Denna artikel innehåller reklamlänkar för Lysa, min huvudsakliga tjänst för sparande, både privat (reklamlänk) och för företaget (reklamlänk).Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
Börsfallen på USA:s sänkta kreditbetyg verkar lugna ner sig lite i USA igår kväll och börserna går blandat i de asiatiska tidszonerna nu under veckans sista handelsdag. Trots att de amerikanska räntorna fortsätter rusa stärks kronan något, så man får förmoda att även de svenska räntorna stuckit iväg? USA:s bilarbetarfack kräver 40% högre lön fördelat på fyra år, plus inflationskompensering.
Stockholmsbörsen fortsatte falla för femte dagen på raken och OMXS30 gick -1.18% och OMXSPI -0.96%. Den svenska kronan stärks dock något till 10:67 för USD och 11:68 för EUR. Guldpriset tappar därmed något till 633:- SEK per gram. Att kronan stärks antar jag betyder att svenska marknadsräntor stigit för att göra kronan mer attraktiv, men det är bara en ponduspostulering.
I USA rusar de längsta räntorna vidare. Tioåringen slår nytt årsrekord på 4.20% efter 0.12 procentenheters höjning, och även 20-åringen och 30-åringen sticker iväg med 0.14 respektive 0.15 procentenheter till nya rekord. Korta räntor är fortsatt ganska oberörda av USA:s sänkta kreditvärdighet.
De amerikanska börserna lugnade dock ner sig lite och indexet S&P-500 gick bara -0.25% och Nasdaq 100 -0.11%. Tesla gick med +2.05% bäst bland FAANGST-aktierna och Spotify sämst med -0.74%.
I de asiatiska tidszonerna verkar det också lugna ner sig med blandade och små rörelser.
ASX 200 är i skrivande stund -0.17%, Hang Seng +0.99%, KOSPI +0.03%, Nikkei 225 -0.04% och Straits Times -0.19%. Det är ändå veckans sista handelsdag och en del ögontjänare ska därmed köpa tillbaka sina positioner inför veckoredovisning.
Fokus idag sägs vara på den amerikanska jobbrapporten, vilket därmed ger lite hopp till marknaderna. Fast kommer inte siffrorna in som önskat eller bättre kan det bli dålig stämning.
De amerikanska bilfacket UAW kräver 40% löneförhöjning i förhandlignarna med bilindustrin. Nuvarande avtal upphör den 14:e september skriver Bloomberg. Dessa löneförhöjningar är exklusive inflationskompensation, samt högre pensioner och bättre villkor för tillfälligt anställda.
Det är förstås utgångskravet i de pågående förhandlingarna och fackordföranden säger att det vore rättvist då bolagsledningar fått 40% löneförhöjningar de senaste fyra åren. GM protesterar förstås och menar att det hela skulle hota teamet.
Under tiden begär förstås inte svenska fack ens inflationskompensation utan tänker väl på teamet.
Lysa är min huvudsakliga sparform både privat (reklamlänk) via ISK och för mitt bolag via kapitalförsäkring (reklamlänk), och ger låga avgifter där all kick-back från fondbolagen återförs till kunden, samt ger önskad riskprofil och automatisk ombalansering mellan ränta och aktier för minsta egna tidsinsats.
29 kommentarer
Tack för morgonrapporten! Märkligt hur det alltid ses som hotfullt när fotfolket vill ha högre lön men som en nödvändigt när ledningen vill ha det
Det är för att det finns betydligt fler än 100 arbetare per ledningsgruppsbelastning.
Och även om löneskillnaden är 100 ggr så blir det en högre kostnad för företaget.
Och ledningsgruppsbelastningar hatar kollektiva belöningar. De vill att den skall kopplas till individiuell prestation.
Individuell prestation bedöms många gånger hur kompis du är med chefen..inte nödvändigtvis den faktiska arbetsinsatsen.
Erfarenhet från en “jobbare”, som är så “duktig” att man får hjälpa andra, men ej lön därefter.
Ja, Vattenfalls ledning fick väl enorma bonusar på grund av de höga elpriserna som var tack vare deras fantastiska prestation.
Snarare tvärtom enligt min erfarenhet.
Det bedöms av hur lätt du har att säga “Synd, då kanske jag måste söka mig nån annanstans” till chefen, vilket man inte skulle säga till en kompis.
Förutom alla kompensationer som skall tas hänsyn till. Försök att få löneförhöjning som vit man över 50 som arbetat länge på samma arbetsplats. Numera är man helt öppen med att det skall satsas extra på vissa grupper som anses politiskt prioriterade. Men jag garvar mest, har några år kvar till pensionen då jag lutar mig tillbaka, kanske i ett tropiskt land, och åser hur rekryteringsproblemen bara blir värre och värre.
Byt jobb?
För sent för det nu, har bara några år kvar till pensionen. Det tar ett år eller två innan du lärt känna en ny organisation och knutit ett nytt kontaktnät.
Det tar ca tre månader att etablera ett rejält kontaktnät. Ca 6-9 innan man har byggt relationerna.
Om du anser att det tar längre så är det nog tyvärr så att dina relationsbyggande egenskaper inte är tillräckligt bra och det brukar straffa sig i lönekuvertet…
Jag känner igen det där, själv kommer jag trappa ner i arbetstid för att känna om jag mogen att hoppa av ekorrhjulet helt kanske om ett år, älskar att lära upp nya men det uppskattas dåligt med oss erfarna ingenjörer som man vill kalla specialister. Att gå ner i tid är ju att säga säga upp sig lite grann eftersom arbetsgivaren tappar en del av en heltidstjänst och då har man ju också påbörjat vägen mot något nytt.
Är trött på att i princip gå ner i lön varje år där det är jobbyte som i princip krävs. Jag ser inte löneökning som viktigt i mitt läge egentligen
utan det är mer betyg och bekräftelse där jag muntligen får högt betyg alla dagar på året utom vid lönebeskeden.
Tänker göra det som är kul med kanske lite egen konsulting på sidan om eller något helt nytt kanske som är kul, man lever ju bara en gång.
Varför skall jag som chef ge dig högre lön om jag ändå gjort bedömningen att du stannar kvar och jag år efter år får kvitto på det när du stannar kvar?
Ja, ungefär så fungerar det, varför skulle du det.
Problemet för dig blir ju vid felbedömningen och om kompetensen inte är lätt att ersätta. Det är inte helt lätt att få någon att ändra åsikt efter ett väl genomtänkt beslut, då kanske inte pengar räcker längre. Än värre om det blir många i personalen som agerar och slutar samtidigt och personalen är din viktigaste resurs.
Sen kan det ju vara så att missnöjda medarbetare börjar prestera allt sämre, ungefär som missnöjda chefer som behövde ha de 40% i påslag för att arbeta bättre.
Jo, såklart finns det ju anledningar till varför det är som det är men retoriken är märklig. Cygnus-montanus hävdade väl någonting i stil med att det var nödvändigt med stora bonusar för Volvos ledning för att de ens skall dyka upp på jobbet (lite tillspetsat av mig kanske)
Det är för att det finns betydligt fler än 100 arbetare per ledningsgruppsbelastning.
Och även om löneskillnaden är 100 ggr så blir det en högre kostnad för företaget.
Och ledningsgruppsbelastningar hatar kollektiva belöningar. De vill att den skall kopplas till individiuell prestation.
Jag tycker att företagens erbjudande skulle vara att låta lönerna ligga kvar där de ligger, men införa vinstdelning istället.
Varför det? Det handlar väl om börshandlade bolag där alla som vill kan skaffa sig vinstdelning.
VD-jobbet borde vara en het kandidat att byta ut mot AI. Inte många nya och banbrytande tanker som föds där.
40 % på fyra år låter rätt extremt faktiskt, fast jag har läst att i USA har pris stegringen varit extrem på många produkter.
Jag tycker det är lite skrämmande att fack och andra liknande politiskt engagerade organisationer inte till 100 % står upp för sina medlemmars intressen i Sverige.
Man kan inte ta avgift av en grupp för att driva deras intressen och kalla dessa medlemmar och samtidigt ta hänsyn till andra intressen som inte betalar avgift.
Då tänker jag politiska intressen eller egen maktsfärs intressen, då är man man falsk och frågan är om det inte så oligarkier skapas. Det fanns dolda agendor mot medlemsintressena som kan betraktas som falska, fråga är hur lång förnekelsefasen är.
Jag har alltid tyckt att det är absurt att LO-facken har så höga avgifter samtidigt som de donerar medlemmarnas pengar till ett parti som de flesta inte ens röstar på.
Det faktum att så många LO-anslutna inte röstar på S samt att andelen fackanslutna minskar kanske är det uppvaknande du söker?
10:43: LO-förbundens ekonomiska bidrag till S är en angelägenhet som endast angår LO-medlemmarna i respeltive förbund och socialdemokratiska partiet.
Om så skulle vara att en majoritet LO-medlemmar anser att sådant ekonomiskt stöd skall upphöra så är det deras uppgift att demokratiskt och inom ramarna för de fackliga organisationernas stadgar tillse att så blir fallet.
Dessutom som så att under senast gångna decennium LO-förbundens partibidrag kontinuerligt minskat samt att numera endast en tredjedel av LO-förbunden ger ekonomiskt bidrag till S.
Din sista mening kanske också är en del i det uppvaknande som sökes.
12:05: Inte mer än att ifrågavarande LO-förbund kommit till slutsatsen att den naturliga facklig-politiska samverkan kan bedrivas på annat sätt än genom kontanta partibidrag.
LO och SAP är delar av samma rörelse och kommer så att förbli. Tro inte annat!
”Det är förstås utgångskravet i de pågående förhandlingarna och fackordföranden säger att det vore rättvist då bolagsledningar fått 40% löneförhöjningar de senaste fyra åren.”
Låter som ett riktigt bra rättviseargument. En typ av argument som borde kunna användas även i Sverige.
Att kräva att löneutvecklingen skall följa inflationen hade väl varit urdumt de senaste typ 30 åren. Personligen tror jag det blir svårt art kräva att löneutvecklingen skall följa inflationen endast vissa väl valda år. Det verkar som facket är klokare än så.
Det ovan sagda om jämförelse mellan inflation och löneutveckling var på känn.
Siffror från SCB:
KPI
1992M12 234,90
2022M12. 395,96
Utveckling: 68 procent.
Löneutvecklingen för samtliga sektorer: 160 procent.
Statistiken över löneutveckling går inte tillbaka längre än 1992. Därför detta val av år.
https://www.statistikdatabasen.scb.se/sq/138955
https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/arbetsmarknad/loner-och-arbetskostnader/lonestrukturstatistik-hela-ekonomin/pong/tabell-och-diagram/loneutveckling/
KPI hölls lågt under perioden; bl a tillkom automation, IT och kinesisk arbetskraft/export under perioden. Det yttrar sig som ökad produktivitet generellt. Tydligen fanns utrymme att höja löner under perioden.
Produktiviteten (antingen per företag eller generellt genom exempelvis billigare energi) behöver alltså fortsätta öka för att möjliggöra vidare lönehöjningar.
Kronan stärks (eller dollarn försvagas, rättare sagt) och börsen stiger på sämre amerikanska jobbsiffror än väntat. Kan det vara på spekulation att räntehöjningarna i USA är över?
Den västliga ideologin med fritt val är trevlig, men inte hållbar.
Islam är däremot ett hållbart alternativ.