en mycket sämre intern växelkurs för prissättning mot Euro-länder jämfört med Sverige (och Norge). Euroländerna betalar för närvarande 27 % mer för plastgubbarna än vi gör i Sverige, och det skulle slå hårt mot mitt nöjeskonto.
(För övrigt intressant att notera att Norge är det överlägset billigaste landet i världen att handla Warhammer i, iaf när det gäller MSRP.)
Jag är inne på liknande spår. Inför Euron men endast om vi får en väldigt bra deal på kronkursen, eller att vi avvaktar tills kronan stärkts kraftigt (och sedan inför åtgärder för att det ska ske inom 5-10 års tid). Ingen idé att inför Euro i panik nu när vi ligger på mattan och domaren räknat upp till 7…
Frågan är om Euron finna kvar?
Obalanserna mellan tidigpension och östeuropa finns kvar och som jag förstår det vill federalisterna lösa det med EU beskattning.
Påminner bara om Euro-krisen. Obalanserna inom Euroområdet är fortfarande kvar.
Men fördelarna skulle kanske överväga? Särskilt för Sverige med den låga statsskulden etc.
Det bästa är kanske att vi i praktiken skippar en egen penningpolitik och alla försök att hålla balans mot våra största handelspartners. Nackdelen är förstås att vi skippar en egen penningpolitik och i praktiken tappar möjligheten att trixa oss ur “lokala” kriser.
Euro kommer inte att sänka kostnadsläget i Sverige eller göra folk rikare. Man kan inte trolla. Det som händer är att arbetslösheten och därmed antalet hemlösa ökar.
Om jag inte minns helt fel så rasade fransmännen vid Eurons införande -99 för att många handlare passade på att “runda upp” sin prissättning när man bytte valuta. Detta har upprepats i andra länder och är en klar orsak, utöver kronans låga värde just nu, till att jag är tveksam till timingen. Saker stiger i pris ändå och det blir allt svårare att bedöma rimligheten i diverse prissättningar, så varför lägga in mer bränsle i brasan idag?
> Euro kommer inte att sänka kostnadsläget i Sverige eller göra folk rikare
Det hänger på vilken kurs det blir.
Om den sätts politiskt och kan sättas till säg ca 9,50 (medel för senaste 20 åren) så sänks kostnadsläget i sverige dramatiskt.
Om den sätts av nuvarande marknadskurs så är har vi de-facto devalverat mot Euron permanent och det vore katastrofalt för oss.
Men jag gissar på att de som ylar om Euro nu inte tänkt sig låsa EUR/SEK på 12.
Om det blir max 10 i kurs så är jag för, annars är jag mot.
Men det var väl ett klokt ställningstagande, tänker jag. Har inga jättestora besparingar men ser gärna att de behåller sitt värde vid ett eventuellt valutabyte.
Hur skulle det gå till att på politisk väg sätta kursen till nåt annat än vad marknaden säger? Utan övrig påverkan på ekonomin?
Är det så att många tänker att det hade varit bra om vi gick med för 30 år sen när det begav sig men inte nu? Utgår man ifrån att det kommer komma ett bättre läge?
Håller med dig Kalle.
Leve euron ! 😀😝
Ett första steg att hejda kronkollapsen vore väl för regeringen att ge Riksbanken ett mål att jobba mot? Just nu har de inget sånt mål utan skiter högaktningsfullt i om vi blir fattigare eller rikare så länge inflationen är kring 2%
BITVARGEN: Riksbanken är en fristående myndighet under Riksdagen och därför ej underställd Regeringen. Dess huvudsakliga uppgift och mål är att upprätthålla en låg inflation där inflationsmålet f.n. är satt till 2% alldeles oavsett vad Regeringen har för åsikt om det.
Därför helt korrekt som du säger att man “skiter högaktningsfullt i om vi blir fattigare eller rikare så länge inflationen är kring 2%”.
Det där kapitlet med fattiga och rika är andras uppgift bekymra sig om!
Rätt – skulle skrivit Riksdagen ovan, inte Regeringen. Principen kvarstår dock!
BITVARGEN: Och med all respekt i övrigt att det fortfarande inte är Riksbankens uppgift att ansvara för vem och vilka i Sverige som är rika och fattiga. Samt måhända värt en särskild diskussion med ifrågasättande om Riksbankens fristående ställning i och med Sveriges medlemskap i EU och därmed deltagande i Europeiska Centralbankssystemet.
Va?! Menar du att vår folkvalda församling inte får justera målbilden för Riksbanken? Det är ju inte så att Riksbankens uppdrag är uppskrivet på en Runsten och aldrig därefter förändrat eller att alla Riksbanker i världen har ett så snävt uppdrag så vår bank.
Nejdå. Nuvarande struktur har inte mer än 20 år på nacken och är en orsak till varför det blivit som det blivit med kronkursen. Det bör vi givetvis ändra på omedelbart och därefter så snart som möjligt övergå till EURO så att vi slipper inblandning från inkompetenta Svenska bankirer och riksdagsledamöter.
BITVARGEN: Naturligtvis är inte Riksbankens uppdrag inristat i en runsten. Däremot är det underkastat Riksbankslagen, för övrigt densamma ganska nyligen förändrad, vilken som alla lagar stiftad genom riksdagsbeslut efter vederbörlig beredning i utskott och remissförfarande etc.
Samt vidare som så att Riksbankens agerande eller brist på agerande knappast varande enda faktor som styr valutakursen utan vad som framkommer dagligen och stundligen sedan länge i diskussionen ett antal övriga faktorer som inverkar.
Räntor och elpriser i all ära men arbetslöshet är väl det största problemet för husägare med lån så drar arbetslösheten iväg kan det väl bli livligt?
Satt och läste lite om husägare som börjar nå smärtgränsen och vi riskerar väl en dyr elvinter igen och räntorna skall fortsätta upp ett tag till.
Är ju tråkigt såklart när folk blir fattigare och får sänkt levnadsstandard men tar inte bankernas kalkyler med att du ska klara cirka 7% ränta?
Men antar med inflation och cirka 5% marknadsränta så kanske det börjar bli jämförligt.
Den där 7% räntan är väl allt annat lika?
Nu tömde ju elpriserna vissas sparkonton i vintras och jag vet barnfamiljer som flyttat in i små hyresrätter med fjärrvärme för att kunna klara sig.
Sen är det ju inte bara barnfamiljen i karriären med drömvillan – alla konstellationer får väl just nu mindre att röra sig med?
En anekdot var en ensamstående mor, sjuksköterska, med två barn som bodde i tvåa i Fruängen och hade 1.5mnkr eller så i lån – inget jättelån. Hon letar efter en out.
Precis som förra vintern blir det till att stänga av värmen när den ryske inflytelseagenten råkar tappa en skiftnyckel i Ringhals reaktor. Bara att sover med kläderna på
Tur att man får mycket sol i arbetet så man kan ta ett jullov hemma i snorkallt hus…
Har man rikets medianlön (för 2022), pendlar mer än 15 mil enkel väg och förslagsvis bor i Ovanåker kommun kanske man till och med går plus på att bli arbetslös, räknat rakt på bränslekostnaden (reseavdraget är förmodligen lägre än övrig förslitning så detta är något konservativt).
Räknat på
Lön efter skatt: 26 360 kr
A-kassa efter skatt: 18 382 kr
Dieselpris: 25.26 kr
Milförbrukning: 0.5 l
Arbetsdagar/mån: 21 dagar
Man slår i a-kassetaket någon tusenlapp innan medianlönen så om du är fattigare går du plus på kortare avstånd.
Spenderar du dessutom 11 extra timmar om dagen hemma så har du dessutom ca 1.33 kWh extra per dag som du själv bidrar med i uppvärmning (givet en dagsförbrukning på 2500 kcal, antagligen något mer om vi antar att man gör av med mer energi när man är vaken jämfört med när man sover.).
Kan bli ytterligare runt 150 kr i besparingar mot att åka till jobbet.
Men det förutsätter att du inte gör något hemma som drar el. Som att värma mat, se på TV, osv…
Har man elelement till uppvärmning så går det ju ±0 om man väljer att driva apparater istället.
Du kan ju också lägga till alternativvärdet för den tid man inte lönearbetar, t.ex. att utföra gårdsarbete själv i stället för att leja någon, eller skriva klart den där gamla c-uppsatsen som har blivit liggande.
Sverige har en stabilt positiv handelsbalans såväl som bytesbalans (i den ingår även tex EU-avgift). Att Sverige skulle vara ett importland är fel. https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/betalningsbalans-och-utlandsstallning/betalningsbalans-och-utlandsstallning/betalningsbalansen-bop/pong/statistiknyhet/betalningsbalansen-1a-kvartalet-2023/
Jag har inte läst igenom allt du länkat ännu men kan det också vara lite att exporten är säsongsbetonat?
Nog mindre avverkning av skog när det är en meter snö ute.
I och för sig är det väl mer snö första kvartalet än sista, ska ta och läsa igenom allt.
Hur räknar man med mjukvara? Spotify t.ex. måste väl vara en enorm exportör?
Går Spotify med vinst? Oavsett vilket så lär de betala nästan lika mycket till olika rättighetsinnehavare som de får in av användare.
Men t.ex Ericsson plockar in stora pengar på licenser (och betalar förmodligen en hel del också).
Deras kostnader är till största del licenser/royalties men detta och betalningar hanteras nog av diverse dotterbolag runt om i världen. Netto är antagligen svenska Spotify en importör eftersom svenskar lyssnar mer på utländskt ägd musik än det omvända.
Däremot bidrar nog de svenska kontoren positivt med löner mm.
Var är dagens Ukrainaartikel? Har hr Bloggare somnat om?
Mvh Bortskämd Läsare
BNP per capita lär väl se än värre ut, eftersom befolkningsexplosionen fortsätter rulla på.
Men inte något ont som inte för något gott med sig. En “fattigare” befolkning innebär mindre överkonsumtion och man skall inte göra misstaget att förstå välstånd som hög ekonomisk standard. Att vistas utomhus mer, promenera i naturen och läsa skönlitteratur när man kommit hem, är för mig högre välstånd än att tröstäta chips framför Netflix för att sedan få dåligt samvete och ta bilen de åttahundra meterna till gymet med det dyra medlemskapet.
En minskad offentlig sektor skulle annars vara det mest gynnsamma resultatet av mindre pengar att sätta sprätt på. Mindre men skarpare: bort med New Public Management, mellanchefer och en rejäl bit av administratörerna. Dra ner på dyr sjukvård och gör straffväsendet självfinansierande. Avveckla allt bistånd som inte är miljöskydd eller barnbegränsning. Spara in på onödiga eller kontraproduktiva poster i skolfinansieringen (datorer/pekplattor/animalisk kost), men satsa på riktiga läromedel och fåtalet skickliga lärare. Det finns mycket att önska 😀
“Beware the barrenness of a busy life.” — Socrates
“The greatest wealth is to live content with little.” — Plato
“He is richest who is content with the least, for contentment is the wealth of nature.” — Socrates
“Wealth consists not in having great possessions, but in having few wants.” — Epictetus
Dom råden är lättare att följa ifall man har slavar som sköter allt, vilket jag förmodar att ovanstående farbröder hade.
Badadish
Vi kan trösta oss med att elpriserna spås vara låga, och därmed kommer vi inte behöva bidrag för elen. Men tydligen vill nu skogsägare i Norr ha bidrag för de inte försäkrat sin skog.
Men givetvis ber de inte om bidrag, inte krisstöd.