Denna artikel innehåller reklamlänkar för Lysa, min huvudsakliga tjänst för sparande, både privat (reklamlänk) och för företaget (reklamlänk).Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
Börserna går blandat i de asiatiska tidszonerna nu under morgonen. Swedbaks boindex, som rapporterats sedan år 2000, är på sin lägsta nivå någonsin och det har alltså så länge indexet funnits varit så här dyrt för hushållen att bo om man köper en bostad idag, i förhållande till köpkraft. En ensamstående i Stockholm kan exempelvis få lägga 75% av inkomsten på sitt boende. Swedbank tror att bostadspriserna kan falla i höst.
Stockholmsbörsen orkade inte fortsätta upp under onsdagen utan OMXS30 stänge på -0.29% och OMXSPI på -0.18%, men den svenska kronan stärks till 10:85 SEK för USD och 11:84 SEK för EUR. Guldpriset är stabilt på 679:- SEK per gram. Mina portföljer hos Lysa är dock nästan tillbaka på tidigare toppnivå från början augusti och är nu ner endast -0.17% från toppen. Svagare krona spelar in där, och på sistone även fallande amerikanska räntor vilket drar upp obligationsdelen av portföljerna.
I USA stängde dock börsindex på plus. S&P-500 gick +0.38% och Nasdaq 100 gick +0.56%. Bland FAANGST-aktierna var Spotify bäst i klassen på +3.42% och Facebook sämst på -0.97%, så det börjar spreta. De amerikanska räntorna var i princip oförändrade mot tisdagen.
Spretar har det också börjat göra i de asiatiska tidszonerna där börserna går blandat. ASX 200 är oförändrad på +0.05%, Hang Seng backar -0.34%, KOSPI hänger på med -0.33%, medan Nikkei 225 går +0.83% och Straits Times +0.53%.
Kanske inte så konstigt efter tre dagar med raka uppgångar, förr eller senare börjar vinsthemtagningar.
Swedbanks boindex är på sin lägsta nivå sedan år 2000, och avspeglar alltså hushållens köpkraft av bostäder. Boindexet har rapporterats varje kvartal sedan första kvartalet år 2000 och är nu på rekordlåga 92.
“Förklaringen är stigande bolåneräntor och högre bostadspriser. Ett hushåll som köper en bostad idag behöver nu i genomsnitt lägga 33 procent av disponibel inkomst på boendeutgifter. Men många behöver betala mer än så.”
Ett index på 100 anses vara en brytpunkt där många får problem. Indexet varierar förstås över landet. Det är fortfarande över 100 för städer under 75 000 i invånare, men i Stockholm är indexet för sammanboende med barn i småhus på 60 vilket betyder att ett hushåll som köper en ny villa i Stockholm idag lägger 50% av disponibel inokmst på boendet.
Därtill är räntekostnaderna ofta nu så höga att man kommer över brytgränsen för ränteavdrag, som ligger på 200 000:- SEK om året för ett par, eller 100 000 för en singel eller ensamstående. Därmed ökar räntekostnaderna snabbare när man passerar 200 000:- SEK.
En ensamstående med barn som behöver köpa en lägenhet i Stockholm idag, t ex på grund av den där skilsmässan, kan behöva betala 75% av sin disponibla inkomst för boendekostnader. Så som sagt tidigare – vårda ditt förhållande, det är antagligen den bästa investeringen du kan göra.
Risken är också att man hamnar över 450% av årsinkomsten och skuldkvotgränsen, vilket innebär ökade amorteringskrav, likt över 100 000:- SEK i räntor minskar avdragsrätten.
Swedbank tror att det finns en ökad sannolikhet för fallande bostadspriser i höst. Swedbank avslutar med:
“Under våren och sommaren har bostadspriserna, mot de flestas prognoser, stigit. Med en fortsatt hög inflation och allt högre räntor ökar nu sannolikheten för att bostadspriserna kan börja sjunka igen. Det gäller inte minst bostadsrätter i föreningar med en hög skuldsättning och som redovisar systematiska underskott.”
Den som köpt en bostad tidigare kan förstås idag sitta i samma situation, då nominella bostadspriser varit högre och man nu betalar högre räntor, elpriser och förstås högre kostnader även för annat pga inflationen. Jag vet anekdoter där barnfamiljer är upp på 75% av inkomsten för boendet, trots att man bott flera år på platsen.
Men bostadspriserna ska förstås upp och Mäklarstatistik kommer säkert visa hur de fortsätter stiga …
Lysa är min huvudsakliga sparform både privat (reklamlänk) via ISK och för mitt bolag via kapitalförsäkring (reklamlänk), och ger låga avgifter där all kick-back från fondbolagen återförs till kunden, samt ger önskad riskprofil och automatisk ombalansering mellan ränta och aktier för minsta egna tidsinsats.
55 kommentarer
Det märkliga är att det fortfarande görs avslut till begärda priser. Trots att månadskostnaderna blir absurda.
Jag antar att det bara bevisar att vissa av oss inte förstår marknaden.
Bostadskarriär och ackumulerat kapital bakom. Inte 85% belåningsgrad.
Jag har gjort en beräkning på det innan i kommentarerna men det är fortfarande belåningens tak mht årsinkomsten som definierar vad man har råd med för ett par med Stockholms vanligaste jobb. Givet att man inte lever resten av liten på lån med ex leasing.
Men minns jag rätt så är det kring 7% som räntan blir begränsningen.
Japp, bostadskarriär. Sålde i våras villa i förort till Sthlm med 6Mkr i vinst, +8% på utropspris, och köpte lägenhet i Hammarby Sjöstad för 9,2Mkr, också +8% på utropspris.
50% belåningsgrad, ingen amortering.
Tror en del hade en vån som kunde flytta med ett bundet lån till en ny bostad var lågt 1 år till
Ingen expert hur det fungerar men varje månad som
Går och för varje höjer belånad vars super ränta går ut och dår 350% höjning från en månad till en annan när de måste göra om lånet, trots de vet att det närmar sig tror jag precis som många lever lite i förnekelse
En väns tjej försöker igen sälja sin 1:a och vägrat sänka priset
Innan sommaren 6 visningar
Nu efter sommaren kommer den tredje på samma
Nivå, hur länge orkar mäklarna innan de tröttnar och förklarar att vissa måste anpassa priset för att få till det
Som sagt så är bostadskarriär en stor del.
Men också att för ett välutbildat par som båda jobbat i 15-20 år så är disp inkomst efter skatt lätt över 80k i månaden. I många fall 90-100k. Ett lån på 6 mille är på 4% ränta 14300 per månad efter ränteavdrag. Sen 5k i amortering (1%) på det. Sen ev bostadsrättsavgift på det, säg ytterligare 5k. Så ca 25k totalt.
25-30% av disp inkomst. Sen har paret 60-70k att lägga på annat. Per månad!
Så om någon undrar hur resor kan vara fullbokade osv, tänk på de här…
Ja, jag går nästa månad (bunden->rörlig ränta) från ca 18% till 34% av disponibel inkomst till boende. Ensamboende sjuksköterska i Stockholm. Väldigt långt ifrån någon slags smärtgräns även efter den ökningen, ca 20K kvar när boende och mat är betalt.
Kan bara instämma. Som bloggaren brukar säga, vårda relationen är det bästa ekonomiska rådet. Har du två hyfsade jobb idag har du det helt ok med pengar över efter fasta kostnader. Klart det är tråkigt att betala mer i ränta och klart det är tufft att vara ensamstående, student, sjukskriven osv.. men så länge man är två som hjälps åt och kan behålla jobb och hälsa så skulle jag säga att man kan leva gott på 50-60k netto tillsammans trots boendekostnad som du skriver på 25-30k.
Jag köpte för några veckor sedan en fastighet i Stockholm, i min situation var jag tvungen att skaffa ett boende men jag är glad att jag inte köpt på toppen, mitt pris jag betalat är ungefär på vad priserna var 2016 -2018 så känner mig rätt nöjd med köpet även fast det fortsätter ned ett tag till.
Oftast är det köpläge eller iaf börjar närma sig det när det dräller av negativa tidningsartiklar om marknaden, det är ungefär samma marknads dynamik som aktiemarknaden men mer trögrörlig.
Bostadskarriär förklarar säkert en hel del. Men någonstans fylls det på med förstagångsköpare som skall spara ihop 15% + betala 4-5% ränta och upp till 3% amorteringar.
Nej – det får bli en liten trögfattarslant till släpbår pga förstapost. Det är i alla fall begripligt.
Jag sålde typisk entry level bostadsrätt förra veckan. Sjukt svårt att sälja till förstagångsköpare trots premium allt (läge, skick, eldstad, sjöutsikt,…,…). De budade på 2012 års nivå. Fick tillslut 2018 års prisnivå från en med bostadskarriär.
Det jag flyttar till köptes till 2011 års nivå (också premiumobjekt för området). Så det sker transaktioner men rejält under toppnoteringen. Och det är premiumobjekt som rör sig, allt annat är stendött.
Jag kikade på en premiumlägenhet som skulle ha visning i helgen. Den såldes före visning!
Budpremien var 4 promille över utgångspris men kanske 10% mer än vad de kostade nya för 6-7 år sen.
Men det var rätt skönt att den försvann. Jag var sugen på riktigt. Men även om jag har “råd” att köpa amorteringsfritt så skulle månadskostnaden ha blivit 4 ggr mer än nuvarande hyresrätt om man räknar ärligt med utebliven avkastning för kontantinsatsen etc (läget var nerköp men lägenheten ett ordentligt uppköp).
Vi hade massa tomtar som ville buda före visning. Bara det att de inte hade koll på vad de fick i lånelöfte…
Att förutspå bostadspriser tycks onekligen vara som att spå i kaffesumpen, åtminstone kortsiktigt.
Anekdotiskt har jag kollegor och bekanta som köpt dyra villor i centrala Borås finare(aste?) områden i 8-10 miljonersklassen 2020-2021. Fastigheterna har nu fallit 1-2 miljoner i värdering.
I det ena fallet bands räntan på en bit under 2 procent för många år framöver, även elen bands (detta skedde 2021) i det andra fallet gick man glatt på rörligt. Samtidigt ska man nu låna upp för att renovera ett stort badrum. (“-Det är lugnt, belåningen hamnar ändå bara på strax under 70 procent”)
Själv sitter vi i en mindre ort inom kollektivtrafiksavstånd där villan kostade mindre än hälften för samma kvadratmetrar och betydligt större tomt. Läget är självfallet alltid viktigt, men så är även att kunna betala räkningarna i tid.
Samtidigt kan jag inte låta bli att fundera över vad som sker om inflationen (och därmed även löneökningar) biter sig fast på 4-5 procent år framöver. Så pass lågt att det inte blir fler räntehöjningar, men folks inkomster, åtminstone i kronor räknat, ändå drar uppåt med sisådär 20 procent på några år.
En anonym influencer har för övrigt sänkt utgångspriset på sin 20-talsvilla i samma stad med 2 miljoner, får ändå inte sålt den. (De har nu försvunnit från marknaden efter lång tid). (Jag utfår från att det i kommentarsfältet är okej att referera till frivilligt offentliga personers offentliga förehavanden)
8-10 miljoner? I Borås? Här i Kungsbacka får du just nu ett slott med mark för de pengarna och då är pendlingsavståndet till Göteborg hälften så långt och det finns utmärkta tågförbindelser.
I Borås? Eh what?
Salängen, Norrmalm, Villastaden. Det finns att välja på.
8-10 MSEK, bättre dom köpt 50 ha mark och byggt sig en nytt lagom stort hus med egen vedpanna.
En bra tanke. Men när jag själv försökte pröva den mot Marks kommun för något år sedan visade det sig vara väldigt svårt att få bebygga en obebyggd skogsfastighet. Jag tänkte att “man får väl bygga bostäder som man vill utanför detaljplan”, ack som jag bedrog mig. Marken får inte duga som odlingsmark, för skogsbruk, ligga inom strandskydd, m.m. Så de planerna skrinnlades.
Du har helt rätt att det kan bli ett problem!
För 75% av min inkomst skulle jag kunna bo kvar själv i vår 5a.. Och ja jag skulle nog faktiskt ha råd med både el och mat ändå men det skulle nog inte bli något mer en så..
Naturligtvis skall bostadspriserna upp. Det är bara tjuriga bittra vita män över 50 som inte fattar det.
Dessutom är det bra att man lägger 75% av inkomsten på boendet för det stimulerar till ökat arbete vilket är hälsosamt för ekonomin.
Kom ihåg att befolkningen ökar i rekordtakt och enligt bloggaren kommer alltfler i lönearbete vilket innebär högre skatteintäkter så därför måste vi arbeta ännu mer.
Nu återstår bara slopat ränteavdrag, fastighetsskatt på amerikansk nivå, köttskatt, vit mansskatt och lite annat så får vi ännu bättre fart på ekonomin.
Kort sagt, man är desperat att lånekarusellen fortsätter för lånen utgör vår verkliga ekonomi. En lånefri befolkning är något otänkbart.
Tur att man snart går i pension.
Ja detta ständiga lånande, fy fan så det har ställt till det. Gårdagens stora nyhet i mitt län var att vi tydligen är snudd på ledande i lån som går till Kronofogden – vilken hedersbetygelse. En annan slet 2018-2020 med att få bort alla skulder utom CSN och så sent som i vår har jag tuggat i mig hälften av resterande CSN-lån innan nu räntorna blir onödigt höga, och ja, jag har hört argumenten för att inte betala mer än man måste liksom jag hör ungdomar på jobbet prata om vinsten med att ta maximala lånebeloppet och sätta på börsen för att avkastningen ska bli högre än kostnaden för lånen, men I Do Not Give a Fuck för jag vill bara ha en skuldfri tillvaro. Punkt. Men när resten av samhället verkar se lån som en livsstil blir man både modfälld och lätt suspekt i andras ögon… När blev vi en lånade nation utan planer på att göra rätt för oss?
Gläd dig dock med det faktum att du kommer få bidra till att sanera alla andras lån när implosionen väl kommer…
Det började på 70-talet. Då kvittades låneräntor mot inkomst bl.a. Den högsta marginalskatten var 87% (du fick behålla 13% av en extra intjänad 100-lapp). Du behövde bara betala 13% av räntorna på ett lån (oftast lite mer då du behövde tjäna mycket för att ha 87% i marginalskatt). Det var dock ganska svårt att få lån på 70-talet. Jag har en god vän som bytte jobb i slutet på 70-talet. Den nya arbetsgivaren sa: Vi kan tyvärr inte ge dig högre lön men vi kan skaffa stora lån åt dig och det är ju det viktigaste.
DASBITCH: 21e november 1985.
Avregleringen av lånetaket? Låna hos oss, låna hos oss, tralala…. Hujedamig!
Grundproblemet är att bankerna vet att skattebetalarna tar notan när det smäller. Från deras perspektiv blir det ju helt logiskt att ta enorma risker och casha in i goda tider.
Ja, det är naturligtvis ett sätt att se på saken. Men självklart under tid så i ett längre perspektiv så rör sig fastigheter alltid uppåt. Förklaringen är många men den största anledningarna är dels jakten på attraktiva områden gör att prisbilden hela tiden dras uppåt och drar med sig övriga marknaden. Dels är bostadsmarknaden rätt sjuk där fysiska personer kan äga ett flertal bostäder och hyra ut dem i andra hand, detta sker ofta med grova påslag och värdestegring. Vinst/vinst för uthyraren och förlust/förlust för den som hyr i andra hand. Desperation är stor i storstäderna efter boende. I Stockholm så plockar man ut 14-15 000 i månaden för möblerad 2:a i när förorten som Bromma och Enskede. Nacka lär väl få liknande prisbild när tuben förlängs.
Nej. Ca 1905 – 1960 gick det rätt stadigt nedåt och 1960-1995 gick det sidlänges. Det bästa man kunde säga om bostäder då var att de nästan höll takten med inflationen före 1960 och höll takt med inflationen efter 1960.
Sedan 1995 är det en “hockey-stick” i grafen. En av de främsta orsakerna till detta är att man ändrat definitionen av inflation från penningmängd till “prisinflation” med diverse hedoniska justeringar, substitutioner, fudge faktorer och “owner’s equivalent rent” för att dölja att inflationen och reallönesänkningarna.
Hus har gått upp ca 8% per år och penningmängden har gått upp ca 8% per år sedan 2000. Använder man den korrekta definitionen av inflation så är det löner som har sänkts och inte lägenheter som gått upp.
Det som främst har möjliggjort att dölja inflationen är att tillverkning blivit billigare och automatiserats och delvis outsourcats till Kina där arbetskraften är billig.
Det som hänt sedan pandemin är att globaliseringen sakta har börjat vända. Priserna kan flerdubblas om en kam eller kontorsstol ska produceras i Sverige; det enda som håller emot en femdubbling av priserna (i linje med penningmängdsinflationen) är teknik- och materialutvecklingen som automatiserat bort det som för 20 år sedan hade krävt manuell arbetskraft och dyrare råvaror.
Sedan är en del av ökningen av penningmängden också rimlig då befolkningen ökat men resten är pengar som skapats genom utlåning som endast kunnat bedrivas med stadigt minskande räntor.
Jo, det är förvisso som du säger men i det längre perspektivet har alltid bostäder gått upp i pris. Se från 1905-2023 så ser du prisutvecklingen. Anledningen till att prisjusteringen väntat så länge är främst avregleringen av kreditmarknaden. Hade denna gjorts tidigare så hade kurvan sett annorlunda ut. Man kan se under de riktigt höga marginalskatternas tid då toppen av din inkomst kunde beskattas med upp till 85% och det fanns full avdragsrätt så hjälpte inte detta att lyfta fastighetsmarknaden. Det var först under avregleringen av kreditmarknaden som pengarna började flöda ut till alla som behövde låna. Innan avregleringen var Sverige i princip ett socialistiskt land. Inte av DDR karaktär men en light variant. Valmöjligheterna var begränsade och företagande var reglerat, kontrollerat och högbeskattat. Vilket gjorde att regeringen kunde styra bostadsmarknaden rätt hårt.
Ju snabbare Sveriges ekonomi slås i spillror ju starkare blir kronan och då blir allt billigare om jag har förstått det rätt. Det viktigaste är att folk får betalt för att göra ingenting med sina pengar.
Jag tror ju alla gatuarbeten som pågår i Stockholm finansieras med lån. Biltrafiken får krympande filer medan gång- och cykeltrafik för nya 2-4 meter breda filer. Ja gatorna byggs igen överallt. Ibland ser det löjligt ut med dessa jättetrottoarer. Kolla Fridhemsplan. Det är Miljöpartiet i staden som vill bekämpa bilismen. Drömmen är cykeltransporter. Det finns visst någon gammal trång medeltida stad i Italien som har det.
En gata på Södermalm grävdes först upp för att förnya avloppet. Tre månader senare gräves gatan upp för att det behövdes nya elledningar och ett halvt år senare grävdes gatan upp för fjärrvärme till några nya bostäder.
Bra för BNP, bra för Sverige.
Det är ju underbart att det blir ökad framkomlighet förr oss cyklister och gångtrafikanter. Det är en samhällsvinst att fler använder benen istället för att sitta i sina metallburar och häcka!
Nja alltså det där beror ju på hur du räknar. Ska det bli en samhällsvinst så ska ju pengarna staten drar in på skatt kopplat till bilismen och drivmedel därtill nettas ut av andra kostnader som dessa “bilintäkter” finansieras. Det är väl runt 60-70 miljarder som kommer in årligen och går rakt in till att finansiera statlig verksamhet.
Får vi kostnader som uppstår p.g.a. av bilismen och då också direkt kopplat till fossila bilismen. Ja, det ser jag nog att vi får men att göra en fullständigt faktabaserad beräkning på det utan att våra folkvaldas hela känsloregister spelas ut live det tror jag inte händer. Ser framför mig upprörda SD:are, gråtande MP delegater, sura moderater, förvirrade sossar och helt aningslösa vänsterpartister. KD och L kan vi nog räkna bort, vi får vara glada om dom ens är med på att något händer.
Det har ganska lite med Mp att göra, de flesta partier i Sthlm står bakom dessa åtgärder. Det är en internationell trend dessutom, liknande händer (eller har redan hänt snarare, Sthlm ligger efter här) i många, många städer runt om i världen.
Man kan roa sig med att fundera hur det skulle sett ut om varje cyklist hade suttit i en bil istället. I mångt och mycket ska bilisterna vara glada för att så många väljer andra färdmedel.
Är iaf busenkelt att hitta parkering när man som bonne besöker Stockholm.
Minst 90% av tjänstehjonen kan jobba hemifrån. Skulle innebära besparingar på kollektivtrafik, gatuarbeten men framförallt på miljön.
Värt att notera att ränteavdraget räknas efter eventuella kapitalinkomster. De flesta har ju kapitalinkomster samtidigt som de har räntekostnader. Så tex om du har kapitalinkomster på 20k och räntekostnader på 120k så kan du fortfarande avnjuta fullt ränteavdrag (30%)
De flesta har kapital i ISK eller KF idag och inte kapitalinkomster att prata om.
Sedan ges inte full avdragsrätt av underskott av kapital mot överskott av kapital, om du deklarerar korrekt. Aktievinster får kvittas mot aktieförluster, låneränta mot inkomstränta osv.
Kapitalinkomsten från ISK (schablonintäkten) kan 100 % kvittas mot ränteutgift,
https://www.skatteverket.se/privat/etjansterochblanketter/svarpavanligafragor/investeringssparkonto/investeringssparkonto/kanjagkvittabortschablonintaktenpaettinvesteringssparkontomottexranteutgiftersomjagharbetalatunderbeskattningsaret.5.71004e4c133e23bf6db80001421.html
Nu när schablonskatten höjdes i år och även förväntas höjas nästa år så kan det bli en del kapitalinkomster från ISK.
Jag hade förra året 140k i kapitalinkomst från ISK (antagligen ännu högre i år) och kommer i år ha över 100k i ränteutgifter. Blir fint att det går att kvitta.
Om du har 140000 i schablonintäkt från ISK så är du nog inte en person som behöver oroa dig över din ekonomi. De flesta har inte den mängden kapital.
Ah, det här ser bra ut. Keep calm and carry on!
PS. hörde från en mäklare som hade säkra källor (nån ny bra statistik) på att bostadspriserna kommer dubblas till jul och räntorna halveras och att bankerna i ren välmening kommer justera ner även bundna lån så slå till nu, men säg inte var ni hörde det DS.
Åhh vad bra. Så mitt bundna lån justeras ner till vadå?
Då blir det Thailand över jul med huset som bankomat ett tag till.
*viss mått av ironi kan förekomma*
Säkra mäklarkällor säger att lånen kommer i princip inte märkas alls, i princip alltså, fast dom säger inte vilken princip…
Juste, tack för tipset! Fan, här skär man guld med täljkniv arla morgonstund. Har precis skickat mina kontouppgifter till en jättesnäll utrikisk advokat som mailade mig inatt gällande ett jättestort arv från en avlägsen, barnlös släkting jag inte visste att jag hade, han ville bara veta var han skulle sätta in pengarna, så om några dagar har jag ca 850 000 dollariner att investera i valfritt objekt. Din kompis mäklaren kan kanske hjälpa mig med det?
Jag hade en vän som blev bestulen på allt han hade i ett land i Afrika. Han behövde 10.000 för att kunna komma hem. Givetvis skickade jag de 10.000. När jag träffade honom några veckor senare sa han att han inte alls varit i Afrika och inte fått några 10.000 från mig. Man ska se upp med vilka vänner man skaffar sig.
Hur ska Swedbank ha det?
Bloggaren rapporterade ju den 23:e att Swedbank menar att bostadspriserna fallit 12% sedan toppen, och ska bottna på 15% ner.
https://cornucopia.se/2023/08/positiv-bors-i-asien-under-torsdagsmorgonen-kronan-starks-swedbank-star-tva-ar-av-svensk-recession/
Men nu menar Swedbank att bostadspriserna ska sjunka igen? Är de sista tre procenten då eller?
Och vad innebär att en bostadsrättsförening redovisar systematiskt underskott? Resultaträkningen får man förutsätta… Finns det alltså många brf där avgifterna inte täcker de löpande kostnaderna?
Efter tidigare interna personliga konflikter på swedbank så är det nu olika avdelningar på swedbank som tar fram de olika rapporterna.
De olika rapportförfattarna kan inte vistas i samma rum utan att hamna i bråk om vem som **** chef *** mest/bäst och därmed borde vara chef över den andra.
Det ger också att de alltid kommer att skriva motsatsen till varandra. Men ingen skada skedd, de har kvar sina välavlönade jobb och kan fortsätta fabulera ihop gissningar om framtiden.
(OBS! det här är fullständigt uppdiktat men kom inte och säg att det inte kan vara något liknande)
Köpte nu, sparat ihop 15%. Min hobby och fritidssyssla, just nu, är att betala lån.
Får jag har kvar jobbet klarar vi 10% ränta, sen blir det tufft.
Gratulerar. Underbart med egen bostad. Och en härlig hobby som räcker livet ut. Ta hand om er.